За здатністю розчинятись вітаміни поділяють на :
недостатня кількість вітамінів спричиняє захворювання
Повна відсутність вітамінів спричиняє захворювання :
Укажіть речовину вітаміну А
Укажіть жиророзчинні вітаміни:
Укажіть продукт, який є лідером за вмістом вітаміну А
Рахіт виникає внаслідок нестачі вітаміну…
До якого захворювання призводить нестача вітаміну С?
Нестача вітаміну А, сприяє захворюванню:
Антиінфекційним вітаміном, який підвищує імунітет є
Мутуалістичними мікроорганізмами кишечника синтезується вітамін
Який вітамін необхідний для нормального обміну кальцію, відкладанню його в кістковій речовині та утворення міцних кісток і зубів?
Надходження в організм якого вітаміну необхідно для нормального згортання крові?
Який вітамін може утворюватися у шкірі людини під дією сонячних променів?
На здатність до розмноження може впливати вітамін
Вкажіть продукт харчування в якому переважають жири
Сучасний підхід до формування раціону збалансованого харчування людини передбачає наявність у ньому:
1) овочів і фруктів;
2) продуктів із високим умістом цукру й жирів (цукор, олія);
3) білкових продуктів (м’ясо, риба, яйця, бобові);
4) крохмалистих продуктів (картопля, хліб, рис, макарони);
5) молочних продуктів.
Укажіть правильне твердження щодо відносного вмісту продуктів у раціоні.
Відомо, що ферменти, які розщеплюють вітаміни, малоактивні за низьких температур. Укажіть умову зберігання або обробки овочів та фруктів, пов'язану з описаною властивістю.
Яке співвідношення білків, жирів та вуглеводів доцільне у добовому раціоні?
Виберіть ознаки, характерні для асиміляції:( з кожного стовпчика одна цифра)
Перетворення речовин : 1.розщеплення речовин
2.синтез речовин
3.перетворення речовин не відбувається
Енергетичні зміни: 1.енергія поглинається
2.енергія виділяється
3.відсутність енергетичних змін
Місце, де відбуваються процеси : 1.клітина
2.тканинна рідина
3.порожнина кишечника
Виберіть ознаки, характерні для вітаміну С (з кожного стовпчика одна цифра)
Розчинність 1.розчиняється у воді
2. розчиняється у жирах
3.не розчиняється ні у воді, ні у жирах
В яких продуктах міститься 1.рослинного походження
2.тваринного походження
3.рослинного і тваринного походження
Під дією яких чинників руйнується1.кип’ятіння
2.нарізання продуктів
3.не руйнується ніколи
Є різні назви вітаміну: хімічна, буквена й фізіологічна. Наприклад, кальциферол, вітамін D, протирахітичний фактор відповідно. Укажіть фізіологічну назву вітаміну С.
До якої групи належать біологічно активні речовини: тіамін, рибофлавін, піридоксин?
Укажіть групу харчових продуктів із найбільшим умістом
вітаміну С
Назвіть хімічні сполуки, що є чужими й шкідливими для організму людини:
Зазначте, де в організмі людини переважно відкладається глікоген?
Укажіть назви поживних речовин, що є основними «постачальниками» енергії для людини:
Білки в організмі розщеплюються до...
Кінцевими продуктами розпаду усіх органічних речовин є...
Фермент, що розщеплює білки:
Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома