хто най пршій створів коханя

Додано: 5 квітня
Предмет: Зарубіжна література, 11 клас
12 запитань
Запитання 1

Один з головних персонажів цієї оповіді хоча й дав певний імпульс для подальшого розвитку Рівного в далекому минулому, але в цілому мало з ним пов’язаний. Маленьке містечко — одне із сотень у його володіннях… Утім, королю Сигізмунду ІІ АвгустуА (саме про нього ідеться) довелося на деякий час взяти управління Рівним у свої руки, доки між черговими спадкоємцями точились баталії за майно. Це були непрості часи для Рівного, яке тільки спиналось на ноги як, власне, місто, руйноване стихійними лихами і набігами завойовників. А номінальні власники рівненської дідизни радше переймалися процесом заволодіння статків, аніж розвитком самого міста.

варіанти відповідей

А це Сигізмунду ІІ Августу

Б це Королевич Сигізмунд у підлітковому віці. Художник Ян Матейко

В цеОдин з найбільш відомих портретів Барбари Радзівіл намальований у середині XVI ст. невідомим художником зі школи Лукаса Кранаха. Збірка Національного музею у Варшаві

Г це Барбара Радзівіл. Художник Ян Матейко, Напіональний музей у Варшаві

Д це Молодість Сигізмунда Августа”, художник Юзеф Сіммлер

Запитання 2

Частина українських земель, у тому числі й Волинь, відійшли до Речі Посполитої. Сигізмунд увійшов у історію як король-реформатор. На українських землях укріплювали прикордонні замки, освоювали незаселені південні території, надавали земельні наділи українській і литовській шляхті. Регіональна ж влада зосереджувалась в основному в руках місцевих князівських та шляхетських родин, яких час від часу король мусив розбороняти під час їхніх майнових баталій. Король Сигізмунд вперше в історії держави законодавчо закріпив права і обов’язки селян. Кожен хлібороб, отримавши наділ, повинен був два дні щотижня відпрацювати ще й на королівській землі.

У червні 1572 року Сигізмунд своїм універсалом узяв на службу 300 козаків, записавши їх до спеціального списку — реєстру. Так було створено перший полк Реєстрових козаків. Для України роки правління Сигізмунда ІІ Августа стали часом мирного співіснування на українських землях православних, протестантів, католиків, чого так гостро бракуватиме в подальшому.



Однак ця оповідь не про монарші заслуги і політику Сигізмунда ІІ Августа. У королівських осіб, окрім державних обов’язків, виявляється, бувають ще й палкі почуття, і людські трагедії, і цілком непідробні сльози…

варіанти відповідей

А це Один з найбільш відомих портретів Барбари Радзівіл намальований у середині XVI ст. невідомим художником зі школи Лукаса Кранаха. Збірка Національного музею у Варшаві

Б це Барбара Радзівіл. Художник Ян Матейко, Напіональний музей у Варшаві

В це Молодість Сигізмунда Августа”, художник Юзеф Сіммлер

Г це Перша дружина Сигізмунда Августа Єлизавета Габсбурзька

Запитання 3

Коли народився королевич Сигізмунд, у майбутньому король Сигізмунд ІІ Август, його матір амбіційна, свавільна і, безперечно, політично далекоглядна королева Бона Сфорца плекала свої плани на майбутнє сина.Коли в родині могутнього литовського магната князя Юрія (Єжи) Радзівіла на прізвисько Геркулес народилась князівна Барбара, її майбутнє також було передбачуваним. У ті часи титулованих нащадків не запитували, про що вони мріють, ким хочуть бути, і тим паче, з ким хочуть поєднатися у шлюбі. Майно, династія, політика правили їхніми життями. Але доля інколи і королям підносить сюрпризи.



варіанти відповідей

А це Барбара і Сигізмунд

Б цеСигізмунд ІІ Август. Невідомий художник, Національний музей у Варшаві

В це Барбара Радзівіл. Художник Краєвський

Г цеСигізмунд і Барбара в замку у Вільно”. Художник Ян Матейко, збірка Національного музею у Варшаві

Запитання 4

Амбітні Радзівіли вдоволено потирали руки: треба оженити овдовілого королевича на Барбарі. Одначе сам Сигізмунд, розуміючи негативні політичні наслідки такого кроку, не наважувався це зробити, хоча й життя свого без Барбари не уявляв. А брати тим часом насідали: або шлюб, або — більше жодних зустрічей. І вивезли сестру до одного з родових замків. Якийсь час закохані не бачились. Хитрі ж Радзівіли вичікували, переконані, що чари їхньої сестри таки змусять Сигізмунда порушити обіцянку більше не бачити Барбару. І час від часу влаштовували засідки біля замку, щоб упіймати королевича “на гарячому”. І таки дочекались. Королевич не витримав розлуки і таємно, як йому здавалось, поїхав відвідати Барбару. У розпал зустрічі брати Радзівіли “випадково” опинились у замку і поставили питання руба: або, або…

варіанти відповідей

А це Каплиця Воловичовська (або Непорочного зачаття) Віленської катедри, де вінчались Сигізмунд і Барбара. Сучасний вигляд

Б це Вільно часів Сигізмунда і Барбари. У центрі – катедра і королівський палац

В. це Сигізмунд ІІ Август. Невідомий автор. Збірка Національного музею у Варшаві


Г. це Барбара Радзівіл. Невідомий художник. З музейної колекції Національного музею у Варшаві

Запитання 5

Проігнорував він і закиди щодо зневаги королівського сану шлюбом з підданою короля, “особливо такої фамілії і з такого народу взявши собі малжонку, котрий допіру від півтора ста літ із стану варварства віру правдиву християнську пізнав і в такий же короткий термін стан рицарський і герби від нас, поляків, допіру прийняли”. Тут був натяк на те, що Микола Радзівіл Чорний щойно перед сеймом отримав від уже, так би мовити, віртуально існуючої Священної Римської імперії князівський титул для Радзівілів. У свою чергу, Сигізмунд погрожував зректися престолу, або укласти союз з Габсбурґами. Змагання між королем і шляхтичами тривало до 1449 року. І нарешті шляхта поступилась.


варіанти відповідей

А цеПортрет Сигізмунда ІІ Августа в лицарських латах, 1550-і роки. Невідомий автор, Національний музей у Варшаві

Б це Замок у Дубінгяй. Малюнок Наполеона Орди, 1870 рік

В. це Законсервовані під накриттям руїни замку в Дубінгяй, де Барбара Радзівіл очікувала вирішення своєї долі

Г це Замкова гора і руїни під накриттям у Дубінгяй

Запитання 6

Брати Радзівіли дуже хотіли, щоб сестру, королеву, як це було заведено, поховали в королівській усипальниці на Вавелі. Проте Сигізмунд, зважаючи на останню волю померлої, вирішив відвезти тіло до Вільна. “Невдячна земля не годна володіти її прахом”, – заявив він, натякаючи на ті образи, які терпіла Барбара від його підданих за життя.Поховальна церемонія відбувалась у тодішніх традиціях Pompa Funebris (з латини — поховальна велич), і оскільки передбачала тривалий час, тіло покійної для захисту від тління покрили спеціальним вапняним розчином із попелом. Труну з вбраною відповідно до королівського титулу Барбарою на два тижні виставили в замку на Вавелі для публічного прощання. Лише 25-го травня процесія, яка налічувала майже 200 осіб убраних у чорне, з каретами, возами з добром вирушила до Вільна. За труною їхав верхи спустошений і вбитий горем Сигізмунд Август, не ховаючи сліз, у кожному місті й селі сходячи з коня і йдучи пішки. Прибули до Вільна 22 червня.Це мало бути тимчасовим місцем поховання, бо Сигізмунд почав будувати родинний мавзолей, але так і не довів справу до кінця. Цікаво, що під час розпуску жіночого двору Барбари придворним фрейлінам не було роздано її одягу чи особистих речей, як це належало. Король до кінця життя зберігав їх у власній скарбниці.Каплиця Св. Казимира в крипті якої поховані Барбара і Єлизавета

варіанти відповідей
Запитання 7

Сигізмунд ІІ Август. Портрет короля періоду смерті Барбари невідомого художника

У Вільно Барбару Радзівіл поховали в крипті каплиці Святого Казимира в кафедральному соборі Святого Станіслава поруч із першою дружиною короля Єлизаветою.

варіанти відповідей
Запитання 8

Появу примари Барбари Радзівіл зображали на своїх картинах багато художників. Ще одна – Крашевського

варіанти відповідей
Запитання 9

Відтоді привид Барбари, прозваний Чорною Дамою, лякає людей у Несвізькому замку. Не знайшла спокою і душа Сигізмунда Августа, яка самотньо блукає Краківським замком, сподіваючись возз’єднатися з коханою.

Триста років потому. Археологічна сенсація

Отрута в середньовічні часи була “ліками” від усіх проблем. Численні дослідники біографії і королеви Бони, і Барбари Радзівіл припускали, що раптова смерть молодої королеви була наслідком саме отруєння. Однак цю версію остаточно спростували в 1935 році. А було так. Поховання двох дружин Сигізмунда — Єлизавети і Барбари — спеціально замурували в окремій ніші в підземеллі віленського костелу, рятуючи від плюндрування російськими військами, які захопили Вільно в 1655 році.

варіанти відповідей

А. це Вільно, катедра, 1910 рік

Б. це Повінь У Вільно 1931 року. Вода підступила під стіни костелу

В. Це Коли вода трохи спала приступили порятунку підземель

Запитання 10

Віленська катедра, каплиця Святого Казимира. На стінах – епітафії похованим титулованим особам, праворуч Барбарі РадзівілТак закінчилась ця карколомна історія, яка стала основою для багатьох літературних, драматичних і художніх творів, обросла легендами і міфами. Однак, попри численні домисли, спростовані й неспростовані, справжнім у цій історії є одне — трагічне кохання Сигізмунда і Барбари.



варіанти відповідей

А. це Крипта з труною Барбари Радзівіл у підземеллі Вільнюсської базиліки. Сучасне фото

Б. це Палац у Неполоміце, листівка. Збірка цифрової бібліотеки Польщі

В. це Смерть Барбари Радзівіл”, художник Юзеф Сіммлер

Г. Це Ще один варіант коронаційного портрету Барбари Радзівіл. Збірка Національної цифрової бібліотеки Польщі

Запитання 11

Кохання... Що це? Кожен з нас не раз намагався знайти відповідь на подібне запитання, коливаючись в діапазоні від повного заперечення його існування - з одного боку, до такої ж повної романтичної засліпленості ним - з іншого.

В українській мові два слова описують подібний стан: "кохання" і "любов". Перше вживають для опису лише романтичних стосунків між хлопцем і дівчиною, друге - для змалювання більш широкого спектру почуттів.






Мистецтво кохання







1587

Кохання... Що це? Кожен з нас не раз намагався знайти відповідь на подібне запитання, коливаючись в діапазоні від повного заперечення його існування - з одного боку, до такої ж повної романтичної засліпленості ним - з іншого.

В українській мові два слова описують подібний стан: "кохання" і "любов". Перше вживають для опису лише романтичних стосунків між хлопцем і дівчиною, друге - для змалювання більш широкого спектру почуттів.



В тім числі - і для позначення все того ж кохання - тоді, коли з часом воно втрачає свою попередню романтичність і яскравість. Але зате - стає глибшим.

Бо якось не прийнято казати: "Я кохаю свою дружину". Але зате як логічно буде промовити: "Проживши з нею стільки років, я тільки тепер по-справжньому її полюбив".

А буває, що з роками почуття видозмінюються, набувають нових форм і обрисів, переходять у дружбу. Психологи це так і називають: "любов-дружба". Не найгірший варіант, еге ж?

варіанти відповідей

А. Це Кохання - атрибут молодості?

В. це Так може це творчість?

Б. це. Кохання - це коли все вдається!

Г. це Збиралася молодь в оселі самотньої жінки або сім’ї, що не мала дітей. Старша людина мала спостерігати за молодими й контролювати аби вечорниці проходили чинно. В якості оплати за оренду хати дівчата раз на тиждень майстрували щось для господині. Також вони дбали про освітлення, їжу для вечері та загальне створення домашнього затишку.

Хлопці ж своєю чергою також демонстрували хто на що здатен і приносили на вечорниці те, що змайстрували власноруч. Але, незаперечно, їх становище було вигіднішим аніж у дівчат. Вони могли ходити на інші вечорниці, що проводили в селі або й зовсім відвідувати їх в сусідньому, якщо їм дозволяли це хлопці, які жили у тому селі. Це значно розширювало коло потенційних майбутніх наречених.

Запитання 12

Що ж таке кохання?

Від людей різного віку, статі можна почути різні думки на цю тему. Кохання – це енергія, яка рухає життям. Кохання – це єдине почуття, що не залежить ні від чого. Кохання – це основа світу. Кохання – це основа життя. Коли кохаєш, тільки цим і живеш. Кохання – це таємнича формула щасливих сімейних стосунків на все життя. В основі цього почуття симпатія і закоханість, що з часом виростають до тривалого сильного кохання. Загальні погляди на життя, схожий світогляд та особисті цінності людини сприяють міцності почуттів. Тому так важливо шукати людину з таким ж цінностями – ставленням до сім’ї, до виховання, дружби, до роботи і тощо для створення довготривалих стосунків, сповнених любові.

Кохання… Воно для кожного своє, воно настільки різне й щоразу неповторне, що йому не можна дати чіткого визначення… Кохання – це те, що допомагає; це те, що змушує страждати; це те, що дарує неповторне й ні з чим непорівнянне щастя… І часто не можна сказати що це за щастя, від чого, чому й звідки воно узялося… Просто добре, тепло й радісно на душі й тобі більше нічого не треба й ти абсолютно щаслива… Просто щаслива… Часом без нього не можна й воно потрібно тобі як повітря, а іноді ти хочеш, щоб воно пішло й ніколи більше не поверталось, тому що той біль, який кохання може заподіяти нестерпний, але ти нічого не можеш із собою зробити й готова страждати заради тих нехай навіть і не хвилин, а секунд блаженства й щастя, що зазнаєш побачивши або згадавши образ коханої людини… У такі моменти не почуваєш нічого абсолютно, ти начебто зливаєшся воєдино із чимсь неземним, ніжним, ласкавим і неповторно гарним… Ти вже не людина, а щось інше, щось непояснене переповняє твоє тіло, твою душу й все тіло… І щоб не трапилося, але всі пережиті тобою страждання коштують цієї миті щастя й млості… І ти дякуєш Богу за те, що він дозволив зазнати тобі це неземне почуття…

Кохання проявляється:

– у вчинках;

– у діях.

Кохання будується на трьох дуже важливих факторах:

– на довірі;

– на взаєморозумінні;

– на повазі.

Коли ти закохана, у душі – весна, хочеться посміхатися.

Кохання – це коли ти готова дарувати все саме прекрасне, не вимагаючи нічого на заміну; ти радуєшся за цю людину, коли бачиш її щасливою. Кохання не терпить користі, зла, жадібності, ненависті. Кохання – це ніжне, сильне, світле почуття, на яке здатна кожна людина.

Кохання допомагає вижити людині в будь-яких ситуаціях, у будь-яких життєвих колізіях, подолати будь які труднощі.

Кохання воно як багаття, багаття, яке треба підтримувати, і це праця двох. І якщо про це забути або не знати рано або пізно кохання пройде.

Кохання – це праця, це набір дій, які люди роблять щодня, стосовно тих, кого люблять, для того, щоб зробити їм приємне.

Кохання – це рішення, яке людина приймає один раз і на завжди. Рішення бути завжди поруч, підтримувати, піклуватися, захищати й допомагати, не залежно від того, що може відбутися із цією людиною на протязі життя (хвороба, старість, інвалідність і так далі).

Якщо кохання міцне і справжнє, то пережити розставання можна, зміцнивши цим відносини. Але кохання часом буває миттєвим спалахом, що при такій перешкоді потихеньку вгасає. Тоді наслідки – біль, сльози, розчарування, недовіра й небажання продовжувати жити або щось міняти.

Кохання – це прекрасно!

Кохання і є все життя. Якщо ти вмієш кохати хоч якось, ти повноцінна людина. Кохайте, як тільки можете, всім серцем. Кохання розфарбує ваше життя в яскраві тони. Кохання – це хоч і невічне, але тривале, саме головне, важливе для кожної людини почуття. Даруйте своє кохання. Закохуйтесь й будьте коханими!

Матеріал підготувала Карвацька Н.С. – доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М. Савенка.











 

 


варіанти відповідей

А. це щастя

Б. це любов

В. це тепло

Г це це твоїе коханя

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест