Нейролептики. Транквілізатори. та Гіпнотики. Антиконвульсанти. Гормональні засоби

Додано: 10 січня 2022
Предмет: Я досліджую світ, 11 клас
Тест виконано: 27 разів
29 запитань
Запитання 1

До кардіологічного відділення надійшов хворий з інфарктом міокарда. Для усунення болю було вирішено потенціювати дію фентанілу нейролептиком. Який з перелічених нейролептиків найбільш придатний для нейролепта-налгезії?

варіанти відповідей

Дроперідол

Аміназин

Трифтазин

Галоперидол

Сульпірид

Запитання 2

У хворого на алкоголізм почався алкогольний психоз із вираженим психомоторним збудженням. Який препарат з групи нейролептиків слід призначити з метою надання швидкої допомоги? 

варіанти відповідей

Резерпін

Фторотан

Натрію бромід

Діазепам

Аміназин

Запитання 3

Жінці, яка скаржиться на постійне відчуття страху, тривоги, поставлено діагноз неврозу та призначено препарат з анксіолітичною дією. Який це препарат

варіанти відповідей

Настойка женьшеню

Пірацетам

Кофеїн-бензоат натрію

Аміназин 

Діазепам

Запитання 4

У хворого на алкоголiзм почався алкогольний психоз iз вираженим психомоторним збудженням. Який препарат з групи нейролептикiв слiд призначити з метою надання швидкої допомоги? 

варіанти відповідей

Натрiю бромiд 

Фторотан

Дiазепам 

Амiназин

Резерпiн 

Запитання 5

До хiрургiчного вiддiлення госпiталiзовано хворого для оперативного втручання. Йому необхiдно провести нейролептанальгезiю. Який з препаратiв доцiльно застосувати в комбiнацiї з фентанiлом для нейролептанальгезiї?

варіанти відповідей

Сальбутамол 

Пiлокарпiн 

Дроперидол

Холосас 

Фраксипарин 

Запитання 6

У 42-рiчного чоловiка дiагностований iнфаркт мiокарда. Неефективнiсть попереднiх заходiв дала пiдставу лiкарю провести нейролептаналгезiю. Який нейролептик необхiдно застосувати? 

варіанти відповідей

Дроперидол

Амiназин 

Галоперидол 

Прометазин 

Клозепiн

Запитання 7

Машиною швидкої допомоги, доставлено хворого 49-ти рокiв iз алкогольним делiрiєм та зоровими галюцинацiями. Лiкар призначив препарат, який блокує центральнi норадренергiчнi i дофамiнергiчнi рецептори, та є похiдним бутирофенону. Який нейролептик призначив лiкар? 

варіанти відповідей

Дiазепам 

Дроперидол

Амiназин 

Хлорпротиксен 

Етаперазин

Запитання 8

При очiкуваннi екстракцiї зуба у пацiєнта виникло сильне вiдчуття боязнi. Який лiкарський препарат йому слiд ввести для усунення цих вiдчуттiв?

варіанти відповідей

Анальгiн 

Амiназин 

Карбамазепiн

Етимiзол 

Дiазепам

Запитання 9

У хворого пiсля психiчної травми вiдзначаються пiдвищена збудливiсть, дратiвливiсть, безсоння, тривога. Який лiкарський засiб доцiльно призначити? 

варіанти відповідей

Iмiзин

Бемегрид 

Кофеїн 

Феназепам

Пiрацетам 

Запитання 10

Жiнцi, яка скаржиться на постiйне вiдчуття страху, тривоги, поставлено дiагноз неврозу та призначено препарат з анксiолiтичною дiєю. Який це препарат? 

варіанти відповідей

Пiрацетам 

Кофеїн-бензоат натрiю

Настойка женьшеню 

Амiназин 

Дiазепам

Запитання 11

Студент звернувся до лiкаря з проханням допомогти йому перебороти страх перед стоматологiчними манiпуляцiями. Лiкар порадив йому вжити такий препарат: 

варіанти відповідей

Дiмедрол 

Дроперидол 

Амiназин 

Пiрацетам 

Дiазепам

Запитання 12

У 42-річного чоловіка діагностований інфаркт міокарда. Неефективність попередніх заходів дала підставу лікарю провести нейролептаналгезію. Який нейролептик необхідно застосувати? 

варіанти відповідей

Аміназин

Дроперидол

Галоперидол

Клозепін

Прометазин 

Запитання 13

Хворому на паркінсонізм призначили препарат леводопу, який швидко покращив його стан. Який механізм дії цього лікарського засобу? 

варіанти відповідей

Блокада м-холінорецепторів

Стимуляція дофамінових рецепторів

Стимуляція синтезу дофаміну

Стимуляція м-холінорецепторів

Антихолінестеразна дія

Запитання 14

Чоловіку 70 років, страждаючому хворобою Паркинсона, був призначений препарат леводопа. Через тиждень стан хворого значно покращался. Який механизм дії лікарського засобу?

варіанти відповідей

Гальмування холінергічної системи

Гальмування гістамінергічної системи 

Гальмування серотонінергічної системи

Активація дофамінової системи

Активація енкефалінової системи

Запитання 15

До лікаря звернувся пацієнт з приводу хвороби Паркінсона. Враховуючи супутню патологію (глаукома) хворого, лікар обрав засіб, що стимулює синтез дофаміну в ЦНС. Який з наведених препаратів має такий механізм дії? 

варіанти відповідей

Атропіну сульфат

Леводопа

Метацин

Циклодол

Скополаміну гідробромід

Запитання 16

Пiд час барбiтурового наркозу у хворого 65-ти рокiв почало прогресувати пригнiчення дихання. Анестезiолог зробив внутрiшньовенну iн’єкцiю 10 мл 0,5% розчину бемегрiду. Стан хворого покращився, об’єм легеневої вентиляцiї збiльшився. Яке явище полягає в основi взаємодiї цих препаратiв?

варіанти відповідей

Синергiзм прямий 

Синергiзм непрямий

Антагонiзм однобiчний 

Антагонiзм непрямий 

Антагонiзм прямий

Запитання 17

До приймального вiддiлення був доставлений хворий 56-ти рокiв у непритомному станi з вираженим пригнiченням дихання та серцевої дiяльностi, зниженням сухожильних рефлексiв. За словами супроводжуючої його дружини, останнiм часом вiн страждав на безсоння та приймав на нiч снодiйнi засоби. Який лiкарський препарат необхiдно ввести хворому для невiдкладної допомоги? 

варіанти відповідей

Атропiну сульфат 

Унiтiол 

Протамiну сульфат

Бемегрид

Дипiроксим 

Запитання 18

До реанiмацiйного вiддiлення госпiталiзовано хворого з клiнiкою отруєння нейротропною речовиною. До комплексу лiкування включено дихальний аналептик з ноотропною дiєю. Який препарат призначено? 

варіанти відповідей

Етимiзол

Амiтриптилiн 

Камфора 

Теофiлiн 

Сульфокамфокаїн

Запитання 19

Хворому, що страждає на алергічний хейліт, призначена мазь преднізолону для змазування червоної облямівки і слизової губ. До якої групи засобів відноситься цей препарат? 

варіанти відповідей

Блокатори серотонінових рецепторів 

Блокатори гістамінових рецепторів 

Глюкокортикоїди

Антагоністи лейкотрієнових рецепторів

Мембраностабілізатори 

Запитання 20

Хворому, що страждає на алергiчний хейлiт, призначена мазь преднiзолону для змазування червоної облямiвки i слизової губ. До якої групи засобiв вiдноситься цей препарат? 

варіанти відповідей

Глюкокортикоїди

Блокатори гiстамiнових рецепторiв 

Антагонiсти лейкотрiєнових рецепторiв

Мембраностабiлiзатори 

Блокатори серотонiнових рецепторiв 

Запитання 21

Вiдомо, що стероїднi протизапальнi препарати гальмують активнiсть фосфолiпази 2, що необхiдна для синтезу простагландинiв. Яка речовина є попередником цих медiаторiв запалення? 

варіанти відповідей

Холестерол 

Тирозин 

Пальмiтинова кислота

Арахiдонова кислота

Проопiомеланокортин 

Запитання 22

Хворому з важким перебiгом ревматоїдного артриту для постiйного прийому був призначений преднiзолон. Який режим прийому є оптимальним з урахуванням хронофармакологiчних особливостей дiї преднiзолону та фiзiологiчних коливань секрецiї кортикостероїдiв в органiзмi? 

варіанти відповідей

Вся доза вранцi 

2/3 добової дози вранцi, 1/3 дози вдень

1/3 дози тричi на день 

Вся доза ввечерi 

Усi наведенi схеми рiвноцiннi 

Запитання 23

Хворому на артроз скронево-нижньощелепного суглоба лікар призначив протизапальний препарат, при тривалому застосуванні якого можливі перераховані нижче побічні ефекти: розвиток „стероїдного діабету”, «стероїдної виразки шлунка», остеопороз, артеріальна гіпертензія, пригнічення імунітету. Назвіть препарат:

варіанти відповідей

Анестезин

Лінкоміцин

Метотрексат

Преднізолон

Парацетамол

Запитання 24

Важкий перебіг інфекційно-запальних захворювань пародонту передбачає застосування потужних протизапальних засобів стероїдної будови Визначити препарат

варіанти відповідей

Метронідазол

Диклофенак

Флуконазол

Парацетамол

Преднізолон

Запитання 25

Тривале лiкування гiпофункцiї щитоподiбної залози спричинило загальну дистрофiю, карiєс зубiв, тахiкардiю, тремор кiнцiвок. Який засiб викликав побiчнi ефекти? 

варіанти відповідей

Хумулiн 

Преднiзолон

L-тироксин

Тирокальцитонiн 

Паратиреоїдин 

Запитання 26

Хворому з збільшенням рівня цукру в крові діагностували цукровий діабет і призначили гормональний препарат замісної терапії. Назвіть препарат.

варіанти відповідей

Преднізолон

Інсулін

Естрон

Кортикотропін

Тіреоїдин

Запитання 27

У дитини, віком 11 років після перенесеного грипу розвинулась загальна слабкість, швидка стомлюваність, втрата аптетиту, посилена спрага. При обстеженні звертає на себе увагу запах ацетону з рота; в крові різко збільшений вміст цукру (понад 8 ммоль/л), в сечі - глюкозурія. Встановлено діагноз цукровий діабет. Визначте засіб, який слід негайно призначити дитині:

варіанти відповідей

Тироксин 

Інсулін

Глібенкламід

Пітуітрин

Глюкагон

Запитання 28

У реанімаційне відділення потрапив хворий у непритомному стані. При огляді: дихання шумне, поверхневе (Кусмауля), різкий запах ацетону. Лабораторно: гіперглікемія (понад 20 ммоль/л), гіперкетонемія, висока глюкозурія, різко позитивна реакція на ацетон. Був поставлений діагноз – гіперглікемічна кома. Який цукрознижуючий препарат слід терміново ввести даному хворому? 

варіанти відповідей

Інсулін

Глюкагон 

Діабетон

Глібенкламід

Метформін 

Запитання 29

До пологового вiддiлення надiйшла пацiєнтка з слабкiстю пологової дiяльностi. Який гормон необхiдно ввести пацiєнтцi для стимуляцiї скорочення гладеньких м’язiв матки та лактацiї? 

варіанти відповідей

Вазопрессин 

Альдостерон 

Окситоцин

Синестрол

Кортизол 

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест