Крок М. Лікувальна справа Внутрішня медицина

Додано: 29 січня 2023
Предмет:
Тест виконано: 24 рази
240 запитань
Запитання 1

До фельдшера ФАПу звернувся чоловік 47 років, який скаржиться на напади загруднинного болю з іррадіацією в ліву руку, які тривають 2-3хв, з'являються після фізичного навантаження, знімаються нітрогліцерином. Хворіє 3 роки. Пульс 80/хв, ритмічний. АТ 130/70 мм рт.ст. межі серця в нормі. Шумів немає. Найімовірніший діагноз?

варіанти відповідей

Інфаркт міокарда 

Гіпертонічна хвороба, неускладнений гіпертонічний криз  

Гіпертонічна хвороба, ускладнений гіпертонічний криз  

 Стенокардія напруження

Прогресуюча стенокардія  

Запитання 2

Фельдшера ШМД викликали до чоловіка, у якого блювання “кавовою гущею”, загальна слабкість, шум у вухах, запаморочення, тахікардія, зниження АТ. Який препарат необхідно ввести першочергово? 

варіанти відповідей

Лазікс

Но-шпа

 Дицинон

Анальгін 

Преднізолон

Запитання 3

Пацієнт скаржиться на озноб, підвищення температури тіла до 39°С, біль у попереку зліва. Хворіє 2-й день. Загальний аналіз сечі: густина – 1008, каламутна, білок – 0,3 г/л, лейкоцити – 35-40 у полі зору, еритроцити – 1-2 у полі зору, бактерії. Найімовірніший попередній діагноз?

варіанти відповідей

Ниркокам'яна хвороба

Гострий гломерулонефрит  

Хронічний пієлонефрит 

  Гострий пієлонефрит 

Хронічний гломерулонефрит  

Запитання 4

Звуження суглобової щілини, узури, анкілоз. Для якого захворювання характерні такі рентгенологічні ознаки? 

варіанти відповідей

Гемофілії 

Ревматизму

Остеоартрозу

 Ревматоїдного артриту  

Системного червоного вовчаку  

Запитання 5

Пацієнта турбує сухий кашель. Які лікарські препарати можна призначити?  

варіанти відповідей

Астмопент, беротек

Лазолван, бромгексин  

Трипсин, хімотрипсин  

  Лібексин,тусупрекс  

Мукалтин, пертусин  

Запитання 6

До фельдшера звернувся чоловік 33 років, який скаржиться на загальну слабкість, пітливість, підвищення температури тіла до 37,6oС, вологий кашель. Такий стан виникає вчетверте за останні 3 міс. У колективі нещодавно працював колега, у якого пізніше був діагностовано туберкульоз легень. Найімовірніший попередній діагноз?

варіанти відповідей

Рак легень

Гострий бронхіт  

Хронічний бронхіт  

  Туберкульоз легень 

Негоспітальна пневмонія  

Запитання 7

До фельдшера звернувся чоловік 38 років, який скаржиться на кашель з виділенням гнійного мокротиння неприємного запаху до 300 мл за добу, переважно вранці, задишку при фізичному навантаженні, підвищення температури тіла до 37,2oС. хворіє з дитинства. Об’єктивно: губи ціанотичні. Пальці – барабанні палички. ЧДР – 24/хв. Аускультативно над правою легенею вислуховуються середньо пухирчасті вологі хрипи, які зменшуються після відкашлювання мокротиння. Найімовірніший попередній діагноз?  

варіанти відповідей

Абсцес легень

  Бронхоектатична хвороба  

Емфізема легень  

Пневмонія  

Хронічний бронхіт  

Запитання 8

До фельдшера ФАПу звернулась жінка 32 років, яка скаржиться на тупий біль у надчеревній ділянці відразу після споживання смаженої їжі, нудоту, закрепи. Загальна кислотність шлункового соку – 80-100 ОД. Найімовірніший попередній діагноз?  

варіанти відповідей

Хронічний ентерит

Гострий гастрит  

Хронічний гастрит зі зниженою секрецією шлунка  

  Хронічний гастрит із підвищеною секрецією шлунка  

Хронічний панкреатит  

Запитання 9

На ФАП звернувся чоловік зі скаргами на тяжкість у правому підребер’ї, загальну слабкість. Три роки тому хворів на вірусний гепатит В. Об’єктивно: Склери та шкіра жовтяничні. “Судинні зірочки” на шкірі грудної клітки. Гінекомастія. Печінка збільшена на 3см. У крові – підвищений рівень білірубіну і трансаміназ. Найімовірніший попередній діагноз

варіанти відповідей

Хронічний гепатит  

Хронічний холецистит  

Жовчокам'яна хвороба  

Хронічний панкреатит  

Дискінезія жовчного міхура  

Запитання 10

На ФАП звернувся чоловік 28 років, який скаржиться на різку загальну слабкість, біль у горлі, кістках, підвищення температури тіла до 39,6°С. Хворіє 2 тижні. Загальний стан тяжкий. Шкіра бліда. Пуль 105/хв. АТ100/70 мм рт.ст. Загальний аналіз крові: еритроцити 1,4•1012/л гемоглобін 70г/л, колірний показник 1,0, лейкоцити 22,3•109, паличкоядерні 3%, сегменоядерні 8%, лімфоцити 5%, моноцити 3%, бластні клітини 75%, ШОЕ 47мм/год. Найімовірніший попередній діагноз?

варіанти відповідей

Лімфогранулематоз

Залізодефіцитна анемія  

Хронічний лімфолейкоз  

Хронічний мієлолейкоз  

  Гострий лейкоз  

Запитання 11

До фельдшера ФАПу звернувся чоловік 32 років, який скаржиться на інтенсивний біль у правій половині грудної клітки, що посилюється при кашлі, глибокому диханні, сухий кашель, підвищення температури тіла до 37,4oС. Захворів 2 дні тому після переохолодження. Об’єктивно: лежить на правому боці. Права половина грудної клітки відстає в акті дихання. Справа на тлі везикулярного дихання вислуховується шум тертя плеври. Найімовірніший попередній діагноз?  

варіанти відповідей

Сухий плеврит  

Гострий бронхіт  

Рак легень  

Негоспітальна пневмонія

Ексудативний плеврит  

Запитання 12

До фельдшера ФАПу звернувся чоловік 60 років зі скаргами на постійний біль у правій половині грудної клітки, загальну слабкість, періодичне підвищення температури тіла до 37,6oС. Хворіє півроку. Об’єктивно: зниженого харчування. Шкіра бліда. Права половина грудної клітки відстає в акті дихання. Над правою ключицею пальпується щільний, неболючий, розміром з квасолину лімфатичний вузол. При перкусії правої легені визначається тупість від верхівки до V ребра. Дихальні шуми над цією ділянкою не вислуховуються. Найімовірніший попередній діагноз?

варіанти відповідей

Периферійний рак правої легені  

Туберкульоз легень  

Центральний рак правої легені  

Пневмосклероз  

Пневмонія

Запитання 13

“Шкіра леопарда”, кровотечі із слизових оболонок, збільшення часу кровотечі характерні для:  

варіанти відповідей

Гемофілії

Гострого лейкозу  

Геморагічного васкуліту  

  Тромбоцитопенічної пурпури  

Лімфогранулематозу  

Запитання 14

До фельдшера ФАПу звернулася жінка, яка страждає на виразкову хворобу шлунка. Яке дослідження потрібно призначити обов’язково?  

варіанти відповідей

Фіброгастродуоденоскопія

Загальний аналіз сечі  

Аналіз калу на яйця глистів  

Шлункове зондування  

Дуоденальне зондування  

Запитання 15

До фельдшера ФАПу звернувся чоловік 22 років, у якого 2 дні тому виник головний біль, набряки на обличчі, сеча кольору м'ясних помиїв, тупий біль у поперековій ділянці, підвищення температури тіла до 37,6°С. Об’єктивно. Шкіра бліда. Набряки на обличчі. Пульс 62/хв, ритмічний, напружений. АТ -170/120 мм. рт.ст. добова кількість сечі – 300мл. Найімовірніший попередній діагноз?  

варіанти відповідей

Гіпертонічна хвороба

Гострий пієлонефрит  

Хронічний пієлонефрит  

Хронічний гломерулонефрит  

 Гострий гломерулонефрит  

Запитання 16

До фельдшера звернувся хворий, який хворіє на дифузний токсичний зоб і приймає тиреостатичний препарат. Вибрати такий препарат:  

варіанти відповідей

Антиструмін

Тироксин  

Трийодтиронін  

  Мерказоліл

Преднізолон  

Запитання 17

До фельдшера ФАПу звернулась пацієнтка 22 років, яка скаржиться на підвищення температури тіла до 37,4oС, загальну слабкість, пітливість,біль у ліктьових та колінних суглобах “летючого” характеру. Вкажіть для якого захворювання характерні ці скарги.

варіанти відповідей

Ревматизм

Ревматоїдний артрит

Остеоартроз

Остеохондроз

Подагра 

Запитання 18

До фельдшера ФАПу звернувся хворий В., 30 років. Після вживання великої кількості цитрусових у хворого виник щільний набряк на обличчі, губах, без свербіння, головний біль, “гавкаючий” кашель. Об’єктивно: температура тіла – 37,2oC , пульс – 76/хв., АТ – 120/70 мм рт.ст. Для якого захворювання характерні вказані симптоми?

варіанти відповідей

Набряк Квінке

Сироваткова хвороба  

Анафілактичний шок  

Кропив’янка  

Медикаментозний дерматит  

Запитання 19

На ФАПі, під час проведення огляду у задушливому приміщені, пацієнтка поскаржилася на нудоту і знепритомніла. Ваші першочергові дії.  

варіанти відповідей

Банки на грудну клітку

Положити, піднявши ножний край ліжка

Гірчичники на грудну клітку

Положити на бік

Посадити на стілець

Запитання 20

Виклик бригади швидкої допомоги додому. Хвора Н., 27 років, знепритомніла. Зі слів родичів, стан погіршився після перенесеного фарингіту. Хвора стала млявою, байдужою, по медичну допомогу звертатися відмовилася. Сьогодні вранці було блювання, після чого вона знепритомніла. Об’єктивно: стан важкий. Шкіра суха, тургор тканин знижений. АТ – 100/55 мм рт. ст. Пульс – 74/хв, малий. Тонус м’язів знижений, очні яблука м’які. Дихання гучне. Запах ацетону. Які медикаменти ви оберете для надання невідкладної допомоги.  

варіанти відповідей

Глюкагон, преднізолон

40 \% розчин глюкози  

5 \% розчин глюкози, преднізолон  

  Інсулін, ізотонічний розчин натрію хлориду  

5 \% розчин глюкози, адреналін  

Запитання 21

Пацієнтка, що хворіє на ІХС, викликала швидку допомогу. Скаржиться на серцебиття, що з’явилося раптово, після того як відчула поштовх у груди. Загальний стан середньої важкості. ЧДР – 28/хв, пульс – 168/хв, ритмічний, тони серця приглушені. На ЕКГ: ЧСС – 166/хв, комплекс QRS розширений і змінений. Ви діагностували напад пароксизмальної тахікардії. Які з названих препаратів Ви оберете для надання допомоги.  

варіанти відповідей

Анаприлін, етазицин  

Диклофенак, нітрогліцерин  

Дипіридамол, ізадрин  

Димедрол, корглікон  

Дилтіазем, ізадрин  

Запитання 22

Фельдшер швидкої допомоги прибув на виклик до пацієнтки В.,37 років, яка страждає на мітральний стеноз. Вночі раптово погіршився стан – швидко зростає задишка, дихання “клокочуче”, кашель із виділенням пінистого рожевого харкотиння. Які Ваші першочергові дії?

варіанти відповідей

Інгаляції кисню

Гірчичник на ділянку серця  

Гарячі ножні ванни  

  Інгаляції піногасниками  

ЕКГ

Запитання 23

Фельдшер швидкої допомоги прибув на виклик до пацієнта,39 років, який хворіє на цукровий діабет. Зі слів родичів у хворого раптово з’явились загальна слабкість, відчуття голоду, тремтіння тіла, запаморочення, втрата свідомості. Які з названих препаратів Ви оберете для надання допомоги?

варіанти відповідей

40% розчин глюкози

Інсулін  

0,9% розчин натрію хлориду  

Кордіамін

5% розчин глюкози  

Запитання 24

До фельдшера здоровпункту, звернулась пацієнтка, яка хворіє на жовчнокам’яну хворобу, зі скаргами на сильний біль у правому підребер’ї. Які засоби домедикаментозної терапії допоможуть зменшити біль?

варіанти відповідей

Грілка на ділянку правого підребір’я  

Міхур з льодом

Гірчичники на грудну клітку

Банки на грудну клітку

Зігріваючий компрес  

Запитання 25

Пацієнт, 29 років, знаходиться на диспансерному обліку з приводу ревматизму. Ви, як фельдшер здоров пункту, вкажіть засіб, що використовують для профілактичного лікування.  

варіанти відповідей

Дигоксин

Папаверин

Преднізолон

Біцилін – 5

Димедрол

Запитання 26

Ви фельдшер здоровпункту. Вкажіть заходи, які можна віднести до профілактики цукрового діабету

варіанти відповідей

Профілактичні щеплення

Біцилінопрофілактика 

  Дотримання дієти

Санація осередків ураження

Ультрафіолетове опромінення

Запитання 27

На ФАП звернувся пацієнт 29 років, який протягом тижня відмічає болі в горлі при ковтанні, підвищення температури тіла до 39oС, головні болі. Блідий, язик сухий, на слизовій оболонці ясен, м’якого і твердого неба, мигдаликів множинні виразки, які вкриті брудно-сірим нашаруванням. Пульс 110/хв., АТ 110/60 мм рт.ст.. Аналіз крові: ер. -     3,2x1012/л, НВ - 100г/л, КП - 0,9, лейк. – 80x109/л, с.- 22%, м. -3%, бластні клітини – 75%, ШЗЕ – 65 мм/год. На яке обстеження повинен направити пацієнта фельдшер?

варіанти відповідей

Стернальна пункція 

Рентгенологічне дослідження стравоходу  

Трепанобіопсія  

Дослідження ліквору  

Комп’ютерна томографія грудної клітки

Запитання 28

До фельдшера ФАПу звернулась пацієнтка у якої на 10 день захворювання на грип з’явились носові кровотечі, дрібні крововиливи на слизовій ротової порожнини та шкірі, кровоточивість з ясен. Заг. ан. крові: НВ – 110 г/л, к.п. – 0,9, лейк. – 7,1x109 г/л, тромб. – 90,0x109 г/л, П. – 6%, С. - 52%, М. – 12%, Л. – 30%, ШЗЕ – 18 мм/год. Який попередній діагноз може поставити фельдшер?  

варіанти відповідей

Ідіопатична тромбоцитопенічна пурпура  

Гострий лейкоз  

Апластична анемія  

Системний червоний вовчак  

Мієломна хвороба  

Запитання 29

Пацієнт, 25 років звернувся до фельдшера ФАПу зі скаргами на головний біль, нудоту, запаморочення, біль у попереку. Три дні тому після тривалого перебування на холоді з’явилася кров у сечі, біль у попереку. При огляді спостерігалась блідість та припухлість обличчя та повік. АТ 180/110 мм рт.ст., ЧСС 60/хв.. Посилення верхівкового поштовху при пальпації та акцент II тону над аортою при аускультації. Добовий діурез - 400 мл. Ан.сечі: виражені гематурія і протеїнурія. Діагноз фельдшера?

варіанти відповідей

Гіпернефрома

Гострий пієлонефрит  

Сечокам’яна хвороба  

Амілоїдоз нирок  

  Гострий гломерулонефрит  

Запитання 30

Ви фельдшер ФАПу.До вас звернувся пацієнт 66 років, палить 50 років, останні 20 років близько 2 пачок на день. Відмічає зміну характеру кашлю. Кашель став сильнішим, продовжується на протязі всього дня, іноді в харкотинні відмічає прожилки крові. На рентгенографії грудної клітки – підсилення легеневого малюнку, ущільнення коренів легень. Про яку хворобу слід подумати передусім?  

варіанти відповідей

Центральний рак легені  

Бронхіальна астма  

Пневмонія  

Туберкульоз легень  

Периферійний рак легень  

Запитання 31

Фельдшер ФАПу викликаний на дім до пацієнта, 46 років, який скаржиться на гострий, нестерпний біль в першому плесно-фаланговому суглобі лівої ноги, підвищення температури до 37,2?С. Подібний біль виник вперше. Суглоб набряклий, гіперемований, різко болючий при пальпації і ходьбі. Яке обстеження необхідне для уточнення діагнозу?

варіанти відповідей

Визначення сечової кислоти крові  

Визначення ревматоїдного фактора  

Визначення креатиніну крові  

Визначення титру антистрептолізину-О  

Посіви крові на стерильність  

Запитання 32

Пацієнт доставлений на ФАП, скаржиться на сильний біль в грудній клітці зліва, пов’язаний з диханням, кашлем. Ліва сторона грудної клітки відстає в акті дихання. Аускультативно дихання послаблене, вислуховується шум тертя плеври зліва. Рентгенологічно: високе стояння куполу діафрагми, відставання його під час глибокого вдиху. ЕКГ без змін. Який найбільш ймовірний діагноз фельдшера?

варіанти відповідей

Стенокардія 

 Сухий плеврит  

Невралгія міжреберних м’язів  

Перикардит  

Ексудативний плеврит  

Запитання 33

Ви фельдшер ФАПу. У хворого на серцеву недостатність II-Б ст. кашель з відходженням харкотиння, біль в грудній клітці, температура тіла 38,9оС. Над легенями в нижніх відділах з обох боків притуплений перкуторний звук, послаблене везикулярне дихання, вологі хрипи. Рентген: негомогенне затемнення з обох боків до рівня VII ребра. ЕКГ без змін. Що найбільш вірогідно розвинулось у пацієнта?

варіанти відповідей

Ексудативний плеврит

Хронічний бронхіт  

Інфаркт міокарда  

  Двобічна пневмонія  

Сухий плеврит  

Запитання 34

Пацієнт, 48 років, скарги на немотивовану слабкість, апатію, зниження працездатності, відразу до м’ясної їжі, схуднення, втрату інтересу до життя. Звернувся за допомогою до фельдшера. В анамнезі – хронічний атрофічний гастрит. Об-но: шкіра бліда, живлення знижене. При фізикальному обстеженні внутрішні органи без змін. Нв- 90 г/л, ШЗЕ – 34 мм/год. Який вірогідний діагноз фельдшера?

варіанти відповідей

Поліпоз шлунка

Гастродуоденіт  

  Рак щлунка  

Виразкова хвороба шлунка  

Хронічний панкреатит  

Запитання 35

Пацієнтка доставлена на ФАП зі скаргами на висипання на шкірі, яке з’явилось 2 дні тому після вживання цитрусових. Висипання зникає, але потім з’являється знову. супроводжується свербежем, підвищенням температури тіла до 37,6oС. На тулубі та верхніх кінцівках спостерігається рожеве висипання, яке місцями зливається. Яке захворювання можна запідозрити у пацієнтки?

варіанти відповідей

Гостра кропив’янка  

Рожевий лишай  

Алергічний дерматит  

Синдром Стівенса-Джонса  

Токсикодермія  

Запитання 36

Ви фельдшер здоровпункту промислового підприємства. На підприємстві працює жінка, 50 р., яка хворіє на гіпертонічну хворобу. Яке обстеження необхідно регулярно проходити жінці для попередженя ускладнень хвороби?

варіанти відповідей

Флюорографію 

УЗД нирок  

 Вимірювання артеріального тиску  

Реоенцефалографію  

Загальний аналіз крові  

Запитання 37

Ви фельдшер ФАПу. До Вас на прийом звернулася пацієнтка, 65 р., яка скаржиться на відсутність апетиту, відразу до м’ясної їжі та рибних страв, відчуття важкості в епігастрії, нудоту, втрату маси тіла. При пальпації живота відмічається болісність в епігастральній ділянці, пальпується пухлиноподібне утворення. В анамнезі: виразкова хвороба шлунку. Вкажіть який метод обстеження найбільш інформативний для діагностики захворювання?       

варіанти відповідей

Фіброгастроскопія з біопсією  

Рентгеноскопія шлунку  

РН-метрія  

Дуоденальне зондування.  

Шлункове зондування  

Запитання 38

До фельдшера звернулась жінка, яка скаржиться на загальну слабкість, t° тіла 37,8°C, біль у суглобах нижніх кінцівок, який посилюється при незначних рухах, неприємні відчуття і біль у ділянці серця, задишку. Захворіла через 2 тижні після перенесеної ангіни. Об'єктивно: блідість шкіри, ціаноз губ. Рs 88/хв., ритмічний АТ 110/70 мм. рт.ст. Тони серця приглушені, вислуховується м'який систолічний шум на верхівці. Колінні, гомілкові-ступеневі суглоби припухлі, шкіра над ними червона, гаряча на дотик. ЗАК: лейкоцити – 9,9х109/л, ШОЕ – 28 мм/год. НВ – 105 г/л. Який найбільш імовірний діагноз? 

варіанти відповідей

Ревматизм, активна фаза  

Міокардіопатія  

Ендокардит  

Міокардіосклероз  

Інфекційно-алергічний міокардит  

Запитання 39

Ви фельдшер ФАПу. До Вас звернулась пацієнтка, якій було проведено струмектомію. У неї виявлені симптоми: в’ялість, загальна слабкість, зниження працездатності, зниження пам’яті, мерзлякуватість, сонливість удень, шкіра суха, лущиться, не береться в складку, сухість, ламкість, випадіння волосся. Про яке захворювання можна подумати?

варіанти відповідей

Цукровий діабет

Гіпертироз   

   Гіпотиреоз

Атеросклероз   

Акромегалія   

Запитання 40

Після введення інсуліну у жінки, що хворіє на цукровий діабет, з’явилися різка слабкість, виражена пітливість, відчуття голоду, тремтіння, запаморочення. Об-но: пацієнтка збуджена, шкіра волога, тургор збережений. Дихання не змінене. Тонус очних яблук збережений, t° 36,5°С, PS 96/хв., АТ 110/70 мм рт ст. Яка перша медична допомога доцільна у цьому випадку?  

варіанти відповідей

Дати пацієнтці з’їсти грудочку цукру, випити теплого солодкого чаю

Ввести 10% - 1 мл п/ш розчин кофеїну

Надати горизонтальне положення з припіднятими ногами  

Ввести спазмолітичні препарати  

Застосувати гарячу ванну

Запитання 41

До фельдшера ФАПу звернулась жінка 35 р. зі скаргами на біль в дрібних суглобах кистей, ранкову скутість. При огляді: суглоби пальців обох рук деформовані, рухи в них обмежені, болісні. Кисті рук відхилені в бік ліктів. Вкажіть найімовірніший діагноз:

варіанти відповідей

Склеродермія

Ревматичний поліартрит

Ревматоїдний артрит

Остеоартроз

Системний червоний вовчак

Запитання 42

До фельдшера ФАПу звернулась жінка 50 р. зі скаргами на загальну слабкість, серцебиття, зміну смаку [бажання їсти крейду], ламкість нігтів, випадіння волосся. Вважає себе хворою протягом останнього року на тлі порушення менструально-оваріального циклу. Вкажіть найімовірніший діагноз:  

варіанти відповідей

Гемофілія А

  Залізодефіцитна анемія  

Гемолітична анемія  

В12-дефіцитна анемія  

Гіпопластична анемія

Запитання 43

До фельдшера ФАПу звернувся юнак 20 років зі скаргами на кровотечі при незначних травмах. Хворіє з дитинства. Дід по материнській лінії хворів на таке саме захворювання. При огляді: на шкірі гематоми, ліктьові та колінні суглоби деформовані, рухи в них обмежені. Вірогідний попередній діагноз:  

варіанти відповідей

Апластична анемія

Гострий лейкоз

Гемолітична анемія

Геморагічний васкуліт

Гемофілія

Запитання 44

До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт зі скаргами на кашель з виділенням до 200 мл гнійного мокротиння, переважно вранці. Хворіє тривалий час хронічним бронхітом. При огляді: грудна клітка емфізематозна, пальці мають вигляд барабанних паличок, нігті – годинникових скелець. Ці ознаки вказують на ймовірність розвитку бронхоектатичної хвороби. Який метод діагностики найбільш інформативний для цього захворювання:  

варіанти відповідей

Флюорографія

Спірографія

Бронхографія

Дослідження мокротиння

Плевральна пункція

Запитання 45

До фельдшера ФАПу звернулась пацієнтка 32 років зі скаргами на швидку втомлюваність, слабкість, дратівливість, поганий сон, пітливість, серцебиття. В анамнезі: психотравма. Об’єктивно: екзофтальм, позитивний симптом Грефе, тремор пальців рук, щитоподібна залоза збільшена рівномірно, при пальпації безболісна, рухлива. Пульс – 90/хв.., АТ – 150/80 мм рт.ст. Вкажіть найімовірніший діагноз:   

варіанти відповідей

Дифузний токсичний зоб  

Гіпотиреоз  

Ендемічний зоб  

Цукровий діабет 

Гіпертонічна хвороба  

Запитання 46

До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт 37 р. зі скаргами на головний біль, загальну слабкість, незначне підвищення температури, набряки на обличчі, зменшення виділення сечі та зміна її кольору “м’ясних помиїв”. В анамнезі: 2 тижні тому ангіна. Об’єктивно: блідість шкіри, повіки припухлі, АТ 170/100 мм рт.ст., пульс 90/хв.., температура тіла – 37,5oС. Симптом Пастернацького позитивний з обох боків. Попередній діагноз – гострий гломерулонефрит. Вкажіть сечовий синдром, характерний для цієї хвороби:  

варіанти відповідей

Лейкоцитурія, протеїнурія

Піурія, бактеріурія  

Поліурія, глюкозурія  

  Еритроцитурія, протеїнурія  

Оксалатурія, кетонурія  

Запитання 47

До фельдшера ФАПу звернулась жінка 56 р. зі скаргами на спрагу, сухість і свербіж шкіри, погіршення зору, часте сечовипускання, збільшення кількості сечі за добу. Вважає себе хворою біля року. Об’єктивно: пацієнтка надмірного харчування, шкіра суха, сліди розчухів, поодинокі фурункули. Встановлений попередній діагноз цукровий діабет ІІ типу [інсулінонезалежний]. Яке першочергове обстеження необхідно здійснити для уточнення діагнозу:  

варіанти відповідей

УЗД печінки

Загальний аналіз крові  

Біохімічне дослідження крові  

  Визначення рівня глікемії натще  

Визначення водного балансу  

Запитання 48

Фельдшера ФАПу викликали до пацієнта 40 р., який після переохолодження відчув озноб, біль в грудній клітці справа, температура тіла підви-щилась до 39oС.  З’явився кашель із виділенням “іржавого” мокротиння. Хворіє другий день. Після об’єктивного обстеження фельдшер виявив ознаки негоспітальної правосторонньої лобарної пневмонії. Вкажіть основи етіотропної терапії:

варіанти відповідей

Антибіотики  

Муколітики  

Антигістамінні  

Глюкокортикостероїди  

Бронхолітики  

Запитання 49

Фельдшер ФАПу здійснює спостереження за станом здоров’я і контролює лікування пацієнтки з В12 дефіцитною анемією. Які засоби застосовують для лікування цієї хвороби?  

варіанти відповідей

Ціанокоболамін  

Ферковен  

Гідрокортизон  

Ферум-лек  

Лейкеран

Запитання 50

До пацієнта 30 років викликали фельдшера ШМД. Скарги на сильний біль у правій половині грудної клітки, який посилюється при глибокому вдиху і кашлі. Кашель сухий. Температура тіла – 37,8oС. Об’єктивно: хворий лежить на правому боці, права половина грудної клітки відстає в акті дихання, аускультативно – шум тертя плеври. Вкажіть найімовірніший діагноз:  

варіанти відповідей

Сухий плеврит  

Ексудативний плеврит  

Бронхоектатична хвороба  

Гострий бронхіт  

Абсцес легень  

Запитання 51

До пацієнта 50 років викликали фельдшера ШМД. Скарги на нападоподібний біль у лівій поперекові ділянці з іррадіацією в статеві органи, стегно. Пацієнт збуджений, постійно змінює положення тіла, але полегшення не відчуває. Різко позитивний симптом Пастернацького зліва. Стан розцінений, як напад ниркової кольки. Які медикаментозні засоби треба застосувати для полегшення стану пацієнта:  

варіанти відповідей

Гепатопротектори, жовчогінні

Антибіотики, сульфаніламіди  

Глюкокортикостероїди, антигістамінні  

  Спазмолітики, аналгетики  

Сечогінні, антикоагулянти  

Запитання 52

До лікарні бригадою ШМД госпіталізовано хворого з попереднім діагнозом “гострий лейкоз”. В діагностиці цієї хвороби вирішальним є:

варіанти відповідей

УЗД печінки

Біохімічне дослідження крові  

  Стернальна пункція  

УЗД селезінки  

Коагулограма  

Запитання 53

На ФАП звернувся чоловік 32 р., зі скаргами на блювання “кавовою гущею”, загальну слабкість, шум у вухах, запаморочення. Об’єктивно: пульс – 86/хв.., АТ 90/50 мм рт.ст. Для якого ускладнення виразкової хвороби характерні такі симптоми:  

варіанти відповідей

Кровотечі  

Малігнізації  

Перфорації  

Пілоростенозу  

Еригастриту та перидуоденіту  

Запитання 54

До фельдшера ФАПу звернулась жінка 54 р. з діагнозом: “Гіпомоторна дискинезія жовчного міхура”. Вкажіть, які з лікарських препаратів потрібні для проведення тюбажу:

варіанти відповідей

Сорбіт, 33% розчин магнію сульфату  

Гістамін  

Бускопан, но-шпа  

Атропін, папаверин  

Фурадонін, фурацилін  

Запитання 55

На ФАП звернувся чоловік 60 р. зі скаргами на відчуття нездужання, загальну слабкість? втрату апетиту, відразу до м’яса, втрату ваги тіла, відчуття тяжкості, тиснення під грудиною. В анамнезі: виразкова хвороба шлунка. Синдром “малих ознак” дає підставу запідозрити яке захворювання?  

варіанти відповідей

Рак шлунка  

Езофагіт  

Ентерит  

Виразкову хворобу шлунка  

Цироз печінки  

Запитання 56

Пацієнтці, 47 р., яка хворіє на хронічний гастрит, призначено лікарський препарат, що належить до групи антацидів. Назвіть основні препарати даної групи:  

варіанти відповідей

Малоокс, вікалін, альмагель  

Омепразол, зонтак  

Гастроцепін, атропін  

Ранітидин, циметидин  

Метронідазол, де-нол, амоксицилін  

Запитання 57

До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт 52 р. зі скаргами на загальну слабкість, безсоння, схуднення, гемороїдальні кровотечі. Об’єктивно: шкіра жовтянична, на шкірі живота “голова Медузи”. Асцит. На ногах набряки. Добовий діурез – 450 мл. Вкажіть найімовірніший діагноз:  

варіанти відповідей

Цироз печінки  

Хронічний гепатит  

Хронічний гастрит  

Хронічний холецистит  

Виразкова хвороба шлунка  

Запитання 58

Який невідкладний стан повинен запідозрити фельдшер при зміні характеру та іррадіації болю у разі стенокардії:  

варіанти відповідей

Інфаркт міокарду  

Гіпертонічний криз  

Перфоративну виразку шлунка  

Сухий перикардит  

Гострий холецистит  

Запитання 59

До фельдшера ФАПу звернувся чоловік 42 р., зі скаргами на біль за грудиною стискаючого характеру з іррадіацією в ліву руку, плече. Біль триває 2-3 хв., з’являється під час ходьби. Напад зникає після зупинки, знімається нітро-гліцерином. За медичною допомогою раніше не звертався. Встановіть попередній діагноз:  

варіанти відповідей

Гострий інфаркт міокарда

Артеріальна гіпертензія  

  Стенокардія напруження  

Серцева астма   

Артеріальна гіпотензія  

Запитання 60

Фельдшера викликали до пацієнта 40 р., який скаржиться на нестерпний пекучий біль за грудиною з іррадіацією в ліву руку, плече. Біль триває понад 1 год., виник після стресової ситуації. Вкажіть правила транспортування до лікарні пацієнта з підозрою на інфаркт міокарда:  

варіанти відповідей

Спеціалізованою бригадою ШМД на ношах  

Фельдшерською бригадою ШМД  

Попутним транспортом  

Міським транспортом  

Бригадою ШМД у положенні сидячи  

Запитання 61

Яке обстеження має найважливіше значення у діагностиці гострого інфаркту міокарда:  

варіанти відповідей

Електрокардіографія  

Дослідження сечі  

Дослідження крові  

Ехографія  

Вимірювання температури тіла  

Запитання 62

Назвіть препарат, який вводять у разі набряку легенів для зменшення венозного припливу до правого шлуночка:  

варіанти відповідей

Лазикс  

Кордіамін  

Фталазол  

Камфора  

Фурадонін  

Запитання 63

На ФАП звернулася жінка 62 р., за скаргами на розлади уваги, зниження пам’яті, працездатності, поганий сон, схильність до гніву, дратівливість. Холестерин крові – 8,5ммоль/л. Вкажіть ймовірніший діагноз:  

варіанти відповідей

Кардіопатія

  Атеросклероз судин головного мозку  

Стенокардія  

Кардіосклероз  

Нейроциркуляторна дистонія  

Запитання 64

Хвора 24 роки, на гіпоацидний гастрит, скаржиться на слабкість, запаморочення, задишку, серцебиття, ламкість нігтів і випадіння волосся, порушення смаку : їсть крейду. Шкіра бліда, суха. Тони серця приглушені, систолічний шум на верхівці. Пульс – 102/хв. АТ – 90/65 мм рт ст. Анамнез крові : Ер – 2,7*1012 /л., Нв – 80 г/л, К.п. – 0,7, ШОЕ – 18 мм/год, анізоцитоз, пойкілоцитоз. Який імовірний діагноз у пацієнта?  

варіанти відповідей

Залізодефіцитна анемія  

Загострення хронічного гастриту  

В-12 фолієводефіцитна анмія  

Гемолітична анемія  

Гіпопластична анемія  

Запитання 65

Хворий 70 років скаржиться на слабкість, зниження працездатності. Хворіє 3 роки, шкіра бліда. Пальпуються збільшені гладкі, безболісні шийні, пахвові, пахвинні лімфовузли від 1 до 3 см, рухомі. Живіт м’який, печінка на 3 см виступає з підребер’я, селезінка на 4 см, помірно болісна. Аналіз крові : Ер – 3,0*1012 /л., Нв – 98 г/л, К.п. – 0,9 , ШОЕ – 40 мм/год, Лейкоцити – 280*109 /л., пролімфоцити - 6%, лімфоцити – 89%, тромбоцити -140*109 /л., тіні Боткіна - Гумпрехта. Який ймовірний діагноз у пацієнта?  

варіанти відповідей

Хронічний лімфолейкоз  

Гострий лейкоз  

Апластична анемія  

Хронічний мієлолейкоз  

Єритремія  

Запитання 66

Хвора 58 років скаржиться на спрагу, сухість у роті, значне виділення сечі, слабкість. Хворіє біля року. За останній час значно схудла. Шкіра суха, на щоках, підборідді рум’янець, нігті ламкі. Тони серця приглушені, пульс 76/хв., АТ 150/85 мм рт. ст. Яке обстеження слід призначити першочергово для встановлення діагнозу?  

варіанти відповідей

Аналіз крові на глюкозу  

Загальний аналіз крові  

Аналіз крові на холестерин  

Загальний аналіз сечі  

Проба за Зимницьким  

Запитання 67

Чоловік 25 років протягом 2-3 років скаржиться на посилення головних болів, мерзлякуватість, апатію, збільшення ваги, закрепи. Хворий адинамічний, шкіра бліда, суха, холодна, волосся рідке. Ріст 168 см, вага 79 кг. Щитоподібна залоза не збільшена. Тони серця глухі, АТ 110/80 мм рт. ст. , пульс – 60/хв. Рентгенографія черепа : розміри турецького сідла нормальні, контури чіткі. Рівень ТТГ в крові становить 30 мкг/л, СТГ 3 мкг/л, рівень гонадотропинів без відхилень. Визначте попередній діагноз?  

варіанти відповідей

Гіпотиреоз  

Акромегалія  

Аліметарне ожиріння  

Гіпогонадизм  

Гіпопітуітаризм  

Запитання 68

У Хворої 30 років через 3 дні після психоемоційного стресу з’явилися підвищення температури до 37,8oC, пітливість, загальна слабкість, головний біль, тремор пальців рук. Стан середньої ваги. Шкіра волога, гаряча на дотик. Діяльність серця ритмічна, ЧСС 110/хв., АТ 140/80мм. рт. ст. Пальпується дифузно збільшена щитовидна залоза (ІІ ст.), щільно-еластичної консистенції, рухлива, безболісна. Позитивні симптоми Грефе, Мебіуса. Який імовірний діагноз?  

варіанти відповідей

Дифузне токсичне воло 

Рак щитоподібної залози  

Ендемічне воло

Гострий тиреоідит

Аутоімунний тиреоідит  

Запитання 69

Хвора 36 років звернулась зі скаргою на загальну слабкість, швидку стомлюваність, сухість шкіри, набряки обличчя, закрепи. Місяць тому перенесла стумектомію з приводу тиреотоксикозу. Шкіра бліда, суха. Пульс 58/хв., слабкого наповнення, АТ 90/55 мм.рт.ст. Діяльність серця ритмічна, тони приглушені. Живіт м’який, безболісний при пальпації. Діурез 1,2 л за добу. Виберіть препарат для патогенетичного лікування хворої?  

варіанти відповідей

Тироксин  

Гіпотіазид  

Йодид калію  

Мерказоліл  

Ловастатин  

Запитання 70

Хворий 35 років скаржиться на слабкість, сухість у роті, часте сечовипускання вночі, свербіння шкіри, погіршення зору. Захворювання нирок спостерігається протягом 20 років. Шкіра сіро-бліда, язик сухий обкладений бурим нальотом, відчувається запах аміаку із рота. Тони серця глухі, акцент ІІ тону на аорті, пульс 92/хв., АТ 180/90 мм. рт. ст. Живіт м’який, болючий при пальпації вздовж товстої кишки та навколо пупка. Яке дослідження сечі необхідно призначити для визначення порушення концентраційної функції нирок?  

варіанти відповідей

Проба за Зимницьким  

Проба Аддіса-Каковського  

Проба Амбурже  

Проба за Нечипоренком  

Загальний аналіз сечі  

Запитання 71

Пацієнт 40 років скаржиться на слабкість, сухість у роті, часте сечовипускання вночі, свербіння шкіри, погіршення зору. Захворювання нирок спостерігається протягом 22 років. Шкіра сіро-бліда, язик сухий, обкладений бурим нальотом, відчувається аміачний запах із рота. Тони серця глухі, акцент ІІ тону на аорті, пульс 92/хв.., АТ 180/90 мм.рт.ст. Живіт м’який. Сечовина крові 4,0 ммоль/л, креатини крові 150,2 мкмоль/л. Який діагноз у хворого?  

варіанти відповідей

Гіперглікемічна кома

Ускладнений гіпертонічний криз  

  Хронічна ниркова недостатність  

Хронічна печінкова недостатність  

Гостра ниркова недостатність  

Запитання 72

Чоловік 20 років скаржиться на нездужання, головний біль, задишку, які виникли через 2 тижні після ангіни. Стан задовільний. Шкіра звичайного кольору, обличчя одутле. Дихання везикулярне. Тони серця звучні, шумів немає. Пульс 58/хв., напружений, ритмічний, АТ170/110 мм.рт.ст. Симптом Пастернацького слабо позитивний з обох боків. В загальному аналізі сечі : питома вага – 1028, білок – 1,05 г/л, лейк. 10-12 в полі зору, еритр. 20-25 в полі зору, змінені, циліндри гіалінові 2-3 в полі зору. Який імовірний діагноз?  

варіанти відповідей

Гострий гломерулонефрит  

Сечокам’яна хвороба  

Гострий пієлонефрит  

Ревматична хвороба  

Гіпертонічна хвороба  

Запитання 73

Хвора 30 років скаржиться на біль у поперековій ділянці ліворуч, часте болісне сечовипускання, підвищення температури тіла до 38,70С. Захворіла раптово після переохолодження. Живіт м’який, болючий в лівій половині. АТ 100/60 мм. рт. ст., пульс 90/хв. Симптом Пастернацького позитивний ліворуч. Які зміни в сечі можна очікувати?  

варіанти відповідей

Піурія  

Гематурія  

Зниження питомої ваги  

Кристалурія  

Глюкозурія  

Запитання 74

Хворий 17 років знаходиться в реанімаційному відділенні. Помилково випив оцтову кислоту. Скаржиться на слабкість, свербіння шкіри, сонливість. Стан тяжкий, шкіра суха. Обличчя одутле, запах аміаку з рота. АТ 180/100 мм рт.ст., пульс 105/хв. Добовий діурез 250 мл. Який метод лікування буде найбільш ефективний для цього хворого?  

варіанти відповідей

Плазмоферез

Гемосорбція  

Замінне переливання крові  

  Гемодіаліз  

Перитоніальний діаліз  

Запитання 75

Хворий 60 років скаржиться на високу температуру 390С, кашель із слизисто-гнійним мокротинням, задишку, біль у грудній клітці. Лікується у відділенні з приводу пневмонії. Стан хворого погіршився: біль у грудній клітці зменшився, але з’явилась задишка змішаного характеру з частотою 40/хв. Права половина грудної клітки відстає в диханні, перкуторно визначається тупий звук. Підозрюється ексудативний плеврит. Якою  буде аускультативна картина в проекції накопиченої рідини?  

варіанти відповідей

Шум тертя плеври

Амфоричне дихання  

Жорстке дихання і на його фоні дрібнопухирчасті вологі хрипи  

  Різко ослаблене везикулярне дихання, або дихання відсутнє   

Бронхіальне дихання і на його фоні сухі хрипи  

Запитання 76

Хвора 35 років скаржиться на загальну слабкість, головний біль, задишку, біль у лівій половині грудної клітки, сухий кашель, підвищену температуру тіла 390С. Хворіє другий день. Стан тяжкий, на губах герпес. Ліва половина грудної клітки відстає в акті дихання. Над нижнею долею лівої легені перкуторно визначається притуплено-тимпанічний звук, аускультативно крепітація. Про ураження яких структур свідчить крепітація?  

варіанти відповідей

Дрібних бронхів

Плевральних листків  

Середніх бронхів  

  Альвеол  

Крупних бронхів  

Запитання 77

У жінки 28 років, хворої на бронхіальну астму, після закінчення приступу ядухи виділяється характерне харкотиння. Яким воно має бути?  

варіанти відповідей

Склоподібним  

Гнійним  

Слизисто-гнійним  

Серозним  

З домішками крові  

Запитання 78

Хворий 35 років скаржиться на слабкість, сухість у роті, свербіння шкіри, часте сечовипускання, нудоту, блювання, погіршення зору. Захворюванням нирок страждає 20 років. При обстеженні шкіра суха “припудрена”, язик обкладений бурим нальотом, відчувається аміачний запах із рота. Тони серця глухі, шум тертя перикарду Р 100/хв, АТ 180/90 мм. рт.ст, сечовина крові 6,0 мл/л. Креатинин крові 150,2 мк моль/л. Який треба поставити діагноз?  

варіанти відповідей

Хронічна ниркова недостатність  

Гостра ниркова недостатність  

Хронічна печінкова недостатність  

Ускладнений гіпертонічний криз  

Гостра печінкова недостатність  

Запитання 79

У чоловіка після значного фізичного навантаження виникла гостра біль у правому підребер’ї, з іррадіацією у праве плече, метеоризм, нудота, блювання жовчю. При обстеження виражена “жовтяниця”, позитивні симптоми. Живіт болючий при пальпації у правому підребер’ї, метеоризм. Який імовірний діагноз?  

варіанти відповідей

Печінкова коліка  

Ниркова коліка  

Гострий холецистит  

Цироз печінки  

Хронічний холецистит в стадії загострення  

Запитання 80

Хворий 28 років скаржиться на задишку, біль у ділянці серця. В анамнезі ревматизм. При обстеженні виявлено акроціаноз, синюшний рум’янець. На верхівці серця “котяче муркотіння, розширена верхня ділянка серця. Вислуховується дзвінкий I тон над верхівкою, акцент I I тону над легеневою артерією, ритм “перепілки”. Яку набуту ваду серця можна запідозрити?  

варіанти відповідей

Мітральний стеноз  

Мітральна недостатність  

Аортальний стеноз  

Аортальна недостатність  

Комбінована аортальна вада  

Запитання 81

Хвора 18 років звернулася до лікаря зі скаргами : задишка при рухах, серцебиття, підвищення температури тіла до 37,5оС. Ці симптоми з’явились через 10 днів після перенесеної ангіни. Яке дослідження необхідно призначити у першу чергу?  

варіанти відповідей

Аналіз крові на ревмопроби  

Загальний аналіз крові  

Загальний аналіз сечі  

Аналіз крові на протромбін  

Аналіз крові на холестерин  

Запитання 82

Хвора 18 років скаржиться на пекучу біль в епігастральній ділянці через 15 хвилин після їжі, яка зменшується після прийому маалоксу; відрижка кислим. Стан задовільний, язик обкладений білим нальотом. Живіт при пальпації м’який. Яке дослідження призначити для встановлення діагнозу?  

варіанти відповідей

Фіброгастродуоденоскопію  

Аналіз шлункового вмісту  

Rо – шлунка  

Дуоденальне зондування  

Копрограмму  

Запитання 83

Хворий 32 роки, який страждає на виразкову хворобу шлунка, викликав швидку допомогу у зв’язку з появою “кинджального” болю у верхній половині живота, різку слабкість. Стан хворого середньої важкості, ноги підтягнуті до живота, шкіра і слизові оболонки бліді. Язик сухий. АТ 85/60 мм. рт.ст. Ваш попередній діагноз.  

варіанти відповідей

Перфорація шлунка  

Пенетрація шлунка  

Шлункова кровотеча  

Стеноз воротаря  

Малігнізація виразки  

Запитання 84

До фельдшера звернувся хворий зі скаргами на болі у зап’ясткових суглобах, ранкову скутість. Страждає ревматоїдним артритом. Що порекомендувати хворому для полегшення стану в першу чергу?  

варіанти відповідей

Грілку до суглобів

Дотримуватися дієти  

Не переохолоджуватися  

  Зранку зарядка та масаж суглобів  

Компрес із спиртом  

Запитання 85

До фельдшера звернувся хворий зі скаргами на сильний стискаючий біль за грудиною, що віддає у ліву лопатку, ліву руку. Фельдшер дав під язик нітрогліцерин. До якого дослідження слід підготувати хвору?  

варіанти відповідей

Електрокардіографії  

УЗД серця  

Біохімічного аналізу крові  

Аналізу крові на глюкозу  

Рентгенографії органів грудної клітки  

Запитання 86

Хвора звернулась до фельдшера зі скаргами на загрудинний біль з іррадіацією в ліву руку, що виникає щодня під час підйому по сходах на 2-й поверх. Об’єктивно : тони серця ритмічні, АТ – 130/90 мм. рт. ст., ЧСС – 88/хв. Які препарати ліквідують больовий синдром?  

варіанти відповідей

Нітрати  

Транквілізатори  

Діуретики  

Антикоагулянти  

Інгібітори АПФ  

Запитання 87

Жінка звернулась на здоровпункт промислового підприємства із скаргами на біль у дрібних суглобах кистей, ранкову скутість. При огляді: суглоби пальців обоз кистей рук деформовані, рухи болісні, обмежені. Попередній діагноз?  

варіанти відповідей

Ревматоїдний артирт  

Ревматичний поліартрит  

Системний червоний вовчак  

Склеродермія  

Остеоартроз  

Запитання 88

Жінка звернулася на ФАП із скаргами на загальну слабкість, серцебиття, зміну смаку. Скарги виникли під час вагітності, продовжудться 1,5 року. Попередній діагноз ?  

варіанти відповідей

Залізодефіцитна анемія  

Хронічна постгеморагічна анемія  

В-12 дефіцитна анемія  

Гемолітична анемія  

Гіпопластична анемія  

Запитання 89

Хвора 35 років, звернулась до фельдшера із скаргами на погіршення стану здоров’я. Рік тому був поставлений діагноз дифузний токсичний зоб, але хвора не лікувалась. Який препарат призначають при даному захворюванні?  

варіанти відповідей

Мерказоліл  

Інтерферон  

Розчин Люголя  

Розчин Рінгера  

Пітуїтрін  

Запитання 90

Хвора 54 років, звернулась до фельдшера ФАПу із скаргами на слабкість, сонливість, мерзлякуватість, загальмованість, збільшення маси тіла, закрепи. Визначаються набряки на обличчі, шкіра суха, холодна на дотик, зморшкувата, волосся випадає. Пульс 55/хв, ритмічний, АТ 160/95 мм.рт.ст..Який метод дослідження необхідно призначити хворій для визначення захворювання?  

варіанти відповідей

УЗД щитовидної залози  

УЗД органів черевної порожнини  

Рентгенографію органів черевної порожнини  

Урографію  

Холецистографію  

Запитання 91

Хвора 21 року, скаржиться на спрагу, втрату маси тіла, свербіння у ділянці зовнішніх статевих органів. Які необхідно призначити дослідження першочергово?  

варіанти відповідей

Коагулограму 

Загальний аналіз сечі  

Загальний аналіз крові  

 Визначити рівень глюкози в крові натще  

Визначити рівень білірубіну в сечі  

Запитання 92

До фельдшера ФАПу звернувся хворий зі скаргами на слабкість, виділення до 10 л сечі за добу, спрагу, безсоння, втрату маси тіла. Загальний аналіз сечі: питом вага 1003, глюкози і білка не виявлено. Лейкоцитів 3-4 в полі зору. Рівень глюкози в крові 5,0 ммоль/л. Поставте діагноз.  

варіанти відповідей

Нецукровий діабет  

Цукровий діабет  

Тіреотоксикоз  

Гіпотиреоз  

Акромегалія  

Запитання 93

При сечокам’яній хворобі одним з препаратів невідкладної допомоги є:  

варіанти відповідей

Атропін  

Строфантин  

Рибок син  

Ортофен  

Трипсин  

Запитання 94

Пацієнтка, 37 років, викликала фельдшера додому. Скаржиться на болі в надчеревній ділянці, які виникають натще, або через 3- 4 години після останнього приймання їжі. Турбує також печія, відрижка. Біль вдається подолати вживанням склянки води чи молока. Під час огляду: стан середньої важкості. Пульс – 96/хв. АТ – 120/80 мм. рт.ст.. Пальпаторно відмічається болючість в надчеревній ділянці, нижче від мочеподібного відростку дещо праворуч від серединної лінії. Ваш попередній діагноз.  

варіанти відповідей

Доуденальна виразка.  

Виразка шлунку.  

Стеноз воротаря.  

Холецестит.  

Рак шлунку.  

Запитання 95

На ФАП звернувся хворий 45 років зі скаргами на різке здуття живота, нестійкий стул, нудоту, яка з’являється після вживання жирної та солодкої їжі. Хворіє близько року. Багато курить, зловживає спиртними напоями. Рік назад переніс отруєння м’ясними консервами. Об-но: шкіра жовтяничного забарвлення; наявність тексангіектазій , гіперемія долонь, асцит. Пальпаторно печінка збільшена, щільна, край загострений. Про яку найбільш вірогідну патологію йдеться мова?  

варіанти відповідей

Виразкова хвороба шлунку. 

Холецистит.  

 Цироз печінки.  

Хронічний гастрит.  

Рак шлунку.  

Запитання 96

На ФАП звернувся хворий, 30 років. В анамнезі виразкова хвороба. Виникло безпричинне блювання, різкий кинжальний біль у надчеревній ділянці. Пальпаторно: дошко-подібне напруження м’язів передньої черевної стінки. Позитивний симптом Щоткіна Блюмберга. Об’єктивно: блідість шкіри та слизових оболонок. АТ – 75/40 мм.рт.ст. Пульс – 52/хв., ниткоподібний. Який стан розвився у хворого?  

варіанти відповідей

Перфорація.  

Пенетрація.  

Малігнізація.  

Кровотеча.  

Стеноз воротаря.  

Запитання 97

До фельдшера звернувся хворий, 36 років, зі скаргами на лихоманку, тупі болі в правій поперековій ділянці. Температура тіла піднімається до 39-40°С з остудою. Симптом Пастернацького різко позитивний справа. Ваш попередній діагноз.  

варіанти відповідей

Гострий пієлонефрит.  

Гострий глумеролонефрит.  

Нирково - кам’яна хвороба.  

Хронічний пієлонефрит.  

Хронічний гломерулонефрит.  

Запитання 98

Хворий 46 років, звернувся на ФАП зі скаргами на сильні болі в правій половині живота, поперековій ділянці справа, які віддають в калитку, стегно, часте болюче сечовиділення невеликими порціями, блювання. Об’єктивно: хворий стогне, неспокійний. Шкіра бліда, волога, температура тіла 36,9°С. Пульс 92/хв.. Живіт здутий, болючий при пальпації в правій половині. Симптом Пастернацького позитивний справа. Ваш ймовірний діагноз?  

варіанти відповідей

Ниркова колька.  

Гострий гломерулонефрит.  

Гострий пієлонефрит.  

Хронічний гломерулонефрит.  

Хронічний пієлонефрит.  

Запитання 99

Фельдшера ФАПу викликали до хворої 25 років, яка знаходиться в непритомному стані. Зі слів родичів стан хворої погіршився декілька днів назад, коли підвищилася температура тіла до 38,8°С; появились набряки на обличчі, виділення червоної сечі. В анамнезі: 2 тижні тому хвора перенесла ангіну. Сьогодні стан різко погіршився, появилась нудота, виникли судоми. Об’єктивно: АТ – 190/110 мм. рт.ст.. Дихання шумне, запах сечовини з рота. Сечовипускання відсутнє. Яка найбільш вірогідна патологія, що зумовлює таку картину?  

варіанти відповідей

Гостра ниркова недостатність.  

Хронічна ниркова недостатність.  

Гострий гломерулонефрит.  

Гострий пієлонефрит.  

Нирково – кам’яна хвороба.  

Запитання 100

Хвора 26 років звернулася на ФАП зі скаргами на головний біль, біль в попереку, набряки на обличчі, виділення червоної сечі. Два тижні тому хвора перенесла ангіну. При огляді: блідість шкіри, набряки на обличчі, на ногах. АТ 160/100 мм.рт.ст.. Живіт м’який, безболісний. Симптом Пастернацького різко позитивний з обох сторін. Аналіз сечі: Еритроцити покривають все поле зору, білок 3 г/л.. Ваш попередній діагноз?  

варіанти відповідей

Гострий гломерулонефрит.  

Гострий пієлонефрит.  

Хронічний гломерулонефрит.  

Хронічний пієлонефрит.  

Нирково – кам’яна хвороба.  

Запитання 101

Пацієнт, 57 років, звернувся на ФАП зі скаргами на слабкість, втрату апетиту, відразу від м’яса, втрату маси тіла до 6 кг. За останній місяць. Об’єктивно: стан середньої важкості, шкіра має жовтувато – землянистий відтінок. Пальпаторно зліва над ключицею відмічається щільний, руховий, не сполучений зі шкірою лімфатичний вузол. Ваш попередній діагноз?  

варіанти відповідей

Рак шлунку.  

Хронічний гастрит.  

Виразкова хвороба.  

Холецистит.  

Цироз печінки.  

Запитання 102

На ФАП звернулась пацієнтка 43 років зі скаргами на сильні болі в правому підребер’ї, які з’являються після вживання жирної та гострої їжі. Біль віддає в праву руку, лопатку; нудоту, блювоту. Хвора неспокійна, не знаходить собі місця. Живіт здутий. Шкіра звичайного забарвлення. Температура тіла 36,7°С. Позитивні симптоми Кера, Ортнера праворуч. Печінка виступає з під краю реберної дуги. Ділянка жовчного міхура чутлива при пальпації. Сеча і кал звичайного забарвлення. Ваш попередній діагноз?  

варіанти відповідей

Жовчокам’яна хвороба.  

Панкреатит.  

Холецистит.  

Цироз печінки.  

Виразкова хвороба.  

Запитання 103

Хвора, 48 років, звернулась до фельдшера ФАПу із скаргами на закрепи, надмірну масу тіла, сонливість, мерзлякуватість, випадіння волосся. Такий стан з’явився в останні 3 роки, поступово прогресує. Об’єктивно: стан хворої середньої тяжкості, набряки на обличчі, шиї, набряки повік, очні щілини звужені. Набряклість слизової оболонки носоглотки, язика, шкіра суха, зморшкувата, нігті кришаться. Над легенями везикулярне дихання. Тони серця ослаблені, пульс – 54/хв, ритмічний. АТ – 90/60 мм.рт.ст.. органи черевної порожнини без патології. Температура тіла 35,6°С. Ваш діагноз?  

варіанти відповідей

Гіпотиреоз.  

Дифузний токсичний зоб.  

Ендемічний зоб.  

Цукровий діабет.  

Нецукровий діабет.  

Запитання 104

На ФАП звернулась хвора, 55 років, зі скаргами на сухість у роті, спрагу, зниження працездатності, швидку втомлюваність, загальну слабкість, сонливість, свербіж шкіри, втрату маси тіла. Об’єктивно: хвора надмірно огрядна, (зріст 160 см., маса 94 кг.). Шкіра суха, ламкість нігтів, випадання волосся. Різке погіршення зору. Аускультативно – в легенях везикулярне дихання. Тони серця ослаблені. Пульс – 78/хв., ритмічний. АТ 150/80 мм.рт.ст.. Живіт мякий, болісний у правому підребер’ї. Печінка пальпується на 2 см. нижче від реберної дуги. Селезінка не збільшена.  Ваш діагноз?  

варіанти відповідей

Цукровий діабет.  

Гіпотиреоз.  

Ожиріння.  

Феокромоцитота. 

Хвороба Іценка – Кушенга     

Запитання 105

На ФАП звернувся хворий, 44 роки, який скаржиться на напад ядухи з утрудненим видихом. Напад ядухи закінчився кашлем з відходженням невеликої кількості скловидного мокротиння. Найймовірніший попередній діагноз?  

варіанти відповідей

Бронхіальна астма.  

Серцева астма.  

Гострий бронхіт.  

Пневмонія.  

Бронхоектатична хвороба.  

Запитання 106

На ФАП звернувся хворий, 30 років, скаржиться на сухий кашель, інтенсивний біль у правій половині грудної клітки, що посилюється при кашлі, глибокому диханні, підвищення температури тіла до 37,6°С. Захворів три дні тому після переохолодження. Об‘єктивно: лежить на правому боці. Права половина грудної клітки відстає в акті дихання. Аускультативно: праворуч вислуховується шум тертя плеври. Найймовірніший попередній діагноз?  

варіанти відповідей

Сухий плеврит .  

Гострий бронхіт.  

Туберкульоз легень.  

Ексудативний плеврит.  

Пневмонія.  

Запитання 107

До фельдшера ФАПу звернувся хворий, 32 років, який скаржиться на загальну слабкість, пітливість, підвищену втомлюваність, схуднення, кашель, підвищення температури тіла до 37,4°С, задишку, порушення сну. Погіршення стану відмічає на протязі 2 місяців. Найймовірніший попередній діагноз?  

варіанти відповідей

Туберкульоз легень.  

Пневмонія.  

Гострий бронхіт.  

Рак легень.  

Бронхіальна астма.  

Запитання 108

Хвора С., 26 років, звернулась до фельдшера ФАПу зі скаргами на підвищення температури тіла до 39°С, біль в грудній клітці, що посилюється під час кашлю, кашель з “іржавим” мокротинням, задишку при фізичному навантаженні, головний біль, загальну слабкість. Захворювання пов’язує з переохолодженням. Об’єктивно: ЧД – 28/хв. Під час пальпації відзначається посилене голосове тремтіння в нижніх відділах праворуч, аускультативно – крепітація. Найймовірніший попередній діагноз?  

варіанти відповідей

Пневмонія.  

Плеврит.  

Туберкульоз легень.  

Рак легень.  

Гострий бронхіт.  

Запитання 109

Хвора, 39 років, звернулась до фельдшера ФАПу зі скаргами на біль в суглобах кистей, загальну слабкість, зниження працездатності, швидку втомлюваність, підвищення температури тіла до 38,3°С, висипку на тілі. Об’єктивно виявлено еритематозні висипання, які розташовані по спинці носа і вилицях, що нагадують “крила метелика”, сітчаста ангіоектатична еритема на долонях і дистальних фалангах пальців кисті. ЧД – 18/хв., АТ – 12/80 мм.рт.ст.. Найімовірніший діагноз?  

варіанти відповідей

Системний червоний вовчак.  

Ревматоїдний поліартрит.  

Системна склеродермія.  

Деформуючий остеоартроз.  

Ревматизм.  

Запитання 110

До фельдшера ФАПу звернулась хвора 42 років, зі скаргами на загальну слабкість, швидку втомлюваність, парестезії пальців кистей, стоп після охолодження та хвилювання, біль в суглобах кистей, стоп, деформацію нігтів, періодичні болі в ділянці серця, задишку при фізичному навантаженні, перебої в роботі серця. Об’єктивно визначається гіперемія пальців кистей, стоп, деформація нігтів, “маскоподібне” обличчя, кисетоподібні складки навколо рота, трофічні розлади шкіри.   Наймовірніший попередній діагноз?  

варіанти відповідей

Системна склеродермія.  

Системний червоний вовчак.  

Ревматоїдний артрит.  

Дерматотіозит.  

Ревматизм.  

Запитання 111

На ФАП звернувся хворий, 21 рік, який скаржиться на загальну слабкість, випадіння волосся, ламкість нігтів, бажання їсти крейду. Хворіє 6 міс. Шкіра і слизові бліді. Тони серця ритмічні, систолічний шум на верхівці. В легенях везикулярне дихання. Живіт м’який. Ваш попередній діагноз?  

варіанти відповідей

Мікседема. 

Хронічний лейкоз.  

Синдром хронічної втоми.  

 Анемія.  

Вада серця.  

Запитання 112

До фельдшера ФАПу звернувся хворий, 65 років, який скаржиться на задишку при фізичному навантаженні, набряки на ногах, відчуття важкості в правому підребер’ї. хворіє близько 10 років. Об’єктивно: шкірні покриви з ціанотичним відтінком. Тони серця аритмічні по типу миготливої аритмії. АТ 140/90 мм.рт.ст.. ЧСС – 90/хв. В легенях жорстке дихання. Живіт м’який. Печінка виступає з під краю реберної дуги на 3 см.. Периферичні набряки на гомілках. Ваш попередній діагноз?

варіанти відповідей

Хронічна серцева недостатність .  

Хронічний лімфостаз.  

Гіпертонічна хвороба.  

ВСД  

Цироз печінки.  

Запитання 113

На ФАП звернувся хворий, 40 років, який скаржиться на загальну слабкість, пітливість, схуднення, підвищення температури тіла до 37,5°С, синці на кінцівках. Хворіє близько 3 місяців. Об’єктивно: шкірні покриви бліді, на кінцівках підшкірні гематоми, збільшені пахвинні, над і підключичні лімфатичні вузли. Тони серця ритмічні. АТ- 120/70 мм.рт.ст. В легенях визикулярне дихання. Живіт м’який, печінка збільшена на 3 см. Ваш попередній діагноз?   

варіанти відповідей

Гострий лейкоз.  

Туберкульоз.  

Гострий лімфаденіт.  

Анемія.  

ГРВІ.  

Запитання 114

На ФАП звернулась хвора, 54 років, яка скаржиться на біль в ділянці серця стискаючого характеру, з іррадіацією в ліве плече, який виникає при фізичному навантаженні. Об’єктивно: шкіра та видимі слизові оболонки чисті. Тони серця ритмічні. АТ 130/80 мм.рт.ст. ЕКГ: ознаки ішемії міокарду. Ваш попередній діагноз?  

варіанти відповідей

ІХС. Стенокардія напруги .  

Ендокардит.  

Ревматична хвороба.  

Перикардит.  

Міокардит.  

Запитання 115

До фельдшера ФАПу звернувся хворий, 69 років, який скаржиться на головний біль, періодичний біль в ділянці серця. Хворіє близько 6 місяців. Об’єктивно: шкірні покриви чисті. Тони серця ритмічні. Акцент ІІ тону на аорті. АТ 160/80 мм.рт.ст., ЧСС – 84/хв.. ЕКГ: ознаки гіпертрофії лівого шлуночка. Ваш попередній діагноз?  

варіанти відповідей

Гіпертонічна хвороба ІІ ст..  

Вроджена вада серця.  

ВСД.  

Міокардит.  

Перикардит.  

Запитання 116

На ФАП звернулась хвора, 63 років, вона скаржиться на задишку при фізичному навантаженні та біль в ділянці серця. Хворіє близько 20 років. В дитинстві – часті ангіни. Об’єктивно: акроціаноз. Тони серця ритмічні. Грубий систолічний шум на верхівці. АТ150/100 мм.рт.ст. ЧСС – 96/хв.. ЕКГ: ознаки гіпертрофії лівих відділів серця. Ваш попередній діагноз?  

варіанти відповідей

 Міокардит. 

Вроджена вада серця.  

Гіпертонічна хвороба.  

ІХС. Стенокардія напруги.  

 Хронічна ревматична хвороба серця. Стеноз мітрального отвору. 

Запитання 117

До фельдшера ФАПу звернувся хворий, 49 років, який скаржиться на підвищення температури тіла, біль в ділянці серця, задишку. Хворіє останні три дні. Захворювання пов’язує з перенесеною 2 тижні тому ангіною. Об’єктивно: шкірні покриви та видимі слизові покриви чисті. Мигдалики збільшені, рихлі. Тони серця ритмічні. Систолічний шум на верхівці. Ваш попередній діагноз?  

варіанти відповідей

Гостра ревматична лихоманка .  

Міокардит.  

Ревмокардит.  

Перикардит.  

Хронічний тонзиліт, загострення.  

Запитання 118

До фельдшера ФАПу звернулася жiнка 48 рокiв, яка скаржиться на загальну слабкiсть, запаморочення, серцебиття, задишку, спотворення смаку (бажання їcти крейду, землю), посилене випадiння волосся та ламкiсть нiгтiв. Вважає себе хворою протягом останнього року, коли на тлi порушень менструально-оварiального циклу з`явились вище вказанi симтоми. Яка анемiя у хворої?  

варіанти відповідей

Залiзодефiцитна  

Постгеморагiчна  

Гемолiтична  

Гiпопластична  

В12- дефiцитна  

Запитання 119

На ФАП звернувся юнак, 17 рокiв, який скаржиться на рiзкий бiль у колiнних суглобах, що виник 20 хвилин тому пiсля забиття. Хворiє з дитинства. В анамнезi частi ясеннi кровотечi. Дiд по материнськiй лiнii` хворiв на таке саме захворювання. Об`єктвно: на шкiрi верхнiх та нижнiх кiнцiвок гематоми рiзних розмiрiв, болючi при пальпацiї. Лiктьовi суглоби деформованi. Найiмовiрнiший попереднiй дiагноз?  

варіанти відповідей

Гемофiлiя  

Геморагiчний васкулiт  

Апластична анемiя  

Гострий лейкоз  

Тромбоцитопенiчна пурпура  

Запитання 120

Для лiкування В12 – дефiцитної анемiї призначають:  

варіанти відповідей

Цiанокобаламiн  

Циклофосфан  

Вiнкристин  

Преднiзолон  

Октофер  

Запитання 121

Хворий, 25 рокiв звернувся до фельдшера ФАПу зi скаргами: на головний бiль, набряки на обличчi, сеча кольору “м`ясних помиїв”, тупий бiль у поперековiй дiлянцi, пiдвищення температури до 37.4оС. Об`єктивно: Шкiра блiда. Набряки на обличчi. Пульс72/хв., ритмiчний, напружений. АТ – 180/110 мм.рт.ст. Добова кiльксть сечi – 400 мл. Найiмовiрнiший попереднiй дiагноз?  

варіанти відповідей

Хронiчний пiєлонефрит 

Гострий пiєлонефрит  

Хронiчний гломерулонефрит  

 Гострий гломерулонефрит  

Гiпертонiчна хвороба  

Запитання 122

У пацієнта iз гострим гломерулонефритом сеча кольору “м`ясних помиїв”. Чим зумовлений такий колiр?  

варіанти відповідей

Протеїнурiєю 

Лейкоцитурiєю.  

Цилiндрурiєю  

 Еритроцитурiєю  

Пiурiєю  

Запитання 123

Пацієнт скаржиться на пiдвищення температури до 390С, мерзлякуватiсть, бiль у попереку справа, часте i болюче сечовипускання. Хворiє 3-й день. Загальний аналiз сечi: сеча мутна, плавають пластiвцi гною, лейкоцитурiя, протеi`нурiя, цилiндрурiя, бактерiурiя. Попереднiй дiагноз?  

варіанти відповідей

Гострий пiєлонефрит  

Хронiчний гломерулонефрит  

Гострий гломерулонефрит  

Хронiчний пiєлонефрит  

Нирковокам`яна хвороба  

Запитання 124

У разi постiйного ввдення iнсулiну в одне й те саме мiсце зникає пiдшкiрна жирова основа. Назвiть це ускладнення:  

варіанти відповідей

Лiподистрофiя  

Флебiт  

Iнфiльтрат  

Абсцес  

Некроз  

Запитання 125

Фельдшера викликали до жiнки 22-ох рокiв, яка перебуває у непритомному станi. Зi слiв родичiв вiдомо, що вона з дитинства хворiє на цукровий дiабет. Об`єктивно: Дихання глибоке, шумне iз запахом ацетону. Шкiра суха, холодна на дотик. Зiницi звуженнi. Очнi яблука м`якi при пальпацiї. Яке ускладнення у хворої?  

варіанти відповідей

Гiперглiкемiчна кома  

Уремiчна кома  

Гiпоглiкемiчна кома  

Печiнкова кома  

Алкогольна кома  

Запитання 126

Пацiєнтка, 32-ох рокiв, скаржиться на дратi вливiсть, схуднення, серцeбиття, поганий сон, плаксивiсть, пiдвищену пiтливiсть. Захворювання почалося два мiсяцi пiсля автомобiльної аврiї. Об`єктивно: Пацiєнтка метушлива, мова її швидка та багатослiвна. Шкiра волога, тепла. Посилений блиск очей. Екзофтальм. Щитоподiбна залоза збiльшена, АТ 160/80 мм. рт.ст., пульс 120/хв. Який найбільш вірогідний діагноз?

варіанти відповідей

Тиреотоксикоз  

Мiкседема  

Ендемiчне воло  

Акромегалiя  

Хвороба Iценко-Кушiнга  

Запитання 127

У пацiєнта, 68 рокiв, виникли слiдуючи симптоми: втрата апетиту, вiдраза до м`ясноi` i`жi, вiдрижка, нудота, схуднення, постiйний біль у надчеревнiй дiлянцi. Цi симптоми харaктeрнi для:  

варіанти відповідей

Раку шлунку  

Виразкової хвороби  

Хронiчного гастриту  

Хронiчного панкреатиту  

Хронiчного гепатиту  

Запитання 128

Назвiть метод обстеження, найважливiший у диференцiальнiй дiагностицi виразковоi` хвороби та раку шлунка:  

варіанти відповідей

 Дослiдження промивних вод шлунка

Рентгенологiчне дослiдження  

Дослiдження калу на приховану кров  

  ФГДС з прицiльною бiопсiєю 

Дослiдження шлункового вмiсту  

Запитання 129

У пацiєнта з виразковою хворобою шлунка виник “кинджальний” бiль у над черевнiй дiлянцi. Шкiра блiда, язик сухий обкладений. Живiт болючий при пальпацiї, дошкоподiбне напруження м`язiв. Позитивний симптом Щоткiна-Блюмберга. Для якого ускладнення виразкової хвороби характернi такi симптоми?  

варіанти відповідей

Перфорацiя  

Пенетрацiя  

Кровотеча  

Малiгнiзацiя  

Пiлоростеноз  

Запитання 130

На яке захворювання вказують такi данi об`єктивного обстеження, як iктеричнiсть склер, “судиннi зiрочки” на шкiрi, еритема долонь, асцит, “голова медузи”? 

варіанти відповідей

Хронiчний гепатит

Хронiчний холецистит  

  Цироз печiнки  

Хронiчний панкреатит  

Жовчнокам'яну хворобу  

Запитання 131

Назвiть симптом, характерний для гострого iнфаркту мiокарда, але не типовий для стенокардiї

варіанти відповідей

Бiль за грудиною

  Тривалiсть болю 30 хвилин i бiльше  

Стискаючий бiль  

Iррадiацiя болю в лiву руку  

Бiль знімається нiтроглiцерином  

Запитання 132

Жiнка 55 рокiв, скаржиться на стискаючий, пекучий бiль за грудиною, який вiддає у лiву руку, пiд лiву лопатку. Бiль виникає внаслiдок фiзичного навантеження, триває вiд 2-5 хв, знiмається нiтроглiцерином. Слiд думати, що у хворої:  

варіанти відповідей

Напад стенокардiї  

Iнфаркт мiокарда  

Гiпертензивний криз  

Мiокардит  

Перикардит  

Запитання 133

Назвiть типову форму iнфаркту мiокарда:  

варіанти відповідей

Аритмiчна

Астматична  

  Ангiнозна  

Абдомiнальна  

Цереброваскулярна  

Запитання 134

Хвора, 48 рокiв звернулася до фельдшера здоров - пункту iз скаргами: на сильний головний бiль в потиличнiй дiлянцi, який виник 2 години тому пiсля стресовоi`ситуацi`, запаморочення, нудоту, бiль у дiлянцi серця. Об`єктивно: Обличчя гiперемiйоване. Межi серця розширенi влiво на 1 см. Тони серця ритмiчнi, акцент II тону над аортою. АТ 190/100 мм.рт.ст., пульс напружений ритмiчний. У хворої:  

варіанти відповідей

Гiпертонiчна хвороба, неускладнений гiпертензивний криз  

Гостра лiвошлуночкова недостатнiсть  

Гiпертонiчна хвороба, ускладнений гiпертензивний криз  

Стенокардiя  

Iнфаркт мiокарда  

Запитання 135

У хворого, 38 рокiв, пiсля iн`єкцiї ампiцилiну раптово з`явилася рiзка слабкiсть, запаморочення, головний бiль, дзвін у вухах, вiдчуття жару, гiперемiя шкірного покриву, свербiж, уртикарний висип, спастичний кашель, прискорене дихання, ЧСС-100/хв., АТ- 70/30 мм.рт.ст. Який iмовiрний дiагноз?  

варіанти відповідей

Анафiлактичний шок  

Кардiогенний шок  

Токсико-iнфекцiйний  

Геморагiчний шок  

Гемотрансфузiйний шок  

Запитання 136

Хвора, 45рокiв, скаржиться на бiль у дрiбних суглобах кистей рук i стоп, “ранкову скутiсть”, пiдвищення температури до 38оС, загальну слабкiсть. Об`єктивно: стан середньої тяжкостi. Дрiбнi суглоби кистей рук i стоп припухлi, деформованi, шкiра над ними гiперемiйована, гаряча на дотик, рухи в суглобах обмеженi. Найiмовiрнiший попереднiй дiагноз?  

варіанти відповідей

Ревматоїдний артрит  

Ревматичний артрит  

Остеоартроз  

Системний червоний вовчак  

Склеродермiя  

Запитання 137

Звуження суглобовоi` щiлини, узури, остеопороз суглобових вiддiлiв кiсток, пiдвивихи, анкiлоз. Для якого захворювання характернi такi рентгенологiчнi ознаки?

варіанти відповідей

Ревматоїдний артрит  

Ревматичний артрит  

Остеоартроз  

Системний червоний вовчак  

Гемофiлiя  

Запитання 138

Хiрургiчне втручання, хiмiо- та променева терапiя, дезiнтоксикацiйна, загальнозмiцнювальна та симптоматична терапiя – це комплексне лiкування якого захворювання:

варіанти відповідей

Раку легень  

Туберкульозу легень  

Ексудативного плевриту  

Тромбоемболiї легеневої артерiї  

Абсцесу легень  

Запитання 139

Ви фельдшер ФАПу, оглядаєте хворого 26 р. з нападом ниркової кольки. Який симптом найбільш характерний для даної патології.  

варіанти відповідей

Біль у попереку з іррадіацією в статеві органи  

Біль оперізуючого характеру  

Біль у правому підребер’ї  

Біль у правому підребер’ї з іррадіацією у праву лопатку  

Біль в епігастрії  

Запитання 140

До фельдшера здоровпункту звернувся працівник підприємства 32 р., у якого з’явився біль в епігастрії, що виникає через 1,5-2 год. після прийому їжі, голодні, нічні болі, нудота. Яке це захворювання?  

варіанти відповідей

Виразка дванадцятипалої кишки  

Виразка шлунка  

Хронічний гастрит  

Рак шлунка 

Хронічний холецистит  

Запитання 141

У хворого на гострий інфаркт міокарда, якого бригада ШМД транспортує у лікарню, виник приступ ядухи, з’явились: інспіраторна задишка, кашель з пінистим, кров’янистимхаркотинням, стан важкий, шкіра бліда. Яке ускладнення виникло у хворого?  

варіанти відповідей

Кардіогенний шок

Гостра пневмонія  

  Набряк легень  

Легенева кровотеча  

Тромбоемболія легеневої артерії  

Запитання 142

Фельдшер ФАПу у ході спостереження за тяжкохворим відмічає значне підвищення t0 тіла до 410С. Це супроводжується запамороченням, прискореним диханням, погіршенням показників геодинаміки. Які немедикаментозні методи боротьби з гіпертермією в першу чергу можна використати?   

варіанти відповідей

Міхур з льодом на голову й бокові поверхні шиї  

Обдування тіла за допомогою вентилятора  

Вологе обкутування тіла  

Збільшення вживання рідини  

Холодні компреси до нижніх кінцівок  

Запитання 143

У хворого набряк легенів. Яку помилку зробив фельдшер ШМД, під час надання невідкладної допомоги хворому?  

варіанти відповідей

Почав інгаляцію зволоженим киснем  

Дав нітрогліцерин під язик  

Надав хворому напівсидячого положення зі спущеними ногами  

Застосував венозні джгути на нижні кінцівки  

Застосував швидкодіючі діуретики  

Запитання 144

До фельдшера ФАПу звернулась хвора 35 р., зі скаргами на часте сечовипускання, біль в попереку, підвищення t0 – 38,60С. Хворіє 3 дні. Об’єктивно: шкіра бліда, АТ – 120/70 мм. рт. ст., Ps – 100/хв., симптом Пастернацького позитивний зліва. Аналіз сечі – велика кількість бактерій та лейкоцитів. Для якого захворювання характерні дані ознаки?  

варіанти відповідей

Пієлонефрит  

Гломерулонефрит  

Ниркова колька  

Цистит 

Ниркова недостатність  

Запитання 145

Ви фельдшер ФАПу. У хворого з виразковою хворобою шлунка виникло блювання “кавовою гущею”. З чого почнете невідкладну допомогу?  

варіанти відповідей

Покласти міхур з льодом на живіт  

Промити шлунок  

Покласти грілку на живіт  

Дати випити гарячого чаю  

Ввести анальгін  

Запитання 146

Фельдшер здоровпункту підприємства надає невідкладну допомогу працівнику, у якого раптово почався сильний біль за грудиною, що іррадіює в ліву руку. Хворий блідий, Ps – 72/хв.., АТ–120/70 мм.рт.ст. Про яке захворювання можна подумати?  

варіанти відповідей

Стенокардія  

Гіпертонія  

Бронхіальна астма  

Серцева астма  

Набряк легень  

Запитання 147

Хворий без свідомості, з ознаками гіпоглікемічної коми. З якого із наведених заходів почне невідкладну допомогу фельдшер ШМД?  

варіанти відповідей

В/в краплинно 5% розчин глюкози

В/в струминно 5% розчин глюкози  

В/в струминно введення простого інсуліну  

  В/в струминно 40% р-н глюкози  

В/в краплинно 10% розчин глюкози  

Запитання 148

Яку пораду у харчуванні надасть фельдшер промислового підприємства хворому на залізодефіцитну анемію?  

варіанти відповідей

Їсти яловичину та печінку  

Їсти твердий сир, йогурт   

Їсти морську рибу  

Їсти овочеві салати  

Їсти яйця, вершкове масло  

Запитання 149

Хвора 45 р. доставлена машиною ШД до приймального відділення лікарні в непритомному стані. Об’єктивно: свідомість порушена, Ps – 130/хв., дихання Куссмауля, запах ацетону з ротової порожнини, шкіра бліда, суха. Для якого стану характерні дані симптоми?  

варіанти відповідей

Діабетична кома  

Печінкова кома  

Гіпоглікемічна кома  

Колапс  

Ниркова колька  

Запитання 150

Фельдшер ФАПу, обстежуючи хворого, запідозрив в нього мікседему. Які ознаки характерні для мікседеми?  

варіанти відповідей

Поліфагія, полідипсія, поліурія 

Екзофтальм, тахікардія, дратівливість  

Озноб, слабкість, головний біль, тахікардія  

 Маскоподібне обличчя, брадикардія, мерзлякуватість, ожиріння  

Підвищення АТ, головний біль, тахікардія  

Запитання 151

Фельдшер ШМД проводить обстеження хворого у якого в анамнезі виразка шлунка. Який характер болю у разі розвитку перфорації виразки?  

варіанти відповідей

Кинджальний  

Колькоподібний  

Пекучий  

Ниючий  

Тиснучий  

Запитання 152

Жителька села звернулась до фельдшера ФАПу зі скаргами на спрагу, свербіж шкіри та сухість, схильність до фурункульозу. До якого найбільш інформативного дослідження крові необхідно підготувати хвору?  

варіанти відповідей

Загальний аналіз крові

Аналіз крові на сечовину  

  Аналіз крові на глюкозу  

Аналіз крові на печінкові проби  

Біохімічний аналіз крові  

Запитання 153

Який метод масового обстеження населення використовується для ранньої діагностики туберкульозу?  

варіанти відповідей

Флюорографія  

Спірометрія  

Рентгенографія  

Ультразвукове дослідження  

Загальний аналіз крові  

Запитання 154

У хворого 57 р., який зловживає алкоголем, фельдшер ФАПу при огляді виявив такі ознаки: жовтушність шкіри, “судинні зірочки”, гіперемія долонь, “голова Медузи”, гінекомастія. Для якого захворювання характерні такі симптоми?  

варіанти відповідей

Цироз печінки  

Холецистит  

Жовчнокам’яна хвороба  

Гепатит  

Панкреатит  

Запитання 155

На ФАПі ви обстежуєте хворого 43 років, який постійно проживає у Закарпатті. Останнім часом у нього з’явились скарги на підвищену слабкість, утруднене ковтання, дратівливість, серцебиття, схуднення. Об’єктивно: щитовидна залоза збільшена, тремор кінцівок. Дайте рекомендації щодо продуктів харчування, які необхідно включити в раціон хворого.  

варіанти відповідей

Морська риба, морська капуста  

Смажене м’ясо, салат з помідорів  

Яйця, хліб з вершковим маслом  

Твердий сир, йогурт  

Ковбасні вироби, гречану кашу  

Запитання 156

На ФАП звернувся хворий, якого турбує біль в потилиці, запаморочення, нудота, блювання. АТ – 180/110 мм.рт.ст. Який медичний препарат необхідно ввести?  

варіанти відповідей

Дібазол  

Мезатон  

Кофеїн  

Кордіамін  

Натрію хлорид  

Запитання 157

Під час виклику ШМД був поставлений діагноз: інфаркт міокарда. Який характер болю буде у хворого?  

варіанти відповідей

Стискаючий пекучий біль над всією ділянкою серця протягом 30 хв. і більше, не знімається нітрогліцерином  

Ниючий тупий біль в ділянці серця, немає іррадіації  

Загрудинний тиснучий біль, поширюється в ліву руку, швидко зникає після прийому нітрогліцерину  

Тупий ниючий біль, відчуття важкості в ділянці серця 

Гострий, стискаючий, пекучий біль, віддає під ліву і праву лопатки, знімається спазмолітиками  

Запитання 158

Ви фельдшер ШМД. Хворий 52 р. скаржиться на виражений постійний біль за грудиною, що іррадіює в ліву руку, під ліву лопатку, плече. Хворий збуджений, переляканий, стогне. Біль виник 2 години тому на роботі після нервового перенапруження. Неодноразове вживання нітрогліцерину біль не зняло. Яке захворювання можна запідозрити у хворого?  

варіанти відповідей

Інфаркт міокарда  

Стенокардію  

Ревматизм  

Ваду серця  

Гіпертонічну хворобу  

Запитання 159

Ви фельдшер ШМД, у пацієнта з туберкульозом легень раптово посилився кашель, під час якого з’являється яскраво-червоне пінисте харкотиння. Хворий відчуває слабкість, запаморочення, АТ – 100/60 мм.рт.ст., Ps – 100/хв.. слабкого наповнення. Які ваші першочергові дії?  

варіанти відповідей

Надати положення напівсидячи, міхур з льодом на грудну клітку  

Надати положення сидячи  

Надати горизонтальне положення з при піднятим нижнім кінцем  

Надати дренажне положення  

Надати положення сидячи спираючись руками на край ліжка  

Запитання 160

Ви фельдшер ФАПу. У хворого. Що тривало лікувався з приводу пневмонії в верхніх долях легенів запідозрили туберкульоз, взяли харкотиння на дослідження. Якого збудника Ви очікуєте виявити?  

варіанти відповідей

Паличка Борде

Кишкова паличка  

Дифтерійна паличка  

  Мікобактерія Коха  

Паличка Пастера  

Запитання 161

Ви фельдшер ФАП. Чоловік 52 р. скаржиться на слабкість, схуднення, погіршення апетиту, пітливість, особливо вночі. Об’єктивно: t0 – 370С, шкіра бліда, АТ – 100/70 мм.рт.ст.. Дихання ослаблене справа над верхівкою, тони серця ритмічні, Ps – 90/хв.. що можна запідозрити у хворого?  

варіанти відповідей

Бронхіт

Пневмонія  

Плеврит  

  Туберкульоз легень  

Бронхоектатична хвороба  

Запитання 162

Ви фельдшер ФАП. Пацієнтці П. 35 р., яка лікується з приводу бронхіальної астми, лікар призначив загальний аналіз харкотиння. Оберіть характерні для цього ознаки:  

варіанти відповідей

Склоподібне, в’язке  

Слизове  

Серозне  

Гнійне  

Слизово-гнійне  

Запитання 163

Ви фельдшер медичного пункту підприємства. Проводите облік реакції Манту. Реакція вважається позитивною, якщо інфільтрат більше:  

варіанти відповідей

5 мм  

1 мм  

2 мм  

3 мм  

4 мм  

Запитання 164

Ви фельдшер медичного пункту підприємства. У пацієнта при лабораторному дослідженні харкотиння виявлені спіралі Куршмана та кристали Шарко-Лейдена. Для якого захворювання характерні ці данні?  

варіанти відповідей

Абсцес легень

Хронічний бронхіт  

Негоспітальна пневмонія  

  Бронхіальна астма  

Туберкульоз легень  

Запитання 165

Під час виклику ШМД пацієнту необхідно зробити електрокардіограму. Електрод зеленого кольору накладається на:  

варіанти відповідей

На передпліччя правої руки  

На передпліччя лівої руки  

Гомілку правої ноги  

Гомілку лівої ноги  

На праве плече  

Запитання 166

Фельдшер ШМД при огляді літньою жінки 70 років виявив скарги на затруднений вдих, клекіт у грудях, кашель з виділенням піністого харкотиння. З анамнезу – страждає на ІХС. Перенесла інфаркт міокарда 3 роки тому. Об-но; положення ортопное, обличчя бліде, чдд - 26/хв., Р-72/хв.. при аускультаціі – ритм галопа, акцент ІІ тону над легеневою артерією. АТ -100/60 мм.рт.ст. У легенях – велика кількість різного калібру вологих хрипів (дрібно-, середньо -, та великопухірцевих). На ЕКГ – V3-V6 – QS. Яка клінічна форма інфаркту міокарда розвинулася у пацієнтки?  

варіанти відповідей

Астматична  

Абдомінальна  

Ангінозна  

Аритмічна  

Колаптоїдна  

Запитання 167

До фельдшера ФАПу звернулася хвора, 37 років, зі скаргами на серцебиття, підвищену дратівливість, плаксивість, тремтіння тіла, загальну слабкість, t0 – 37-37,50С, пронос, схуднення. В анамнезі часті нервові перенапруження впродовж 3-х років. Об’єктивно: хвора зниженого харчування. Шкіра волога, тремор пальців рук. Позитивні очні симптоми. Щитоподібна залоза збільшена. Тахікардія, тони серця звучні. Рs – 110/хв., АТ – 160/70 мм.рт.ст. Який найбільш імовірний діагноз.  

варіанти відповідей

Дифузний токсичний зоб.  

Гіпертонічна хвороба.  

Гіпотиреоз  

Ендемічний зоб  

Хвороба Іценка-Кушинга.  

Запитання 168

До фельдшера ФАПу звернулася хвора, 45 років, зі скаргами на сонливість, млявість, мерзлякуватість, загальну слабкість, набряки на обличчі, зниження пам’яті, випадіння волосся, надмірну масу тіла, закреп. В анамнезі: 2 роки тому перенесла субтотальну резекцію щитоподібної залози. При огляді: хвора надмірного харчування, обличчя одутле, очні щілини звужені, вираз обличчя сонливий, міміка бідна. Мова повільна, голос захриплий. Шкіра суха, холодна на дотик. t0 – 35,60С, Рs – 54/хв., АТ – 90/80 мм.рт.ст. Який найбільш імовірний діагноз?  

варіанти відповідей

Гіпотиреоз.  

Дифузний токсичний зоб.  

Ендемічний зоб  

Тиреоїдит.  

Хвороба Іценка-Кушинга.  

Запитання 169

Виклик ШМД до хворої 47 років, зі скаргами на млявість, виражену сонливість і мерзлякуватість, рідке серцебиття, головний біль, здуття живота, закреп. В анамнезі гіпотиріоз. Об’єктивно: хвора бліда, адинамічність обличчя, вузькі очні щілини, збільшені ніс та губи. Мова уповільнена. Шкіра суха, холодна на дотик. Тони серця глухі. t0 – 34,30С, Рs – 12/хв., АТ – 90/70 мм.рт.ст. Яке ускладнення може розвинутися у хворої?  

варіанти відповідей

Тиреотоксична кома.

Гіперглікемічна кома.  

Гіпоглікемічна кома.  

  Гіпотироїдна кома.  

Тиреотоксичний криз.  

Запитання 170

Фельдшера швидкої медичної допомоги викликали до хворої, 54 років, яка перебуває в непритомному стані. Хворіє на цукровий діабет 12 років, лікується інсуліном. Об’єктивно: шкіра волога. Зіниці розширені. Рs – 74/хв., АТ – 120/60 мм.рт.ст. судоми Яке ускладнення розвинулось у хворої?  

варіанти відповідей

Гіпоглікемічна кома.  

Гіперглікемічна кома.  

Гостра судинна недостатність.  

Печінкова кома.  

Уремічна кома.  

Запитання 171

До фельдшера здоровпункту звернулася хвора, 50 років. Скаржиться на спрагу, сухість і свербіння шкіри, часте сечовипускання , значно схудла. З анамнезу хворіє близько року. За останній рік втратила 5 зубів, значно погіршився зір, була стресова ситуація. Об’єктивно: шкіра суха. Нігті ламкі, волосся рідке. ЧД – 16/хв. Діяльність серця ритмічна, тони приглушені. Рs – 78/хв., АТ – 150/85 мм.рт.ст. Який найбільш імовірний діагноз?  

варіанти відповідей

Цукровий діабет.  

Гіпертонічна хвороба.  

Мікседема.  

Нецукровий діабет.  

Хвороба Іценка-Кушинга.  

Запитання 172

До фельдшера навчального закладу звернулася хвора, 17 років, скаржиться на остуду, підвищення температури тіла, біль в поперековій ділянці ліворуч, болісне сечовиділення. Захворіла вперше, після переохолодження. При огляді: t0 – 38,5оС, Рs – 92/хв., АТ – 140/80 мм.рт.ст., симптом Пастернацького позитивний зліва. Загальний аналіз сечі: густина – 1008, каламутна, білок – 0,3 г/л. лейк. – 35-40 у полі зору, ер. – 1-2 у полі зору, циліндри гіалінові, бактерії. Який найбільш імовірний діагноз у хворої?  

варіанти відповідей

Гострий пієлонефрит.  

Гострий гломерулонефрит.  

Нирково-кам’яна хвороба  

Хронічний гломерулонефрит.  

Хронічний пієлонефрит.  

Запитання 173

До фельдшера медичного коледжу звернувся хворий 19 років, скаржиться на головний біль, набряки на обличчі, сечу кольору “м’ясних помиїв”, тупий біль у поперековій ділянці, підвищення температури тіла до 37,60С. В анамнезі: три тижні тому хворів на ангіну. Про огляді: шкіра бліда, набряки на обличчі, одутле. Рs – 86/хв., рітмичний, АТ – 165/95 мм.рт.ст. Синдром Пастернацького позитивний. Добова кількість сечі 400 мл. Який найбільш імовірний діагноз у хворого?  

варіанти відповідей

Гострий гломерулонефрит.  

Гіпертонічна хвороба.  

Гострий пієлонефрит.  

Хронічний гломерулонефрит.  

Хронічний пієлонефрит.  

Запитання 174

Хвору, 27 років швидка медична допомога доставила у реанімаційне відділення, яка знаходилася на лікування у нефрологічному відділенні з приводу гострого гломерулонефриту. Раптово виникло погіршення стану після вживання солоної їжі. Хвора скаржиться на посилення головного болю, нудоту, блювання, миготіння мушок перед очима. Про огляді: одуте обличче. Рs – 62/хв., АТ – 200/120 мм.рт.ст. за добу виділила 200 мл сечі, судоми. Яке ускладнення виникло у хворої?  

варіанти відповідей

Епілептичний синдром.

Гіпертонічний криз.  

  Ниркова еклампсія.  

Еклампсія вагітних.  

Гіпоглікемічна кома.  

Запитання 175

До фельдшера ФАПу звернулася жінка, 42 років, скаржиться на загальну слабкість, неприємне відчуття в ділянці серця, утруднення дихання, ковтання. Багато років мешкала на Закарпатті. Об’єктивно: шкіра волога. Щитоподібна залоза збільшена. Рs – 72/хв., АТ – 120/70 мм.рт.ст. уміст Т2, Т4 в межах норми. Який найбільш імовірний діагноз?  

варіанти відповідей

Гіпотиреоз

Акромегалія.  

.  Ендемічний зоб  

Дифузний токсичний зоб.  

Нецукровий діабет.  

Запитання 176

До фельдшера ФАПу звернувся хворий, 38 років, зі скаргами на прогресуючу слабкість, втомлюваність, втрату апетиту, схуднення, нудоту, блювання, біль у животі, апатію, зміну кольору шкіри, закреп та пронос. Об’єктивно: пацієнт зниженого харчування, апатичний. Шкіра тильної поверхні рук, шиї, ліктьових та колінних суглобів, пахви калитки димчастого  або бронзового кольору. Пігментні бляшки на слизовій оболонці ротової порожнини. В легенях везикулярне дихання, поодинокі сухі хрипи. ЧД – 16/хв., АТ – 95/55 мм.рт.ст. Печінка виступає з під краю реберної дуги на 1,5 см. Які діагностичні дослідження застосовують для підтвердження діагнозу?  

варіанти відповідей

Визначення кортизолу, кортикотропіну в крові.  

Визначення білірубіну в крові.  

Визначення глюкози в крові.  

Визначення ТТГ, СТГ у крові.  

Визначення Т3, Т4 в крові.  

Запитання 177

Фельдшера швидкої медичної допомоги викликали до хворого, 26 років, який перебуває у непритомному стані. З дитинства хворіє на цукровий діабет. Об’єктивно: дихання шумне із запахом ацетону. Шкіра суха, холодна дотик. Зіниці звужені. Рs – 100/хв., ниткоподібний, живіт здутий, черевна стінка напружена. Яке ускладнення розвинулося у хворого?  

варіанти відповідей

Печінкова кома.

Алкогольна кома.  

Гіпоглікемічна кома.  

  Гіперглікеміна кома.  

Уремічна кома.  

Запитання 178

До фельдшера здоровпункту промислового підприємства звернувся чоловік, 30 рок, який знаходиться на диспансерному обліку з приводу виразкової хвороби дванадцятипалої кишки. Він скаржиться на різкий кинджальний біль в єпігастрії, що виник після підйому ваги. Об’єктивно: риси обличчя загострені, шкіра бліда, холодний липкий піт, язик сухий, АТ – 90/60 мм рт.ст., пульс – 68/хв. Живіт дошкоподібний, напруження м’язів передньої черевної стінки, позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга, зникнення печінкової тупості. Яка рентгенологічна ознака найбільш характерна для даного ускладнення? 

варіанти відповідей

Симптом “ніші

Гіпертрофія складок шлунка  

Дефект наповнення  

Затримка барієвої суміші в шлунку понад 6 годин  

”  Симптом серпа  "

Запитання 179

Пацієнт , 47 років, інвалід 2 групи, звернувся до фельдшера ФАПу зі скаргами на блювоту з домішками крові, тяжкість в лівому підребер'ї, відсутність апетиту, слабкість. Працював слюсарем на заводі, зловживав алкоголем. Рахує себе хворим з 40 років, коли вперше з'явилася жовтяниця, неодноразово лікувався в стаціонарі. При огляді: шкіра і слизові оболонки субіктеричні. На шкірі під ключицями судинні "зірочки ". Зріст 169, маса 53 кг. При аускультації: тони серця ослаблені, систолічний шум. Живіт збільшений в об'ємі, "голова медузи" Визначається асцит, печінка прі пальпації збільшена щільна поверхня її гладка, збільшена селезінка. Аналіз крові: Нв- 82 г/л лейк.- 3х109/л тромб. - 90х109/л. Який найбільш імовірний діагноз?  

варіанти відповідей

Хронічний гепатит

Жовчнокам’яна хвороба  

Макронодулярний цироз печінки  

  Мікронодулярний цироз печінки, кровотеча з варикозно розширених вен стравоходу.  

Цироз-рак печінки  

Запитання 180

Пацієнт , 45р., скаржиться на біль в колінних, гомілково-ступневих, дрібних суглобах пальців рук і променево-зап’ястних суглобах, важкорухомість в них, особливо в ранні години. Біль в суглобах непокоїть протягом останніх 12 років. Зранку відмічається скутість у суглобах. При огляді: незначна блідість шкіри, гіпотрофія м’язів кінцівок. Суглоби пальців рук, колінні злегка деформовані. Пульс 90/хв, ритмічний. АТ- 130/80 мм. Рт. Ст. межи серця розширені вліво, І тон над верхівкою серця послаблений, м’який систолічний шум над верхівкою. Над легенями при перкусії легеневий звук, при аускультації везикулярне дихання. Печінка збільшена безболісна. Аналіз крові: ер – 3,6х1012/л. Нb- 104 г/л лейк. – 6,4х109/л. ШЗЕ – 52 мм/год. Який найбільш імовірний діагноз?   

варіанти відповідей

Ревматизм, поліартрит

Вузликовий періартерііт  

Деформуючий остеоартроз  

  Ревматоїдний артрит  

Системний червоний вовчак  

Запитання 181

У чоловіка ,32 років, виразкова хвороба шлунка багато років. Звернувся до фельдшера ФАПу зі скаргами на постійний біль у животі, який посилюється надвечір, відрижку, що має запах зіпсованого яйця, блювання зранку їжею, спожитою кілько днів тому, схуднення. При рентгенологічному обстеженні: розширення шлунка, затримка барієвої суміші. Яке ускладнення виразкової хвороби виникло у хворого?  

варіанти відповідей

Перфорація

Малігнізація  

Пенетрація  

  Стеноз воротаря  

Шлункова кровотеча  

Запитання 182

До фельдшера ФАПУ звернувся чоловік , 58 років, який знаходиться на диспансерному обліку з приводу хронічного гастриту типу А, зі скаргами на погіршення апетиту, відразу до м’ясної їжі, загальну слабкість, схуднення на 8 кг за останні три місяці. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

варіанти відповідей

Хронічний гастрит тип В

Виразкова хвороба шлунка, стеноз воротаря  

Хронічний гастрит тип А  

  Рак шлунка  

Хронічний гастродуоденіт  

Запитання 183

Хвора, 26 років, знаходиться на диспансерному обліку у фельдшера ФАПу з приводу хронічного гастриту типа В. Яка найбільш вірогідна причина гастриту?  

варіанти відповідей

Бактерія Helicobacter pylori  

Дуоденогастральний рефлюкс  

Зловживання алкоголем  

Нерегулярне харчування  

Сухоїдіння  

Запитання 184

До фельдшера ФАПу звернувся чоловік , 26 років, зі скаргами на кашель з виділенням незначної кількості “іржавого” мокротиння, біль в грудній клітці справа під лопаткою, який посилюється на вдиху та при кашлі, різку слабкість. Захворів два дні тому після переохолодження. При огляді: т° - 39°С, стан тяжкий, шкірні покриви бліді, рум янець на щоках, дихання поверхневе, задишка. У легенях – при перкусії притуплено – тимпанічний звук, при аускультації крепітація на висоті вдиху. Р - 100/хв, ЧД – 30/хв.. Який найбільш імовірний діагноз?  

варіанти відповідей

Гострий бронхіт

  Негоспітальна пневмонія нижньої частки правої легені, нетяжкий перебіг, ЛН 0  

Інфаркт – пневмонія справа  

Гострий фібринозний плеврит справа  

Спонтанний правобічний пневмоторакс  

Запитання 185

До фельдшера ФАПу звернувся чоловік , 58 років, зі скаргами на вологий кашель з виділенням слизисто-гнійного мокротиння у кількості до 200-500 мл на добу, має неприємний запах, воно поєднується з кровохарканням, відсутність апетиту, зниження маси тіла. Курить 35 років, зловживає алкоголем. Який діагноз можна встановити?  

варіанти відповідей

Рак легенів

Хронічний обструктивний бронхіт  

Гострий абсцес легень  

  Бронхоектатична хвороба  

Туберкульоз легень  

Запитання 186

До фельдшера ФАПу звернулися родичі чоловіка , 68 років, з метою огляду його. Богато років страждає хронічним бронхітом. Був періодичний кашель, а зараз змінився характер кашлю: він частий, надсадний, стійкий, виникає вночі або вранці, іноді кровохаркання, схуднення без видимих причин, задишка, біль у грудній клітці, субфебрильна температура тіла. Який діагноз може бути у хворого?  

варіанти відповідей

Рак легень  

Хронічний гнійно – обструктивний бронхіті  

Бронхоектатична хвороба  

Туберкульоз легень  

Спонтанний пневмоторакс  

Запитання 187

У хворого , 49 років, періодично після вживання шоколаду, горіхів, ягоди, з’ являються свистячі сухі хрипи в легенях, утруднений видих. У період між загостреннями хрипи над легенями не вислуховуються. Який імовірний діагноз у хворого  

варіанти відповідей

 Хронічний обструктивний бронхіт  

Персистивна бронхіальна астма, середньої тяжкості  

Інтермітивна бронхіальна астма 

Персистивна бронхіальна астма, тяжка форма  

Персистивна бронхіальна астма, легка форма  

Запитання 188

Виклик ШМД до хворого , 49 років. Він прокинувся від нападу сильного болю за грудниною, приймав нітрогліцерин, біль не вщухає вже 3 години. Турбує різка слабкість, задишка. Напередодні посварився з дружиною. На ЕКГ – зубець Q - широкий, глибокий, інтервал S-T вищий від ізолінії, ймовірна дуга Парді. Ваш діагноз?  

варіанти відповідей

Гострий Q-інфаркт міокарда  

Нестабільна стенокардія  

Стабільна стенокардія напруження  

Дифузний кардіосклероз, хронічна серцева недостатність  

Гостра серцева недостатність  

Запитання 189

Фельдшер ШМД на виклику. Хвора , 42 років, скаржиться на сильний головний біль, мерехтіння “мушок” перед очима. Такий стан після сварки з чоловіком. При огляді: хвора збуджена, шкіра в червоних плямах, волога. АТ – 190/100 мм.рт.ст. Рs – 92/хв., напружений. Тони серця ритмічні. Ліва межа серця розширена. Часте сечовипускання. Яка невідкладна допомога необхідна цієї хворої?  

варіанти відповідей

Димедрол 1% - 1,0 мл підшкірно

Анальгін 50% - 2 ,0 мл внутрішньом’ язово  

Баралгін по 1 таблетки 3 рази на добу  

Платифілін гідротартрат 0,2% - 1 ,0 мл підшкірно  

  Клофелін 0,01% - 1,0 мл внутрішньовенно протягом 5 хвилин у 20 мл фізіологічного розчину натрію хлориду  

Запитання 190

Фельдшер ШМД на виклику. Хворий , 63 років, скаржиться на задишку, сухий кашель, відчуття тиснення за грудниною після фізичного перенапруження. Протягом 20 років хворіє на гіпертонічну хворобу. При огляді: стан середньої тяжкості, ортопноє, акроціаноз, тахіпноє, АТ – 180/120 мм. рт.ст.,тахікардія, печінка збільшена на 4 см. В легенях маса різнокаліберних хрипів. Набряки нижніх кінцівок. Який більш імовірний діагноз у хворого?  

варіанти відповідей

  Гіпертонічний криз 

 Гіпертонічна хвороба ІІ ст. Атеросклеротичний кардіосклероз, ХНК ІІ – А-Б. 

Гострий інфаркт міокарда  

Набряк легень  

Мітральний стеноз  

Запитання 191

До фельдшера медичного коледжу звернувся студент , 16 років зі скаргами на біль в колінних суглобах, їх припухлість, т° - 38,8°С. Такий стан після перенесеної ангіни 2 тижнея тому. При огляді: шкіра бліда, зниженого харчування, рухи в колінних суглобах різко болісні. Тони серця приглушені, м’ який систолічний шум над верхівкою, акцент ІІ тону над легеневою артерією. Тахікардія, гіпотонія. Зів гіперемійований, мигдалики рихлі з гнійними пробками. Який найбільш імовірний діагноз?  

варіанти відповідей

Гострий міокардит  

Ревматизм, акт. Фаза, активність ІІ ст., гострий перебіг. Хронічний декомпенсований тонзиліт. 

Гострий інфекційний ендокардит  

Інфекційно – алергійний поліартрит  

Тонзило – кардіальний синдром  

Запитання 192

Виклик ШМД до хворого ,62 рокв, який скаржиться на раптовий напад інтенсивного стисного, пекучого загруднинного болю, з характерною іррадіацією, під час фізичного навантаження, тривалістю більше 6 хв. При огляді: блідість шкіри та ціаноз губ, холодні кінцівки. Тони серця приглушені, поодинокі екстрасистоли. Яка невідкладна допомога необхідна хворому?  

варіанти відповідей

Анальгін по 0,5 3 рази на добу 

 Нітрогліцерин 1 – 2 таблетки під язик  

Верапаміл 0,08 по 1 таблетки 4 рази на добу  

Корвалол по 15 – 30 крапель 2 – 3 рази на добу  

Діазепам 0,005 по 1 таблетки 2 рази на добу  

Запитання 193

До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт , 36 років, зі скаргами на гарячку (tо - 39оС), біль у правій половині грудної клітки, який посилюється під час глибокого дихання, кашель з виділенням незначної кількості “іржавого” харкотиння, виражену слабкість. Вкажіть найбільш імовірний попередній діагноз.  

варіанти відповідей

Абсцес легень

Бронхоектатична хвороба  

Гострий бронхіт  

  Негоспітальна пневмонія  

Сухий плеврит  

Запитання 194

Фельдшер “швидкої допомоги” доставив пацієнтку , 29 років, у вимушеному положенні в приймальне відділення з попереднім діагнозом: Правобічний сухий плеврит. Назвіть вимушене положення пацієнтки при даному захворюванні?  

варіанти відповідей

На лівому боці  

На правому боці  

У напівсидячому положенні  

Лежачи на спині  

Лежачи на животі  

Запитання 195

До фельдшера ФАПу доставлено пацієнтку , 50 років, зі скаргами на стискаючий біль в серці, біль в потиличній ділянці, задишку з виділенням пінистого кров’янистого харкотиння. Об’єктивно: аускультивно – велико- та середньопухирчасті вологі хрипи. АТ – 140/90 мм. рт. ст., ЧСС – 120/хв. Визначте, яке ускладнення виникло у пацієнтки.  

варіанти відповідей

Набряк легень  

Напад серцевої астми          

Напад бронхіальної астми   

Гостра правошлуночкова недостатність  

Гостра судинна недостатність  

Запитання 196

Фельдшер ФАПу діагностував у пацієнта, 72 років, напад стенокардії. Який лікарський засіб слід застосувати першочергово?  

варіанти відповідей

Нітрогліцерин  

Папаверин  

Анальгін  

Фуросемід  

Платифілін  

Запитання 197

Фельдшер ФАПу діагностував у пацієнтки, 58 років, неускладнений гіпертензивний криз. Який лікарський засіб потрібно застосувати в даному випадку?  

варіанти відповідей

Атропін

Платифілін  

  Ніфедипін  

Преднізолон  

Димедрол 

Запитання 198

До фельдшера ФАПу звернулася пацієнтка , 47 років, зі скаргами на періодично виникаючі, особливо в нічний час, декілька приступів загруднинного болю з іррадіацією в ліву руку через однакові проміжки часу. Вкажіть найбільш імовірний попередній діагноз.  

варіанти відповідей

Коронарний синдром Х 

Прогресуюча стенокардія  

Інфаркт міокарда  

 Вазоспастична стенокардія  

Стабільна стенокардія напруження  

Запитання 199

Фельдшера ФАПу викликали до хворої , 76 років, яка скаржиться на напади загруднинного болю при мінімальних фізичних навантаженнях, часто напад виникає у стані фізичного спокою. Вкажіть найбільш імовірний попередній діагноз.  

варіанти відповідей

Стабільна стенокардія напруження, ФК-ІV  

Стенокардія, що виникла вперше  

Стабільна стенокардія напруження, ФК-ІІІ  

Прогресуюча стенокардія  

Інфаркт міокарда  

Запитання 200

Фельдшер ФАПу доставив пацієнта М., 66 років, у відділення інтенсивної терапії здіагнозом: ІХС. Прогресуюча стенокардія. Кардіосклероз. Який основний патофізіологічний механізм лежить в основі розвитку гострих коронарних синдромів?  

варіанти відповідей

Спазм коронарної артерії 

Мікроциркуляторні зміни  

Атеросклероз коронарної артерії  

    Тромбоз коронарної артерії  

Дифузний кардіосклероз  

Запитання 201

Фельдшер ФАПу при обстеженні пацієнта Т., 38 років, пальпаторно виявив локальний біль в точці Дежардена. Яке захворювання можемо запідозрити?  

варіанти відповідей

Хронічний холецистит

Хронічний гастрит  

Хронічний ентерит  

  Хронічний панкреатит  

Хронічний гепатит  

Запитання 202

До фельдшера ФАПу звернулась пацієнтка С., 45 років, зі скаргами на ниючий біль у правому підребер’ї, гіркоту в роті, нудоту, блювання. Позитивні симптоми Ортнера та Кера. Яке захворювання слід запідозрити?  

варіанти відповідей

Хронічний ентерит

Хронічний гастрит  

  Хронічний холецистит  

Хронічний панкреатит  

Хронічний гепатит  

Запитання 203

До фельдшера ФАПу звернулась хвора Б., 68 років, яка понад 10 років перебуває на диспансерному обліку з приводу виразкової хвороби шлунка, зі скаргами на втрату апетиту, відразу до м’яса та риби, схуднення, загальну слабкість. Про що свідчать такі симптоми?  

варіанти відповідей

Хронічний гепатит

Хронічний панкреатит  

  Малігнізація виразки  

Стеноз воротаря  

Пенетрація виразки  

Запитання 204

До фельдшера ФАПу звернулась пацієнтка П., 37 років, зі скаргами на болі ниючого характеру по всьому животу, але частіше в лівій здухвинній ділянці, які виникають через 7-8 годин після їди, вночі або під ранок. Ваш попередній діагноз.  

варіанти відповідей

Хронічний ентерит

Хронічний гастрит  

  Хронічний коліт  

Хронічний холецистит  

Хронічний гепатит  

Запитання 205

До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт Р., 56 років, зі скаргами на проноси з виділенням слизу. З анамнезу відомо, що пацієнт хворіє на хронічний коліт. З якого відділу кишечника потрібно розпочати глибоку методичну ковзну пальпацію за Образцовим та Стражеско?              

варіанти відповідей

Низхідної ободової кишки 

Висхідної ободової кишки  

Поперечної ободової кишки  

   Сигмоподібної ободової кишки       

Сліпої кишки  

Запитання 206

До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт Р., 20 років, зі скаргами на болі ниючого характеру в поперековій ділянці, підвищення t0 тіла до 38,50С. Симптом Пастернацького позитивний справа. Загальний аналіз сечі: лейкоцитурія. Ваш попередній діагноз.  

варіанти відповідей

Гострий гломерулонефрит

Хронічний холецистит  

Хронічний гломерулонефрит  

  Гострий пієлонефрит  

Нирковокам’яна хвороба  

Запитання 207

Фельдшер ФАПу доставив пацієнта С., 52 років, в реанімаційне відділення з приводу гострої ниркової недостатності. Назвіть механізм виникнення даного захворювання.  

варіанти відповідей

Запалення збірних трубок

Запалення ниркової миски  

  Зниження клубочкової фільтрації  

Підвищена секреція реніну  

Підвищена секреція альдостерону  

Запитання 208

До фельдшера ФАПу звернулась хвора Д., 34 років, зі скаргами на відчуття серцебиття, дратівливість, поганий сон. Об’єктивно: хвора збуджена, екзофтальм, блиск очей, збільшення щитоподібної залози. ЧСС - 120/хв. Ваш попередній діагноз.  

варіанти відповідей

Гіпотиреоз 

Ендемічний зоб  

 Дифузний токсичний зоб  

Туберкульоз легень  

Стабільна стенокардія напруження  

Запитання 209

Фельдшер ФАПу прибув на виклик до хворого Т., 42 років, діагностував гіперглікемічну кому. Порушення якого виду обміну приводить до утворення кетонових тіл?  

варіанти відповідей

Вітамінного

Білкового  

Вуглеводного  

  Жирового  

Мінерального  

Запитання 210

До фельдшера ФАПу звернувся хворий Н., 42 років, із скаргами на шкірні висипання на передній поверхні тулуба. Фельдшер діагностував петехіальний висип. При якому захворюванні може з’явитись дана висипка на шкірі?  

варіанти відповідей

Гемолітична анемія

В-12 дефіцитна анемія  

Залізодефіцитна анемія  

  Тромбоцитопенічна пурпура  

Лімфогранулематоз  

Запитання 211

Фельдшер ФАПу прибув на виклик до пацієнта , 25 років, аускультативно виявив у нижній частці правої легені бронхіальне дихання, там же визначив посилення голосового тремтіння. При якому захворюванні посилюється голосове тремтіння?  

варіанти відповідей

Бронхіальна астма 

Емфізема легень  

Прогресуюча стенокардія  

   Негоспітальна пневмонія  

Гострий бронхіт  

Запитання 212

До фельдшера ФАПу звернувся хворий , 36 років, зі скаргами на болі в променево-зап’ястних та дрібних суглобах кистей і стоп, ранкову скутість. Дрібні суглоби кистей і стоп набряклі, болючі при рухах і пальпації. Ваш попередній діагноз.  

варіанти відповідей

Ревматизм

Деформуючий остеоартроз  

  Ревматоїдний артрит  

Системний червоний вовчак  

Системна склеродермія  

Запитання 213

Фельдшер ФАПу доставив хвору , 36 років, в ревматологічне відділення з приводу ревматоїдного артриту. Назвіть найбільш ранній клінічний симптом даного захворювання.             

варіанти відповідей

Атрофія м’язів 

Ульнарна девіація кистей  

 Ранкова скутість суглобів кистей  

Геморагічний висип  

Носові кровотечі  

Запитання 214

Фельдшера ФАПу викликали до хворого., 30 років, у якого через 40 хвилин після укусу бджоли в губу почали набрякати губи, повіки, голос став охриплим, з’явився “гавкаючий” кашель, дихання стало утрудненим. Який стан розвинувся у пацієнта?  

варіанти відповідей

Бронхіальна астма

Кропив’янка  

Анафілактичний шок  

  Набряк Квінке  

Контактний дерматит  

Запитання 215

У хворого на бронхіальну астму почався сухий кашель, виникла гостра нестача повітря, дихання утруднилось, видих здійснюється зі свистом і чути на віддалі. Який препарат потрібно приготувати для надання невідкладної допомоги?  

варіанти відповідей

Розчин глюкози

Розчин корглікону  

Розчин строфантину  

  Розчин еуфіліну  

Розчин дибазолу  

Запитання 216

Яка клінічна ознака найбільш характерна при масивному ексудативному плевриті?  

варіанти відповідей

Кашель

Біль у грудній клітці  

Кровохаркання  

  Виражена задишка   

Дистанційні хрипи  

Запитання 217

У хворої, 68 років, відмічається виділення великої кількості харкотиння (більше 300 мл) "повним ротом", з неприємним запахом. Про яке захворювання можна подумати?  

варіанти відповідей

Рак легені

Інфаркт легені  

  Абсцес легень   

Бронхіальна астма  

Пневмонія  

Запитання 218

На прийом звернулася хвора 48 р. зі скаргами на головний біль у потиличній ділянці, шум у вухах, швидку втомлюваність, фізичну слабкість. Об’єктивно: межі серця розширені вліво. Вислуховується акцент другого тону над аортою. Ps – 95/хв. АТ – 185/100 мм рт. ст. Вкажіть, яке усладнення є найбільш поширеним для даного захворювання?  

варіанти відповідей

Інфаркт міокарда

Серцева астма  

   Гіпертонічний криз   

Судинна недостатність   

Інсульт  

Запитання 219

Хворий 53 р. звернувся зі скаргами на інтенсивний тривалий стискаючий біль у ділянці серця, який віддає у ліву руку і під ліву лопатку. Біль не зникає після приймання нітрогліцерину.Об’єктивно: хворий блідий, вкритий холодним потом, кінчик носа та видимі слизові оболонки ціанотичні. Ps – 96/хв., АТ 90/60 мм рт. ст. Вкажіть, яке дослідження першочегово необхідно провести хворому для встановлення діагнозу?   

варіанти відповідей

Загальний аналіз сечі 

Біохімічний аналіз крові  

Загальний аналіз крові   

  Електрокардіографію  

Рентгенограму ОГК  

Запитання 220

До Вас звернувся хворий зі скаргами на слабкість, підвищення t тіла, болями в колінному суглобі. З анамнезу місяць тому була ангіна. Розвиток якого захворювання можна запідозрити:  

варіанти відповідей

Гемартроз

Ревматоїдний артрит  

Остеомієліт  

Туберкульоз кісток суглобів  

  Ревматизм   

Запитання 221

Характер болю при інфаркті міокарда:   

варіанти відповідей

Гострий, тиснучий, пекучий біль, віддає під ліву і праву лопатку, знімається спазмолітиками

Ниючий, тупий біль в ділянці серця, немає іррадіації  

  Стискаючий, пекучий біль над всією ділянкою серця на протязі 30 хв. і більше, не знімається нітрогліцерином  

Загрудинний, тиснучий біль, поширюється в ліву руку, швидко зникає після приймання нітрогліцерину  

Тупий, ниючий біль, відчуття важкості в ділянці серця  

Запитання 222

У жінки 42 років загострення виразкової хвороби шлунка. Який з дієтичних столів показаний цій хворій?   

варіанти відповідей

№7 

№2  

№5  

  №1  

№10   

Запитання 223

У хворого 50 років після надмірного вживання їжі та алкоголю раптово виник інтенсивний біль в епігастральній ділянці та правому підребер'ї, який супроводжувався нудотою, блюванням та здуттям живота. Пульс 100/хв, аритмічний, екстрасистолія. АТ - 90/60 мм рт.ст. Тони серця різко послаблені. Пальпаторно: розлите напруження і болючість верхньої половини черевної стінки. Лейкоцитоз -13,8х109/л. ЕКГ - інтервал ST у відведеннях ІІІ і aVF вище ізолінії на 6 мм. Яка патологія розвинулась у хворого?  

варіанти відповідей

Харчова токсикоінфекція 

Гострий панкреатит  

Гострий холецистит  

Перфорація виразки шлунка  

 ІХС. Гострий інфаркт міокарда  

Запитання 224

Фельдшера ФАПу викликали до пацієнта, який скаржиться на кашель з виділенням гнійного харкотиння з неприємним запахом вранці (до 200 мл), підвищення температури тіла до 37,80С. При огляді пальці мають вигляд “барабанних паличок”, а нігті “годинникових скелець”. Фельдшер запідозрив у хворого:  

варіанти відповідей

плеврит 

пневмонію  

туберкульоз  легень

 бронхоектатичну хворобу  

пневмоконіоз  

Запитання 225

Фельдшер ШМД обслуговує виклик до пацієнта, який скаржиться на біль у ділянці серця стискаючого характеру з іррадіацією в ліве плече, лопатку. Біль триває 5 хвилин. Для невідкладної допомоги фельдшер використає в першу чергу:  

варіанти відповідей

нітрогліцерин  

еуфілін  

димедрол  

натрія хлорид  

преднізолон  

Запитання 226

До фельдшера ФАПу звернулася пацієнтка 42 років із скаргами на: сухість шкіри, ламкість і викришування нігтів, випадання волосся, спотворення смаку (вживає крейду вапно, гіпс). Для якого синдрому характерні такі  ознаки?  

варіанти відповідей

Анемічний  

Пухлинної інтоксикації  

Сидеропенічний  

Геморагічний  

Гемолітичний  

Запитання 227

Хвора 34 р.,скаржиться на слабкість, швидку втомлюваність, шум у вухах, задишку, бажання їсти крейду. Шкіра бліда, суха, тони серця ритмічні, сістоличний шум на верхівці, АТ- 120/70 мм. рт. ст. пульс 84/хв. У крові знижений гемоглобін, кольоровий показник. Який препарат треба призначити хворій?  

варіанти відповідей

вітамін С

вітамін А  

вітамін В12  

  фенюльс  

вітамін Е  

Запитання 228

До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт 29 років, який в зв?язку із загостренням хронічного тонзиліту приймав антибіотики. Раптово підвищилась температура тіла, стали боліти суглоби, живіт, на шкірі з’явились геморагічні висипання з характерним симетричним положенням, особливо на нижніх кінцівках. А також зміна кольору сечі - червона. Який найбільш вірогідний діагноз?  

варіанти відповідей

Гострий пієлонефрит

Гострий цистит   

   Геморагічний васкуліт   

Гострий гломерулонефрит   

Амілоїдоз нирок   

Запитання 229

У пацієнта 18 років, що хворіє на ревматизм з мітральним стенозом, після гри у футбол з’явились задишка, виділення рожевого пінистого мокротиння. Об’єктивно: над легенями вислуховуються дрібно- та середньоміхурцеві вологі хрипи. Вкажіть, яке ускладнення виникло у пацієнта.  

варіанти відповідей

Легенева кровотеча

Гостра судинна недостатність  

Гостра дихальна недостатність  

  Гостра лівошлуночкова недостатність  

Шлунково-кишкова кровотеча  

Запитання 230

Фельдшера “Швидкої медичної допомоги” викликали до хворого 42 р., у якого спостерігаються відчуття голоду, загальна слабкість, виражена вологість шкірних покривів, тремор кінцівок, гіперкінезія. Через декілька хвилин пацієнт втратив свідомість. Зіниці розширені, тонус очних яблук збережений, дихання часте, поверхневе. В анамнезі: цукровий діабет. Який стан розвинувся у пацієнта?  

варіанти відповідей

Гіпоглікемічна кома  

Напад бронхіальної астми  

Напад стенокардії  

Гіпертензивний криз  

Гіперглікемічна кома  

Запитання 231

Пацієнт 53 р., з хронічною недостатністю кровообігу, який лікується серцевими глікозидами, викликав ШМД з приводу втрати апетиту, нудоти, блювання, “перебоїв” в діяльності серця. Вкажіть, передозування якого препарату, в першу чергу, викликало погіршення самопочуття пацієнта.  

варіанти відповідей

Рибоксину 

Нітросорбіду  

 Дигітоксину  

Аспаркаму  

Гіпотіазиду  

Запитання 232

Хворий 47 років, який доставлявся машиною швидкої допомоги, з діагнозом “гострий інфаркт міокарда” став відмічати різке погіршення самопочуття: посилився біль за грудиною, з'явилася задишка, запаморочення. Об'єктивно: пульс 120/хв, тони серця глухі, рясне потовиділення. Яке ускладнення виникло у пацієнта?

варіанти відповідей

Кардіогенний шок

Серцева астма

Гостра судинна недостатність

Стенокардія 

Набряк легень

Запитання 233

До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт 30 років зі скаргами на остуду, відчуття голоду, неспокій. Анамнез: пацієнт страждає на цукровий діабет 1-го типу. Об'єктивно: пацієнтзбуджений, шкіра тепла, профузний піт, неадекватна поведінка. Рівень глюкози у крові 2,0м моль/л. Назвіть першочергові заходи невідкладної допомоги ?

варіанти відповідей

Підшкірне введення 40 ОД інсуліну

Внутрішньовенне струменеві введення 40% розчину глюкози 5мл

Внутрішньовенне краплинне введення 0,9% розчину натрію хлориду 200мл

Внутрішньовенне струменеві введення 40% розчину глюкози 40-60мл

Внутрішньовенне струменеві введення 5% розчину глюкози 40-60мл

Запитання 234

Хворий 50 років скаржиться на появу три тижні тому сильних ангінозних нападів за грудниною з іррадіацією в шию та нижню щелепу, тривалістю до 10 хв..За останній час болі почастішали до 10- 15 разів на добу.В анамнезі - зловживання алкоголем.Який найвірогідніший діагноз?

варіанти відповідей

ІХС.Інфаркт міокарда

Нейроциркуляторна дистонія

ІХС.Прогресуюча стенокардія

ІХС.Стабільна стенокардія напруження

ІХС.Стенокардія спокою.

Запитання 235

Пацієнт 38 років протягом двох тижнів відзначає стискаючий біль у верхній третині груднини, що виникає при підйомі на 3-й поверх та триває до 5 - 10хвилин.Об-но: ЧСС-82 за хв., АТ-120/80 мм рт. ст..Який найбільш вірогідний діагноз?

варіанти відповідей

ІХС.Стенокардія, що вперше виникла

ІХС.Гострий інфаркт міокарда

ІХС.Стабільна стенокардія напруження 3 ФК

ФК.Стабільна стенокардія напруження 4

Нейроциркуляторна дистонія

Запитання 236

Виклик фельдшера ШМД до пацієнта 50 років, який скаржиться на інтенсивний пекучий біль за грудниною з іррадіацією у ліву руку, що триває понад годину, не знімається нітрогліцерином.На ЕКГ - ознаки гострого інфаркту міокарда.Невідкладна допомога при больовому синдромі включає введення:

варіанти відповідей

Фентанілу, дроперидолу

Еуфіліну, ефедрину

Папаверину,лазиксу

Дибазолу,атропіну

Строфантину,коркглікону

Запитання 237

До фельдшера звернувся чоловік 34 років зі скаргами на набряки на обличчі, поперековій ділянці, ногах.Хворіє три роки.В сечі висока протеєнурія.В анамнезі - гострий гломерулонефрит.Найімовірніший попередній

діагноз?

варіанти відповідей

Хронічний гломерулонефрит

Хронічний пієлонефрит

Гострий пієлонефрит

Нирковокам'яна хвороба

Хронічний цистит

Запитання 238

Пацієнт 72 років, госпіталізований фельдшером ШМД зі скаргами на біль у серці, задишку.Об'єктивно:межі серця зміщені ліворуч на 1 см,тони послаблені, аритмічні.На ЕКГ = інтервали R-R різної тривалості, хвилі f.Про яке порушення серцевого ритму йдеться?

варіанти відповідей

Миготлива аритмія

Синусова тахікардія

Екстрасистолічна аритмія

Пароксизмальна шлуночкова тахікардія

Синусова аритмія

Запитання 239

До фельдшера звернувся пацієнт 20 років зі скагами на пігментацію шкіри, яка виникла недавно,(золотисто-коричневого кольору), потемніння волосся, відсутність апетиту, нудоту, діарею, біль у животі. схужнення.Дихання везикулярне.АТ-100/70 мм рт.ст..Ps-60/хв..Аускультативно - тони серця послаблені.Живіт при пальпації болісний в епігастрії.Ніктурія.Знижена функція статевих залоз.Яке захворювання виникло у пацієнта?

варіанти відповідей

Подагра

Хвороба Іценко-Кушинга

Хвороба Аддісона

Панкреатит

Ожиріння

Запитання 240

На ФАП звернувся пацієнт44-х років зі скаргами на кашель з виділенням невеликої кількості слизово-гнійного мокротиння, задишку при фізичному навантаженні, підвищення температури тіла до субфебрильних цифр, загальну слабкість.Хворіє близько 10 років.Робота пов`язана з переохолодженнями.Курить з юнацького віку по 1 пачці цигарок в день.Грудна клітка діжкоподібної форми.Перкуторно - коробковий звук.Аускультативно - середньопухирчасті хрипи.Найімовірніший попередній діагноз?

варіанти відповідей

Гострий бронхіт

Бронхоектатична хвороба

Хронічний обструктивний бронхіт

Бронхіальна астма

Хронічний катаральний бронхіт

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест