Грижі, кишкова непрохідність

Додано: 21 травня
Предмет:
12 запитань
Запитання 1

Пацієнт К., 43 р. скаржиться на переймоподібний біль в животі, нудоту, блювання, відсутність випорожнень та відходження газів. Живіт здутий, перистальтика кишечника відсутня. З чим пов’язаний даний стан пацієнта?

варіанти відповідей

З гострим апендицитом

З перфоративною виразкою шлунку

З гострою кишковою непрохідністю

З гострим панкреатитом

Запитання 2

За допомогою звернувся пацієнт Д., 58 р. зі скаргами на біль в животі, нудоту, блювання. Об’єктивно виявлено: напружене та болюче вип’ячування в паховій ділянці справа. Що можна запідозрити?

варіанти відповідей

Защемлення пупкової кили

Защемлення пахової кили

Незащемлену пахову килу

Незащемлена стегнова кила

Запитання 3

У хворого Б., 45 р. з паховою грижою після важкої фізичної праці з’явився різкий біль в ділянці грижі, вона стала болючою, твердою, перестала вправлятися. Живіт нерівномірно здутий, гази не відходять. Яке ускладнення сталося у хворого?

варіанти відповідей

Кишкова непрохідність

Невправимість грижі

Запалення грижі

Защемлення грижі

Запитання 4

Після удару в живіт у хворого виникла паралітична кишкова непрохідність. Виберіть препарат для відновлення перистальтики кишок:

варіанти відповідей

Спазмалгон

Но-шпа

Прозерин

Дімедрол

Запитання 5

До вас звернувся сусід 45 років зі скаргами на біль у правій здухвинній ділянці. Після підйому вантажу з’явився різкий біль в місці випинання, яке пацієнт не зміг вправити у черевну порожнину. При огляді: у правій здухвинній ділянці - різкоболюче, напружене випинання. Який попередній діагноз можна запідозрити?

варіанти відповідей

Незащемлена грижа

Защемлена грижа

Вправима грижа

Невправима грижа

Запитання 6

Ви проводите клінічне дослідження пацієнта К., 70 років. Об’єктивно: стан важкий, шкіра бліда, пульс - 120/хв., АТ- 85/55 мм рт.ст. Язик сухий, обкладений. Живіт незначно здутий, при пальпації виявлено позитивний симптом Валя, шум плеску. На оглядовій рентгенографії - наявність кількох горизонтальних рівнів рідини у кишківнику. Поставте попередній діагноз:

варіанти відповідей

Гострий панкреатит

Гострий апендицит

Кишкова непрохідність

Гострий холецистит

Запитання 7

У приймальне відділення доставлено хворого К., 56 років. Стан пацієнта важкий, шкіра блідого кольору, пульс - 132/хв., АТ- 80/60 мм рт.ст. Язик сухий. Живіт м’який, болючий. Позитивні симптоми Валя, шум плеску; на оглядовій рентгенограмі органів черевної порожнини - наявність чаш Клойбера. Вкажіть, на яке захворювання свідчать вище вказані ознаки?

варіанти відповідей

Гострий апендицит

Кишкову непрохідність

Перитоніт

Гострий панкреатит

Запитання 8

Хворий Р., 45 років, скаржиться на постійний біль у правій пахвинній ділянці, наявність пухлиноподібного утворення, яке не вправляється у черевну порожнину. Утворення уперше виявив 3 роки тому, не турбувало і самостійно втягувалось в черевну порожнину. При пальпації: живіт болючий у нижніх відділах. Симптом кашлевого поштовху негативний. Яке захворювання у цього хворого?

варіанти відповідей

Защемлена грижа

Кишкова непрохідність

Гострий апендицит

Пухлина пахвинної ділянки

Запитання 9

В хірургічне відділення госпіталізований хворий, який скаржиться на біль і випинання в правій паховій ділянці, нудоту, блювання. При обстеженні в правій паховій ділянці невправиме напружене болісне випинання. З чим пов’язані проблеми пацієнта?

варіанти відповідей

Ліпома правої пахової ділянки

Абсцес правої пахової ділянки

Защемлена пахова грижа

Туберкульоз лімфатичних вузлів

Запитання 10

У хворої К, оперованої з приводу апендициту рік тому виникли біль у животі, блювання, затримка газів. При рентгенографії органів черевної порожнини - множинні “чаші Клойбера”. Встановіть попередній діагноз:

варіанти відповідей

Пухлина товстої кишки

Пухлина тонкої кишки

Защемлена грижа

Спайкова хвороба

Запитання 11

В приймальне відділення доставлено хворого з защемленою пупковою грижею. Під час огляду грижове випинання вправилось. Яка подальша тактика ведення хворого повинна бути?

варіанти відповідей

Відпустити додому

Госпіталізувати для спостереження

Госпіталізувати і екстрено оперувати

Рекомендувати носити бандаж

Запитання 12

Для якої гострої хірургічної патології характерні: переймоподібний біль у животі, нудота, блювання, відсутність випорожнень та відходження газів?

варіанти відповідей

Перфоративна виразка шлунку

Гострий апендицит

Гостра кишкова непрохідність

Гострий холецистит

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест