Медсестринство в психіатрії (свідомість)

Додано: 29 січня 2022
Предмет:
Тест виконано: 72 рази
10 запитань
Запитання 1

Хвора 47 років в ожеледь упала на вулиці, вдарилася потилицею, знепритомніла на 20 хвилин. Прийшовши до тями, не могла зрозуміти, хто поруч з нею. Мовний контакт ускладнений, погано розуміє звернені до неї питання, відповідає на них після пауз. Сонлива, загальмована. Яке порушення свідомості у хворої?

варіанти відповідей

Непритомність

Оглушливість

Делірій

Аменція

Онейроїд

Запитання 2

Хворий 41 років, останні 2 тижня пив щодня. Напередодні госпіталізації впав і зламав ногу, накладений гіпс. Сьогодні вночі не спав, намагався піднятися з ліжка, не впізнав дружину, бачив у кімнаті багато пацюків, лаявся з друзями по чарці, тому що чув їхні голоси. Не розумів, де знаходиться. У лікарні за 3 дні свідомість прояснилася, пам'ятав про своє "бачення" і "голоси". Про те, що було в дійсності, не пам'ятає. Який синдром порушеної свідомості був у хворого?

варіанти відповідей

Деліріознй

Онейроїдний

Оглушливість

Аменція

Сутінковий стан свідомості

Запитання 3

Хвора 24 роки, знаходиться в інфекційному відділенні з приводу грипу. Стала неспокійною в межах ліжка, розкидається, стягає ковдру, смикає білизну. Розгублена, не розуміє, що відбувається. Вимовляє незв'язні слова. Підвищене відволікання. Відчуває фрагментарні галюцинації та ілюзії. То плаче, то сміється, то стогне. Після виходу з хворобливого стану нічого не пам'ятає про свої переживання. Визначте порушення свідомості у хворої.

варіанти відповідей

Деліріозний синдром

Оглушливість

Аментивний синдром

Онейроїдний синдром

Сутінковий стан свідомості

Запитання 4

Хвора сидить у ліжку, недоступна для контакту, не реагує на звернення до неї. Вираз обличчя то тривожний, то захоплений, то радісний. Цей стан продовжується кілька діб. Після виходу з нього розповіла, що їй уявлялося: нібито вона летить у космічному кораблі, навколо пропливають яскраві зірки. Її дивувало те, що бачила за вікном людей, які ходять по вулицях. Потім побачила себе, що приземлилася, назустріч їй бігли люди, вітали. Побачила, як вона йде по красивій килимовій доріжці до трибуни, на якій стояли члени уряду, що зустрічали її. Спогади про те, що відбувалося з нею насправді в цей відрізок часу, не збереглися. Визначте синдром порушення свідомості.

варіанти відповідей

Деліріозний

Сутінковий стан

Онейроїдний

Аментивний

Обнубіляція

Запитання 5

Хвора 22 років, бухгалтер, з 14 років епілептичні припадки. Напередодні госпіталізації раптово на роботі перехилилася через свій стіл, закричала, стала душити співробітницю, чинила різкий опір тим, хто намагався її стримати. Обличчя виказувало страх, кричала: "Пожежа! Рятуйтеся! Не вбивайте!" Розкидала по підлозі папери, перекинула стільці. Через кілька хвилин заспокоїлася, погляд став осмисленим, здивовано запитувала: "Що тут відбувається?" Була вкрай здивована тим, що вона була причиною безладдя. Нічого про хворобливий стан не пам'ятала. Визначте синдром порушення свідомості.

варіанти відповідей

Аментивний

Деліріозний

Амбулаторного автоматизму

Сутінкового стану свідомості

Онейроїдний

Запитання 6

Хвора страждає гіпертонічною хворобою, лікується в неврологічному відділенні. Звичайно привітна, ввічлива, адекватна. Під час одного з обходів її лікар звернув увагу на те, що хвора не зовсім розуміє його питання, просить повторити їх, не розуміє інструкції лікаря, що обстежує її неврологічний статус. Увага розсіяна, задає лікарю неадекватні питання. Наступного дня цілком адекватна, не може пояснити свою поведінку напередодні, хоча і пам'ятає про неї. Визначте форму порушення свідомості.

варіанти відповідей

Сопор

Сомноленція

Обнубіляція

Оглушливість

Аменція

Запитання 7

Хвора 15 років із суїцидної мети випила 10 таблеток бесалолу. Астенізована, сонлива. За власною ініціативою ні з ким не контактує, лежить із закритими очима. При зверненні до неї повертається вбік, говорить, починає відповідати на питання, але після 2-3 слів щось невиразно бурмоче. Трохи відпочивши, знову починає щось говорити, але після 2-3 слів виснажується. Визначте вид порушення свідомості.

варіанти відповідей

Кома

Сопор

Обнубіляція

Оглушливість

Астенічна сплутаність

Запитання 8

Хворий, що страждає на епілепсію, зібравшись на роботу, за 2 години після виходу з будинку з'явився в пригороді, куди міг за цей час приїхати електричкою. Не пам'ятав, як їхав, хто був поруч. Яке порушення свідомості було у хворого?

варіанти відповідей

Астенічна сплутаність

Амбулаторний автоматизм

Сопор

Оглушливість

Обнубіляція

Запитання 9

Після травми черепа хворий лежить нерухомо із закритими очима, на питання не відповідає. Інструкції не виконує. Корнеальні, зіничні, ковтальний рефлекси збережені. При проясненні свідомості про хворобливий стан нічого не пам'ятає. Визначте форму порушення свідомості.

варіанти відповідей

Сопор

Кома

Оглушливість

Обнубіляція

Делірій

Запитання 10

У хворої 19 років, напередодні весілля вбили нареченого. В день похорону плакала, часто зомлівала. Потім раптом стала веселою, підходла до трупа, намагалася його підняти із словами: "Вистачить спати, настав час їхати в Палац одруження". Оглядалася на присутніх, запитувала: "Чому ви плачете, адже в мене весілля". Прийшовши до тями, розповіла наступне: "Думала, що в мене весілля, тому що навколо було багато квітів". Визначте форму порушення свідомості.

варіанти відповідей

Істеричний сутінковий стан свідомості

Амбулаторний автоматизм

Оглушливість

Обнубіляція

Делірій

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест