обмін речовин та енергії

Додано: 28 вересня 2022
Предмет: Біологія, 8 клас
Тест виконано: 85 разів
20 запитань
Запитання 1

основною структурною і функціональною одиницею організму є:

варіанти відповідей

клітина

атоми і молекули

кровоносна система

всі відповіді правильні

Запитання 2

оберіть всі правильні твердження:

варіанти відповідей

самооновлення - це утворення нових молекул і структур

в організмі людини наявні мінеральні солі

білки і жири - це органічні речовини

вміст води в організмі людини 50 %

всі епітеліальні клітини мають ядро

Запитання 3

Недостатність якого вітаміну у продуктах харчування зумовлює розвиток рахіту?

варіанти відповідей

K

В12

D

B6

Запитання 4

Як називається процес порушення нормального функціонування організму внаслідок недостатнього споживання того чи іншого вітаміну з продуктами харчування.

варіанти відповідей

Авітаміноз

Гіповітаміноз

Гіпервітаміноз

Запитання 5

В оорганізмі людини постійно підтримується температура +36,6 ∘С. Назвіть :сукупність процесів, що забезпечують цю сталість.


варіанти відповідей

  самооновлення

 

 саморегуляція


 самовідтворення

Запитання 6

Здатність організмів відповідати на впливи зовнішнього середовища (світло, температура, дотик, склад води, їжа тощо) - це


варіанти відповідей

 ріст

  


  розвиток

 

 

  розмноження

 


  подразливість

Запитання 7

До сполучних тканин відносяться (кілька варіантів відповіді)


 


варіанти відповідей

Кров і лімфа

  



  Жирова тканина

 

   


 

   М'язова тканина

  

  


  

  Епітеліальна тканина


  

  Хрящова тканина

  

  

Запитання 8

До жиророзчинних вітамінів належить:

варіанти відповідей

B6 (піридоксин)

B1 (тіамін)

A (ретинол)

B2 (рибофлавін)

Запитання 9

Серед речовин найбільшу добову потребу людини становлять:

варіанти відповідей

вітаміни

білки

жири

вуглеводи

Запитання 10

З амінокислот складаються молекули:

варіанти відповідей

вітамінів

жирів

вуглеводів

білків

Запитання 11

Джерелом аскорбінової кислоти (вітаміну C) є:

варіанти відповідей

М’ясо птиці, яловичина, печінка, дріжджі

Чорна смородина, шипшина, лимон

Чорний хліб, яєчний жовток, печінка

Рисові висівки, зародки пшениці, нирки

Запитання 12

Укажіть твердження, що характеризують правила харчування:

варіанти відповідей

інтервал між споживанням їжі 6-7 годин

важливо добре пережовувати їжу

їсти треба швидко

корисно вживати смажену їжу

їжу приймати в одні й ті ж самі години

потрібно вживати свіжі овочі та фрукти

Запитання 13

В яких продуктах міститься білок?

варіанти відповідей

Картопля, олія

Мед, фрукти

Печиво, морозиво

Риба, м'ясо

Запитання 14

Речовини у складі харчових продуктів, що мають для організму харчову та енергетичну цінність - це....

варіанти відповідей

додаткові речовини

мінеральні речовини

харчові продукти

поживні речовини

Запитання 15

За сучасною класифікацією харчові продукти поділяють на групи:

варіанти відповідей

білки, жири, вуглеводи

традиційні, функціональні, спеціальні, продукти для харчування дітей

харчові, регуляторні, інформативні

Запитання 16

Які є функції харчування?

варіанти відповідей

енергетична, харчова, видільна, жирова

пластична, енергетична, гомеостатична

живлення, травлення, дихання, теплоутворення

енергетична, захисна, регуляторна, харчова, інформативна

Запитання 17

Є джерелом для синтезу мікроорганізмами кишечнику вітамінів В1, В2, В12, К, а також сприяє руховій активності та секреції кишкового тракту - це...

варіанти відповідей

пектинові речовини

мінеральні речовини

додаткові речовини

клітковина

Запитання 18

Органічні високомолекулярні сполуки, що складаються з амінокислот - це...

варіанти відповідей

жири

білки

вуглеводи

нуклеїнові кислоти

Запитання 19

Процес перетворення складних речовин на прості з виділенням енергії - це...

варіанти відповідей

дифузія

асиміляція

регенерація

дисиміляція

Запитання 20

Антуан де Сент-Екзюпері (1900-1944) так писав про цю сполуку: "У тебе немає ні смаку, ні кольору, ані запаху, тебе неможливо описати , тобою насолоджуються, не знаючи, що ти таке". Назвіть сполукую

варіанти відповідей

глюкоза

клейковина

вода

олія

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест