патморф

Додано: 31 травня 2023
Предмет:
Тест виконано: 122 рази
224 запитання
Запитання 1

6-річну дитину доставлено в стаціонар у стані асфіксії. У гортані виявлено сірувато-жовті плівки, що легко видаляються. Який вид запалення розвинувся?


варіанти відповідей

Фібринозне


Катаральне

Гнійне

Геморагічне

Десквамативно-некротичне


Запитання 2

У жінки 45-ти років, яка померла від хронічної алкогольної інтоксикації, на автопсії печінка різко збільшена, тістоподібної консистенції, жовтуватого кольору. Мікроскопічнов цитоплазмі гепатоцитів при фарбуванні гематоксиліном та еозином виявляються різних розмірів оптично порожні вакуолі. Який вид дистрофії має місце?


варіанти відповідей

Паренхіматозна жирова


Вуглеводна паренхіматозна


Гіаліново-крапельна


Мезенхімальна жирова


Гідропічна

Запитання 3

У хворого 69-ти років на шкірі в ділянці нижньої повіки з’явилося невелике бляшкоподібне утворення, з послідуючим виразкуванням, яке було оперативно видалене. При мікроскопічному дослідженні утворення: в дермі шкіри комплекси з атипових епітеліальних клітин, на периферії утворень клітини розташовані перпендикулярно до базальної мембрани. Клітини темні, призматичної полігональної форми; ядра гіперхромні з частими мітозами. Іноді зустрічаються утворення, подібні до волосяного фолікула. Яка гістологічна форма рака у хворого?


варіанти відповідей

Недиференційований


Аденокарцинома


Плоскоклітинний без ороговіння


Плоскоклітинний з ороговінням


Базально-клітинний


Запитання 4

В біоптаті слизової носа знайдені епітеліоїдні клітини, плазмоцити, клітини Мікулича, еозинофільні тільця Русселя. Який найбільш імовірний діагноз?


варіанти відповідей

Риносклерома


Сифіліс

Туберкульоз

Респіраторно-синцитіальна інфекція


Алергічний риніт

Запитання 5

Макроскопічно печінка збільшена в розмірах, ущільнена, тканина сірувато-жовтого кольору, з сальним блиском. Який патологічний процес лежить в основі описаних змін?


варіанти відповідей

Гіаліноз

Жирова дистрофія


Амілоїдоз

Мукоїдне набухання


Гемахроматоз

Запитання 6

Під час розтину тіла виявлено: легені щільні, коричневого кольору за рахунок відкладання ендогенного пігменту. Відомо, що за життя у хворого мав місце хронічний венозний застій в малому колі кровообігу. Який патологічний процес викликав таку картину?


варіанти відповідей

Меланоз

Гемосидероз


Жовтяниця

Порфірія

Кальциноз

Запитання 7

При дослідженні біоптату збільшеного шийного лімфатичного вузла виявлена утертість малюнка, тканина його представлена великою кількістю проліферуючих лімфоцитів з домішкою поодиноких клітин Березовського-Штернберга. Ці зміни свідчать про таке захворювання:


варіанти відповідей

Змішано-клітинний варіант лімфогранулематозу


Лімфогранулематоз з переважанням лімфоїдної тканини


Лімфогранулематоз з виснаженням лімфоїдної тканини


Лімфосаркома

Нодулярно-склеротичний варіант лімфогранулематозу


Запитання 8

Хворий 58-ми років впродовж багатьох років страждав на хронічний остеомієліт нижньої щелепи. Останнім часом в аналізі крові - гіпопротеїнемія, диспротеїнемія; у сечі – протеїнурія, білкові циліндри. Помер від хронічної ниркової недостатності. На розтині нирки збільшені, щільні, воскоподібні. Який патологічний процес у нирках був виявлений на розтині?


варіанти відповідей

Інтерстиційний нефрит


Хронічний пієлонефрит


Гідронефроз

Хронічний гломерулонефрит


Амілоїдоз


Запитання 9

У хворого 77-ми років, що страждає на атеросклероз, з’явився біль у правій ступні. Ступня збільшена в розмірі, шкірні покриви чорного кольору, мацеровані, демаркаційназона невиражена. Який патологічний процес у ступні діагностовано?


варіанти відповідей

Нома

Суха гангрена


Волога гангрена


Секвестр

Коагуляційний некроз


Запитання 10

В біоптаті слизової носа знайдені епітеліоїдні клітини, плазмоцити, клітини Мікулича, еозинофільні тільця Русселя. Який найбільш імовірний діагноз?


варіанти відповідей

Сифіліс

Риносклерома

Туберкульоз

Респіраторно-синцитіальна інфекція


Алергічний риніт

Запитання 11

Оперативно висічена сполучна тканина деформованого мітрального клапану при забарвленні гематоксиліном та еозином дає базофільну реакцію, а під впливом толуїдинового синього фарбується в бузковий колір (метахромазія). Які зміни сполучної тканини виявляються такими типами реакцій?


варіанти відповідей

Набряк сполучної тканини


Петрифікація

Гіаліноз

Мукоїдний набряк

Фібриноїдний некроз сполучної тканини


Запитання 12

При гістологічному дослідженні біоптату, отриманого із нижньої третини стравоходу 67-річного чоловіка із симптомами тривалого рефлюксу шлункового вмісту, виявлено наступні зміни: у слизовій оболонці на місці багатошарового плоского епітелію визначається одношаровий залозистий призматичний епітелій з ознаками продукції слизу. Вкажіть патологічний процес, який виник у слизовій оболонці:


варіанти відповідей

Метаплазія


Гіперплазія

Гіпертрофія

Організація

Регенерація

Запитання 13

При огляді порожнини рота на слизовій оболонці язика виявлена щільна біла пляма 1 см у діаметрі, що трохи потовщує поверхню органа. Мікроскопічно: в ділянці ураження багатошаровий плоский зроговілий епітелій з гіперплазією базального і зернистого шарів, з явищами гіперкератозу та акантозу, в дермі - лімфогістіоцитарний інфільтрат. Який найбільш імовірний діагноз?


варіанти відповідей

Лейкоплакія


Плоскоклітинний рак зі зроговінням


Папілома

Плоскоклітинний рак без зроговіння


Еритроплакія

Запитання 14

У хворого в обох щелепах рентгенологічно виявлено численні дефекти у вигляді гладкостінних округлих отворів. При гістологічному дослідженні - явища остеолізису і остео-порозу при явищах слабкого кістко-утворення. В сечі хворого знайдено білок Бенс-Джонса. Який найбільш імовірний діагноз?


варіанти відповідей

Гострий мієлолейкоз


Хронічний еритромієлоз


Хронічний мієлолейкоз


Мієломна хвороба


Гострий недиференційований лейкоз


Запитання 15

Чоловік 53-х років скаржиться на почервоніння та невеликий гнійник на шкірі правої щоки. На розрізі вогнище щільне, жовто-зеленого кольору. У гної спостерігаються жовто-білі крупинки - зерна друз. Мікроскопічно - гнійник оточений дозріваючою грануляційною тканиною і зрілою сполучною тканиною, де виявляються плазматичні, ксантомні, епі-теліоїдні клітини. Назвіть можливий мікоз:


варіанти відповідей

Аспергільоз


Актиномікоз


Споротрихоз

Стрептотрихоз


Бластомікоз

Запитання 16

У хворого 67-ми років, що страждає на атеросклероз, з’явився 6іль у правій стопі. Стопа збільшена в розмірі, шкірні покриви чорного кольору, мацеровані, демаркаційна зона не виражена. Про який патологічний процес у стопі можна думати?


варіанти відповідей


Секвестр

Суха гангрена


Волога гангрена

Нома

Коагуляційний некроз


Запитання 17

У жінки 35-ти років діагностована дифтерія зіву. Померла при явищах гострої серцевої недостатності. На розтині: порожнини серця розширені в поперечнику, м’яз серця тьмяний, в’ялий, строкатий на розрізі, з жовтуватими ділянками під ендокардом. Який вид дистрофії виявлений у кардіоміоцитах?


варіанти відповідей

Вуглеводна

Жирова


Балонна

Гіаліново-крапельна


Гідропічна

Запитання 18

У молодого чоловіка видалено збільшений надключичний лімфовузол. Гістологічно: у центрі – осередок сирчастого некрозу, на периферії – вал епітеліоїдних клітин та лімфоцитів, серед яких зустрічаються клітини Пирогова-Лангханса. Діагностуйте процес у лімфатичних вузлах:


варіанти відповідей

Лімфогранульоматоз


Лепроматозний лімфаденіт


Сифілітичний лімфаденіт


Туберкульозний лімфаденіт


Метастаз Вірхова


Запитання 19

Через деякий час після видалення зуба у пацієнта розвинулась атрофія країв зубної лунки. Назвіть цей вид атрофії:


варіанти відповідей

Дисфункціональна атрофія


Атрофія внаслідок недостатності кровообігу


Атрофія від тиску


Нейротична атрофія


Атрофія від дії фізичних та хімічних факторів


Запитання 20

При гістологічному дослідженні стінки бронха і прилеглих ділянок легені виявлені пласти і тяжі атипового плоского епітелію. У клітинах - помірно виражені ознаки атипізму: поліморфізм, гіперхромія ядер, мітози. У центрі комплексів концентричні утворення рожевого кольору. Який найбільш імовірний діагноз?


варіанти відповідей

Аденокарцинома

Плоскоклітинний рак без ороговіння


Плоскоклітинний рак з ороговінням


Скірозний рак


Недиференційований рак


Запитання 21

При мікроскопічному дослідженні біоптата з товстої кишки виявлена пухлина з призматичного епітелію, що формує атипові залозисті структури різної форми і величини. Базальна мембрана залоз зруйнована. Клітки пухлини поліморфні, ядра гіперхромні, відзначається велика кількість патологічних мітозів. Який діагноз найбільш вірогідний?


варіанти відповідей

Недиференційований рак


Слизовий рак


Солідний рак


Базальноклітинний рак


Аденокарцинома


Запитання 22

Хворий повернувся із Африки з високою температурою (39oC), жовтяницею. Стан погіршувався, хворий помер. На розтині тіла виявлена жовтяниця, збільшені в розмірі аспидно-сірі печінка та селезінка, наявність гемомеланіну в кістковому мозку. Реакція Перлса позитивна. Визначте імовірну причину смерті:


варіанти відповідей

Бластомікоз

Опісторхоз

Ехінококоз

Малярія

Амебіаз

Запитання 23

На розтині тіла померлого чоловіка 70-ти років серце зменшене у розмірах, жирова клітковина під епікардом відсутня, міокард щільний, бурого кольору. При мікроскопії – кардіоміоцити зменшені у розмірах, в саркоплазмі багато гранул бурого пігменту ліпофусцину. Встановіть характер патологічного процесу в міокарді:


варіанти відповідей

Жирова дистрофія


Амілоїдоз

Бура атрофія


Гемохроматоз

Гіпертрофія

Запитання 24

При макроскопічному дослідженні зуба у пульпі визначається маса сіро-чорного кольору з гнильним, смердючим запахом. Мікроскопічно пульпа являє собою безструктурні зернисті маси з великою кількістю мікробів. Яка патологія розвинулась у пульпі зуба?


варіанти відповідей

Серозне запалення


Гангрена


Гнійне запалення


Інфаркт

Скупчення гемосидерину


Запитання 25

У дитини 9-ти років, що хворіла на грип, на 5-ту добу захворювання з’явилися сильний головний біль, нудота, запаморочення, менінгеальні знаки. Смерть настала через добу від набряку мозку, що наростав. Під час розтину порожнини черепа м’які мозкові оболонки набряклі, повнокровні, дифузно просякнуті яскраво-червоного кольору рідиною. Про яке ускладнення грипу слід думати?


варіанти відповідей

Геморагічний менінгіт

Крововилив в мозок


Венозна гіперемія оболонок мозку


Гнійний лептоменінгіт


Серозний менінгіт


Запитання 26

У дитини 3-х років мати звернула увагу на утруднене дихання і слизові виділення з носа, що з’явилися після контакту з квітами. При біопсійному дослідженні у слизовій оболонці носа вияв- лено набряк і наявність великої кількості еозинофільних лейкоцитів. Який патологічний стан розвинувся у дитини?


варіанти відповідей

Імунокомплексна реакція


Антитільна реакція


Атопічна реакція


Клітинно-опосередкована реакція


Недостатність імунної системи


Запитання 27

На розтині тіла жінки, що тривало страждала на аденому паращитоподібних залоз із гіперпродукцією паратгормону та померла від хронічної ниркової недостатності, виявлені відкладання вапна у шлунку, легенях, нирках. Яке за механізмом розвитку звапнування має місце?


варіанти відповідей

Метастатичне


Метаболічне


Дистрофічне


Змішане


Запитання 28

Хворому 25-ти років з клінічною картиною нефротичного синдрому проведено пункцій ну біопсію нирки. Під час мікроскопічного дослідження клітини епітелію проксимальних канальців нефрону збільшені в об’ємі, у цитоплазмі вакуолі з прозорою рідиною, ядро зміщене до периферії. Яка дистрофія виявлена в епітелії канальців?


варіанти відповідей

Зерниста

Гідропічна


Жирова

Рогова

Гіаліново-крапельна


Запитання 29

При гістологічному дослідженні збільшеного шийного лімфатичного вузла відмічено, що загальний малюнок вузла нечіткий за рахунок розростання атипових гістіоцитарних клітин, з наявністю гігантських клітин Березовського-Штернберга, маються ділянки некрозу, склерозу, гіалінозу. Для якого захворювання характерні виявлені морфологічні зміни в лімфатичному вузлі?


варіанти відповідей

Гострий мієлолейкоз


Лімфогранулематоз


Хронічний мієлолейкоз


Грибоподібний мікоз


Туберкульоз


Запитання 30

Під час гістологічного дослідження нирок жінки 25-ти років, що померла під час пологів, в епітелії канальців головних відділів нефрону виявлені конденсація хроматину ядер, розпад їх на глибки та лізис, а також плазморексис та цитоліз. Який патологічний процес виявлений в епітелії канальців нирок?


варіанти відповідей

Амілоїдоз

Гідропічна дистрофія


Некроз


Жирова дистрофія


Гіаліноз


Запитання 31

У хворої, що страждала на вторинний сифіліс, з’явилися вогнища депігментації шкіри у верхніх відділах спини. Назвіть патологічний процес шкірі:


варіанти відповідей

Лейкодерма

Метаплазія


Лейкоплакія

Дисплазія


Паракератоз


Запитання 32

Чоловік, який багато років страждав на бронхіальну астму, помер від ядухи. При гістологічному дослідженні легень виявлено: в просвітах бронхіол та дрібних бронхів багато слизу з домішкою еозинофілів, склероз міжальвеолярних перегородок, розширення просвітів альвеол. Який з механізмів розвитку реакції гіперчутливості має місце?


варіанти відповідей

Гранулематоз


Цитоліз, обумовлений лімфоцитами


Імунокомплексна реакція


Цитотоксична реакція


Реагінова реакція

Запитання 33

У чоловіка 40-ка років на шиї виявлено пухлиноподібне утворення розміром 8х7 см, яке хірург видалив неповністю через інтимний зв’язок з великими судинами. Мікроскопічно в ньому виражений тканинний і клітинний атипізм, клітини типу ліпобластів різного ступеня зрілості, з поліморфізмом, гіперхромією ядер, патологічними мітозами, осередками некрозу. Визначте гістологічну форму пухлини:


варіанти відповідей

Фіброма

Ліпома

Ліпосаркома


Фібросаркома

Гібернома

Запитання 34

У чоловіка 46-ти років на шкірі визначалась пляма темного кольору, яка вибухала та не спричиняла турбот. З часом пляма почала збільшуватись, з’явився біль, колір став чорно-коричневим; почав пальпуватися вузлик. На гістологічному дослідженні видаленої тканини визначалися веретеноподібні та поліморфні клітини, з численними мітозами, цитоплазма яких вміщувала пігмент бурого кольору. Про яку пухлину йдеться?


варіанти відповідей

Невус

Гемангіома

Меланома

Базаліома

Запитання 35

При гістологічному дослідженні міокарда у хворого 47-ми років з ревматичною вадою серця (секційний матеріал) у кардіоміоцитах виявлені великі оптично порожні вакуолі. При забарвленні осмієвою кислотою вони чорного кольору, при забарвленні суданом III – жовто-червоні. Назвіть вид патологічного процесу:


варіанти відповідей

Гідропічна дистрофія


Гіаліново-крапельна дистрофія


Жирова дистрофія


Вуглеводна дистрофія


Диспротеїноз

Запитання 36

Жінці 57-ми років проведено операцію екстирпації матки із придатками. Макроскопічно: в товщі міометрію вузол щільної консистенції, округлої форми з чіткими контурами, розміром 5х6 см, на розрізі волокнистої будови. Гістологічно він представлений хаотично розташованими пучками гладеньком’язевих клітин та надмірно розвиненою стромою. Який найбільш імовірний діагноз?


варіанти відповідей

Рабдоміосаркома

Фіброміома


Рабдоміома

Фіброма

Лейоміосаркома

Запитання 37

У хворого з переломом стегнової кістки в ділянці хірургічної шийки з’явились ознаки гострої правошлуночкової недостатності внаслідок емболії легеневої артерії. Який вид емболії має місце?


варіанти відповідей

Газова

Метастатична

Жирова


Повітряна

Тканинна

Запитання 38

При гістологічному дослідженні мікропрепарату злоякісної пухлини легень виявлено, що вона складається із лімфоцитоподібних клітин, що не утворюють будь-яких структур. Строма виражена мало, спостерігається багато мітозів та некрозів. Яка це пухлина?


варіанти відповідей

Аденокарцинома


Плоскоклітинний зроговілий рак


Плоскоклітинний незроговілий рак


Дрібноклітинний рак


Фіброма

Запитання 39

Під час розтину тіла жінки 35-ти років поряд із збільшенням багатьох лімфатичних вузлів була виявлена збільшена селезінка вагою 600,0 г; на розрізі неоднорідна, темно-червоного кольору, щільна, з ділянками некрозу сірувато-жовтуватого кольору, в діаметрі до 1 см (порфірова селезінка). Про яке захворювання можна думати?


варіанти відповідей

Лімфогранулематоз


Хронічний лімфоїдний лейкоз


Хронічний мієлоїдний лейкоз


Метастази раку


Лімфосаркома


Запитання 40

У хворої 40-ка років збільшена щитоподібна залоза. Під час пальпації залоза щільна, поверхня її дрібногорбиста. При гістологічному дослідженні біоптату щитоподібної залози виявлено дифузну інфільтрацію тканини лімфоцитами, плазматичними клітинами, утворення лімфоїдних фолікулів. Яке захворювання у жінки?


варіанти відповідей

Спорадичний зоб


Ендемічний зоб


Аутоімунний тиреоїдит


Дифузний токсичний зоб


Тиреоїдит Ріделя


Запитання 41

Хворий 40-ка років помер від набряку головного мозку. В анамнезі карбункул обличчя. На аутопсії відмічено повнокров’я та набряк тканини головного мозку. У білій речовині лівої півкулі виявлено дві порожнини розмірами 6х5,5 см та 5х4,5 см, що заповнені вершковоподібною рідиною жовтувато-зеленого кольору. Стінками порожнин є нервова тканина з нерівними краями. Яке ускладнення карбункула розвинулось у хворого?


варіанти відповідей

Кісти

Колікваційні некрози


Емпієма

Гострі абсцеси


Хронічні абсцеси


Запитання 42

При мікроскопічному дослідженні періодонта відзначено: повнокровні судини, набряк сполучної тканини з інфільтрацією поодинокими нейтрофілами. Який різновид ексудативного запалення в періодонті?


варіанти відповідей

Гнійне


Серозне


Гнилісне

Фібринозне

Катаральне

Запитання 43

У хворої проведена операція кесарського розтину, при цьому була розрізана на значній ділянці стінка матки і вилучений плід. Яким чином відбудеться загоєння у ділянці ушитого ендометрію?


варіанти відповідей

Формування сполучнотканинного рубця


Утворення гладенької м’язової тканини


Формування поперечносмугастих м’язових волокон


Проліферація міосателітоцитів


Гіпертрофія гладеньких міозитів


Запитання 44

Під час розтину померлого, що страждав на гіпертонічну хворобу, у речовині головного мозку виявлена порожнина, стінки якої мають іржавий колір. Що передувало виникненню даних змін?


варіанти відповідей

Ішемічний інфаркт


Діапедезні крововиливи


Гематома


Плазморагії

Абсцес

Запитання 45

Чоловік 42-х років, що протягом 8-ми років страждав на хронічний гранулематозний періодонтит, хронічний гнійний остеомієліт нижньої щелепи, помер при явищах хронічної ниркової недостатності. Яке ускладнення гнійного остеомієліту розвинулося в нирках?


варіанти відповідей

Амілоїдоз


Гіаліноз

Жирова дистрофія


Атрофія

Некроз епітелію звивистих канальців


Запитання 46

У дитини 6-ти років, госпіталізованої в зв’язку з коревою пневмонією, стоматолог виявив на слизовій оболонці щоки ділянку брудно-сірого кольору розмірами 2х2,5 см без чітких меж. М’які тканини набряклі, тьмяні, з неприємним запахом. Який найбільш вірогідний діагноз встановлений стоматологом?


варіанти відповідей

Нома

Гангренозний стоматит


Пустульозний стоматит


Флегмонозний стоматит


Виразковий стоматит


Запитання 47

Чоловік 55-ти років хворів на хронічний гломерулонефрит. Смерть настала при явищах хронічної ниркової недостатності. Макроскопічно: на поверхні епікарда і перикарда сірувато-білуваті ворсинчасті нашарування, після зняття яких добре видно різко розширені і переповнені кров’ю судини. Який процес мав місце в перикарді?


варіанти відповідей

Фібринозне запалення


Організація

Проліферативне запалення


Геморагічне запалення


Артеріальне повнокров’я


Запитання 48

Хворий 75-ти років звернувся до хірурга зі скаргами на виразку гомілки буруватого кольору, що довго не загоюється. При біопсійному дослідженні: дифузне розростання поліморфних атипових клітин, в цитоплазмі яких знаходиться бурий пігмент. Реакція Перлса негативна. Багато патологічних міто-зів та осередків некрозу тканини. Який найбільш імовірний діагноз?


варіанти відповідей

Внутрішньодермальний невус


Місцевий гемосидероз


Меланома


Трофічна виразка


Рак шкіри


Запитання 49

У чоловіка 23-х років виникла перфорація твердого піднебіння, в ділянці якого знайдено щільне утворення з чіткими межами. Після операції при мікроскопічному дослідженні цього утворення було виявлено: значний осередок казеозного некрозу, який оточений грануляційною тканиною з ендоваскулітом, клітинним інфільтратом, що складається з лімфоцитів, епітеліоїдних клітин, з перевагою плазмоцитів. Яке найбільш вірогідне захворювання у хворого?


варіанти відповідей

Туберкульоз


Сифіліс


Склерома


Саркома


Лепра

Запитання 50

Хворий 60-ти років скаржиться на печіння язика, підвищене слиновиділення, явище глосалгії, котрі з’явились після 5 днів користування металевим мостоподібним протезом. Об’єктивно: слизова оболонка ротової порожнини набрякла, гіперемована. Який стоматит за характером запалення розвинувся у хворого?


варіанти відповідей

Виразковий

Гнійний

Катаральний


Гангренозний

Фібринозний

Запитання 51

У жінки 30-ти років при тривалому використанні губної помади з флюоресцуючою речовиною на облямівці губ розвинулись обмежена еритема, незначне лущення; пізніше виникли поперечні дрібні борозни та тріщини. При мікроскопічному дослідженні цієї зони ураження в сполучній тканині виявлені сенсибілізовані лімфоцити і макрофаги, явища цитолізу. Який тип імунологічної гіперчутливості розвинувся на губі?


варіанти відповідей

IV тип (клітинна цитотоксичність)

I тип (реагінового типу)


II тип (антитільна цитотоксичність)


III тип (імунокомплексна цитотокси-чність)


Гранулематоз

Запитання 52

На розтині померлого 34-х років від ревматизму т-поверхня епікарду ворсиста, вкрита плівками сірого кольору, що легко відділяються. Після їх відокремлення визначається набрякла повнокровна поверхня. Який найбільш вірогідний діагноз?


варіанти відповідей

Фі6ринозний перикардит

Гнійний перикардит


Геморагічний перикардит


Проліферативний перикардит


E. Катаральний перикардит


Запитання 53

У хворого на цукровий діабет після оперативного втручання (розтин абсцесу в задній ділянці шиї) загоєння рани відбувалося протягом 1,5 місяців, з рани постійно виділявся гнійний вміст. Після загоєння рани на її місці утворився грубий рубець. У який спосіб загоювалася рана?


варіанти відповідей

Змішаний

Первинний


Епітелізація


Під струпом


Вторинний


Запитання 54

Під час рентгенологічного дослідження у хворого виявлена кіста у ділянці премоляра, у порожнині якої міститься зуб. Мікроскопічно: стінка кісти представлена сполучною тканиною і вистелена багатошаровим плоским епітелієм. Який найбільш вірогідний діагноз?


варіанти відповідей

Примордіальна кіста


Радикулярна кіста


Фолікулярна кіста


Еозинофільна гранульома


Епуліс

Запитання 55

При мікроскопічному дослідженні операційного матеріалу (частина губи з виразкою), біля країв і під дном виразкового дефекту в сполучній тканині слизової оболонки, виявлено епітеліальні комплекси з атипового багатошарового епітелію, з фігурами патологічного мітозу. В центрі комплексів накопичення яскраво-рожевих концентричних утворів. Яка патологія розвинулася?


варіанти відповідей

Папілома


Базальноклітинний рак


Перехідноклітинний рак


Плоскоклітинний рак з ороговінням


Плоскоклітинний рак без ороговіння


Запитання 56

У 40-ка річного чоловіка із стенозуючим (без метастазів) раком стравоходу виявляються наступні зміни: атрофія скелетних м’язів та жирової клітковини. Шкіра землисто-коричневого забарвлення, епідерміс потоншений, серце зменшене за розмірами. Міокард та печінка бурого кольору. Який найбільш вірогідний діагноз?


варіанти відповідей

Міастенія


Аліментарна кахексія


Ракова кахексія


Бура атрофія


Хвороба Аддісона


Запитання 57

При мікроскопічному дослідженні інфільтрату, котрий був видалений із піднижньощелепної ділянки шкіри хворого 30-ти років, виявлено: осередки гнійного розплавлення, які оточені дозріваючими грануляціями та зрілою сполучною тканиною, в гної – друзи, які складаються з численних коротких паличкоподібних елементів, прикріплених одним кінцем до гомогенного центру. Визначте, яке захворювання в хворого?


варіанти відповідей

Актиномікоз


Туберкульоз


Сифіліс


Кандидоз

Запитання 58

Під час розтину тіла дитини 9-ти років у слизовій оболонці прямої кишки виявлені численні неправильної форми дефекти різної глибини з нерівними краями, а також сіро-білі плівки, що щільно спаяні з підлеглими тканинами. Про яке захворювання слід думати?


варіанти відповідей

Холера

Сальмонельоз

Дизентерія


Черевний тиф


Амебіаз

Запитання 59

Хвора 38-ми років померла під час нападу бронхіальної астми, який не вдавалося купірувати. Під час гістологічного дослідження у просвіті бронхів виявлені накопичення слизу, у стінці бронхів багато тучних клітин (лаброцитів), багато з них у стані дегрануляції, а також багато еозинофілів. Який патогенез цих змін у бронхах?


варіанти відповідей

Атопія, анафілаксія


Цитотоксична, цитолітична дія антитіл


Імунокомплексний механізм


Клітинно обумовлений цитоліз


Гранулематоз


Запитання 60

На розтині в хворого в черевній порожнині виявлено близько 2,0 л. гнійної рідини. Очеревина тьмяна, з сіруватим відтінком, на серозній оболонці кишок сіруватого кольору нашарування, що легко знімаються. Найвірогідніше це:


варіанти відповідей

 –


Туберкульозний перитоніт


Серозний перитоніт


Геморагічний перитоніт


Фібринозно-гнійний перитоніт


Запитання 61

Під час гістологічного дослідження легень померлого від серцевої недостатності, виявлені вогнища запалення з заповненням альвеол рідиною, забарвленою в блідо-рожевий колір, місцями з наявністю тонких рожевих ниток, які утворюють дрібнопетлисту сітку з невеликою кількістю лімфоцитів. Який характер ексудату в легенях?


варіанти відповідей

Серозний


Геморагічний


Серозно-фібринозний


Гнійний

Фібринозний


Запитання 62

У хворого, що тривалий час страждає на ревматизм, виявлений стеноз мі трального отвору, смерть настала від серцево-легеневої недостатності. Під час розтину виявлена бура індурація легень. При якому виді порушення кровообігу виникають подібні зміни в легенях?


варіанти відповідей

Хронічна лівошлуночкова недостатність

Хронічна правошлуночкова недостатність


Гостра лівошлуночкова недостатність


Гостра правошлуночкова недостатність


Портальна гіпертензія

Запитання 63

У дитини після перенесеного кору, при огляді в м’яких тканинах щік та промежини виявлено нечітко відмежовані, набряклі, червоно-чорного кольору ділянки, які злегка флуктують. Яке ускладнення розвинулося у дитини?


варіанти відповідей

Трофічна виразка


Пролежень

Газова гангрена


Волога гангрена


Суха гангрена


Запитання 64

Під час огляду хлопчика 16-ти років були знайдені збільшені підщелепні та шийні лімфатичні вузли. Була проведена біопсія. Мікроскопічно в лімфатичних вузлах було знайдено: типова будова стерта, клітинна популяція гетерогенна, присутні великі клітини з багатолопасним ядром, множинні одноядерні клітини великого розміру, еозинофільні та нейтрофільні лейкоцити, лімфоцити, окрім того знайдені ділянки некрозу та вогнища склерозу. Який найбільш вірогідний діагноз?


варіанти відповідей

Гіперплазія лімфатичного вузла


Лімфогранулематоз


Гранулематозний лімфаденіт


Гнійний лімфаденіт


Неходжкінська лімфома


Запитання 65

Чоловік віком 55-ти років тривалий час хворів на хронічний гломерулонефрит. Помер при явищах хронічної ниркової недостатності. На поверхні епікарда та перикарда виявляються сірувато-білуваті ворсинчасті нашарування. Який патологічний процес мав місце в перикарді?


варіанти відповідей

Проліферативне запалення


Організація


Фібринозне запалення


Геморагічне запалення


Артеріальне повнокров’я


Запитання 66

Під час ендоскопії шлунка взято біоптат слизової оболонки. Його гістологічне дослідження виявило: слизова оболонка збережена, стовщена, набрякла, гіперемована, з дрібнокрапельними крововиливами, щільно вкрита слизом. Визначити форму гострого гастриту:


варіанти відповідей

Некротичний


Гнійний


Фібринозний


Ерозивний


Катаральний

Запитання 67

У жінки 22 років виявлені збільшені лімфатичні вузли. Гістологічне дослідження вузла виявило лімфоцити, гістіоцити, ретикулярні клітини, малі та великі клітини Ходжкіна, багатоядерні клітини Березовського-Штернберга, поодинокі осередки казеозного некрозу. Для якого захворювання характерні такі зміни?


варіанти відповідей

Лімфосаркома

Лімфогранулематоз

Хронічний лейкоз


Гострий лейкоз


Метастаз рака

Запитання 68

До лікаря звернувся хворий 53 років зі скаргами на наявність білої бляшки на слизовій оболонці язика. Бляшка здіймається над слизовою оболонкою, її поверхня вкрита тріщинами. Мікроскопічно визначається потовщення багатошарового епітелію, паракератоз та акантоз. Який найбільш вірогідний діагноз?


варіанти відповідей

Лейкоплакія


Географічний язик


Плоскоклітинний рак


Папілома


Ромбоподібний глосит


Запитання 69

Під час мікроскопічного дослідження бронхобіопсії виявлена пухлина, яка побудована з гніздних скупчень атипових клітин багатошарового плоского епітелію, місцями із характерними “перлинами" Який найбільш вірогідний діагноз?


варіанти відповідей

Плоскоклітинний рак із ороговінням


Плоскоклітинний рак без ороговіння


Солідний рак


Слизовий рак


Скір


Запитання 70

Дитина 7 років надійшла до інфекційного відділення зі скаргами на різкий біль у горлі при ковтанні, підвищення температури тіла до 390С, набряк шиї. Об’єктивно: мигдалики збільшені, їх слизова оболонка повнокровна, вкрита великою кількістю плівок білувато-жовтого кольору, які щільно прилягають до слизової оболонки. При спробі зняти плівку залишається глибокий дефект, що кровоточить. Який вид запалення має місце?


варіанти відповідей

Крупозне

Серозне

Гнійне

Дифтеритичне


Геморагічне

Запитання 71

Під час розтину тіла жінки, яка померла внаслідок пухлинної дисемінації муцинозної цистаденокарциноми та тривалий час мала вимушене положення в ліжку, були знайдені великі ділянки некрозу шкіри та підлеглих м’яких тканин крижової ділянки. Яка форманекрозу має місце у даному випадку?


варіанти відповідей

Воскоподібний (ценкеровський) некроз


Сирнистий некроз


Секвестр

Інфаркт


Пролежень


Запитання 72

При мікроскопічному дослідженні біоптату шкіри хворого виявляються гранульоми, які складаються з епітеліоїдних клітин, оточених у більшості Т-лімфоцитами. Серед епітеліоїдних клітин розташовані поодинокі гігантські багатоядерні клітини типу Пирогова-Лангханса. В центрі деяких гранульом виявляються ділянки казеозного некрозу. Кровоносні судини відсутні. Для якого захворювання характерні описані гранульоми?


варіанти відповідей

Сифіліс


Туберкульоз


Лепра

Риносклерома

Сап

Запитання 73

Під час електронно-мікроскопічного дослідження слинної залози виявлені фрагменти клітини, які оточені мембраною, містять конденсовані часточки ядерної речовини та окремі органели; запальна реакція, безпосередньо навколо цих клітин, відсутня. Про який процес іде мова?


варіанти відповідей

Каріорексис


Апоптоз


Коагуляційний некроз


Каріопікноз


Каріолізис

Запитання 74

Хвора 65 років раптово померла. Страждала на тромбофлебіт глибоких вен гомілки. На автопсії: у загальному стовбурі та біфуркації легеневої артерії вільно лежать червоні пухкі маси з тьмяною гофрованою поверхнею. Який патологічний процес у легеневій артерії виявив патологоанатом?


варіанти відповідей

Тромбоемболія


Тромбоз

Тканинна емболія


Емболія сторонніми тілами


Жирова емболія


Запитання 75

Дитина 3 років мала множинні порушення розвитку кісток лицевого відділу черепа. Загинула від сепсису, який розвинувся на фоні бронхопневмонії. У крові вміст імуноглобулінів в межах норми. Під час розтину встановлена відсутність тимуса. Яка головна причина страждань дитини?


варіанти відповідей

Хронічна інтоксикація


Гострий лімфолейкоз


Вторинний імунодефіцит


Комбінований імунодефіцит


Недостатність клітинного імунітету

Запитання 76

Хворий помер від серцевої недостатності, в анамнезі – пульмонектомія з приводу кісти правої легені. Під час розтину виявлено збільшену у розмірах ліву легеню. Назвіть патологічний процес у лівій легені.


варіанти відповідей

Нейрогуморальна гіпертрофія


Вікарна гіпертрофія


Дисфункціональна атрофія


Дисциркуляторна атрофія


Нейротична атрофія


Запитання 77

Хвора 45 років скаржиться на біль і кровотечу з каріозної порожнини 36 під час їжі. Раніше спостерігався непровокований біль. Під час огляду 36-го зуба – на жувальній поверхні глибока каріозна порожнина, виповнена тканиною червоного кольору, під час зондування відмічається біль і кровотеча. Яка тканина розрослася у каріозну порожнину?


варіанти відповідей

Фіброзна


Грануляційна


Жирова

Епітеліальна


М’язова

Запитання 78

На розтині тіла померлого від ниркової недостатності, який протягом останніх 5 років хворів на бронхоектатичну хворобу, виявлені збільшені у розмірах нирки щільної консистенції з потовщеним кірковим шаром білого кольору та сальним блиском. Яке захворювання нирок у хворого?


варіанти відповідей

Некротичний нефроз


Хронічний пієлонефрит


Вторинний амілоїдоз

Гломерулонефрит


Запитання 79

На слизовій оболонці лівої щоки визначається безболісне, еластичної консистенції новоутворення, розташоване на вузькій, м’якій ніжці, розміром 1х1см, нерухоме, поверхня його нерівна, сосочкова. Слизова оболонка, що вкриває новоутворення, у кольорі не змінена. Для якого захворювання найбільше характерні такі зміни?


варіанти відповідей

Аденокістозна карцинома


Поліп

Папілома


Аденома


Рак

Запитання 80

На секції виявлено: множинні геморагічні інфаркти легень, у деяких судинах легень буруватого кольору щільні маси, які не прикріплені до стінки судин, варикозне розширення вен нижніх кінцівок, в яких наявні тромби. Про який патологічний процес йдеться?


варіанти відповідей

Тромбоемболія легеневої артерії

Жирова емболія легеневої артерії


Тканинна емболія легеневої артерії


Застійний тромбоз легеневої артерії


Геморагічна бронхопневмонія

Запитання 81

У хворого на слизовій оболонці піднебіння з’явилася безболісна виразка з щільними краями і сальним червоним дном. Мікроскопічно відзначається лімфо-плазмоцитарна інфільтрація, гігантські клітини типу Пирогова-Лангханса і виражений продуктивний васкуліт. Визначте вид гранульоми:


варіанти відповідей

Туберкульозна


Сифілітична


Ревматична


Лепрозна


Склеромна


Запитання 82

У видаленій матці жінки 55-ти років патологоанатом у товщі міометрію виявив щільний вузол діаметром 5 см з чіткими межами, на розрізі тканина вузла волокниста, сіро-рожевого кольору, з хаотичним розташуванням пучків волокон. Мікроскопічно пухлина складається з гладком’язових клітин, що утворюють пучки різної товщини, що йдуть у різних напрямках, і прошарків місцями гіалінізованої сполучної тканини. Яка пухлина розвинулась у хворої?


варіанти відповідей

Фіброміома

Фіброма


Фібросаркома


Міосаркома


Рабдоміома


Запитання 83

У хворого на туберкульоз в біоптаті нирки при гістологічному дослідженні у вогнищі казеозного некрозу виявлені безпорядно розсипані дрібні зерна хроматину. Наслідком чого є виявлені зміни?


варіанти відповідей

Пікноз ядер


Каріолізис


Каріорексис


Мітотична активність ядер


Апоптоз

Запитання 84

При гістологічному дослідженні ділянки тканини виявлені явища каріопікнозу, каріорексису, каріолізису у ядрах клітин, а також плазмоліз у цитоплазмі клітин. Який патологічний процес має місце у даному випадку?


варіанти відповідей

Апоптоз


Атрофія


Некроз


Дистрофія


Гіаліноз

Запитання 85

У біоптаті з правого головного бронха чоловіка 63 р., курця, виявлено пухлину, що складається з груп атипових епітеліальних клітин, які проникають поза межі базальної мембрани слизового шару, формують ”гнізда” та тяжі, в центральних частинах яких розташовані концентричні, яскраво-еозинофільні маси – «ракові перлини». Діагностуйте захворювання:


варіанти відповідей

Плоскоклітинний зроговілий рак

Плоскоклітинна зроговіла папілома


Плоскоклітинний незроговілий рак


Аденокарцинома


Дрібноклітинний рак


Запитання 86

У хлопчика 5-ти років з’явилися біль під час ковтання, набряк шиї, висока температура. При огляді на мигдаликах виявлені плівки сіро-білого кольору, які знімаються з великим зусиллям. Про яке захворювання йде мова?


варіанти відповідей

Кір


Дифтерія


Скарлатина


Менінгококова інфекція


 –


Запитання 87

При вивченні зрізу зуба з ознаками глибокого карієсу на межі з пульпою виявлена зона замісного дентину, у якій багато одонтобластів, невелика кількість дентинних канальців, які мають широкий просвіт, розташовуються рідко і мають звивистість хода. Який загальнопатологічний процес лежить в основі утворення зони замісного дентину?


варіанти відповідей

Замісна гіперплазія


Патологічна регенерація


Гормональна гіперплазія


Робоча гіперплазія


Захисна гіперплазія


Запитання 88

Лікар-стоматолог під час огляду ротової порожнини на вестибулярній поверхні ясен в області 2-го премоляра виявив утворення у вигляді вузлика 0,8 см в діаметрі, буро-червоного кольору, м’якої консистенції на широкій ніжці. Гістологічно утворення багате судинами синусоїдного типу з великою кількістю видовжених одноядерних та гігантських багатоядерних клітин, місцями зустрічаються гранули гемосидерину. Результати макро-мікроскопічного дослідження характерні для такого захворювання:


варіанти відповідей

Епуліс фіброзний


Епуліс гігантоклітинний



Папілома


Епуліс судинний


Афтозний стоматит


Запитання 89

У хворого 12-ти років діагностована тріада Гетчинсона: зуби діжкоподібної форми, паренхіматозний кератит та глухота. Для якої хвороби характерні виявлені зміни?


варіанти відповідей

Проказа

Токсоплазмоз

Туберкульоз

Опісторхоз

Сифіліс


Запитання 90

У 4-річного хлопчика з’явились горбисті, щільні, підшкірно розташовані утворення в ділянці кутів та вздовж гілок двох нижніх щелеп, які зумовили деформацію обличчя. При гістологічному дослідженні біоптату виявлено: в міжбалковому просторі розростання васкуляризованої сполучної тканини, довкола судин маси ацидофільного матеріалу, багатоядерні гігантські клітини, окремі примітивні кісткові балочки. Діагностуйте захворювання:


варіанти відповідей

Херувізм



Фіброзна дисплазія


Еозинофільна гранульома


Хронічний фіброзний періостит


Периферійна гігантоклітинна гранульома


Запитання 91

Хвора 20-ти років звернулась до лікаря зі скаргами на кровоточивість та біль у яснах, що з’явилися через 2 дні після прийому сульфадимезину. Об’єктивно: ясенні сосочки та ясенний край гіперемовані, набряклі, кровоточать при незначному подразненні. Яка патологія розвинулась в яснах?


варіанти відповідей

Хронічний катаральний гінгівіт


Гострий катаральний гінгівіт


Геморагічний гінгівіт


Гострий виразковий гінгівіт


Епулід

Запитання 92

У молодої жінки на обличчі явища дерматиту у вигляді ”червоного метелика”. При мікроскопічному дослідженні біоптату шкіри виявлені зміни, представлені проліферативно-деструктивним васкулітом, набряком сосочкового шару дерми, вогнищевою, переважно периваскулярною, лімфогістіоцитарною інфільтрацією. Встановіть діагноз:


варіанти відповідей

Склеродермія


Ревматизм


Системний червоний вовчак



Ревматоїдний артрит


Дерматоміозит

Запитання 93

У дитини 5-ти років під час огляду зіву виявлено: слизова зіву і мигдаликів гіперемована, мигдалики збільшені, вкриті щільними, білуватими плівками, які видаляються з утрудненням. На місці видалення залишається глибокий дефект тканини. М’які тканини шиї набряклі, регіонарні лімфатичні вузли шиї збільшені, болісні. Про яке захворювання можна думати?


варіанти відповідей

Кір

Скарлатина

Дифтерія



Паротит

Аденовірусна інфекція


Запитання 94

У чоловіка 30-ти років було видалено зуб. При гістологічному дослідженні періодонта на верхівці зуба виявлено: ріст щільної волокнистої сполучної тканини з інфільтрацією її лімфоцитами, гістіоцитами та з великою кількістю нейтрофілів. Який різновид апікального періодонтиту у хворого?


варіанти відповідей

Гострий гнійний


Хронічний гранулематозний


Хронічний гранулюючий


Хронічний фіброзний з загостренням



Хронічний фіброзний без загострення


Запитання 95

На розтині тіла чоловіка 72-х років, який поступив до неврологічного відділення з геморагічним інсультом і помер, виявлено крововилив у стовбур головного мозку, гіпертрофію міокарду лівого шлуночка серця до 3 см, маленькі нирки з дрібнозернистою поверхнею. Гістологічно у нирці склероз і гіаліноз клубочків, атрофія канальців, склероз артеріол. Про яке захворювання йдеться?


варіанти відповідей

Ревматизм


Амілоїдоз нирок


Атеросклероз

Гіпертонічна хвороба


Ішемічна хвороба серця


Запитання 96

Хвора 18-ти років впродовж декількох тижнів скаржиться на біль та кровоточивість в області 35 зуба при вживанні твердої їжі. Об’єктивно: на жувальній поверхні цього зуба – велика каріозна порожнина, яка заповнена м’язоподібною тканиною. При зондуванні виникає кровотеча і біль в області з’єднання каріозної порожнини з пульпою. Який діагноз найбільш імовірний?


варіанти відповідей

Хронічний гіпертрофічний пульпіт



Хронічний фіброзний пульпіт


Хронічний гангренозний пульпіт


Хронічний глибокий карієс


Гострий гнійний пульпіт


Запитання 97

При гістологічному дослідженні періапікальної тканини, видаленої у хворого, що тривалий час хворів на хронічний періодонтит, було виявлено грануляційну тканину з тяжами плоского епітелію, оточену фіброзною капсулою. Який найбільш імовірний діагноз?


варіанти відповідей

Абсцедуючий періодонтит


Складна гранульома


Гранулюючий періодонтит


Проста гранульома


Кістогранульома


Запитання 98

Хворий 20-ти років звернувся із скаргами на появу короткочасних болісних відчуттів в області 2-го зуба справа на нижній щелепі під дією хімічних або механічних подразників. При огляді зуба виявлений середньої глибини дефект твердих тканин, що перетинає дентино-емалеву межу. Дентин пігментований, дещо розм’якшений. Який найбільш імовірний діагноз?


варіанти відповідей

Клиноподібний дефект


Флюороз

Поверхневий карієс


Середній карієс



Глибокий карієс


Запитання 99

Чоловік 25-ти років звернувся до лікаря зі скаргами на біль в нижній щелепі справа, припухлість, високу температуру, озноб. При обстеженні макроскопічно відмічається відшарування окістя з накопиченням запального ексудату між ним і кісткою, з перифокальним набряком м’яких тканин та частково розплавленим окістям. Що розвинулося у хворого?


варіанти відповідей

Гангренозний пульпіт


Катаральний гінгівіт


Гнійний періостит



Локальний пародонтит


Гранулюючий періодонтит


Запитання 100

До консультації стоматолога звернулася жінка 25-ти років з гострим зубним болем. У хворої спостерігались симптоми кон’юнктивиту і бронхіту. При огляді ротової порожнини лікар поставив діагноз гострого пульпіту правого верхнього моляра, а також звернув увагу на набухлі, повнокровні слизові оболонки зіва і наявність на слизовій оболонці щік відповідно малим нижнім кутнім зубам білих плям (плям Більшовського-Філатова-Коплика). Жінка працює у дитячому садочку. З анамнезу відомо, що вона в дитинстві не вакцинувалася у зв’язку з відмовою батьків, «дитячими» інфекціями не хворіла. Яке інфекційне захворювання найвірогідніше розвинулося у жінки?


варіанти відповідей

Дифтерія

Епідемічний паротит


Коклюш

Скарлатина

Кір



Запитання 101

При дослідженні бронхобіоптату встановлено атрофію слизової оболонки, кістозне перетворення залоз, осередкову метаплазію покривного призматичного епітелію в багатошаровий плоский, збільшення числа келихоподібних клітин, місцями у стінці бронха та особливо у слизовій оболонці різко виражена клітинна запальна інфільтрація і розростання грануляційної тканини, яка вибухає у просвіт бронха у вигляді поліпа. Який найбільш імовірний діагноз?


варіанти відповідей

Хронічний бронхіт


Гостра пневмонія


Гострий бронхіт


Бронхопневмонія

Проміжна пневмонія


Запитання 102

На розтині тіла чоловіка 47-ми років, що помер від легеневої кровотечі, у 2-му сегменті правої легені виявлена порожнина округлої форми з нерівними краями розміром 5,5 см; внутрішня поверхня її вкрита щільнуватими жовтуватими масами, що переходять у тканину легені. При гістологічному дослідженні - внутрішній шар складається з розплавлених казеозних мас, некротизованої тканини легені. Який процес розвинувся в легені?


варіанти відповідей

Хронічний абсцес


Гострий абсцес


Хронічний кавернозний туберкульоз


Гострий кавернозний туберкульоз



Рак легені, що розпадається


Запитання 103

У хворого 23-х років після перенесеної ангіни розвинувся сечовий синдром (гематурія, протеїнурія, лейкоцитурія). В пункційному бiоптатi нирок виявлена картина інтракапілярного пролiферативного гломерулонефриту, а електронномікроскопічно виявлєні вєликі субепiтелiальнi депозити. Який патогенез цього захворювання?


варіанти відповідей

Атопія, анафілаксія з утворенням IgE і фіксацією їх на опасистих клітинах


Імунокомплексний механізм



Цитотоксична, цитолітична дія антитіл


Клітинно обумовлений цитоліз


Гранулематоз


Запитання 104

На розтині тіла 68-річної жінки, що померла від гострої серцевої недостатності, у задній стінці лівого шлуночка серця виявлена ділянка неправильної форми, розмірами 6,5х4,5 см, в’яла, блідо-жовтуватого кольору, оточена зоною гіперемії. Як розцінив патологоанатом виявлені зміни?


варіанти відповідей

Аневризма серця


Вогнищевий міокардит


Дифузний кардіосклероз


Післяінфарктний кардіосклероз


Гострий інфаркт міокарда



Запитання 105

При обстеженні у хворого на твердому піднебінні виявлена пухлина у вигляді невеликого щільного вузла сірого кольору без чітких меж. Після видалення пухлина досліджена гістологічно. Побудована з дрібних, кубічної форми клітин з гіперхромним ядром, які формують альвеоли, трабекули, солідні та кріброзні структури. Ріст пухлини - інвазивний. Назвіть пухлину:


варіанти відповідей

Злоякісна плеоморфна аденома


Аденокістозна карцинома



Мукоепідермоїдний рак


Аденолімфома


Мономорфна аденома


Запитання 106

Чоловік віком 42 роки помер при явищах вираженої інтоксикації та дихальної недостатності. На розрізі тканина легень у всіх відділах строката, з множинними дрібновогнищевими крововиливами та вогнищами емфіземи. Гістологічно у легенях: геморагічна бронхопневмонія з абсцедуванням, у цитоплазмі клітин епітелію бронхів еозинофільні та базофільні включення. Який найбільш імовірний діагноз?


варіанти відповідей

Парагрип

Грип


Аденовірусна інфекція


Респіраторно-синцитіальна інфекція


Стафілококова бронхопневмонія


Запитання 107

При гістологічному дослідженні стінки кісти, що локалізується у ділянці верхньої щелепи, встановлено, що стінка кісти з середини вистелена багатошаровим плоским епітелієм з підлеглою грануляційною тканиною з лімфолейкоцитарною інфільтрацією. Зовнішній шар представлений пухкою волокнистою сполучною тканиною, оточеною рубцевою фіброзною тканиною. Ці дані є підставою для встановлення такого діагнозу:


варіанти відповідей

Амелобластома

Кератокіста


Епітеліальна гранульома


Кістогранульома



Проста гранульома


Запитання 108

В тканині видаленої слинної залози знайдено: дифузний склероз, прошарки сполучної тканини містять змішаноклі-тинний інфільтрат, часточки залози атрофовані, протоки розширені. Крім того, тканина залози містить кістозну порожнину великих розмірів, внутрішня поверхня її вкрита сплощеним двошаровим епітелієм, просвіт заповнений рідиною, оточуюча тканина склерозована. Діагностуйте захворювання:


варіанти відповідей

Плеоморфна аденома


Гострий сіалоаденіт


Ретенційна кіста



Мономорфна аденома


Сіалолітіаз


Запитання 109

У померлого внаслідок серцевої недостатності на шкірі відзначаються сліди висипу у вигляді плям і крапок. В області криж, остистих відростків хребців - пролежні. При мікроскопічному дослідженні ЦНС: в судинах мікроциркуляторного русла і дрібних артеріях - деструктивно-проліферативний ендотромбоваскуліт з наявністю гранульом Попова, в серці - інтерстиційний міокардит. Який з перелічених діагнозів найбільш імовірний?


варіанти відповідей

Висипний тиф


Черевний тиф


Ку-гарячка


Вузликовий періартеріїт


ВІЛ-інфекція


Запитання 110

На розтині тіла чоловіка 47-ми років, що помер від легеневої кровотечі, у 2 сегменті правої легені виявлена порожнина округлої форми з нерівними краями розміром 5,5 см; внутрішня поверхня її вкрита щільнуватими жовтуватими масами, що переходять у тканину легені. При гістологічному дослідженні - внутрішній шар складається з розплавлених казеозних мас, некротизованої тканини легені. Який процес розвинувся в легені?


варіанти відповідей

Рак легені, що розпадається


Хронічний кавернозний туберкульоз


Гострий абсцес


Гострий кавернозний туберкульоз



Хронічний абсцес


Запитання 111

При огляді ротової порожнини на вестибулярній поверхні нижнього різця зліва виявлене утворення грибоподібної форми рожевого кольору до 2 см, яке широкою ніжкою фіксоване до надальвео-лярної тканини. Під час гістологічного дослідження виявлено розгалужені судини капілярного типу з судинними бруньками, ділянками крововиливів та осередки гемосидерозу Який найбільш імовірний діагноз?


варіанти відповідей

Фіброзний епуліс


Гігантоклітинний епуліс


Ангіоматозний епуліс



Фіброматоз ясен


Кавернозна гемангіома


Запитання 112

Хвора 20-ти років звернулась до лікаря зі скаргами на кровоточивість та біль у яснах, що з’явилися через 2 дні після прийому сульфадимезину. Об’єктивно: ясенні сосочки та ясенний край гіперемовані, набряклі, кровоточать при незначному подразненні. Яка патологія розвинулась в яснах?


варіанти відповідей

Епулід

Гострий виразковий гінгівіт


Геморагічний гінгівіт


Гострий катаральний гінгівіт



Хронічний катаральний гінгівіт


Запитання 113

У дитини 9-ти років швидко підвищилась температура тіла до 39°С, з’явився біль у горлі. Об’єктивно: зів та мигдалики яскраво-червоного кольору. Язик набряклий малиново-червоного кольору зі збільшеними грибоподібними сосочками. Шкіра тіла та обличчя, крім носо-губного трикутника, вкрита густими червоними плямами величиною з макове зерно. Підщелепні лімфатичні вузли при пальпації болісні. Яке захворювання у дитини?


варіанти відповідей

Менінгококовий назофарингіт


Дифтерія

Кір

Скарлатина


Поліомієліт


Запитання 114

На аутопсії померлого, який тривало страждав на гіпертонічну хворобу, патологоанатом виявив, що нирки різко зменшені у розмірах, щільні, поверхня їх рівномірно дрібнозерниста, на розрізі - паренхіма, особливо кіркова речовина, рівномірно виточені. Він дійшов висновку, що це:


варіанти відповідей

Атеросклеротично зморщена нирка


Артеріолосклеротично зморщена нирка



Пієлонефритично зморщена нирка


Амілоїдно-зморщена нирка


Запитання 115

Чоловік 25-ти років звернувся до лікаря зі скаргами на біль в нижній щелепі справа, припухлість, високу температуру, озноб. При обстеженні макроскопічно відмічається відшарування окістя з накопиченням запального ексудату між ним і кісткою, з перифокальним набряком м’яких тканин та частково розплавленим окістям. Що розвинулося у хворого?


варіанти відповідей

Катаральний гінгівіт


Гангренозний пульпіт


Гнійний періостит



Локальний пародонтит


Гранулюючий періодонтит


Запитання 116

У школярів 1-2 класів деяких регіонів Західної України при профо-гляді виявили крейдоподібні смужки і плями темно-жовтого, коричневого, аж до чорного кольору на емалі коронок центральних і бічних різців, частіше верхньої щелепи. У 1/3 дітей зуби крихкі, ламкі, з ерозіями, місцями з відламом окремих ділянок коронки. Про яке захворювання зубів слід думати?


варіанти відповідей

Флюороз



Гіпоплазія зубів


Гіперплазія зубів


Клиноподібні дефекти зубів


Некроз твердих тканин зубів


Запитання 117

У хворого 34-х років загострення хронічного апікального періодон-титу 38 зуба. З’явилась болюча припухлість на нижній щелепі, нориці в ротовій порожнині, вміст яких: грануляційна тканина та запальний інфільтрат, секвестри. Рентгенологічно – ділянки розрідження кістки щелепи з відокремленими її фрагментами. Який найбільш імовірний діагноз?


варіанти відповідей

Остеома


Періостит


Остит

Фіброзна остеодисплазія


Хронічний остеомієліт


Запитання 118

У хворого 28-ми років верхня щелепа розширилась, потовщилась, деформуючи обличчя. При біопсії спостерігається волокниста фіброзна тканина, серед якої визначаються малозвапнені кісткові балки примітивної будови та остеоїдні балочки. Який найбільш імовірний діагноз?


варіанти відповідей

Ревматоїдний артрит


Поліосальна фіброзна дисплазія


Моноосальна фіброзна дисплазія



Остеомієліт


Херувізм

Запитання 119

Жінка 35-ти років хворіє на ВІЛ-інфекцію на стадії СНІД. На шкірі нижніх кінцівок, слизової оболонки піднебіння з’явились рудувато-червоні плями, яскраво-червоні вузлики різних розмірів. Один з вузликів взято на гістологічне дослідження. Виявлено багато хаотично розташованих тонкостінних судин, вистелених ендотелієм, пучки веретеноподібних клітин з наявністю гемосидерину. Яка пухлина розвинулась у хворої?


варіанти відповідей

Фібросаркома


Лімфангіома


Лімфома Беркіта


Саркома Капоші



Гемангіома

Запитання 120

Лікар-стоматолог при огляді хворого на мигдаликах виявив накладення у вигляді плівок сіруватого кольору, що знімаються з утрудненням. Про яке захворювання можна думати?


варіанти відповідей

Скарлатина

Фолікулярна ангіна


Кір

Дифтерія зіву


Грип


Запитання 121

На розтині тіла 68-річної жінки, що померла від гострої серцевої недостатності, у задній стінці лівого шлуночка серця виявлена ділянка неправильної форми, розмірами 6,5х4,5 см, в’яла, блідо-жовтуватого кольору, оточена зоною гіперемії. Як розцінив патологоанатом виявлені зміни?


варіанти відповідей

Гострий інфаркт міокарда


Післяінфарктний кардіосклероз


Дифузний кардіосклероз


Вогнищевий міокардит


Аневризма серця


Запитання 122

У пацієнта 46-ти років у ділянці 4 премоляра виявлено пухлину сіруватого кольору При гістологічному дослідженні: пухлина складається із острівців проліферуючего одонтогенного епітелію і пухкої тканини, яка нагадує тканину зубного сосочка сполучної тканини. Який з перелічених діагнозів найбільш імовірний?


варіанти відповідей

Одонтогенна фіброма


Амелобластична фіброма


Одонтоамелобластома


Одонтогенна міксома


Амелобластична одонтосаркома


Запитання 123

У жінки 36-ти років на рентгенограмі біля кореня 15 зуба визначається новоутворення щільної консистенції з чіткими межами. Біопсія показала, що воно складається з ділянок незрілого цементу. Який найбільш імовірний діагноз?


варіанти відповідей

Остеоїдостеома

Остеобластокластома

Остеома

Амелобластома


Цементома



Запитання 124

При гістологічному дослідженні печінки визначається різке порушення часточкової будови з інтенсивним фіброзом і формуванням вузлів регенерації. Мікроскопічно: проліферація гепатоцитів, поява несправжніх часточок, дистрофія і некроз гепатоцитів. Який найбільш імовірний діагноз?


варіанти відповідей

Цироз печінки


Алкогольний гепатит


Жировий гепатоз


Вірусний гепатит


Прогресуючий масивний некроз печінки


Запитання 125

У дитини 13-ти років набряк в області гілки нижньої щелепи. Збільшені та мало болючі підщелепні та тттийні лімфовузли. Реакція Манту позитивна. На рентгенограмі гілки нижньої щелепи відмічається резорбція кістки з чіткими контурами, дрібні секвестри. При гістологічному дослідженні біоптату одного з лімфатичних вузлів виявлено вогнища казеозного некрозу, які оточені валами з епітеліоїдних клітин і лімфоцитів, між якими розташовані гігантські клітини Пирогова-Лангханса. Яка хвороба гілки нижньої щелепи у дитини?


варіанти відповідей

Хронічний остеомієліт


Туберкульоз



Саркома Юїнга


Гострий остеомієліт


Остеобластокластома


Запитання 126

У хворого 31-го року після лікування флегмони щоки (через поріз під час гоління), довгий час були збільшені реґіонарні підщелепні лімфовузли. Біопсія одного з них виявила повнокров’я, набряк у корковому, мозковому шарах, в розширених центрах фолікулів – макрофагально-плазмоцитарна інфільтрація. В імунограмі – збільшений вміст В-лімфоцитів при зниженні рівня Т-лімфоцитів. Яка патологія в лімфовузлах?


варіанти відповідей

Гіперплазія лімфовузла


Лімфосаркома

-

Лімфогрануломатоз


Лімфаденіт



Запитання 127

У чоловіка 35-ти років під язиком, в області вуздечки виявлена бляшка білого кольору, розмірами 0,8х0,5 см, що виступає над поверхнею слизової оболонки, шорсткувата. Мікроскопічно: епітелій потовщений із гіперкератозом, акантозом. У під епітеліальній сполучній тканині круглоклітинна інфільтрація з розростанням колагенових волокон. Який найбільш імовірний діагноз?


варіанти відповідей

Папілома


Афтозний стоматит


Лейкоплакія



Хронічний виразковий стоматит


Плоскоклітинний рак із ороговінням


Запитання 128

У дівчинки 6-ти років протягом 5-ти місяців розвинулася деформація обличчя внаслідок симетричного збільшення об’єму обох кутів нижньої щелепи. Мікроскопічно: кісткова тканина щелепи заміщена волокнистою сполучною тканиною з великою кількістю судин, примітивними кістковими балочками. Яке захворювання найбільш імовірно?


варіанти відповідей

Цементома

Еозинофільна гранульома


Херувізм


Остеобластокластома

Фіброзна дисплазія


Запитання 129

У хворого 30-ти років на нижній губі виявлена виразка із гладенькою лакованою поверхнею, червоного кольору, хрящоподібної консистенції. Біопсія місця ураження виявила лімфоплазмо-цитарну інфільтрацію, явища васкуліту. Який найбільш імовірний діагноз?


варіанти відповідей

Гума

Вісцеральний сифіліс


Вроджений сифіліс


Вторинний сифіліс


Первинний сифіліс



Запитання 130

Чоловік віком 42 роки помер при явищах вираженої інтоксикації та дихальної недостатності. На розрізі тканина легень у всіх відділах строката, з множинними дрібновогнищевими крововиливами та вогнищами емфіземи. Гістологічно у легенях: геморагічна бронхопневмонія з абсцедуванням, у цитоплазмі клітин епітелію бронхів еозинофільні та базофільні включення. Який найбільш імовірний діагноз?


варіанти відповідей

Грип



Парагрип

Аденовірусна інфекція


Респіраторно-синцитіальна інфекція


Стафілококова бронхопневмонія


Запитання 131

У чоловіка 71-го року впродовж 10 днів спостерігався пронос з домішками у калі слизу та крові. Хворого було госпіталізовано у тяжкому стані, помер через 2 доби. При розтині тіла померлого виявлено: дифтеритичний коліт з множинними виразками неправильної форми різної глибини в сигмоподібній і прямій кишках. При бактеріологічному дослідженні висіяно шигели. Яке основне захворювання у хворого?


варіанти відповідей

Черевний тиф


Дизентерія



Сальмонельоз

Неспецифічний виразковий коліт


Ієрсиніоз

Запитання 132

У жінки 30-ти років з деформацією нижньої щелепи вилучена пухлина у вигляді вузла. Макроскопічно тканина її бура, з порожнинами; мікроскопічно представлена дрібними одноядер-ними клітинами овальної форми за типом остеобластів та гігантськими багатоядерними клітинами за типом остеокластів, серед них багато дрібних незрілих судин, зерна гемосидерину, острівці остеоїдної речовини. Який найбільш імовірний діагноз?


варіанти відповідей

Остеобластокластома



Остеосаркома

Остеома

Фіброзна остеодисплазія


Гемангіома


Запитання 133

На аутопсії померлого, який тривало страждав на гіпертонічну хворобу, патологоанатом виявив, що нирки різко зменшені у розмірах, щільні, поверхня їх рівномірно дрібнозерниста, на розрізі - паренхіма, особливо кіркова речовина, рівномірно виточені. Він дійшов висновку, що це:


варіанти відповідей

Артеріолосклеротично зморщена нирка


Атеросклеротично зморщена нирка


Пієлонефритично зморщена нирка


Амілоїдно-зморщена нирка


Запитання 134

Хворий 59-ти років з трансмураль-ним інфарктом міокарда лівого тттлу-ночка, помер від справжнього розриву серця - тампонади серця. Який процес у зоні інфаркту міг сприяти розриву серця?


варіанти відповідей

Заміщення сполучної тканини зони інфаркту (організація)


Аутолітичні процеси розплавлення тканини міокарда (міомаляція)



Тромбоутворення


Формування рубця з витонченням лівого шлуночка


Запитання 135

При розтині тіла чоловіка, померлого від внутрішньокишкової кровотечі, в клубовій кишці спостерігається некроз групових і солітарних фолікулів, імбібіція мертвих тканин жовчю і кров’ю; в нижньому відрізку кишки – явища секвестрації та відторгнення некротичних мас з утворенням дефектів. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?


варіанти відповідей

Черевний тиф, стадія "брудних"виразок


Черевний тиф, стадія "чистих"виразок


Черевний тиф, стадія некрозу


Черевнотифозна форма сальмонельозу


Хвороба Крона


Запитання 136

У чоловіка 71-го року впродовж 10 днів спостерігався пронос з домішками у калі слизу та крові. Хворого було госпіталізовано у тяжкому стані, помер через 2 доби. При розтині тіла померлого виявлено: дифтеритичний коліт з множинними виразками неправильної форми різної глибини в сигмоподібній і прямій кишках. При бактеріологічному дослідженні висіяно шигели. Яке основне захворювання у хворого?


варіанти відповідей

Сальмонельоз


Черевний тиф


Дизентерія



Неспецифічний виразковий коліт


Ієрсиніоз


Запитання 137

У чоловіка 70-ти років, який помер від серцевої недостатності, під час розтину тіла виявлено деформовані, звужені коронарні артерії. На розрізі внутрішня поверхня артерій горбиста, стінка білувата, ламка, кам’янистої щільності. Про яку стадію атеросклерозу йдеться

?

варіанти відповідей

Атероматоз


Ліпосклероз


Атерокальциноз



Ліпоїдоз

Виразкування


Запитання 138

На розтині тіла чоловіка 47-ми років, що помер від легеневої кровотечі, у 2 сегменті правої легені виявлена порожнина округлої форми з нерівними краями розміром 5,5 см; внутрішня поверхня її вкрита щільнуватими жовтуватими масами, що переходять у тканину легені. При гістологічному дослідженні - внутрішній шар складається з розплавлених казеозних мас, некротизованої тканини легені. Який процес розвинувся в легені?


варіанти відповідей

Хронічний абсцес


Гострий абсцес


Хронічний кавернозний туберкульоз


Гострий кавернозний туберкульоз



Рак легені, що розпадається


Запитання 139

У хворої жінки 29-ти років місяцеподібне обличчя, ожиріння верхньої частини тулуба, стриї на передній черевній стінці, гірсутизм, у сечі підвищено рівень 17-оксикетостероїдів. Вищезазначені прояви характерні для захворювання:


варіанти відповідей

Синдром Кона


Феохромоцитома


Синдром Іценко-Кушінга


Первинний гіпоальдостеронізм


Вторинний гіперальдостеронізм


Запитання 140

У хворого на шкірі живота, грудної клітки з’явився висип у вигляді розеол і петехій, дрібноточковий кон’юнктивальний висип. Смерть настала при явищах ураження мозку. При мікроскопічному дослідженні секційного матеріалу у ЦНС (довгастий мозок, міст), у шкірі і нирках, міокарді виявлений деструктивно-проліферативний ендотромбоваскуліт. Про яке захворювання слід думати?


варіанти відповідей

Бруцельоз


Системний червоний вівчак


Вузликовий періартеріїт


Сепсис


Висипний тиф


Запитання 141

У пацієнта 42-х років, що страждає на парадонтоз, у коронковій частині пульпи виявлено округлі звапновані утворення діаметром 2-3 мм. Назвіть ці структури:


варіанти відповідей

Інтерглобулярні простори


Дентиклі



Склерозований (прозорий) дентин


Мертвий дентин


Зубні камені


Запитання 142

На розтині трупа жінки 52-х років, яка тривалий час хворіла на хронічний гломерулонефрит, виявлено: значно зменшені, щільні, дрібнозернисті нирки, фібринозне запалення серозних і слизових оболонок, дистрофічні зміни паренхіматозних органів, набряк головного мозку. Яким ускладненням зумовлені описані зміни серозних оболонок і внутрішніх органів?


варіанти відповідей

Тромбоцитопенія


ДВЗ -синдром


Сепсис

Уремія



Анемія

Запитання 143

Хворий 52-х років зі стійким підвищенням артеріального тиску до 200/110 мм рт.ст. помер при явищах хронічної серцево-судинної недостатності. На розтині: маса серця 600 г, товщина стінки лівого шлуночка 2,2 см, порожнини серця розширені. Гістологічно виражений гіаліноз і склероз артеріол міокарда. Для якого захворювання характерні описані зміни?


варіанти відповідей

Атеросклероз артерій серця


Гіпертонічна хвороба


Дилятаційна кардіоміопатія


Гіпертрофічна кардіоміопатія


Ендоміокардіальний фіброз


Запитання 144

У дівчинки 8-ми років раптово підвищилась температура, з’явились катаральні явища дихальних шляхів. На 5-й день хвороби виник параліч м’язів нижніх кінцівок і приєднались дихальні розлади. В передніх рогах спинного мозку виявлена проліферація глії навколо загиблих нейронів. Про яке захворювання йдеться?


варіанти відповідей

Поліомієліт


Скарлатина

Дифтерія

Кір

Менінгококцемія


Запитання 145

Жінка 35-ти років звернулася до лікаря зі скаргами на наявність пухлинного утворення на слизовій оболонці ясни у ділянці верхніх різців. Під час огляду лікар на слизовій оболонці ясни виявив вузлик 1 см у діаметрі, м’якої консистенції, рожевого кольору, що кровить під час дотику. Про який процес йдеться у даному випадку?


варіанти відповідей

Пухлина

Хронічний гінгівіт


Гігантоклітинний епулід


Фіброзний епулід


Ангіоматозний епулід


Запитання 146

При якій інфекції у перший період її розвитку відзначається різке повнокров’я судин зіву, мигдаликів, слизової оболонки порожнини рота, язика ("малиновий язик")?


варіанти відповідей

Менінгококова інфекція


Коклюш

Кір

Скарлатина


Дифтерія

Запитання 147

У чоловіка 25-ти років на спинці язика зліва з’явилась блюдцеподібна виразка 0,8 см в діаметрі. Дно і краї виразки щільні, поверхня їх гладенька, блискуча, при пальпації безболісна. При мікроскопічному дослідженні на межі виразки та в області її дна – інфільтрат з лімфоїдних, плазматичних, епітеліоїдних клітин при наявності значної кількості судин з ендоваскулітом. Який найбільш вірогідний діагноз?


варіанти відповідей

Ракова виразка


Декубітальна виразка


Первинний сифіліс


Туберкульоз

Афта Сеттона


Запитання 148

У хворого хронічне генералізоване ушкодження зубів з формуванням зубоясневих кишень. За результатами рентгенологічного обстеження щелепних кісток виявлено, що краї зубних ямок знаходяться на рівні 2/3 довжини кореня зуба. Який з перелічених діагнозів найбільш імовірний?


варіанти відповідей

Пародонтит 3 ступеня резорбції


Пародонтит 1 ступеня резорбції


Пародонтит 2 ступеня резорбції


Пародонтит 4 ступеня резорбції


Пародонтоз

Запитання 149

У хворого 50-ти років протягом багатьох років була ревматична вада серця. Під час загострення захворювання розвинулась геміплегія і настала смерть. Гістологічно в мітральному клапані виявлено виражений склероз, вогнищеві клітинні інфільтрати, дрібні тромботичні нашарування. Для якої форми ендокардиту характерні виявлені зміни?


варіанти відповідей

Виразково-поліпозний


Фібропластичний


Дифузний

Гострий бородавчастий


Поворотно-бородавчастий


Запитання 150

В ендокринологічному відділенні обласної лікарні знаходиться хворий із скаргами на швидку втомлюваність, поганий апетит. З анамнезу відомо: тривалий час лікувався кортикостероїдами з приводу бронхіальної астми. Об’єктивно: АТ- 90/60 мм рт.ст., гіперпігментація шкіри. Яке захворювання можна запідозрити у хворого?


варіанти відповідей

Хвороба Кона


Хвороба Іценка-Кушінга


Хвороба Аддісона


Хвороба Сімондса


Хвороба Грейвса


Запитання 151

На розрізі легенева тканина має великокомірчастий вигляд у зв’язку з мішкоподібними і циліндричними розширеннями бронхів; мікроскопічно у стінці таких бронхів відзначається лейкоцитарна інфільтрація з переважанням нейтрофілів; еластичні, м’язові волокна, а також хрящові пластинки частково зруйновані і заміщені сполучною тканиною. Прилегла легенева тканина з фокусами запалення, полями фіброзу, склерозом судин, ознаками емфіземи. Гіпертрофований правий шлуночок серця. Який найбільш імовірний діагноз?


варіанти відповідей

Емфізема легень


Бронхоектатична хвороба


Інтерстиційна пневмонія


Пневмофіброз


Хронічний бронхіт


Запитання 152

Під час гістологічного дослідження операційного матеріалу з ділянки ікла верхньої щелепи 20-річного чоловіка виявлено пухлину, яка побудована з численних дрібних примітивних залозистих та тубулярних структур, із незміненого одонтогенного епітелію, розташованих серед гіалінізованої сполучнотканинної строми. Діагностуйте пухлину:


варіанти відповідей

Амелобластична фіброма


Остеобластокластома


Первинна внутрішньокісткова карцинома


Аденоматоїдна пухлина

Амелобластома


Запитання 153

У жінки 46-ти років видалена пухлина правої привушної ділянки, яка поступово збільшувалася протягом 5 років. Макроскопічно: інкапсульований вузол діаметром 60 мм еластичної консистенції, тканина бiлувато-сіра з множинними дрі6ними кiстами, що містять слиз. Мікроскопічно: дуктальні структури або осередки солідної будови, що складаються з мономорфних полігональних та кубічних клітин, між ними розміщуються ділянки міксоїдної і хондроїдної речовини. Діагностуйте пухлину:


варіанти відповідей

Плеоморфна аденома

Мономорфна аденома


Мукоепідермальна пухлина


Аденолімфома


Аденокістозна карцинома


Запитання 154

На розтині тіла чоловіка, який помер на 5-у добу захворювання черевним тифом, виявлені наступні зміни: групові фолікули клубової кишки збільшені, повнокровні і виступають над слизовою оболонкою, на їх поверхні видно борозни та звивини. Гістологічно: повнокров’я і набряк тканини, наявність гранульом, які складаються з великих клітин зі світлою цитоплазмою і містять черевнотифозні палички. Про який період місцевих змін при черевному тифі можна думати?


варіанти відповідей

Стадія некрозу


Стадія мозкоподібного набухання


Стадія загоєння виразок


Стадія "чистих"виразок


Стадія утворення виразок


Запитання 155

У хворої 45-ти років відзначається деформація обличчя через пухлиноподібне розростання без утворення капсули, яке росте у кістці, мікроскопічно представлене клітинно-волокнистою тканиною і остеоїдними балочками. Яка патологія найбільш імовірна?


варіанти відповідей

Фіброзна дисплазія щелепних кісток


Еозинофільна гранульома


Херувізм


Остеобластокластома


Кіста щелепних кісток


Запитання 156

У хворої 35-ти років з хронічним періодонтитом біля кореня 15 зуба видалено кісту діаметром 3 см. При гістологічному досліджені встановлено, що стінка її тонка, утворена зрілою сполучною тканиною, яка інфільтрована лімфоцитами і плазматичними клітинами, внутрішня поверхня вистелена багатошаровим плоским епітелієм без ознак кератинізації, в порожнині серозний ексудат. Який найбільш імовірний діагноз?


варіанти відповідей

Фолікулярна амелобластома


Херувізм


Примордіальна кіста


Фолікулярна кіста


Радикулярна кіста


Запитання 157

У біоптаті нирки виявлено: проміжна тканина інфільтрована лейкоцитами, міліарні абсцеси, канальці в стані дистрофії, заповнені десквамованим епітелієм та лейкоцитами. Про яке захворювання можна думати?


варіанти відповідей

Гломерулонефрит


Пієлонефрит


Пієліт

Некротичний нефроз


Нефролітіаз


Запитання 158

Під час гістологічного вивчення мікропрепаратів зуба людини похилого віку виявлені великі вакуолі в одонтобластах. Тканина пульпи нагадує сітку з гіалінізованих тонких волокон, частина одонтобластів дуже низькі, у вигляді "ниточки". Для якого захворювання характерні такі зміни?


варіанти відповідей

 –


Сітчаста атрофія пульпи


Вроджене недорозвинення пульпи


Дефекти пульпи зуба


Гострий пульпіт


Запитання 159

У чоловіка 30-ти років на нижній щелепі зліва в ділянці моляра визначається пухлиноподібне утворення щільної консистенції, дрібногорбисте, що значно деформує щелепу. Утворення місцями нечітко відшароване від кісткової тканини. Мікроскопічно: у стромі біоптату виявляються тяжі, фолікули, на периферії яких - клітини одонтогенного циліндричного епітелію, у центрі -зірчасті клітини, які нагадують пульпу емалевого органа. Який найбільш імовірний діагноз?


варіанти відповідей

Амелобластома

Аденоматоїдна пухлина


Первинний внутрішньокістковий рак


Аденокарцинома


Остеобластокластома


Запитання 160

При дослідженні бронхобіоптату встановлено: атрофія слизової оболонки, кістозне перетворення залоз, осередкова метаплазія покривного призматичного епітелію в багатошаровий плоский, збільшення числа келихоподібних клітин; місцями - у стінці бронха та особливо у слизовій оболонці різко виражена клітинна запальна інфільтрація і розростання грануляційної тканини, яка вибухає у просвіт бронха у вигляді поліпа. Який найбільш імовірний діагноз?


варіанти відповідей

Інтерстиційна пневмонія


Бронхопневмонія


Гострий бронхіт


Часткова пневмонія


Хронічний бронхіт


Запитання 161

На розтині тіла чоловіка похилого віку, який протягом останніх 2-х тижнів страждав від гострого розладу кишечнику, виявлені зміни у прямій та сигмоподібній кишках: на поверхні слизової оболонки відмічається коричнево-зелена плівка. Стінка кишки потовщена, порожнина різко звужена. Мікроскопічно виявляється проникаючий на різну глибину некроз слизової оболонки, некротичні маси пронизані нитками фібрину, з лейкоцитарною інфільтрацією. Який найбільш вірогідний діагноз?


варіанти відповідей

Виразковий коліт


Катаральний коліт


Фібринозний коліт


Фолікулярний коліт


Запитання 162

У померлого від хронічної серцевої недостатності у віці 68-ми років на розтині виявлені деформовані, потовщені стулки мітрального клапану, що зрослися між собою, по краю змикання клапанів визначаються дрібні (1-2 мм) тромби. Який ендокардит був причиною розвитку хронічної серцевої недостатності?


варіанти відповідей

Дифузний


Зворотньо-бородавчастий


Гострий бородавчастий


Фібропластичний


Поліпозно-виразковий


Запитання 163

Робітник хімічної промисловості звернувся до лікаря зі скаргою на стирання емалі. Об’єктивно: розповсюджене руйнування коронок зубів з утворенням замісного дентину. Який діагноз найбільш вірогідний?


варіанти відповідей

Некроз твердих тканин зубів

Ерозія зубів


Клиноподібні дефекти


Флюороз


Середній карієс


Запитання 164

У пацієнта 42-х років, що страждає на парадонтоз, у коронковій частині пульпи виявлені округлі звапновані утворення діаметром 2-3 мм. Назвіть ці структури:


варіанти відповідей

Дентиклі


Інтерглобулярний дентин


Інтерглобулярні простори


Склерозований (прозорий) дентин


Мертвий дентин


Запитання 165

При пункційній біопсії печінки хворого з клінікою печінково-клітинної недостатності виявлено вакуольну, балонну дистрофію гепатоцитів, некроз окремих клітин, тільця Каунсильмена, інфільтрацію портальної та часточкової строми переважно лімфоцитами, макрофагами з незначною кількістю поліморфноядерних лейкоцитів. Який найбільш імовірний діагноз?


варіанти відповідей

Хронічний персистуючий гепатит


Гострий вірусний гепатит


Хронічний активний гепатит


Аутоімунний гепатит


Алкогольний гепатит


Запитання 166

На розтині тіла чоловіка, який помер від гострої постгеморагічної анемії внаслідок легеневої кровотечі, було знайдено: макроскопічно - верхівки легень деформовані, на розрізі містять множинні білувато-сірі осередки діаметром 10-15 мм та множинні патологічні порожнини діаметром до 15 мм зі щільними стінками; мікроскопічно – в стінках порожнин розростання сполучної тканини з наявністю інфільтрату, який складається з епітеліоїдних клітин, багатоядерних гігантів та лімфоцитів. Який найбільш імовірний діагноз?


варіанти відповідей

Прогресуючий первинний туберкульозний комплекс


Гематогенно-дисемінований туберкульоз легень


Гематогенний міліарний туберкульоз легень


Вторинний фіброзно-кавернозний туберкульоз


Первинний туберкульоз без ознак прогресування


Запитання 167

У дитини 5-ти років підвищилася температура до 40oC, виник різкий головний біль, блювання, неспокій, озноб. Через 4 дні з’явився геморагічний висип на шкірі, олігурія та надниркова недостатність, що і стало причиною смерті. Під час бактеріологічного дослідження мазків з глотки виявлений менінгокок. Яка форма менінгококової інфекції була в хворого?


варіанти відповідей

Менінгококцемія


Менінгококовий менінгіт


Менінгоенцефаліт


Менінгококовий назофарингіт


Запитання 168

При огляді порожнини рота чоловіка 60-ти років виявлені наступні зміни: 26 та 27 вкриті металічними коронками, які глибоко заходять під ясна. Між ними пародонтальна кишеня глибиною 0,7 см з незначною кількістю гною. Ясенні сосочки цих зубів гіперемовані, набряклі, з ціанотичним відтінком, при дотику зондом кровоточать. На рентгенограмі – резорбція міжзубних перегородок на 1/2 довжини кореня. Який найбільш вірогідний діагноз?


варіанти відповідей

Локальний пародонтит


Гіпертрофічний гінгівіт


Хронічний катаральний гінгівіт


Генералізований пародонтит


Запитання 169

На прийомі лікар-стоматолог виявив у жінки 36-ти років на щічній поверхні ясни у ділянці 2-го моляра утворення у вигляді вузлика діаметром 0,8 см темно-бурого кольору, м’якої консистенції, на широкій основі. Гістологічно утворення багате на судини синусоїдного типу з великою кількістю округлих одноядерних і великих багатоядерних клітин, місцями зустрічається скупчення гранул гемосидерину. Який найбільш імовірний діагноз?


варіанти відповідей

Остеобластокластома щелепи


Амелобластома

Прикоренева гранульома


Гігантоклітинний епулід

Ангіоматозний епулід


Запитання 170

У 27-річного чоловіка при рентгенологічному дослідженні нижньої щелепи виявлено вогнище деструкції кісткової тканини, гістологічно визначається пухлина, що складаєтьсяіз тяжів одонтогенного епітелію, незрілої сполучної тканини і острівців диспластичного дентину. Діагностуйте пухлину:


варіанти відповідей

Амелобластична фіброодонтома


Дентинома


Одонтоамелобластома


Одонтогенна фіброма


Складна одонтома


Запитання 171

Під час мікроскопічного дослідження коронарної артерії у померлого 53-х років виявлено звуження просвіту судини за рахунок фіброзної бляшки з до-мішком ліпідів. Найвірогідніша форма атеросклерозу:


варіанти відповідей

Ліпосклероз


Ліпоїдоз


Доліпідна

Атероматоз

Виразкування

Запитання 172

У хворого відсутній 16 зуб. На рентгенограмі в товщі альвеолярного відростку визначається розрідження кістки з утворенням порожнини з чіткими межами, що містить недорозвинену коронку зуба. Мікроскопічно: стінка порожнини вистелена багатошаровим плоским епітелієм і оточена фіброзною капсулою. Встановіть діагноз:


варіанти відповідей

Примордіальна кіста щелепи


Кістозна амелобластома щелепи


Кіста різцевого каналу


Радикулярна кіста щелепи


Фолікулярна кіста щелепи


Запитання 173

Під час рентгенологічного дослідження у хворого виявлена кіста у ділянці премоляра, у порожнині якої міститься зуб. Мікроскопічно: стінка кісти представлена сполучною тканиною і вистелена багатошаровим плоским епітелієм. Який найбільш вірогідний діагноз?


варіанти відповідей

Радикулярна кіста


Фолікулярна кіста


Примордіальна кіста


Еозинофільна гранульома


Епуліс

Запитання 174

На розтині верхня частка правої легені збільшена, сірого кольору, безповітряна, з поверхні розрізу стікає каламутна рідина, на плеврі багато фібринозних плівок. Мікроскопічно в альвеолах виявляється ексудат з присутністю нейтрофілів, десквамативних альвео-лоцитів і ниток фібрину. Стінка бронха інтактна. Який найбільш імовірний діагноз?


варіанти відповідей

Інтерстиційна пневмонія


Абсцес легень


Крупозна пневмонія

Вогнищева пневмонія


Грипозна пневмонія


Запитання 175

У пункційному біоптаті встановлена дистрофія гепатоцитів, їх некроз, склероз з порушенням балочної і часточкової будови з утворенням несправжніх часточок, регенераторних вузлів. Який найбільш імовірний діагноз?


варіанти відповідей

Гострий гепатит


Прогресуючий масивний некроз печінки


Хронічний гепатит


Хронічний гепатоз

Цироз печінки


Запитання 176

У хворої людини деформовані кістки щелеп. Гістологічно виявлено розростання на місці кісток клітинно-волокнистої пухлиноподібної тканини з примітивним остеогенезом без чітких меж. Для якого захворювання характерна така картина?


варіанти відповідей

Фіброзна дисплазія


Амелобластома

Остеосаркома


Еозинофільна гранульома


Паратиреоїдна остеодистрофія


Запитання 177

Під час розтину померлого м’які мозкові оболонки тьмяні, на їх поверхні наявні нашарування зеленувато-жовтого кольору, що захоплюють практично усю конвекситальну поверхню півкуль головного мозку. При гістологічному дослідженні спостерігається різке повнокров’я оболонок мозку з дифузною лейкоцитарноюінфільтрацією. Яке з нижче перерахованих захворювань найбільш вірогідне?


варіанти відповідей

Кір

Сибірка


Менінгококова інфекція


Туберкульоз


Грип

Запитання 178

Хворий, який протягом багатьох років страждає на захворювання нирок, помер при явищах уремії. На розтині: нирки різко зменшені за розміром, щільні, дрібнозернисті, світло-сірого кольору. Як називаються нирки з такими змінами?


варіанти відповідей

Сальні

Строкаті

Вторинно зморщені


Первинно зморщені


Запитання 179

Під час огляду зуба у його коронці виявлена велика порожнина, дном якої є вузький шар розм’якшеного дентину, що відділяє цю порожнину від пульпи. Який найбільш вірогідний діагноз?


варіанти відповідей

Періодонтит

Пульпіт

Поверхневий карієс


Глибокий карієс


Середній карієс


Запитання 180

Під час морфологічного дослідження дна каріозної порожнини зуба чітко диференціюються три зони: розм’якшеного дентину, прозорого дентину, замісного дентину. Для якої стадії карієсу властиві ці зміни?


варіанти відповідей

Середній карієс


Стадія плями


Поверхневий карієс


Глибокий карієс


Хронічний карієс


Запитання 181

У дитини 10-ти років на альвеолярному відростку нижньої щелепи виявлене нерухливе пухлиноподібне утворення 1,5 см у діаметрі, що закриває коронку премолярів з вестибулярного боку. Слизова оболонка на його поверхні червоно-бура, кровоточить при незначній механічній дії. Дані біопсії: утворення складається з судин дрібного калібру, розділених тонкими прошарками сполучної тканини, інфільтрованими плазмоцитами, слизова оболонка на деяких ділянках звиразкована. Який найбільш вірогідний діагноз?


варіанти відповідей

Фіброматоз ясен


Гігантоклітинна форма епулісу


Ангіоматозна форма епулісу

Гіпертрофічний гінгівіт


Фіброзна форма епулісу


Запитання 182

У дівчинки 5-ти років спостерігаються висока температура і біль у горлі. Об’єктивно: набряк м’якого піднебіння, на мигдаликах сірі плівки, які важко відокремлюються, залишаючи глибокі кровоточиві дефекти тканини. Яке захворювання найбільш вірогідне?


варіанти відповідей

Ангіна Симановського-Венсана


Дифтерія зіву


Лакунарна ангіна


Інфекційний мононуклеоз


Некротична ангіна


Запитання 183

При огляді порожнини рота чоловіка 60-ти років виявлені наступні зміни: 26 і 27 зуби вкриті металічними коронками, які глибоко заходять під ясна. Між ними пародонтальна кишеня глибиною 0,7 см з незначною кількістю гною. Ясенні сосочки цих зубів гіперемовані, набряклі, з ціанотичним відтінком, при дотику зондом кровоточать. На рентгенограмі - резорбція міжзубних перегородок на 1/2 довжини кореня. Який найбільш вірогідний діагноз?


варіанти відповідей

Генералізований пародонтит


Локальний пародонтит


Гіпертрофічний гінгівіт


Хронічний катаральний гінгівіт


Запитання 184

При гістологічному дослідженні періапікальної тканини, видаленої у хворого, що тривалий час хворів на хронічний періодонтит, було виявлено грануляційну тканину, пронизану тяжами плоского епітелію, оточену фіброзною капсулою. Який найбільш вірогідний діагноз?


варіанти відповідей

Абсцедуючий періодонтит


Складна гранульома


Гранулюючий періодонтит


Проста гранульома


Кістогранульома


Запитання 185

У дитини 9-ти років після тривалого прийому антибіотиків з приводу бронхопневмонії з’явилися біль та печіння в ділянці слизової оболонки губ та язика. Об’єктивно: на слизовій оболонці губ, язика сирнисті нальоти та сірі бляшки, які легко знімаються шпателем, залишаючи на своєму місці осередки гіперемії. При мікроскопічному досліджені нальоту виявлено міцелій. Який найбільш вірогідний діагноз?


варіанти відповідей

Хейліт Манганотті


Контактний алергічний хейліт


Лейкоплакія


Ексфоліативний хейліт


Кандидозний хейліт

Запитання 186

Під час макроскопічного дослідження тканини легені виявлені ділянки підвищеної повітряності з наявністю дрібних пухирів, а гістологічно - стоншення та розрив альвеолярних перетинок з утворенням великих порожнин різної форми. Яке захворювання виявлене в легені?


варіанти відповідей

Кавернозний туберкульоз


Бронхоектатична хвороба


Емфізема легень


Хронічний бронхіт


Фіброзуючий альвеолі


Запитання 187

Під час розтину трупа чоловіка 70-ти років, який тривало хворів на атеросклероз і помер при явищах серцево-судинної недостатності, в черевному відділі аорти при макроскопічному дослідженні спостерігаються щільні, овальної форми фіброзні бляшки з відкладенням вапна у вигляді щільних, ламких пластин. Вкажіть стадію морфогенезу атеросклерозу:


варіанти відповідей

Атерокальциноз


Ліпосклероз


Атероматоз


Звиразкування


Ліпоїдоз

Запитання 188

Гістологічно в усіх шарах апендикса знайдені поліморфноядерні лейкоцити в значній кількості, повнокров’я, стази. Якому захворюванню притаманна така картина?


варіанти відповідей

Хронічний апендицит


Простий апендицит


Поверхневий апендицит


Гангренозний апендицит


Флегмонозний апендицит


Запитання 189

Під час гістологічного дослідження щитоподібної залози померлого від серцевої недостатності при явищах гіпотиреозу виявлено дифузну інфільтрацію залози лімфоцитами та плазмоцитами, з утворенням лімфоїдних фолікулів, атрофію паренхіми і розростання сполучної тканини. Який найбільш вірогідний діагноз?


варіанти відповідей

Аденома щитоподібної залози


Аутоімунний тиреоїдит Хашімото

Гнійний тиреоїдит


Зоб тиреотоксичний


Запитання 190

Під час макроскопічного дослідження тканини легені виявлені ділянки підвищеної повітряності з наявністю дрібних пухирів, а гістологічно – стоншення та розрив альвеолярних перетинок з утворенням великих порожнин різної форми. Яке захворювання виявлене в легені?


варіанти відповідей

Емфізема легень


Бронхоектатична хвороба


Кавернозний туберкульоз


Хронічний бронхіт


Фі6розуючий альвеолі


Запитання 191

У померлої з атеросклерозом судин головного мозку на автопсії в лівій півкулі головного мозку виявлено вогнище, яке представлене в’ялою, безструктурною сірувато-жовтуватою тканиною з нечіткими краями. Про наявність якого патологічного процесу йдеться?


варіанти відповідей

Безліч вогнищ свіжих та старих крововиливів у мозок


Мультифокальний ріст пухлини з кістозним перетворенням


Ішемічний інсульт


Вогнищевий енцефаліт


Стареча енцефалопатія


Запитання 192

Під час патологоанатомічного дослідження тіла хлопчика 5-ти років, померлого від гострої легенево-серцевої недостатності, було знайдено: серозно-геморагічний трахеобронхіт з ділянками некрозу слизової оболонки, у легенях - множинні вогнища геморагічної пневмонії. Про яке захворювання йдеться?


варіанти відповідей

Кір


Грип


Скарлатина

Дифтерія


Крупозна пневмонія


Запитання 193

Під час дослідження коронарних артерій виявлені атеросклеротичні бляшки з кальцинозом, що закривають просвіт на 1/3. У м’язі дрібні множинні білуваті прошарки сполучної тканини. Який процес виявлено в міокарді?


варіанти відповідей

Інфаркт міокарда


Міокардит

Післяінфарктний кардіосклероз


Тигрове серце


Дифузний кардіосклероз


Запитання 194

Під час макроскопічного дослідження судин основи головного мозку хворого, що помер від ішемічного інсульту, виявлено, що інтима судин головного мозку нерівна з помірною кількістю жовтих плям та жовтувато-білуватих бляшок, що звужують просвіт. Який найбільш вірогідний діагноз?


варіанти відповідей

Гіпертонічна хвороба


Атеросклероз


Цукровий діабет


Ревматизм


Вузликовий пері артеріїт


Запитання 195

На автопсії померлого від отруєння етиленгліколем, нирки дещо збільшені у розмірах, набряклі; їх капсула знімається дуже легко. Кіркова речовина – широка, блідо-сіра. Мозкова речовина - темно-червона. Яка патологія нирок розвинулася у хворого?


варіанти відповідей

Ліпоїдний нефроз

Гострий тубуло-інтерстиціальний нефрит


Гострий гломерулонефрит


Некротичний нефроз

Гострий пієлонефрит


Запитання 196

Хворий захворів гостро, скаржився на озноб, підвищення температури тіла до 40оС, головний біль, кашель, задишку. На 5-й день захворювання помер. Під час розтину: легені збільшені в об’єму пістрявого вигляду - "велика пістрява легеня". Для якого захворювання характерна така патологоанатомічна картина?


варіанти відповідей

Грип

Аденовірусна інфекція


Крупозна пневмонія


Респіраторно-синцитіальна інфекція


Бронхоектатична хвороба


Запитання 197

Дитина 7 років захворіла гостро. Під час огляду педіатр відзначив, що слизова оболонка зіву гіперемована, набрякла, вкрита великою кількістю слизу. На слизовій оболонці щік білуваті плями. На наступну добу у дитини з’явилася великоплямиста висипка на шкірі обличчя, шиї, тулуба. Про яке захворювання можна думати?


варіанти відповідей

Алергічний дерматит


Менінгококемія

Дифтерія

Скарлатина

Кір


Запитання 198

Під час гістологічного дослідження щитоподібної залози хворого, який помер від серцевої недостатності при явищах гіпотиреозу, виявлено дифузну інфільтрацію залози лімфоцитами та плазмоцитами, атрофію паренхіми та розростання сполучної тканини. Визначте діагноз:


варіанти відповідей

Аденома щитоподібної залози


Гнійний тиреоїдит


Зоб тиреотоксичний


Аутоімунний тиреоїдит Хашимото


Запитання 199

На розтині тіла хлопчика 8 років, що хворів на дифтерію зіва та мигдаликів і помер на другий тиждень від початку захворювання, виявлено зміни в міокарді у вигляді дрібновогнищевих некрозів міокардиоцитів, набряку строми з незначною лімфоцитарною інфільтрацією. Діагностуйте вид міокардиту:


варіанти відповідей

Альтеративний


Септичний


Гранулематозний


Інтерстиціальний


Вогнищево-проміжний, ексудативний


Запитання 200

На розтині тіла померлого від черевного тифу, виявлені виразки розташовані вздовж клубової кишки з рівними краями, чистим дном, утвореним м’язовим шаром або навіть серозною оболонкою кишки. Якій стадії хвороби відповідає зазначена картина?


варіанти відповідей

Мозкоподібного набухання


“Чистих” виразок


Некрозу


“Брудних” виразок


Загоєння виразок


Запитання 201

Під час гістологічного дослідження слизової оболонки матки знайдені звивисті залози, пилко- та штопороподібні, подовжені розростанням строми з проліферацією її клітин. Який діагноз?


варіанти відповідей

Гострий ендометрит


Залозиста гіперплазія ендометрію


Лейоміома


Пухирний занос


Плацентарний поліп


Запитання 202

Гістологічно в усіх шарах апендикса знайдені поліморфноядерні лейкоцити в значній кількості; повнокров’я, стази. Якому захворюванню притаманна така картина?


варіанти відповідей

Поверхневий апендицит


Простий апендицит


Хронічний апендицит


Флегмонозний апендицит


Гангренозний апендицит


Запитання 203

При розтині тіла дитини 5 років, м’які мозкові оболонки різко повнокровні, каламутні, у вигляді жовтувато- зеленуватого «чепчика». Мікроскопічно: м’яка мозкова оболонка різко потовщена, повнокровна, просякнута гнійним ексудатом з наявністю фібрину. Про яке захворювання слід думати?


варіанти відповідей

Туберкульоз


Сибірка


Менінгококова інфекція


Грип


Кір


Запитання 204

Дитина 10 років мешкає в місцевості, де вміст фтору в воді перевищує припустиму норму. Під час обстеження лікарем-стоматологом виявлено пошкодження зубів у вигляді крейдяно-подібних, а також пігментних плям та смуг. Який діагноз є найбільш вірогідним?


варіанти відповідей

Кислотний некроз твердих тканин зубів


Ерозія зубів


Клиноподібні дефекти


Середній карієс


Флюороз


Запитання 205

Під час розтину тіла жінки 38 років виявлені нирки розміром 18хі6х8 см, що нагадують виноградні грона, на розрізі складаються з численних порожнин від 0,5 см до 3 см у діаметрі, заповнених серозною рідиною або колоїдними масами. Паренхіма нирки між порожнинами різко стоншена до 0,1 см. На яке захворювання страждала померла?


варіанти відповідей

Хронічний пієлонефрит


Гострий пієлонефрит


Нефролітіаз


Полікістоз нирок


Дисплазія нирок


Запитання 206

У чоловіка 43 років, який тривалий час хворів на туберкульоз, розвинулася легенева кровотеча, що призвело до смерті. Під час розтину тіла у легенях виявлено декілька порожнин овальної або округлої форми, стінка яких утворена некротичними масами та тканиною легень. Для якої форми туберкульозу легень характерні такі зміни?


варіанти відповідей

Фіброзно-кавернозний


Гострий кавернозний


Туберкулома


Казеозна пневмонія


Гострий вогнищевий


Запитання 207

Під час розтину трупа новонародженого хлопчика виявлено: полідактилія, мікроцефалія, незарощення верхньої губи та верхнього піднебіння, а також гіпертрофія паренхіматозних органів. Сукупність вказаних вад відповідає синдрому Патау. Яке порушення у генетичному апараті є причиною даної патології?


варіанти відповідей

Трисомія 13-ої хромосоми


Трисомія 18-ої хромосоми


Трисомія 21-ої хромосоми


Нерозходження статевих хромосом


Часткова моносемія


Запитання 208

Під час розтину тіла померлого через тиждень від початку профузної діареї, виявлено різко виражений ексикоз, кров густа. Під час бактеріологічного дослідження вмісту тонкої кишки, що нагадує рисовий відвар, знайдені вібріони. Яке захворювання призвело до смерті хворого?


варіанти відповідей

Холера


Дизентерія


Черевний тиф


Сальмонельоз


Харчова токсикоінфекція


Запитання 209

Хвора 27 років скаржиться на сухість губ, появу лусочок, котрі вона зкушує. Об’єктивно: губи сухі, на межі червоної кайми та слизової оболонки губ наявність сірих прозорих лусочок, краї яких дещо виступають над поверхнею слизової. Після зняття лусочок ерозій немає, відмічається гіперемія. Який найбільш імовірний діагноз?


варіанти відповідей

Червоний вовчак


Кандидозний хейліт


Метеорологічний хейліт


Ексфоліативний хейліт


Лейкоплакія


Запитання 210

Під час розтину тіла виявлено, що вся права легеня збільшена, щільна, на плеврі нашарування фібрину, на розрізі тканина сірого кольору, з якої стікає каламутна рідина. Для якого захворювання легенів характерна така картина?


варіанти відповідей

Інтерстиціальна пневмонія


Гангрена легені


Фіброзуючий альвеолі


Крупозна пневмонія


Вогнищева пневмонія


Запитання 211

У хворого на хронічний періодонтит рентгенологічно виявлено кісту кореня зуба. Мікроскопічно в операційному матерiалi виявлено, що порожнина кісти вистелена багатошаровим плоским епітєлієм, стінка кісти утворена грануляційною тканиною різного ступеня зрілості з дифузним запальним інфільтратом. Який найбільш імовірний діагноз?


варіанти відповідей

Амелобластома


 –


Радикулярна кіста


Фолікулярна кіста


Примордіальна кіста


Запитання 212

Під час розтину тіла жінки 45 років, що померла від хронічної ниркової недостатності, знайдено: склероз та гіаліноз дерми, великовогнищеві некрози кортикального шару нирок та нефросклероз, великовогнищевий кардіосклероз та базальний пневмосклероз. Який найбільш імовірний діагноз?


варіанти відповідей

Ревматизм


Системний червоний вовчак


Дерматоміозит


Вузликовий периартеріїт


Системна склеродермія


Запитання 213

Під час розтину тіла померлого від серцевої недостатності виявлено серозний менінгіт, некроз і крововиливи в наднирниках, пролежні. Мікроскопічно: деструктивно-проліферативний ендотромбоваскуліт (гранульоми Попова) у довгастому мозку, інтерстиціальний міокардит. Яке захворювання було у померлого?


варіанти відповідей

Скарлатина


Висипний тиф


Кір


Черевний тиф


Грип


Запитання 214

Жінка 38 років захворіла гостро з підвищенням температури тіла до 40оС. На другому тижні хвороби на шкірі живота з’явилися розеоли. На 18-й день хвороби виявлені ознаки “гострого живота" діагностовано перитоніт, від якого хвора померла. На аутопсії у клубовій кишці виявлені глибокі виразки у ділянці групових фолікулів, одна з яких перфорувала, у черевній порожнині -фібринозно-гнійний ексудат. Який найбільш імовірний діагноз?


варіанти відповідей

Лямбліоз


Кампілобактерійний ентероколіт


Черевний тиф


Дизентерія


Амебіаз


Запитання 215

У хворого з алкогольним цирозом печінки скарги на загальну слабкість, задишку. Встановлено зниження артеріального тиску, асцит, розширення поверхневих вен передньої стінки живота, спленомегалія. Яке порушення гемодинаміки спостерігається у хворого?


варіанти відповідей

Синдром портальної гіпертензії


Недостатність лівого шлуночка серця


Недостатність правого шлуночка серця


Колапс

Тотальна серцева недостатність


Запитання 216

Чоловік 43 років скаржиться на кровоточивість ясен, рухомість нижніх фронтальних зубів. Під час огляду виявлено: гіперемія і набряк слизової оболонки ясен нижньої щелепи. Різці та ікла нижньої щелепи рухомі, шийки цих зубів оголені. При натискуванні пінцетом з-під слизової ясен виділяється гній. Для якого захворювання найбільш характерні наведені симптоми?


варіанти відповідей

Стоматит


Гінгівіт

Періодонтит

Парадонтит


Остеомієліт


Запитання 217

Під час розтину тіла померлого від набряку легень у міокарді знайдено велике вогнище жовто-сірого кольору, а в коронарній артерії – свіжий тромб. Який найбільш імовірний діагноз?


варіанти відповідей

Кардіосклероз


Міокардит

Інфаркт міокарда


Амілоїдоз


Кардіоміопатія


Запитання 218

У жінки 29 р. виявлено вузлоподібну пухлину нижньої щелепи із вираженою деформацією щелепи, рентгенологічними ознаками руйнування кістки. При гістологічному дослідженні пухлини спостерігаються множинні атипові одноядерні клітини овальної форми, поодинокі гігантські багатоядерні клітини, хаотично розміщуються кісткові балочки. Діагностуйте захворювання:


варіанти відповідей

Злоякісна амелобластома


Амелобластична фіброма


Внутрішньокісткова карцинома


Остеобластокластома


Фолікулярна амелобластома


Запитання 219

На розтині тіла чоловіка, що помер ВІД серцевої декомпенсації, виявлено різко збільшене серце масою 960 г, (”бичаче серце”), у порожнині перикарду 90 мл солом’яного кольору рідини. Порожнини серця різко розширені, міокард в’ялий, товщина стінки лівого шлуночка - 2,3 см. Нирки зменшені у розмірах, масою по 70 г, поверхня їх дрібнозерниста. Під час мікроскопічного дослідження внутрішніх органів виявлений гіаліноз артеріол і гіпертрофія м’язового шару більш крупних артерій. Назвіть основне захворювання:


варіанти відповідей

Ішемічна хвороба серця


Гіпертонічна хвороба


Карідоміопатія


Атеросклероз


Ревматизм

Запитання 220

У навколопульпарному дентині декальцинованого зуба дорослої людини визначаються ділянки з невпорядкованим розташуванням дентинних трубочок і колагенових фібрил. Назвіть даний вид дентину:


варіанти відповідей

Вторинний (регулярний)


Первинний

Третинний (іррегулярний)


Склерозований


Мертві шляхи


Запитання 221

У дитини 10-ти років раптово підвищилася температура до 39oC, з’явилися нежить, кашель, світлобоязнь. Під час огляду на слизовій оболонці порожнини рота виявлені плями Філатова-Копліка. Який з діагнозів найбільш імовірний?


варіанти відповідей

Скарлатина

Краснуха

Мононуклеоз


Вітряна віспа


Кір


Запитання 222

У хворого на шкірі живота, грудної клітки з’явився висип у вигляді розеол і петехій, дрібноточковий кон’юнктивальний висип. Смерть настала при явищах ураження мозку. При мікроскопічному дослідженні секційного матеріалу у ЦНС (довгастий мозок, міст), у шкірі і нирках, міокарді виявлений деструктивно- проліферативний ендотромбоваскуліт. Про яке захворювання слід думати?


варіанти відповідей

Вузликовий періартеріїт


Сепсис

Висипний тиф


Системний червоний вовчак


Бруцельоз

Запитання 223

Хворий 67-ми років впродовж 20-ти років страждав на гіпертонічну хворобу. Помер від хронічної ниркової недостатності. Який вид мали нирки при розтині тіла? 


варіанти відповідей

Маленькі, щільні, поверхня дрібнозерниста


Великі строкаті


Великі червоні


Великі білі


Великі з множинними тонкостінними кістами


Запитання 224

Із щелепної кістки пацієнта 45-ти років оперативно видалено порожнисте утворення діаметром - 2,5 см, заповнене жовтуватою рідиною з кристалами холестерину, яке було розташоване у верхівці кореня каріозного зуба. При мікроскопічному дослідженні внутрішня поверхня порожнини вкрита багатошаровим плоским епітелієм з акантозом, без кератинізації. Стінка порожнини фіброзна, з кристалами холестерину, інфільтрована лімфоцитами, плазмоцитами, макрофагами, що резорбують жири. Який діагноз найбільш імовірний?


варіанти відповідей

Кератокіста

Фолікулярна кіста


Остеобластокластома

Радикулярна кіста


Амелобластома


Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест