Хирургия 2018 Лікувальна справа

Додано: 22 квітня 2021
Предмет:
Тест виконано: 76 разів
60 запитань
Запитання 1

В лікарню звернувся хворий зі скаргами на біль в ділянці промежини та відхідного каналу, лихоманку. Біль посилюється при рухах та дефекації. Об’єктивно: при огляді промежини справа на 3 см від ануса овальної форми червоне випинання, різко болісне, з розм’якшенням в центрі. Який із лікувальних заходів являється найбільш ефективним в даному випадку?

варіанти відповідей

Розтин та дренування гнояка

Масивна антибактеріальна терапія

Компреси з розчином деміксиду та інших мед. препаратів

УВЧ

Дезитоксикаційна терапія

Запитання 2

До проктолога в поліклініку звернувся пацієнт 72 р. зі скаргами на неприємні відчуття в ділянці прямої кишки, наявність слизу, крові в калі. Останні тижні помітив, що кал набув стрічкову форму. Про яке захворювання можна думати?


варіанти відповідей

Тріщини відхідника

Рак прямої кишки

Парапроктит

Геморой

Нориці прямої кишки

Запитання 3

Яке із захворювань прямої кишки відноситься до передракових станів і підлягає обов’язковому диспансерному спостереженню та лікуванню?


варіанти відповідей

Тріщини прямої кишки

Геморой

Поліп прямої кишки

Нориці

Стріктури анального отвору

Запитання 4

При оглядi пацієнта Д. 47 р., Ви встановили діагноз проривної виразки шлунку. Вкажіть характерну симптоматику болю при цій патології:


варіанти відповідей

Оперізуючий біль

Переймоподібний біль

Кінжальний біль

Тупий біль

Інтенсивний біль з іррадіацією в плече і лопатку

Запитання 5

До приймального відділення поступив пацієнт зі скаргами на тупий біль в правій здухвинний ділянці, підвищення температури тіла до 37,2oС, нудоту. Які першочергові дії фельдшера?


варіанти відповідей

Негайно викликати чергового хірурга

Ввести знеболюючі

Ввести кровоспинні засоби

Холод на живіт

Промивання шлунку

Запитання 6

З місця аварії доставлено хворого із скаргами на біль в ділянці таза, який посилюється при рухах ногами. Хворий загальмований, на запитання відповідає односкладне. При пальпації болісність в проекції лонного сполучення. Спостерігається симптом “прилиплої п’яти”. Визначитись з діагнозом:


варіанти відповідей

Перелом поперекового відділу хребта

Перелом кісток таза

Забій м’яких тканин

Перелом стегна

Вивих стегна

Запитання 7

Хворий К., 35 р., скаржиться на часте похолодання стоп, біль в литкових м’язах, що посилюється при ходьбі. Вважає себе хворим останні 3 роки. Палить. При огляді - шкіра на ступнях холодна, бліда. Пульсація артерій стоп послаблена на обох ногах. Про що свідчать данні симптоми:


варіанти відповідей

Варикозне розширення вен

Облітеруючий атеросклероз

Облітеруючий ендартеріїт

Бешиха

Хвороба Рейно

Запитання 8

До фельдшера ФАПу звернувся хворий, який розповів, що 7 діб тому він наступив на цвях. До лікаря не звертався, рану обробив йодом. В даний час його турбують тягнучі болі в рані, сіпання м’язів навколо рани. Що можна запідозрити у першу чергу?


варіанти відповідей

Правець

Газова гангрена

Бешиха

Сказ

Облітеруючий ендартеріїт

Запитання 9

На ФАП звернувся чоловік зі скаргами на біль у підпахвинній ділянці. Хворіє 3 дні. Шкіра не змінена, при пальпації виявлений щільний, болючий, зі шкірою не спаяний інфільтрат. При розпитуванні з'ясувалось, що тиждень тому хворий поранив II палець правої кисті, рана загоїлась. Попередній діагноз:


варіанти відповідей

Лімфаденіт

Карбункул, оперативний

Абсцесс

Бешиха

Флегмона

Запитання 10

Вас викликали до хворого, 70 років, який скаржиться на затримку випорожнення, повторне блювання, переймоподібні болі в животі. Живіт здутий, болючий при пальпації в усіх відділах, посилену перистальтику чути на відстані. Що потрібно призначити в першу чергу перед транспортуванням хворого в лікарню?


варіанти відповідей

Грілку на праве підребер’я

Дати знеболюючі

Промити шлунок

Холод на живіт

Поставити клізму

Запитання 11

У хворої 30р., 4 години тому виник біль в епігастральній ділянці, було одноразове блювання. М'язи в правій здухвинній ділянці напружені, виражені симптоми подразнення очеревини. Ваш попередній діагноз:


варіанти відповідей

Гострий холецистит

Печінкова колька

Гострий аднексит

Гострий апендицит

Правостороння ниркова колька

Запитання 12

Робітник на виробництві отримав опік стегна ІІ-III А ст. Яка послідовність дій при наданні першої допомоги на догоспітальному етапі?

варіанти відповідей

Пов'язка з маззю, знеболювання, іммобілізація

Іммобілізація, пов'язка з маззю, знеболювання

Охолодити, знеболити, асептичну пов'язку, іммобілізація

Знеболювання іммобілізація, пов'язка з маззю

Іммобілізація, не перев'язувати знеболювання


Запитання 13

Ви фельдшер здоровпункту промислового підприємства. До вас звернувся робітник 30 років, який протягом останніх 10 років страждає виразковою хворобою шлунка. Скаржиться на слабкість, запаморочення. Спостерігалось одноразове блювання “кавовою гущею”. Об-но: блідість шкіри, живіт м’який, безболісний. Попередній діагноз:

варіанти відповідей

Виразкова хвороба шлунка

Шлунково-кишкова кровотеча

Синдром Мелорі-Вейса

Атрофічний гастрит


Рак шлунка

Запитання 14

Кормляча мати 22 років звернулась на ФАП зі скаргами на підвищену температуру тіла до 39оС, біль у грудній залозі, слабкість, головний біль. Об’єктивно: грудна залоза збільшена в об’ємі, шкіра гіперемована, пальпаторно - болюча, збільшені підпахвові лімфатичні вузли. Ваш діагноз:


варіанти відповідей

Рак Педжета

Фіброаденома

Мастопатія

Рак молочної залози

Мастит лактаційний

Запитання 15

Ви - фельдшер здоровпункту. До Вас звернувся робітник зі скаргами на різкі болі в правій здухвинній ділянці. Біль з’явився опівночі в епігастрії, потім перемістився в здухвинну ділянку. Хворого турбує нудота, загальна слабкість, позитивні симптоми Сітковського, Бартом’є-Міхельсона. Що з хворим?


варіанти відповідей

Гострий пієлонефрит

Кишкова непрохідність

Ентероколіт

Гострий панкреатит

Гострий апендицит

Запитання 16

Вас, фельдшера швидкої допомоги, викликали до чоловіка 42 р. зі скаргами на різкий “кинджальний” біль у животі, який з’явився раптово. В анамнезі - виразкова хвороба шлунка. При огляді: живіт болючий, напружений, обличчя загострене, язик сухий. Перкуторно: відсутність печінкової тупості. Симптом Щоткіна-Блюмберга позитивний. Що з хворим?


варіанти відповідей

Перфорація виразки

Пенетрація виразки

Шлунково-кишкова кровотеча

Виразкова хвороба шлунка, малігнізація

Симптом Мелорі-Вейса

Запитання 17

На ФАП звернувся пацієнт зі скаргами на тягнучий біль у рані, сіпання м’язів навколо рани правої ступні. Зі слів хворого захворів гостро: з’явилась значна стомлюваність жувальних м’язів і їх напруження. З анамнезу - 4 дні назад отримав колото-різану рану правої ступні. За допомогою не звертався. Що з хворим?


варіанти відповідей

Гостра гнійна інфекція

Газова гангрена

Правець

Дифтерія рани

Сказ

Запитання 18

До вас на ФАП звернувся чоловік 35 років зі скаргами на біль в епігастрії оперізуючого характеру, нудоту, неоднократне блювання. Біль виник на 2 день після вживання алкоголю. Об’єктивно: живіт здутий, пальпаторно - болючий в епігастрії. Позитивний симптом Мейо-Робсона. Ваш діагноз?


варіанти відповідей

Гепатит

Гострий холецистит

Сечокам’яна хвороба

Виразкова хвороба шлунка

Гострий панкреатит

Запитання 19

До Вас на ФАП звернувся пацієнт 44 р. зі скаргами на біль та почервоніння в ділянці сідниці. Зі слів хворого, 4 дні назад йому було введено внутрішньом’язово магнезії сульфат. Об’єктивно: пальпаторно - місцеве підвищення температури, позитивний симптом флуктуації. Ваш діагноз?


варіанти відповідей

Карбункул

Флегмона

Фурункул

Післяін’єкційний абсцесс

Бешиха

Запитання 20

На ФАП звернувся хворий 40 р. зі скаргами на сильні болі у поперековій ділянці, які виникли раптово, з іррадіацією в пах та статеві органи. Скаржиться на розлади сечовипускання, слабкість. Болі виникли після фізичного перевантаження. Об’єктивно: позитивний симптом Пастернацького. Ваш діагноз?


варіанти відповідей

Пієлонефроз

Піонефроз

Сечокам’яна хвороба

Гідронефроз

Цистит

Запитання 21

До Вас на ФАП звернувся чоловік 72 р. зі скаргами на постійний біль в дистальних відділах нижніх кінцівок, який посилюється вночі. Скаржиться на оніміння пальців стоп. Об’єктивно: шкірні покриви бліді, на дотик холодні. Пальпаторно - сухість шкірних покривів, гіпотрофія м’язів обох гомілок, відсутність пульсу на підколінних артеріях і артеріях стопи. Що з хворим?


варіанти відповідей

Хвороба Рейно

Облітеруючий ендартериїт

Тромбофлебіт глибоких вен

Посттромбофлебітична хвороба

Облітеруючий атеросклероз

Запитання 22

Ви - фельдшер ШМД на виклику. Потерпілий скаржиться на виражені болі в правому плечі, які значно посилюються при рухах в кінцівці. Зі слів потерпілого – мала місце побутова травма. Об’єктивно: візуально - деформація в с/3, набряк, пальпаторно - локальний біль і крепітація. Ви встановили діагноз - закритий перелом с/3 правого плеча. Надайте першу медичну допомогу:


варіанти відповідей

Знеболення, транспортна іммобілізація шиною Крамера

Знеболення, транспортна іммобілізація шиною Дітеріхса

Знеболення, транспортна іммобілізація шиною Белера

Накласти шину, знеболити

Знеболити, накласти колосовидну пов’язку

Запитання 23

До вас на ФАП звернувся хворий 27 р. зі скаргами на різкі, тягнучі болі в нігтьовій фаланзі ІІ пальця правої кисті. Хворіє протягом 3-х днів. Об’єктивно: дистальна фаланга набрякла, гіперемована, пальпаторно - різко болюча. Ви встановили діагноз: панарицій. Яке знеболення необхідно провести перед розтином панарицію?


варіанти відповідей

Анестезія за О.В. Вишневським

Анестезія за методом Волковича

Анестезія за Лукашевичем-Оберстом

Анестезія за Школьніковим-Селівановим

Анестезія за методом Кохера

Запитання 24

До ФАПу звернувся хворий. Об’єктивно: температура 38-39oС скарги на різкий біль в ділянці ануса. При ректальному дослідженні фельдшер виявив гіперемію, набряк, біль, ущільнення з флуктуацією. Ваш попередній діагноз?


варіанти відповідей

Геморой в стадії загострення

Гострий проктит

Гострий простатит

Гострий парапроктит

Рак прямої кишки

Запитання 25

Фельдшер ФАПу перевіряючи набір для трахеостомії виявив в наявності: скальпель гострокінцевий, кровозупинні затискачі, голкотримач, гачок гострозубий, канюлю Люєра. Який спеціальний інструмент потрібно добрати?


варіанти відповідей

Затискач Люєра

Кусачки Дуаєна

Кусачки Дальгрена

Пилка Джиглі

Розширювач Труссо

Запитання 26

До ФАПу звернувся хворий 55 років, зі скаргами на порушення акту дефекації останні 6 місяців. Проноси чергуються із закрепами, незначна кровотеча. В останні дні з’явився біль в промежені. Помітно втратив вагу. Під час пальцевого дослідження фельдшер виявив бугристе ущільнення, малорухоме при пальпації. Ваш попередній діагноз.


варіанти відповідей

Тріщина прямої кишки

Геморой

Поліп прямої кишки

Рак прямої кишки

Конділома прямої кишки

Запитання 27

Ви фельдшер швидкої медичної допомоги. Вас викликали до хворого 65 років, який скаржиться на сильний біль оперізуючого характеру, нудоту, багаторазове блювання. Об’єктивно: при пальпації живота різка біль в епігастрії, позитивний симптом Мейо-Робсона. Ваш попередній діагноз?

варіанти відповідей

Кишкова непрохідність

Перфорація виразки шлунка


Гострий панкреатит

Гострий холецестит

Гострий апендицит

Запитання 28

До фельдшера ФАПу звернувся хворий 28 років, зі скаргами на біль в правій здухвинній ділянці, нудоту одноразове блювання. Об’єктивно: живіт бере участь в акті дихання, при пальпації болючий в правій здухвинній ділянці, є незначне напруження м’язів живота, слабо позитивний симптом Ровзінга, Щоткіна-Блюмберга. Дії фельдшера:


варіанти відповідей

Покласти грілку на живіт

Промити шлунок

Ввести спазмолітики

Ввести знеболюючі

Госпіталізувати

Запитання 29

Ви фельдшер швидкої медичної допомоги у постраждалого, 35 років, правосторонній відкритий пневмоторакс. Першочергові дії фельдшера:


варіанти відповідей

Госпіталізувати постраждалого

Ввести знеболюючі

Ввести антисептик

Накласти асептичну пов’язку на рану

Накласти оклюзійну пов’язку на рану

Запитання 30

До фельдшера ФАПу звернувся потерпілий зі скаргами на біль в ділянці грудної клітини праворуч.Травму отримав при падінні з драбини. Об’єктивно: набряк шкіри, біль і крепітація відламків на рівні VІ-VІІІ ребер праворуч, задишка. Ваш попередній діагноз?


варіанти відповідей

Перелом грудини

Забій легені

Гемоторакс

Перелом ребер

Закритий пневмоторакс

Запитання 31

Фельдшера швидкої медичної допомоги викликали до хворої 45 років, яку у ліву гомілку клюнув півень. Об’єктивно: у сереній третині лівої гомілки рана 0,5-0,8см, з нерівними краями, з рани повільно витікає темна кров. Тактика фельдшера:


варіанти відповідей

Накладання давлючої пов’язки

Накладання шини

Накладання джута

Тампонада рани

Накладання зажима в рані

Запитання 32

До фельдшера ФАПу звернулась хвора, яку вкусив бездомний пес. Об’єктивно: в ділянці правої гомілки кілька ран з нерівними краями з незначною кровотечею. Першочергові дії фельдшера на дошпитальному етапі:


варіанти відповідей

Провести ПХО рани

Провести туалет рани

Промити рани 20% мильним розчином

Накласти пов’язку з антисептиком

Накласти суху асептичну пов’язку

Запитання 33

Ви фельдшер ФАПу. До Вас звернувся чоловік 45 років, зі скаргами на біль в ділянці потилиці, підвищення to тіла до 39oС, головний біль. При огляді в відмічається почервоніння шкіри, болісне ущільнення, гаряче на дотик з декільками гнійниками. Ваш попередній діагноз:


варіанти відповідей

Бешиха

Лімфаденіт

Карбункул

Абсцес

Фурункул

Запитання 34

Ви фельдшер ФАПу. Вас викликали до жінки 40 років, яка скаржиться на лихоманку, нудоту,загальну слабкість та пекучий біль у нижній треті лівого стегна. При огляді в ураженій ділянці визначається щільний набряк, почервоніння шкіри з чіткими межами, гаряче на дотик, рухи в нижньої кінцівки обмежені. Ваш попередній діагноз?


варіанти відповідей

Гангрена

Тромбофлебіт

Флегмона

Бешиха

Еризипелоїд

Запитання 35

Ви працюєте фельдшером ФАПу. До Вас звернувся хворий на варикозну хворобу правої гомілки зі скаргами на тягнучий біль над веною. При огляді над веною визначається почервоніння шкіри, набряклість навколишніх тканин, пальпаторно підвищення температури, щільність, болючість. Ваш попередній діагноз?


варіанти відповідей

Остеомиєліт

Тромбофлебіт

Гангрена

Флегмона

Бешиха

Запитання 36

До фельдшера ФАПу звернувся хворий 30 р., який протягом 7 років страждає виразковою хворобою шлунка. У впродовж останньої доби відчував слабкість, запаморочення, спостерігалося одноразове блювання “кавовою гущею” і “мелена”. Шкіра бліда, живіт м’який, безболісний. Який ваш попередній діагноз?


варіанти відповідей

Легенева кровотеча

Внутрішньо-черевна кровотеча

Шлунково-кишкова кровотеча

Маткова кровотеча

Ниркова кровотеча

Запитання 37

До фельдшера ФАПу звернувся хворий 60 р. Скарги на неприємні відчуття в ділянці анусу, тенезми, закрепи, які чередуються з проносами, виділення крові та слизу при дефекації. Відмічає схуднення, слабкість. Яке дослідження необхідно виконати для встановлення діагнозу?

варіанти відповідей

УЗД черевної порожнини

Лапароскопія

Фіброгастроскопія


Пальцеве дослідження

Цистоскопія

Запитання 38

До фельдшера здоров пункту звернувся чоловік 40 р. Скарги на різкий переймоподібний біль у ділянці попереку з іррадіацією по ходу сечоводу в піхвову ділянку, нудоту,блювання. Об’єктивно: неспокійна поведінка, корчиться від болю. Пальпаторно: ділянка попереку різко болюча, позитивний симптом Пастернацького. Вкажіть попередній діагноз:


варіанти відповідей

Кишечка колька

Ниркова колька

Гострий цистит

Паранефрит

Затримка сечі

Запитання 39

У жінки 50 років, хворої на варикозну хворобу нижніх кінцівок, внаслідок поранення виникла кровотеча. Кров темного кольору. Як зупинити кровотечу в даному випадку?


варіанти відповідей

Накласти давлючу пов’язку

Надати підвищеного положення

Накласти джгут

Ввести кровоспинні препарати

Виконати тампонаду рани

Запитання 40

При масивних переливаннях крові необхідно проводити профілактику цитратного шоку. Який препарат застосовується при цьому?

варіанти відповідей

40% розчин глюкози

25% розчин сульфату магнію


10% розчин кальцію хлориду

0.9% розчин натрію хлориду

10% розчин натрію хлориду

Запитання 41

У пацієнта різана рана тильної поверхні кисті з гнійним ексудатом, отримана 3 дні тому. Для перев’язки Ви приготували 1% р-н йодонату для обробки шкіри. Які ще розчини необхідні для цієї перев’язки?

варіанти відповідей

3% водню пероксиду та 0,9% натрію хлориду

3% водню пероксиду та 10% натрію хлориду

6% водню пероксиду та 0,02% фурациліну


0,02% фурациліну та 0,9% натрію хлориду

1% хлораміну та 10% натрію хлориду

Запитання 42

Через 6 діб після ін’єкції у пацієнтки утворився різко болючий інфільтрат з гіперемією шкіри над ним, місцевим підвищенням температури. Температура тіла - 37,8oС. Що у пацієнтки?


варіанти відповідей

Карбункул

Пост’єкційний абсцес

Бешихове запалення

Флегмона

Панарицій

Запитання 43

У пацієнта поранення черепа з вибуханням головного мозку. Шкіру навколо рани обробили йодонатом, на вибухання наклали стерильну серветку з ізотонічним розчином. Що ще необхідно накласти, щоб не відбулося стискання головного мозку?


варіанти відповідей

Шину Бакшеєва

Шину Єланського

Стерильний ватно-марлевий тампон

Стерильний ватно-марлевий бублик

Шину Крамера

Запитання 44

До фельдшера звернулася жінка 38 років. Після четвертої вагітності варикозне розширення підшкірних вен обох гомілок. Надайте рекомендації:


варіанти відповідей

Носити еластичні панчохи

Дотримуватись режиму

Приймати антикоагулянти

Застосовувати герудотерапію

Накладати зігріваючий компрес

Запитання 45

До фельдшера звернувся пацієнт, який годину тому отримав травму правого плечового суглобу. При огляді суглоб деформований, відмічається суглобова западина, рухи в суглобі обмежені. Назвіть попередній діагноз:


варіанти відповідей

Перелом правої плечової кістки

Розрив м’язів правого плеча

Вивих правого плеча

Вивих ключиці

Перелом ключиці

Запитання 46

У потерпілого рана лівого передпліччя. Планово імунізований проти правця 5 місяці тому. Що потрібно ввести з метою екстреної профілактики правця для закріплення активного імунітету?


варіанти відповідей

0,5 мл АП - анатоксину

0,3 мл АП - анатоксину

0,1 мл АП - анатоксину

0,2 мл АП - анатоксину

1 мл АП - анатоксину

Запитання 47

Жінка 30хв. тому отримала опік полум’ям передньої поверхні грудної клітки. Турбує пекучий біль. При огляді: почервоніння передньої поверхні грудної клітки, у деяких місцях утворилися пухирі, заповнені світло-жовтою рідиною. Яка площа опіку та його ступінь?

варіанти відповідей

25%, IV ступінь


15%, IIIБ ступінь

2%, I ступінь

9%, II ступінь

5%, IIIА ступінь

Запитання 48

Потерпілий без свідомості, відмічається лікворея та кровотеча з вуха та носа, брадикардія. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Забій головного мозку

Перелом основи черепа

Перелом склепіння черепа


Струс головного мозку

Стиснення мозку

Запитання 49

У молодого чоловіка ножове поранення грудної клітки. Положення вимушене, у 5 міжребер’ї справа різана рана 3х1 см, з якої витікає піниста кров, а під час видиху чути всмоктування повітря. Яку пов’язку необхідно накласти на місці події?


варіанти відповідей

Колосоподібну

Оклюзійну

Спіральну

Циркулярну

Хрестоподібну

Запитання 50

У пацієнта гострий біль у поперековій ділянці з лівого боку, іррадіює в яєчко, в головку статевого члену, внутрішню поверхню стегна. Для якої патології характерні ці ознаки?


варіанти відповідей

Кишкової непрохідності

Гострого живота

Печінкової кольки

Гострого апендициту

Ниркової кольки

Запитання 51

Вас запросили надати допомогу 30-річному сусіду, який скаржиться на біль в животі. При огляді ви запідозрили “гострий живіт”. Як надати долікарську допомогу?

варіанти відповідей

Покласти холод на живіт, викликати швидку

Обмежити прийом їжі та води, ввести спазмолітики

Знеболити, спостерігати за пацієнтом протягом 3-х годин


Промити шлунок, поставити очисну клізму

Знеболити, покласти грілку на живіт

Запитання 52

Вас викликали до пацієнта 52 р. який скаржиться на блювання “кавовою гущею”, загальну слабкість, запаморочення. Пульс - 100/хв., АТ- 100/60 мм рт.ст. В анамнезі виразкова хвороба шлунка. Яке найбільш ймовірне ускладнення у пацієнта?

варіанти відповідей

Пенетрація

Перфорація

Шлункова кровотеча

Легенева кровотеча


Кишкова кровотеча

Запитання 53

На ФАП доставлено хворого 45 р зі скаргами на біль в епігастрії з подальшим переміщенням у праву здухвинну ділянку; нудоту, одноразове блювання; позитивні симптоми: Щеткіна-Блюмберга, Воскресенського, Ровзінга, Сітковського. Що у хворого?


варіанти відповідей

Защемлена грижа

Гостра кишкова непрохідність

Гострий холецистит

Гострий апендицит

Гострий панкреатит

Запитання 54

Хворий А., 56 років, скаржиться на постійний біль в правому підребер’ї, нудоту, блювання, підвищену температуру тіла. При пальпації виражена болісність та напруження м’язів у правому підребер’ї, позитивний симптом Ортнера. Про яке захворювання повинен подумати фельдшер?


варіанти відповідей

Проривна виразка шлунку

Гострий гепатит

Правобічна плевропневмонія

Гострий апендицит

Гострий холецистит

Запитання 55

Під час транспортування до лікарні хворого Г. 63 р. із защемленою паховою грижею, грижа самостійно вправилась. Ваші дії?


варіанти відповідей

Ввести спазмолітики

Транспортувати хворого до лікарні

Призначити антибіотики

Дати знеболюючі засоби

Зупинити машину, відпустити хворого

Запитання 56

Хвора скаржиться на сильний біль в поперековій ділянці, який віддає в зовнішні статеві органи і стегно, часте сечовиділення. Об-но: позитивний симптом Пастернацького справа. На яке захворювання вказують ці симптоми?


варіанти відповідей

Печінкова колька

Гострий цистіт

Кишкова колька

Ниркова колька

Гострий холецистіт

Запитання 57

Ви фельдшер здоровпункту. Вас викликали в цех № 4, де пацієнт отримав електротравму. Об-но: хворий блідий, дихання немає, пульс не визначається. Ваші першочергові дії з ПМД?


варіанти відповідей

Знеболюючі

Внутрішньовенно ввести серцеві засоби

Транспортувати постраждалого в лікарню

Застосувати дихальні аналептики та серцеві засоби

Терміново приступити до серцево-легеневої реанімації

Запитання 58

До фельдшера звернувся хворий у якого виявлено: оперізуючий біль в животі, нудота, багаторазове блювання. Стан виник після надмірного вживання жирної їжі. Дані ознаки спостерігаються при:


варіанти відповідей

Ентериті

Панкреатиті

Виразковій хворобі

Холециститі

Гастриті

Запитання 59

У хворого діагностували відкритий пневмоторакс. Що потрібно зробити в першу чергу для покращення його стану?

варіанти відповідей

Ввести дихальні аналептики.

Накласти оклюзійну пов’язку

Накласти спіральну пов’язку


Накласти пов’язку Дезо

Накласти хрестоподібну пов’язку

Запитання 60

Бешиха, яка часто повторюється, приводить до ускладнення:


варіанти відповідей

Екзема

Дерматоз

Лімфостаз (слоновість)

Флебіт

Трофічна виразка

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест