ортодонтия тест пк

Додано: 15 вересня
Предмет:
105 запитань
Запитання 1

У хлопчика 10-ти років при вивченні моделей щелеп встановлено, що оклюзійна площина фронтальних зубів на верхній щелепі має увігнуту форму, в бокових ділянках вона випукла. Деформацію зубних дуг повторює і форма альвеолярного паростка. Верхня щелепа має сідлоподібну форму з різким звуженням в ділянці премолярів. Який прикус формується у дитини? 


варіанти відповідей

Перехресний 


Мезіальний

Дистальний

Відкритий

Запитання 2

Хворий 30-ти років, саксофоніст, скаржиться на стирання оклюзійної поверхні передніх зубів з утворенням щілини (вторинний відкритий прикус) без зміни висоти нижньої третини обличчя. Яким методом ліквідувати дану деформацію?

 


варіанти відповідей

Підвищення міжальвеолярної висоти 


Вкорочення зубів 


Протетичний 


Апаратурно-хірургічний 


Запитання 3

Після обстеження 13-річному пацієнту був встановлений остаточний діагноз: вестибулярне положення 13 та 23 з повним дефіцитом місця, звуження верхнього зубного ряду, поворот 12 і 22 навколо осі. Для усунення даної патології запропоновано розширити зубний ряд та видалити зуби. Які зуби підлягають видаленню за ортодонтичними показаннями? 


варіанти відповідей

Ікла

Перші моляри 


Перші премоляри 

Другі різці 


Запитання 4

Дитина народилася доношеною з вагою 3200 г, зріст 53 см. Пологи перші фізіологічні. Яке положення нижньої щелепи у дитини спостерігається після народження? 


варіанти відповідей

Пряме співвідношення 


Фізіологічна прогенія 


Фізіологічна ретрогенія 


Відкритий прикус 


Глибоке перекриття 


Запитання 5

Хвора 12-ти років скаржиться на естетичний недолік. Об'єктивно: зменшена нижня третина обличчя, фронтальні зуби верхньої щелепи перекривають нижні на 3/3 висоти, нахилені орально, у бічних відділах на всьому протязі однойменно-горбиковий контакт антагоністів, змикання перших постійних молярів за 2 класом Енгля. У яких площинах мають місце порушення змикання зубів у даному випадку? 


варіанти відповідей

у трансверзальній 

У сагітальній і вертикальній 

У вертикальній 


У трансверзальній і вертикальній 


У сагітальній 


Запитання 6

Хворий 23 років скаржиться на вкорочення верхньої губи, незмикання губів, наявність щілини між фронтальними верхніми і нижніми зубами. Об’єктивно: верхня щелепа виступає вперед внаслідок її надмірного розвитку. Вкорочення верхньої губи. Між верхніми і нижніми фронтальними зубами є щілина у сагітальному напрямку. Який вид деформації має місце? 


варіанти відповідей

Прогнатія 


Ретрогнатія 



Прогенія 


Мікрогнатія 


Мікрогенія


Запитання 7

Патронажна медична сестра здійснила огляд новонародженої дитини. Під час огляду: нижня частина обличчя коротша за середню, підборіддя скошене назад, зуби відсутні, нижня щелепа зміщена назад. Яке розташування нижньої щелепи у новонародженої дитини? 


варіанти відповідей

Фізіологічний прикус

Дистальний прикус

Фізіологічна малюкова ретрогенія 

Ортогнатичний прикус 


Мезіальний прикус 


Запитання 8

Дівчинка 6 років. Скарги на неправильне розташування нижніх зубів. Об’єктивно: обличчя симетричне, пропорційне. В порожнині рота: всі різці на верхній і нижній щелепі постійні, перші постійні моляри прорізались, ключ оклюзії збережений, 12 і 22 повернуті навколо осі і розташовані вестибулярно. Яка можлива причина даної деформації?


варіанти відповідей

Раннє прорізування постійних зубів 

Затримка резорбції коренів молочних зубів 


Звуження зубного ряду верхньої щелепи 


Затримка прорізування постійних зубів 


Шкідливі звички: смоктання пальців, закушування 

Запитання 9

Хворій 12 років встановлено діагноз: відкритий прикус, зубоальвеолярне видовження бічних ділянок нижньої щелепи. Яка необхідна конструкція апарата для лікування?


варіанти відповідей

Ковзаюча дуга Енгля 



Зовнішня лицьова дуга 


Апарат на верхню щелепу з лицьовою дугою 


Апарат на верхню щелепу з оклюзійними накладками 


Апарат Гербста 


Запитання 10

До ортодонтичної клініки звернулася дівчина 14 років зі скаргами на відсутність одного зуба та естетичний дефект. Під час клінічного обстеження: співвідношення щелеп нейтральне, відсутність 23 з дефіцитом місця. Хворій був встановлений попередній діагноз: ретенція 23 з дефіцитом місця в зубному ряду. Який з додаткових методів обстеження потрібно застосувати для встановлення остаточного діагнозу?


варіанти відповідей

Вимірювання діагностичних моделей 



Рентгенографію придаткових носових порожнин 


Телерентгенографію 


Міотонометрію 


Ортопантомографію 



Запитання 11


Хвора 47-ми років звернулася зі скаргами на оголення шийок зубів верхньої та нижньої щелеп. Об'єктивно: зубні ряди інтактні, шийки зубів оголені. Виявлені передчасні контакти зубів. Проводиться вибіркове пришліфування. Який метод слід застосувати для його контролю? 


варіанти відповідей

Гнатодинамометрія 


Мастикаціографія 


Жувальна проба


Рентгенографія 


Оклюзіографія 


Запитання 12

Хлопчик 10-ти років скаржиться на відсутність зубів. Об'єктивно: обличчя симетричне, непропорційне за рахунок зменшення нижньої третини. В порожнині рота: відсутні 12, 14, 15, 17, 22, 24, 25, 27, 34, 35, 37, 44, 45, 47 зуби. На рентгенограмі підтверджується діагноз часткової адентії, відсутність зачатків частини зубів. Виберіть найбільш доцільний вид протезу: 


варіанти відповідей

Часткові знімні пластинкові протези на верхню і нижню щелепи 


Мостоподібні протези 


Замістити дефект імплантатами 


Консульні мостоподібні протези 


Бюгельні протези 



Запитання 13


У дитини 6,5 років визначається щілина величиною 2,5-3 мм між передніми зубами від ікла до ікла. Співвідношення перших постійних молярів - І клас за Енглем. Визначте ступінь тяжкості деформації прикусу

варіанти відповідей

ІІ 


IV 


ІІІ 


І 

Запитання 14

Хворій 12-ти років встановлено діагноз: відкритий прикус, зубоальвеолярне подовження бокових ділянок нижньої щелепи. Яка конструкція апарату необхідна? 


варіанти відповідей

Ковзаюча дуга Енгля 


Апарат Гербста 


Апарат на верхню щелепу з лицевою дугою 


Зовнішня лицева дуга 


Апарат на верхню щелепу з оклюзійними накладками 


Запитання 15

Дитина народилась з масою 3200 г, зріст 53 см, 9 балів за шкалою Апгар, від першої вагітності. Пологи фізіологічні. В якому положенні має бути нижня щелепа у дитини? 


варіанти відповідей

Фізіологічна ретрогенія 

Пряме співвідношення 


Дистальний прикус 


Фізіологічна прогенія 


Центральна оклюзія 


Запитання 16

Під час профілактичного огляду дитини 6-ти років визначено наступне: прикус тимчасових зубів. Верхня та нижня зубні дуги мають трапецієподібну форму. Верхні різці перекривають нижні більш, ніж на 2/3. Співвідношення іклів та других молярів однойменне. Відсутні проміжки між фронтальними зубами. Верхня зубна дуга більша за нижню на величину щічного горбика. У яких площинах визначається деформація прикусу

варіанти відповідей

Сагітальна та вертикальна 

Сагітальна та франкфуртська 


Сагітальна та трансверзальна 


Сагітальна та оклюзійна 


Сагітальна та носова 


Запитання 17

Під час профілактичного огляду у дівчинки 9-ти років виявлено: широке перенісся, вузькі носові ходи, рот напіввідкритий, губи змикає з напруженням, подовжена нижня частина обличчя. Прикус зміни зубів. У фронтальній ділянці визначається вертикальна щілина у 4-5 мм від 53 до 64. Співвідношення перших постійних молярів - І клас за Енглем. Дитина невиразно вимовляє шиплячі звуки. Визначте найбільш імовірний чинник виникнення деформації прикусу


варіанти відповідей

Парафункції язика 


Смоктання язика 


Порушення носового дихання 

Інфантильне ковтання 


Запитання 18

Під час огляду порожнини рота дитини 9-ти років відзначається: підборіддя виступає наперед, нижня губа перекриває верхню губу. Між нижніми різцями діастеми і треми, нижні різці перекривають верхні на 2/3 висоти коронки. Сагітальна щілина 3 мм. Визначте лікувальну тактику: 


варіанти відповідей

Застосувати капу Шварца 


Застосувати капу Биніна 


Призначити комплекс міогімнастики 


Застосувати апарат Брюкля 

Застосувати ковзний апарат Енгля 


Запитання 19

До ортодонта звернувся 12-ти річний пацієнт зі скаргами на неправильне положення зубів. Об'єктивно: обличчя симетричне, пропорційне. В порожнині рота: постійний прикус, в бокових ділянках нормогнатичне співвідношення зубів, 13 зуб знаходиться поза зубним рядом на піднебінні. При біометричних вимірюваннях: ширина 13 склала 11,4 мм, відстань між 12 і 14 зубами дорівнює 4,6 мм, ширина 14 зуба - 7,6 мм. Складіть план лікування: 


варіанти відповідей

Видалити 14 


Видалити 14 і переміщувати 13 на його місце 

Розімкнути прикус і переміщувати 13 зуб на його місце 


Лікування не потрібне 


Не розмикаючи прикус, перемістити 13 зуб на його місце 


Запитання 20

Хвора 18-ти років звернулася зі скаргами на порушення зовнішнього вигляду. Об'єктивно: нижні зуби висунуті вперед, перекривають однойменні верхні. Для якого аномалійного прикусу характерна дана ознака? 


варіанти відповідей

Мезіальний прикус 

Відкритий прикус 


Дистальний прикус 


Перехресний прикус 


Глибокий прикус 


Запитання 21

До ортодонта звернувся юнак 17-ти років із скаргами на неправильне розташування ікла на верхній щелепі. Об'єктивно: прикус постійних зубів; співвідношення перших постійних молярів за Енглем І клас, 13 розташований вестибулярно вище оклюзійної лінії; проміжок між 14 та 12 - 6,5 мм. Який період ортодонтичного лікування дозволить скоротити застосування ультрафонофорезу із лідазою? 


варіанти відповідей

Підготовчий період 


Ретенційний період 


Активний період 

Пасивний період


Запитання 22

У дівчинки 9-ти років під час вивчення діагностичних моделей щелеп виявлене наступне: оклюзійна площина фронтальних зубів на верхній щелепі має увігнуту форму, у бічних ділянках вона опукла. Форма альвеолярних відростків повторює деформацію зубних дуг. Верхня щелепа сідлоподібної форми, із звуженням в ділянці премолярів. Який прикус формується у даному клінічному випадку? 


варіанти відповідей

Мезіальний

Ортогнатичний

Дистальний 


Косий 


Відкритий

Запитання 23

У ортодонта на диспансерному обліку перебуває дитина 4-х років із ротовим диханням. У анамнезі аденотомія. Об'єктивно: прикус тимчасових зубів; верхні різці перекривають нижні на 1/3; дистальні поверхні других тимчасових молярів розташовані у одній вертикальній площині. Застосування якого профілактичного апарату найбільш доцільне для усунення шкідливої звички ротового дихання? 


варіанти відповідей

Активатор Андрезена-Гойпля 


Стандартна вестибулярна пластинка Шонхера 

Пластинка з петлями Рудольфа 


Регулятор функцій Френкеля 


Вестибуло-оральна пластинка Крауса 


Запитання 24


На прийом до ортодонта направлена дівчинка 5 років з перехресним прикусом. Об'єктивно: між фронтальними зубами треми, діастеми, горби ікол без ознак фізіологічного стирання. Центральна лінія між різцями не співпадає. Яка тактика лікаря?


варіанти відповідей

Призначити масаж щелеп 


Очікувати саморегуляції 


Роз'єднати прикус 


Зішліфувати нестерті горби ікол 


Виготовити пластинку з гвинтом для верхньої щелепи 


Запитання 25

У дитини 5 років виявлена відсутність всіх верхніх молярів. Нижні різці контактують зі слизовою оболонкою піднебіння. Яка тактика лікаря?


варіанти відповідей

Виготовити ортодонтичний апарат для лікування глибокого прикусу 


Втручання лікаря не потрібні 


Виготовити знімний пластинковий протез 


Спостерігати 1 раз на півроку до прорізування постійних зубів 


Спостерігати 1 раз на рік до прорізування постійних зубів 


Запитання 26

Дівчинка 10 років звернулася до лікаря-ортодонта зі скаргами на біль у передньому відділі піднебіння під час вживання їжі. Об'єктивно: під час змикання ріжучий край нижніх різців контактує зі слизовою оболонкою піднебіння. Слизова оболонка у місці контакту злегка набрякла, гіперемована, бокові зуби змикаються по 1 класу за Енглем. Який найбільш вірогідний діагноз


варіанти відповідей

Протрузія верхніх зубів 


Глибокий прикус 

Прогенія 


Зубоальвеолярне видовження 


Дистальний прикус  


Запитання 27

На консультацію до ортодонта звернулась 16-річна пацієнтка зі скаргами на наявність молочних зубів. Під час огляду: лицевих відхилень не виявлено. В порожнині рота: фізіологічний прикус, ключ оклюзії збережений, на верхній щелепі - всі зуби постійні, на нижній - постійні зуби, за винятком других молочних молярів. На рентгенограмі: відсутні другі нижні премоляри, корені молочних других молярів резорбовані наполовину. Яка тактика ортодонта? 


варіанти відповідей

Видалити молочні моляри і переміщувати на їх місце постійні моляри 


Залишити молочні моляри і проводити диспансерне спостереження 


Призначити ремінералізуючу терапію для затримки резорбції і стирання молочних молярів 


Видалити молочні моляри і направити на протетичне лікування 


Видалити молочні моляри 


Запитання 28

Пацієнт 15-ти років скаржиться на естетичний недолік (зменшення висоти нижньої третини обличчя, поглиблення підборідної борозни). Об'єктивно: змикання іклів і премолярів нормогнатичне, збільшення різцевого вертикального перекриття. Який найбільш імовірний діагноз? 


варіанти відповідей

Перехресний прикус в бокових ділянках 


Відкритий прикус 


Звуження верхнього зубного ряду 


Глибокий прикус 

Дистальний прикус 


Запитання 29

До ортодонта звернулися батьки з дитиною 12-ти років зі скаргами на неправильне розташування зубів на верхній щелепі. Об'єктивно: обличчя вузьке, видовжене; прикус зміни зубів - тимчасові другі моляри. 13 та 23 розташовані поза зубною дугою - зміщені у губний бік та вище оклюзійної площини; проміжок між 12 та 14 - 2,5 мм, а між 22 та 24 - 1,5 мм; 33 та 43 повернуті навколо осі на 45o. Оберіть найбільш раціональний метод лікування: 


варіанти відповідей

Видалення премолярів та переміщення іклів 


Видалення тимчасових молярів та розширення зубних дуг 


Компактостеотомія та розширення зубних дуг 


Розширення зубних дуг та масаж у ділянці верхівок іклів 


Запитання 30

У хлопчиків К. та Ф. правильно і вчасно прорізались зуби, співвідношення щелеп правильне. Але батьки хлопчика К. помітили, що він дихає ротом, а батьки хлопчика Ф. - що він смокче верхню губу. До яких диспансерних груп відносяться ці діти? 


варіанти відповідей

3 група 


1 група 


4 група 


2 група 

До всіх 


Запитання 31


При клінічному огляді 9-річної пацієнтки встановлений попередній діагноз: дистальний прикус. Яку діагностичну клінічну пробу потрібно застосувати для диференційної діагностики різновидностей дистального прикусу? 


варіанти відповідей

Проба за Ільїною-Маркосян 


Проба за Ешлером-Бітнером 

Проба за Френкелем 


Жуйні проби 


Функціональна проба ковтання 


Запитання 32

До лікаря звернулась дитина із шкідливою звичкою прикушувати нижню губу. За допомогою якого апарату можна усунути таку шкідливу звичку? 


варіанти відповідей

Апарат Брюкля 


Вестибулярний щит 

Апарат з петлями Рудольфа 


Накусочна пластинка Катца 


Запитання 33

При огляді дитини 13-ти років встановлено зміщення бокових частин щелеп по відношенню до медіальної площини, звуження щелеп, передні зуби висунуті наперед та скупчені. Визначте цю аномалію: 


варіанти відповідей

Вертикальна аномалія прикусу 


Глибокий прикус 


Перехресний прикус 


Трансверзальна аномалія прикусу 


Запитання 34

Пацієнтка 14-ти років має скелетну аномалію ІІ класу (кут ANB 70), профіль обличчя ІІ класу. Який апарат доцільний на початкових стадіях лікування пацієнтки? 


варіанти відповідей

Апарат Twin block 


Апарат Брюкля 


Апарат Клампта 


Апарат Андрезена-Гойпля 


Активатор функції Френгеля 


Запитання 35

До стоматологічної клініки звернулися батьки 4-річної дитини зі скаргами на не змикання фронтальної групи зубів. З анамнезу: дитина до 3-х років пила молоко з пляшечки. Об'єктивно: відкритий прикус у фронтальній ділянці, наявність вертикальної щілини висотою 10 мм, не змикання губ, ротовий тип дихання. Яке лікування необхідно провести при даній патології у періоді молочного прикусу? 


варіанти відповідей

Міогімнастика і апаратурний метод 


Апаратурний метод 


Міогімнастика 


Апаратурний і хірургічний метод 


Хірургічний метод 


Запитання 36

Хлопчик 8-ми років скаржиться на дефект коронки 11 зуба. Об'єктивно: 11 зуб - відлам 1/3 коронки зуба, пульпова камера закрита. На Ro-грамі: корінь повністю не сформований. Виберіть оптимальний варіант протезування 11 зуба: 


варіанти відповідей

Пластмасова коронка 


Тонкостінна металева коронка 


Комбінована коронка 


Металокерамічна коронка 


Штифтовий зуб 


Запитання 37

При клінічному обстеженні дівчинки 10-ти років у порожнині рота: щілина по сагіталі - 11 мм, контакт верхніх бічних зубів з попереду розташованими нижніми, розташування медіально-щічних горбів 16 та 26 на горбах 35 і 45. Який додатковий метод дослідження допоможе встановити остаточний діагноз і клінічну форму аномалії прикусу? 


варіанти відповідей

Визначення лицевого індексу за Ізром 


Проведення клінічних функціональних проб 


Профільна телерентгенографія 


Ортопантомографія 


Антропометричне вимірювання моделей щелеп 


Запитання 38

У ортодонта на диспансерному обліку перебуває дитина 2,5 років. Під час огляду: прикус тимчасових зубів; зубні дуги у вигляді півкола; дистальні поверхні других тимчасових молярів розташовані у одній вертикальній площині (І етап фізіологічного підйому міжальвеолярної висоти). Визначте, прорізуванню якої групи тимчасових зубів відповідає цей етап? 


варіанти відповідей

Іклів 


Фронтальної групи зубів 


Латеральних різців 


Молярів 


Центральних різців 


Запитання 39

Батьки дитини 11 років звернулися до лікаря-ортодонта зі скаргами на неправильне прорізування зубів. Об'єктивно: широке перенісся, вузькі ніздрі, значне звуження верхньої щелепи, готичне піднебіння, сколіотична осанка. Співвідношення перших молярів по 2 класу за Енглем. Вкажіть причину.


варіанти відповідей

Шкідливі звички 


Інфекційні захворювання 


Утруднене носове дихання 


Рахіт 


Раннє видалення зубів 


Запитання 40

До клініки звернулися батьки з дитиною 9 років зі скаргами на біль під час прийому їжі. З анамнезу відомо, що пацієнт до 4 років смоктав пипку. Об'єктивно: скошеність підборіддя, нижня губа вивернута та на ній лежать верхні різці. Віялоподібне розташування зубів на верхній щелепі з наявністю діастеми та трем шириною від 1,5 до 3 мм. Бокові зуби у нормооклюзії. Який оптимальний метод лікування? 


варіанти відповідей

Хірургічний 


Апаратурний 


Міогімнастика та апаратурний 


Міогімнастика 


Фізіотерапевтичний та апаратурний 


Запитання 41

У пацієнта 8,5 років відзначається відхилення від норми по трансверзалі в бокових ділянках щелеп та витіснення фронтальних зубів верхньої щелепи з зубного ряду з поворотом по їх вісі. Встановлено діагноз: двобічний перехресний прикус за рахунок звуження верхньої щелепи. Для лікування використаний регулятор функцій Френкеля 1 типу. Що з перерахованого відноситься до функціональних елементів цього апарату? 


варіанти відповідей

Губний пелот та щічні щити 


Каркас та кламери 


Губний пелот та кламери 


Щічні щити та вестибулярна дуга 


Вестибулярна дуга та губний пелот 


Запитання 42

При якій патології зубо-щелепної системи потрібно призначати міогімнастику для м'язів, які зміщують нижню щелепу в молочному прикусі дистально? 


варіанти відповідей

Перехресний прикус 


Глибокий прикус 


Відкритий прикус 


Мезіальний прикус 


Дистальний прикус 


Запитання 43

Батьки дитини 8 років звернулися зі скаргами на постійно відкритий рот у дитини. Об'єктивно: коловий м'яз рота напружений, носогубні складки згладжені, підборіддя скошене, нижня губа вивернена. Прикус ранній змінний. Верхня щелепа стиснута в бокових ділянках, передні зуби розташовані віялоподібно. При змиканні зубів нижні передні зуби контактують зі слизовою оболонкою піднебіння, в бокових ділянках визначається контакт однойменних зубів. Який найбільш вірогідний діагноз? 


варіанти відповідей

Мезіальний прикус 


Дистальний прикус, ускладнений глибоким 


Відкритий прикус 


Глибокий прикус 


Запитання 44

На консультації в лікаря-ортодонта дитина 5 років. Під час проведення клінічної проби з ковтком води визначається напруження губ, зморщування лоба, симптом "наперстка". Про що свідчить ця проба? 


варіанти відповідей

Соматичне ковтання 


Мляве жування 


Бруксизм

Інфантильне дихання 

Ротове дихання 


Запитання 45

У дитини 9 років діагностовано симетричну діастему верхньої щелепи з дивергенцією коронок. Співвідношення зубів бокового сегмента нейтральне. У фронтальній ділянці глибина різцевого перекриття 1/3 висоти коронок. Що можна використати для одночасного усунення діастеми та дивергенції коронок? 


варіанти відповідей

Верхньощелепна пластинка з протракційними пружинами 


Брекет-система з технікою прямої дуги за Ендрюсом 


Верхньощелепна пластинка з рукоподібними пружинами 


Стандартна Еджуайс-техніка 


Верхньощелепна пластинка з вестибулярною дугою 


Запитання 46

Батьки дитини 7 років звернулися до стоматолога з приводу санації ротової порожнини. Об'єктивно: зовнішньоротовий огляд - без особливостей. Внутрішньоротовий огляд: період прикусу - ранній змінний. 42 та 32 зуби розташовані орально при повному дефіциті місця в зубному ряді. Яка найбільш вірогідна причина зубо-щелепної деформації? 


варіанти відповідей

Патологія верхніх дихальних шляхів 


Патологія порожнин рота 


Відсутність фізіологічної стертості 


Невідповідність розмірів зубів та розмірів щелеп 


Смоктання пальців 


Запитання 47

При клінічному обстеженні дівчинки 10 років зі скаргами на естетичний недолік, ортодонт виявив: опуклий профіль, вистояння середньої третини обличчя, згладженість носогубних складок, зміщення підборіддя назад, вираженість супраментальної складки, різко виражену напруженість при змиканні губ. У порожнині рота щілина по сагіталі - 10 мм, 2 клас за Енглем. Який додатковий метод дослідження допоможе встановити остаточний діагноз та клінічну форму прикусу? 


варіанти відповідей

Антропометричне вимірювання моделей щелеп 


Ортопантомограма 


Проведення клінічних функціональних проб 


Визначення лицевого індексу за Ізаром 


Профільна телерентгенографія 


Запитання 48

Батьки з дитиною 14-ти років звернулися зі скаргою на вистояння підборіддя допереду у дитини. Об'єктивно:  нижня третина обличчя подовжена, зворотнє фронтальне перекриття зубів, перші моляри змикаються за ІІІ  кл. Енгля, сагітальна щілина - 6 мм. За допомогою додаткових обстежень встановлено діагноз: мандибулярна  прогнатія. Який додатковий метод дослідження допоможе уточнити діагноз?   


варіанти відповідей

Метод профілометрії за Шварцем  


Антропометричне вимірювання обличчя за Ізаром  


Аналіз фотографії обличчя в профіль  


Бокова телерентгенографія  


Гнатостатичний метод Симона 


Запитання 49

Батьки дитини 5-ти років скаржаться на відсутність у нього нижніх бокових зубів, повільне розжовування їжі. З  анамнезу: молочні моляри на нижній щелепі були видалені з приводу ускладненого карієсу в 3 роки.  Об'єктивно: нижня третина обличчя вкорочена, визначається глибока супраментальна борозна. Нижня губа  дещо вивернена, потовщена. Усі зуби тимчасові, відсутні 85, 84, 74, 75. У дитини формується дистальний  прикус, ускладнений глибоким. Який з нижче перерахованих методів лікування є провідним на першому  етапі?  


варіанти відповідей

Хірургічний  


Апаратурний  


Біологічний  


Апаратурно-хірургічний  


Протетичний  

Запитання 50

У ортодонта на диспансерному обліку перебуває дитина 3,5 років із шкідливою звичкою смоктання пальця та  "інфантильним" типом ковтання. Під час обстеження: прикус тимчасових зубів, різці у прямому контакті.  Застосування якого профілактичного апарату найбільш доцільне в даному випадку?   


варіанти відповідей

Пластинка з петлями Рудольфа  


Регулятор функцій Френкеля  


Стандартна вестибулярна пластинка Шонхера  


Біонатор Янсен  


Вестибуло-оральна пластинка Крауса  


Запитання 51

До ортодонту звернувся підліток 15-ти років зі скаргами на неправильне розташування зубів. Об'єктивно:  обличчя без особливостей. Прикус постійних зубів. Порушень співвідношення щелеп у трьох площинах не  визначається. 23 розташований вище оклюзійної площини, вестибулярно; місця в зубній дузі менше ніж на 1/3  величини коронки. Визначте, як можна створити місце для аномально розташованого 23?    


варіанти відповідей

Видалення 24  


Збільшення трансверзальних розмірів щелепи  


Збільшення сагітальних розмірів щелепи  


Видалення 23   


Збільшення вертикальних розмірів  


Запитання 52

Дівчинка 11-ти років скаржиться на затримку прорізування 12 зуба. У порожнині рота: пізній змінний прикус,  61 зуб - рухомість I ступеня. Які додаткові методи обстеження необхідні?  


варіанти відповідей

Телерентгенографія  


Вимірювання довжини зубного ряду  


Панорамна рентгенографія  


Вимірювання зубного ряду за Снагіною  


Визначення жувальної ефективності  


Запитання 53

Лікар-ортодонт надає стоматологічну допомогу хворому, який інфікований вірусом СНІД. Під час препарування зубів  хворому випадково сепараційним диском пошкодив собі ділянку шкіри одного з пальців. Як треба діяти лікарю в цьому  випадку?   


варіанти відповідей

Змастити 5% розчином йоду  


Витиснути кров, змастити міцним розчином KMnO4   


Витиснути кров, змастити 70% розчином спирту  


Провести діатермокоагуляцію  


Накласти джгут на плече  


Запитання 54

На прийом до лікаря-ортодонта звернулася 14-ти річна пацієнтка. Об'єктивно: на щелепі на місці другого різця  прорізалося ікло, а на місці ікла - другий різець. Така патологія виявлена і у батька пацієнтки. Встановіть діагноз:  


варіанти відповідей

Дистальне положення бічного різця  


Транспозиція бічного різця і ікла  


Супероклюзія різця і інфраоклюзія ікла  


Мезіальне положення  


Піднебінне положення бічного різця  


Запитання 55

У дівчинки 11-ти років - адентія, відсутній 35 зуб, що підтверджується рентгенологічно. Між 34 і 33 та 34 і 36 зубами -  треми, а сам 34 зуб відносно свого язиково-щічного напряму розвернутий на 300. Визначте, яке аномалійне  положення займає 34 зуб?   


варіанти відповідей

Оральне   


Тортооклюзія і дистальне  


Дистальне  


Вестибулярне  


Мезіальне   


Запитання 56

До ортодонта звернувся юнак віком 17 років зі скаргами на неправильне розташування ікла на верхній щелепі. Під час обстеження: прикус постійних зубів; верхні різці перекривають нижні до 1/3; співвідношення перших постійних молярів за І класом Енгля. 13 розташований вестибулярно, вище оклюзійної лінії; проміжок між 14 та 12 – 6,5 мм. Яке втручання дозволить скоротити період активного ортодонтичного лікування у даного пацієнта? 


варіанти відповідей

Гідромасаж ясен


Електрофорез із розчином гліцерофосфату кальцію 


Флюктуючі струми з новокаїном


Пальцевий масаж


Ультрафонофорез із лідазою


Запитання 57

  У дитини 11-ти років скарги на відсутність коронкової частини 12 внаслідок травми. Корінь зуба добре пролікований. Яка конструкція протеза показана для усунення даного дефекту? 


варіанти відповідей

Частковий знімний заміщуючий протез 


Мостоподібний протез із опорою на 13 та 11 


Штифтовий зуб за Ільїною-Маркосян 


Консольний протез із опорою на 11 


Консольний протез із опорою на 13 


Запитання 58

81.   Хлопчик 10-ти років звернувся до стоматолога зі скаргами на біль в піднебінні під час їжі. Об'єктивно: нижня третина обличчя вкорочена, відкривання рота в повному обсязі. При змиканні зубів ріжучий край нижніх різців контактує з слизовою оболонкою піднебіння. Слизова оболонка в місці контакту гіперемована, трохи набрякла. Бокові зуби змикаються за 1 кл. Енгля. Визначте раціональний план лікування відносно нижньої щелепи в даного хворого: 


варіанти відповідей

Розширити нижню щелепу 


Подовжити у фронтальній ділянці 


Подовжити бокові ділянки 


"Вколотити" фронтальну ділянку 


"Вколотити" бокові ділянки 


Запитання 59

Батьки хлопчика 9-ти років звернулися зі скаргами на постійно відкритий рот. Під час зовнішнього огляду: нижня частина обличчя подовжена, губи не змикаються. У порожнині рота: ранній змінний прикус. Співвідношення перших постійних молярів нейтральне, вертикальна щілина 5 мм. Який найбільш імовірний діагноз? 


варіанти відповідей

Дистальний прикус 


Глибокий прикус 


Перехресний прикус 


Мезіальний прикус 


Відкритий прикус 


Запитання 60

У хлопчика 9-ти років асиметрія обличчя за рахунок зміщення підборіддя вліво. Під час проведення третьої проби за Ільїною-Маркосян асиметрія обличчя зникає. Яка найбільш імовірна клінічна форма даної аномалії прикусу? 


варіанти відповідей

Однобічне недорозвинення нижньої щелепи 


Звичне зміщення нижньої щелепи 


Анкілоз скронево-нижньощелепного суглоба 


Двобічне звуження верхнього зубного ряду 


Запитання 61

Скільки підкласів у 2 класі класифікації аномалій прикусу Е. Angle?


варіанти відповідей

1

3

5

2

Запитання 62

Який вчений у своїй класифікації виділив наступні групи зубощелепних аномалій: аномалії окремих зубів, аномалії зубних рядів та аномалії прикусу?


варіанти відповідей

Катц. 


Шварц.


Бетельман

Калвеліс.


Енгль.


Запитання 63

На яких ознаках базується класифікація Енгля?


варіанти відповідей

На мезіодистальному співвідношенні перших постійних молярів обох щелеп


На мезіодистальному співвідношенні ікол обох щелеп


На мезіодистальному співвідношенні фронтальної групи зубів обох щелеп


На взаємозв’язку форми та функції


На етіопатогенетичних ознаках


Запитання 64

Яке аномалійне положення окремих зубів не ввійшло до класифікації Енгля?


варіанти відповідей

Діастема


Медіальна оклюзія


Тортооклюзія


Інфраоклюзія


Запитання 65

Яка форма дистального прикусу по класифікації Бетельмана відповідає другій формі??


варіанти відповідей

Мікрогенія нижньої щелепи при нормальному розвитку верхньої щелепи


Макрогнатія верхньої щелепи та мікрогенія нижньої щелепи


Мікрогенія верхньої щелепи


Макрогнатія нижньої щелепи


Макрогнатія верхньої щелепи при нормальному розвитку нижньої щелепи


Запитання 66

Термін "лабіальна (букальна)" оклюзія запропонував:


варіанти відповідей

Енгль.


Катц

Шварц.


Калвеліс. 


Каламкаров

Запитання 67

Скільки видів аномалій положення окремих зубів за класифікацією Бетельмана?


варіанти відповідей

7

5

9

6

10

Запитання 68

Скільки видів аномалій положення окремих зубів за класифікацією Енгля?


варіанти відповідей

8

5

7

6

10

Запитання 69

Хто з учених запропонував поняття "функціональна норма зубних рядів" та "функціональна патологія"?


варіанти відповідей

Енгль


Хорошилкіна


Катц

Бетельман


Гербст


Запитання 70

Класифікацію аномалій прикусу у трьох взаємо-перпендикулярних напрямках, яка основана на наявності чи відсутності зміщення нижньої щелепи при "звичній" оклюзії, було запропоновано:


варіанти відповідей

Ільїною-Маркосян. 


Катцем.


Каламкаровим. 


Симоном.


Калвелісом.


Запитання 71

В яких площинах при клінічному обстеженні описують прикус?


варіанти відповідей

У вертикальній,сагітальній і трансверзальній 


У трансверзальній


У сагітальній і вертикальній


У сагітальній


Немає вірної відповіді


Запитання 72

Фізіологічна ретрогенія - це:


варіанти відповідей

Дистальне розташування нижньої щелепи


Нейтральне розташування нижньої щелепи


Медіальне розташування нижньої щелепи


Пряме розташування щелеп


Немає вірної відповіді 


Запитання 73

До суб‘єктивних методів обстеження належить:


варіанти відповідей

Паспортна частина, збір анамнезу 


Зовнішній огляд, огляд порожнини рота; 


Паспортна частина, збір анамнезу ; зовнішній огляд 


Паспортна частина, збір анамнезу ; зовнішній огляд ; огляд порожнини рота. 


Всі відповіді вірні 


Запитання 74

Типи обличчя за В. Бауер:


варіанти відповідей

Церебральний, респіраторний,дигестивний, м‘язовий


Церебральний;носовий;верхньощелепний;дигестивний


Лобовий;виличний;верхньощелепний;нижньощелепний


Лобовой;виличний;носовий;ротовий; 


Всі відповіді вірні 


Запитання 75

Дайте визначення, біологічний вік: 


варіанти відповідей

Сукупність обмінних, структурних, функціональних, пристосувальних можливостей організму

Період з моменту народження до певного визначеного моменту життя .


Визначається за станом кісткової системи по рентген оновив кисті.  


Визначається на основі аналізу зубів, наявних у порожнині рота, резорбції коренів тимчасових зубів і стадії розвитку постійних зубів. 


Вірної відповіді немає


Запитання 76

Дайте визначення дегестивному типу обличчя: 


варіанти відповідей

Надмірний розвиток мозкового черепа. Високий і широкий лобний відділ обличчя, різко переважає над іншими. 


Переважний розвиток середнього відділу обличчя. обличчя має ромбовидну форму, ніс сильно розвинений у довжину. 


Верхній та нижній відділи обличчя приблизно рівні, межа волосся зазвичай пряма , обличчя квадратне. 


Переважання розвитку нижнього відділу обличчя. Верхня і нижня щелепи надмірно розвинені.


Запитання 77

Який тип вуздечкок язика за Ф.Я. Хорошилкіною описаний нижче? Вуздечки з малопомітним тяжем, волокна якого розташовані в товщі язика сплетені з його м‘язами та обмежують рухи. 


варіанти відповідей

Перший


П’ятий

Четвертий


Третій 


Вірної відповіді немає


Запитання 78

Огляд порожнини рота починають з:


варіанти відповідей

Визначення співвідношення зубних рядів  


Огляду окремих зубів 


Огляду зубних рядів 


Огляду слизової оболонки присінка та власне ротової порожнини


Вірної відповіді немає


Запитання 79

Глибина присінку пацієнта становить 7мм. До якого типу належить присінок за класифікацією Ю.Л. Образцова ?


варіанти відповідей

Третій тип (середньої глибини)


Перший тип (дуже мілкий)


Другий тип (мілкий)


Четвертий тип (глибокий)


Запитання 80

До додаткових методів діагностики в ортодонтії відносяться:


варіанти відповідей

Антропометричні, рентгенологічні, функціональні, графічні


Огляд порожнини рота, функціональні проби


Опитування, огляд, вимірювання гіпсових моделей


Огляд, телерентгенографія


Опитування, огляд порожнини рота, ортопантомограма


Запитання 81

Метод Долгополової застосовується для визначення:


варіанти відповідей

Ширини й довжини апікального базису в постійному прикусі


Довжини й ширини нижньої щелепи в постійному прикусі


Ширини нижньої щелепи в постійному прикусі


Довжини й ширини апікального базису в змінному прикусі


Ширина й довжина верхньої щелепи в постійному прикусі 


Запитання 82

Для вивчення сегментів зубних рядів використовують метод:


варіанти відповідей

Герлаха


Пона


Коркгауза


Снагіной


Тонна


Запитання 83

Хлопчик 10-ти років звернувся до стоматолога зі скаргами на біль в піднебінні під час їжі. Об'єктивно: нижня третина обличчя вкорочена, відкривання рота в повному обсязі. При змиканні зубів ріжучий край нижніх різців контактує з слизовою оболонкою піднебіння. Слизова оболонка в місці контакту гіперемована, трохи набрякла. Бокові зуби змикаються за 1 кл. Енгля. Визначте раціональний план лікування відносно нижньої щелепи в даного хворого:


варіанти відповідей

Пона


Устименко


Коркгауза


Тонна

Линдера і Харта


Запитання 84

Для визначення трансверзальних розмірів зубних рядів у період прикусу постійних зубів використовують методику:


варіанти відповідей

Тонна


Устименко


Коркгауза


Пона

Ліндера і Харта


Запитання 85

Індекс Тонна дорівнює:


варіанти відповідей

1,33

6,4


9,6


10,0


1,5


Запитання 86

Премолярний індекс за методом Пона дорівнює

варіанти відповідей

85

64


80

65

50

Запитання 87

Молярний індекс за методом Пона дорівнює:


варіанти відповідей

64

65

75

80

50

Запитання 88

Ширина зубного ряду в області перших премолярів верхньої щелепи згідно методу Пона вимірюється:


варіанти відповідей

Між дистальними контактними точками на скаті щічних бугрів


Між точками в середині міжбугоркової фісури


Між точками на вершині щічного бугра


Між точками на вершині піднебінного бугра


Між медіальними контактними точками на скаті піднебінних бугрів


Запитання 89

Ширина зубного ряду в області перших молярів верхньої щелепи згідно методу Пона вимірюється:


варіанти відповідей

Між задніми щічними буграми


Між передніми щічними буграми


Між точками в передніх поглибленнях поздовжньої фісури


Міжточками в задніх поглибленнях поздовжньої фісури


Між точками в середині міжбугоркової фісури


Запитання 90

Метод Долгополової застосовується для визначення:


варіанти відповідей

Довжини й ширини апікального базису в змінному прикусі


Ширина й довжина верхньої щелепи в постійному прикусі


Довжини й ширини нижньої щелепи в постійному прикусі


Довжини й ширини зубних рядів у період прикусу тимчасових зубів 


Ширини й довжини апікального базису в постійному прикусі


Запитання 91

Для вивчення сегментів зубних рядів використовують метод

варіанти відповідей

Пона


Коркхауза


Герлаха


Снагіной


Тонна


Запитання 92

Метод Герлаха застосовують для визначення:


варіанти відповідей

Пропорційності розмірів бічних і передніх сегментів зубних рядів верхньої й нижньої щелеп


Ширини зубного ряду нижньої щелепи


Довжини тіла верхньої щелепи


Довжини тіла нижньої щелепи


Ширини зубного ряду верхньої щелепи


Запитання 93

Вивчити розміри зубних рядів у прикусі тимчасових зубів можна методом:


варіанти відповідей

Коркхауза


Тонна


Пона


Долгополової

Снагіної


Запитання 94

Метод Хауса дозволяє визначити:


варіанти відповідей

Ступінь розвитку апікального базису


Форму зубних рядів


Розміри сегментів зубних рядів


Співвідношення фронтального й бічного сегментів зубних рядів


Ширину нижнього зубного ряду


Запитання 95

Дані, отримані при вимірі гіпсових моделей щелеп по методу Герлаха, свідчать:


варіанти відповідей

Про співвідношення фронтального й бічного сегментів зубних рядів 


Про співвідношення розмірів бічних сегментів зубних рядів


Про зміну ширини й довжини зубних рядів


Про пропорційність 4-х верхніх і 4-х нижніх різців


Про відношення ширини й довжини зубних рядів


Запитання 96

Діаграма Хаулея-Гербера-Гербста дозволяє визначити:


варіанти відповідей

Розміри зубних дуг


Форму зубних дуг


Розміри сегментів зубних дуг


Ширину зубних дуг


Довжину зубних дуг


Запитання 97

Для визначення розмірів апікального базису щелепи використовують:


варіанти відповідей

Метод Пона


Індекс Тонна


Метод Коркхауза


Метод Хауса-Снагіної


Метод Долгополової


Запитання 98

Вимір лонгітудинальної довжини зубних рядів проводять за методом:


варіанти відповідей

Долгополової


Ільїной – Маркосян


Нанса


Пона


Герлаха


Запитання 99

Для діагностики симетричності зубних рядів і зсуву бічних зубів використають:


варіанти відповідей

Метод Фусса

Метод Шварца


Метод Пона


Метод Герлаха


Метод Долгополової


Запитання 100

Для того, щоб вивчити обличчя пацієнта і провести на ньому різні вимірювання, необхідно знати :


варіанти відповідей

розташування основних краніометричних та кефалометричних точок на черепі та обличчі 


розташування краніометричних точок на черепі та обличчі 


розташування медіальних та латеральних точок черепа та краніометричних точок на черепі


розташування медіальних та латеральних точок обличчя


розташування медіальних та латеральних точок черепа


Запитання 101

Під час проведення діагностики пацієнта використовували вивчення розмірів голови за Симоном, яку проводять в таких площинах:


варіанти відповідей

серединно-сагітальна, вухо-очноямкова і фронтальна площини


сагітальна та трансверзальна площина 


фронтальна та франкфуртська площини


сагітальна та фронтальна площини


серединно-сагітальна, фронтальна, франкфуртська і камперовська площини


Запитання 102

Під час первинного обстеження лікар-ортодонт використовував фотопроткол. При вивченні фото пацієнта в фас вимірювали довжину голови між точками:


варіанти відповідей

 zy та zy


eu та eu


t та v


go та go


gl та op 

Запитання 103

На етапі діагностики первинного пацієнта було проведено фотопротокол. По фотографії обличчя пацієнта визначають :


варіанти відповідей

вираженість виличних дуг


форма очей та губ


фас і профіль обличчя 


положення надбрівних та виличних дуг


фас обличчя та положення очей та губ


Запитання 104

За допомогою метода симетроскопії вивчають:


варіанти відповідей

місцезнаходження зубів в трансверзальних та сагітальних напрямках з використанням ортокеста 


сагітальні, трансверзальні та углові виміри з використанням параллелометра с угловим механізмом


сагітальні, трансверзальні,вертикальні та углові виміри з використанням параллелометра с угловим механізмом


місцезнаходження зубів в трансверзальних та сагітальних напрямках з використанням гнатографа Симона


місцезнаходження зубів в трансверзальних та сагітальних напрямках з використанням томографа


Запитання 105

Графічний метод Хаулея-Герберта-Гербста був використан для діагностики первинного пацієнта віком 12 років. Даний графічній метод використовують для:


варіанти відповідей

з’ясування порушень ширини зубних дуг верхньої та нижньої щелепи


з’ясування порушень довжини зубної дуги


з’ясування порушень положення та форми зубних дуг


з’ясування порушень співвідношень щелеп


вимірювання симетричності зубних дуг


Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест