Іспанське мистецтво: творчість Дієго Веласкеса та Франсіско Гойя

Додано: 8 лютого 2021
Предмет: Мистецтво, 11 клас
Тест виконано: 88 разів
12 запитань
Запитання 1

Назвіть картину.... і автора...

варіанти відповідей

Дієго Веласкес

Франсіско Гойя

"Меніни"

"Маленька принцеса"

Запитання 2

У кожного народу є свій улюблений музичний інструмент. Іспанію неможливо уявити без гітаристів. Можна кинути одну єдину зернину в натовп іспанців - і ви неодмінно влучите в гітариста. Така народна прикмета.

Головним героєм картини, Веласкес зробив гітариста, який натхненно співає. Насправді в картині тільки два музи́ки, бо малий хлопчисько лише навчається музиці і частіше буває слугою. От і зараз він приніс дорослим музикам склянку з напоєм. Скрипаль лише підіграє гітаристу. Його вторинна роль підкреслена і поворотом тулуба, і мало вимальованим обличчям. Усі ранні картини Веласкеса мають чітко окреслений настрій. Ця картина, навпаки, весела. Тому так радісно всміхається хлопчисько. Можливо, гітарист з удавано серйозним обличчям співає щось жартівливе

варіанти відповідей

"Три музики"

"Два музики"

"Три гітаристи"

"Музики і слуга"

Запитання 3

Героїнею однієї картини ранішнього періоду творчості Дієго Веласкеса стала темношкіра жінка. Пригноблена дівчина стоїть похмуро й утомлено. Небагатий вибір речей на простому дерев'яному столі показник, що це кухня. Дівчину постійно смикають з дрібними завданнями і завалюють важкою працею. Її доля - завжди бути помічницею кухаря і малопоміченою служницею в домі. Сум головує в житті і вона цього не приховує. Навіть художника це збентежило. І заради переведення картини в інший щабель, у вікні кухні він малює сцену Христа в Еммаусі (місто у Палестині). Але це два надзвичайно відокремлені світи, ніяк не пов'язані один з другим.

Назвіть картину...?

варіанти відповідей

"Мулатка"

"Негритянка"

"Служниця"

"Сцена на кухні"

Запитання 4

В майстерні Веласкеса після його смерті були знайдені два портрети. Як і картини, над якими він ще працював, вони були повернуті до стіни. Він портретист, тому нікого не здивували нові портрети художника. Молода жінка, ще зовсім дівчинка з чорним мереживом на голові, зупиняла погляд одразу. Особливі риси обличчя, дивні, великі, засмучені очі - не красуня, а океан нового і невідкритого світу. Небайдужий до всього виразного майстер намалював її натхненно і обачливо, наче рідкісну квітку.

варіанти відповідей

"Прекрасна іспанка"

"Невідома іспанка"

"Іспанська принцеса"

"Дівчина"

Запитання 5

Можливо, це найкращий твір ранішнього періоду творчості Веласкеса. Він якось позбавлений недоліків інших картин цього періоду - невивіреної композиції, занадто чорних і непрозорих тіней, анекдотичних чи літературних посилань, натяків.

Немолода жінка зручно сидить біля. На мить її відволік підліток з неміцним вином, яке іспанці пили за їжею. На передньому плані відмінних якостей натюрморт із кухонного приладдя. Небагата за кольорами картина чудово вибудована і справді благородна за співвідношенням фарб.

варіанти відповідей

"Обід"

"Жінка готує яєшню"

"Маленький хлопчик"

"Трапеза"

Запитання 6

Чий автограф на фото...?

варіанти відповідей

Дієго Веласкес

Франсіско Хосе де Гойя

Пітер Пауль Рубенс

Леонардо да Вінчі

Запитання 7

Без будь-яких претензій на алегоричний чи міфічний зміст, ця картина була першим у західному мистецтві абсолютно світським зображенням жіночого ню у повний зріст. Гоя відмовився домалювати вбрання на ній, і замість цього створив нове полотно....

варіанти відповідей

"Маха оголена"

"Маха одягнега"

Запитання 8

Особу Махи точно не визначено. Найпопулярнішими є версії, що це герцогиня Альба, з якою Гоя, начебто, мав стосунки, або ж коханка Мануеля де Годоя, який пізніше й став власником картин. Жодна з цих теорій не була доведена, і досі залишається можливим варіант, що картини представляють якийсь узагальнений ідеалізований образ. У 1808 році картини було вилучено Фердинандом VII, а у 1813 році Інквізиція конфіскувала обидві роботи як непристойні.

варіанти відповідей

"Маха оголена"

"Маха одягнена"

Запитання 9

Після важкої хвороби на лихоманку у 1792 Гойя став глухим і відлюдкуватим та заглибленим в себе. Протягом 5 років, які пішли на одужання, він багато читав про Французьку революцію та її філософію. В результаті з'явилась гірка серія гравюр, яка була опублікована у 1799 під назвою ........... (назвіть!!!).

Темні видіння, зображені у цих гравюрах, частково пояснюються самим автором у його підписі: «.....................», вони демонструють гострий, сатиричний розум художника. У цій створеній в два етапи серії з вісімдесяти гравюр Гойя не тільки нападає на людські пороки - легковажність, боягузство, легковірність, нещирість, тупу жорстокість, бажання жити чужим розумом. Він ще й висвічує в гротескній формі весь традиційний іспанський порядок, включаючи його найсвятіші ідеали.

варіанти відповідей

"Демони в моїй голові"

серія "Капрічос"

серія "Капрезе"

"Сон розуму породжує чудовиська"

Запитання 10

Ця картина іспанського художника Франсіско Гойї, написана у Франції в останні роки його життя. Хоча вона широко визнана художніми критиками та публікою, у деяких істориків мистецтва є сумніви щодо авторства Гойї. Якщо картина все-таки належить пензлю Гойї, тоді полотно відноситься до численної серії творів, в яких Гойя зображував вуличних торговців. Техніка мазка, використана в цій картині, нагадує досліди дивізіоністів, а уважна робота з природним світлом, що огортає фігуру жінки, розглядалася істориками як передбачення імпресіонізму, в майбутньому.

варіанти відповідей

"Тавромахія"

"Молочниця із Бордо"

"Маха одягнена"

"Вуличні крамарі"

Запитання 11

Назвіть картину...

варіанти відповідей

Маха оголена

Венера з дзеркалом

Діана та амур

Купідон

Запитання 12

Назвіть картину....

варіанти відповідей

Пряхи

Балерини

Костюмери

Жінки за роботою

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест