МРО іспит

Додано: 18 листопада 2021
Предмет:
Тест виконано: 24 рази
44 запитання
Запитання 1

.....................є галуззю основу якої складають підприємства, що характеризуються єдністю форм організації виробництва і обслуговування споживачів і розрізняються за типами і спеціалізацією

варіанти відповідей

Ресторанне господарство

Cільське госродарство

Барне господарство

Заклад ресторанного господарства

Запитання 2

 – комплексна професія, яка синтезує у собі обов’язки офіціанта, бармена, кухаря, хостес, адміністратора, управлінця, обліковця, маркетолога. Це фахівець, що у разі потреби може самостійно управляти будь-якими процесами у ресторані, кафе, барі, ситуативно замінити відсутнього працівника.

варіанти відповідей

майстер ресторанного обслуговування

Метрдотель

адміністратор

Запитання 3

— французьке слово «restauration» (походить з латині) — трансформувалося в «restaurant» і в такому вигляді було у вжитку спочатку у французів (більше 200 років назад господинь харчевні в Парижі для приваблення гостей вивісив плакат «Ми відновимо (реставруємо) ваші шлунки»), а потім і у народів інших європейських країн, замінивши собою трактири, таверни, харчевні.

варіанти відповідей

Ресторан

Їдальня

бар

зрг

Запитання 4

Для ресторанів класу «,,,,,,,,,» столовий посуд і прибори виготовляють за спеціальним замовленням (з нержавіючої сталі, високоякісного фарфору та скла з якнайкращою обробкою) або підбирають з урахуванням особливостей кухні і обслуговування. На кожному предметі з порцеляни повинні бути монограма або емблема підприємства. На банкетах і прийомах використовують посуд і прибори з мельхіору і кришталю.

варіанти відповідей

люкс

перший клас

кафе ресторанного типу

полу- люкс

Запитання 5

— підприємство ресторанного господарства з організації харчування і відпочинку споживачів, яке пропонує більш обмежений і нескладний в приготуванні, порівняно з рестораном, асортимент продукції.

варіанти відповідей

Кафе

кафе- бар

їдальня

бістро

Запитання 6

— заклад ресторанного господарства, призначений для швидкого обслуговування споживачів за стійкою. Меню, як правило, має обмежений асортимент страв. Найчастіше це рубані і натуральні біфштекси, лангет, страви з птиці, прохолодні напої, соки, коктейлі, кава. ,,,,,— бари розміщуються на магістралях, у адміністративних районах, на автозаправочних станціях.

варіанти відповідей

Снек-бар (закусочна)

гріль - бар

диско -бар

Запитання 7

— заклад ресторанного господарства, який розміщений як у торгових центрах, так і як самостійний заклад у міських кварталах або в зонах масового відпочинку, на жвавих магістралях, при ресторанах. У г,,,, — барі споживач може одержати оригінально приготовлені страви. Тут можна швидко перекусити, для чого в асортимент виробів включають тартинки, сосиски (при їх відсутності сардельки, що смажаться на гратах або у фритюрі). Одна з найпоширеніших страв у барах цього типу — риба гриль (або смажена у фритюрі), курчата на вертелі, шашлик, біфштекс. Як гарнір — картопля фрі. Рідше — страви типу фондю. У ,,,,,, — барах страви готують безпосередньо на очах у відвідувачів.

варіанти відповідей

Гриль-бар

Салат -бар

снек- бар

Запитання 8

- відособлена в технологічному відношенні частина підприємства, у якій проходить закінчений процес. Залежно від характеру технологічного процесу та обсягу роботи .... може мати виробничі ділянки, відділення або потокові лінії.

варіанти відповідей

цех

ділянка

відділення

Запитання 9

- приміщення для збирання та відпочинку гостей - учасників бенкетів (урочистостей, свят тощо). Також ...... використовують для споживачів, які очікують на вільні місця. Облаштовують його кріслами, диванами, журнальними столиками. Можуть використовуватися комбіновані лави з вазонами для квітів. Для оздоблення приміщення використовують штучні та живі квіти (букети, композиції з квітів у вазах напідложних, у вазонах, кашпо тощо), настінні дзеркала, килими, скульптури, штучні водоспади, картини.

варіанти відповідей

Аванзал

Хол

Вестебюль

бенкетний зал

Запитання 10

- спеціалізоване приміщення для обслуговування святкових заходів, урочистостей, як офіційних, так і неофіційних. У деяких ресторанах у денні години може служити основним залом, де здійснюється реалізація скомплектованих видів харчування або денних раціонів (у виняткових випадках). Він може бути різноманітної форми - круглої, овальної, прямокутної, квадратної тощо.

варіанти відповідей

Бенкетний зал

авант зал

коктель зал

бар

Запитання 11

зазвичай розміщується при готелях і ресторанах. Тут у широкому асортименті готуються і реалізуються змішані напої (коктейлі), міцні, десертні з фруктами, шаруваті, пунші та ін У меню к.......-бару включають канапе з ікрою, шинкою, ковбасою, оливки, маслини, солоний мигдаль і фісташки, а також в асортименті фрукти і кондитерські вироби. Обслуговування здійснюється барменом і офіціантами. У невеликих барах обслуговує гостей тільки бармен.

варіанти відповідей

Коктейль-бар

Диско бар

Гріль бар

Запитання 12

Слово « » походить від французького і означає розклад страв і напоїв на сніданок, обід, вечерю, а також раціони (триразового харчування), складені в їдальнях і ресторанах, перелік страв для прийомів та іншого виду обслуговування, тобто - це асортиментний перелік страв, закусок і напоїв пропонованих підприємством ресторанного господарства.

варіанти відповідей

меню

прейскурант

технологична картка

Запитання 13

  — пропонує вибір в кожному виді страв, причому кожна страва оцінюється окремо. Страви з такого меню, вибрані відвідувачами, готуються на замовлення. Цей вид меню використовується в дуже дорогих ресторанах з вказівкою індивідуальної ціни на кожну порційну страву

варіанти відповідей

а-ля карт (a la carte)

меню

прейскурант

Запитання 14

  — складається в ресторанах для учасників з’їздів, конференцій, а також для раціонального харчування певного постійного контингенту споживачів: школярів, учнів технічних училищ, студентів, робітників. Особливо актуальним меню ......... є для ресторанів при готелях. Харчування, пропоноване за цим меню, може бути двох-, трьох- і чотирьохразовим. При складанні цього виду меню враховують вартість раціону, особливості обслуговуваного контингенту (вік, національність, професія та ін.) і сучасні вимоги раціонального харчування. При підборі страв беруть до уваги калорійність, правильне поєднання продуктів за змістом білків, жирів, вуглеводів, вітамінів і мінеральних речовин;

варіанти відповідей

меню денного раціону

меню циклічне

меню одного дня

Запитання 15

меню — відрізняється від інших тим, що в його складанні активну участь бере замовник. Меню ,,,,,, складається у кожному конкретному випадку при прийомі замовлення на банкет з урахуванням його вигляду, форми обслуговування і побажанні замовника. Виходячи з виду банкету меню може бути для банкету за столом з повним обслуговуванням офіціантами або з частковим обслуговуванням офіціантами, для банкету-фуршету, коктейлю, чаю, а також для тематичних банкетів.

варіанти відповідей

банкетів

денногог раціону

циклічне

сизонне

Запитання 16

 — перелік алкогольних і без­алкогольних напоїв, пива, тютюнових, кондитерських виробів та інших покупних товарів

варіанти відповідей

прейскурант

меню

аля карт

Запитання 17

є найбільш витонченим. Він відрізняється легкістю, прозорістю і застосовується в основному в ресторанах, барах і кафе з обслуговуванням офіціантами. У ресторанах та барах "люкс" і вищого класу користуються фірмовим посудом, виготовленим за спеціальним замовленням. Він має фірмовий знак - емблему підприємства або фірмовий рисунок.

варіанти відповідей

порцеляновий

фаянсовий

курамічний

Запитання 18

майоліковий і гончарний; основною сировиною для його виготовлення служить глина. Майолікові вироби покривають зовні і зсередини глазур'ю. Гончарний посуд має природне забарвлення. Керамічний і дерев'яний використовують, як правило, для подачі національних страв та напоїв в спеціалізованих ресторанних закладах.

варіанти відповідей

керамічний посуд

парцеляновий посуд

фарфоровий посуд

Запитання 19

це один з видів кухонного начиння, який являє собою пристрій, що використовується при приготуванні коктейлів і для змішування як алкогольних, так і безалкогольних напоїв. Свою оригінальну назву ...... отримав завдяки англійській мові, а саме слову ....., яке в дослівному перекладі означає «трясти».

варіанти відповідей

шейкер

фліпер

мірний стакан

Запитання 20

Висота букета, що стоїть у центрі столу, повинна бути не більше

варіанти відповідей

25 см

15 см

35 см

45 см

Запитання 21

Сервіровка столу до вечері

варіанти відповідей
Запитання 22

три основних способи подачі:

варіанти відповідей

французький спосіб,англійський спосіб, російський спосіб

французький спосіб,англійський спосіб, німецький

англійський спосіб, російський спосіб, европейський

Запитання 23

Температура ....... страв у їдальнях і закусочних, кафе із самообслуговуванням - 60-65 *С, у ресторанах - 85-90 "С. Для збереження необхідної температури офіціант одночасно зі стравами приносить підігріті мілкі тарілки.

варіанти відповідей

других

перших

солодких

Запитання 24

це порціонування страв з риби, м'яса, домашньої птиці та дичини, приготовлених цілими,у присутності відвідувачів. Володіти мистецтвом порціонування страв перед відвідувачами в торговому залі повинні однаково як кухарі, так і метрдотель і офіціанти. Звичайно, це уміння вимагає сумлінної підготовки, адже працювати перед гостями потрібно не тільки технічно, швидко і впевнено, але й артистично.

варіанти відповідей

траншувааня

розбирання

фламбування

Запитання 25

— спосіб приготування їжі чи, частіше, кінцевий етап приготування, що полягає в обробці страви палаючим спиртом. Для цього їжу поливають невеликою кількістю спирту чи міцними алкогольними напоями, які можуть горіти, після чого підпалюють.

варіанти відповідей

фламбування

траншування

запікання

декантування

Запитання 26

До ......... належать напої, які п’ють після багатої трапези для поліпшення травлення. Це — коньяки, лікери і спеціальні пообідні коктейлі

варіанти відповідей

диджестивів

лікерів

вина

Запитання 27

 (англ. .......- півнячий хвіст) - це один з різновидів змішаного напою.

варіанти відповідей

Коктейль

диджистив

аперетив

Запитання 28

 Поняття "......." стосується тимчасового спорудження, на якому розміщують усі страви, напої, необхідне настільне устаткування для підтримання певних страв у гарячому стані. Столи зі спеціалізованими секціями для нетривалого зберігання та демонстрації страв і виробів на "...... лінії" монтуються у пряму або ламану лінію, відповідно до інтер'єру примішення рестооану

варіанти відповідей

шведський стіл

фуршетний стіл

коктельний стіл

Запитання 29

Зазвичай триває не більше сорока хвилин. В цю перерву учасники, наприклад, якогось ділового заходу, можуть відпочити, розслабитися, підкріпитися і в невимушеній обстановці поспілкуватися, поділитися враженнями.

варіанти відповідей

брейк кава

бізнес ланч

фуршет

Запитання 30

- «поставляти провізію») - галузь громадського харчування, пов'язана з наданням послуг на віддалених точках, що включає всі підприємства і служби, що надають підрядні послуги з організації харчування співробітників компаній і приватних осіб в приміщенні і на виїзному обслуговуванні, а також здійснюють обслуговування заходів різного призначення і роздрібний продаж готової кулінарної продукції.

варіанти відповідей

кейтерінг

булінг

фуршет

аля карт

Запитання 31

складається з торгового залу на 48 місць, кухні і мийної столового посуду. Буфетна стійка винесена в торговельний зал. Зал розміщується у двох салонах, в яких 12 складних чотиримісних столів, які мають чотирикутну форму і торцевою стороною впираються у стіну вагона навпроти вікна. Над кожним столом у нижній частині віконної рами вмонтована невелика решітка з чотирма комірками для пляшок, навколо столів розміщують напівм’які стільці. Столи накриті скатертинами або індивідуальними серветками. При реалізації комплексних обідів до попереднього сервірування включають пиріжкову тарілку, столові набори, фужер, паперові серветки, набори для спецій, квіти. У вечірній час сервірування доповнюється закусочними тарілками.

варіанти відповідей

Вагон-ресторан

авія ресторан

водний ресторан

Запитання 32

Системи розставляння скла на бенкетних столах

варіанти відповідей

дворянська, французська, англійська, австрійська

дворянська, французська, англійська

французська, англійська, австрійська

французська, англійська, австрійська, німецька

Запитання 33

- це різновид бенкету, на якому гості їдять та п’ють стоячи. Час організації такого бенкету в межах 1800-2000 і тривалість 1,5-2 години. При проведенні бенкету-....... один офіціант обслуговує 20 - 25 чоловік.

варіанти відповідей

Фуршет

коктель

шведський стіл

Запитання 34

Бенкет- організовують у невеликих затишних залах, у яких встановлюють круглі й овальні столи, стільці, крісла, напівкрісла, а іноді й дивани

варіанти відповідей

чай

коктель

кава

Запитання 35

Бенкет  – організовують при обслуговуванні учасників міжнародних з'їздів, конференцій, конгресів.

Розрізняють бенкет- діловий, тривалість 40-50хв., який організовують в перервах на зборах, конгресах.

У бенкеті з ціллю відпочинку, тривалістю до 1,5-2 годин, який

проводиться в кінці зборів, а деколи на відкритому повітрі.


варіанти відповідей

коктель

кава

чай

Запитання 36

Для іноземних туристів може бути рекомендоване обслуговування за типом "............." та іншими прогресивними формами, що прискорює процес обслуговування і забезпечує високу його якість. За бажанням туристів (головним чином індивідуальним) харчування подається в номер готелю, за що стягується додаткова плата.

варіанти відповідей

шведського столу

бенкетного столу

національного столу

Запитання 37

різноманітна стравами з яловичини, свинини, телятини, птиці. Для приготування страв використовують свине сало, червоний солодкий і гіркий перець, ріпчасту цибулю. Страви зі свинини, яловичини, птиці, риби в угорський кухні готують в натуральному вигляді, жареними і тушкованими в соусі; страви з рубленого м’яса менш популярні, а котлетну масу взагалі не використовують. Великою популярністю користуються вироби з борошна, холодні закуски зі свіжих та маринованих овочів. Не рекомендується включати в раціони харчування: із закусок – кетову ікру, кільку, оселедець; з перших страв – борщі, щі (можна раз в тиждень); з других страв – рублену баранину і гарнір з гречаної каші; з солодкого – кисел

варіанти відповідей

Угорська кухня

німеціка кухня

австрійська кухня

Запитання 38

відома великою різноманітністю бутербродів з маслом, сиром, творогом, сирковою масою, м’ясними і рибними продуктами, ікрою. Для приготування страв використовують різні продукти: рибу, м’ясо (свинину, яловичину, телятину) в натуральному і рубленому вигляді, птицю, яйця, квашену капусту. Приправи використовують помірно. З перших страв німці віддають перевагу супам-пюре з овочів, домашньої птиці або дичини, бульйони з гарнірами з овочів, м’яса, круп, яєць , з пиріжками. Перші страви необхідно подавати невеликими порціями (300 г). Із солодких страв популярні компоти, киселі, желе, пудінгі, запіканки, морозиво, кондитерські вироби; з гарячих напоїв – чорна кава, кава з молоком чи вершками.

варіанти відповідей

Німецька кухня

Болгарська кухня

Французська кухня

Запитання 39

- це паста і соуси, це піца і оливки, це сир і вин

варіанти відповідей

Італійська кухня

Іспанська кухня

Турецька кухня

Запитання 40

 Має багато спільного з українською. Стравам цієї кухні характерний ледь кислий присмак, вони дуже поживні і калорійні. Режим харчування триразовий. ,,,,,,,,, їдять багато м'яса, смажене люблять більше, ніж варене.

варіанти відповідей

Польська кухня

Німецька кухня

Японська кухня

Запитання 41

— це штатні кваліфіковані працівники з певною професійною підготовкою, які мають спеціальні знання, трудові навички чи досвід ро­боти у вибраній сфері діяльності

варіанти відповідей

Кадри

Люди

Спеціалісти

Запитання 42

—визначен­ня шляхів розвитку необхідної компетенції всього персоналу і кожного її співробітника зокрема. Іншими словами, управління персоналом — це пла­ни, що використовують можливості зовнішнього середовища для зміцнен­ня і збереження конкурентоспроможності організації за допомогою своїх працівників. Управління людьми є основою управління організації

варіанти відповідей

Стратегія управління людськими ресурсами

Стратегія управління не людськими ресурсами

Стратегія управління єкономічними ресурсами

Запитання 43

- це особа, що здійснює роботу з ефективного і культурного обслуговування відвідувачів. Консультує відвідувачів з питань, що стосуються послуг, які надає підприємство. Здійснює роботу з обслуговування відвідувачів, створення для них комфортних умов. Забезпечує контроль за збереженням матеріальних цінностей. Консультує відвідувачів з питань, що стосуються послуг, які надаються. Вживає заходів щодо запобігання і ліквідації конфліктних ситуацій.

варіанти відповідей

адміністратор

директор

метрдотель

Запитання 44

У момент зустрічі гостей з нареченими рекомендується подати шампанське. Для цього офіціанти на підсобному столі наповнюють келихи шампанським на 2/3 їх об’єму, ставлять на піднос невеликого розміру і подають молодятам і гостям. Шампанське може бути запропоноване не тільки під час зустрічі і збору гостей, а безпосередньо за весільним столом. Його можна подати двома способами.

варіанти відповідей

Бенкет весілля

Новий рік

золоте весілля

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест