Крок 2

Додано: 29 березня
Предмет:
48 запитань
Запитання 1

У хворого 65 років скарги на задишку, сильний кашель з невеликою кількістю харкотиння з прожилками крові, схуднення, Т-37,2 оС, втрата апетиту, слабкість. Хворіє багато років, стан погіршився рік тому, а задишка зявилась 3 тижні тому. Все життя палить, працює столяром. Об-но: нормальної тілобудови, виснажений. Западіння правої половини грудної клітки, обмеження екскурсії, участь додаткової мускулатури в диханні, число дихань 22 за хв. Аускультативно над правою верхньою часткою - дихання відсутнє, на всьому протязі везикулярне жорстке. На Rtg ОГК: верхня права частка зменшена в розмірах, над нею гомогенне затемнення, повязане з коренем, корінь деформований, органи межистіння дещо зміщені вправо. Який діагноз найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Пневмоторакс

Обтураційний ателектаз легень

Саркоїдоз легень

Туберкульоз легень

Запитання 2

У хворого 20 років під час спортивного тренування раптово зявились напад задишки, інтенсивний колючий біль в грудях справа і кашель. Об-но: хворий сидить у ліжку, блідий. Грудна клітка симетрична, обмежена екскурсія правої половини, число дихань 22 за хв. Над правою половиною грудної клітки перкуторний звук з тимпанічним відтінком, над лівою - ясний легеневий. Аускультативно справа різко ослаблене везикулярне дихання, при пальпації там же значно ослаблене голосове тремтіння. На Rtg ОГК: справа ясне поле без легенового малюнка, легеня зменшена, лежить ближче до кореня, органи межистіння зміщені в ліво. Який діагноз найбільш вірогідний?


варіанти відповідей

Спонтанний пневмоторакс

Гостра пневмонія

Міжреберна невралгія

Інфаркт легені

Запитання 3

У молодого хлопця 23 років раптово після сильного кашлю виник напад болей в грудній клітині справа. При огляді:справа-тимпаніт,ослаблене дихання. Який ймовірний діагноз?

варіанти відповідей

Інфаркт міокарда

Сухий плеврит

Спонтанний пневмоторакс

Ексудативний плеврит

Запитання 4

Хворий 32 роки відвідав лікаря. Зясувалось, що 4 дні тому він застудився: зявилось першіння у глотці, швидка втомлюваність. Вранці наступного дня зявився сухий кашель, підвищилася температура тіла до 38,2 оС, зник апетит, зявилось слизово-гнійне харкотиння. Перкуторно: над легенями - легеневий тон, дихання везикулярне, послаблене нижче лопатки з правого боку, там же вислуховуються дрібноміхурцеві звучні та незвучні хрипи. Який діагноз є найбільш вірогідним?


варіанти відповідей

Вогнищева правобічна пневмонія

Гострий бронхіт

Бронхіальна астма

Рак легені

Запитання 5

Хвора скаржиться на лихоманку, сухий кашель, відчуття першіння в горлі та за грудиною, відчуття нестачі повітря, які зявились після переохолодження. В анамнезі відсутні данні про захворювання легень.Температура тіла 37,1оС; легеневий тон з коробочним відтінком, дихання везикулярне з сухими розсіяними та вологими середнього та великого калібру хрипами. Видох подовжений. Діагноз?

варіанти відповідей

Обструктивний бронхіт

Гострий трахеобронхіт

ГРВІ

Пневмонія

Запитання 6

Хворий 54 роки давно страждає кашлем з виділенням гнійного харкотиння до150 мл за добу. В останній рік схуд, посилилась задишка, зявилися набряки на нижніх кінцівках, ціаноз губ, пальці у вигляді барабанних паличок. Важкий видих. Над легенями-притуплений тимпаніт більше справа; дихання везикулярне послаблене, в нижньо-задніх відділах вологі та розсіяні сухі хрипи, більше на видосі. Який діагноз найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Бронхоектатична хвороба

Абсцес легені

Пневмонія

Рак легенів

Запитання 7

У хворого Н, 64 років, що давно страждає на захворювання легень, виникло чергове загострення. При дослідженні харкотиння виявлено: шарувате, жовто-зелене, містить багато лейкоцитів, детрит, еластичні волокна. Якому захворюванню може відповідати такий аналіз?

варіанти відповідей

Пневмонії

Бронхіальній астмі

Хронічному абсцесу легені

Емфеземі легень

Запитання 8

Хворий К., 58 років скаржиться на різко виражену задишку інспіраторного характеру. Об-но: ЧД 30 за хвилину, АТ 230/130 мм рт.ст. Акроцианоз, клокочуще дихання. При аускультації серця - акцент другого тону над легеневою артерією. Оберіть комбінацію медикаментів для лікування.

варіанти відповідей

Сальбутамол, атропін,

Морфін, фуросемід

Еуфілін, преднізолон

Строфантін, панангін

Запитання 9

Хвора К. звернулась зі скаргами на свистяче утруднене дихання, ядушний кашель. Відмічає появу приступів ядухи вночі 3-4 рази на місяць та вдень 2-3 рази на тиждень. Обєктивно: везикулярне дихання з подовженим видихом, розсіяні сухі, свистячі хрипи. При обстеженні: ОФВ1 60% від норми, добові коливання ПШВ 28%. Що потрібно призначити для купування приступу на цій стадії бронхіальної астми?

варіанти відповідей

Тавегіл.

Теопек

Серевент

Фліксотид

Запитання 10

Хворий 56 років скаржиться на задишку з утрудненням видиху, виділення харкотиння вранці протягом 22 років. Викурює 1 пачку цигарок вдень з 18-річного віку. Під час проведення проби на ФЗД оборотність обструкції становить 10%. Які препарати слід призначити на початку лікування?

варіанти відповідей

Інгаляційні холінолітики (атровент)

Антибіотики

Інгаляційні симпатоміметики (беротек)

Інгаляційні глюкокортикостероїди

Запитання 11

Хворий М., 26 років, поступив в лікарню зі скаргами на підвищення температури тіла до 38 0С, задишку, біль в правому боці грудної клітки при диханні і кашлі. Хворіє більше 6 тижнів, лікувався самостійно. При огляді ціаноз губ, блідість обличчя. Пульс - 105/хв. Тони серця ослаблені, права половина грудної клітки відстає в акті дихання. При перкусії - справа з 5-го ребра і вниз тупий звук, дихання справа різко ослаблене. При пункції плеври справа отримана мутна рідина. Який діагноз є найбільш імовірним?

варіанти відповідей

Гідроторакс

Рак легень (ателектаз)

Крупозна пневмонія

Правобічний ексудативний плеврит

Запитання 12

Хвора К., 22 роки, поступила у лікарню зі скаргами на напади ядухи до 3-4 раз на добу, кашель з виділенням густого прозорого харкотиння, задишку. При огляді: ціаноз губ, грудна клітка бочкоподібної форми, набряклі шийні вени, тахікардія (110 за хвилину). Тони серця ослаблені. Перкуторно - над легенями коробковий звук. Дихання ослаблене, видох подовжений. З обох сторін маса сухих свистячих хрипів. Який діагноз можна поставити?

варіанти відповідей

Істерична астма

Серцева астма

Бронхіальна астма

Спонтанний пневмоторакс

Запитання 13

Хворий 56 р. Скаржиться на надсадний болючий кашель, особливо вночі, біль за грудниною, задишку, слабкість, субфебрилітет. На рентгенограмі легень прикоренева тінь з розпливчастими нерівними контурами, випукла по периферії і нагадує інтерлобарні шварти. Дихання в легенях ослаблене, жорстке. В крові: Нв - 126 г/л , Л. - 10,5х109/л, е. - 7%, п. - 5%, с. - 63%, л. - 20%. ШЗЕ-25 мм/год. Яке обстеження необхідно провести для уточнення діагнозу ?


варіанти відповідей

Оксигемометрія

Дослідження харкотиння

Дослідження зовнішнього дихання

Бронхоскопія

Запитання 14

Хворого 27 років, в анамнезі якого бронхіальна астма, вкусила бджола. Зявилися відчуття тиску у грудях, нестачі повітря, утруднення видиху, відчуття жару в верхній половині тулуба, запаморочення, виражений свербіж, судоми. Об-но: дихання шумне, свистяче, АТ - 90/60 мм рт.ст., П - 110/хв., серце - тони ритмічні, ослаблені, над легенями - жорстке дихання, сухі свистячі хрипи. Яку групу препаратів слід застосувати першочергово ?


варіанти відповідей

Анальгетики

Глюкокортикоїди

Протисудомні

Метилксантини

Запитання 15

Дівчина 23 років, яка хворіє на БА, напади якої купуються бета-адреноміметиками, раптово відчула нестачу повітря, температура тіла підвищилась до 39 оС, зявився кашель з вязким темним харкотинням. Об-но: сухі хрипи, в верхній частці правої легені - дрібнопухирцеві вологі хрипи. Яке з наведених досліджень допоможе встановити кінцевий діагноз?

варіанти відповідей

Рентгенографія ОГК

Клінічний аналіз кров

Бронхографія

Аналіз харкотиння

Запитання 16

Хвора 52 років, більше 10 років страждає на бронхіальну астму. Приступи ядухи виникають вночі. Окрім задишки, утрудненного дихання, приступів ядухи спостерігаються мармуровість шкіри, гіпергідроз долоней, брадикардія, артеріальна гіпотензія. Який з препаратів ви би застосували підчас нападів ядухи першочергово?

варіанти відповідей

Ізадрин

Адреналін

Беродуал

Амброксол

Запитання 17

У жінки 42 років, яка страждає хронічним синуїтом, розвинулась, гостра форма артриту. Лікар призначив лікування ацетилсаліциловою кислотою. В анамнезі схильності до алергічних реакцій у хворої не було. Раптово після введення препарату у хворої розвинувся бронхоспазм. Найбільш імовірним патогенетичним механізмом бронхоконстрикції є:

варіанти відповідей

Адренергічний дисбаланс

Первинно-змінена реактивність бронхів

Імунопатологічний

Атопічний

Запитання 18

Хворий 65 років, який більше 17 років страждає на хронічний обструктивний бронхіт, скаржиться на задуху з переважним утрудненням вдиху, відчуття важкості у правому підреберї, набряки гомілок та стоп. При аускультації над легенями - жорстке дихання, сухі хрипи; акцент та розщеплення ІІ тону в ІІ міжреберї. Які зміни на ЕКГ слід очікувати?

варіанти відповідей

Гіпертрофія міокарда правого шлуночка

Гіпертрофія лівого передсердя

Відхилення ЕВС вліво

Екстрасистолія

Запитання 19

У хворого 18 років після переохолодження підвищилась температура тіла до 39 оС, зявились біль в правій половині грудної клітки, трясовиця, покашлювання. Об-но: блідий, шкірні покриви вологі, АТ - 110/70 мм рт.ст., ЧСС - 96/хв., ЧД - 27/хв. Над легенями при перкусії нижче кута правої лопатки - укорочення перкуторного звуку, тут же на тлі ослабленого везикулярного дихання вислуховуються вологі дрібнопухпрцеві хрипи, крепітація. Ваш діагноз ?

варіанти відповідей

Аспіраційна правобічна пневмонія

Позагоспітальна правобічна вогнищева пневмонія

Імунодефіцитна правобічна пневмонія

Нозокоміальна (госпітальна) пневмонія

Запитання 20

Хворий 57 років, страждає захворюванням легень впродовж 12 років. Останні 8 років турбують задишка, кашель з харкотинням жовто-зеленого кольору, що важко відходить, субфебрильна температура ввечері. Користується сальбутамолом, але не дивлячись на частий прийом, полегшення від нього не відчуває. На рентгенограмі - посилення легеневого малюнка. Який найбільш ймовірний діагноз?

варіанти відповідей

Туберкульоз легень

Муковісцидоз

Бронхіальна астма

Хронічний обструктивний бронхіт

Запитання 21

Хворий, скаржиться на виражений кашель з виділенням вязкого гнійного харкотиння, виражену задишку, кволість, підвищення Т тіла до 38 0С. Палить більше 25 років. Об-но: тахікардія, в легенях - дихання жорстке з подовженим видихом, сухі розсіяні та вологі дрібно-пухирчасті хрипи. З яких антибактеріальних засобів необхідно почати лікування ?

варіанти відповідей

Антибіотики

Нітрофурани

Сульфаніламідні препарати

Нітроімідазоли

Запитання 22

Хворий С., 53р., скаржиться на задишку, кашель з виділенням незначної кількості харкотиння. Хворіє хронічним обструктивним бронхітом впродовж 15 р. Палить з 18 років. ЧД 26 за хв. В легенях: перкуторно - коробковий звук, дихання везикулярне з жорстким відтінком, розсіяні сухі хрипи. Тривалий час приймав еуфілін. З якого препарату необхідно почати лікування

варіанти відповідей

Алупент

Атровент

Інгакорт

Тайлед

Запитання 23

До терапевта звернувся хворий 33 р., зі скаргами на періодичний кашель з виділенням невеликої кількості харкотиння, незначну задишку при фізичному навантаженні. Палить з 18 років більше пачки цигарок на добу. ЧД 20 за хв. Аускультативно в легенях жорстке везикулярне дихання, видих подовжений, велика кількість сухих розсіяних хрипів. На рентгенограмі - збагачення легеневого малюнку. Ваш попередній діагноз?

варіанти відповідей

Туберкульоз легень

Бронхіальна астма

Хронічний обструктивний бронхіт

Пневмонія

Запитання 24

У хворої 29 років, яка амбулаторно лікувала ГРВІ, виникло підвищення температури до 39 0С, кашель з виділенням іржавого харкотиння, задишка, виражена кволість. При проведенні ренгендослідження виявлено інфільтрат в нижній долі правої легені. Чим ускладнився перебіг ГРВІ у пацієнтки?

варіанти відповідей

Ексудативним плевритом

Пневмонією

Ателектазом легені

Гострим бронхітом

Запитання 25

Хворий В. 22р., скаржиться на підвищення температури до 38-39 оС, переважно в вечірній час, кашель з виділенням значної кількості харкотиння слизового характеру, з неприємним запахом, переважно зранку. Хворіє з дитинства. При перкусії в легенях в нижніх відділах справа - притуплення легеневого звуку, аускультативно тут же різнокаліберні вологі хрипи. Ваш попередній діагноз?

варіанти відповідей

Хронічний абсцес легені

Бронхоектатична хвороба

Бронхіальна астма

Вогнищева пневмонія

Запитання 26

Пацієнтка. скаржиться на підвищення температури до 39 0С, кашель, колючі болі в грудній клітці, більше зліва. Про огляді - ліва половина грудної клітки відстає при диханні. Аускультативно зліва нижче кута лопатки вислуховується бронхіальне дихання, вологі дрібнопухирцеві хрипи. В крові Ер- 4,12 Г/л, Л -10,2*10 9/л, ШОЕ-28 мм/год. Ваш попередній діагноз?

варіанти відповідей

Лівобічний ексудативний плеврит

Туберкульоз легень

Рак легень

Лівобічна нижньодольова пневмонія

Запитання 27

У хворого 72 р., скарги на кашель з виділенням великої кількості харкотиння, задишку при ходьбі, кволість. В анамнезі - близько 20 років хронічний обструктивний бронхіт. При обстеженні пальці у вигляді барабанних паличок. Пульс 120 за хв.Тони серця глухі, акцент ІІ тону над легеневою артерією.В легенях жорстке дихання, велика кількість сухих та вологих хрипів. Які зміни на ЕКГ найбільш характерні для даного хворого?

варіанти відповідей

Гіпертрофія лівого шлуночка

Гіпертрофія лівого передсердя

АВ блокада 1ст

Гіпертрофія правого передсердя

Запитання 28

Студент К. 25 р., скаржиться на лихоманку, озноб, слабкість, сухий кашель, при якому виникає біль в правій половині грудної клітки. Хворіє 5 днів. Обєктивно: справа нижче кута лопатки притуплення перкуторного звуку, вислуховуються дрібнопухирчасті вологі хрипи та шум тертя плеври від паравертебральної до середньоаксілярної лінії. Аналіз крові: Л - 14 Г/л, П- 15%, ШОЕ 35 мм/год. Ваш попередній діагноз?

варіанти відповідей

Ексудативний плеврит

Хронічний обструктивний бронхіт

Абсцес легені

Позагоспітальна пневмонія

Запитання 29

Хворий К. 25 р. скаржиться на кашель із незначною кількістю слизово-гнійного харкотиння, задишку, підвищення t тіла до 38,5 0С, кволість. Хворіє 7 днів після переохолодження. Об-но: над легенями - притуплення перкуторного звуку під лопаткою і в аксилярній зоні справа, там же - ослаблене везикулярне дихання, вологі, звучні дрібнопухирцеві хрипи. Який діагноз у хворого?


варіанти відповідей

Ексудативний плеврит

Гострий бронхіт

ГРВІ

Негоспітальна пневмонія

Запитання 30

У стаціонар доставлено хворого 52 років, який страждає дисемінованим туберкульозом легень зі скаргами на різкий біль в правій половині грудної клітини, яка зявилась при підйомі на 3 поверх, кашель, задишку в спокої, виражений ціаноз. Про яке ускладнення слід подумати насамперед?


варіанти відповідей

Серцева недостатність

Спонтанний пневмоторакс

Гострий інфаркт міокарда

Плеврит

Запитання 31

У хворого на кавернозний туберкульоз легень раптово виник біль у правій половині грудної клітки, сухий кашель, задишка. При огляді спостерігається дифузний ціаноз, розширення грудної клітки та міжреберних проміжків. Перкуторно справа тимпаніт, аускультативно - різко ослаблене везикулярне дихання. Яке ускладнення виникло у хворого?


варіанти відповідей

Ексудативний плеврит

Пневмоторакс

Тромбоемболія легеневої артерії.

Пневмонія

Запитання 32

Чоловік 61 року скаржиться на задуху, що підсилюється при фізичному навантаженні, постійний кашель з незначною кількістю харкотиння. Палить понад 45 років. Об`єктивно: температура - 36,5 оС, ЧД - 24/хв, пульс - 84/хв, АТ - 125/85 мм рт. ст. Астенічний, шкіра блідо-рожевого кольору, видих подовжений через зімкнені губи, грудна клітина бочкоподібна, дихальні м`язи приймають активну участь у диханні. Аускультативно - над легенями невелика кількість сухих хрипів. Абсолютна тупість серця не визначається. Спірограма: ЖЄЛ - 71%, ОФВ1 - 45% від належних величин. Застосування якої терапії є найбільш ефективним методом вторинної профілактики емфіземи легень у хворого

варіанти відповідей

Бронхолітики подовженої дії

Інгаляційні стероїдні гормон

Вакцинотерапія

Муколітичні засоби

Запитання 33

Чоловік 57 років, водій, скаржиться на постійну задуху, котра підсилюється при фізичному навантаженні, малопродуктивний кашель, частіше зранку. Хворіє понад 12 років. Палить понад 40 років (по 20 сигарет за добу). В анамнезі - запалення легенів. Об`єктивно: температура - 36,5 оС, ЧДР - 22/хв, пульс - 80/хв., АТ - 140/80 мм рт. ст. Ціаноз губ. Над легенями - послаблене везикулярне дихання, велика кількість розсіяних сухих хрипів. Зміни якого спірометричного показника найбільш вірогідно вкажуть на патофізіологічний механізм дихальної недостатності у хворого?

варіанти відповідей

ФЖЄЛ (форсована життєва ємність легенів)

ЖЄЛ (життєва ємність легенів)

ОФВ1 (обєм форсованого видиху за 1 секунду)

ПОШвид. (пікова обємна швидкість видиху)

Запитання 34

Жінка 29 років скаржиться на біль в грудній клітині справа, котрий підсилюється при глибокому диханні, малопродуктивний кашель, задуху. Захворіла 4 дні тому після переохолодження. В анамнезі - бронхіт. Об`єктивно: температура - 38,8 С, ЧДР - 22 за хв., пульс - 110 уд./хв., АТ - 100/60 мм рт. ст. Над легенями справа в нижніх відділах - тупий перкуторний звук, аускультативно - бронхіальне дихання. Рентгенологічно: справа корінь легені розширений, у нижньому відділі - негомогенне інтенсивне затемнення. Зміни якого спірометричного показника найбільш вірогідно вкажуть на патофізіологічний механізм дихальної недостатності у хворої?

варіанти відповідей

Індекс Тіфно

ЖЄЛ (життєва ємність легенів)

ПОШвид. (пікова обємна швидкість видиху)

ФЖЄЛ (форсована життєва ємність легенів)

Запитання 35

Чоловік 68 років скаржиться на кашель, задишку, набряки гомілок. Палить 50 років. Обєктивно: ЧДР - 28 за хв., пульс - 108 уд./хв., АТ - 130/80 мм рт. ст. Дифузний ціаноз. Перкуторно - коробковий звук, аускультативно - дихання послаблене, розсіяні сухі хрипи. Тони серця послаблені, акцент II тону над легеневим стовбуром. Печінка +6 см. На рентгенограмі - ознаки пневмосклерозу, емфіземи, посилення судинного рисунку коренів легень, розширення правої низхідної легеневої артерії. Який фактор найбільш вірогідно був пусковим у розвитку процесу, що привів до ускладнення хронічного бронхіту в хворого?


варіанти відповідей

Артеріальна гіпоксемія

Порушення кислотно-лужного стану крові

Альвеолярна гіпоксія

Зміни електролітного складу крові

Запитання 36

Юнак 25 років. Під час профілактичного огляду на ФГ органів грудної клітини виявлена велика порожнина у нижній долі правої легені. Скарг немає. Лабораторне обстеження - без патології. Назвіть найбільш вирогідний діагноз

варіанти відповідей

Туберкульоз

Хронічний абсцесс легені

Ателектаз нижньої долі

Кіста легені

Запитання 37

Хворий Н., 40 років. Скарги на підвищення температури до 37,5 оС, кашель з гнойним харкотинням до 0,5 літрів за добу, головним чином зранку. Хворіє з дитинства. Яке захворювання слід підозрювати в першу чергу?


варіанти відповідей

Бронхоектатична хвороба

Хронічний бронхіт

Фіброзуючий альвеоліт

Абсцес легенів

Запитання 38

Пацієнт 48-ми років, скаржиться на постійну задишку, кашель з невеликою кількістю харкотиння жовто-зеленого кольору. При обстеженні встановлений діагноз хронічного обструктивного бронхіту, І стадія, фаза загострення. Які препарати необхідно призначити в якості базисної терапії

варіанти відповідей

Метилксантини

Муколітики

Антибіотики

М-холінолітики

Запитання 39

Хворий, 60 років, скаржиться на задишку при фізичному навантаженні, що турбує біля 2-х років. Об`єктивно: грудна клітка бочкоподібна, перкуторно над легенями коробковий звук, екскурсія нижнього краю легень 1 см., аускультативно переважно послаблене везикулярне дихання. Для якого синдрому характерні зміни зі сторони легень?

варіанти відповідей

Порожнини в легеневій тканині

Ущільнення легеневої тканини

Підвищеної повітряності легень

Ателектаз легень

Запитання 40

У чоловіка 45 років, під час виконання фізичної праці раптово виник гострий біль в лівій половині грудної клітки, виражена задишка, сухий кашель. Шкірні покриви бліді, вкриті холодним потом, виражений ціаноз, відставання лівої половини грудної клітки в акті дихання. Над легенями зліва коробковий звук, дихання ослаблене. На Rhg ОГК відсутній легеневий рисунок зліва, зміщення органів середостіння вправо. Який найбільш вірогідний діагноз?

варіанти відповідей

Спонтанний пневмоторакс

Сухий плеврит

Фібринозний перикардит

Інфаркт легень

Запитання 41

У хронічного курця віком 52 роки при підніманні мішка з картоплею раптово виник сильний колючий біль у лівій половині грудної клітки, кашель, сильна задишка, тахікардія, зниження артеріального тиску. На ЕКГ ознаки перевантаження правих відділів серця. На рентгенограмі органів грудної клітки відсутній легеневий рисунок у лівій половині грудної клітки, органи середостіння зміщені вправо. Дана клінічна картина відповідає

варіанти відповідей

Гострому інфаркту міокарда

Спонтанному пневмотораксу

Тромбоемболії легеневої артерії

Гострій лівобічній пневмонії

Запитання 42

Хворий, віком 26 років, 2 дні тому під час автомобільної аварії отримав закриту травму грудної клітки. Крім болю в ураженій ділянці має сильну задишку, тахікардію, загальну слабість. Над легенями справа нижче VІ ребра притуплення перкуторного звуку, різко ослаблене дихання. При пункції плевральної порожнини отримано геморагічну рідину. Про яке посттравматичне ускладнення йде мова?

варіанти відповідей

Посттравматичний хілоторак

Закритий пневмоторакс

Ексудативний плеврит

Правобічний гемоторакс

Запитання 43

Лежача хвора В., 74 років, скаржиться на виникнення в спокої раптової немотивованої задишки, кровохаркання, болю в грудній клітці. 2 роки тому лікувалась від туберкульозу легень. Обєктивно ЧД - 30 за 1 хв. Ціаноз. Перкуторно зліва укорочення легеневого звуку від ІІІ-ІV ребра. Тут же вислуховується маса сухих і вологих хрипів. В харкотинні при 6-кратному дослідженні на ТБ в т. ч. 2 рази методом флотації отриманий відємний результат. Про що це може свідчити?

варіанти відповідей

Рак легені

Туберкульоз легень

Крупозна пневмонія

Інфаркт-пневмонія

Запитання 44

Хворий К., 68 р., скаржиться на появу задишки в спокої, кровохаркання, біль у грудній клітці справа. В анамнезі наявний геморой. Обєктивно стан важкий, положення напівсидяче. Дифузний ціаноз. Пульс 112/хв. АТ 105/65 мм рт. ст. Тони серця ослаблені. Акцент ІІ тону над легеневою артерією. ЕКГ - Q III - S I. В крові: протромбіновий індекс 140. Про яке захворювання слід думати?

варіанти відповідей

Приступ серцевої астми

Приступ бронхіальної астми

Інфаркт легені

Пневмоторакс

Запитання 45

Хвора 29 років, скаржиться на задишку, тяжкість і болі в ділянці грудної клітки справа, підвищення температури тіла до 37,2 0С, головокружіння. Захворювання повязує з травмою грудної клітки (забій), 4 дні тому. Обєктивно: стан тяжкий. Шкірна бліда, волога. Рs 90 в 1 хв. ритмічний, задовільних властивостей. АТ 110/70 мм рт.ст. По задній аксілярній лінії справа підшкірний крововилив. Відставання правої половини грудної клітки в акті дихання. Пальпаторно - притуплений звук справа, аускультативно - різко ослаблене везикулярне дихання там же. В загальному аналізі крові еритроцити - 2,8*1012/л, к.п. 0,9, Нb 100 г/л, Le 8*109/л, ШОЕ - 17. Які можливі результати діагностичної пункції плевральної порожнини?

варіанти відповідей

Відсутність рідини в плевральній порожнині

Геморагічний характер пунктату

Ексудат

Трансудат

Запитання 46

Хворий Н. 52 років, скаржиться на задишку, яка виникає при незначному фізичному навантаженні, кашель, під час якого хворий напружується, у нього червоніють обличчя, верхня частина грудної клітки, набрякають вени шиї. При огляді грудна клітка бочкоподібна, обличчя одутле синюшне, шия широка з набрякшими венами, при перкусії грудної клітки - коробковий звук, при аускультації - ослаблене дихання. Чим найбільш ймовірно обумовлена емфізема легень?

варіанти відповідей

Бронхіальною астмою

Хронічним обструктивним бронхітом

Інфекційним ексудативним плевритом

Дефіцитом альфа-1 антитрипсину

Запитання 47

Хворий 64 років, скаржиться на виражені болі в правій половині грудної клітки, задишку, сухий кашель, які зявились раптово під час фізичного навантаження. Об-но: права половина грудної клітки відстає в акті дихання. Перкуторно тимпанічний звук. Аускультативно - дихання різко ослаблене справа. Рs 100/хв., слабкий аритмічний. АТ 100/50 мм рт.ст. Тони серця ослаблені. Яке захворювання можна запідозрити у хворого?


варіанти відповідей

Правобічний пневмоторакс

Правобічний гідроторакс

Правобічний сухий плеврит

Правобічна плевропневмонія

Запитання 48

Хворий М., 48 років, скаржиться на виражену задишку на протязі двох тижнів. З анамнезу слідує, що пацієнт багато палив. Обєктивно: праворуч, нижче кута лопатки, голосове тремтіння відсутнє. Перкутований звук тупий. Над цією ділянкою дихальні шуми не прослуховуються. Бронхофонія не визначається. Про який синдром слід думати у цьому випадку?


варіанти відповідей

Копичення рідини у плевральній порожнині

Компресійний ателектаз

Порожнина у правій легені

Обтураційний ателектаз

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест