Лейкози та лімфоцитози

Додано: 26 листопада 2023
Предмет:
23 запитання
Запитання 1

1. В периферичній крові людини в нормі виявляються формені елементи наступних класів: 

варіанти відповідей

A. I -го та II -го 

B. II -го та III -го 

C. III -го та IV -го 

D. IV -го та V -го 

E. V-го та VI -го 

Запитання 2

2. Мегакаріоцитарний росток кровотворення кісткового мозку дає початок наступним елементам периферичної крові: 

варіанти відповідей

А. Еритроцитам 

В. Лімфоцитам 

C. Тромбоцитам 

D. Моноцитам 

Е. Сегменто-ядерним клітинам (нейтрофілам, базофілам, еозинофілам) 

Запитання 3

3. Яка форма лімфогранулематозу вважається доброякісною по перебігу? 

варіанти відповідей

А. Варіант з перевагою лімфоїдної тканини 

В. Нодулярний склероз 

С. Змішаноклітинний варіант 

D. Bapiaнт з пригніченням лімфоїдної тканини 

Е. Саркома Ходжкіна 

Запитання 4

4. При гістологічному дослідженні збільшеного шийного лімфатичного вузла, виявлені наступні мікроскопічні ознаки: проліферація лімфоїдних клітин різного ступеня зрілості, наявність гігантських клітин Ходжкіна і Рід-Березовсокого-Штернберга, а також еозинофілів, плазматичних клітин, нейтрофільних лейкоцитів, серед яких визначаються вогнища некрозу і фіброзу. Який з перерахованих варіантів лімфогранулематозу найбільш ймовірний? 

варіанти відповідей

А. 3 перевагою лімфоїдної тканини 

В. Нодулярний склероз 

С. Змішано-клітинний варіант 

D. 3 пригніченням лімфоїдної тканини 

Е. Саркома Ходжкіна 

Запитання 5

5. На розтині померлого в гематологічному відділенні, виявлені множинні крововиливи в шкірі, слизових і серозних оболонках, збільшені мигдалики темно-сірого кольору. Лімфовузли різних локалізацій до 1,5см у діаметрі, мʼякі, сіро-рожеві на розрізі. Кістковий мозок стегнової кістки темно-червоного кольору. При мікроскопічному дослідженні в лімфовузлах, печінці, селезінці і нирках виявлені лейкозні інфільтрати з лімфобластів. Відомо, що в клінічному аналізі крові при житті визначалося: еритроцитів до 3×10 л, лейкоцітив 100×10 л, багато лімфобластів при наявності зрілих форм і відсутності пролімфоцитів. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний? 

варіанти відповідей

А. Лімфогранулематоз 

В. Хронічний лімфолейкоз 

С. Гострий лімфолейкоз 

D. Лімфосаркома 

Е. Хронічний мієлолейкоз 

Запитання 6

6. У хворого, в локусі патологічного перелому ребра, виявлена пухлина. В клініці захворювання вказується на стійку протеїнурію, з присутністю аномальних білків типу Бенс-Джонса, а також наявність остеолітичних вогнищ у кістках хребта, черепа і таза. Гістологічно: клітини пухлини представлені плазмобластами і плазмоцитами. Ваш діагноз. 

варіанти відповідей

А. Первинна макроглобулінемія 

В. Хвороба важких ланцюгів 

С. Остеосаркома 

D. Мієломна хвороба 

Е. Фібросаркома 

Запитання 7

7. Смерть семирічного хлопчика наступила внаслідок гострої постгеморагічної анемії, що обумовлена профузною кровотечею зі шлунковокишкового тракту. В процесі патологоанатомічного дослідження виявлено: макроскопічно - недокрівʼя внутрішніх органів, збільшення різних груп лімфовузлів, тимомегалія, помірно виражена гепатоспленомегалія, яскраво-червоний кістковий мозок; мікроскопічно - гіперцелюлярний кістковий мозок з мономорфним інфільтратом із бластних клітин, дифузно-осередкові пухлинні інфільтрати в печінці, селезінці. Лімфовузлах, оболонках і речовині головного мозку. 

варіанти відповідей

А. Гострий лімфобластний лейкоз 

В. Гострий мієлобластний лейкоз 

С. Гострий недиференційований лейкоз 

D. Гострий монобластний лейкоз 

Е. Гострий плазмобластний лейкоз 

Запитання 8

8. У померлого чоловіка 30 років, на розтині виявлена збільшена селезінка (вага 900,0), збільшена печінка (вага 4000, 0), збільшені лімфовузли, кістковий мозок діафіза стегна соковитий, малиново-червоного кольору. Мікроскопічно: в печінці відзначаються густі інфільтрати переважно по ходу портальних трактів, що складаються з незрілих кровотворних клітин, з ядром округлої форми і вузьким ободком цитоплазми. Про яке захворювання можна думати? 

варіанти відповідей

А. Хронічний лімфолейкоз 

В. Хронічний мієлоїдний лейкоз 

С. Генералізована форма лімфогранулематозу 

D. Гострий мієлобластний лейкоз 

Е. Гострий лімфобластний лейкоз 

Запитання 9

9. 70-літньому хворому з вираженою гепатоспленомегалією і кахексією зроблена діагностична пункція та біопсія печінки. При гістологічному дослідженні встановлено: по ходу портальних трактів відзначаються множинні інфільтрати з мономорфних круглих клітин, що верифіціровані як про лімфоцити і В-лімфоцити. Для якого захворювання характерні перераховані вище зміни? 

варіанти відповідей

А. Лімфосаркома 

В. Гострий лімфолейкоз 

С. Лімфогранулематоз 

D. Хронічний лімфолейкоз 

Е. Хвороба Сезарі

Запитання 10

10. Під час гістологічного дослідження лімфовузла хворого 18 років, з ділянки заднього трикутника шиї морфолог виявив скопичення клітин, серед яких поодинокі багатоядерні клітини Ходжкіна та багато лімфоцитів, поодинокі плазматичні клітини, еозинофіли. Яке захворювання у хворого? 

варіанти відповідей

А. Лімфоцитарна лімфома 

B. Нодулярна лімфома 

С. Лімфогранілематоз 

D. Хронічний лімфолейкоз 

Е. Пухлина Беркіта 

Запитання 11

11. У хворого при рентгенологічному обстеженні в плоских кістках виявлені множинні вогнища остеопорозу і остеолізису. У трепанобіоптаті виявлено високий вміст пухлиноподібних плазматичних клітин. Ваш діагноз. 

варіанти відповідей

А. Мієломна хвороба 

В. Гострий моноцитарний лейкоз 

С. Хронічний мієлолейкоз 

D. Лімфогранулематоз 

Е. Гістіоцитоз 

Запитання 12

12. Для якого виду анемії характерні зміни в органах у вигляді атрофії слизової оболонки шлунку, у кістковому мозку - недозрілі форми еритропоезу (мегалобласти). 

варіанти відповідей

А. Постгеморагічна анемія 

B. Анемія внаслідок порушення кровотворення 

С. Залізодефицитна анемія 

D. Перніціозна анемія 

E. - 

Запитання 13

13. У дитини вади розвитку сполучаються з мегалоцитозом, ретикулоцитозом, лейко- та тромбопенією, геморагіями і аплазією кісткового мозку. 

варіанти відповідей

А. Гіпопластична анемія (Фанконі) 

В. Постгеморагічна анемія 

С. Гемолітична анемія 

D. Апластична 

E. - 

Запитання 14

14. При торакототомії, у хворого 55 років, в передньому середостінні виявлено пакет лімфовузлів. При мікроскопічному дослідженні в лімфовузлах виявлені інфільтрати, які складаються з лімфоцитів, гістіоцитів, еозинофілів та багатоядерних клітин Березовського-Штернберга, навколо яких є розростання волокнистої сполучної тканини. Який діагноз є найбільш вірогідний. 

варіанти відповідей

А. Лімфогранулематоз з придушенням

лімфоїдної тканини 

В. Змішано-клітинний варіант

лімфогранулематозу 

С. Лімфогранулематоз, нодулярний

склероз 

D. Лімфогранулематоз з перевагою лімфоїдної тканини 

E. - 

Запитання 15

15. Під час огляду дитини 12 років, були виявлені збільшені мигдалики з виразковими дефектами, вкриті некротичними масами. В наступні дні розвинувся геморагічний синдром, при розвитку якого хворий помер. На розтині було виявлено крововилив у головний мозок. Мікроскопічно встановлено: кістковий мозок гіперцелюлярний з присутністю великої кількості бластних клітин. Аналогічні клітини мають перевагу і в клітинній популяції тканин мигдалин. Діагностуйте основне захворювання. 

варіанти відповідей

А. Гнійна ангіна 

В. Хронічний лейкоз 

С. Некротична ангіна 

D. Гострий лейкоз 

Е. Лімфогранулематоз 

Запитання 16

16. Під час огляду хлопця 16 років були виявлені збільшені підчелюсні та шийні лімфовузли. Мікроскопічно: в лімфатичних вузлах будова стерта, виявляються великі клітини з багатолопасними ядрами, багаточисленні одноядерні клітини, еозинофільні та нейтрофільні лейкоцити, лімфоцити, ділянки некрозу та осередки склерозу. Діагностуйте захворювання. 

варіанти відповідей

А. Лімфогранулематоз 

В. Гіперплазія лімфатичного вузла 

С. Гранулематозний лімфаденіт 

D. Гнійний лімфаденіт 

Е. Неходжкінська лімфома 

Запитання 17

17. На розтині тіла померлої, яка страждала захворюванням крові (в крові - лейкоцитоз 100х10 л.), виявлено ліпоїдний кістковий мозок (мікроскопічно в ньому - мієлоцити, промієлоцити та бластні клітини), збільшена до 7кг селезінка (мікроскопічно в ній ішемічні інфаркти та інфільтрація пульпи мієлоцитами), збільшена до 6кг печінка (мікроскопічно - виражена дифузна лейкозна інфільтрація синусоїдів). Вкажіть найбільш вірогідний діагноз. 

варіанти відповідей

А. Гострий мієлолейкоз 

В. Хронічний мієлолейкоз 

С. Гострий недиференційований лейкоз 

D. Гострий лімфолейкоз 

Е. Хронічний лімфолейкоз 

Запитання 18

18. У хворого, що тривалий час працював з бензолом, прогресує анемія і геморагічний синдром. В біоптаті грудини переважає жирова тканина, виявляються нечисленні дрібні островки кровотворення з поодинокими клітинами мієлопоезу. Ваш діагноз. 

варіанти відповідей

A. Гіпопластична анемія 

B. Хронічний мієлолейкоз 

C. Перніціозна анемія 

D. Гемолітична анемія 

E. - 

Запитання 19

19. При гістологічному дослідженні збільшеного лімфатичного вузла, виявлена проліферація лімфоцитів, гістіоцитів, ретикулярних клітин, еозинофільних лейкоцитів, малих і великих клітин Ходжкіна, багатоядерних клітин Березовського - Штернберга. Якому з перерахованих захворювань відповідають описані морфологічні дані? 

варіанти відповідей

А. Лімфосаркома 

В. Метастаз раку 

С. Хронічний лейкоз 

D. Гострий лейкоз 

Е. Лімфогранулематоз 

Запитання 20

20. На розтині померлого хворого виявлені збільшені, спаяні між собою, щільні, з біло-жовтими вогнищами некрозу лімфовузли різної локалізації (шийні і медіастальні). Селезінка має "порфірний" вигляд. При мікроскопічному дослідженні лімфатичних вузлів і селезінки виявлена проліферація поліморфних клітин з наявністю атипічних клітин, серед яких відзначаються багатоядерні гігантські клітини Рід-Березовського-Штернберга. Яке захворювання було у даному випадку? 

варіанти відповідей

А. Лімфогранулематоз 

В. Хронічний лімфолейкоз 

С. Лімфосаркома 

D. Ретикулосаркома 

Е. Грибоподібний мікоз 

Запитання 21

21. На розтині чоловіка, що страждав частими переломами кісток і загинув від уремії, у кістках черепа, ребрах і хребті - явища остеопорозу і множинні гладкостінні начебто штамповані дефекти. При мікроскопічному дослідженні кісткового мозку, виявлена дифузна інфільтрація його пухлинними клітинами лімфоплазмоцитарного ряду. Який з перерахованих діагнозів найбільш вірогідний? 

варіанти відповідей

A. Мієломна хвороба 

В. Первинна макроглобулінемія 

С. Хвороба важких ланцюгів 

D. Хвороба Педжета 

Е. Хвороба Ренклінхаузена 

Запитання 22

22. Жінка 62-х років скаржиться на частий біль у ділянці грудної клітки і хребта, переломи ребер. Лікар припустив мієломну хворобу (плазмоцитома). Який з перерахованих нижче лабораторних показників матиме найбільше діагностичне значення? 

варіанти відповідей

А. Гіперальбумінемія 

В. Протеїнурія 

С. Гіпоглобулінемія 

D. Гіпопротеїнемія 

E. Парапротеінемія 

Запитання 23

23. При дослідженні трупа чоловіка, який страждав багато років виразковою хворобою шлунка, що ускладнилась кровотечею, знайдені бліді шкірні покрови та внутрішні органи. У кістковому мозку трубчастих кісток, спостерігаються явища регенерації з перетворенням жирового кісткового мозку в червоний, а також явиша жирової дистрофії в паренхіматозних органах. 

варіанти відповідей

А. Хронічна постгеморагічна анемія 

В. Залізодефицитна анемія 

С. Анемія внаслідок недостатності вітаміну В12 

D. Гостра постгеморагічна анемія 

Е. Всі відповіді вірні 

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест