патанат

Додано: 29 травня 2023
Предмет: Всесвітня історія
Тест виконано: 69 разів
87 запитань
Запитання 1

6-річну дитину доставлено в стаціонар у стані асфіксії. У гортані виявлено сірувато-жовті плівки, що легко видаляються. Який вид запалення розвинувся?


варіанти відповідей

Катаральне


Фібринозне


Гнійне


Геморагічне


Десквамативно-некротичне


Запитання 2

У жінки 45-ти років, яка померла від хронічної алкогольної інтоксикації, на автопсії печінка різко збільшена, тістоподібної консистенції, жовтуватого кольору. Мікроскопічнов цитоплазмі гепатоцитів при фарбуванні гематоксиліном та еозином виявляються різних розмірів оптично порожні вакуолі. Який вид дистрофії має місце?


варіанти відповідей

Паренхіматозна жирова


Вуглеводна паренхіматозна


Гіаліново-крапельна


Мезенхімальна жирова


Гідропічна


Запитання 3

У хворого 69-ти років на шкірі в ділянці нижньої повіки з’явилося невелике бляшкоподібне утворення, з послідуючим виразкуванням, яке було оперативно видалене. При мікроскопічному дослідженні утворення: в дермі шкіри комплекси з атипових епітеліальних клітин, на периферії утворень клітини розташовані перпендикулярно до базальної мембрани. Клітини темні, призматичної полігональної форми; ядра гіперхромні з частими мітозами. Іноді зустрічаються утворення, подібні до волосяного фолікула. Яка гістологічна форма рака у хворого?


варіанти відповідей

Базально-клітинний


Плоскоклітинний з ороговінням


Плоскоклітинний без ороговіння


Аденокарцинома


Недиференційований


Запитання 4

В біоптаті слизової носа знайдені епітеліоїдні клітини, плазмоцити, клітини Мікулича, еозинофільні тільця Русселя. Який найбільш імовірний діагноз?


варіанти відповідей

Сифіліс


Туберкульоз


Риносклерома


Респіраторно-синцитіальна інфекція


Алергічний риніт

Запитання 5

Макроскопічно печінка збільшена в розмірах, ущільнена, тканина сірувато-жовтого кольору, з сальним блиском. Який патологічний процес лежить в основі описаних змін?


варіанти відповідей

Амілоїдоз


Жирова дистрофія


Гіаліноз


Мукоїдне набухання


Гемахроматоз


Запитання 6

Під час розтину тіла виявлено: легені щільні, коричневого кольору за рахунок відкладання ендогенного пігменту. Відомо, що за життя у хворого мав місце хронічний венозний застій в малому колі кровообігу. Який патологічний процес викликав таку картину?


варіанти відповідей

Меланоз


Жовтяниця


Гемосидероз


Порфірія


Кальциноз


Запитання 7

При дослідженні біоптату збільшеного шийного лімфатичного вузла виявлена утертість малюнка, тканина його представлена великою кількістю проліферуючих лімфоцитів з домішкою поодиноких клітин Березовського-Штернберга. Ці зміни свідчать про таке захворювання:


варіанти відповідей

Лімфогранулематоз з виснаженням лімфоїдної тканини     


Лімфогранулематоз з переважанням лімфоїдної тканини


Змішано-клітинний варіант лімфогранулематозу


Лімфосаркома


Нодулярно-склеротичний варіант лімфогранулематозу


Запитання 8

Хворий 58-ми років впродовж багатьох років страждав на хронічний остеомієліт нижньої щелепи. Останнім часом в аналізі крові - гіпопротеїнемія, диспротеїнемія; у сечі – протеїнурія, білкові циліндри. Помер від хронічної ниркової недостатності. На розтині нирки збільшені, щільні, воскоподібні. Який патологічний процес у нирках був виявлений на розтині?


варіанти відповідей

Хронічний гломерулонефрит


Гідронефроз


Амілоїдоз


Хронічний пієлонефрит


Інтерстиційний нефрит


Запитання 9

У хворого 77-ми років, що страждає на атеросклероз, з’явився біль у правій ступні. Ступня збільшена в розмірі, шкірні покриви чорного кольору, мацеровані, демаркаційназона невиражена. Який патологічний процес у ступні діагностовано?


варіанти відповідей

Суха гангрена


Нома

Волога гангрена


Секвестр


Коагуляційний некроз


Запитання 10

В біоптаті слизової носа знайдені епітеліоїдні клітини, плазмоцити, клітини Мікулича, еозинофільні тільця Русселя. Який найбільш імовірний діагноз?


варіанти відповідей

Риносклерома


Сифіліс


Респіраторно-синцитіальна інфекція


Туберкульоз


Алергічний риніт


Запитання 11

Оперативно висічена сполучна тканина деформованого мітрального клапану при забарвленні гематоксиліном та еозином дає базофільну реакцію, а під впливом толуїдинового синього фарбується в бузковий колір (метахромазія). Які зміни сполучної тканини виявляються такими типами реакцій?


варіанти відповідей

Фібриноїдний некроз сполучної тканини


Мукоїдний набряк


Набряк сполучної тканини


Петрифікація


Гіаліноз


Запитання 12

При гістологічному дослідженні біоптату, отриманого із нижньої третини стравоходу 67-річного чоловіка із симптомами тривалого рефлюксу шлункового вмісту, виявлено наступні зміни: у слизовій оболонці на місці багатошарового плоского епітелію визначається одношаровий залозистий призматичний епітелій з ознаками продукції слизу. Вкажіть патологічний процес, який виник у слизовій оболонці:


варіанти відповідей

Гіперплазія


Гіпертрофія


Метаплазія


Організація


Регенерація


Запитання 13

При огляді порожнини рота на слизовій оболонці язика виявлена щільна біла пляма 1 см у діаметрі, що трохи потовщує поверхню органа. Мікроскопічно: в ділянці ураження багатошаровий плоский зроговілий епітелій з гіперплазією базального і зернистого шарів, з явищами гіперкератозу та акантозу, в дермі - лімфогістіоцитарний інфільтрат. Який найбільш імовірний діагноз?


варіанти відповідей

Лейкоплакія


Плоскоклітинний рак зі зроговінням


Папілома


Плоскоклітинний рак без зроговіння


Еритроплакія


Запитання 14

У хворого в обох щелепах рентгенологічно виявлено численні дефекти у вигляді гладкостінних округлих отворів. При гістологічному дослідженні - явища остеолізису і остео-порозу при явищах слабкого кістко-утворення. В сечі хворого знайдено білок Бенс-Джонса. Який найбільш імовірний діагноз?


варіанти відповідей

Гострий мієлолейкоз


Хронічний мієлолейкоз


Хронічний еритромієлоз


Мієломна хвороба


Гострий недиференційований лейкоз


Запитання 15

Чоловік 53-х років скаржиться на почервоніння та невеликий гнійник на шкірі правої щоки. На розрізі вогнище щільне, жовто-зеленого кольору. У гної спостерігаються жовто-білі крупинки - зерна друз. Мікроскопічно - гнійник оточений дозріваючою грануляційною тканиною і зрілою сполучною тканиною, де виявляються плазматичні, ксантомні, епі-теліоїдні клітини. Назвіть можливий мікоз:


варіанти відповідей

Актиномікоз


Аспергільоз


Споротрихоз


Стрептотрихоз


Бластомікоз


Запитання 16

У хворого 67-ми років, що страждає на атеросклероз, з’явився 6іль у правій стопі. Стопа збільшена в розмірі, шкірні покриви чорного кольору, мацеровані, демаркаційна зона не виражена. Про який патологічний процес у стопі можна думати?


варіанти відповідей

Волога гангрена


Нома


Секвестр


Суха гангрена


Коагуляційний некроз


Запитання 17

У жінки 35-ти років діагностована дифтерія зіву. Померла при явищах гострої серцевої недостатності. На розтині: порожнини серця розширені в поперечнику, м’яз серця тьмяний, в’ялий, строкатий на розрізі, з жовтуватими ділянками під ендокардом. Який вид дистрофії виявлений у кардіоміоцитах?


варіанти відповідей

Вуглеводна


Балонна


Жирова


Гіаліново-крапельна


Гідропічна


Запитання 18

У молодого чоловіка видалено збільшений надключичний лімфовузол. Гістологічно: у центрі – осередок сирчастого некрозу, на периферії – вал епітеліоїдних клітин та лімфоцитів, серед яких зустрічаються клітини Пирогова-Лангханса. Діагностуйте процес у лімфатичних вузлах:


варіанти відповідей

Туберкульозний лімфаденіт


Сифілітичний лімфаденіт    


Лепроматозний лімфаденіт


Лімфогранульоматоз


Метастаз Вірхова


Запитання 19

Через деякий час після видалення зуба у пацієнта розвинулась атрофія країв зубної лунки. Назвіть цей вид атрофії:


варіанти відповідей

Атрофія внаслідок недостатності кровообігу


Атрофія від тиску


Дисфункціональна атрофія


Нейротична атрофія


Атрофія від дії фізичних та хімічних факторів


Запитання 20

При гістологічному дослідженні стінки бронха і прилеглих ділянок легені виявлені пласти і тяжі атипового плоского епітелію. У клітинах - помірно виражені ознаки атипізму: поліморфізм, гіперхромія ядер, мітози. У центрі комплексів концентричні утворення рожевого кольору. Який найбільш імовірний діагноз?


варіанти відповідей

Плоскоклітинний рак з ороговінням


Плоскоклітинний рак без ороговіння


Аденокарцинома


Скірозний рак


Запитання 21

При мікроскопічному дослідженні біоптата з товстої кишки виявлена пухлина з призматичного епітелію, що формує атипові залозисті структури різної форми і величини. Базальна мембрана залоз зруйнована. Клітки пухлини поліморфні, ядра гіперхромні, відзначається велика кількість патологічних мітозів. Який діагноз найбільш вірогідний?


варіанти відповідей

Базальноклітинний рак


Аденокарцинома


Солідний рак


Слизовий рак


Недиференційований рак


Запитання 22

Хворий повернувся із Африки з високою температурою (39oC), жовтяницею. Стан погіршувався, хворий помер. На розтині тіла виявлена жовтяниця, збільшені в розмірі аспидно-сірі печінка та селезінка, наявність гемомеланіну в кістковому мозку. Реакція Перлса позитивна. Визначте імовірну причину смерті:


варіанти відповідей

Малярія


Амебіаз


Ехінококоз


Опісторхоз


Бластомікоз


Запитання 23

На розтині тіла померлого чоловіка 70-ти років серце зменшене у розмірах, жирова клітковина під епікардом відсутня, міокард щільний, бурого кольору. При мікроскопії – кардіоміоцити зменшені у розмірах, в саркоплазмі багато гранул бурого пігменту ліпофусцину. Встановіть характер патологічного процесу в міокарді:


варіанти відповідей

Бура атрофія


Амілоїдоз


Жирова дистрофія


Гемохроматоз


Гіпертрофія


Запитання 24

При макроскопічному дослідженні зуба у пульпі визначається маса сіро-чорного кольору з гнильним, смердючим запахом. Мікроскопічно пульпа являє собою безструктурні зернисті маси з великою кількістю мікробів. Яка патологія розвинулась у пульпі зуба?


варіанти відповідей

Гангрена


Серозне запалення


Гнійне запалення


Інфаркт


Скупчення гемосидерину


Запитання 25

У дитини 9-ти років, що хворіла на грип, на 5-ту добу захворювання з’явилися сильний головний біль, нудота, запаморочення, менінгеальні знаки. Смерть настала через добу від набряку мозку, що наростав. Під час розтину порожнини черепа м’які мозкові оболонки набряклі, повнокровні, дифузно просякнуті яскраво-червоного кольору рідиною. Про яке ускладнення грипу слід думати?


варіанти відповідей

Крововилив в мозок


Геморагічний менінгіт


Венозна гіперемія оболонок мозку


Гнійний лептоменінгіт


Серозний менінгіт


Запитання 26

У дитини 3-х років мати звернула увагу на утруднене дихання і слизові виділення з носа, що з’явилися після контакту з квітами. При біопсійному дослідженні у слизовій оболонці носа вияв- лено набряк і наявність великої кількості еозинофільних лейкоцитів. Який патологічний стан розвинувся у дитини?


варіанти відповідей

Атопічна реакція


Антитільна реакція


Імунокомплексна реакція


Клітинно-опосередкована реакція


Недостатність імунної системи


Запитання 27

На розтині тіла жінки, що тривало страждала на аденому паращитоподібних залоз із гіперпродукцією паратгормону та померла від хронічної ниркової недостатності, виявлені відкладання вапна у шлунку, легенях, нирках. Яке за механізмом розвитку звапнування має місце?


варіанти відповідей

Метастатичне


Метаболічне


Дистрофічне


Змішане


 –


Запитання 28

Хворому 25-ти років з клінічною картиною нефротичного синдрому проведено пункцій ну біопсію нирки. Під час мікроскопічного дослідження клітини епітелію проксимальних канальців нефрону збільшені в об’ємі, у цитоплазмі вакуолі з прозорою рідиною, ядро зміщене до периферії. Яка дистрофія виявлена в епітелії канальців?


варіанти відповідей

Зерниста


Гідропічна


Жирова


Рогова


Гіаліново-крапельна


Запитання 29

При гістологічному дослідженні збільшеного шийного лімфатичного вузла відмічено, що загальний малюнок вузла нечіткий за рахунок розростання атипових гістіоцитарних клітин, з наявністю гігантських клітин Березовського-Штернберга, маються ділянки некрозу, склерозу, гіалінозу. Для якого захворювання характерні виявлені морфологічні зміни в лімфатичному вузлі?


варіанти відповідей

Гострий мієлолейкоз


Хронічний мієлолейкоз


Лімфогранулематоз


Грибоподібний мікоз


Туберкульоз


Запитання 30

Під час гістологічного дослідження нирок жінки 25-ти років, що померла під час пологів, в епітелії канальців головних відділів нефрону виявлені конденсація хроматину ядер, розпад їх на глибки та лізис, а також плазморексис та цитоліз. Який патологічний процес виявлений в епітелії канальців нирок?


варіанти відповідей

Некроз


Гідропічна дистрофія


Амілоїдоз


Жирова дистрофія


Гіаліноз


Запитання 31

У хворої, що страждала на вторинний сифіліс, з’явилися вогнища депігментації шкіри у верхніх відділах спини. Назвіть патологічний процес шкірі:


варіанти відповідей

Метаплазія


Лейкоплакія


Лейкодерма


Дисплазія


Запитання 32

Чоловік, який багато років страждав на бронхіальну астму, помер від ядухи. При гістологічному дослідженні легень виявлено: в просвітах бронхіол та дрібних бронхів багато слизу з домішкою еозинофілів, склероз міжальвеолярних перегородок, розширення просвітів альвеол. Який з механізмів розвитку реакції гіперчутливості має місце?


варіанти відповідей

Реагінова реакція


Цитотоксична реакція


Імунокомплексна реакція


Цитоліз, обумовлений лімфоцитами


Гранулематоз


Запитання 33

У чоловіка 40-ка років на шиї виявлено пухлиноподібне утворення розміром 8х7 см, яке хірург видалив неповністю через інтимний зв’язок з великими судинами. Мікроскопічно в ньому виражений тканинний і клітинний атипізм, клітини типу ліпобластів різного ступеня зрілості, з поліморфізмом, гіперхромією ядер, патологічними мітозами, осередками некрозу. Визначте гістологічну форму пухлини:


варіанти відповідей

Ліпома


Фіброма


Ліпосаркома


Фібросаркома


Гібернома


Запитання 34

У чоловіка 46-ти років на шкірі визначалась пляма темного кольору, яка вибухала та не спричиняла турбот. З часом пляма почала збільшуватись, з’явився біль, колір став чорно-коричневим; почав пальпуватися вузлик. На гістологічному дослідженні видаленої тканини визначалися веретеноподібні та поліморфні клітини, з численними мітозами, цитоплазма яких вміщувала пігмент бурого кольору. Про яку пухлину йдеться?


варіанти відповідей

Базаліома


Гемангіома


Меланома


 –


Запитання 35

При гістологічному дослідженні міокарда у хворого 47-ми років з ревматичною вадою серця (секційний матеріал) у кардіоміоцитах виявлені великі оптично порожні вакуолі. При забарвленні осмієвою кислотою вони чорного кольору, при забарвленні суданом III – жовто-червоні. Назвіть вид патологічного процесу:


варіанти відповідей

Гіаліново-крапельна дистрофія


Жирова дистрофія


Гідропічна дистрофія


Вуглеводна дистрофія


Диспротеїноз


Запитання 36

Жінці 57-ми років проведено операцію екстирпації матки із придатками. Макроскопічно: в товщі міометрію вузол щільної консистенції, округлої форми з чіткими контурами, розміром 5х6 см, на розрізі волокнистої будови. Гістологічно він представлений хаотично розташованими пучками гладеньком’язевих клітин та надмірно розвиненою стромою. Який найбільш імовірний діагноз?


варіанти відповідей

Фіброміома


Рабдоміосаркома


Рабдоміома


Фіброма


Лейоміосаркома


Запитання 37

У хворого з переломом стегнової кістки в ділянці хірургічної шийки з’явились ознаки гострої правошлуночкової недостатності внаслідок емболії легеневої артерії. Який вид емболії має місце?


варіанти відповідей

Метастатична


Жирова


Газова


Повітряна


Тканинна


Запитання 38

При гістологічному дослідженні мікропрепарату злоякісної пухлини легень виявлено, що вона складається із лімфоцитоподібних клітин, що не утворюють будь-яких структур. Строма виражена мало, спостерігається багато мітозів та некрозів. Яка це пухлина?


варіанти відповідей

Фіброма


Дрібноклітинний рак


Плоскоклітинний незроговілий рак


Аденокарцинома


Запитання 39

Під час розтину тіла жінки 35-ти років поряд із збільшенням багатьох лімфатичних вузлів була виявлена збільшена селезінка вагою 600,0 г; на розрізі неоднорідна, темно-червоного кольору, щільна, з ділянками некрозу сірувато-жовтуватого кольору, в діаметрі до 1 см (порфірова селезінка). Про яке захворювання можна думати?


варіанти відповідей

Лімфогранулематоз


Хронічний лімфоїдний лейкоз


Хронічний мієлоїдний лейкоз


Метастази раку


Запитання 40

У хворої 40-ка років збільшена щитоподібна залоза. Під час пальпації залоза щільна, поверхня її дрібногорбиста. При гістологічному дослідженні біоптату щитоподібної залози виявлено дифузну інфільтрацію тканини лімфоцитами, плазматичними клітинами, утворення лімфоїдних фолікулів. Яке захворювання у жінки?


варіанти відповідей

Аутоімунний тиреоїдит


Ендемічний зоб


Спорадичний зоб


Дифузний токсичний зоб


Тиреоїдит Ріделя


Запитання 41

Хворий 40-ка років помер від набряку головного мозку. В анамнезі карбункул обличчя. На аутопсії відмічено повнокров’я та набряк тканини головного мозку. У білій речовині лівої півкулі виявлено дві порожнини розмірами 6х5,5 см та 5х4,5 см, що заповнені вершковоподібною рідиною жовтувато-зеленого кольору. Стінками порожнин є нервова тканина з нерівними краями. Яке ускладнення карбункула розвинулось у хворого?


варіанти відповідей

Хронічні абсцеси


Гострі абсцеси


Емпієма


Колікваційні некрози


Кісти


Запитання 42

При мікроскопічному дослідженні періодонта відзначено: повнокровні судини, набряк сполучної тканини з інфільтрацією поодинокими нейтрофілами. Який різновид ексудативного запалення в періодонті?


варіанти відповідей

Гнійне


Серозне


Гнилісне


Фібринозне


Катаральне


Запитання 43

У хворої проведена операція кесарського розтину, при цьому була розрізана на значній ділянці стінка матки і вилучений плід. Яким чином відбудеться загоєння у ділянці ушитого ендометрію?


варіанти відповідей

Формування сполучнотканинного рубця


Утворення гладенької м’язової тканини


Формування поперечносмугастих м’язових волокон


Проліферація міосателітоцитів


Гіпертрофія гладеньких міозитів


Запитання 44

Під час розтину померлого, що страждав на гіпертонічну хворобу, у речовині головного мозку виявлена порожнина, стінки якої мають іржавий колір. Що передувало виникненню даних змін?


варіанти відповідей

Діапедезні крововиливи


Ішемічний інфаркт


Гематома


Плазморагії


Абсцес


Запитання 45

Чоловік 42-х років, що протягом 8-ми років страждав на хронічний гранулематозний періодонтит, хронічний гнійний остеомієліт нижньої щелепи, помер при явищах хронічної ниркової недостатності. Яке ускладнення гнійного остеомієліту розвинулося в нирках?


варіанти відповідей

Амілоїдоз


Гіаліноз


Жирова дистрофія


Атрофія


Некроз епітелію звивистих канальців


Запитання 46

У дитини 6-ти років, госпіталізованої в зв’язку з коревою пневмонією, стоматолог виявив на слизовій оболонці щоки ділянку брудно-сірого кольору розмірами 2х2,5 см без чітких меж. М’які тканини набряклі, тьмяні, з неприємним запахом. Який найбільш вірогідний діагноз встановлений стоматологом?


варіанти відповідей

Гангренозний стоматит


Нома


Пустульозний стоматит


Флегмонозний стоматит


Запитання 47

Чоловік 55-ти років хворів на хронічний гломерулонефрит. Смерть настала при явищах хронічної ниркової недостатності. Макроскопічно: на поверхні епікарда і перикарда сірувато-білуваті ворсинчасті нашарування, після зняття яких добре видно різко розширені і переповнені кров’ю судини. Який процес мав місце в перикарді?


варіанти відповідей

Фібринозне запалення


Організація


Проліферативне запалення


Геморагічне запалення


Артеріальне повнокров’я


Запитання 48

Хворий 75-ти років звернувся до хірурга зі скаргами на виразку гомілки буруватого кольору, що довго не загоюється. При біопсійному дослідженні: дифузне розростання поліморфних атипових клітин, в цитоплазмі яких знаходиться бурий пігмент. Реакція Перлса негативна. Багато патологічних міто-зів та осередків некрозу тканини. Який найбільш імовірний діагноз?


варіанти відповідей

Місцевий гемосидероз


Меланома


Внутрішньодермальний невус


Трофічна виразка


Рак шкіри


Запитання 49

У чоловіка 23-х років виникла перфорація твердого піднебіння, в ділянці якого знайдено щільне утворення з чіткими межами. Після операції при мікроскопічному дослідженні цього утворення було виявлено: значний осередок казеозного некрозу, який оточений грануляційною тканиною з ендоваскулітом, клітинним інфільтратом, що складається з лімфоцитів, епітеліоїдних клітин, з перевагою плазмоцитів. Яке найбільш вірогідне захворювання у хворого?


варіанти відповідей

Туберкульоз


Склерома


Сифіліс


Саркома


Лепра


Запитання 50

Хворий 60-ти років скаржиться на печіння язика, підвищене слиновиділення, явище глосалгії, котрі з’явились після 5 днів користування металевим мостоподібним протезом. Об’єктивно: слизова оболонка ротової порожнини набрякла, гіперемована. Який стоматит за характером запалення розвинувся у хворого?


варіанти відповідей

Катаральний


Гнійний


Виразковий


Гангренозний


Фібринозний


Запитання 51

У жінки 30-ти років при тривалому використанні губної помади з флюоресцуючою речовиною на облямівці губ розвинулись обмежена еритема, незначне лущення; пізніше виникли поперечні дрібні борозни та тріщини. При мікроскопічному дослідженні цієї зони ураження в сполучній тканині виявлені сенсибілізовані лімфоцити і макрофаги, явища цитолізу. Який тип імунологічної гіперчутливості розвинувся на губі?


варіанти відповідей

I тип (реагінового типу)


IV тип (клітинна цитотоксичність)


II тип (антитільна цитотоксичність)


III тип (імунокомплексна цитотокси-чність)


Гранулематоз


Запитання 52

На розтині померлого 34-х років від ревматизму т-поверхня епікарду ворсиста, вкрита плівками сірого кольору, що легко відділяються. Після їх відокремлення визначається набрякла повнокровна поверхня. Який найбільш вірогідний діагноз?


варіанти відповідей

Гнійний перикардит


Геморагічний перикардит


Фі6ринозний перикардит


Проліферативний перикардит


E. Катаральний перикардит


Запитання 53

У хворого на цукровий діабет після оперативного втручання (розтин абсцесу в задній ділянці шиї) загоєння рани відбувалося протягом 1,5 місяців, з рани постійно виділявся гнійний вміст. Після загоєння рани на її місці утворився грубий рубець. У який спосіб загоювалася рана?


варіанти відповідей

Під струпом


Вторинний


Епітелізація


Первинний


Змішаний


Запитання 54

Під час рентгенологічного дослідження у хворого виявлена кіста у ділянці премоляра, у порожнині якої міститься зуб. Мікроскопічно: стінка кісти представлена сполучною тканиною і вистелена багатошаровим плоским епітелієм. Який найбільш вірогідний діагноз?


варіанти відповідей

Радикулярна кіста




Фолікулярна кіста


Еозинофільна гранульома


Епуліс


Запитання 55

При мікроскопічному дослідженні операційного матеріалу (частина губи з виразкою), біля країв і під дном виразкового дефекту в сполучній тканині слизової оболонки, виявлено епітеліальні комплекси з атипового багатошарового епітелію, з фігурами патологічного мітозу. В центрі комплексів накопичення яскраво-рожевих концентричних утворів. Яка патологія розвинулася?


варіанти відповідей

Плоскоклітинний рак без ороговіння


Плоскоклітинний рак з ороговінням


Перехідноклітинний рак


Базальноклітинний рак


Запитання 56

У 40-ка річного чоловіка із стенозуючим (без метастазів) раком стравоходу виявляються наступні зміни: атрофія скелетних м’язів та жирової клітковини. Шкіра землисто-коричневого забарвлення, епідерміс потоншений, серце зменшене за розмірами. Міокард та печінка бурого кольору. Який найбільш вірогідний діагноз?


варіанти відповідей

Міастенія


Аліментарна кахексія


Ракова кахексія


Бура атрофія


Хвороба Аддісона


Запитання 57

При мікроскопічному дослідженні інфільтрату, котрий був видалений із піднижньощелепної ділянки шкіри хворого 30-ти років, виявлено: осередки гнійного розплавлення, які оточені дозріваючими грануляціями та зрілою сполучною тканиною, в гної – друзи, які складаються з численних коротких паличкоподібних елементів, прикріплених одним кінцем до гомогенного центру. Визначте, яке захворювання в хворого?


варіанти відповідей

Актиномікоз


Туберкульоз


Сифіліс


 –


Кандидоз


Запитання 58

Під час розтину тіла дитини 9-ти років у слизовій оболонці прямої кишки виявлені численні неправильної форми дефекти різної глибини з нерівними краями, а також сіро-білі плівки, що щільно спаяні з підлеглими тканинами. Про яке захворювання слід думати?


варіанти відповідей

Сальмонельоз


Холера


Дизентерія


Черевний тиф


Амебіаз


Запитання 59

Хвора 38-ми років померла під час нападу бронхіальної астми, який не вдавалося купірувати. Під час гістологічного дослідження у просвіті бронхів виявлені накопичення слизу, у стінці бронхів багато тучних клітин (лаброцитів), багато з них у стані дегрануляції, а також багато еозинофілів. Який патогенез цих змін у бронхах?


варіанти відповідей

Цитотоксична, цитолітична дія антитіл


Атопія, анафілаксія


Імунокомплексний механізм


Клітинно обумовлений цитоліз


Гранулематоз


Запитання 60

На розтині в хворого в черевній порожнині виявлено близько 2,0 л. гнійної рідини. Очеревина тьмяна, з сіруватим відтінком, на серозній оболонці кишок сіруватого кольору нашарування, що легко знімаються. Найвірогідніше це:


варіанти відповідей

Геморагічний перитоніт


Серозний перитоніт


Фібринозно-гнійний перитоніт


Туберкульозний перитоніт


 –


Запитання 61

Під час гістологічного дослідження легень померлого від серцевої недостатності, виявлені вогнища запалення з заповненням альвеол рідиною, забарвленою в блідо-рожевий колір, місцями з наявністю тонких рожевих ниток, які утворюють дрібнопетлисту сітку з невеликою кількістю лімфоцитів. Який характер ексудату в легенях?


варіанти відповідей

Геморагічний


Серозно-фібринозний


Серозний


Гнійний


Фібринозний


Запитання 62

У хворого, що тривалий час страждає на ревматизм, виявлений стеноз мі трального отвору, смерть настала від серцево-легеневої недостатності. Під час розтину виявлена бура індурація легень. При якому виді порушення кровообігу виникають подібні зміни в легенях?


варіанти відповідей

Хронічна правошлуночкова недостатність


Хронічна лівошлуночкова недостатність


Гостра лівошлуночкова недостатність


Гостра правошлуночкова недостатність


Портальна гіпертензія


Запитання 63

У дитини після перенесеного кору, при огляді в м’яких тканинах щік та промежини виявлено нечітко відмежовані, набряклі, червоно-чорного кольору ділянки, які злегка флуктують. Яке ускладнення розвинулося у дитини?


варіанти відповідей

Волога гангрена


Суха гангрена


Газова гангрена


Пролежень


Трофічна виразка


Запитання 64

Під час огляду хлопчика 16-ти років були знайдені збільшені підщелепні та шийні лімфатичні вузли. Була проведена біопсія. Мікроскопічно в лімфатичних вузлах було знайдено: типова будова стерта, клітинна популяція гетерогенна, присутні великі клітини з багатолопасним ядром, множинні одноядерні клітини великого розміру, еозинофільні та нейтрофільні лейкоцити, лімфоцити, окрім того знайдені ділянки некрозу та вогнища склерозу. Який найбільш вірогідний діагноз?


варіанти відповідей

Гіперплазія лімфатичного вузла


Лімфогранулематоз


Гранулематозний лімфаденіт


Гнійний лімфаденіт


Неходжкінська лімфома


Запитання 65

Чоловік віком 55-ти років тривалий час хворів на хронічний гломерулонефрит. Помер при явищах хронічної ниркової недостатності. На поверхні епікарда та перикарда виявляються сірувато-білуваті ворсинчасті нашарування. Який патологічний процес мав місце в перикарді?


варіанти відповідей

Фібринозне запалення


Організація


Проліферативне запалення


Геморагічне запалення


Артеріальне повнокров’я


Запитання 66

Під час ендоскопії шлунка взято біоптат слизової оболонки. Його гістологічне дослідження виявило: слизова оболонка збережена, стовщена, набрякла, гіперемована, з дрібнокрапельними крововиливами, щільно вкрита слизом. Визначити форму гострого гастриту:


варіанти відповідей

Ерозивний


Фібринозний


Катаральний


Гнійний


Некротичний


Запитання 67

У жінки 22 років виявлені збільшені лімфатичні вузли. Гістологічне дослідження вузла виявило лімфоцити, гістіоцити, ретикулярні клітини, малі та великі клітини Ходжкіна, багатоядерні клітини Березовського-Штернберга, поодинокі осередки казеозного некрозу. Для якого захворювання характерні такі зміни?


варіанти відповідей

Лімфогранулематоз


Лімфосаркома


Хронічний лейкоз


Гострий лейкоз


Метастаз рака


Запитання 68

До лікаря звернувся хворий 53 років зі скаргами на наявність білої бляшки на слизовій оболонці язика. Бляшка здіймається над слизовою оболонкою, її поверхня вкрита тріщинами. Мікроскопічно визначається потовщення багатошарового епітелію, паракератоз та акантоз. Який найбільш вірогідний діагноз?


варіанти відповідей

Географічний язик


Плоскоклітинний рак


Лейкоплакія


Папілома


Ромбоподібний глосит


Запитання 69

Під час мікроскопічного дослідження бронхобіопсії виявлена пухлина, яка побудована з гніздних скупчень атипових клітин багатошарового плоского епітелію, місцями із характерними “перлинами" Який найбільш вірогідний діагноз?


варіанти відповідей

Плоскоклітинний рак із ороговінням


Плоскоклітинний рак без ороговіння


Солідний рак


Слизовий рак


Скір


Запитання 70

Дитина 7 років надійшла до інфекційного відділення зі скаргами на різкий біль у горлі при ковтанні, підвищення температури тіла до 390С, набряк шиї. Об’єктивно: мигдалики збільшені, їх слизова оболонка повнокровна, вкрита великою кількістю плівок білувато-жовтого кольору, які щільно прилягають до слизової оболонки. При спробі зняти плівку залишається глибокий дефект, що кровоточить. Який вид запалення має місце?


варіанти відповідей

Гнійне


Серозне


Дифтеритичне


Крупозне


Геморагічне


Запитання 71

Під час розтину тіла жінки, яка померла внаслідок пухлинної дисемінації муцинозної цистаденокарциноми та тривалий час мала вимушене положення в ліжку, були знайдені великі ділянки некрозу шкіри та підлеглих м’яких тканин крижової ділянки. Яка форманекрозу має місце у даному випадку?


варіанти відповідей

Пролежень


Інфаркт


Секвестр


Сирнистий некроз


Воскоподібний (ценкеровський) некроз


Запитання 72

При мікроскопічному дослідженні біоптату шкіри хворого виявляються гранульоми, які складаються з епітеліоїдних клітин, оточених у більшості Т-лімфоцитами. Серед епітеліоїдних клітин розташовані поодинокі гігантські багатоядерні клітини типу Пирогова-Лангханса. В центрі деяких гранульом виявляються ділянки казеозного некрозу. Кровоносні судини відсутні. Для якого захворювання характерні описані гранульоми?


варіанти відповідей

Сифіліс


Туберкульоз


Лепра


Риносклерома


Сап


Запитання 73

Під час електронно-мікроскопічного дослідження слинної залози виявлені фрагменти клітини, які оточені мембраною, містять конденсовані часточки ядерної речовини та окремі органели; запальна реакція, безпосередньо навколо цих клітин, відсутня. Про який процес іде мова?


варіанти відповідей

Каріорексис


Коагуляційний некроз


Апоптоз


Каріопікноз


Каріолізис


Запитання 74

Хвора 65 років раптово померла. Страждала на тромбофлебіт глибоких вен гомілки. На автопсії: у загальному стовбурі та біфуркації легеневої артерії вільно лежать червоні пухкі маси з тьмяною гофрованою поверхнею. Який патологічний процес у легеневій артерії виявив патологоанатом?


варіанти відповідей

Тромбоз


Тканинна емболія


Тромбоемболія


Емболія сторонніми тілами


Жирова емболія


Запитання 75

Дитина 3 років мала множинні порушення розвитку кісток лицевого відділу черепа. Загинула від сепсису, який розвинувся на фоні бронхопневмонії. У крові вміст імуноглобулінів в межах норми. Під час розтину встановлена відсутність тимуса. Яка головна причина страждань дитини?


варіанти відповідей

Недостатність клітинного імунітету


Вторинний імунодефіцит


Комбінований імунодефіцит


Гострий лімфолейкоз


Хронічна інтоксикація


Запитання 76

Хворий помер від серцевої недостатності, в анамнезі – пульмонектомія з приводу кісти правої легені. Під час розтину виявлено збільшену у розмірах ліву легеню. Назвіть патологічний процес у лівій легені.


варіанти відповідей

Нейрогуморальна гіпертрофія


Вікарна гіпертрофія


Дисфункціональна атрофія


Дисциркуляторна атрофія


Нейротична атрофія


Запитання 77

Хвора 45 років скаржиться на біль і кровотечу з каріозної порожнини 36 під час їжі. Раніше спостерігався непровокований біль. Під час огляду 36-го зуба – на жувальній поверхні глибока каріозна порожнина, виповнена тканиною червоного кольору, під час зондування відмічається біль і кровотеча. Яка тканина розрослася у каріозну порожнину?


варіанти відповідей

Фіброзна


Жирова


Грануляційна


Епітеліальна


М’язова


Запитання 78

На розтині тіла померлого від ниркової недостатності, який протягом останніх 5 років хворів на бронхоектатичну хворобу, виявлені збільшені у розмірах нирки щільної консистенції з потовщеним кірковим шаром білого кольору та сальним блиском. Яке захворювання нирок у хворого?


варіанти відповідей

Вторинний амілоїдоз


Гломерулонефрит


Хронічний пієлонефрит


 –


Некротичний нефроз


Запитання 79

На слизовій оболонці лівої щоки визначається безболісне, еластичної консистенції новоутворення, розташоване на вузькій, м’якій ніжці, розміром 1х1см, нерухоме, поверхня його нерівна, сосочкова. Слизова оболонка, що вкриває новоутворення, у кольорі не змінена. Для якого захворювання найбільше характерні такі зміни?


варіанти відповідей

Поліп


Аденокістозна карцинома


Папілома


Аденома


Рак


Запитання 80

На секції виявлено: множинні геморагічні інфаркти легень, у деяких судинах легень буруватого кольору щільні маси, які не прикріплені до стінки судин, варикозне розширення вен нижніх кінцівок, в яких наявні тромби. Про який патологічний процес йдеться?


варіанти відповідей

Жирова емболія легеневої артерії


Тромбоемболія легеневої артерії


Тканинна емболія легеневої артерії


Застійний тромбоз легеневої артерії


Геморагічна бронхопневмонія


Запитання 81

У хворого на слизовій оболонці піднебіння з’явилася безболісна виразка з щільними краями і сальним червоним дном. Мікроскопічно відзначається лімфо-плазмоцитарна інфільтрація, гігантські клітини типу Пирогова-Лангханса і виражений продуктивний васкуліт. Визначте вид гранульоми:


варіанти відповідей

Сифілітична


Туберкульозна


Ревматична


Лепрозна


Склеромна


Запитання 82

У видаленій матці жінки 55-ти років патологоанатом у товщі міометрію виявив щільний вузол діаметром 5 см з чіткими межами, на розрізі тканина вузла волокниста, сіро-рожевого кольору, з хаотичним розташуванням пучків волокон. Мікроскопічно пухлина складається з гладком’язових клітин, що утворюють пучки різної товщини, що йдуть у різних напрямках, і прошарків місцями гіалінізованої сполучної тканини. Яка пухлина розвинулась у хворої?


варіанти відповідей

Фіброма


Фібросаркома


Фіброміома


Міосаркома


Рабдоміома


Запитання 83

У хворого на туберкульоз в біоптаті нирки при гістологічному дослідженні у вогнищі казеозного некрозу виявлені безпорядно розсипані дрібні зерна хроматину. Наслідком чого є виявлені зміни?


варіанти відповідей

Каріорексис


Каріолізис


Пікноз ядер


Мітотична активність ядер


Апоптоз


Запитання 84

При гістологічному дослідженні ділянки тканини виявлені явища каріопікнозу, каріорексису, каріолізису у ядрах клітин, а також плазмоліз у цитоплазмі клітин. Який патологічний процес має місце у даному випадку?


варіанти відповідей

Некроз


Атрофія


Апоптоз


Дистрофія


Гіаліноз


Запитання 85

У біоптаті з правого головного бронха чоловіка 63 р., курця, виявлено пухлину, що складається з груп атипових епітеліальних клітин, які проникають поза межі базальної мембрани слизового шару, формують ”гнізда” та тяжі, в центральних частинах яких розташовані концентричні, яскраво-еозинофільні маси – «ракові перлини». Діагностуйте захворювання:


варіанти відповідей

Плоскоклітинна зроговіла папілома


Плоскоклітинний зроговілий рак


Плоскоклітинний незроговілий рак


Аденокарцинома


Дрібноклітинний рак


Запитання 86

У хлопчика 5-ти років з’явилися біль під час ковтання, набряк шиї, висока температура. При огляді на мигдаликах виявлені плівки сіро-білого кольору, які знімаються з великим зусиллям. Про яке захворювання йде мова?


варіанти відповідей

Кір


Скарлатина


Дифтерія


 –


Менінгококова інфекція


Запитання 87

При вивченні зрізу зуба з ознаками глибокого карієсу на межі з пульпою виявлена зона замісного дентину, у якій багато одонтобластів, невелика кількість дентинних канальців, які мають широкий просвіт, розташовуються рідко і мають звивистість хода. Який загальнопатологічний процес лежить в основі утворення зони замісного дентину?


варіанти відповідей

Захисна гіперплазія


Робоча гіперплазія


Гормональна гіперплазія


Патологічна регенерація


Замісна гіперплазія


Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест