патанат ІІ

Додано: 18 вересня 2023
Предмет:
Тест виконано: 25 разів
32 запитання
Запитання 1

При мікроскопічному дослідженні нирок чоловіка, що помер від системного червоного вовчака, виявлено склерозовані клубочки; просвіти дрібних артерій та артеріол звужені, середня оболонка потоншена з наявністю однорідних еозинофільних мас в субендотеліальному просторі. Імуногістохімічно ці маси містять імунні комплекси та фібрин. Яка речовина виявлена в субендотеліальному просторі?

варіанти відповідей

Жиро-білковий детрит

Простий гіалін

Ліпогіалін

Складний гіалін

Запитання 2

У хворого на гіпертонічну хворобу розвинувся гіпертонічний криз. Помер від гострої ниркової недостатності. Які найбільш ймовірні морфологічні зміни в артеріолах нирки?

варіанти відповідей

Фібриноїдний некроз

Стенозуючий атеросклероз

Гіпереластоз

Гіаліноз

Запитання 3

Оперативно деформованого висічена сполучна тканина мітрального клапану при забарвленні гематоксилін-еозином дає базофільну реакцію, a під впливом толуїдинового синього фарбується в рожевий колір (метахромазія). Які зміни сполучної тканини виявляються такими типами реакцій?

варіанти відповідей

Мукоїдний набряк

Набряк сполучної тканини

Петрифікація клапанів

Гіаліноз клапанів

Запитання 4

Чоловік, 19 років страждав з раннього

дитинства бронхо-ектатичною хворобою. Помер від ниркової недостатності. На розтині множинні бронхоектатичні каверни, заповнені гнійним ексудатом, виявлено збільшені в розмірах нирки шільної консистенції, кірковий шар потовщений, білого кольору, щільний. Піраміди нирки анемічні, чіткі. Який процес розвився в нирках?

варіанти відповідей

Вторинний амілоїдоз

Громерулонефрит

Хлорічний пієлонефрит

Вроджений кістоз нирок

Запитання 5

Чоловік, який довго страждав гіпертонічною хворобою, помер від крововиливу в мозок. При мікроскопічному дослідженні стінка артеріол,кровозабезпечуючих окрему ділянку мозку виглядає гомогенною, созинофільною, різко ШИК-позитивна. Ці судини метилвіолетом ти йод-грюн пофарбовані у фіолетовий та зелений кольори. Така мікроскопічна картина свідчить про наявність:

варіанти відповідей

Простого гіаліна

Ліпогіаліна

Амілоїдоза

Складного гіаліна

Гіаліново-крапельну дистрофію

Запитання 6

 Жінка, віком 68 років хворіє на хронічний фіброзно-кавернозний туберкульоз легень протягом 20 років. Поступила у нефрологічне віллілення з явищами уремії. Прижиттєва проба на наявність у нирках амілоїду виявилася позитивною. Про яку форму амілоїдозу йде мова?

варіанти відповідей

Вторинний системний

Первинний системний

Обмежений (місцевий)

Сімейний вроджений

Запитання 7

У чоловіка 60-років, який хворів на бронхоектатичну хворобу і помер від ниркової недостатності, на автопсії виявлено амілоїдоз нирок. Вкажіть діагностично найважливішу його ознаку:

варіанти відповідей

Конго-рот позитивні депозити y клубочках

Сальний вигляд нирок

Склероз нирок

Збільшення нирок у розмірах

Ущільнення нирок

Запитання 8

55-річний чоловік помер від масивного

крововиливу у головний мозок, який виник внаслідок гіпертонічної хвороби. При аутопсійному дослідженні виявлені типові патоморфологічні ознаки артеріальної гіпертензії. Вкажіть найдостовірнішу морфологічну ознаку її:

варіанти відповідей

Розповсюджени артеріоло-капілярогіаліноз внутрішніх органів головного мозку

Розповсюджени артеріосклероз внутрішніх органів і головного мозку

Гіпертрофія міокарду лівого шлуночка серця

Дифузний гломерулогіаліноз

Плазматичне просякання мікроциркуляторного русла

Запитання 9

Жінка 72 років впродовж тривалого часу хворіла вторинним туберкульозом легень. В останні роки життя спостерігалося прогресування хронічної ниркової недостатності, яка і послужила безпосередньо летального кінця. Під час причиною аутопсійного дослідження виявлено наступні макроскопічні зміни: нирки та селезінка збільшені в розмірах, шільної консистенції, паренхіма нирок однорідна, сірого кольору, "сального" вигляду; пульпа селезінки множинними дрібними напівпрозорими сірими включеннями. Діагностуйте вид мезенхімальної дистрофії.

варіанти відповідей

Вторинний амілоїдоз

Мукоїдне набухання

Системний гіаліноз

Фібриноїдне набухання

Первинний амілоїдоз

Запитання 10

При розтині тіла 40 -річної жінки, яка страждала на ревматоїдний артрит, знайдена збільшена щільна селезінка. На розрізі її тканина коричнево-червоного кольору зі збільшеними фолікулами, які мають вигляд напівпрозорих сірувато-білуватих зерен. Вкажіть, який з перерахованих патологічних процесів найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Порфірна селезінка

Гіаліноз селезінки

Сагова селезінка

Глазурна селезінка

Сальна селезінка

Запитання 11

При розтині тіла 56 -річного чоловіка, який страждав на фіброзно-кавернозний туберкульоз легень, знайдено збільшену у розмірах щільну селезінку. На розрізі тканина її коричнево-рожевого кольору, гладенька з дрібно зернисто поверхнею. Який з перелічених патологічних процесів у селезінці вірогідніший?

варіанти відповідей

Сагова селезінка

Глазурна селезінка

Сальна селезінка

Ціанотична селезінка

Порфірна селезінка

Запитання 12

Хворий 66 років за 10 років до смерті переніс перитоніт. На розтині капсула печінки та селезінки місцями різко потовщена, ущільнена, напівпрозора. Найвірогідніше це:

варіанти відповідей

Гіаліноз

Некроз

Мукоїдне набухання

Фібріноїдне набухання

Запитання 13

Хворий протягом багатьох років страждав на хронічний остеомієліт нижньої щелепи. Останнім часом в аналізі крові - гіпопротеїнемія, диспротеїнемія; у сечі - протеїнурія, білкові циліндри. Помер від хронічної ниркової недостатності. На розтині нирки збільшені, щільні, воскоподібні. Який патологічний процес у нирках був виявлений на розтині?

варіанти відповідей

Амілоїдоз

Хронічний гломерулонефрит

Гідронефроз

Хронічний пілонефрит

Інтерстиційний нефрит

Запитання 14

При мікроскопічному атеросклеротичної бляшки, дослідженні студент звернув увагу на той факт, що не всі ділянки бляшки пофарбовані в рожевий колір. Його увагу привернула ділянка, в якій серед колагенових волокон було безліч оптично порожніх вакуолей. При дослідженні замороженого зрізу в поляризованому світлі видно характерну для цієї речовини картину "мальтійського хреста". Потім він пофарбував препарат осмієвою кислотою і побачив, що ця ділянка забарвлена в чорний колір. Це дозволило визначити, що в даній ділянці мова йде про одну з наступних дистрофій:

варіанти відповідей

Амілоїдоз

Ліпідоз

Вакуольну (гідропічну) дистрофію

Гіаліноз

Паренхіматозну жирову дистрофію

Запитання 15

Хворий (кухар) звернувся до лікаря з приводу надмірної ваги тіла, набряк нижніх кінцівок. Після лікувального курсу вага тіла знизилася, залишка зникла. Який найбільш імовірний патологічний процес лежав у джерелах цього випадку:

варіанти відповідей

Мезенхимальна білкова дистрофія

Мезенхимальна вуглеводна дистрофія

Паренхіматозна білкова дистрофія

Паренхіматозна жирова дистрофія

Мезенхимальна жирова дистрофія

Запитання 16

У хворого на лівій руці виявлений рубець, котрий по щільності нагадує хрящ. Рубець видалений. На розтині: щільна, напівпрозора тканина. Мікроскопічно: потовщені волокна, мають гомогенний вигляд, незначна кількість фіброцитів. Найбільш імовірніше це:

варіанти відповідей

Амілоїдоз

Галіноз

Фібриноїдне набрякання

Фібриноїдний некроз

Мукоїдне набрякання

Запитання 17

У померлого 45 років від раптової зупинки серця виявлений симетрический тип ожиріння III ступеня, розрив стінки правого шлуночка з гемоперикардом; під епікардом надлишкове відкладення жиру. Мікроскопічно - жирова тканина з епікарда проникає в міокард з атрофією мʼязевих волокон. Вкажіть, який з перерахованих патологічних процесів найбільш ймовірний?

варіанти відповідей

Ішемічна хвороба серця

Гострий інфаркт міокарда

Гіпертонічна хвороба

Жирова дистрофія міокарда

Ожиріння серця

Запитання 18

Ожирінням серця можна вважати накопичення жиру:

варіанти відповідей

Тільки в перикарді

В перикарді, під ендокардом і в стромі міокарда

У кардіоміоцитах

Помірна інфільтрація жиром перикарда і епікарда

Інфільтрація жиром ендокарда

Запитання 19

У хворого 75 років діагностовано порушення обміну холестерину і його ефірів. Найбільш ймовірним захворюванням слід вважати:

варіанти відповідей

Ревматизм

Хвороба Гоше

Атеросклероз

Хвороба Німана-Піке

Хвороба Тея-Сакса

Запитання 20

Жінка 28 років померла за явища серцевої недостатності, під час дослідження серця було встановлено: макроскопічно стулки мітрального клапана ущільнені, потовщені і помірно деформовані; мікроскопічно - пучки колагенових фібрил гомогенізовані, еозинофільні, метахромазія і компоненти імунних комплексів не виявляються, оточує їх незначний макрофагальний інфільтрат. Діагностуйте вид ураження сполучної тканини.

варіанти відповідей

Фібриноїдне набухання

Мукоїдне набухання

Гіаліноз

Амілоїдоз

Склероз

Запитання 21

При дослідженні видаленого шлунка, лікар виявив в антральному відділі по малій кривизні глибокий дефект, який доходить до м'язового шару, діаметром 1,5 см, округлої форми 3 рівними краями. У дні дефекту визначався напівпрозора. щальна ділянка, котра за зовнішнім виглядом нагадує гіаліновий хрящ. Який процес розвинувся в дні дефекту в шлунку?

варіанти відповідей

Гіаліноз місцевий

Амілоїдоз

Мукоїдне набрякання

Фібриноїдні зміни

Загальний гіаліноз

Запитання 22

При дослідженні біоптату шкіри хворого алергічним васкулітом виявлені наступні зміни: стінка судин потовщена, гомогенна, пікрофуксином забарвлюється в жовтий колір ШИК-позитивна. Назвіть різновид мезенхімальної дистрофії.

варіанти відповідей

Фібриноїдне набрякання

Амілоїдоз

Мукоїдне набрякання

Гіаліноз

Ліпідоз

Запитання 23

У літнього чоловіка при розтині виявлена дещо меншена селезінка блідо-рожевого кольору. При мікроскопічному дослідженні фолікули зменшені, стінка артеріол і трабекули потовщені, представлені гомогенними еозинофільними, ШИК-позитивними масами. При додатковому фарбуванні барвником йодгрюн маси пофарбовані в зелений колір. Ці зміни свідчать про наявність:

варіанти відповідей

Гіалінозу

Амілоїдозу

Мукоїдного набрякання

Фібриноїдного набрякання

Склерозу (фіброзк)

Запитання 24

У чоловіка 65 років, котрий тривало хворів на цукровий діабет, була ампутована ліва стопа з приводу гангрени пальців стопи. При мікроскопічному дослідженні мʼяких тканин стопи стінки дрібних артерій і артеріол різко потовщені за рахунок відкладення гомогенних яскраво-рожевих (еозинофільних) мас, просвіт судин значно звужений. Про який патологічний процес в стінках патологоанатом?

варіанти відповідей

Системний гіаліноз

Місцевий гіаліноз

Амілоїдоз

Фібриноїдні зміни

Мукоїдне набрякання

Запитання 25

Під час розтину тілі чоловіка, який за життя страждав важкою формою гіпотиреозу, виявлено: сполучна тканина, строма органів, жирова, хрящова тканини набряклі, напівпрозорі, слизоподібні. Мікроскопічно тканинах виявляються зірчасті клітини з відростками, між якими знаходиться слиз. Назвіть вид дистрофії:

варіанти відповідей

Паренхіматозна жирова

Паренхіматозна білкова

Стромально-судинна вуглеводна

Стромально-судинна білкова

Стромально-судинна жирова

Запитання 26

У хворого на ревматизм 58 років при протезуванні був видалений мітральний клапан. Клапан доставлений патогістологічну лабораторію. Крім склерозу і гіалінозу в деяких ділянках клапана виявлено мукоїдне набухання. Воно діагностується за феноменом:

варіанти відповідей

Артюса

Метахромазії

Анізокорії

Анізотропії

Метабіхромазії

Запитання 27

При вивченні внутрішніх органів плоду, загиблого в результаті шийного обвиття пуповини і розвитку асфіксії, виявлено, що стінка більшості артеріол гомогенна, еозинофільна, різко ШИК-позитивна, просякнута складною хімічною субстанцією. Метахромазія при фарбуванні толуїдиновим синім відсутня. Про яку з стромально-судинну дистрофію йдеться?

варіанти відповідей

Амілоїдоз

Фібриноїдне набрякання

Гіаліноз

Мукоїдне набрякання

Гіаліново-крапельна дистрофія

Запитання 28

A woman suffering from rheumatism died of cardiac decompensation, microscopic examination of the internal organs revealed: collagen fibers bundles impregnated with plasma proteins, homogeneous, eosinophilic, picrinophilic when stained with van Gizon, Schick- positive, pyroninophilic in the Brasche reaction and argyrophilic in the impregnation with silver salts. Please indicate which pathological process in the connective tissue is the most common?

варіанти відповідей

Mucoid swelling

Fibrinoid swelling

Fibrinoid necrosis

Hyalinosis

Amyloidosis

Запитання 29

At the autopsy of the deceased, signs of rheumatic heart defect were found: thickened, deformed valves that had acquired cartilage consistency, with a shiny surface. What dystrophic process is observed in the valves of the heart?

варіанти відповідей

Hуalinosis

Amyloidosis

Collagenosis

Calcification

Obesity

Запитання 30

A patient of 33 years has been suffering from systemic lupus ery thematosus for several years with kidneys. skin, and cardiovascular system damage. To clarify the diagnosis, a biopsy examination of the skin was performed and typical changes were identified. Select a morphological manifestation that indicates the predominance of immunocomplex reactions.

варіанти відповідей

Necrotizing vasculitis

Fibrinous vasculitis

Fibrinoid necrosis of vascular walls

Plasma leakage of vessel walls

Hemorrhagic vasculitis

Запитання 31

Macroscopically the liver is enlarged in size, compacted, the tissue is grayish-yellow in color, with a greasy luster. What pathological process underlies the described changes?

варіанти відповідей

Amyloidosis

Hyalinosis

Fatty degeneration

Mucoid infiltration

Hemochromatosis

Запитання 32

Microscopic examination of aortic intima (Sudan staining) revealed the following: deposition of lipids in the form of droplets and needle-like cholesterol crystals; fat inclusions are found in xanthoma cells; among the deposits of lipids is the growth of connective tissue. Define the pathological process.

варіанти відповідей

Stromal-vascular lipidosis

Parenchymal dysproteinosis

Parenchymal lipidosis

Stromal-vascular dysproteinosis

Amyloidosis

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест