Нб Бх 2 тема

Додано: 11 жовтня 2023
Предмет:
45 запитань
Запитання 1

Що таке «катал»?

варіанти відповідей

одиниця виміру концентрації ферменту

одиниця виміру концентрації інгібітору

коефіцієнт молярної екстинкції

одиниця виміру активності ферменту

константа Міхаеліса-Ментена

Запитання 2

Що лежить в основі класифікації ферментів?

варіанти відповідей

вид каталізуючої реакції

вид органної приналежності

структура субстрату

структура ферменту

активність ферменту

Запитання 3

Як дегідрогенази окислюють субстрат?

варіанти відповідей

приєднанням електронів

приєднанням кисню

відщепленням атомів водню

приєднанням водню

відібранням електронів

Запитання 4

До якого класу ферментів відносяться ферменти, що беруть участь в травленні?

варіанти відповідей

ліази

оксидоредуктази

гідролази

ізомерази

трансферази

Запитання 5

Яку групу атомів переносять ацилтрансферази?

варіанти відповідей

залишки карбонових кислот

залишки гідроксикислот

залишки фосфорних кислот

залишки амінокислот

залишки кетокислот

Запитання 6

Яка реакція прискорюється амінотрансферазою?

варіанти відповідей

гідроліз

дезамінування

трансамінування

окисне фосфорилювання

карбоксилювання

Запитання 7

Яка реакція прискорюється кіназами?

варіанти відповідей

амідування

дегідрування

карбоксилювання

дезамінування

фосфорилювання

Запитання 8

Яка реакція прискорюється ліазами?

варіанти відповідей

негідролітічне розщеплення речовин

амідування глутамінової кислоти

гідролітичний розпад речовин

відщеплення водню від субстратів

включення кисню в субстрати

Запитання 9

Які речовини утворюються при дії декарбоксилаз амінокислот?

варіанти відповідей

біогенні аміни

аміди

альдегіди

білки

карбонові кислоти

Запитання 10

Ферменти проявляють оптимальну активність при температурі:

варіанти відповідей

55-75 C

75-90 С

90-100 C

0-10 C

35-40 C

Запитання 11

Під дією ферменту і за участю води відбулося розщеплення складної речовини, що має складноефірний зв’язок, на більш прості складові частини. Розщеплення протікало під дією води. Який клас ферментів каталізує дану реакцію?

варіанти відповідей

ліази

лігази

трансферази

ізомерази

гідролази

Запитання 12

Ферменти мають найбільшу активність:

варіанти відповідей

в нейтральному середовищі

в кислому середовищі

при строго визначеному для кожного ферменту значенні рН

в лужному середовищі

рН на впливає на активність ферментів

Запитання 13

Назва класу ферментів вказує на:

варіанти відповідей

конформацію ферменту

молекулярну масу ферменту

тип хімічної реакції

структуру субстрату

тип коферменту

Запитання 14

Ферменти, що каталізують реакції розщеплення за участю води, відносяться до класу:

варіанти відповідей

оксидоредуктаз

трансфераз

транслоказ

ізомераз

гідролаз

Запитання 15

Ферменти, що каталізують реакції внутрішньомолекулярного перенесення хімічних груп, відносяться до класу:

варіанти відповідей

трансфераз

ліаз

оксидоредуктаз

гідролаз

ізомераз

Запитання 16

Ферменти, що каталізують реакції міжмолекулярного перенесення хімічних груп, відносяться до класу:

варіанти відповідей

ізомераз

трансфераз

оксидоредуктаз

ліаз

гідролаз

Запитання 17

Ферменти, що каталізують окисно-відновні реакції, відносяться до класу:

варіанти відповідей

ізомераз

гідролаз

оксидоредуктаз

ліаз

трансфераз

Запитання 18

Кожен фермент має індекс:

варіанти відповідей

п’ятизначний

двозначний

чотиризначний

шестизначний

тризначний

Запитання 19

Фермент з індексом 1.1.1.27 відноситься до класу:

варіанти відповідей

трансфераз

ліаз

ізомераз

гідролаз

оксидоредуктаз

Запитання 20

Фермент з індексом 3.1.1.7 відноситься до класу:

варіанти відповідей

трансфераз

оксидоредуктаз

ліаз

ізомераз

гідролаз

Запитання 21

Фермент лактатдегідрогеназа має індекс:

варіанти відповідей

3.1.1.3

2.1.1.10

4.3.1.5

5.4.1.1

1.1.1.27

Запитання 22

Фермент аланінамінотрансфераза має індекс:

варіанти відповідей

5.4.1.1

2.6.1.2

3.1.1.3

4.1.3.2

1.1.1.1

Запитання 23

Пептидази каталізують розщеплення:

варіанти відповідей

білків

полісахаридів

олігосахаридів

нуклеїнових кислот

ліпідів

Запитання 24

До пептидаз належить фермент:

варіанти відповідей

уреаза

трипсин

РНК-полімераза

амілаза

АТФаза

Запитання 25

Катал – одиниця активності ферменту, яка виражає:

варіанти відповідей

кількість ферменту, що каталізує перетворення 1 мкмоля субстрату за 1 хвилину

кількість ферменту, що каталізує перетворення 1 мкмоля субстрату за 1 секунду

кількість молекул субстрату, що перетворюється однією молекулою ферменту за хвилину

кількість ферменту, що каталізує перетворення 1 моля субстрату за 1 секунду

число одиниць ферментативної активності, що припадає на 1 мг білка

Запитання 26

Ферменти у клітині розташовані таким чином, щоб забезпечити виконання функцій певних органел. Вкажіть, які ферменти розташовані у лізосомах?

варіанти відповідей

гідролітичні ферменти

ферменти синтезу жирних кислот

ферменти синтезу сечовини

ферменти синтезу глікогену

ферменти синтезу білка

Запитання 27

Після додавання витяжки з підшлункової залози в пробірку з розчином крохмалю, відмічено зникнення синього забарвлення в пробі з розчином йоду, що свідчить про гідроліз крохмалю. Під впливом якого ферменту підшлункової залози це відбулося?

варіанти відповідей

трипсину

ліпази

хімотрипсину

альдолази

α-амілази

Запитання 28

Вкажіть клас ферментів, що бере участь в анаболічних шляхах синтезу нових зв’язків:

варіанти відповідей

ізомерази

трансферази

лігази

гідролази

оксидоредуктази

Запитання 29

При захворюваннях підшлункової залози порушується утворення та секреція трипсину. Назвіть речовини, гідроліз яких при цьому зазнає змін?

варіанти відповідей

вуглеводи

білки

фосфоліпіди

нуклеїнові кислоти

ліпіди

Запитання 30

Розщеплення яких субстратів каталізує α-амілаза слини?

варіанти відповідей

білки

тригліцериди

нуклеопротеїди

глікоген

крохмаль

Запитання 31

Амілолітичні ферменти каталізують гідроліз полісахаридів і олігосахаридів. На який хімічний зв’язок вони діють:

варіанти відповідей

амідний

водневий

глікозидний

пептидний

фосфодіефірний

Запитання 32

Що лежить в основі механізму дії ферментів?

варіанти відповідей

здатність ферменту знижувати енергію активації

здатність ферменту знижувати кінетичну енергію

здатність ферменту підвищувати потенційну енергію

здатність ферменту підвищувати енергію активації

здатність ферменту підвищувати кінетичну енергію

Запитання 33

Що відбувається під дією ферменту?

варіанти відповідей

зменшення концентрації продуктів реакції

зменшення концентрації ферменту

зменшення концентрації активатору

зменшення концентрації субстрату

зменшення концентрації інгібітору

Запитання 34

Яку функцію виконує каталітична ділянка активного центру ферменту?

варіанти відповідей

обумовлює зворотність реакції

обумовлює специфічність дії

обумовлює взаємодію з продуктами реакції

обумовлює формування алостеричного центру

обумовлює субстратну специфічність

Запитання 35

Яку функцію виконує субстратна ділянка активного центру ферменту?

варіанти відповідей

обумовлює специфічність дії

обумовлює зворотність реакції

обумовлює взаємодію з продуктами реакції

обумовлює субстратну специфічність

обумовлює формування алостеричного центру

Запитання 36

Першою стадією ферментативного каталізу є:

варіанти відповідей

звільнення продукту реакції

перетворення субстрату в продукт

хімічне перетворення фермент-субстратного комплексу

утворення фермент-субстратного комплексу

повернення ферменту в початковий стан

Запитання 37

За прояв каталітичної активності фермента відповідає:

варіанти відповідей

косубстрат

алостеричний центр

апофермент

вся молекула ферменту        

активний центр

Запитання 38

За регуляцію каталітичної активності фермента відповідає:

варіанти відповідей

вся молекула ферменту

активний центр

нема правильної відповіді

апофермент

алостеричний центр

Запитання 39

Константа Міхаеліса дорівнює концентрації субстрату, при якій швидкість реакції дорівнює:

варіанти відповідей

третині максимальної

половині мінімальної

мінімальній

половині максимальної

максимальній

Запитання 40

Пригнічення швидкості ферментативної реакції при надмірній концентрації субстрату пов’язане з:

варіанти відповідей

насиченням активного центру  

підвищенням температури середовища

блокуванням алостеричного центра

денатурацією ферменту

насиченням алостеричних центрів

Запитання 41

У слині міститься фермент, здатний руйнувати α-1,4-глікозидні зв’язки у молекулі крохмалю. Назвіть цей фермент.

варіанти відповідей

фруктофуранозидаза

β-галактозидаза

фосфатаза

лізоцим

α-амілаза

Запитання 42

Надлишкова кількість енергії (у порівнянні з середньою величиною), яку повинні мати молекули в момент зіткнення, щоб прореагувати це:

варіанти відповідей

енергія активації

потенціальна енергія

внутрішня енергія

сумарна енергія

кінетична енергія

Запитання 43

Як змінюється швидкість біохімічної реакції при збільшенні концентрації ферменту?

варіанти відповідей

оберненопропорційно

прямопропорційно

не залежить

зростає, а потім знижується

знижується, а потім зростає

Запитання 44

Константа Міхаеліса для ферменту визначає:

варіанти відповідей

ступінь спорідненості ферменту до інгібітору

середню швидкість ферментативної реакції

ступінь спорідненості ферменту до продукту реакції

ступінь спорідненості ферменту до субстрату

максимальну швидкість ферментативної реакції

Запитання 45

Укажіть прізвище вченого, який запропонував гіпотезу «індукованої відповідності»:

варіанти відповідей

Г. Кребс

К. Функ

М. Ментен

Д. Кошленд

Ф. Крік

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест