«Годування тяжкохворих. Штучне харчування.»

Додано: 20 квітня 2021
Предмет:
Тест виконано: 83 рази
22 запитання
Запитання 1

Пацієнту К., 49 р., після оперативного втручання на стравоход призначили штучне годування через зонд. Як здійснити харчування через зонд?

варіанти відповідей

.

Запитання 2

1. У пацієнта, який перебуває в травматологічному відділенні, перелом тазових і плечових кісток обох кінцівок. Як нагодувати пацієнта?

варіанти відповідей

через поїльник

.

Запитання 3

У хворої 45 років діагноз: гіпомоторна дискінезія товстої кишки.Яку дієту призначити?

варіанти відповідей

Дієта 3

.

Запитання 4

Пацієнту в післяопераційний псріод призначено парентераль- не живлення у вигляді внутрішньовенного введення 10 % розчину глюкози 800 мл + 20 ОД інсуліну. Медична сестра ввела 20 ОД інсуліну в один флакон і спочатку підключила пацієнту флакон із розчином глюкози без додавання інсуліну. У пацієнта з явились загальна слабкість, відчуття спраги, головний біль, нудота. Чому це сталося? Яку грубу помилку допустила медична сестра?

варіанти відповідей

Причина потравляння в організм великої кількості глюкози.

Стан: Гіперглікемія.

Помилка відсутність у флаконі інсуліну.

.

Запитання 5

Пацієнту з хімічним опіком стравоходу накладено гастростому, Медична сестра зробила перев'язку, тобто промила шкіру навколо гастростоми 3 % розчином водню пероксиду, обробила 70 % етиловим спиртом і наклала суху асептичну пов'язку. Через добу в пацiента виникло подрязнення шкіри назколо гастростоми. Чому це сталося? Яку помилку допустила медична сестра?

варіанти відповідей

не наклала на шкіру навколо стоми тонкий шар цинкової мазі або пасти Лассара, зверху - стерильну пов'язку, закріпити пов'язку смужками лейкопластиру, кожний раз змінюючи ділянку його накладання, щоб не виникло подразнення шкіри.


.

Запитання 6

Непритомному паціснту з тяжкою черепно-мозковою травмою протягом тижня здійснювали введення протертої рідкої їЖі через постійно введений зонд. При черговому годуванні пацієнта виявилось, що зонд непрохідний. Чому це сталося? Які подальші дії медичної сестри?

варіанти відповідей

відсутність промивання зонда

.

Запитання 7

Пацієнту призначсноз метою парентерального живлення 10 % розчин глюкози 400 мл. інсулін 10 ОД казеїну гідролізат 400 мл. Медична сестра підключила пацієнту систему і розпочала введення казеїну гідролізату зі швидкістю 40 крапель за 1 хв. У пацієнта виникли відчуття жару, гіперемія обличчя, затруднене дихання. Чому виникли такі симптоми? Якої помилки припустилася медична сестра? 

варіанти відповідей

Інфузія проводиться протягом 24-х годин, повільно, не більше 30-40 крапель за хвилину, при періодичному контролю рівня глюкози в крові.

.

Запитання 8

Паціенту із загостренням хронічного холециститу і зневодненням унаслідок безперервного блювання призначено ректальне введення 5 % розчину глюкози 400 мл і розчину Рінгreра 400 мл. Як потрібно виконати дане призначення?

варіанти відповідей

введення поживних речовин через пряму кишку. Нині цей спосіб штучного харчування втратив своє значення,

Щоб розчин швидше всмоктувався, потрібно на нижню трубку системи покласти теплу грілку, яку зверху прикрити ковдрою.

.

Запитання 9

Через значну фізичну слабкість пацієнт з недостатністю кровообігу не в змозі самостійно приймати їжу. Який із зазначених методів харчування слід призначити такому пацієнту?

варіанти відповідей

через зонд

.

Запитання 10

До палати привезли хворого Г., 46 років, з операційного блоку після операції на шлунку. Як годувати цього хворого в перші 2 дні.

варіанти відповідей

.

Запитання 11

Показання до годування хворого через зонд:

варіанти відповідей

 Широкі травматичні пошкодження та набряк язика, глот­ки, гортані, стравоходу.

Бульбарний параліч (захворювання довгастого мозку з роз­ладом ковтання й мови).

Непритомний стан.

Відмова від їжі в разі психічних захворювань.

 

.

Запитання 12

Гастростома – це 

варіанти відповідей

фістула (отвір) шлунку, яку накладають за допомогою хірургіч­ного втручання. При цьому гумову трубку вводять у порожнину шлунка й фіксують її лігатур­ним швом до шкіри передньої черевної стінки.

.

Запитання 13

Для парентерального харчування використовують такі розчини: 

варіанти відповідей

Розчин глюкози (10%, 20%, 33%), 0,9% розчин натрію хлориду; 4% розчин калію хлориду; 10% розчин кальцію хлориду; 25% роз­чин магнію сульфату. Використовують також уведення готових кристалоїдних розчинів: "Дисоль", "Ацесоль", "Хлосоль", "Лакта-соль".

Для регуляції обміну речовин в організмі необхідно вводи­ти хворим такі вітаміни: 6% розчин тіаміну броміду (вітамін Ві); 0,5% розчин піридоксину гідрохлориду (вітамін В6); 0,003%, 0,01%, 0,02%, 0,05% розчини ціанокобаламіну (вітамін Ві2); 5% та 10% роз­чини аскорбінової кислоти (вітамін С).

.

Запитання 14

Назвіть показання до призначення дієти № 1а. Які особливості страв у даній дієті?

варіанти відповідей

загострення виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки (перші 3—7 днів), загострення гастриту з надмірною кислотністю, опік стравоходу чи шлунка.

Обмежують кухонну сіль. Рекомендується їсти часто (кожні 2-3 год) невеликими порціями, на ніч - молоко. 

.

Запитання 15

Яку дієту необхідно призначити хворому з патологією серцево-судинної системи? Основні обмеження в дієті.



варіанти відповідей

ДІЄТА № 10

їсти 5-6 разів на день, вечеря має бути за З год до сну. Виключаються: жирні м'ясні та рибні страви, бульйони, смажене м'ясо, овочі, тістечка, торти, печінка, нирки, вим'я, сало, гострі страви, прянощі, різні консерви, какао, шоколад, кава. Обмежуються: кухонна сіль, рідина до 800-1000 мл на добу, щавель, шпинат, гриби. 

.

Запитання 16

Хворий М., 58 років, діагноз: Ішемічна хвороба серця, стенокардія напруження, атеросклероз, недостатність кровообігу І ступеня.

Призначте необхідну лікувальну дієту. Перерахуйте продукти, які б Ви порадили включити до харчового раціону та продукти, що необхідно обмежити або повністю виключити з раціону.


варіанти відповідей

ДІЄТА № 10а,б

Виключаються: повністю кухонна сіль, а також ті продукти, що й у дієті № 10. Обмеження: ті самі, що й у дієті 10. Рекомендовані: усе у протертому вигляді, варене, парене, тушковане. Дотримуватися чергування дієти, подібної до дієти № 10, з розвантажувальними днями (молочними, фруктово-ягідними). 

.

Запитання 17

Хворий Г., 44 роки, діагноз: Подагра, ожиріння ІІ ступеня.

Призначте необхідну лікувальну дієту. Перерахуйте продукти, які б Ви порадили включити до харчового раціону. Вкажіть продукти (з числа перерахованих), які заборонено вживати хворому: молоко, сир, відварена яловичина, шпинат, гриби, вівсяна крупа, картопля, сардини, бобові, грецькі горіхи, яблука, груші, абрикоси, тушкована гуска.


варіанти відповідей

ДІЄТА № 8

Виключаються: жирні сорти м'яса, макаронні та борошняні вироби, кондитерські вироби, варення, прянощі, гострі приправи, що збуджують апетит, кава, какао, шоколад. Обмежуються: кухонна сіль до 5-8 г на добу, уведення рідини до 1000 мл, вершки, сметана, вершкове масло, картопля, каша (крім гречаної). Рекомендовані: вегетаріанські супи, багато варених та тушкованих овочів (кабачки, гарбузи, капуста, буряки, морква), молоко та кисломолочні продукти, знежирені сири, нежирні м'ясо та риба, гречана каша, сирі фрукти та ягоди. Заправляти супи та каші слід олією, замість цукру слід вживати ксиліт, сорбіт. 

.

Запитання 18

Хвора В., 23 роки, діагноз: Гострий гломерулонефрит з нефротичним синдромом.

Призначте необхідну лікувальну дієту та охарактеризуйте її.


варіанти відповідей

ДІЄТА № 7

Мета: оберігання функцій нирок, нормалізувальний вплив на артеріальний тиск та набряки. Режим харчування: невеликими порціями 5- 7 разів на день. Протипоказані надто холодні та надто гарячі страви. Виключаються: гострі страви, м'ясний або рибний бульйони, прянощі, кава, какао, шоколад, бобові, смажене м'ясо, риба. Обмежуються: кухонна сіль до 3-5 г на добу, рідина до 800- 1000 мл, вершки, сметана, білки до 80 г. Рекомендовані: супи вегетаріанські з овочів та круп.

.

Запитання 19

ворий Д., 56 років, діагноз: Хронічний гепатит у стадії ремісії.

Призначте необхідну лікувальну дієту та обґрунтуйте заходи щодо аліментарної профілактики подальших загострень захворювання.


варіанти відповідей

 ДІЄТА № 5

.

Запитання 20

Хвора К., 14 років, діагноз: Цукровий діабет у стадії компенсації, ожиріння I ступеня.

Призначте лікувальну дієту та охарактеризуйте її. Обґрунтуйте висновок щодо можливих причини виникнення захворювання та перерахуйте заходи, спрямовані на забезпечення аліментарної профілактики захворювання.


варіанти відповідей

ДІЄТА № 9

.

Запитання 21

Молодша медична сестра під час годування важкохворого не очистила посудину після харкотиння . Чи правильний її підхід до годування хворого



варіанти відповідей

ні

.

Запитання 22

В тиху годину медсестра зайшла до палати і голосно зауважила хворому,що він не пообідав та вчасно не прийяв ліки. Чи правильно вона поступила? Якщо ні, то як вона повинна діяти?



варіанти відповідей

.

..

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест