Національно-визвольна війна українського народу середини XVII ст.

Додано: 30 листопада 2020
Предмет: Історія України, 8 клас
Тест виконано: 42 рази
5 запитань
Запитання 1

Прочитайте уривок з історичного джерела щодо Національно-визвольної війни українського народу середини ХVІІ ст. і виконайте завдання.

«…у католицькому християнському королівстві та вільній Речі Посполитій [народ] зазнає такого насильства, якого і в поганській неволі християни-греки не зазнають. Захоплено церкви, монастирі та собори, заборонено вільне виконання обрядів...»

Автор у документі вказав на

варіанти відповідей

причину війни

наслідок війни

значення війни

привід до війни

Запитання 2

Про яку причину Національно-визвольної війни українського народу середини ХVIІ ст. йдеться в уривку з історичного джерела: «Тутешні селяни заслуговують на співчуття. Вони мусять працювати власноручно й зі своїми кіньми три дні на тиждень на користь свого пана, а також сплачувати йому певну кількість …хліба, багато півнів, курей, гусей і курчат перед Великоднем, Трійцею та Різдвом…»?

варіанти відповідей

воєнно-стратегічну

культурно-ідеологічну

національно-релігійну

соціально-економічну

Запитання 3

У якому уривку з історичного джерела вказано привід до Національно-визвольної війни українського народу проти Речі Посполитої середини XVII ст.?

варіанти відповідей

«Зухвалий мій син Тиміш зібрав військо для того, щоб змусити до шлюбу дочку молдавського господаря. Застерігаю вашу королівську милість аби ви відступили з військом до польського кордону…»

«Наш підданий гетьман Б. Хмельницький, майже поєднавши свої війська з угорцем Ракочієм, послав до Польської держави наказного гетьмана Ждановича, Богуна та інших начальників для спустошення…»

«Царська величність наді мною… учинив немилосердя своє: помирившись з поляками, …государ послав з Вільно проти нас, шведів і угорців полякам на допомогу 20 тис. ратних людей…»

«Уся перша війна почалася через Чаплинського, який, не зважаючи на те, що я мав привілей короля, відібрав у мене хутір та ще й мені погрожував смертю, і увесь цей вогонь спалахнув через нього…»

Запитання 4

Яка подія відбулася першою:

варіанти відповідей

укладення козацьким посольством Березневих статей з московьким урядом

Підписання Білоцерківського мирного договору

Збаразько-Зборівська воєнна компанія

Жовтоводська та Корсунська битви

Жванецька облога

Запитання 5

Назвіть дату Національно-визвольної війни

варіанти відповідей

1648-1649

1650-1653

1648-1657

1654-1658

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест