Обмін речовин та енергії

Додано: 6 грудня 2022
Предмет: Біологія, 8 клас
Тест виконано: 249 разів
30 запитань
Запитання 1

За здатністю розчинятись вітаміни поділяють на :

варіанти відповідей

органічні

водорозчинні

жиророзчинні

не розчинні

Запитання 2

недостатня кількість вітамінів спричиняє захворювання

варіанти відповідей

авітаміноз

гіповітаміноз

гіпервітаміноз

вітаміноз

Запитання 3

Повна відсутність вітамінів спричиняє захворювання :

варіанти відповідей

авітаміноз

гіповітаміноз

гіпервітаміноз

вітаміноз

Запитання 4

Укажіть речовину вітаміну А

варіанти відповідей

Ретинол

Кальциферон

Оцтова кислота

Аскорбінова кислота

Запитання 5

Укажіть жиророзчинні вітаміни:

варіанти відповідей

А

Е

Д

С

В

К

Запитання 6

Укажіть продукт, який є лідером за вмістом вітаміну А

варіанти відповідей

Яєчний жовток

Печінка морських риб та рогатої худоби

Морква

Вершкове масло

Запитання 7

Рахіт виникає внаслідок нестачі вітаміну…

варіанти відповідей

D

PP

E

C

Запитання 8

До якого захворювання призводить нестача вітаміну С?


варіанти відповідей

Цинга

Рахіт

Куряча сліпота

Пелагра

Запитання 9

Нестача вітаміну А, сприяє захворюванню:


варіанти відповідей

Куряча сліпота

Цинга

Рахіт

Критинізм

Запитання 10

Антиінфекційним вітаміном, який підвищує імунітет є

варіанти відповідей

вітамін Д

вітамін К

вітамін С

вітамін Е

Запитання 11

Мутуалістичними мікроорганізмами кишечника синтезується вітамін

варіанти відповідей

вітамін С

вітамін Д

вітамін К

вітамін Е

Запитання 12

Який вітамін необхідний для нормального обміну кальцію, відкладанню його в кістковій речовині та утворення міцних кісток і зубів?

варіанти відповідей

вітамін А

вітамін D

вітамін E

вітамін С

Запитання 13

Надходження в організм якого вітаміну необхідно для нормального згортання крові?

варіанти відповідей

вітамін А

вітамін D

вітамін К

вітамін E

Запитання 14

Який вітамін може утворюватися у шкірі людини під дією сонячних променів?

варіанти відповідей

А

B2

C

D

Запитання 15

На здатність до розмноження може впливати вітамін

варіанти відповідей

А

В

С

К

Е

D

Запитання 16

Вкажіть продукт харчування в якому переважають жири                                     

                                                

варіанти відповідей

А) оливки 

Б)персики 

В) рис  

Г) картопля

Запитання 17

Сучасний підхід до формування раціону збалансованого харчування людини передбачає наявність у ньому:

1) овочів і фруктів;

2) продуктів із високим умістом цукру й жирів (цукор, олія);

3) білкових продуктів (м’ясо, риба, яйця, бобові);

4) крохмалистих продуктів (картопля, хліб, рис, макарони);

5) молочних продуктів.

Укажіть правильне твердження щодо відносного вмісту продуктів у раціоні.

варіанти відповідей

А- частка продуктів із високим умістом цукру й жирів має перевищувати частку молочних продуктів

Б-частка овочів і фруктів має перевищувати частку білкових продуктів

В -частка молочних продуктів має бути більшою порівняно з часткою крохмалистих продуктів

Г-частка продуктів із високим умістом цукру й жирів має дорівнювати частці крохмалистих продуктів

Запитання 18

Відомо, що ферменти, які розщеплюють вітаміни, малоактивні за низьких температур. Укажіть умову зберігання або обробки овочів та фруктів, пов'язану з описаною властивістю.   

            

варіанти відповідей

А-варити в окропі                  

Б-мити до нарізання 

 В-зберігати в закритих контейнерах за кімнатної температури

 Г-зберігати охолодженими

Запитання 19

Яке співвідношення білків, жирів та вуглеводів доцільне у добовому раціоні?

                                         

варіанти відповідей

 А 1:4:1

Б 1:2:3 

 В 1:1:4 

 Г 4:1:1 

Запитання 20

Виберіть ознаки, характерні для асиміляції:( з кожного стовпчика одна цифра)                                                       

Перетворення речовин : 1.розщеплення речовин

2.синтез речовин

3.перетворення речовин не відбувається

Енергетичні зміни: 1.енергія поглинається

2.енергія виділяється

3.відсутність енергетичних змін

Місце, де відбуваються процеси : 1.клітина

2.тканинна рідина

3.порожнина кишечника

варіанти відповідей

1,1,1

2,1,1

3,1,3

2,2,2

Запитання 21

Виберіть ознаки, характерні для вітаміну С (з кожного стовпчика одна цифра)                                          

Розчинність 1.розчиняється у воді

2. розчиняється у жирах

3.не розчиняється ні у воді, ні у жирах

В яких продуктах міститься 1.рослинного походження

2.тваринного походження

3.рослинного і тваринного походження

Під дією яких чинників руйнується1.кип’ятіння

2.нарізання продуктів

3.не руйнується ніколи

варіанти відповідей

1,1,1

1,2,1

3,2,1

3,3,2

Запитання 22

Є різні назви вітаміну: хімічна, буквена й фізіологічна. Наприклад, кальциферол, вітамін D, протирахітичний фактор відповідно. Укажіть фізіологічну назву вітаміну С.      

                   

                  

варіанти відповідей

А протиневритний фактор  

  Б протицинготний фактор

В протистерильний фактор    

Г протианемічний фактор

Запитання 23

До якої групи належать біологічно активні речовини: тіамін, рибофлавін, піридоксин?

                              

                                        

варіанти відповідей

А амінокислоти  

 Б гормони щитоподібної залози

В вітаміни 

 Г нейромедіатори

Запитання 24

Укажіть групу харчових продуктів із найбільшим умістом

вітаміну С            

                        

              

варіанти відповідей

А морква, печінка, шипшина   

Б яєчний білок, лимон, рис

В чорна смородина, лимон, шипшина

Г аґрус, риба, масло

Запитання 25

Назвіть хімічні сполуки, що є чужими й шкідливими для організму людини:  

                       

варіанти відповідей

А) яблучний оцет 

Б) кухонна сіль

  В) пестициди         

 Г) гліцерол

Запитання 26

Зазначте, де в організмі людини переважно відкладається глікоген?               

     

варіанти відповідей

А) у підшкірній жировій клітковині

 Б) у шкірі 

В) у клітинах печінки     

 Г) у кістках

Запитання 27

Укажіть назви поживних речовин, що є основними «постачальниками» енергії для людини:


 

  

  

варіанти відповідей

 білки, нуклеїнові кислоти

 клітковина, мікроелементи

 вуглеводи, вода

жири, вуглеводи

Запитання 28

Білки в організмі розщеплюються до...


  

  

  

варіанти відповідей

  глюкози

жирних кислот

амінокислот

нуклеїнових кислот

Запитання 29

Кінцевими продуктами розпаду усіх органічних речовин є...


   

   

варіанти відповідей

 амінокислоти і вода

  вуглекислий газ і кисень

вуглекислий газ і вода

аміак і вода

Запитання 30

Фермент, що розщеплює білки:


  

 

 

  

варіанти відповідей

ліпаза

  пепсин

 нуклеаза

 амілаза

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест