Оцінка якості харчових продуктів

Додано: 17 жовтня 2023
Предмет:
15 запитань
Запитання 1

З моменту подання заявки на експертизу до санітарно-епідеміологічної станції висновок видається протягом

варіанти відповідей

10 робочих днів

20 робочих днів

60 робочих днів

90 робочих днів

Запитання 2

На м'ясо здорових тварин наносять тавро

варіанти відповідей

фіолетового кольору

червоного кольору

зеленого кольору

блакитного кольору

Запитання 3

Дозрівання м'яса відбувається протягом

варіанти відповідей

2 годин при температурі 1-4 0С

4 - 6 годин при температурі 4-8 0С

24-72 годин при температурі 1-4 0С

14 годин при температурі 4-8 0С

Запитання 4

Охолоджене м'ясо птиці зберігають при температурі від 2 0С до 4 0С протягом

варіанти відповідей

12 годин

24 години

6 годин

72 години

Запитання 5

Якщо поверхня копченої риби уражена пліснявою, то її

варіанти відповідей

протирають концентрованим розчином солі

протирають 10% розчином оцтової кислоти

протирають 10% розчином солі

протирають 5% розчином оцтової кислоти

Запитання 6

До найбільш ефективних засобів консервування риби належить

варіанти відповідей

копчення відразу після вилову

охолодження відразу після вилову

заморожування відразу після вилову

засолювання відразу після вилову

Запитання 7

В молоці після цього процесу гине близько 99% вегетативних форм мікроорганізмів, але спорові бактерії залишаються життєздатними

варіанти відповідей

охолодження

пастеризація

кип'ятіння

стерилізація

Запитання 8

Ацидофільне молоко готують з коров'ячого молока

варіанти відповідей

пастеризованого

незбираного

стерилізованого

знежиреного

Запитання 9

Молоко, отримане від корів, хворих на мастит, до реалізації

варіанти відповідей

допускається

допускається тільки після пастеризації

допускається тільки після стерилізації

не допускається

Запитання 10

Назвіть документи, що підтверджують належну якість і безпеку харчових продуктів, продовольчої сировини.

варіанти відповідей

Сертифікат відповідності, технічні умови, висновки державної санітарно-гігієнічної експертизи.

Сертифікат відповідності, державній реєстр або висновок державної санітарно-гігієнічної експертизи, ветеринарний дозвіл для харчових продуктів і продовольчої сировини тваринного походження, карантинний дозвіл для продукції рослинного походження.

Технологічна інструкція, маркування, сертифікат відповідності.

Сертифікат відповідності, технічні умови.

Запитання 11

Державна санітарно-гігієнічна експертиза – це ...

варіанти відповідей

оцінка можливого негативного впливу на здоров’я населення небезпечних факторів завдяки дослідженню харчових продуктів, продовольчої сировини і супутніх матеріалів, встановлення критеріїв безпечності (показники та їх граничнодопустимі рівні, вміст, концентрація тощо);

оцінка енергії, що може вивільнитися з харчових продуктів у процесі біологічного окислення і забезпечувати фізіологічні функції організму людини;

характеристика енергії, що може вивільнитися із харчових продуктів у процесі біологічного окислення і забезпечувати фізіологічні функції організму людини.

оцінка харчового раціону людини щодо наявності в ньому спеціальних лікувальних чи лікувально-профілактичних властивостей;

Запитання 12

Харчова добавка – це ... .

варіанти відповідей

природна або синтетична речовина, яку спеціально вводять у харчовий продукт для надання йому не притаманних не специфічних властивостей, що захищають його від псування;

природна речовина, що підвищує кислотність харчового продукту;

синтетична речовина, що підвищує лужність харчового продукту.

природна або синтетична речовина, яку спеціально вводять у харчовий продукт для надання йому бажаних властивостей;

Запитання 13

Безпечність харчових продуктів характеризують дві групи показників:

варіанти відповідей

санітарна доброякісність і відсутність токсичної дії;

епідемічна безпека і відсутність канцерогенної дії;

санітарна доброякісність та епідемічна безпека

відсутність канцерогенної та іншої несприятливої дії.

Запитання 14

Основним законодавчим актом в галузі харчової безпеки в Україні є Закон України ...

варіанти відповідей

«Про вилучення з обігу, переробку, утилізацію, знищення або подальше використання неякісної та небезпечної продукції»;

«Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»;

«Про технічні регламенти та оцінку відповідності»;

«Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення»

Запитання 15

Найнебезпечнішими сторонніми речовинами, що потрапляють у плоди, овочі та ягоди через різноманітні порушення виробничої діяльності людини, є:

варіанти відповідей

пестициди

солі важких металів

нітрати та нітрити

мінеральні добрива

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест