Нб гиста 23

Додано: 19 травня
Предмет: Я досліджую світ, 1 клас
90 запитань
Запитання 1

1.При травматичному пошкодженні периферійного нерву спостерігається порушення аксонного транспорту по відросткам нейроцитів. Пошкодженням яких органел нейроцита обумовлено це порушення? 

варіанти відповідей

нейрофібрил

.

Запитання 2

.На електронній мікрофотографії представлена клітина нейрального походження. Термінальна частина дендриту клітини має циліндричну форму і складається з 1000 замкнутих мембранних дисків. Що це за клітина?

варіанти відповідей

паличкова зорова клітина

.

Запитання 3

3.Студент під час розгляду електронного мікропрепарату, визначив ділянку тіла нейрона, від якої відходить аксон, який характеризується: 

варіанти відповідей

відсутністю хроматофільної субстанції

.

Запитання 4

4.При мікроскопічному дослідженні нервової тканини в нейроплазмі визначається велика кількість різних за розмірами і формою грудочок і зерен, що базофільно забарвлюються. Розташовані вони у перикаріоні та дендритах, вкажіть їх назву:

варіанти відповідей

хроматофільна субстанція 

.

Запитання 5

5.Згідно з морфологічною класифікацією нейрони поділяють на групи за кількістю відростків. Вкажіть, який нейрон має один аксон і чотири дендрита:

варіанти відповідей

мультиполярний

.

Запитання 6

6.Студенту запропоновано мікропрепарати, на яких представлені різні види нейронів. Які нейрони, згідно морфологічної класифікації, в нервовій тканині людини не знайдені?

варіанти відповідей

уніполярні

.

Запитання 7

7.На електронній фотографії добре визначена структура синапса. У пресинаптичній частині містяться вкриті пресинаптичною мембраною мітохондрії та синаптичні пухирці, які мають медіатори. Який медіатор мають гальмівні синапси?

варіанти відповідей

гама-аміномасляна кислота

.

Запитання 8

8.На схемі представлені клітинні елементи нейроглії. Клітини мають циліндричну форму, на апікальній поверхні містять війки. Визначте тип описаних гліоцитів. 

варіанти відповідей

епендимоцити

.

Запитання 9

9.На мікропрепараті нейроглії видно клітини, які мають на одному кінці війки, а на іншому (базальному) довгі відростки, які розгалужуються і перетинають всю нервову трубку, утворюючи її опорний апарат. Визначте ці клітини:

варіанти відповідей

епендимоцити 

.

Запитання 10

10.На мікропрепараті нейроглії видно клітини, які мають невеликі розміри, багатокутну або овальну форму та короткі дуже тонкі відростки. При електронномікроскопічному дослідженні визначається, що електронна щільність наближається до показника нервових клітин, але цитоплазма не містить нейрофіламентів. Визначте ці клітини:

варіанти відповідей

олігодендроцити

.

Запитання 11

11.Експериментальній тварині при моделюванні стресової ситуації наносили тривалі та надмірні больові подразнення. Які структурні зміни в складі рухових нейронів будуть спостерігатися при мікроскопічному дослідженні препаратів мозку, забарвлених по Нісслю

варіанти відповідей

зникнення тигроїду

.

Запитання 12

12.При травматичному пошкодженні нервової тканини спостерігається активізація мікрогліоцитів. З якою функцією клітин пов'язане це явище?

варіанти відповідей

захисною

.

Запитання 13

13.При обстеженні новонародженого виявлені численні аномалії розвитку похідних нервового гребеня. Які з перелічених структур не зазнали ушкодження?

варіанти відповідей

мікрогліоцити

.

Запитання 14

14.Відомо, що деякі психічні та нервові захворювання пов'язані з порушенням синтезу та накопичення медіаторів в нервових клітинах. Які структури нервових клітин зазнають безпосереднього пошкодження при порушенні накопичення медіаторів? 

варіанти відповідей

синаптичні пухирці

.

Запитання 15

15.На мікропрепараті представлені біполярні клітини. Які структурні особливості вони мають?

варіанти відповідей

мають аксон і дендрит 

.

Запитання 16

16.При деяких захворюваннях нервової системи спостерігається пошкодження клітин мікроглії. Які властивості цих клітин будуть порушені? 

варіанти відповідей

фагоцитоз

.

Запитання 17

17.При вивченні нейронів спинного мозку, було встановлено, що вони незворотньо пошкоджені патологічним процесом. Які клітинні елементи при цьому будуть приймати участь у нейронофагії?

варіанти відповідей

мікроглія

.

Запитання 18

18.На мікропрепараті, зробленому з головного мозку дорослої тварини, якій в експерименті моделювали запалення мозку, спостерігаємо активацію окремих клітин-гліоцитів. Ці клітини стають круглими, рухомими, втягують свої відростки, стають подібними на зернисті кулі, дайте назву цим клітинам? 

варіанти відповідей

мікрогліоцити

.

Запитання 19

19.При травмі головного мозку пошкоджені гліальні клітини, які найчастіше зустрічаються в сірій речовині центральної нервової системи. Яку з означених нижче назв мають цi клiтини?

варіанти відповідей

плазматичні астроцити

.

Запитання 20

20.Чутливий нервовий ганглій складається з нейроцитів кулястої форми з одним відростком, який на певній відстані від перикаріону поділяється на аксон і дендрит. Як називаються такі клітини?

варіанти відповідей

псевдоуніполярні

.

Запитання 21

21.На гістологічному препараті поперечного зрізу мозочка, в його сірій речовині спостерігається велика кількість мультиполярних нейроцитів. За якою морфологічною ознакою дані клітини віднесли до мультиполярних?

варіанти відповідей

кількістю відростків 

.

Запитання 22

22.При вивченні електронної мікрофотографії відростків нейронів, студентами було встановлено, порушення транспорту речовин по відростках нейрона, вкажіть які органели не зазнали ушкодження?

варіанти відповідей

комплекс Гольджі 

.

Запитання 23

23.На мікропрепараті нервової тканини розрізняємо аксон – довгий відросток нейроцита. До його морфологічних ознак належать такі, окрім: 

варіанти відповідей

об’єм аксона може сягати менше 99% об’єму нейрона 

.

Запитання 24

24.При функціональному виснаженні нейрона спостерігається тигроліз – просвітлення нейроплазми, внаслідок розпаду базофільної субстанції. Зі зміною якої органели пов’язане це явище?

варіанти відповідей

гранулярної ендоплазматичної сітки 

.

Запитання 25

25.Під час гістогенезу нервової тканини утворюються клітини нейроглії з різних джерел: ектодерми та мезенхіми. Які клітини є мезенхімного походження?

варіанти відповідей

мікрогліоцити

.

Запитання 26

26.При порівняльному дослідженні розподілу морфологічних типів нейроцитів в нервовій системі у тварин різних видів виявлено кількісне превалювання одного з типів нейронів. Який з морфологічних типів нервових клітин найбільш поширений у ссавців? 

варіанти відповідей

мультиполярні

.

Запитання 27

27.На препаратах представлено три нейрона - псевдоуніполярний, біполярний і мультиполярний. Скільки аксонів можна виявити у кожній з перелічених клітин?

варіанти відповідей

один

.

Запитання 28

28.Відомо, що деякі психічні та нервові захворювання пов'язані з порушенням синтезу та накопичення медіаторів в нервових клітинах. Яким чином впливають медіатори збуджуючих синапсів на функцію нейронів та взаємодію між ними?

варіанти відповідей

передають нервовий імпульс з пресинаптичної на постсинаптичну мембрану

.

Запитання 29

29.При деяких захворюваннях нервової системи спостерігається пошкодження клітин мікроглії. Яку функцію виконують ці клітини? 

варіанти відповідей

захисну

.

Запитання 30

30.У рамках експерименту тварині було введено речовину, яка блокує синтез медіаторів у чутливому нейроні. Які ультраструктурні зміни виявляться при цьому в складі нейроцита? 

варіанти відповідей

резорбується пресинаптична мембрана

.

Запитання 31

31.На мікропрепараті нейроглії, імпрегнованому солями срібла, видно клітини, що мають короткі, товсті, сильно розгалужені відростки, які нагадують зарослі чагарника. Яку назву мають ці клітини?

варіанти відповідей

астроцити

.

Запитання 32

32.У хворого арахноїдитом (запалення павутинної мозкової оболонки), яке супроводжується тривалими головними болями, виявлено порушення циркуляції ліквору. Які клітини нервової тканини приймають участь в секреції компонентів ликвору?

варіанти відповідей

епендимоцити

.

Запитання 33

33.При обстеженні хворого виявлено декілька пухлинних вузлів, які утворилися з клітин епендимної глії. Яка можлива локалізація цих вузлів? 

варіанти відповідей

в вистилці порожнини центральної нервової системи

.

Запитання 34

34.При деяких інфекційних захворюваннях нервової системи спостерігається пошкодження клітин протоплазматичної астроцитної глії. Визначте які структури нервової системи зазнають при цьому ушкодження?

варіанти відповідей

опорний апарат центральної нервової системи

.

Запитання 35

35.На препараті спинного мозку представлені гліоцити з численними відростками, що локалізуються переважно в сірій речовині. До якого типу гліоцитів відносяться ці клітинні елементи?

варіанти відповідей

протоплазматичні астроцити 

.

Запитання 36

36.При деяких інфекційних захворюваннях нервової системи спостерігається пошкодження протоплазматичних астроцитів. Визначте найбільш вірогідну локалізацію патологічного процесу? 

варіанти відповідей

у сірій речовині мозку 

.

Запитання 37

37.На гістологічному препараті поперечного зрізу мозочка, в його сірій речовині спостерігається велика кількість мультиполярних нейроцитів. За якою морфологічною ознакою дані клітини віднесли до мультиполярних? 

варіанти відповідей

кількістю відростків

.

Запитання 38

38.В эксперименті при введенні колхіцину вдалось створити модель дезорганізації цитоскелету нейроцитів. Які структурні зміни при цьому будуть виявлятися у складі нейронів?

варіанти відповідей

зникнення нейрофібрил 

.

Запитання 39

39.При деяких захворюваннях нервової системи спостерігається пошкодження нейрофіламентів та нейротрубочок нейронів. Яка функція нейроцитів при цьому порушується у першу чергу?

варіанти відповідей

опорна

.

Запитання 40

40.Від нейрона кулястої форми відходить один відросток, який на певній відстані від перикаріону поділяється на аксон і дендрит. Як називаються такого виду клітини?

варіанти відповідей

псевдоуніполярні

.

Запитання 41

41.При дослідженні електронограми нейрона виявлено ділянку тіла клітини, від якої відходить аксон. Чим характеризується дана ділянка нейрона?

варіанти відповідей

відсутністю хроматофільної субстанції

.

Запитання 42

42.Назвіть клітини нервової тканинини, які мають спільне ембріональне походження з нейронами.

варіанти відповідей

мікрогліоцити

.

Запитання 43

43.При мікроскопічному дослідженні нервової тканини в нейроплазмі перикаріона та дендритів визначається велика кількість різних за розмірами і формою грудочок і зерен, що базофільно забарвлюються. Вкажіть їх назву

варіанти відповідей

хроматофільна субстанція

.

Запитання 44

44.Під час травматичного пошкодження периферійного нерву спостерігається порушення аксонного транспорту по відросткам нейроцитів. Пошкодженням яких органел нейроцита обумовлено це порушення?

варіанти відповідей

нейрофібрил

.

Запитання 45

45.При введенні колхіцину під час эксперименту вдалось створити модель дезорганізації цитоскелету нейроцитів. Які структурні зміни при цьому будуть виявлятися у складі нейронів?

варіанти відповідей

зникнення нейрофібрил 

.

Запитання 46

46.Який з морфологічних типів нервових клітин найбільш поширений у ссавців, якщо при порівняльному дослідженні розподілу морфологічних типів нейроцитів в нервовій системі у тварин різних видів виявлено кількісне превалювання одного з типів нейронів. Який з морфологічних типів нервових клітин найбільш поширений у ссавців?

варіанти відповідей

мультиполярні

.

Запитання 47

47.На іспиті студенту запропоновано препарати, а саме три нейрона - псевдоуніполярний, біполярний і мультиполярний. Скільки аксонів можна виявити у кожній з перелічених клітин?

варіанти відповідей

один

.

Запитання 48

48.Відомо, що при травматичному пошкодженні спинного мозку порушується його рефлекторна діяльність. Визначте розташування рефлекторної дуги. 

варіанти відповідей

від одного асоціативного нейрона до іншого 

.

Запитання 49

49.Під час дослідження експериментальній тварині при моделюванні стресової ситуації наносили тривалі та надмірні больові подразнення. Які структурні зміни в складі рухових нейронів будуть спостерігатися при мікроскопічному дослідженні препаратів мозку, забарвлених по Нісслю? 

варіанти відповідей

зникнення тигроїду 

.

Запитання 50

50.Яким чином впливають медіатори збуджуючих синапсів на функцію нейронів та взаємодію між ними, якщо деякі психічні та нервові захворювання пов'язані з порушенням синтезу та накопичення медіаторів в нервових клітинах.

варіанти відповідей

передають нервовий імпульс з пресинаптичної на постсинаптичну мембрану

.

Запитання 51

51.Під час експерименту тварині було введено речовину, яка блокує синтез медіаторів у чутливому нейроні. Які ультраструктурні зміни виявляться при цьому в складі нейроцита? 

варіанти відповідей

резорбується пресинаптична мембрана 

.

Запитання 52

52.В результаті експериментального дослідження було травмовано спинний мозок та були пошкодженні клітини епендимної глії. Визначте яка функція цих клітин буде порушена? 

варіанти відповідей

розмежувальна й опорна

.

Запитання 53

53.На практичному занятті було розглянуто мікропрепарат нейроглії, імпрегнованому солями срібла, видно клітини, що мають короткі, товсті, сильно розгалужені відростки, які нагадують зарослі чагарника. Яку назву мають ці клітини?

варіанти відповідей

астроцити

.

Запитання 54

54.У пацієнта виявлено запалення павутинної мозкової оболонки, яке супроводжується тривалими головними болями, виявлено порушення циркуляції ліквору. Які клітини нервової тканини приймають участь в секреції компонентів ликвору?

варіанти відповідей

епендимоцити

.

Запитання 55

55.Під час обстеження хворого виявлено декілька пухлинних вузлів, які утворилися з клітин епендимної глії. Яка можлива локалізація цих вузлів?

варіанти відповідей

в вистилці порожнини центральної нервової системи

.

Запитання 56

56.Відомо, що при деяких інфекційних захворюваннях нервової системи спостерігається пошкодження клітин протоплазматичної астроцитної глії. Визначте які структури нервової системи зазнають при цьому ушкодження? 

варіанти відповідей

опорний апарат центральної нервової системи

.

Запитання 57

57.При деяких захворюваннях нервової системи спостерігається пошкодження клітин мікроглії. Яку функцію виконують ці клітини? 

варіанти відповідей

захисну

.

Запитання 58

58.На мікропрепараті нейроглії видно клітини, які мають невеликі розміри, багатокутну або овальну форму та короткі дуже тонкі відростки. При електронномікроскопічному дослідженні визначається, що електронна щільність наближається до показника нервових клітин, але цитоплазма не містить нейрофіламентів. Визначте ці клітини:

варіанти відповідей

олігодендроцити

.

Запитання 59

59.На практичному занятті розглядали мікропрепарат нейроглії видно клітини, які мають на одному кінці війки, а на іншому (базальному) довгі відростки, які розгалужуються і перетинають всю нервову трубку, утворюючи її опорний апарат. Визначте ці клітини:

варіанти відповідей

епендимоцити

.

Запитання 60

60.Визначте тип описаних гліоцитів, якщо на схемі представлені клітинні елементи нейроглії. Клітини мають циліндричну форму, на апікальній поверхні містять війки. 

варіанти відповідей

мікроглія

.

Запитання 61

61.Відомо, що чутливий нервовий ганглій складається з нейроцитів кулястої форми з одним відростком, який на певній відстані від перикаріону поділяється на аксон і дендрит. Як називаються такі клітини?

варіанти відповідей

псевдоуніполярні 

.

Запитання 62

62.На електронній мікрофотографії представлена клітина нейрального походження. Термінальна частина дендриту клітини має циліндричну форму і складається з 1000 замкнутих мембранних дисків. Що це за клітина?

варіанти відповідей

паличкова зорова клітина 

.

Запитання 63

63.Викладач під час розгляду електронного мікропрепарату, визначив ділянку тіла нейрона, від якої відходить аксон, який характеризується: 

варіанти відповідей

відсутністю хроматофільної субстанції 

.

Запитання 64

64.Під час мікроскопічного дослідження нервової тканини в нейроплазмі визначається велика кількість різних за розмірами і формою грудочок і зерен, що базофільно забарвлюються. Розташовані вони у перикаріоні та дендритах, вкажіть їх назву:

варіанти відповідей

хроматофільна субстанція

.

Запитання 65

65.Після перенесенної вірусної інфекції виникло порушення транспорту речовин по відростках нейрона. Які органели не зазнали ушкодження? 

варіанти відповідей

комплекс Гольджі 

.

Запитання 66

66.На іспиті студенту запропоновано мікропрепарати, на яких представлені різні види нейронів. Які нейрони, згідно морфологічної класифікації, в нервовій тканині людини не знайдені? 

варіанти відповідей

уніполярні 

.

Запитання 67

67.На електронній фотографії добре визначена структура синапса. У пресинаптичній частині містяться вкриті пресинаптичною мембраною мітохондрії та синаптичні пухирці, які мають медіатори. Який медіатор мають гальмівні синапси? 

варіанти відповідей

гама-аміномасляна кислота

.

Запитання 68

68.З яких клітинних органел побудована пресинаптична сітка, якщо відомо, у пресинаптичній частині розташована пресинаптична сітка, в якій містяться синаптичні пухирці, що дає останнім можливість контакту з пресинаптичною мембраною.

варіанти відповідей

мікрофіламенти

.

Запитання 69

69.Визначте найбільш вірогідну локалізацію патологічного процесу, якщо при деяких інфекційних захворюваннях нервової системи спостерігається пошкодження протоплазматичних астроцитів.

варіанти відповідей

у сірій речовині мозку

.

Запитання 70

0.На практичному занятті було розглянуто гістологічний препарат поперечного зрізу мозочка, в його сірій речовині спостерігається велика кількість мультиполярних нейроцитів. За якою морфологічною ознакою дані клітини віднесли до мультиполярних? 

варіанти відповідей

кількістю відростків

.

Запитання 71

71.Відомо, що під час гістогенезу нервової тканини утворюються клітини нейроглії з різних джерел: ектодерми та мезенхіми. Які клітини є мезенхімного походження? 

варіанти відповідей

мікрогліоцити

.

Запитання 72

72.Відомо, що під час гістогенезу нервової тканини утворюються клітини нейроглії з різних джерел: ектодерми та мезенхіми. Які клітини є мезенхімного походження?

варіанти відповідей

мікрогліоцити 

.

Запитання 73

73.У пацієнта після перенесеної вірусної інфекції розвинувся парез м`язів тулуба, в основі якого лежить порушення проведення нервового імпульсу мієлиновим волокном при збереженні цілісності осьового циліндру. Загибель яких клітин була обумовлена вірусною инфекцією?

варіанти відповідей

нейролемоцитів

.

Запитання 74

74.Відомо, що при травматичному пошкодженні нервової тканини спостерігається активізація мікрогліоцитів. З якою функцією клітин пов'язане це явище?

варіанти відповідей

захисною 

.

Запитання 75

75.Під час планового обстеження новонародженого виявлені численні аномалії розвитку похідних нервового гребеня. Які з перелічених структур не зазнали ушкодження?

варіанти відповідей

мікрогліоцити 

.

Запитання 76

76.Які структури нервових клітин зазнають безпосереднього пошкодження при порушенні накопичення медіаторів, якщо деякі психічні та нервові захворювання пов'язані з порушенням синтезу та накопичення медіаторів в нервових клітинах.

варіанти відповідей

синаптичні пухирц

.

Запитання 77

77.Під час практичного заняття на мікропрепараті представлені біполярні клітини. Які структурні особливості вони мають? 

варіанти відповідей

мають аксон і дендрит

.

Запитання 78

78.Відомо, що при деяких захворюваннях нервової системи спостерігається пошкодження клітин мікроглії. Які властивості цих клітин будуть порушені?

варіанти відповідей

фагоцитоз

.

Запитання 79

79.Під час вивчення нейронів спинного мозку, було встановлено, що вони незворотньо пошкоджені патологічним процесом. Які клітинні елементи при цьому будуть приймати участь у нейронофагії?

варіанти відповідей

мікроглія

.

Запитання 80

80.На протязі життя у певних клітинах дорослої людини не спостерігається мітоз і кількісний вміст ДНК залишається постійним. Ці клітини: 

варіанти відповідей

нейрони

.

Запитання 81

81.На мікропрепараті нервової тканини розрізняємо аксон – довгий відросток нейроцита. До його морфологічних ознак належать такі, окрім: 

варіанти відповідей

об’єм аксона може сягати менше 99% об’єму нейрона

.

Запитання 82

82.При травмі головного мозку пошкоджені гліальні клітини, які найчастіше зустрічаються в сірій речовині центральної нервової системи. Яку з означених нижче назв мають цi клiтини?

варіанти відповідей

плазматичні астроцити

.

Запитання 83

83.Відомо, що чутливий нервовий ганглій складається з нейроцитів кулястої форми з одним відростком, який на певній відстані від перикаріону поділяється на аксон і дендрит. Як називаються такі клітини? 

варіанти відповідей

псевдоуніполярні

.

Запитання 84

84.Під час вивчення гістологічного препарату поперечного зрізу мозочка, в його сірій речовині спостерігається велика кількість мультиполярних нейроцитів. За якою морфологічною ознакою дані клітини віднесли до мультиполярних?

варіанти відповідей

кількістю відростків

.

Запитання 85

85.На практичному занятті при вивченні електронної мікрофотографії відростків нейронів, студентами було встановлено, порушення транспорту речовин по відростках нейрона, вкажіть які органели не зазнали ушкодження?

варіанти відповідей

комплекс Гольджі 

.

Запитання 86

86.При вивченні навчальної схемибуло визначено псевдоуніполярний, біполярний і мультиполярний нейрони. Визначте скільки аксонів можна виявити у кожній з перелічених клітин?

варіанти відповідей

один

.

Запитання 87

87.При експериментальному дослідженні тваринам моделювали стресові ситуації - наносили тривалі та надмірні больові подразнення. Визначте структурні зміни в складі рухових нейронів будуть спостерігатися при мікроскопічному дослідженні препаратів мозку, які були забарвленні по Нісслю? 

варіанти відповідей

зникнення тигроїду

.

Запитання 88

88.При розгляді навчальної схеми, на якій зображено різні типи гліоцитів, студенти виявили деякі клітини, що мають 2-3 коротких розгалужених відростка і здатні до амебоїдного руху. Вкажіть до якого типу гліоцитів відносяться ці клітинні елементи? 

варіанти відповідей

мікроглія 

.

Запитання 89

89.На навчальній схемі зображено різні види нейронів, визначте, які нейрони в нервовій тканині людини не знайдені, відповідно морфологічної класифікації?

варіанти відповідей

уніполярні

.

Запитання 90

90.При дослідженні електронограми нейроглії було виявлено клітини, які мали на одному кінці війки, а на іншому (базальному) довгі відростки, вони розгалужувалися і перетинали всю нервову трубку, утворюючи її опорний апарат. Визначте, що це клітини

варіанти відповідей

епендимоцити

.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест