1. Вкажіть, у якої рослини в життєвому циклі якої домінує гаметофіт:
а) Зозулин льон
б) Плаун булавовидний
в) Сальвінія плаваюча
г) Кипарис вічнозелений
2. Визначте відділ та клас зображеного на рисунку організму:
а) Папоротеподібні Однодольні
б) Голонасінні Хвойні
в) Покритонасінні Дводольні
г) Покритонасінні Однодольні
3. Для одержання високого врожаю картоплі її кілька разів протягом літа треба підсапувати для:
а) прискорення дозрівання плодів
б) скорочення чисельності шкідників
в) розвитку придаткових коренів і столонів
г) поліпшення живлення коренів органічними речовинами
4. Вегетативне розмноження соредіями й ізидіями характерно для:
а) слизовиків
б) водоростей
в) нижчих грибів
г) лишайників
5. Вихід рослин на суходіл став можливим завдяки появі:
а) статевого розмноження
б) органів і тканин
в) кисню в атмосфері
г) озонового екрану
6. Червоні водорості відрізняються від зелених і бурих тим, що:
а) не утворюють джгутикових клітин протягом життєвого циклу
б) мають лише багатоклітинних представників
в) не здатні до статевого розмноження
г) в клітинах відкладаються запасні речовини
7. Ендосперм хвойних утворюється з:
а) центральної клітини в результаті подвійного запліднення
б) яйцеклітини після запліднення
в) мегаспори після запліднення
г) мегаспори до запліднення
8. Родина, формула квітки якої *Ca5Co5A∞G∞ – це:
а) Айстрові
б) Бобові
в) Розові
г) Пасльонові
9. Протопласт – це:
а) мембрана вакуолі
б) сукупність клітинних стінок та міжклітинників
в) рослинна клітина без клітинної стінки
г) хлоропласт, що містить крохмаль.
10.Який одноклітинний твариноподібний організм зображений на малюнку:
а) трипаносома
б) арцела
в) радіодярія
г) форамініфера
11. Яку функцію виконують органи бичачого ціп'яка, позначені на малюнку знаком питання?
а) прикріплення паразита до стінки кишечника хазяїна
б) усмоктування поживних речовин з кишечнику хазяїна
в) поглинання часточок їжі і їх перетравлювання
г) скупчення гангліїв, що утворюють примітивні органи чуття
12. Якій комасі належить даний ротовий апарат?
а) комару звичайному
б) попелиці яблуневій
в) білану капустяному
г) мурасі лісовій
13. Уростиль наявний у:
а) жаби
б) тритона
в) черв’яги
г) саламандри
14. Утворення перлин під черепашкою двостулкових молюсків – це:
а) стадія життєвого циклу
б) результат фільтрації води
в) захисна реакція на сторонні часточки
г) результат вибіркового нагромадження речовин у мантії
15. Як для наземних хребетних, так і для амфібій характерна наявність:
а) барабанних перетинок
б) вологої голої шкіри
в) нерухомих повік
г) грудної клітини
16. Спільними пристосуваннями до польоту кажанів і птахів є:
а) чотирикамерне серце
б) кіль
в) видовжені пальці передніх кінцівок
г) зростання ключиць у вилочку
17.Після прожарювання на вогні кістка стала крихкою, тому що:
а) вигоріли мінеральні речовини, а залишилися органічні
б) вигоріли мінеральні речовини, що забезпечують ріст кісток
в) вигоріли органічні речовини, що надають кісткам еластичність
г) випарувалася вода, що надає кісткам твердість
18. Щоб з'ясувати вплив низької температури на активність ферментів шлункового соку, слід налити у дві пробірки небагато шлункового соку й додати до нього тонкі пластівці білка напівзвареного яйця. Потім:
а) одну пробірку поставити в сніг, а другу – у теплу воду
б) обидві пробірки поставити в сніг і додати в одну розчин хлоридної кислоти
в) одну пробірку поставити в сніг, а другу – у киплячу воду
г) обидві пробірки поставити в сніг і додати в одну розчин лугу
19. У фізично тренованої людини в порівнянні з нетренованою:
а) частота скорочень серця може досягнути більш високих значень
б) хвилинний об’єм крові серця більше
в) механічний опір кровоносних судин вище
г) об’єм лівого шлуночка й діастолічний об’єм менше
20. В матриксі хряща вушної раковини відсутні:
а) протеоглікани
б) кровоносні судини
в) еластичні волокна
г) колагенові волокна
1. Оберіть назву зображених частин рослин та речовин, що вони утворюють:
а) кореневі бульби
б) цибулини
в) алкалоїди
г) фітонциди
д) пігменти
2. Головний корінь не утворюється у рослин:
а) зозулиного льону
б) сосни звичайної
в) яблуні, що розвивається з насінини
г) яблуні, утвореної за допомогою живцювання
д) ламінарії
3. Більшість рослин цієї родини існують як:
а) багаторічні трав'янисті рослини із цибулинами
б) багаторічні трав'янисті рослини з кореневищами
в) багаторічні трав'янисті рослини з бульбами
г) однорічні трав'янисті рослини зі стрижневою кореневою системою
д) однорічні трав'янисті рослини з коренеплодами
4. Представники цієї групи рослин мають характерні ознаки:
а) розмножуються спорами
б) розмножуються насінням
в) у циклі розвитку переважає статеве покоління
г) у циклі розвитку переважає нестатеве покоління
д) дерева і кущі
5. Пристосування до зменшення випаровування води хвойними рослинами:
а) тривалість життя хвої протягом декількох років
б) збереження листів-хвоїнок зеленими в більшості хвойних цілий рік
в) обмежене число продихів
г) щільна шкірочка хвоїнок
д) швидке пересування води по судинах провідної тканини
6. Виберіть рослини, насіння яких поширюється тваринами:
а) череда
б) жоржини
в) лопух
г) кульбаба
д) верба.
7. Виберіть тварин, для яких характерний гермафродитизм?
а) бичачий ціп'як
б) дощовий черв’як
в) беззубка
г) виноградний равлик
д) терміти
8. Які функції жирового тіла в комах:
а) накопичування шкідливих продуктів +
б) кровотворна
в) транспортування газів
г) запасаюча +
д) підтримання тиску гемолімфи.
9. Ці комахи використовують танок для передачі інформації про:
а) напрямок до їжі
б) кількість їжі
в) якість їжі
г) напрямок руху потенційного ворога
д) кількість ультрафіолетових променів у сонячному світлі
10. Виберіть риб, що є прохідними:
а) севрюга
б) кета
в) тунець
г) сьомга
д) судак
11. У шлунку людини:
а) кисле середовище
б) розщеплюються білки під дією пепсину
в) емульгуються жири під дією жовчі
г) розщеплюються емульговані жири молока під дією ліпаз
д) всмоктуються вітаміни та мінеральні солі
12. Виберіть особливості збудника чуми:
а) є багатоклітинним організмом
б) є одноклітинним організмом
в) належить до прокаріотів
г) має у своїх клітинах рибосоми
д) має у своїх клітинах мітохондрії
13. Цей відділ кишечника в організмі людини виконує функції:
а) перетравлювання білків, жирів та вуглеводів
б) перетравлювання лише вуглеводів
в) перетравлення білків і частково вуглеводів
г) знищення мікроорганізмів завдяки утворенню кислого середовища;
д) всмоктування продуктів розщеплення
Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома