Основи цивільного захисту. Нормативно-правова база

Додано: 18 квітня 2021
Предмет: Захист України, 10 клас
Тест виконано: 409 разів
10 запитань
Запитання 1

Знайти правильне твердження. Цивільний захист (ЦЗ) — це ...

варіанти відповідей

функція держави, спрямована на захист населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій шляхом запобігання таким ситуаціям, ліквідації їх наслідків і надання допомоги постраждалим у мирний час і в особливий період.

функція міста, спрямована на захист рослин, тварин та майна від різних ситуацій шляхом , ліквідації їх наслідків і надання допомоги постраждалим у мирний час і в особливий період.

функція держави, найвища інтенсивність розвитку епідемічного процесу, що характеризується прогресуючим поширенням інфекційного захворювання з надзвичайно високим ураженням населення на значних територіях 

Запитання 2

Цивільний захист здійснюють з метою... 

варіанти відповідей

гарантування безпеки і захисту населення і територій, матеріальних і культурних цінностей і довкілля від надзвичайних ситуацій, пожеж і подолання їхніх небезпечних наслідків в мирний час і в особливий період. 

гарантування безпеки і захисту населення від інфекційних захворювань в особливий період. 

Запитання 3

Для виконання завдань, спрямованих на захист населення від надзвичайних ситуацій (НС), держава надає громадянам України необхідні права та зобов’язує виконувати певні правила. Громадяни України мають право на:...

варіанти відповідей

засоби колективного захисту та їх використання; фізичний захист та відшкодування відповідно до законодавства шкоди, заподіяної життю, здоров’ю та майну внаслідок НС або проведення робіт із запобігання та ліквідації наслідків; платну медичну допомогу, соціально-психологічну підтримку та медико-психологічну реабілітацію в разі отримання фізичних і психологічних травм.

отримання інформації про НС або небезпечні події, що виникли або можуть виникнути, у тому числі в доступній для осіб з вадами зору та слуху формі; • засоби колективного та індивідуального захисту та їх використання; участь у роботах із запобігання та ліквідації наслідків НС у складі добровільних формувань цивільного захисту; соціальний захист та відшкодування відповідно до законодавства шкоди, заподіяної їхньому життю, здоров’ю та майну внаслідок НС або проведення робіт із запобігання та ліквідації наслідків; медичну допомогу, соціально-психологічну підтримку та медико-психологічну реабілітацію в разі отримання фізичних і психологічних травм.

отримання інформації про НС або небезпечні події, що виникли або можуть виникнути; • засоби індивідуального захисту та їх використання; • обов'язкова участь у роботах із запобігання та ліквідації наслідків НС у складі добровільних формувань цивільного захисту; • економічний захист та відшкодування відповідно до законодавства шкоди, заподіяної життю, здоров’ю та майну внаслідок НС або проведення робіт із запобігання та ліквідації наслідків; • медичну допомогу, та допомога лікаря -психіатра.

Запитання 4

Єдина державна система цивільного захисту (ЄДСЦЗ)  —

варіанти відповідей

сукупність органів управління, сил і засобів центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, які забезпечують реалізацію державної політики у сфері цивільного захисту в мирний час і в особливий період.

це функція держави, спрямована на захист населення, 

територій, навколишнього природного середовища та майнавід надзвичайних ситуацій шляхом запобігання таким ситуаціям, ліквідації їх наслідків і надання допомоги постраждалим у мирний час і в особливий період.


сукупність органів енергетичного управління, сил і засобів фізичних та соціально-місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, які забезпечують реалізацію державної політики у сфері цивільного захисту в мирний час і в особливий період.

Запитання 5

Яке гасло Державної служби надзвичайних ситуацій?

варіанти відповідей

За власним бажанням!

Нести людям користь!

Запобігти, врятувати, допомогти!

Допомога всім, допомога завжди!

Запитання 6

Правовою основою цивільного захисту в Україні є

варіанти відповідей

Закон «Про правові засади цивільного захисту»

Закон «Про цивільну оборону»

Кодекс цивільного захисту

Запитання 7

Сукупність органів управління, сил і засобів центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, які реалізують державну політику у сфері цивільного захисту, - це:

варіанти відповідей

Єдина державна система цивільного захисту населення і територій

система цивільної осорони

Єдина державна система цивільного захисту населення

Запитання 8

Очільником цивільного захисту в Україні є:

варіанти відповідей

міністр оборони

президент

прем'єр-міністр

голова Верховної Ради

Запитання 9

Велика за масштабами подія, що призводить до тяжких, трагічних наслідків, - це

варіанти відповідей

катастрофа

надзвичайна ситуація

аварія

стихійне лихо

Запитання 10

Послідовність завдань цивільної оборони:

варіанти відповідей

запобігти, оповістити, захистити, організувати життєзабезпечення, управляти

врятувати, захистити, запобігти, попередити, оповістити,навчити

управляти, навчати, попередити, оповістити, рятувати

запобігти, оповістити, захистити, організувати, навчити

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест