1. Укажіть захворювання, яке спричинене відсутністю в організмі певного вітаміну:
При нестачі вітаміну С розвивається
Два учні обговорювали енергетичну цінність напоїв, аналізуючи інформацію в таблиці.
Примітка. За повного розщеплення 1 г білків у середньому вивільняється 17,2 кДж енергії, 1 г жирів - 38,9 кДж, 1 г вуглеводів - 17,6 кДж.
Перший учень зауважив, що найбільшу енергетичну цінність має напій, який містить жири. Другий учень дійшов висновку, що найменшу енергетичну цінність має сік виноградний. Хто з них має рацію?
Укажіть групу харчових продуктів, багатих на вітамін D.
При нестачі вітаміну В1 розвивається
Учень склав раціон сбалансованого харчування відповідно до фізіологічних вимог (див. рисунок). На рисунку продукти розташовано за зменшенням їхньої частки в прийомі їжі. Укажіть правильну комбінацію продуктів для заповнення пропусків у раціоні.
А1 - фрукти, 2 - м'ясо, 3 - молочні продукти, 4 - крупи
Б1 - молоко, 2 - молочні продукти, 3 - м'ясо, 4 - крупи
В1 - овочі, 2 - молоко, 3 - м'ясо, 4 - фрукти
Г1 - овочі, 2 - м'ясо, 3 - м'ясо, 4 - молоко
Яке захворювання виникає за нестачі вітаміну А?
Учень та учениця аналізували інформацію, наведену в таблиці. Учень висловив судження, що смородина чорна масою 100 г містить стільки само вітаміну С, як 1 капуста брюссельська масою 200 г. Учениця зауважила, що смородини чорної масою 50 г достатньо, щоб задовольнити добову потребу людини у вітаміні С.
Чи має хтось з них рацію?
Утворенню вітаміну D в організмі сприяє
Укажіть хімічний елемент, потрібний насамперед для синтезу гормонів щитоподібної залози:
Укажіть хімічний елемент, який входить до складу гемоглобіну:
Зазначте, де в організмі людини переважно може відкладатись глікоген:
Завдяки обміну речовин структури організму постійно оновлюються, підтримується сталість його внутрішнього середовища - ЦЕ
Біологічно активні речовини, здебільшого білкової природи, здатні впливати на швидкість перебігу реакції - це
Укажіть процеси, з якими пов’язані утворення й розщеплення органічних сполук в організмі людини:
Укажіть співвідношення білків, жирів і вуглеводів у харчових продуктах за умови раціонального харчування:
Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома