Контрольна робота №3. Ти знаєш,що ти - людина...?: Гр. Тютюнник, О. Стороженко, Б. Лепкий, Ліна Костенко, В. Симоненко

Додано: 30 липня
Предмет: Українська література, 7 клас
Тест виконано: 9 разів
20 запитань
Запитання 1

1. Климко здійснює небезпечну мандрівку, щоб роздобути:

варіанти відповідей

А. м'ясо;

Б. хліб;

В. сіль;

Г. молочні продукти.

Запитання 2

2. Прочитайте рядки.

 

Доглядати за собою — зварити їсти, прибрати в хаті, випрати одежину — він умів і сам.


Це портретна характеристика:

варіанти відповідей

А. дядька Кирила;

Б. друга Зульфата;

В. Климка;

Г. безногого шевця.

Запитання 3

3. Позначте рядок, в якому правильно записано сюжетний ланцюг подій твору Гр. Тютюнника "Климко"

варіанти відповідей

А. Климко у степу — життя з дядьком у бараці — смерть дядька — зустріч із солдатом — Білі гори — Климко та Зульфат на базарі — зустріч з вчителькою — Климко вирішує йти за сіллю, щоб вони змогли пережити голодну зиму — Климко прийшов на базар, щоб знайти сіль — подяка врятованої дівчинки — постріл — повернення додому — доброта тітки Марини;


Б. Климко у степу — життя з дядьком у бараці — Білі гори — зустріч із солдатом — смерть дядька — Климко та Зульфат на базарі — зустріч з вчителькою — Климко вирішує йти за сіллю, щоб вони змогли пережити голодну зиму — Климко прийшов на базар, щоб знайти сіль — подяка врятованої дівчинки —  доброта тітки Марини — повернення додому — постріл

 В. Климко у степу — життя з дядьком у бараці — смерть дядька — зустріч із солдатом — Білі гори — Климко та Зульфат на базарі — зустріч з вчителькою — Климко вирішує йти за сіллю, щоб вони змогли пережити голодну зиму — Климко прийшов на базар, щоб знайти сіль — подяка врятованої дівчинки —  доброта тітки Марини — повернення додому — постріл


 Г. Климко у степу — подяка врятованої дівчинки — доброта тітки Марини — зустріч із солдатом — Білі гори — Климко та Зульфат на базарі — зустріч з вчителькою — Климко вирішує йти за сіллю, щоб вони змогли пережити голодну зиму — Климко прийшов на базар, щоб знайти сіль — життя з дядьком у бараці —  смерть дядька — повернення додому — постріл


Запитання 4

4. У творі порушуються всі проблеми, ОКРІМ:


варіанти відповідей

А. добро і зло;

Б. відповідальність за доручену справу;

В. патріотизм;

Г. милосердя і жорстокість;

Д. життя і смерть;

Е. самопожертва;

Є. кохання і зрада.

Запитання 5

5. Чому Павлусь.герой оповідання О. Стороженка "Скарб", не ходив до школи?


варіанти відповідей

А. не хотів;

Б. не прийняли;

В. не віддали батьки;

Г. освоював науку самотужки.

Запитання 6

6. Продовжіть вислів: "...як кому Бог дасть щастя, то не треба йому й рідної матері, не треба і скарбу шукати..."

варіанти відповідей

А. «...він завжди поруч»;

Б. «...життя і так прекрасне»;

В. «...бо ніколи не знайдеш»;

Г. «...сам скарб його знайде».

Запитання 7

7. Установіть відповідність (О. Стороженко "Скарб")

Сюжетний елемент

1. Експозиція

2. Зав'язка

3. Кульмінація

4. Розв'язка


Подія

А. смерть батьків Павлуся, його сирітське життя.надмірна опіка матір’ю свого сина Павлуся.

Б. надмірна опіка матір’ю свого сина Павлуся.

В. роздуми автора про смисл життя, про щасливу людську долю.

Г. дохлий хорт у хаті Павлуся виявився дукатами.

варіанти відповідей

1 - А, 2 - Б, 3 - В, 4 - Г;

1 - В, 2 - А, 3 - Б, 4 - Г;,

1 - Б, 2 - А, 3 - Г, 4 - В;

1 - Г, 2 - Б, 3 - В, 4 - А.

Запитання 8

8. Ознаки ЧОГО яскраво виражені в оповіданні О. Стороженка "Скарб"?

варіанти відповідей

А. пісні;

Б. казки;

В. коломийки;

Г. гуморески;

Д. співомовки

Запитання 9

9. Мишка з твору Б. Лепкого "Мишка (Казка для дітей: для малих і великих" радіє, що діти сплять і не чують, як

варіанти відповідей

А. вона краде чуже добро;

Б. люди веселяться;

В. на них полює хазяйка;

Г. люди обманюють.

Запитання 10

10. В оповіданні "Мишка (Казка для дітей...)" мишка символізує все, ОКРІМ:

варіанти відповідей

А. добро, любов;

Б. совість, гідність;

В. співчуття, злагода в сім'ї;

Г. волю, віру, справедливість;

Д. жорстокість, голод, егоїзм

Запитання 11

11. У творі Богдана Лепкого "Мишка(Казка для дітей...)" порушуються всі проблеми, ОКРІМ:

варіанти відповідей

А. війна і мир;

Б. життєві потреби і захланність;

В. гріх і покарання за нього;

Г. цінності істинні і фальшиві;

Д. проблема збереження української мови;

Е. родина і виховання дітей.

Запитання 12

12. Вміння бачити красу світу, бачити незвичайне у звичайному передає вірш Ліни Костенко:

варіанти відповідей

А. "Дощ полив";

Б. "Чайка на крижині";

В. "Крила";

Г. "Кольорові миші".

Запитання 13

13. "Чайка на крижині" Ліни Костенко за жанром:

варіанти відповідей

А. поема;

Б. балада;

В. пісня;

Г. казка.

Запитання 14

14. Що незвичайне вміла робити дівчинка Анна? (Ліна Костенко "Кольорові миші")

варіанти відповідей

А. літала на мітлі;

Б. гасила в небі зірки;

В. робила кольорових мишей із сухих листочків;

Г. вирізала кольорових мишей із паперу.

Запитання 15

15. Духовне багатство - найбільший скарб у житті - це ідея поезії:

варіанти відповідей

А. "Дощ полив";

Б. "Чайка на крижині";

В. "Крила";

Г. "Кольорові миші".

Запитання 16

16. У поезії В. Симоненка "Лебеді материнства" згадуються образи - символи:

варіанти відповідей

А. верба і калина;

Б. верба і тополя;

В. калина і тополя;

Г. калина і явір.

Запитання 17

17. В. Симоненко у вірші "Ти знаєш, що ти - людина" змушує замислитись над тим, що нам необхідно:

варіанти відповідей

А. розвиватися й вдосконалюватися;

Б. розпочати пошуки щастя;

В. переглянути своє ставлення до життя;

Г. жити у своє задоволення.

Запитання 18

18. У вірші В. Симоненка "Гей, нові Колумби й Магеллани..." автор пропонує відкривати "духовні острови":

варіанти відповідей

А. на вершинах гір;

Б. в океані рідного народу;

В. у бухті спокою;

Г. у колі родини.

Запитання 19

19. Ліричний герой - це:

варіанти відповідей

А. образ, що знаходиться у центрі уваги письменника, з ним тісно пов'язані основні події твору, перебіг сюжету.

Б. дійова особа, образ в літературному творі;

В. образ, що виникає в уяві читача під враженням висловлених у творі почуттів, переживань, роздумів;

 Г. образ, який виконує у творі допоміжну роль.

Запитання 20

20. Виразна подробиця твору, яка подає певний епізод, подію чи випадок у несподіваному ракурсі - це:

варіанти відповідей

А. логічний наголос;

Б. художня деталь;

В. мораль твору;

Г. риторичне звертання.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест