Мезенхімальні пухлини

Додано: 17 листопада 2023
Предмет:
29 запитань
Запитання 1

1. У дитини 6 років, з діагнозом пухлини діафізу стегнової кістки під час обстеження відмічено наявність кількох метастатичних вогнищ іншої кісткової локалізації. При гістологічному описі вказується, що первинна пухлина переважно складається із округлих клітин, з бідною цитоплазмою, які мають незначну тенденцію до утворення псевдорозеток, і проявляють себе поодинокими мітозами. Вказані зміни характерні для: 

варіанти відповідей

А. Саркоми Юінга 

В. Плазмоцитоми 

С. Хондроми 

D. Остеосаркоми 

Е. Фібросаркоми 

Запитання 2

2. У жінки 65 років видалено пухлиноподібне утворення 1,0 х 1,0 × 0,8 см, що росло під шкірою стегна. Макроскопічно: різнокаліберні часточки з жирових клітин, що розділені прошарками із сполучної тканини. Назвіть це утворення. 

варіанти відповідей

А. Ліпома

В. Гібернома 

С. Ліпосаркома 

D. Фіброма 

Е. Десмоїд 

Запитання 3

3. У патогістологічну лабораторію надіслано кусочок шкіри з підшкірною клітковиною. Макроскопічно: в підшкірній клітковині знайдена щільна пухлина, добре відмежована від навколишніх тканин. При мікроскопічному дослідженні - пухлинне утворення представлено хаотично переплетеними пучками колагенових волокон і невеликою кількістю вогнищево - розташованих сполучнотканинних клітин. Яка пухлина виділена: 

варіанти відповідей

А. Щільна фіброма 

В. Лейоміома 

С. Гемангіома 

D. Меланома 

Е. Ліпома 

Запитання 4

4. У хворого з серологічно підтвердженим діагнозом СНІД на шкірі нижніх кінцівок зʼявились зростаючі в кількості, яскраво-червоні папули і вузлики зливного характеру. Під час гістологічного дослідження відмічено формування судинних щілин, капілярів із екстравазальним розміщенням еритроцитів. Вказані зміни характерні для: 

варіанти відповідей

А. Саркоми Капоші 

В. Телеангіоектазії 

С. Гемангіосаркоми 

D. Капілярної гемангіоми 

Е. Артеріальної гемангіоми 

Запитання 5

5. Вкажіть на найбільш часту локалізацію десмоїда. 

варіанти відповідей

A. Матка 

В. Молочна залоза 

С. Передня стінка живота 

D. Міокард 

Е. Печінка 

Запитання 6

6. Назвіть злоякісну пухлину кісткової тканини. 

варіанти відповідей

А. Хондросаркома 

В. Остеосаркома 

С. Фібросаркома 

D. Ліпосаркома 

Е. Лейоміосаркома 

Запитання 7

7. При інцізійній біопсії молочної залози виявлені ознаки тканинного атипізму, які складаються з порушення співвідношення паренхіми і строми, з перевагою останньої, наявність різних розмірів і форми залозистих структур, які вистелені одношаровим проліферуючим епітелієм. Ваш діагноз? 

варіанти відповідей

А. Папілома 

В. Фіброаденома 

С. Неінфільтруючий рак 

D. Інфільтруючий рак 

Е. Мастит 

Запитання 8

8. У новонародженого на шкірі обличчя знайдено червоносиня плоска пухлина розміром 5 х 4 х 0,3 в капсулі. Мікроскопічно: пухлина складається з крупних тонкостінних судинних порожнин ендотеліальною вистілкою, наповнених кровʼю. Назвіть пухлину. 

варіанти відповідей

А. Венозна гемангіома 

В. Кавернозна гемангіома 

С. Капілярна гемангіома 

D. Гемангіоперицитома 

Е. Лімфангіома 

Запитання 9

9. При гістологічному вивченні пухлинного утворення з литкових мʼязів ноги, знайдені клітини, котрі нагадують ембріональні мʼязи без ознак клітинного атипізму. Ваш діагноз. 

варіанти відповідей

А. Рабдоміома 

В. Лейоміома 

С. Фіброміома 

D. Гібернома 

Е. Рабдоміосаркома 

Запитання 10

10. При біопсії молочної залози, виявлені поліморфні атипові клітини, з наявністю великої кількості патологічних мітозів, розташовані тяжами в розвинутій фіброзній стромі та ділянці некроза. 

варіанти відповідей

A. Мастит 

В. Фіброаденома 

С. Неінфільтруючий рак 

D. Інфільтруючий рак 

Е. Папілома 

Запитання 11

11. При огляді хворої 25 років обʼєктивно: права половина тіла нижньої щелепи веретеноподібно роздута, пальпаторно тверда, поверхня її гладка. При пункції - рідина бурого кольору. В пункційному біоптаті: однотипні одноядерні клітини типу остеобластів та гігантські багатоядерні клітини, з осередками лакунарної резорбції кістних балок. Зустрічалися дрібні крововиливи і зерна гемосидерину. Який найбільш вірогідний діагноз? 

варіанти відповідей

А. Остеобластокластома 

В. Амілобластома 

С. Фіброзна остеодисплазія 

D. Остеосаркома 

Е. Гігантоклітинний епуліс 

Запитання 12

12. У молодої жінки видалили пухлину дистального кінця стегнової кістки, яка швидко росла. Макроскопічно пухлина строката з ділянками різних кольорів - від біло-сірого до коричнево-червоного, пухкої консистенції. Мікроскопічно: основний тканинний компонент пухлини представлений кістковими та остеоїдними структурами, що вистелені атиповими остеобластами з патологічними мітозами; безліччю тонкостінних судин. Який діагноз найбільш ймовірний? 

варіанти відповідей

A. Остеома 

В. Хондрома 

С. Саркома Юінга 

D. Остеосаркома 

Е. Ангіосаркома 

Запитання 13

13. У дитини 6 місяців на шкірі шиї виявлений плоский вузол червоного кольору, при натисканні склом вузол блідне. Який найбільш імовірний діагноз? 

варіанти відповідей

А. Лейоміома 

В. Гемангіома 

С. Пігментний невус 

D. Меланома 

Е. Лімфангіома 

Запитання 14

14. У молодої людини в мʼяких тканинах лівого стегна зʼявилося безболісне новоутворення без чітких меж. У біоптаті тканина новоутворення нагадує "рибʼяче мʼясо", складається з незрілих фібробластоподібних клітин з мітозами, які проростають у мʼязи. Ваш діагноз? 

варіанти відповідей

A. Міома 

B. Рак 

С. Фібросаркома 

D. Міосаркома 

Е. Фіброма 

Запитання 15

15. У хворого 17 років інтраопераційно на нижній поверхні печінки виявлена пухлина розмірами 4,5×5,0×3,5см з субсерозною локалізацією, темно-червоного кольору, на розрізі представлена порожнинами зі значним вмістом крові. Встановіть можливий діагноз. 

варіанти відповідей

А. Гемангіоперицитома 

В. Гемангіоендотеліома 

С. Капілярна гемангіома 

D. Кавернозна гемангіома 

Е. Лімфангіома 

Запитання 16

16. На розрізі в легенях визначаються численні великі кровʼянистого вигляду вузли. Мʼякі тканини правого стегна з проростанням пухлинної тканини без чітких меж з масивними крововиливами та вогнищами некрозу. Мікроскопічно будова пухлини мʼяких тканин стегна і вузлів у легенях однотипна - виявляються атипові клітини судинної стінки, масивні судинні порожнини і поля некрозу. Ваш діагноз? 

варіанти відповідей

А. Кавернома 

В. Гемангіома 

С. Гемангіосаркома 

D. Гемангіоендотеліома 

Е. Гемангіоперицитома 

Запитання 17

17. На розтині в ділянці лівого стегна виявлена пухлина, яка за зовнішнім виглядом нагадує "рибʼяче мʼясо". Пухлина росте зі стегнової кістки, проростаючи в навколишні тканини. Встановіть діагноз за макроскопічним описом. 

варіанти відповідей

А. Остеосаркома 

B. Остеома 

С. Хондрома 

D. Хондросаркома 

Е. Фібросаркома 

Запитання 18

18. При гістологічному дослідженні кістозного утворення шкіри виявлено, що структурним компонентом стінки кісти є придатки шкіри. Який тип патології відповідає зазначеним змінам? 

варіанти відповідей

А. Епідермальна кіста 

В. Трихолемома кіста 

С. Дермоїдна кіста 

D. Стеатокістома 

Е. Гідроаденома 

Запитання 19

19. У хлопчика 14-ти років виявлено збільшення в обсязі нижньої третини стегна, місцеву гіперемію, посилення венозного малюнка в зоні патологічного процесу. Рентгенологічно - кірковий шар стегнової кістки зруйнований, структури колінного суглоба збережені. При дослідженні біоптату виявлено скупчення атипових остеобластів з множинними мітозами і ділянками аномальних кісткових балок, ознаки інвазії в прилеглі тканини. Діагностуйте захворювання. 

варіанти відповідей

А. Остеогенна саркома 

В. Хондросаркома 

С. Фіброзна дисплазія 

D. Остеоід-остеома 

Е. Остеобластокластома 

Запитання 20

20. На гістологічне дослідження доставлена видалена під час операції матка. Під слизовою оболонкою виявлені численні округлої форми вузли, чітко відмежовані від довколишньої тканини. Мікроскопічно пухлини складаються з пучків гладких мʼязів з ознаками тканинного атипізму. Який Ваш діагноз? 

варіанти відповідей

А. Лейоміома 

B. Рак матки 

С. Фіброміома 

D. Хоріонепітеліома 

Е. Лейоміосаркома 

Запитання 21

21. Пухлина матки (післяопераційний матеріал) макроскопічно: мʼякої консистенції, з крововиливами та ділянками некрозу, на розрізі нагадує рибʼяче мʼясо. При гістологічному дослідженні встановлено ознаки вираженого клітинного і тканинного атипізму, зустрічаються клітини з патологічними фігурами мітозів. Встановіть діагноз. 

варіанти відповідей

А. Аденокарцинома 

B. Саркома 

С. Ангіома 

D. Фіброма 

E. Ліпома 

Запитання 22

22. Під час операції з приводу гострого апендицита, що розташований під печінкою, хірург випадково виявив в стінці шлунка хворого чітко відокремлений вузол щільної консистенції сірого кольору, волокнистий на розрізі, діаметром до 3,0 см. При мікроскопічному дослідженні виявлено: тканина вузла (із використанням забарвлення пикрофуксином) складається з пучків веретеноподібних клітин без клітинного атипізму, що йдуть у різних напрямках і мають жовтий колір. Між ними зустрічаються невеликі прошарки сполучної тканини червоного кольору. Для якої пухлини шлунка характерні ці морфологічні зміни? 

варіанти відповідей

А. Лейоміома 

В. Фіброміома 

С. Лейоміосаркома 

D. Рабдоміома 

Е. Рабдоміосаркома 

Запитання 23

23. У патогістологічну лабораторію для дослідження доставлена матка. У товщі міометрія виявлено 5 вузлів різного розміру, з чіткими межами, щільної консистенції, на розрізі сірого кольору, волокнистої будови. Мікроскопічно при фарбуванні пікрофуксином видно різної товщини прошарки веретеноподібних клітин, які йдуть у різних напрямках і пофарбовані у жовтий колір. Між ними широкі прошарки сполучної тканини червоного кольору. Така морфологічна картина найбільш характерна для: 

варіанти відповідей

А. Фіброміоми 

В. Лейоміоми 

С. Лейміосаркоми 

D. Раку 

Е. Рабдоміоми 

Запитання 24

24. У дитини на шкірі передпліччя виявлений синюшний вузол з горбистою поверхнею. Мікроскопічно вузол складається з розгалужених судин капілярного типу з вузькими просвітами, базальної мембраною і кількома рядами ендотеліальних клітин. Назвіть пухлину. 

варіанти відповідей

А. Капілярна гемангіома 

В. Лімфангіома 

С. Венозна гемангіома 

D. Кавернозна гемангіома 

Е. Папілома 

Запитання 25

25. В шкірі виявлена щільна, рухома, чітко відмежована від оточуючих тканин пухлина. На розрізі вона білого кольору, представлена волокнистою тканиною. Мікроскопічно - хаотично переплетені колагенові волокна, клітин мало. Назвіть пухлину. 

варіанти відповідей

А. Тверда фіброма 

B. Мяка фіброма 

С. Гістіоцитома 

D. Дерматофіброма 

Е. Десмоїд 

Запитання 26

26. У молодої жінки видалили пухлину дистального кінця стегнової кістки, яка швидко зростала. Макроскопічно: пухлина строкатого вигляду - від біло-сірого до коричнево-червоного кольору, пухкої консистенції. Мікроскопічно: основний тканинний компонент пухлини представлений кістковими та остеоїдними структурами, вистеленими атиповими остеобластами з патологічними мітозами, безліч тонкостінних судин. Який найбільш вірогідний діагноз? 

варіанти відповідей

А. Остеосаркома 

В. Ангіосаркома 

С. Остеома 

D. Саркома Юінга 

Е. Хондрома 

Запитання 27

27. При мікроскопічному дослідженні пухлини верхньої губи, виявлено, що вона побудована з численних щілиноподібних порожнин, стінка яких вистелена сплощеним ендотелієм, заповнених рідкою кровʼю і згортками. Поставити діагноз. 

варіанти відповідей

A. Капілярна гемангіома. 

В. Венозна гемангіома. 

С. Кавернозна гемангіома. 

D. Гемангіоперицитома. 

Е. Гломус-ангіома. 

Запитання 28

28. На зовнішній поверхні стегна пальпується щільний вузол без чіткої межі, діаметром біля 10 см. Мікроскопічно: пухлина складається з незрілих фібробластоподібних клітин з патологічними мітозами і колагенових волокон. Пухлинні клітини проростають між мʼязовими волокнами. Ваш діагноз. 

варіанти відповідей

А. Злоякісна гістіоцитома 

В. Щільна фіброма 

С. Мʼяка фіброма 

D. Фібросаркома 

Е. Хондросаркома 

Запитання 29

29. У хворого 75 років із заочеревинної клітковини видалена пухлина розмірами 16х8х6см. Мікроскопічно: анаплазовані жирові клітини з ознаками клітинного атипізму, поліморфізму. Зустрічаються величезні спотворені клітини, що мають в цитоплазмі жирові крапельки. Найбільги вірогідним слід вважати діагноз: 

варіанти відповідей

А. Фібросаркома 

В. Мезотеліома 

С. Ліпома 

D. Міосаркома 

Е. Ліпосаркома 

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест