харчові продукти

Додано: 5 жовтня 2020
Предмет: Біологія, 8 клас
Тест виконано: 92 рази
17 запитань
Запитання 1

Частина амінокислот, необхідних людині для побудови тканин тіла, утворюється в організмі з амінокислот, що надходять з їже,називаються- 

варіанти відповідей

замінними

незамінними

повно­цінними

неповноцінними

Запитання 2

За складом і властивостями білки поділяють 

варіанти відповідей

на прості - рідкі і складні- тверді  

альбуміни , глобуліни , глютеліни , проламіни , склеропротеїни 

на прості — протеїни і складні — протеїди 

фосфоропротеїди , хромопротеїди (гемоглобін крові, міоглобін м'язової тканини м'яса), до яких входять сполуки білка глобіну і барвників; глюкопротеїди 

Запитання 3

За походженням білки бувають

варіанти відповідей

тваринними і рослинними

на розчинні та нерозчинн

Ненасичені, або неграничні 

повно­цінними і неповноцінними 

Запитання 4

Яку кількість білка потрібно людині на добу

варіанти відповідей

80-100 грам

50-100 грам

50-80-100 грам

50-80 грам

Запитання 5

При неправильному зберіганні білкових продуктів може відбуватися розщеп­лення білків з виділенням продуктів розщеплення амінокислот — аміаку і вугле­кислого газу,цей процес назива­ють


варіанти відповідей

ферментація білків.

гідроліз білків.

гниттям білків.

набухання білків.

Запитання 6

Жири — це 

варіанти відповідей

органічні речовини, до складу яких входять вуглець, водень, кисень

складні ефіри трьохатомного спирту гліцерину і жирних кислот

органічні сполуки різної хімічної структури, що регулюють процеси обміну речовин у живих організмах, беруть участь в утворенні ферментів і тканин, підтримують захисні властивості організму

органічні речовини, без яких неможливі життя і розвиток органі­зму

Запитання 7

Харчова цінність жирів і їхні властивості залежать від жирних кислот, які вхо­дять до їх складу,які поділяють 

варіанти відповідей

На насичені та ненасичені

Насичені, або граничні кислоти

Ненасичені, або неграничні 

На сте­аринова, пальмітинова, капронова, масляна та ін

Запитання 8

Скільки жиру потрібно на добу людині

варіанти відповідей

80-100 г жиру, в тому числі рослинних жирів 50 г

20-25 грам,80-100 г жиру

80-100 г жиру, в тому числі рослинних жирів 20-25 г

80-120 г жиру, в тому числі рослинних жирів 25 г

Запитання 9

Вуглеводи — це

варіанти відповідей

склад клітин і тканин як пластичний матеріал і використовується організмом як джерело енергії

складні ефіри трьохатомного спирту гліцерину і жирних кислот.

органічні речовини, до складу яких входять вуглець, водень, кисень,синтезуються вуглеводи зеленими рослинами з вуглекислоти і води під дією сонячної енергії

речовина, яка міститься у клітинному соку плодів і овочів.

Запитання 10

Джерелом постачання організму вуглеводів є рослинні продукти, в яких вони представлені у вигляді 

варіанти відповідей

пектинова і пектова кислоти 

моно-, ди- і полісахаридів

сахароза, лактоза і мальтоза

крохмаль, глікоген, інулін, клітковина

Запитання 11

Моносахариди - це

варіанти відповідей

вуглеводи, які солодкі на смак, розчинні у воді, розщеплюються в організмі людини на дві молекули моносаха­ридів з утворенням із сахарози глюкози і фруктози, з лактози — глюкози і галак­този, з мальтози — двох молекул глюкози

прості вуглеводи, солодкі на смак і розчинні у воді,до них належать глюкоза, фруктоза і галактоза

речовина, яка міститься у клітинному соку плодів і овочів,при варінні з цукром і кислотами пектин утворює драглі

складні вуглеводи, утворені з багатьох молекул глюкози,до них належать крохмаль, глікоген, інулін, клітковина

Запитання 12

Речовина ,яка у воді не розчиняється, орга­нізмом людини не засвоюється, отож харчової цінності не має, але сприяє роботі кишечника і виведенню з організму шкідливих речовин, у тому числі й холесте­рину - це


варіанти відповідей

інулін

крохмаль

пектинова речовина

клітковина

Запитання 13

Скільки вуглеводів людині потрібно на добу 

варіанти відповідей

100-400г

50-100 г 

400-500 г  

200-300 г

Запитання 14

Недостатнє споживання вітамінів викликає захворювання

варіанти відповідей

гіповітаміноз

авітаміноз.

гіпервітаміноз

мегавітаміноз

Запитання 15

До водорозчинних вітамінів належать : 

варіанти відповідей

С, групи В,РР і Р

С, В,, В2, В6, В9, В12, В15, Р, РР, холін, вітамін Н.


А, Д, Е, К

В,, В2, В6, В9, В12, В15, Р, РР,А, Д, Е, К

Запитання 16

До жиророзчинних вітамінів належать -

варіанти відповідей

Р, РР, холін, вітамін Н.


А, Б, Е, К,А1,С

С, В,, В2, В6, В9, В12, В15

А, Д, Е, К

Запитання 17

Калорійність — важливий показник харчової цінності продуктів, який вимірюєть­ся в

варіанти відповідей

кілокалоріях (ккал)

кілоджоулях (кДж)

в грамах

кількості енергії

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест