Фото-тест: раннє Відродження

Додано: 17 січня 2021
Предмет: Мистецтво, 11 клас
Тест виконано: 14 разів
12 запитань
Запитання 1

Хто здійснив нововведення у жанрах і різновидах пластики? Хто створив тип круглої статуї, що стоїть самостійно і не пов'язана з архітектурою, заснував школу майстрів рельєфу, що вкривав фризи ренесансних будівель. Він був автором кінного монумента кондотьєра Гаттамелати і портретів-бюстів, які нагадували римські портрети. Назвіть ім'я відомого скульптора епохи раннього Відродження.

варіанти відповідей

Мазаччо

Донателло

Брунелескі

Джотто

Запитання 2

Почитайте опис полотна "...немовля Христос в одній руці тримає гранат, а іншою водить руку Мадонни, яка пише в розгорненій книзі початок пісні-подяки. Троє хлопчиків тримають книгу і чорнильницю, а два янголи піднімають вінець над головою Мадонни". Назвіть автора картини і назву полотна.

варіанти відповідей

Сандро Боттічеллі

Філіппіно Ліппі 

"Коронування Мадонни"

"Мадонна з немовлям, ангелами і Святим Іоанном Хрестителем"

Запитання 3

У його фресках — еволюція, яку пережив живопис з часів Джотто. У картинах відчувається реалізм, що виявляється у фарбах, у знанні анатомії, перспективи. Є ще деяка скупченість в угрупуванні, але в той же час задній план розроблений ретельніше і природніше. Архітектурні правила, симетрія в розташуванні частин картини приймають живіші форми. Про якого художника йде мова...?

варіанти відповідей

Донателло

Боттічеллі

Брунелескі

Мазаччо

Запитання 4

Назвіть відому фреску та італійського живописця.

Створена близько 1427 року. Знаходиться у церкві Санта-Марія-Новелла у Флоренції. Фреска відома своїм новаторством щодо передачі перспективи, інтегрування зображеної архітектури у реальну і зображення донаторів за масштабом порівнянними зі святими.

варіанти відповідей

Брунелескі

"Розп'яття Ісуса Христа"

Мазаччо

"Трійця"

Запитання 5

Хто зі скульпторів, архітекторів бажав зробити сприйняття реконструйованих терм і театрів більш наочним і спробував створити зі своїх планів геометрично-перспективні картини для певної точки зору. У цих пошуках вперше було відкрито, згідно з традицією, висхідною до ІІ пол. XV ст., пряму перспективу.

варіанти відповідей

Нікколо Пізано

Філіппо Брунелескі

Арнольфо ді Камбіо

Філіппіно Ліппі

Запитання 6

В цій скульптурі з найтоншою майстерністю скульптором передані обличчя, сукня, що створює легкі струменисті складки і заломи тканини, і напрочуд виразний рух рук, які тремтливо торкаються букету квітів на грудях.

У порівнянні з традиційним портретом автор розширив композицію: це не бюст, а півфігурне зображення. Схожі зразки увійшли в моду в Італії, але практикувались рідко, оскільки збільшення обробки пластичної поверхні вимагало додаткової оплати. Назвіть автора і твір мистецтва?

варіанти відповідей

Андреа дель Верроккіо

Дотателло

Портрет жінки з букетом квітів

Закохана італійська сеньйора

Запитання 7

італ. Incredulità di san Tommaso — скульптурна група роботи італійського скульптора. Створена у період між 1467 і 1483 роками. Первісно знаходилась у ніші церкви Орсанмікеле у Флоренції (замінена на копію), нині оригінал зберігається у музеї Орсанмікеле.

варіанти відповідей

Брунелескі

Верроккіо

Іван Хреститель та Ісус

Христос і святий Тома

Запитання 8

Це мармурова скульптура Донателло, одна з 14 скульптур, замовлених гільдіями Флоренції для прикраси зовнішніх ніш церкви Орсанміхеле. Замовники гільдія бронежилерів та мечників, Arte dei Corazzai e Spadai.

варіанти відповідей

Святий Георгій

Святий Лука

Іван Хреститель

Святий Антоній

Запитання 9

il primo Rinascimento - в основі якого лежить принцип гуманізму, утвердження гідності і краси реальної людини, її розуму та волі, її творчих сил. Істинною метою мистецтва, на думку італійців, мало стати відтворення живого людського тіла. 

Назвіть період і його поділи.

варіанти відповідей

Раннє Відродження

Високе Відродження

Проторенесанс і раннє Відродження

Пізнє середньовіччя і проторенесанс

Запитання 10

У 1400-х роках цей сюжет широко використовували як можливість зобразити нарядних придворних, показати групу мандрівників, а також достатньо достовірно змалювати екзотичні персонажі. Так, на цій картині, зображені турки, африканці і монголи, причому всі вони носять характерний одяг, а особливо відрізняються їхні головні убори. Позаду фігур праворуч показаний навіть верблюд.

Назвіть автора і картину.

варіанти відповідей

Поклоніння волхвів

Цар Юдейський

Сімоне Мартіні

Лоренцо Монако

Запитання 11

Ця картина була частиною вівтаря, що складався із п'яти панелей одного розміру, вставлених у рами подібні до переносного поліптиха. На вівтарі були зображені фігури святого Ансана Сієнського (ліворуч), Богоматері з немовлям (в центрі) і святих Андрія і Луки (праворуч). Цей твір після 1405 року був встановлений на вівтарі капели сієнської міської ратуші, де до нього додали ще п'ять панелей з епізодами з життя Богородиці пензля Сано ді П'єтро; в такому вигляді вівтар залишався до 1686 року, коли його розібрали.

варіанти відповідей

Святий Петро

Сімоне Мартіні

Джотто ді Бондоне

Святий Миколай

Запитання 12

На фото зображена архітектурна форма, висотою 42 м, яка побудована без риштування що спиралось на землю. Складається з двох оболонок, пов'язаних нервюрами і горизонтальними кільцями. Підносячись над містом, з спрямованістю угору і гнучким пружним контуром, визначає характерний силует Флоренції. Сучасники називають його символом нової епохи — Відродження. Славі архітектора і міста сприяло й те, що цю архітектуру освятив сам папа Євгеній IV.

варіанти відповідей

вежа палаццо Веккіо

церква Санта Марія прессо Сан Сатіро

палаццо Пітті

купол Санта Марія дель Фйоре

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест