Пат морф

Додано: 26 травня 2023
Предмет:
Тест виконано: 91 раз
34 запитання
Запитання 1

Після травматичного пошкодження печінки згодом відбулося повне відновлення будови та функції печінки. Як називається такий вид регенерації?

варіанти відповідей

Метаплазія

Субституція

Звичайна фізіологічна регенерація

Реституція

Надмірна регенерація

Запитання 2

У хлопчика, який впав та травмував шкіру коліна, загоєння рани відбувається внаслідок проліферації епітелію під кірочкою, яка утворена згорнутою кров'ю та лімфою. Як називається такий вид

регенерації?

варіанти відповідей

немає правильної відповіді

загоєння вторинним натягом

загоєння первинним натягом

загоєння під струпом

безпосереднє закриття дефекту


епітеліального покриву

Запитання 3

Хворому з хронічним гастритом з рефлекс езофагітом проведена езофагогастроскопія та взята біопсія. При мікроскопічному плоского незхроговілого епітелію на призматичний. Який

дослідженні біоптату стравоходу

виявили зміну багатошарового

вид метаплазії спостерігається в даному випадку?

варіанти відповідей

мієлоїдна гіперплазія

кишкова метаплазія

протоплазія

немає правильної відповіді

метаплазія сполучної тканини

Запитання 4

При електронно-мікроскопічному дослідженні тканини виявили збільшення кількості органел в клітинах. Про який процес в тканині можна думати в даному випадку?

варіанти відповідей

дистрофія

атрофія

пухлина

гіперплазія

гіпертрофія

Запитання 5

У хворого на виразкову хворобу шлунка ускладнену стенозом воротаря, який помер в автокатастрофі, на розтині виявили значне потовщення стінки шлунка. Який вид гіпертрофії в залежності від причини спостерігається в стінці

шлунка?

варіанти відповідей

робоча гіпертрофія

гіпертрофічні розростання

фізіологічна гіпертрофія

вікарна гіпертрофія

нейрогуморальна гіпертрофія

Запитання 6

Хворий на рак шлунку з множинними метастазами помер від ракової кахексії. Виділіть характерні зміни серця, виявлені на розтині.

варіанти відповідей

гіпертрофічна кардіоміопатія

бура атрофія міокарду

дилятаційна кардіоміопатія

"тигрове" серце

амілоїдна кардіомегалія

Запитання 7

До патоморфологічного відділення надісланий шматочок тканини з краю хронічної виразки шлунку. При гістологічному дослідженні в ньому виявлено: некроз, грануляційна тканина, надмірний розвиток волокнистої сполучної тканини та метаплазія епітелію. Який вид

компенсаторно-пристосувального

процессу має місце?

варіанти відповідей

спотворена регенерація з порушенням зміни фаз.

репаративна регенерація (субституція).

репаративна регенерація (реституція).

фізіологічна регенерація

гіпертрофія

Запитання 8

У хворого на атеросклероз аорти з аневризмою грудного відділу виник патологічний перелом грудного хребця до якого прилягала аневризма. Внаслідок якого загального патологічного процесу виник перелом хребця?

варіанти відповідей

компресійна атрофія

атрофія від впливу фізичних та хімічних факторів

ангіогенна атрофія

нейротична атрофія

дисфункціональна атрофія

Запитання 9

У дитини 12 років, яка хвора на поліоміеліт, соматичні м'язи слабкі, обсяг їх зменшений, шкіра суха, бліда. При морфологічному дослідженні біоптату мяких тканин виявлені характерні морфологічні зміни. Визначити характер

патологічного процесу м'яких тканин:

варіанти відповідей

Гіпертрофія

Атрофія

Метаплазія

Гіперплазія

Гіпоплазія

Запитання 10

У хворого на гіпертонічну хворобу, який помер від ішемічного інсульту, на розтині виявили збільшене у розмірі серце за рахунок збільшення лівого шлуночка, товщина стінки якого складає 2,0 см, порожнина розширена у повздовжньому напрямку (тоногенна дилатація). Яка фаза гіпертрофії лівого шлуночка спостерігається у хворого?

варіанти відповідей

фаза становлення

фаза декомпенсації

фаза проліферації

фаза диференціювання

фаза компенсації

Запитання 11

У померлої жінки, 86 років, яка страждала на атеросклероз судин головного мозку, на розтині виявлена атрофія кори головного мозку. Як називається ця атрофія відносно причини?

варіанти відповідей

Від дії фізичних та хімічних факторів.

Дисфункціональна

Від недостатнього кровопостачання.

Нейротична

Від тиску.

Запитання 12

В біоптаті бронха хворого, зловживаючого палінням, в потовщеній слизовій оболонці виявлено хронічне запалення і трансформація одношарового війчастого епітелія в багатошаровий плоский епітелій. Який з процесів найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Метаплазія

Плоскоклітинний рак

Гіпертрофія епітелія

Лейкоплакія

Гіперплазія епітелія

Запитання 13

У хворого на хронічний цистит в біоптаті зі слизової оболонки сечового міхура разом з перехідним епітелієм виявлені вогнища плоского епітелію без ороговіння. Який процес лежить в основі описаних змін в епітелії?

варіанти відповідей

Дисплазія

Гіперкератоз

Гіперплазія

Дистрофія

Метаплазія

Запитання 14

У хворого, який на протязі тривалого часу зловживав тютюнопалінням з'явився кашель з виділенням в'язкого слизу, слабкість після незначних фізичних навантажень, блідість шкіряних покровів, за останні два місяці схуд на 12,0кг. При ендоскопічному дослідженні біоптату діагноз: плоскоклітинний рак. Визначити характер патологічного процесу, який передував виникненню пухлини.

варіанти відповідей

Некроз

Гіпоплазія

Гіперплазія

Метаплазія

Склероз

Запитання 15

Після травматичного пошкодження печінки згодом відбулося повне відновлення будови та функції печінки. Як називається такий вид регенерації?

варіанти відповідей

Патологічна регенерація

Реституція

Звичайна фізіологічна регенерація

Субституція

Запитання 16

В біоптаті бронха хворого, який зловживає палінням, в потовщеній слизовій оболонці виявлено хронічний обструктивний бронхіт з ознаками трансформації одношарового війчастого епітелія в багатошаровий плоский епітелій. Який з процесів найбільш імовірний?

варіанти відповідей

Гіперплазія епітелію

Гіпертрофія епітелію

Лейкоплакія

Метаплазія

Плоскоклітинний рак

Запитання 17

При розтині трупа жінки, 69 років яка тривалий час страждала на гіпертонічну хворобу, паталогоанатом виявив, що обидві нирки щільної консистенції, значно зменшені у розмірах, поверхня їх дрібнозерниста. Ці зміни свідчать про:

варіанти відповідей

Гіпоплазію

Атрофію від тиску

Старечу атрофію

Атрофію від недостатнього кровопостачання

Атрофію дисфункціональну

Запитання 18

При розтині трупа чоловіка 78 років виявлено вогнищеве заміщення червоного кісткового мозку жовтим. Лімфатичні вузли, селезінка зменшені в розмірах з вираженими атрофічними змінами паренхіми. Такі зміни характерні при:

варіанти відповідей

старінні

гемолітичній анемії

залізодефіцитній анемії

анемії Фанконі

анемії Ерліха

Запитання 19

У 72-річного чоловіка зі скаргами на гостру затримку сечі, виявлено збільшення часток передміхурової залози за рахунок множинних вузлових структур. Під час гістологічного дослідження операційного матеріалу встановлено, що переважна більшість вузлів побудована з поліморфних залозистих структур, з поодинокими ретенційними кістами та густим секретом в просвітах. Діагностуйте захворювання.

варіанти відповідей

аденома передміхурової залози

залозиста гіперплазія передміхурової

залози

рак передміхурової залози

Запитання 20

Мікроскопічне дослідження біоптата слизової оболонки, взятого з центрального бронха шахтаря, 56 р., виявлено зміну циліндричного епітелію на зрілий багатошаровий. Цю зміну епітелію слід назвати:

варіанти відповідей

репаративна регенерація

гіперплазія епітелію

адаптація епітелію

метаплазія епітелію

лейкоплакія

Запитання 21

У чоловіка 38 років після лікування опіку лівої руки сформувався келоїдний рубець. Цей процес є прикладом ?

варіанти відповідей

Метаплазії

Репаративної регенерації

Захисної гіперплазії

Патологічної регенерації

Вікарної гіпертрофії

Запитання 22

При гістологічному дослідженні біоптату, отриманого із нижньої третини стравоходу 57-річного чоловіка із симптомами тривалого рефлюксу шлункового вмісту, виявлено наступні зміни: у слизовій оболонці на місці багатошарового плоского епітелію визначається одношаровий залозистий призматичний епітелій, з ознаками продукції слизу.Вкажіть патологічний процес, який виник у слизовій оболонці:

варіанти відповідей

Гіпертрофія

Гіперплазія

Регенерація

Метаплазія

Запитання 23

Мікроскопічне дослідження біоптата слизової оболонки, взятого з центрального бронха шахтаря 56 років, виявлено зміну циліндричного епітелію на зрілий багатошаровий. Цю зміну епітелію слід назвати:

варіанти відповідей

Адаптація епітелію

Репаративна регенерація

Лейкоплакія

Гіперплазія епітелію

Метаплазія епітелію

Запитання 24

Хворий, що страждав раком шлунка, помер унаслідок ракової кахексії. На розтині трупа були знайдені характерні зміни в серці. Як назвати таке серце?

варіанти відповідей

панцирне

буре атрофічне

тигрове

волохати

волові

Запитання 25

Під час гістологічного дослідження слизової оболонки матки знайдено звивисті залози, пилко- та штопороподібні, подовжені, розростання строми з гіперплазією її клітин. Який найбільш вірогідний діагноз?

варіанти відповідей

Гострий ендометрит

Залозиста гіперплазія ендометрія

Лейоміома

Пухирний замет

Плацентарний поліп

Запитання 26

У хворого, який впродовж тривалого часу зловживав тютюнопалінням з'явився кашель з виділенням в'язкого слизу, слабкість після незначних фізичних навантажень, блідість шкірних покровів, за останні два місяці схуд на 12,0 кг. При ендоскопічному дослідженні біоптату діагноз: плоскоклітинний рак. Визначити характер патологічного процесу, який передував виникненню пухлини.

варіанти відповідей

склероз

некроз

гіперплазія

метаплазія

Запитання 27

Хворий, 72 років, що страждає на цукровий діабет, надійшов в хірургічне відділення з виразкою гомілки, яка тривало не загоюється. Через 3 тижні лікування при огляді виразки дно її виглядає м'яким, соковитим, рожевого кольору з дрібнозернистою поверхнею. Яке гістологічне описання відповідає даному процесу?

варіанти відповідей

поширений некроз, накопичення сегментоядерних лейкоцитів

багатошаровий плоский ороговіваючий епітелій

наявність фібробластів і пучків колагенових волокон

багато тонкостінних капілярів і

проліферуючих клітин сполучної тканини

серед зрілої волокнистої сполучної тканини різко розширені судини

Запитання 28

У біоптаті слизової оболонки бронха у хворого на хронічний бронхіт були знайдені ділянки багатошарового плоского незроговілого епітелію. Діагностуйте патологічний процес в слизовій оболонці бронха.

варіанти відповідей

гіпертрофія

гіперплазія

дисплазія

метаплазія

атрофія

Запитання 29

Після травматичного пошкодження печінки згодом відбулося повне відновлення будови та функції печінки. Як називається такий вид регенерації?

варіанти відповідей

субституція

метаплазія

звичайна фізіологічна регенерація

надмірна регенерація

реституція

Запитання 30

У дитини 12 років, яка хвора на поліоміеліт, соматичні м'язи слабкі, обсяг їх зменшений, шкіра суха, бліда. При морфологічному дослідженні біоптату м'яких тканин виявлені характерні морфологічні зміни. Визначити характер патологічного процесу м'яких тканин:

варіанти відповідей

гіперплазія

атрофія

гіпертрофія

гіпоплазія

метаплазія

Запитання 31

Хворий, що страждав хронічною обструктивною емфіземою легень, помер від легенево-серцевої недостатності. Які зміни можна виявити в серці?

варіанти відповідей

гіпертрофію лівого шлуночка серця

великоосередковий кардіосклероз

розрив серця

амілоїдоз

гіпертрофію правого шлуночка серця

Запитання 32

В ході гістологічного дослідження вишкребу стінок порожнини матки 45-річної жінки з порушеннями оваріально-менструального циклу виявлено збільшення кількості ендометріальних залоз, деякі пилкоподібно звиті, деякі залози - кістозно розширені. Діагностуйте захворювання.

варіанти відповідей

залозистий поліп ендометрію

плацентарний поліп

залозисто-кістозна гіперплазія ендометрію

аденокарцинома ендометрію

атипова гіперплазія ендометрію

Запитання 33

При розтині трупа жінки, 69 років яка тривалий час страждала на гіпертонічну хворобу, патологоанатом виявив, що обидві нирки щільної консистенції, значно зменшені у розмірах, поверхня їх дрібнозерниста. Ці зміни свідчать про:

варіанти відповідей

атрофію дисфункціональну

гіпоплазію

старечу атрофію

атрофію від недостатнього кровопостачання

атрофію від тиску

Запитання 34

При розтині тіла хворого 57 років, який страждав на гіпертонічну хворобу та вмер від серцевої декомпенсації, знайдено збільшене серце з розширеними порожнинами (маса його 550г, товща стінки лівого шлуночку 2,5см). мікроскопічно кардіоміоцити значно збільшени у розмірах, з жировою дистрофією та гіперхромними бочкоподібними ядрами. Який з переличених патологічних процесів найбільш вірогідний у серці?

варіанти відповідей

Кардіоміопатія

Концентрична гіпертрофія

Ексцентрична гіпертрофія

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест