Медсестринство в психіатрії (загальна)

Додано: 18 січня 2022
Предмет:
Тест виконано: 129 разів
10 запитань
Запитання 1

Студент медичного коледжу розпочав вивчення курсу медсестринства в психіатрії. Перегортаючи підручник з психіатрії, він розуміє, що є предметом цієї медичної дисципліни. Що вивчає психіатрія?

варіанти відповідей

Психологію людини

Соціологію

Психічні захворювання

Етапи формування психіки

Усе, перераховане вище

Запитання 2

Викладач на першому занятті з психіатрії знайомить студентів з цим розділом медицини. Демонструючи хворих і наводячи приклади зі своєї лікарської практики, викладач розповідає про основні завдання психіатрії. Які завдання психіатрії?

варіанти відповідей

Діагностика психічних порушень

Діагностика психічних захворювань

Лікування психічних захворювань

Профілактика психічних захворювань

Усе, перераховане вище

Запитання 3

Хворий 32 роки, фізик. Занедужав психічно. Висловлює маревні ідеї фізичного впливу, має слухові галюцинації. Госпіталізований до психіатричної лікарні без його бажання. Погрожує поскаржитися до Європейського суду. Вимагає пред'явити міжнародний документ, на підставі якого його лікують. У якому міжнародному документі описані основні принципи надання допомоги психічно хворим?

варіанти відповідей

10 основних принципів ВОЗ

Рішення Міжнародного суду

Декларація про права людини

Конвенція ООН

У жодному з них

Запитання 4

Адвокат на прохання хворого, що знаходиться на лікуванні в психіатричній клініці, вимагає його негайної виписки. Лікар пояснює, що не може цього зробити, тому що хворий загрожує убивством дружини, у пацієнта марення ревнощів. Адвокат вимагає показати документ, який регламентує правові й організаційні основи забезпечення громадян України психіатричною допомогою. Який це документ?

варіанти відповідей

Конституція України

Закон про психіатричну допомогу

Кримінальний кодекс України

Цивільний кодекс України

Жоден з них

Запитання 5

Хвора скаржиться на дратівливість, підвищену стомлюваність, зниження працездатності, поганий сон, болі в ділянці серця, зниження апетиту. Розуміє, що вона хвора, просить допомогти їй. Яка основна ознака межових психічних порушень?

варіанти відповідей

Можливість критично оцінити свій стан

Порушення емоцій

Порушення інтелекту

Психомоторне збудження

Правильне орієнтування в навколишньому середовищі

Запитання 6

Хвора скарг не пред'являє, вважає себе здоровою. Вираз обличчя смутний, очі сумні. Не спілкується з родичами, більшість часу лежить. Говорить правильно, висловлює маревні ідеї самознищення і самозвинувачення. Останні 2 тжня говорить про бажання вмерти, просить сина принести отруту чи допомогти повіситися. Визначте, який симптом є показником для невідкладної госпіталізації хворої.

варіанти відповідей

Стійкі суїцидальні висловлювання

Відмова хворої від амбулаторного лікування

Заява співробітників

Дебош у громадському місці в стані сп'яніння

Заява сусідів

Запитання 7

У поліклініку до терапевта прийшов хворий зі скаргами на болі в животі. У процесі бесіди лікар з'ясував, що пацієнт не може зрозуміло викласти свої скарги, анамнестичні дані. Запас знань не відповідає його віку. Неадекватно сміється. Не пам'ятаю паспортних відомостей (року народження, адреси). Визначте тактику лікаря загальноклінічної практики (терапевт, хірург і т.д.) при виявленні у хворого дефектно-органічної симптоматики.

варіанти відповідей

Не враховувати ці порушення при обстеженні й терапії хворого

Терміново направити хворого на консультацію до психіатра

При оцінки, анамнестичних даних і лікувальних заходів враховувати недолік інтелекту хворого

Порадити хворому звернутися до психіатра для консультації

Жодне з перерахованого

Запитання 8

Хлопчик 12 років лікується в дитячому відділенні з приводу механічної жовтяниці. На 3-ій день перебування став неспокійним, перестав орієнтуватися, з'явились зорові галюцинації, страх. Не пізнає навколишніх, із зусиллям утримується персоналом. До якого віку не можна госпіталізувати дітей до психіатричної лікарні без дозволу батьків?

варіанти відповідей

До 7 років

До 3 років

До 10 років

До 16 років

До 18 років

Запитання 9

Хворий 37 років страждає психічним захворюванням з 20 років, неодноразово госпіталізується до психіатричної бригади. Не працює, від оформлення інвалідності відмовився, мотивуючи тим, що він здоровий. Живе на утриманні батьків, вважає себе "начальником країни", грубо критикує владні структури. Зриває на вулиці плакати із закликами брати участь у виборчій кампанії. Заявляє, що усі повинні підкорятися тільки йому. Що є ознакою психозу у хворого?

варіанти відповідей

Маревні думки

Опозиційна настроєність до влади

Асоціальні форми поведінки

Паразитичний спосіб життя

Нестійкість настрою

Запитання 10

Хвора 23 років звернулася до дільничного терапевта зі скаргами на болі, що періодично виникають в ділянці серця. Розповіла лікарю, що погано спить, важко засинає, сон поверхневий. Стала дратівливою, не може довго чекати чого-небудь. Швидко стомлюється, знизилася працездатність. Описаний стан розвився протягом останніх 2 місяців. У цей час важко хворіла дитина і було велике навантаження на роботі. Визначте тактику лікаря загальної практики при виявленні у хворої межових психічних порушень?

варіанти відповідей

Викликати психіатричну бригаду швидкої допомоги

Терміново відправити хвору на консультацію до психіатра

Порадити хворій звернутися до психіатра для консультації

Продовжувати проведену терапію без урахування межових розладів

Жодне з перерахованого

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест