Госпаді Допоможи

Додано: 4 червня
Предмет: Я досліджую світ, 8 клас
152 запитання
Запитання 1

У якому положенні має перебувати пацієнт протягом перших 2-х год після проведення люмбальної пункції ?

варіанти відповідей

Позиції Тренделенбурга

Лежачи на спині

Позиції Сімса

Лежачи на животі

Позиції Фаулера

Запитання 2

У пацієнта після парентерального вве- дення антибіотика розвинувся аңафіла- ктичний шок. Яка ділянка тіла використо- вується для первинного внутрішньом'язо- вого введення спінефрину під час надання невідкладної допомоги?

варіанти відповідей

А. Зовнішня поверхня передпліччя

В. Зовнішня поверхня стегна

С. Внутрішня поверхня плеча

D. Внутрішня поверхня стегна

Е. Внутрішня поверхня передпліччя

Запитання 3

Укажіть прояви дизуричного синдрому


варіанти відповідей

А. Піурія, протеїнурія

В. Часте болісне сечовипускання

D. Альбумінурія, кетонурія

Е. Гіпертензія, набряки

С. Позитивний симптом Пастернацького

Запитання 4

У пацієнта, який нещодавно повернувся з африканської країни та захворів на ін- фекційне захворювання, спостерігається циклічний перебіг таких симптомів: ра- птовий тряский озноб триває 2-3 год, змі- нюється на жар (температура тіла досягає 40-41°С), що продовжується впродовж 3-5 год, після чого наступає рясне профузне потовиділення. Виявлено збільшення пе- чінки та селезінки, іктеричність шкіри, герпес губ. Для якого захворювання характерні ці симптоми?

варіанти відповідей

А. Малярії

В. Лептоспірозу

С. Вірусного гепатиту

D. Грипу

Е. Висипного тифу

Запитання 5

Щеплення новонароджених дітей від ту- беркульозу проводиться шляхом внутрі- шньошкірного введення вакцини БЦЖ. Яке ускладнення розвивається у разі ви- падкового потрапляння вакцини під шкі- py?

варіанти відповідей

А. Медикаментозна емболія

В. Ліподистрофія

Інфільтрат

D. Виразка

Е. «Холодний абсцес»

Запитання 6

Який лікарський засіб використовує- ться для замісної терапії у разі недоста- тності зовнішньосекреторної функції під- шлункової залози?

варіанти відповідей

А. Папаверин

В. Платифілін

С. Активоване вугілля

D. Метоклопрамід

VЕ Панкреатин

Запитання 7

У дівчини віком 19 років на шкірі гру- дної клітки, шиї, бічних поверхонь тулуба, міжлопаткової ділянки та плечей виявле- но численні незапальні плями жовтувато- коричневого та блідо-рожевого кольору. Позитивні «симптом стружки» (лущення плям у разі пошкрябування) та йодна про- ба Бальцера. Для якого захворювання ха- рактерні ці клінічні прояви?

варіанти відповідей

А. Контактного простого дерматиту



В. Токсикодермії

С. Мікроспорії

D. Справжньої екземи

Е. Висівкоподібного лишаю

Запитання 8

Як називається розмір площини вхо- ду в малий таз, що проходить між кри- жовим мисом та серединою верхньо- внутрішнього краю лобкового симфізу?

варіанти відповідей

А. Прямий

B.

С. Косий

D. Інтерспінальний

Е. Поперечний

Запитання 9

Укажіть найдостовірніший метод діа- гностики вагітності на ранніх термінах

варіанти відповідей

А. Огляд шийки матки в дзеркалах

С. Бімануальне обстеження

D. Зовнішнє акушерське обстеження

Е. Кольпоскопія

В. Дослідження хоріонічного гонадотропіну в крові

Запитання 10

У пацієнта віком 32 роки раптово вно- чі з'явилася експіраторна задишка, що су- проводжується сухим кашлем, відчуттям стиснення в грудній клітці. Об'єктивно спостерігається: пацієнт займає вимуше- не положення (сидить, спираючись рука- ми на край ліжка), на відстані чути сухі свистячі хрипи, в акті дихання бере участь додаткова мускулатура. Перкуторно над легенями визначається коробковий звук. Аускультативно вислуховується безліч сухих свистячих хрипів. Який патологічний стан розвинувся у пацієнта?

варіанти відповідей

А. Напад стенокардії

В. Гострий бронхіт

С. Набряк легень

D. Сухий плеврит

Е. Напад бронхіальної астми

Запитання 11

До медичного пункту батальйону скеровано бійця, який скаржиться на підви- іщення температури тіла до 38,3°С, утру днення під час відкривання рота та жування, тягнучий біль у м'язах спини та шиї. В анамнезі: вогнепальне поранення лівої гомілки тиждень тому. Об'єктивно спостерігається: стан тяжкий, свідомість не порушена, шкіра бліда, посмикування м'язів обличчя, порушення ковтання, напруження м'язів потилиці, спини та кінцівок, пульс 110/хв, АТ 140/90 мм рт. ст. Для якої патології характерні ці клінічні прояви?

варіанти відповідей

А. Правця

В. Менінгіту

С. Ботулізму

D. Сепсису

Е. Сказу

Запитання 12

Пацієнт віком 57 років скаржиться на біль у дрібних суглобах кистей, що виникає в другій половині ночі, ранкову скутість, загальну слабкість, зниження працездатності. Об'єктивно спостерігається: набряк і почервоніння п'ястковофалангових і міжфалангових суглобів обох рук, деформація суглобів у вигляді «плавників моржа». Попередній діагноз: ревматоїдний артрит. Який із нижченаведених методів дослідження є найінформативнішим для уточнення діагнозу?

варіанти відповідей

А. Електрокардіографія

В. Рентгенографія органів грудної клітки



С. Ехокардіографія

Рентгенографія кистей

Е. Загальний аналіз сечі

Запитання 13

У жінки протягом 1 год після вживання шоколаду на шкірі тулуба та кінцівок з'явився висип у вигляді поліморфних папул блідорожевого кольору, що супро- воджується свербежем. Об'єктивно спостерігається: температура тіла 37,6°C, пульс - 80/хв, АТ — 110/70 мм рт. ст. Для якого патологічного стану характерні ці симптоми?

варіанти відповідей

А. Сироваткової хвороби

B. Kopy

С . Кропив'янки

D. Набряку Квінке

Е. Анафілактичного шоку

Запитання 14

Роділлю проінформовано щодо актив- ної тактики ведення третього періоду по- логів. Розвиток якого ускладнения дозво- ляє попередити ця тактика?

варіанти відповідей

А. Еклампсії

В. Гіпотонічної кровотечі

С. Порушення зсідання крові

D. Розриву матки

Е. Емболії навколоплідними водами

Запитання 15

У дванадцятирічного пацієнта попередній діагноз: епілепсія. Який метод обстеження потрібно використати для гра фічної реєстрації біослектричної активності головного мозку та підтвердження діагнозу?

варіанти відповідей

А. Комп'ютерна томографія головного мозку

В. Електроенцефалографія

С. Ультразвукове дослідження головного мозку

D. Магнітно-резонансна томографія головного мозку

Е. Електрокардіографія

Запитання 16

У жінки з регулярним менструальним циклом спостерігається затримка менструації упродовж 5-ти тижнів. Результат тесту на вагітність позитивний. Укажіть імовірну ознаку вагітності, яку можна виявити шляхом бімануального дослідження.

варіанти відповідей

А. Пігментація шкіри обличчя

В. Зміна форми матки

С. Збільшення об'єму живота

D. Нагрубання грудних залоз

Е. Ціаноз слизової оболонки піхви

Запитання 17

У пацієнтки температура тіла швид- ко, протягом декількох годин, знизилася з 39,5°С до 37°С (критичний варіант зниження температури) та розвинулися загальна слабкість, запаморочення, шум у вухах, прискорене серцебиття. Об'єктивно спостерігається: шкірні покриви та слизові бліді, холодний липкий піт, кінцівки холодні, дихання поверхневе, часте, пульс - 98/хв, слабкого наповнення, АТ 80/50 мм рт. ст. Який препарат використовується для надання невідкладної допомоги у цьому разі?

варіанти відповідей

А. 1%-й розчин супрастину

В. 2%-й розчин дротаверину

С. 2%-й розчин папаверину

D. 1%-й розчин мезатону

Е. 0,2%-й розчин платифіліну




Запитання 18

У дев'ятирічного хлопчика спостерігаються сухий кашель із виділенням слизовогнійного мокротиння, підвищення температури тіла до 38,9°С та задишка. Над правою легенею визначається вкорочення перкуторного звуку. Аускультативно вислуховується ослаблене дихання та дрібноміхурцеві вологі хрипи. Для якого захворювання характерні ці симптоми?

варіанти відповідей

А. Ларингіту

В. Бронхіоліту

С. Бронхіту

D. Плевриту

Е. Пневмонії

Запитання 19

Яка дія електричного струму виявляється у подразненні збудливих тканин організму людини, що супроводжується ми мовільним скороченням м'язів?

варіанти відповідей

A. Біологічна

В. Магнітна

С. Електролітична

D. Термічна

E.-

Запитання 20

Яка дія електричного струму виявляється у подразненні збудливих тканин організму людини, що супроводжується ми мовільним скороченням м'язів?

варіанти відповідей

A. Біологічна 

В. Магнітна

С. Електролітична

D. Термічна

-

Запитання 21

Пацієнтка віком 35 років скаржиться на тупий ниючий біль у правому підребер'ї з іррадіацією у праве плече, що посилюється після вживання гострої їжі, відчуття розпирання в животі, відрижку, нудоту, гіркий присмак у роті, загальну слабкість. Під час пальпації живота визначається болючість у правому підребер'ї, позитивні симптоми Кера та Ортиера. Для якого захворювання характерні ці клінічні прояви?

варіанти відповідей

А. Кишкової непрохідності

В. Гострого апендициту

С. Виразкової хвороби шлунка

D. Неспецифічного виразкового коліту

Е. Хронічного холециститу

Запитання 22

Пацієнтка скаржиться на ранкову скутість, деформацію і постійний біль у дрібних суглобах, зниження фізичної активності. Об'єктивно спостерігається: симетричні згинальні контрактури дрібних суглобів. На рентгенограмі кисті й зап'ястка ерозії та виражений остеопороз безпосередньо прилеглих до суглоба кісток, анкілоз. Для якого захворювання це характерно?

варіанти відповідей

A. Ревматоїдного артриту

В.Ревматичного поліартриту

С. Системного васкуліту

D. Деформуючого остеоартрозу

. Системного червоного вовчака

Запитання 23

Мати тримісячного хлопчика скаржиться, що дитина стала неспокійною, погано спить, пітніє, особливо потилична ділянка голови. Об'єктивно спостерігається: шкірні покриви та слизові оболонки бліді, облисіння потилиці. Для якого захворювання характерні ці клінічні прояви?

варіанти відповідей

А. Спазмофілії

В. Рахіту

С. Анемії

D. Гіпотиреозу

Е. Гіпотрофії

Запитання 24

Е. Гіпотрофії

варіанти відповідей

А. Статеві органи

В. Повіки

С. Вушні раковини

D. Гортань

Е. Губи

Запитання 25

Пацієнт віком 38 років скаржиться на сильний різкий нападоподібний біль у ділянці правого підребер'я, що іррадіює в праву ключицю та плече, гіркоту в роті, нудоту, блювання жовчю. В анамнезі: жовчнокам'яна хвороба. Об'єктивно спостерігається: пацієнт неспокійний, язик обкладений жовтим нальотом, іктеричність склер та шкірних покривів, пульс 82/хв, ритмічний, АТ 110/70 мм рт. ст. Який патологічний стан розвинувся в пацієнта?

варіанти відповідей

А. Гострий гастрит

В. Гострий панкреатит

С. Печінкова коліка

D. Ниркова коліка

Е. Кишкова коліка

Запитання 26

Пацієнтці віком 18 років діагностовано гострий гнійний менінгіт. Укажіть особливості складу ліквору в цьому разі

варіанти відповідей

А. Клітинно-білкова дисоціація

В . Підвищення рівня глюкози

С. Білково-клітинна дисоціація

-

Е. Підвищення концентрації хлоридів

Запитання 27

У чоловіка віком 28 років у ділянці верхньої губи візуалізуються гіперемія шкіри та дрібні пухирці з гнійним умістом, вкриті жовтими кірками, піднижньощелепний лімфаденіт. Для якої патології характерні ці симптоми?

варіанти відповідей

А. Мікроспорії

В. Фурункулу

С. Імпетиго

D. Сикозу

Е. Кандидозу

Запитання 28

Який прилад використовується для моніторингу інтенсивності бактерицидного потоку ультрафіолетового випромінювання під час знезараження повітря в приміщенні за допомогою УФБ- опромінювача?

варіанти відповідей

А. Вольтметр

В. Барометр

С. Радіометр

D. Гігрометр

. Динамометр

Запитання 29

Який із нижченаведених факторів забезпечує швидкість появи терапевтичного ефекту у разі сублінгвального застосування лікарських засобів?

варіанти відповідей

А. рН слини

В. Біохімічний склад слини

С. Інтенсивна васкуляризація під'язикового простору

D. Склад (діюча речовина та допоміжні речовини) препаратів

В. Біологічна доступність препаратів

Запитання 30

Із якою метою флакон із вушними краплями перед застосуванням треба підігріти в руках до температури тіла людини?

варіанти відповідей

А. Для уникнення запаморочення

В. Для попередження виникнення кашлю

С. Для кращої взаємодії з назальними краплями

Д. Для попередження Е. Для підсилення лікувального ефектупідвищення температури тіла

Запитання 31

До якої фармакологічної групи належить діазепам?20:09


варіанти відповідей

А. Антиконвульсантів



В. Ноотропів

С. Антидепресантів

Д. Транквілізаторів

Е. Міорелаксантів

Запитання 32

Пацієнтка скаржиться на погіршення апститу, неприємний присмак у роті, печію, тяжкість і розпирання в епігастральній ділянці після вживання їжі, нудоту та відрижку повітрям. Для якого виду диспепсії характерні ці клінічні прояви?

варіанти відповідей

А. Печінкової (гепатобіліарної)

В. Шлункової

-

D. Кишкової (ентерогенної)

Е. Панкреатогенної

Запитання 33

Які фізіотерапевтичні процедури треба порадити пацієнту після зняття гіпсової пов'язки для відновлення функції травмованої нижньої кінцівки?

варіанти відповідей

А. Фототерапію, кріотерапію

В. Зовнішне застосування зігрівального компресу, медичної грілки

С. УФО, електрофорез

D. ЛФК, масаж

Е. Гірудотерапію, голковколювання

Запитання 34

. У породіллі через дві доби після пологів розпочалася кровотеча зі статевих шляхів, крововтрата досягла 500 мл і продовжується. Пацієнтка скаржиться на слабкість, пітливість. Об'єктивно спостерігається: слизові оболонки бліді, пульс 95/хв, слабкого наповнення, АТ - 100/60 мм рт. ст. Під час пальпації матки через передню черевну стінку визначається, що вона щільна, дно розташоване на рівні пупка. Укажіть причину вторинної (пізньої) післяпологової кровотечі

варіанти відповідей

А. Розрив промежини

В. Затримка частин плаценти в порожнині матки

С. Порушення згортальної системи крові

D. Розрив шийки матки

Е. Розрив матки

Запитання 35

Для якого захворювання характерні такі особливості аналізу сечі: сеча каламутна, з осадом і пластівцями, лейкоцитурія, бактеріурія, протеїнурія (менше 1г/л)?

варіанти відповідей

А. Гострої ниркової недостатності

В. Сечокам'яної хвороби

С. Хронічного гломерулонефриту

D. Гострого гломерулонефриту

Е. Гострого пієлонефриту

Запитання 36

У пацієнта після фізичного навантаження виник стискальний біль за грудниною з іррадіацією в ліву руку, триває близько 5 хв. Об'єктивно спостерігається: пацієнт збуджений, шкірні покриви бліді, вологі, пульс 80/хв, АТ 130/70 мм рт. ст., тони серця ритмічні, звучні. Який патологічний стан розвинувся в пацієнта?

варіанти відповідей

А. Напад стенокардії

В. Інфаркт міокарда

С. Гіпертензивний криз

Д. Колапс

Е. Кардіогенний шок

Запитання 37

Для профілактики якого специфічного ускладнення черевного тифу на 3-му тижні хвороби пацієнту треба дотримуватися ліжкового режиму?

варіанти відповідей

А. Печінкової недостатності

В. Розриву селезінки

С. Кишкової кровотечі

D. Генералізації інфекції

Е. Рецидиву захворювання

Запитання 38

У пацієнта, який хворіє на виразкову хворобу шлунка, раптово розпочалося блювання «кавовою гущею». Які заходи невідкладної допомоги треба провести насамперед на догоспітальному етапі?

варіанти відповідей

А. Прикласти медичну грілку на ділянку епігастрія

В. Застосувати протиблювотні препарати

С. Застосувати ентеросорбенти

D. Промити шлунок

Е. Прикласти міхур із льодом на ділянку епігастрія

Запитання 39

Який із нижченаведених симптомів характерний для перебігу гострого пієлонефриту в дітей першого року життя?

варіанти відповідей

Який із нижченаведених симптомів характерний для перебігу гострого пієлонефриту в дітей першого року життя?

В. Гіпертензія

С. Кашель

D.Закреп

Е. Блювання

Запитання 40

Який із нижченаведених методів дослідження використовується для визначення видільної функції нирок?

варіанти відповідей

А. Оглядова рентгенографія органів черевної порожнини



В. Ультразвукове дослідження органів черевної порожнини

С. Аналіз сечі за методом Нечипоренка

D. Загальноклінічний аналіз сечі

Е. Екскреторна (внутрішньовенна) урог-рафія

Запитання 41

Пацієнту встановлено діагноз: інсулінозалежний цукровий діабет. Яка тактика зменшить ризик розвитку атрофії підшкірної жирової клітковини під час інсулінотерапії?

варіанти відповідей

А. Уведення інсуліну за 15-20 хв до приймання їжі

В. Повільне (упродовж 15-20 хв) введення інсуліну

С. Уведення підігрітого розчину інсуліну

D. Зміна місця ін'єкцій

Е. Використання інсулінових шприців

Запитання 42

Пацієнт віком 35 років скаржиться на прогресуючу слабкість, рясну пітливість, біль у горлі під час ковтання, періодичні кровотечі з носа та ясен. Об'єктивно спостерігається: болючі афти в порожнині рота, гіпертрофічний гінгівіт, виразково- некротичні зміни в горлі, збільшення периферичних лімфатичних вузлів, гепатоспленомегалія. Для якого з нижченаведених захворювань характерні такі клінічні прояви?

варіанти відповідей

А. Залізодефіцитної анемії

В. Гострого лейкозу

С. Гемофілії

D. Апластичної анемії

Е. Постгеморагічної анемії

Запитання 43

Сестра медична, щоденно вимірюючи температуру тіла пацієнта та реєструючи її графічно в температурному листку зафіксувала, що різниця між ранковими і вечірніми її показниками становить 2- 2,5°С. Укажіть тип гарячки

варіанти відповідей

A . Послаблювальна

В. Хвилеподібна

С. Постійна

D. Гектична

Е. Переміжна

Запитання 44

Пацієнта віком 25 років шпиталізова- но бригадою екстреної (швидкої) меди- чної допомоги до лікарні у непритомно му стані. З анамнезу відомо, що пацієнт хворіє на цукровий діабет 1-го типу та вводить інсулін. Об'єктивно спостеріга- ється: блідість і вологість шкірних покри- вів, підвищення м'язового тонусу, судоми, розширення зіниць, тонус очних яблук не змінений. Рівень глюкози у крові ммоль/ 2-2,5л. Який вид коми розвинувся в пацієнта?

варіанти відповідей

А. Мозкова

В. Діабетична

С. Гіпоглікемічна

D. Уремічна

Е. Гіперосмолярна

Запитання 45

Укажіть дозволений максимальний відсоток заповнення ємності (коробки безпечного зберігання) для медичних відходів категорії В

варіанти відповідей

60%

45%

50%

75%

Запитання 46

У чоловіка віком 50 років раптово виник різкий, інтенсивний, стискальний, пекучий біль за грудниною з іррадіацією в ліву руку та ліву лопатку. Біль триває впродовж 2-х годин, не знімається нітрогліцерином. Об'єктивно спостерігається: пацієнт збуджений, відчуває страх смерті, шкіра та видимі слизові оболонки бліді, ціаноз губ, пульс 84/хв, ритмічний, АТ 130/80 мм рт. ст., тони серця ослаблені. На ЕКГ візуалізується патологічний зу- бець О у відведеннях I, aVL і V1-V2. Для якого клінічного варіанта інфаркту міокарда це характерно?

варіанти відповідей

Церебрального

ангінозного

Асматичного

гастралгічного

Запитання 47

У семирічної дитини після внутрішньовенного введення антибіотика з'явилися слабкість, пульсуючий головний біль, відчуття стиснення в грудях та нестачі повітря, надсадний кашель. Об'єктивно спостерігається: різка блідість шкірних покривів, експіраторна задишка, дистанційні хрипи. Для якого варіанта перебігу анафілактичного шоку характерні ці симптоми?20:45



варіанти відповідей

змішаного

церебрального

Гемодинамічного

абномінального

Асфіктичного

Запитання 48

У маніпуляційному кабінеті під час взяття крові з вени пацієнт знепритомнів. Яке положення тіла потрібно забезпечити пацієнту під час надання невідкладної медичної допомоги?

варіанти відповідей

Горизонтальне, з піднятими вище рівня голови ногами

Напівсидяче, з опущеними донизу ногами



Горизонтальне, лежачи на боку

Сидяче, із нахиленим вперед тулубом

Горизонтальне, з піднятим головним кінцем ліжка

Запитання 49

Який симптом найхарактерніший для хронічного гастриту з підвищеною секреторною функцією шлунка?

варіанти відповідей

Печія


гикавка

діарея

дисфагія

метеоризм

Запитання 50

Пацієнт хворіє на деформуючий остеоартроз. Укажіть найефективніший захід для зменшення механічних навантажень на суглоби, що уповільнить прогресування деструктивних змін у хрящі.

варіанти відповідей

Полішення побутових умов



Дотримання харчового етикету



Дотримання режиму дня

Відмова від шкідливих звичок

Нормалізація маси тіла

Запитання 51

Чоловіка, у якого через 1,5 год після вживання грибів виникли нудота, блювання та різка слабкість, шпиталізовано до лікарні. Який із нижченаведених медичних виробів потрібно підготувати для надання невідкладної медичної допомоги пацієнту?

варіанти відповідей

Кухоль Есмарха .

Апарат Боброва

Підкладне судно

Газовивідну трубку



Тонометр Короткова

Запитання 52

Укажіть ранній симптом цукрового діабету


варіанти відповідей

Полідипсія

Ейфорія

Депресія

Анурія

Анурексія

Запитання 53

Які клінічні прояви найхарактерніші для гострого пієлонефриту?

варіанти відповідей

Тахікардія, сеча кольору «м'ясних помиїв»

Гіпертензія, набряки C.

Гарячка, біль у поперековій ділянці

Анурія, свербіж шкіри

Запитання 54

Як називається форма медичної доку ментації, призначена для реєстрації режиму перебування пацієнта в стаціонарі закладу охорони здоров'я та фіксації відомостей про медикаментозне лікування, методів обстеження, фізіотерапевтичних процедур тощо.

варіанти відповідей

Температурний листок



Консультативний висновок спеціаліста

Листок лікарських призначень

Журнал обліку процедур

Реєстраційна генетична карта

Запитання 55

Який етіологічний фактор має вирішальне значення у розвитку гострого глумерулонефриту?

варіанти відповідей

Порушення обміну речовин

Інфікування в-гемолітичним стрептококом

Аутоімунні захворювання

Професійні інтоксикації

Споживання гострої та жирної їжі

Запитання 56

Пацієнта віком 27 років, який хворіє на цукровий діабет 1-го типу, шпиталізовано до лікарні в непритомному стані. Об'єктивно спостерігається: шкіра волога, тризм жувальних м'язів, тонус очних яблук у нормі, пульс — 66/хв, АТ - 125/80- мм рт. ст., дихання рівномірне, поверхневе. Попередній діагноз: гіпоглікемічна кома. Який лікарський засіб потрібно застосувати для надання невідкладної допомоги пацієнту в цьому разі?

варіанти відповідей

2,5%-й розчин гідрокортизону в/м В. 10%-й розчин натрію хлорид в/в краплинно

40%-й розчин глюкози в/в



0,1%-й розчин адреналіну п/ш



5%-й розчин глюкози в/в

Запитання 57

Який прилад дозволяє виміряти пікову швидкість форсованого видиху та вилкористовується для діагностики та оцінки ефективності лікування хронічних оба структивних захворювань легень (бронхі альної астми, хронічного обструктивного бронхіту тощо)?

варіанти відповідей

Пульсоксиметр

Пікфлоуметр

Плюкометр

тонометр

Радіометр

Запитання 58

Пацієнт віком 37 років скаржиться на кашель із виділенням великої кількості мокротиння з неприємним запахом, інколи «повним ротом», задишку, періодично- підвищення температури тіла та знижен ня працездатності. Об'єктивно спостерін гається: мокротиння гнійно-слизового ха рактеру, розшароване. Для якого захворювання рювання характерні ці клінічні прояви?

варіанти відповідей

Сухого плевриту

Негоспітальної пневмонії



Гострого бронхіту

Ексудативного плевриту

Бронхоектатичної хвороби

Запитання 59

Пацієнт, який проживає в гірській місцевості, скаржиться на відчуття стиснення в ділянці шиї, розлади ковтання, сухий кашель, утруднене дихання. Об'єктивно спостерігається: рівномірне дифузне збільшення щитоподібної залози без локальних ущільнень. Для якого захворювання характерні ці симптоми?

варіанти відповідей

Підгострого тиреоїдиту

Ентеросорбенти

Аутоімунного тиреоїдиту



Ендемічного зоба

Дифузного токси

Гіпотиреозу

Запитання 60

Пацієнтка після апендектомії скаржиться на дворазове блювання, затримку газів і відсутність випорожнень. Об'єктивно спостерігається: шкіра землистого кольору, язик сухий, обкладений білим нальотом, передня черевна стінка напружена. Яке ускладнення розвинулося у пацієнтки в ранньому післяопераційному періоді?

варіанти відповідей

Гострий холецистит

Парез кишківника



Гостра затримка сечі

Апоплексія яєчника



Гострий панкреатит

Запитання 61

У пацієнта спостерігається загострення хронічного пієлонефриту. Яке обстеження доцільно провести перед призначенням антибіотикотерапії?

варіанти відповідей

Хромоцистоскопію

Аналіз сечі на а-амілазу

Екскреторну урографію

Бактеріологічний аналіз сечі

Біохімічний аналіз крові

Запитання 62

Пацієнту неврологічного відділення встановлено попередній діагноз: субара- хноїдальний крововилив. Із діагностичною метою йому призначено спинно-мозкову пункцію. Який колір ліквору є типовим для цього захворювання?

варіанти відповідей

Безбарвний

Сіро-зелений

Білувато-жовтий

Червоний

Фіолетовий

Запитання 63

У пацієнта на тлі перебігу гострого інфаркту міокарда раптово погіршився загальний стан, посилився біль у серці, виникла різка слабкість. Об'єктивно спостері- гається: свідомість сплутана, акроціаноз,холодний липкий піт, АТ 70/30 мм рт. ст., пульс - 110/хв, слабкого наповнення. Яке ускладнення розвинулося в пацієнта?

варіанти відповідей

Нестабільна стенокардія



Набряк легень



Кардіогенний шок

Серцева астма

Тромбоемболія легеневої артерії



Запитання 64

Які лікарські засоби найчастіше викликають медикаментозну алергію?

варіанти відповідей

А. Проносні

В. Антибіотики

С. Гіпотензивні

Д. Сечогінні

Е. Ентеросорбенти

Запитання 65

. Для проведення проби якості передстерилізаційного очищення медичного інструментарію сестра медична приготувала робочий розчин азоніраму, змішавши в рівних об'ємах початковий розчин азопіраму з 3%-м розчином перекису водню. Укажіть термін зберігання робочого реактиву.

варіанти відповідей

А. 1 добу

В. 3 год

С. 2 год

D. 1 місяць

E.6 год

Запитання 66

У пацієнта пульмонологічного відділення розвинувся бронхообструктивний синдром. Укажіть провідну клінічну ознаку, що свідчить про його розвиток

варіанти відповідей

А. Експіраторна задишка

В. Інспіраторна задишка

С. «Гавкаючий» кашель

D. Дихання Куссмауля

Е. Брадипное

Запитання 67

Укажіть найпоширеніше ускладнення, що є наслідком гострої ревматичної гарячки.

варіанти відповідей

A. Розшарування аорти

В.Набуті вади серця

С. Артеріальна гіпертензія

D. Пароксизмальна тахікардія

Е. Гострий коронарний синдром

Запитання 68

Який із нижченаведених клінічних проявів характерний для передлежання плаценти?

варіанти відповідей

А. Кровотеча зі статевих шляхів (часто повторна), що не супроводжується больовим синдромом

В. Гіпертонус матки, больовий синдром

. Тахікардія, підвищення артеріального тиску



D. Прискорення серцебиття у плода

Е. Гострий біль у проєкції локалізації плаценти, дистрес-синдром у плода

Запитання 69

Як називається процедура, що полягає у введенні розчинів лікарських засобів через порожнину матки в маткові труби для визначення їх прохідності або з лікувальною метою?

варіанти відповідей

А. Лапароскопія

В. Гістероскопія

С. Пертубація

D. Кольпоскопія

Е. Гідротубація

Запитання 70

У пацієнта терапевтичного відділення діагностовано виразкову хворобу дванадцятипалої кишки. Яка бактерія спричиняє це захворювання?

варіанти відповідей

A. Salmonella

B. Streptococcus

C. Staphylococcus aureus

В. Покласти міхур із льодом на поперекову ділянку

D. Escherichia coli

E. Helicobacter pylori

Запитання 71

У пацієнта з хронічною нирковою недостатністю швидкість клубочкової фільтрації становить 14 мл/хв. До, якої лікувальної процедури необхідно підготувати пацієнта в цьому разі?

варіанти відповідей

А. Лапароцентезу

В. Шунтування

С. Гемодіалізу

В. Збільшення напруги м'язів

D. Літотрипсії

Е. Фонофорезу

Запитання 72

Жінка отримала опік передньої поверхні обох ніг, задньої поверхні тулуба та промежини. Визначте площу опікового ураження за «правилом дев'яток».

варіанти відповідей

А. 51%

B. 37%

C. 25%

D. 19%

E. 39%

Запитання 73

Для профілактики якого ускладнення під час підшкірної ін'єкції олійного розчину потрібно відтягнути поршень шприца назад після проколу шкіри перед введенням препарату?

варіанти відповідей

А. Гематоми

В. Некрозу

С. Інфільтрату

D. Медикаментозної емболі

Е. Повітряної ембол

Запитання 74

Пацієнтка віком 28 років скаржиться на загальну слабкість, задишку, прискорене серцебиття та спотворення смаку (їсть сиру гречку, крейду). В анамнезі: "рясні менструації. Об'єктивно спостерігається: блідість шкірних покривів і слизових оболонок, волосся тонке, посічене, пульс 90/хв, ритмічний, АТ 100/60 мм рт. ст., тони серця ослаблені, слаблені, систолічний шум над верхівкою серця. Для якого захворювання характерні вказані клінічні прояви?

варіанти відповідей

А. Гемофілії

В. Залізодефіцитної анемі

С. Геморагічного васкуліту

D. Апластичної анемії

Е. Хвороби Верльгофа

Запитання 75

У чоловіка після тряскої їзди виникли сильний нападоподібний біль у поперекол: вій ділянці, часті позиви до сечовипускан ня, нудота, блювання. Об'єктивно спосте рігається: шкіра бліда, пацієнт збуджений, намагається обрати положення тіла, для полегшення болю. Які заходи долікарської допомоги доцільно застосувати в цьому разі?





варіанти відповідей

А. Увести седативні препарати

В. Покласти міхур із льодом на поперекову ділянку

С. Провести катетеризацію сечового міхура

D. Покласти грілку на поперекову ділянку рокот

Е. Увести сечогінні препарати

Запитання 76

Укажіть механізм дії медичної грілки у разі її місцевого застосування

варіанти відповідей

А. Дезінфекція та підсушування ушкодже них ділянок шкіри

В. Збільшення напруги м'язів

С. Розширення (вазодилятація) судин шкіри та нижчерозташованих тканин

D. Уповільнення обмінних процесів ротову



Е. Звуження (вазоконстрикція) судин шкіри та нижчерозташованих тканин

Запитання 77

Відповідно до призначення лікаря дитині потрібно парентерально ввести 350000 ОД антибіотика з групи цефалоспоринів ІІІ покоління. У флаконі місти ться 1000 мг діючої речовини. Скільки мілілітрів розчину антибіотика потрібно ввести дитині, якщо застосувати стандар тне розведення?

варіанти відповідей

А. 35 мл

В. 1,5 мл

С. 5 мл

D. 10 мл

Е. 3,5 мл

Запитання 78

Укажіть процедуру, що використову рок, під час якої кров пацієнта фільтрується через очеревину

варіанти відповідей

А. Перитонеальний діаліз

В. Гемодіаліз

С. Урографія

D. Цистоскопія

Е. Трансплантація нирок

Запитання 79

Який об'єм антисептика необхідно використати для проведення однієї процедури гігієнічної обробки рук перед виконанням внутрішньовенної ін'єкції?

варіанти відповідей

А. 6 мл

В. 5 мл

С. 9 мл

D. 1 мл

Е. 3 мл

Запитання 80

Пацієнту призначено фізіотерапевтичну процедуру, під час якої (внаслідок змінення проникності судинної стінки) у шкірі виникають точкові мікрокрововиливи (петехії, плями), до складу яких входять біологічно активні речовини, що надають потужний стимулювальний ефект як на весь організм, так і на певну зону до повного їх розсмоктувания. Яку процедуру призначено пацієнту?

варіанти відповідей

А. Вакуум-терапію медичними банками

В. Накладання зігрівального компресу

С. УВЧ-терапію

D. Накладання гірчичників

Е. Застосування медичної грілки

Запитання 81

Жілка віком 28 років скаржиться на загальну слабкість і гострий біль у грудній клітці з правого боку, що посилюється під час глибокого вдиху та нахилі тулуба в протилежний бік. Об'єктивно спостерігається: пацієнтка лежить на правому боці, дихання часте, поверхневе, температура тіла - 37,4°С, права половина грудної клітки відстає в акті дихання, перкуторно над легенями визначається чіткий легеневий звук, аускультативно вислуховується шум тертя плеври. Для якого захворювання характерні ці клінічні прояви?

варіанти відповідей

А. Ексудативного плевриту

В. Гострого бронхіту

С. Негоспітальної пневмонії

D. Сухого плевриту

Е. Міжреберної невралгії

Запитання 82

Як називається патологічний стан, що характеризується болем у суглобі та не супроводжується запальним процесом та/або порушенням рухливості в ньому?

варіанти відповідей

А. Артроз

В. Поліартрит

С. Арталгія

D. Полікістоз

Е. Артрит

Запитання 83

Який із нижченаведених заходів потрібно порекомендувати пацієнту, який хворіє на артеріальну гіпертензію, для досягнення максимального зниження ризику розвитку серцево-судинних ускладнень?

варіанти відповідей

А. Нетрадиційні методи лікування

В. Санаторно-курортне лікування

С.Рефлексотерапію

D. Психотерапію

Е. Модифікацію способу життя

Запитання 84

У пацієнта, який хворіє на виразко- ву хворобу шлунка, з'явилися скарги на швидку втомлюваність, втрату апетиту, відразу до м'ясної їжі, посилене слиновиділення, порушення ковтання. Для якого ускладнення характерні ці симптоми

варіанти відповідей

А. Перфорації

В. Пілоростенозу

С. Пенетрації

D. Малігнізації

Е. Шлункової кровотечі

Запитання 85

У п'ятирічної дитини, яка відвідує дитячий дошкільний заклад, спостерігається підвищення температури тіла, біль у горлі. Під час огляду виявлено блідість носогубного трикутника, «малиновий язик» та дрібнопапульозний висип на гіперемованій шкірі, що максимально локалізується на згинальних поверхнях кінцівок, у складках шкіри. Укажіть термін ізоляції хворої дитини.

варіанти відповідей

А. 21 день

В. 7 днів

С. 5 днів від моменту появи висипань

D. 22 дні


Е. 5 днів від початку захворювання

Запитання 86

Яке дослідження проводиться для виявлення прихованої коронарної недостатності та ранньої діагностики стенокардії?

варіанти відповідей

А. Нейроміографія

В. Аудіометрія

С. Велоергометрія

Д. Спірографія

Е. Енцефалографія

Запитання 87

У роділлі, яка народжує вдруге, триває другий період пологів. Під час прорізування голівки після потуги ЧСС плода становить 80/хв. Укажіть подальшу тактику ведення пологів

варіанти відповідей

А. Провести кесарів розтин

В. Провести плодоруйнівну операцію

С. Продовжити очікувальну тактику

D. Провести епізіотомію під місцевим знеболенням

Е. Забезпечити стимулювання пологів

Запитання 88

Чоловік упродовж 10-ти років хворіє на дерматологічне захворювання, що загострюється в осінньо-зимовий період. Об'єктивно спостерігається: на шкірі волосистої частини голови та розгинальних поверхнях кінцівок візуалізуються рожево-червоні плями та бляшки, вкриті сухими сріблястими лусочками, супроводжуються незначним свербежем. Для якого захворювання характерні ці симптоми?

варіанти відповідей

А. Псоріазу

В. Нейродерміту

D. Наявність LE-клітин

С. Червоного плоского лишаю

Е. Сухої себореї

Запитання 89

Пацієнту віком 49 років встановлено попередній діагноз: ексудативний плев- рит. До якої діагностичної процедури сестрі медичній потрібно підготувати пацієнта в цьому разі?21:32



варіанти відповідей

А. Торакоцентезу

В. Абдомінальної пункції

С. Люмбальної пункції



D. Спірометрії

Е. Бронхоскопії

Запитання 90

Для якого захворювання характерна поява таких клінічних проявів (великих діагностичних критеріїв): кардит, поліартрит, мала хорея, кільцеподібна еритема та підшкірні вузлики?

варіанти відповідей

А. Системного червоного вовчака

В. Гострої ревматичної гарячки

С. Системної склеродермії

D. Деформуючого остеоартрозу

Е. Ревматоїдного артриту

Запитання 91

У пацієнта віком 50 років після емоційного перенавантаження виникли інтенсивний стискальний пекучий біль за грудниною, що іррадіює в ліву руку, від чуття страху смерті, різка загальна слабкість. Через 30 хв після сублінгвального приймання нітрогліцерину біль не припинився. Тест на тропонін І у крові позитив- ний. Для якого захворювання характерні такі клініко-лабораторні показники?

варіанти відповідей

А. Стенокардії напруги

В. Перикардиту

С. Міжреберної невралгії

D. Інфаркту міокарда



Е. Стабільної стенокардії

Запитання 92

Яке ускладнення може розвинутися в пацієнта у разі безконтрольного приймання адреноміметиків під час нападу бронхіальної астми?

варіанти відповідей

А. Астматичний статус

В. Пневмонія

С. Серцева астма

D. Пневмоторакс

Е. Набряк легень

Запитання 93

. Укажіть специфічну лабораторну ознаку системного червоного вовчака

варіанти відповідей

А. Прискорення ШОЕ

В. Підвищення рівня С-реактивного білка

С. Нейтрофільний лейкоцитоз зі зсувом лейкоцитарної формули вліво 10

D. Наявність LE-клітин

С. Червоного плоского лишаю

Е. Диспротеїнемія

Запитання 94

У пологовій залі породіллі запропонували провести перше раннє прикладання новонародженої дитини до грудей. Ця процедура покращує скорочення матки та сприятиме відшаруванню й народженню посліду. Стимуляція синтезу якого гормону відбувається в цьому разі?

варіанти відповідей

А. Хоріонічного гонадотропіну

В. Вазопресину

С. Окситоцину

D. Соматотропіну

Е. Адренокортикотропного

Запитання 95

Периферичну вену з якими властивостями доцільно обрати для проведення її безпечної катетеризації з метою подаль шого введення ліків?

варіанти відповідей

Розташовувану на зап'ясті

В. Великого діаметру та деформовану

С. Розташовану поруч з артерією

D. М'яку та еластичну на дотик

Е. Тверду та склерозовану

Запитання 96

Як називається шлях передачі інфекції, що може бути пов'язаний із проведенням інвазивних лікувально діагностичних процедур?

варіанти відповідей

А. Аліментарний

В. Контактно-побутовий

С. Артифіційний

D. Рановий

Е. Вертикальний

Запитання 97

У пацієнтки з діагнозом: дифузний токсичний зоб, після тяжкого емоційного перенавантажения раптово підвищилася температура тіла до 40°С, з'явилося рясне потовиділення, нудота, блювання, профузна діарея. Об'єктивно спостерігається: пацієнтка збуджена, свідомість поруше на, слизові оболонки сухі, АТ- 220/105 мм рт. ст., пульс 180/хв. Яке ускладнення розвинулося в пацієнтки

варіанти відповідей

А. Гіпертензивний криз

В. Гіперглікемічна кома

С. Набряк мозку

D. Тиреотоксичний криз

Е. Гіпоглікемічна кома

Запитання 98

У чоловіка внаслідок тривалої дії низької температури на тканини кінцівки розвинулися помірний колючий біль у ній, відчуття печіння. Об'єктивно спостерігається: шкіра в ділянці ураження бліда, пі- сля зігрівання стала набряклою, багряно- червоного кольору, з темно-синіми плямами. Укажіть ступінь відмороження

варіанти відповідей

A. І

B. IV

C. II

D. -

E. III

Запитання 99

Пацієнт скаржиться на біль у грудній клітці, особливо під час кашлю та глибокому диханні. Аускультативно в нижньо- боковому відділі грудної клітки на невеликій її ділянці вислуховується патологічний шум, який добре чути на вдиху та видиху, не змінює інтенсивність під час кашлю, може відчуватися долонею під час пальпації грудної клітки. Укажіть цей патологічний шум

варіанти відповідей

А. Амфоричне дихання

В. Жорстке дихання

С. Шум тертя плеври

D.Голосове тремтіння

Е. Крепітація

Запитання 100

У пацієнтки віком 55 років після емоційного перенавантаження з'явилися скарги на головний біль у потиличній ділянці, запаморочення, мерехтіння «мушок» перед очима, шум і дзвін у вухах, блювання. Об'єктивно спостерігається: пульс 98/хв, ритмічний, АТ 190/100 мм рт. ст. Який патологічний стан розвинувся у'пацієнтки?

варіанти відповідей

А. Гіпертензивний криз



В. Тиреотоксичний криз

С. Кардіогенний шокD.Голосове тремтіння

D. Анафілактичний шок

Е. Колапс

Запитання 101

У пацієнта виявлено недостатність мітрального клапана. Після фізичного навантаження у нього раптово виникли задишка, клекотливе дихання, виділення рожевого пінистого мокротиння. Який пато- логічний стан розвинувся в пацієнта?

варіанти відповідей

А. Астматичний статус

. Серцева астма

С. Набряк легень

D. Легенева кровотеча

Е. Гіпертонічний криз

Запитання 102

Гірудотерапія це метод лікування за допомогою медичних п'явок. Яке з нижченаведених захворювань є протиноказанням до застосування цього методу лікування?

варіанти відповідей

А. Тромбофлебіт

В. Анемія

С. Глаукома

D. Бронхіт

Е. Гастрит

Запитання 103

Яка група лікарських засобів використовується для етіологічного лікування гострого пієлонефриту?

варіанти відповідей

А. Ентеросорбенти

В. Жовчогінні

С. Нітрофурани

D. Ферменти

Е. Антациди

Запитання 104

У пацієнтки віком 67 років раптово розвинулися загальна слабкість, запаморочення, оніміння лівої верхньої кінцівки, погіршення мовлення та зору. Симптоми зберігаються понад 24 год. В анамнезі: ішемічна хвороба серця, перенесений інфаркт міокарда. Для якого порушення мозкового кровообігу характерні ці клінічні прояви?

варіанти відповідей

А. Транзиторної ішемічної атаки



В. Геморагічного інсульту

С. Ішемічного інсульту

D. Дисциркуляторної енцефалопатії

E.-

Запитання 105

Який із нижченаведених чинників належить до немодифікованих (незмінних) факторів ризику розвитку артеріальної гіпертензії?

варіанти відповідей

А. Гіподинамія

В. Стрес

С. Гіперліпідемія

D. Вік

Е. Ожиріння

Запитання 106

. У чоловіка, якого вжалила бджола, через декілька хвилин на шкірі тулуба з'явився висип у вигляді блідо-рожевих міхурців, що супроводжується свербежем, підвищилася температура тіла до 37,5°С, розвинувся біль у животі. Які препарати використовуються для лікування пацієнта в цьому разі?

варіанти відповідей

А. Дигоксин, корглікон

В.Супрастин, тавегіл



С.Фуросемід, гіпотіазид

D. Смекта, ентерогель

Е. Ацетилсаліцилова кислота, аспаркам

Запитання 107

Пацієнт віком 39 років скаржиться на загальну слабкість, головний біль, появу набряків на обличчі, тупий біль у поперековій ділянці, підвищення температури тіла до 37,5°С, зменшення виділення сечі та зміну її кольору («м'ясні помиї»). Хворіє впродовж 2-х тижнів. В анамнезі: хронічний тонзиліт. Об'єктивно спостерігається: блідість шкірних покривів, АТ 160/100 мм рт. ст. Для якого захворювання характерні ці клінічні прояви?

варіанти відповідей

А. Гострого пієлонефриту

В. Гострого циститу

С. Ниркової коліки

D. Гострого гломерулонефриту

Е. Хронічної хвороби нирок

Запитання 108

Укажіть показання до застосування міхура з льодом21:53


варіанти відповідей

A. Внутрішні кровотечі

В. Перший період гарячки

С. Гостра затримка сечі

D. Спастичний біль

Е. Трофічні ураження шкіри

Запитання 109

У чоловіка через декілька годин після вживання неякісної їжі з'явилися біль у животі, блювання, яке приносить полегшення, часті рідкі випорожнення. Об'єктивно спостерігається: температура тіла - 37,6°С, язик сухий, із білувато-сірим нальотом, випорожнення не стійкі. Живіт під час пальпації м'який, болючий в епігастральній ділянці, симптомів подразнення очеревини не виявлено. Яке захворювання, найімовірніше, розвинулося в пацієнта?21:54



варіанти відповідей

А. Гострий панкреатит

В. Виразкова хвороба шлунка

С. Кишкова непрохідність

D. Гострий апендицит

Е. Гострий гастрит

Запитання 110

Жінка в терміні вагітності 36-37 тижнів скаржиться на появу незначних «кров'янистих виділень (кровомазань) зі статевих шляхів, що з'явилися раптово вночі у стані спокою. Об'єктивно спостерігається: загальний стан вагітної задовільний, АТ 110/70 мм рт. ст., пульс 70/хв, матка в нормотонусі, положення плода поздовжнє, передлежання головне, голівка розташована високо над входом у малий таз, серцебиття плода 130/хв, ясне, ритмічне. Для якої патології характерні ці симптоми?

варіанти відповідей

А. Передчасного відшарування нормально розташованої плаценти

В. Загрози розриву матки



С. Передлежання плаценти

В. Передчасних пологів

Е. Провісників пологів

Запитання 111

У роділлі під час перебігу першого періоду пологів з'явилися кров'янисті виділення зі статевих шляхів. За результатами зовнішнього акушерського обстеження виявлено високе розташування передлеглої частини плода, що характерне для передлежання плаценти. Укажіть достовірний метод діагностики цієї патології

варіанти відповідей

А. Вимірювання висоти стояння дна матки

В. Прийоми Леопольда-Левицького

С. Огляд шийки матки за допомогою гінекологічних дзеркал

D. Пальцеве дослідження ділянки внутрішнього вічка

Е. Ультразвукове дослідження

Запитання 112

У пацієнта, який хворіє на цироз печінки, розвинувся асцит. Яку пункцію йому доцільно провести для видалення патологічного вмісту (зайвої рідини) з черевної порожнини?

варіанти відповідей

А. Плевральну

В. Стернальну

С. Абдомінальну

D. Люмбальну

E.-

Запитання 113

У якій зоні централізованого стерилізаційного відділення проводиться комплектація, пакування та стерилізація медичних виробів?

варіанти відповідей

А. Чистій

В. Брудній

С. Стерильній

D. Реєстраційній

Е. Режимній

Запитання 114

У пацієнта розвинувся анафілактичний шок. Який лікарський засіб потрібно використати насамперед під час надання невідкладної допомоги пацієнт

варіанти відповідей

А. Ампіцилін

В. Атропін

С. Еритроміцин

D. Диклофенак

Е. Епінефрин

Запитання 115

У пацієнта терапевтичного відділення, який хворіє на виразкову хворобу шлунка, виник закреп. Укажіть захід долікарської допомоги пацієнту в цьому разі.

варіанти відповідей

А. Застосувати очисну клізму В. Запропонувати тепле питво



С. Промити шлунок

D. Покласти грілку на живіт

Е. Покласти міхур із льодом на живіт

Запитання 116

Укажіть засіб, яким потрібно промити неушкоджену шкіру у разі потрапляння на неї крові або інших потенційно небезпечних біологічних рідин.

варіанти відповідей

А. Дезінфікуючим розчином

В. Етиловим спиртом

С. Фізіологічним розчином

D. Антисептиком

Е. Водою з милом

Запитання 117

Укажіть засіб, яким потрібно промити неушкоджену шкіру у разі потрапляння на неї крові або інших потенційно небезпечних біологічних рідин.

варіанти відповідей

А. Дезінфікуючим розчином

В. Етиловим спиртом

С. Фізіологічним розчином

D. Антисептиком

Е. Водою з милом

Запитання 118

Пацієнт хворіє на хронічний спастичний коліт. Який найпростіший фізіотерапевтичний засіб місцевого впливу застосовується для зменшення болю в животі у разі розвитку кишкової коліки?

варіанти відповідей

А. Гірчичники

В. Медичні банки

С. Медичні п'явки

D. Міхур із льодом

Е. Медична грілка

Запитання 119

Який метод дослідження сечі використовується для визначення концентраційної функції нирок?

варіанти відповідей

За Зимницьким

B.-

С. За Нечипоренком

D. За Амбурже



Е. За Аддіс-Каковським

Запитання 120

За призначенням лікаря сестра медична проводить забір венозної крові пацієнта вакуумною системою. Які дії потрібно виконати із заповненою кров'ю пробіркою?

варіанти відповідей

A.-

В. Акуратно перевернути її 5-8 разів для повного змішування її вмісту С. Підігріти її вміст до температури 37°С

D. Перелити її вміст в іпшу ємність

Е. Енергійно струсити до повного змішу- вання її вмісту22:01



Запитання 121

Укажіть сучасний метод дослідження стану легень, що використовується для визначення функції зовнішнього дихання та проводиться з метою діагностики, оцінки тяжкості та моніторингу перебігу ХОЗЛ

варіанти відповідей

А. Велоергометрія

В. Спірометрія

С. КТ легень

D. Пульсоксиметрія

Е. УЗД легень

Запитання 122

Пацієнт віком 65 років хворіє на хронічний гепатит. Який із нижченаведених симптомів свідчить про розвиток у пацієнта синдрому холестазу?

варіанти відповідей

А. Тризм жувальних м'язів

В. Екзофтальм

С. Шум у вухах

D. Біль у кістках

Е. Свербіж шкіри

Запитання 123

Одинадцятирічному пацієнту встановлено діагноз: гострий гломерулонефрит. Який сечовий синдром характерний для цієї патології?

варіанти відповідей

А. Гематурія

В. Білірубінурія

С. Плюкозурія

D. Міоглобінурія

Е. Бактеріурія

Запитання 124

Восьмирічний хлопчик хворіє на епідемічний паротит. На 7-ий день від початку захворювання на тлі високої гарячки виникли нудота, блювання, переймонодібний оперізувальний біль у животі, рідкі випорожнения. Ураження якого органа відбулося в дитини?

варіанти відповідей

А. Головного мозку

В. Кишківника

С. Нирок

D. Яєчок

Е. Підшлункової залози

Запитання 125

Яке скринінгове дослідження призначається пацієнтам, які хворіють на хронічну хворобу нирок, для оцінки функціональної здатності нирок?

варіанти відповідей

А. Визначення нічного діурезу

В. Визначення швидкості клубочкової фільтрації

С. Ультразвукове дослідження органів сечостатевої системи



D. Виявлення формених елементів у сечі

Е. Визначення концентрації сечі

Запитання 126

У дівчини віком 22 роки через декілька місяців після незахищеного статевого акту над поверхнею шкіри великих соромітніх губ з'явилися поодинокі рожеві утворення з тонкою ніжкою (сосочконодібні розростання). Який збудник, найімовірніше, спричинив розвиток таких клінічних проявів?

варіанти відповідей

А. Трихомонада

В. Гарднерела

С. Папіломавірус

D. Хламідія

Е. Протей

Запитання 127

В якій клінічній ситуації сестрі медичній рекомендовано (показано) використання нестерильних (оглядових) медичних рукавичок?

варіанти відповідей

А. Під час збору і заміни постільної білизни



В. У разі ризику контакту з кров'ю чи іншими біологічними рідинами

С. Під час приготування препаратів для парентерального харчування

D. Під час вимірювання артеріального тиску

Е. У разі транспортування пацієнта до іншого відділення

Запитання 128

Укажіть тривалість приймання родонової ванни

варіанти відповідей

А. 30-40 хв

В. 50-60 хв

С. 1-2 хв

D. 5-7 хв

E. 10-15 хв

Запитання 129

У пацієнта затяжний напад бронхіальної астми завершився розвитком астматичного статусу. Який показник є ключовим для призначення оксигенотерапії?

варіанти відповідей

А. Частота дихальних рухів

В. Вік пацієнта понад 50 років

С. Тривалість хвороби

D. Рівень сатурації

Е. Температура тіла

Запитання 130

Пацієнт скаржиться на часті рідкі випорожнення, метеоризм, бурчання та відчуття переливання рідини в животі. Для якого виду диспепсії характерні ці клінічні прояви?

варіанти відповідей

А. Печінкової (гепатобіліарної)

В. Кишкової (ентерогенної)



С. Панкреатогенної

-

Е. Шлункової

Запитання 131

Пацієнт віком 52 роки скаржиться на нападоподібний біль у правому підребер'ї з іррадіацією в праве плече та праву ключицю, гіркоту в роті, нудоту. Виникнення цих симптомів пов'язує із вживанням смаженої їжі. Об'єктивно спостерігається: пацієнт неспокійний, язик обкладе- ний жовтим нальотом, пульс 88/хв, ритмічний, АТ — 120/80 мм рт. ст. Живіт під час пальпації м'який, болючий у правому підребер'ї, позитивні симптоми Ортнера, Кера. Препарати якої групи потрібно застосувати насамперед для надання невідкладної допомоги?

варіанти відповідей

А. Стимулятори перистальтики

В. Спазмолітики

С. Проносні

D. Ентеросорбенти

Е. Протимікробні

Запитання 132

Укажіть ранній і характерний симптом ураження мозкових оболонок

варіанти відповідей

А. Ортисра

В. Пастернацького

С. Грефе

D. Керніга

Е. Падалки

Запитання 133

Як називається графічне відображення результатів динамічного спостереження під час пологів за процесом розкриття шийки матки та просування голівки плода, пологовою діяльністю, станом матері та плода

варіанти відповідей

А. Міограма

В. Токограма

С. Кардіограма

D. Спірограма

E. Партограма

Запитання 134

Пацієнту віком 27 років, який лікується в нефрологічному відділенні, призначено дослідження сечі за методом Нечипоренка. На чому грунтується цей метод?

варіанти відповідей

A. Визначенні кількості формених елементів і циліндрів в 1 мл осаду сечі

В. Дослідженні концентраційної здатності нирок

С. Визначенні кількості формених елементів, що виділяються з сечею за 1 хв



D. Визначенні кількості формених елементів у добовій кількості сечі

Е. Встановленні щільності сечі та її густини в окремих порціях

Запитання 135

У пацієнтки, в якої розвинулося гостре порушення мозкового кровообігу, спостерігається відсутність рухів у лівих кінцівках із гіпертонусом м'язів та гіперрефлексією, визначається симптом Бабінського. Який вид рухового порушения спостерігається в пацієнтки?

варіанти відповідей

А. Периферична геміплегія

В. Центральний парапарез



С. Триплегія за центральним типом

D. Моноплегія за периферичним типом

Е. Центральна геміплегія

Запитання 136

У пацієнта кардіологічного відділення частота серцевих скорочень уповільнилася до 54/хв. Укажіть це порушення серцевого ритму.

варіанти відповідей

Л. Тахікардія

В. Гіпотензія

С. Асистолія

D. Брадикардія

Е. Гіпертензія



Запитання 137

Пацієнту, який хворіє на бронхіальну астму, з метою моніторингу функціонального стану дихальної системи призначено пікфлоуметрію. Який показник визначається за допомогою цієї діагностичної методики?

варіанти відповідей

А. Життєва ємність легень

В. Резервний об'єм видиху

С. Об'єм форсованого видиху

D. Резервний об'єм вдиху

Е. Пікова швидкість видиху

Запитання 138

Під час об'єктивного обстеження пацієнта сестра медична виявила, що на тлі сповільненого та рівномірного за глибиною дихання з'являються тривалі паузи (до 30 с). Який тип дихання спостерігається в пацієнта?

варіанти відповідей

А: Дихання Куссмауля

В. Експіраторна задишка



С. Дихання Біота

D. Інспіраторна задишка

Е. Дихання Чейна-Стокса

Запитання 139

Пацієнту віком 27 років діагностовано кропив'янку. Які продукти потрібно виключити з раціону харчування пацієнта в цьому разі?

варіанти відповідей

А. Кабачки, капуста

В. Каші з вівсяної та гречаної крупи

С. Оливкову олію, зерновий хліб

D. Шоколад, мед

Е. Макаронні вироби з твердих сортів пшениці

Запитання 140

У тяжкохворого лежачого пацієнта на шкірі п'яток та ліктів виявлено зону стійкої гіперемії, цілісність шкіри не порушена. Визначте стадію розвитку пролежня.

варіанти відповідей

A. IV

B. III

C. І

D. II

E. -

Запитання 141

Як називається доза лікарського засобу, що призначається на один прийом?

варіанти відповідей

А. Максимальна

В. Токсична

С. Разова



D. Добова

Е. Мінімальна

Запитання 142

У вагітної жінки віком 42 роки під час вимірювання зовнішніх розмірів таза з'ясувалося, що зовнішня кон'югата становить 15 см. Яка тактика ведення пологів у цьому разі?

варіанти відповідей

А. Витягання плода за тазовий кінець

В. Накладання акушерських щипців

С. Стимуляція пологів

Д. Вакуум-екстракція плода

Е. Кесарів розтин

Запитання 143

Укажіть особливості приймання ферментних препаратів.

варіанти відповідей

А. Натщесерце

В. Через 2 год після вживання їжі



С. Через 1 год після вживання їжі

D. Під час вживання їжі

Е. За 2 год до вживання їжі

Запитання 144

Укажіть інгаляційний лікарський засіб, що застосовується для надання невідкладної медичної допомоги пацієнту під час нападу бронхіальної астми.

варіанти відповідей

А. Ацетилцистеїн



В. Амброксол

С. Сальбутамол

D. Лібексин

Е. Тобраміцин

Запитання 145

Дитина народилася в терміні гестації 39 тижнів із масою тіла 3800 г. У неонатальному періоді спостерігалися трива- ла жовтяниця, пізнє відпадання пупково- го канатика та повільне загоєння пупкової ранки, зниження фізіологічних рефлексів, гіпотрофія м'язів, щільні набряки на тильних поверхнях кистей та ступнів, непропорційно велика голова, збільшення губ і язика. Для якого захворювання характерні вказані клінічні прояви?

варіанти відповідей

А. Рахіту

В. Дифузного токсичного зоба

С. Вродженого гіпотиреозу

D. Вродженої вади серця

Е.Акромегалії

Запитання 146

Пацієнт віком 40 років протягом. останнього місяця скаржиться на слаб кість, швидку втомлюваність, підвищення температури тіла до 37,3°С, нічну пітли вість, погіршення апетиту, кашель із виділенням незначної кількості мокротиння, що легко відкашлюється. Під час опитування з'ясувалося, що пацієнт контактував з людиною, яка хворіє на туберкульоз. Яке дослідження доцільно провести пацієнту насамперед для встановлення діагнозу?

варіанти відповідей

А. Спірографію

В. Шкірні прик-тести

С. Визначення газового складу крові

D. Бронхоскопію

Е. Рентгенографію органів грудної клітки

Запитання 147

Пацієнтка віком 60 років скаржиться на загальну слабкість, задишку, серцебит тя, пощипування язика, зниження апетиту, утруднення під час ходьби, відчуття оніміння в кінцівках. Об'єктивно спостерігається: шкіра бліда з лимонним відтінком, язик гладкий, глянцевий, з атрофією сосочків. Живіт під час пальпації м'який, не болючий, печінка виступає з-під краю ре- берної дуги на 1,5 см. У загальному аналізі крові: еритроцити 1,2 1012/л, гемогло- бін 58 г/л, КП - 1,4, виявлено тільця Жоллі та кільця Кебота, макроцитоз. Для якого виду анемії характерні ці клініко-лабораторні показники?

варіанти відповідей

А. Апластичної

В. Залізодефіцитної

С. Аутоімунної гемолітичної

D. Гострої постгеморагічної

Е. Вітамін В12-дефіцитної

Запитання 148

Пацієнт віком 55 років, який зловживає алкоголем, скаржиться на нападоподібний стискальний біль у верхній частині живота, що з'являється або посилюється після вживання великої кількості жирної їжі, спиртних напоїв, іррадіює у спину (оперізуючий біль) та супроводжується нудотою, блюванням, що не приносить полегшення, метеоризм, рідкі випорожнення. Об'єктивно спостерігається: шкіра бліда, суха, язик обкладений білим нальотом, пульс 86/хв, АТ 100/60 мм рт. ст., живіт під час пальпації болючий у лівому підребер'ї в зоні Шоффара та в точці Мейо-Робсона. Для якого захворювання характерні ці клінічні прояви?

варіанти відповідей

А. Хронічного панкреатиту

В. Кишкової непрохідності

С. Гострої кишкової інфекції

D. Виразкової хвороби шлунка

Е. Гострого апендициту

Запитання 149

Укажіть постін'єкційне ускладнення, що характеризується гнійним запаленням м'яких тканин та утворенням порожнини, заповненої гноєм.

варіанти відповідей

А. Некроз

В. Абсцес

С. Емболія

D. Інфільтрат

Е. Флебіт

Запитання 150

У жінки під час статевого акту виник різкий біль у правій здухвинній ділянці з Ippa відхідник. Об'єктивно спостерігається: шкірні покриви бліді, пульс 110/xn, AT-100/60 мм рт. ст., температура тіла - 36,7°С, живіт здутий, на- пружений, болючий під час пальпації. З анамнезу відомо, що остання менструація була тиждень тому. Для якого невідкладного стану характерні ці симптоми?

варіанти відповідей

А. Ендометріозу

В. Апоплексії яєчника

С. Синдрому полікістозних яєчників

D. Позаматкової вагітності

Е. Хоріонепітеліоми

Запитання 151

Якої тактики необхідно дотримува тися для запобігання некрозу тканин під час внутрішньовенного введення гіперте нічного розчину?

варіанти відповідей

А. Змінювати місце введення лікарського засобу



В. Не допускати потрапляння, паравенозний простір



С. Перевірити кут і глибину введення го- лки

D. Перед застосуванням розчин потрібно підігріти

Е. Ретельно мити руки перед процедурою

Запитання 152

Жінка віком 36 років скаржиться на загальну слабкість, головний біль, підвиг щення температури тіла до 38°С, а також на відчуття розпирання, печіння та незна чний біль у ділянці середньої третини правої гомілки. Об'єктивно спостерігається: набряк та еритема яскраво-червоного ко льору нерівними краями («язику 3 лум'я») чіткими (валик по периферії) контурами ураженої ділянки гомілки.Для якої патології характерні ці клінічні прояви?

варіанти відповідей

А. Лімфангіоми

В. Бешихи

С. Тромбофлебіту

D. Флегмони

Е. Дерматиту

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест