Патоморфологія 1 Цикл

Додано: 4 листопада 2023
Предмет: Креслення, 3 клас
200 запитань
Запитання 1

Хворий 67 років протягом 20 років страждав гіпертонічною хворобою. Смерть наступила внаслідок інтоксикації азотистими шлаками. Дайте морфологічну характеристику змінам в нирках при гіпертонічній хворобі?

варіанти відповідей

Великі білі

Великі з множинними тонкостінними кістами

Великі строкаті

Маленькі, щільні, поверхня дрібнозерниста.

Великі червоні

Запитання 2

При розтині чоловіка, знайденого під будівельними уламками, знайдено набряк головного внутрішніх органів, в тому числі і нирок, корковий шар яких широкий, блідо-сірий, мозковий– повнокровний. Мікроскопічно: некроз проксимальних канальців з деструкцією базальних мембран, набряк строми з лейкоцитарною інфільтацією та діапедез ними крововиливами. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Мієломна нирка.

Тубулоінтерстиціаальний нефрит.

Подагрична нирка

Пієлонефрит.

Некротичний нефроз.

Запитання 3

При морфологічному дослідженні хірургічно видаленої нирки, в проксимальному відділі сечоводу, виявлено округлої форми камінь, що обтурує його просвіт. Нирка різко збільшена, паренхіма атрофована, чашки та миска значно розширені. Мікроскопічно: виражений склероз, атрофія клубочків та канальців; окремі канальці значно розширені. Назвіть ускладнення нефролітіазу:

варіанти відповідей

Гломерулонефрит

Піонефроз

Хронічний паранефрит

Пієлонефрит

Гідронефроз

Запитання 4

У ліквідатора аварії на заводі газорозрядних ламп, що потрапив у відділення через 24 години після аварії, у нирках відмічаються наступні процеси: вогнищеві некротичні зміни проксимальних відділів канальців, набряк, лейкоцитарна інфільтрація та крововиливи строми. Який стан розвився у хворого?

варіанти відповідей

Хронічний пієлонефрит

Гострий пієлонефрит

Хронічна ниркова недостатність

Гострий гломерулонефрит

Гострий некротичний нефроз

Запитання 5

При мікроскопічному дослідженні нирок померлої від ниркової недостатності жінки 36 років, в клубочках виявлено проліферацію нефротелію капсули, подоцитів та макрофагів з утворенням “півмісяців”, некроз капілярних петель, фібринові тромби в їх просвітах, а також склероз та гіаліноз клубочків, атрофію канальців та фіброз строми нирок. Ваш діагноз.

варіанти відповідей

Мембранозна нефропатія

Підгострий гломерулонефрит

Фокальний сегментарний склероз

Гострий гломерулонефрит

Хронічний гломерулонефрит

Запитання 6

У хворого з кровотечею розвинулась гостра ниркова недостатність, що спричинила смерть. На аутопсії макроскопічно: нирки збільшені з широким блідо-рожевим корковим шаром, різко відмежованим від темно-червоних пірамід. Мікроскопічно: відсутність ядер епітелію звитих канальців, тубулорексіс, венозний застій, ядра клітин судинних клубочків та прямих канальців збережені. Яка патологія нирок розвилась у хворого?

варіанти відповідей

Інфаркт

Нефроз

Пієлонефрит

Гломерулонефрит

Некронефроз

Запитання 7

На розтині у померлого хворого виявлена аденома передміхурової залози і великі нирки з різко збільшеними мисочками і чашечками, заповненими прозорою рідиною. Назвіть процес у нирках.

варіанти відповідей

Амілоїдоз

Гломерулонефрит

Туберкульоз

Пієлонефрит

Гідронефроз

Запитання 8

У юнака 18 років протягом останнього року прогресувала ниркова недостатність зі смертельним наслідком. При розтині виявлені великі строкаті нирки з потовщеним кірковим шаром, який добре відмежовується від темно-червоної мозкової речовини. Гістологічно полулунні утворення, що здавлюють клубочок. Ваш діагноз?

варіанти відповідей

Крововилив в нирки

Підгострий гломерулонефрит

Амілоїдоз

Рак нирки

Гнійний нефрит

Запитання 9

Хворий на фіброзно-кавернозний туберкульоз помер при зростаючих явищах ниркової недостатності. На розтині – запах сечі, гіпертрофія лівого шлуночка, фібринозний перикардит, фібринозно-геморагічний ентероколіт. Нирки дещо зменшені в розмірах, дуже щільні, з множинними втягненнями. Гістологічно на препаратах, забарвлених Конто-рот-рожеві маси у клубочках та стінках судин, загибель і атрофія більшості нефронів, нефросклероз. Дайте характеристику нирки при даній патології.

варіанти відповідей

Атеросклеротично зморщені нирки

Вторинно зморщені нирки

Амілоїдно зморщені нирки

Первинно зморщені нирки

Пієлонефритично зморщені нирки

Запитання 10

Хворий хронічним пієлонефритом помер від хронічної ниркової недостатності. При житті аускультативно відмічено феномен “шум тертя перикарду”. На розтині виявлено, що епікард тьм’яний, шорсткий, ніби покритий волосяним покривом. Який перикардит за характером запалення має місце?


варіанти відповідей

Крупозний

Гнильний

Серозний

Гнійний

Дифтеритичний

Запитання 11

На аутопсії померлої, яка тривалий час хворіла цистітом і дискінезією сечоводів, виявлено морфологічні ознаки уремії. Нирка була нерівномірно рубцево-зморщена. У просвіті мисок містилися дрібні уратні камені і пісок. Гістологічно виявлено “щитовидну нирку”, вогнища інтерстиційного запалення. Який із нижчеперерахованих діагнозів є найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Амілоїдно зморщена нирка

Хронічний пієлонефрит

Гострий пієлонефрит

Атеросклеротично зморщена нирка

Первинно зморщена нирка

Запитання 12

На розтині прозектор знайшов зміни в нирках: збільшення в розмірах, корковий шар широкий, жовто-сірий з червоним крапом, добре відмежований від мозкової речовини, яка має темно-червоний колір. При гістологічному дослідженні - розростання нефротелія і подоцитів в капсулі клубочків з утворенням “ півмісяців”, явища склерозу і гіалінозу клубочків, фіброз строми. Про яке захворювання нирок йде мова?

варіанти відповідей

Інтерстиціальний нефрит

Інтракапілярний продуктивний гломерулонефрит

Екстракапілярний продуктивний гломерулонефрит

Екстракапілярний ексудативний гломерулонефрит

Інтракапілярний ексудативний гломерулонефрит

Запитання 13

Хворий на фіброзно-кавернозний туберкульоз легень помер від хронічної легенево-серцевої недостатності. Протягом останніх місяців спостерігалась виражена протеїнурія. На розтині: нирки збільшені, щільні, восковидні поверхні і на розтині. Які зміни в нирках при цій формі туберкульозу могли викликати протеїнурію?

варіанти відповідей

Гломерулонефрит.

Нефролітіаз.

Туберкульоз нирок.

Амілоїдоз нирок.

Некротичний нефроз.

Запитання 14

На розтині виявлено, що нирки збільшені в розмірах, поверхня крупно-горбиста за рахунок наявності числених порожнин з гладкою стінкою, заповнених прозорою рідиною. Про яке захворювання йде мова?

варіанти відповідей

Інфаркт

Пієлонефрит

Гломерулонефрит

Некротичний нефроз

Полікістоз

Запитання 15

На розтині трупа жінки 52 років, яка тривалий час хворіла на хронічним гломерулонефритом, виявлено:значно зменьшені, щільні, дрібнозернисті нирки; фібринозне запалення серозних і слизових оболонок; дистрофічні зміни паренхіматозних органів; набряк головного мозку. Яким ускладненням зумовлені описані зміни серозних оболонок і внурішніх органів:

варіанти відповідей

Уремією

Сепсисом

ДВЗ-снндромом

Тромбоцитопенією

Анемією

Запитання 16

В результаті гострої ниркової недостатності у хворого виникла олігурія. Яка добова кількість сечі відповідає даному симптому?

варіанти відповідей

1500-2000 мл

100-500 мл

500-1000 мл

50-100 мл

1000-1500 мл

Запитання 17

При мікроскопічному дослідженні нирок померлої від ниркової недостатності жінки 36 років, в клубочках виявлена проліферація нефротелію капсули, подоцитів і макрофагів з утворенням півмісяців, некроз капілярних петель, фібринові тромби в їх просвітах, а також склероз і гіаліноз клубочків, атрофію канальців і фіброз строми нирок. Який з перерахованих діагнозів найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Гострий гломерулонефрит

Мембранозна нефропатія

Підгострий гломерулонефрит

Фокальний сегментарний склероз

Хронічний гломерулонефрит

Запитання 18

У молодої людини протягом року прогресувала ниркова недостатність із смертельним результатом. При розтині виявлені великі строкаті нирки з червоними дрібними краплямив жовто-сірому кірковому шарі. Гістологічно в клубочках виявлені півмісяці з проліферуючого нефротелію. Ваш діагноз?

варіанти відповідей

Крововилив в нирки

Гнійний нефрит

Амілоїдоз

Гострий гломерулонефрит

Рак нирки

Запитання 19

При морфологічному дослідженні видаленої нирки виявлена наявність в проксимальному відділі сечоводу конкременту, обтуруючого його просвіт, нирка різко збільшена, паренхіма атрофована, чашки і балії значно розширені. Мікроскопічно - дифузний склероз, атрофія клубочків і канальців, збережені канальці кістозно розширені. Яке ускладнення нирковокам'яної хвороби виникло у хворого?

варіанти відповідей

Гломерулонефрит

Пієлонефрит

Піонефроз

Хронічний паранефрит

Гідронефроз

Запитання 20

Хвора 43 р померла від масивної кровотечі з операційної рани. На розтині нирки збільшені в розмірі, фіброзна капсула напружена, кірковий шар широкий, блідо-сірого кольору, чітко відмежований від синюшних, темночервоних пірамід. При гістологічному дослідженні в нирках - некроз і дистрофія епітелію звитих канальців. Яка патологія розвинулася у хворої?

варіанти відповідей

Гострий некротичний нефроз

Ліпоїдний нефроз

Постінфекційний гломерулонефрит

Вторинний амілоїдоз нирок

Швидкопрогресуючий гломерулонефрит

Запитання 21

На розтині виявлені зменшені в розмірах нирки, вага 50,0 г, поверхня їх дрібнозерниста, кіркова речовина рівномірно стоншена. При мікроскопічному дослідженні стінки артеріол значно потовщені унаслідок відкладення в них гомогенних безструктурних рожевого кольору мас, просвіт їх різко звужений, клубочки зменшені, склерозовані, канальні атрофічні. Для якого захворювання характерні описані зміни?


варіанти відповідей

Гострий некротичний нефроз

Гіпертонічна хвороба

Амілоїдоз нирок

Пієлонефрит із зморщенням нирок

Хронічний гломерулонефрит

Запитання 22

У дитини 12 років, через 2 тижні після перенесеної ангіни, розвинувся нефротичний синдром (протеїнурія, гематурія), що свідчить про поразку базальної мембрани клубочків нирок. Який найбільш вірогідний механізм лежить в основі пошкодження базальної мембрани?

варіанти відповідей

Цитотоксичний

Антитільний

Імунокомплексний

Реагіновий

Гранулематозний

Запитання 23

У дитини 15 роки через 14 днів після перенесеної ангіни вранці з'явилися набряки наобличчі, підвищення артеріального тиску, сеча у вигляді “м'ясних помиїв”.Імуногістохімічне дослідження біоптату нирки виявило відкладення імунних комплексів набазальних мембранах капілярів. Яке захворювання розвинулося у хворого?

варіанти відповідей

Ліпоїдний нефроз

Некротичний нефроз

Гострий пієлонефрит

Гострий гломерулонефрит

Гострий інтерстиціальний нефрит

Запитання 24

Хворий 30 років поступив в стаціонар з скаргами на головний біль, запаморочення.Впродовж останнього року наголошувалися високі цифри артеріального тиску. У біоптатінирки виявлена екстракапілярна проліферація. Для якого захворювання це характерно?

варіанти відповідей

Гранулематоз Вегенера

Гострий гломерулонефрит

Волчаночний гломерулонефрит

Хронічний гломерулонефрит

Швидкопрогресуючий гломерулонефрит

Запитання 25

На аутопсії померлого від ниркової недостатності нирки збільшені, в'ялі, широка коражовто-сірого кольору з червоним крапом. При мікроскопічному дослідженні виявлено:епітелій капсули клубочків проліферує з появою “півмісяців”, капілярні петлі з вогнищаминекрозу і фібриновими тромбами в просвітах. Який з перерахованих діагнозів найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Підгострий гломерулонефрит

Ліпоїдний нефроз

Гострий гломерулонефрит

Гіпертонічна хвороба

Хронічний гломерулонефрит

Запитання 26

При розтині померлого від ниркової недостатності спостерігалися наступні зміни: ниркизбільшені, в'ялі, кірковий шар широкий, набряклий, жовто-сірий, тьмяний, з червонимкрапом, добре відмежований від темно-червоної мозкової речовини. Мікроскопічно: проліферація епітелію капсули клубочків, подоцитів і макрофагів з формуванням „півмісяців”. Для якого захворювання характерні вищеописані зміни?

варіанти відповідей

Гострий пієлонефрит

Підгострий гломерулонефрит

Хронічний гломерулонефрит

Гострий гломерулонефрит

Амілоїдоз нирок

Запитання 27

Чоловікові 21 року проведена нефробіопсія. Виявлені наступні зміни: проліферація мезангіальних клітин, набряк і проліферація ендотеліальних клітин, збільшення мезангіального матриксу, дифузне потовщення і роздвоєння гломерулярної базальної мембрани, помірно виражений тубуло-інтерстиціальний компонент. При електронно-мікроскопічному дослідженні виявлена інтерпозиція мезангіуму, дифузне і нерівномірне потовщення гломерулярної базальної мембрани. Яка форма гломерулонефриту розвинулася у хворого?

варіанти відповідей

Швидкопрогресуючий гломерулонефрит

Мембранозний гломерулонефрит

Мезангіокапілярний гломерулонефрит

Мезангіопроліфератівний гломерулонефрит

Постінфекційний гломерулонефрит

Запитання 28

У чоловіка 42 років, що хворів на важку форму черевного тифу, розвинулася гостраниркова недостатність. При аутопсії нирки збільшені у розмірах, набряклі, фібрознакапсула знімається легко; на розрізі кора - блідо-сіра, піраміди темно-червоні. При гістологічному дослідженні - в більшості канальців просвіт звужений, епітеліальні клітини збільшені в розмірах, без ядер; клубочки коллабіровані; у стромі набряк, невелика лейкоцитарна інфільтрація, дрібні геморрагії. Про яку патологію нирок йдеться?

варіанти відповідей

Гострий пієлонефрит

Гострий гломерулонефрит

Гідронефроз

Некронефроз

Піонефроз

Запитання 29

На аутопсії хворого, померлого від отруєння етиленгліколем, нирки декілька збільшені у розмірах, набряклі, їх капсула знімається дуже легко, кіркова речовина широка, блідо-сіра, мозкова речовина - темно-червона. Яка патологія нирок розвинулася у хворого?

варіанти відповідей

Гострий гломерулонефрит

Гострий пієлонефрит

Гострий тубуло-інтерстиціальний нефрит

Ліпоїдний нефроз

Некротичний нефроз

Запитання 30

При мікроскопічному дослідженні нирок виявлений некроз епітелію звитих канальців, тубулорексис, набряк строми, ішемія кіркового шару і повнокров'я мозкового. Назвіть цю патологію.

варіанти відповідей

Гломерулонефрит

Полікістоз

Сечокам'яна хвороба

Пієлонефрит

Некротичний нефроз

Запитання 31

У хворого, що знаходиться в клініці з ознаками отруєння ртуттю, в нирках виявлені осередкові некротичні зміни канальців головних відділів, набряк, лейкоцитарна інфільтрація і геморрагії інтерстицію, венозний застій. Який стан розвинувся у хворого?

варіанти відповідей

Гострий некротичний нефроз

Хронічна ниркова недостатність

Гострий гломерулонефрит

Гострий пієлонефрит

Хронічний пієлонефрит

Запитання 32

На розтині у померлого хворого виявлена аденома передміхурової залози і великі нирки з різко збільшеними мисочками і чашечками, заповненими прозорою рідиною. Назвіть процес у нирках.

варіанти відповідей

Амілоїдоз

Пієлонефрит

Гідронефроз

Гломерулонефрит

Туберкульоз

Запитання 33

Чоловікові 21 року виконана нефробіопсия. Виявлені наступні зміни: проліферація мезангіальних клітин, набухання і проліферація ендотеліальних клітин, збільшення мезангіального матриксу, дифузне потовщення і роздвоєння гломерулярної базальної мембрани, помірно виражений тубуло-інтерстиціальний компонент. При електронно-мікроскопічному дослідженні виявлена інтерпозиція мезангіума, дифузне і нерівномірне потовщення гломерулярної базальної мембрани. Визначте форму гломерулонефриту.

варіанти відповідей

Мембранозний гломерулонефрит

Мезангиопроліферативний гломерулонефрит

Швидкопрогресуючий гломерулонефрит

Мезангиокапілярний гломерулонефрит

Постінфекційний гдомерулонефріт

Запитання 34

При дослідженні нефробіоптату виявлена наявність напівмісяців більш ніж у 50% клубочків, капілярні петлі некротизовані, в просвіті їх виявлені фібринові тромби, виражений тубуло-інтерстиціальний компонент. Ваш діагноз.

варіанти відповідей

Хронічний гломерулонефрит

Некротичний нефроз

Ліпоїдний нефроз

Амілоїдоз

Швидкопрогресуючий гломерулонефрит

Запитання 35

Хвора 43 років, померла від масивної кровотечі з операційної рани. На розтині нирки збільшені в розмірі, фіброзна капсула напружена, корковий шар широкий, блідо-сірого кольору, чітко відмежований від синюшних, темно-червоних пірамід. При гістологічному дослідженні в нирках - некроз і глибока дистрофія епітелію звивистих канальців, тубулорексис. Ваш діагноз.

варіанти відповідей

Гострий некротичний нефроз.

Ліпоїдний нефроз.

Вторинний амілоїдоз нирок.

Постінфекційний гломерулонефрит

Швидкопрогресуючий гломерулонефрит

Запитання 36

При розтині трупа жінки 48 років в інтимі аорти визначаються ділянки жовтуватого кольору, які не підносяться над її поверхнею. При гістологічному дослідженні цих ділянок виявляються клітини з пінистою цитоплазмою, які при фарбуванні суданом ІІІ набувають жовтого кольору. Для якої стадії атеросклерозу характерні такі зміни в аорті?

варіанти відповідей

Атероматоз

Ліпоїдоз

Виразки

Ліпосклероз

Атерокальциноз

Запитання 37

При розтині трупа чоловіка 47 років в інтимі черевного відділу аорти знайдені вогнища жовтого кольору у вигляді плям і смуг, які не підносяться над поверхнею інтими. При фарбуванні суданом ІІІ спостерігається оранжеве забарвлення. Для якої стадії атеросклерозу характерні такі зміни?

варіанти відповідей

Ліпосклероза

Атероматозу

Ліпоїдозу

Стадії утворення атероматозної виразки

Атерокальцинозу

Запитання 38

При розтині трупа жінки 69 років, з підвищеною масою тіла, померлою від гострого інфаркту міокарду, в інтимі коронарних артерій виявлені численні білуваті, щільні, виступаючі в просвіт і різко звужуючі його утворення. Для якої стадії атеросклерозу характерні такі зміни?

варіанти відповідей

Атерокальцинозу

Ліпоїдозу

Атероматозу

Ліпосклерозу

Стадія утворення атероматозної виразки

Запитання 39

Під час мікроскопічного дослідження аорти виявлена осередкова інфільтрація інтими ліпідами, білками. Ліпіди просочують інтиму і накопичуються в міоцитах середнього пласта і макрофагах. Встановіть стадію атеросклерозу.

варіанти відповідей

Ліпосклероз

Атероматоз

Атерокальциноз

Доліпідна стадія

Ліпоїдоз

Запитання 40

На аутопсії трупа чоловіка 39 років в інтимі черевного відділу аорти визначаються ділянки жовтуватого кольору, які не підносяться над її поверхнею. Гістологічно в цих ділянках серед гладком'язових клітин і макрофагів виявлені клітини з пінистою цитоплазмою. При забарвленні суданом III відбувається їх яскраво-оранжеве забарвлення. Для якої стадії

атеросклерозу це характерно?

варіанти відповідей

Ліпоїдозу

Атероматозу

Виразки

Ліпосклерозу

Атерокальцинозу

Запитання 41

При мікроскопічному дослідженні коронарної артерії у померлого 53 років виявлено звуження просвіту судини за рахунок фіброзної бляшки з домішками ліпідів. Найбільш вірогідна стадія атеросклерозу:

варіанти відповідей

Ліпоїдоз

Ліпосклероз

Атероматоз

Виразка

Доліпідна

Запитання 42

Хворий 75 років, впродовж 15 років що страждав бронхіальною астмою, ішемічною хворобою серця та підвищенням артеріального тиску протягом останніх 2 років. Встановлена гіпертрофія лівого шлуночку. Назвіть причину гіпертрофії лівого шлуночку?

варіанти відповідей

Бронхіальна астма

Легенева недостатність

Артеріальна гіпертензія

Хронічна ішемія серцевого м'яза

Емфізема легенів

Запитання 43

Хворий 67 років впродовж 20 років хворів на гіпертонічну хворобу. Помер від хронічної ниркової недостатності. Який вигляд мали нирки при розтині трупа?

варіанти відповідей

Великі, з множинними тонкостінними кістами

Великі червоні

Великі білі

Малі, щільні, поверхня дрібнозерниста

Великі строкаті

Запитання 44

У хворого гіпертонічною хворобою розвинувся тривалий гіпертонічний криз. Які

патоморфологічні зміни в стінках артеріол виникають під час гіпертонічного кризу?

варіанти відповідей

Склероз

Гіаліноз

Амілоїдоз

Кальциноз

Фібриноїдний некроз

Запитання 45

При розтині тіла хворого 57 років, який страждав на гіпертонічну хворобу та вмер від серцевої декомпенсації, знайдено збільшене серце з розширеними порожнинами (маса його 550г товща стінки лівого шлуночку 2,5см). мікроскопічно кардіоміоцити значно збільшені у розмірах, з жировою дистрофією та гіперхромними бочкоподібними ядрами. Який з перелічених патологічних процесів найбільш вірогідний у серці?

варіанти відповідей

Ексцентрична гіпертрофія

Кардіоміопатія

Концентрична гіпертрофія

Ангіогенний кардіосклероз

Міокардит

Запитання 46

У померлої жінки, 86 років, яка страждала на атеросклероз судин головного мозку, на розтині виявлена атрофія кори головного мозку. Як називається ця атрофія відносно ьпричини?

варіанти відповідей

Дисфункціональна

Від недостатнього кровопостачання

Нейротична.

Від дії фізичних та хімічних факторів.

Від тиску.

Запитання 47

У хворого 77 років, що страждав на атеросклероз, з'явився біль у правій ступні. Ступня збільшена в розмірі, шкірні покрови чорного кольору, мацеровані, демаркаційна зона не виражена. Який патологічний процес у ступні діагностовано:

варіанти відповідей

Секвестр

Суха гангрена

Волога гангрена

Коагуляційний некроз

Нома

Запитання 48

У хворого 70 років, який помер від сердцевої недостатності, під час розтину виявлено деформовані, звужені коронарні артерії. На розрізі внутрішня поверхня артерій бугриста, стінка білувата, ламка, кам’янистої щільності. Про яку стадію атеросклерозу йде мова?

варіанти відповідей

Виразкування

Ліпоїдоз

Атероматоз

Атерокальциноз

Ліпосклероз

Запитання 49

Після перенесеної психічної травми у пацієнтки періодично відбувається підвищення артеріального тиску, що супроводжується головним болем, серцебиттям, загальною слабістю. Який механізм лежить в основі гіпертензії у хворої?

варіанти відповідей

Збільшення маси циркулюючої крові

Тахікардія

Зниження хвилинного об’єму крові

Веноконстрикція

Підвищення тонусу артеріол

Запитання 50

При розтині трупу жінки 48 років, яка раптово померла, в інтимі аорти визначаються ділянки жовтуватого кольору, які не підвищуються над її поверхнею. При гістологічному дослідженні цих ділянок виявляються клітини з пінистою цитоплазмою, а при фарбуванні суданом ІІІ ксантомні клітини. Для якої стадії атеросклерозу характерні такі зміни в аорті?

варіанти відповідей

Ліпоїдозу

Виразки

Атероматозу

Ліпосклерозу

Атерокальциноз

Запитання 51

При розтині померлого 78 років заочеревинна клітковина просочена кров'ю, в черевному відділі аорти виявлено мішковидне випинання, в якому визначається дефект з нерівним краєм, стінка аорти місцями кам'янистої щільності. Ускладнення якого захворювання розвинулося у хворого?

варіанти відповідей

Атеросклерозу

Хвороби Марфана

Вісцелярного сифілісу

Системного васкуліту

Гіпертонічної хвороби

Запитання 52

При розтині чоловіка 70 років, померлого від серцево-судинної недостатності, який страждав стенокардією гіперхолестеринемією і ожирінням, виявлено хронічне венозне повнокрів'я органів, гіпертрофію лівого шлуночку серця з дрібновогнещевим кардіосклерозом, об'ємні жовто-білі бляшки в інтимі аорти з дрібнозернистими масами в центрі, які заглиблюються в товщу стінки. Який патологічний процес в аорті?

варіанти відповідей

Ліпоїдоз

Атероматоз

Артеріолосклероз

Кальциноз

Ліпосклероз

Запитання 53

При розтині трупа чоловіка 67 років, який близько 20 років хворів нирково-кам’яною хворобою і помер внаслідок інфекційно- токсичного шоку, виявлено, що права нирка має дуже щільну капсулу, яка представлена жировою та фіброзними тканинами. Паренхіма дифузно пронизана жировою клітковиною. Назвіть дане ускладнення нефролітіазу?

варіанти відповідей

Туберкульоз нирок

Гострий пієлонефрит

Хронічний пієлонефрит

Пухлина нирок

Хронічний паранефрит

Запитання 54

При розтині трупа чоловіка 67 років виявлений камінь коралоподібної форми, що заповнює всю миску правої нирки. Остання збільшена, повнокровна, капсула знімається з силою, порожнини мисочок і чашечок розширені, заповнені каламутною зеленувато-жовтою в'язкою рідиною, слизова оболонка їх тьмяна, з вогнищами крововиливів. На розрізі тканина нирки строката, з жовтими ділянками діаметром до 1см. Визначте ускладнення сечокам'яної хвороби у хворого.

варіанти відповідей

Швидкопрогресуючий гломерулонефрит

Пухлина нирки

Постінфекційний гломерулонефрит

Хронічний пієлонефрит із загостренням

Первинний амілоїдоз

Запитання 55

У молодої особи на протязі року прогресувала ниркова недостатність зі смертельним наслідком. При розтині виявлені великі строкаті нирки з червоними дрібними краплинами в жовто-сірому корковому шарі. Гістологічно в клубочках виявлені "півмісяці" з проліферуючого нефротелію. Ваш діагноз.

варіанти відповідей

Амілоїдоз

Крововилив в нирки

Рак нирки

Швидкопрогресуючий гломерулонефрит

Гнійний нефрит

Запитання 56

При розтині чоловіка, померлого від опікової хвороби, знайдено набряк головного мозку, збільшення печінки, нирок, корковий шар яких широкий, блідо-сірий, мозковий – повнокровний. Мікроскопічно: некроз канальців головних відділів з деструкцією базальних мембран, набряк інтерстицію з лейкоцитарною інфільтацією та крововиливами. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Некротичний нефроз.

Пієлонефрит.

Мієломна нирка.

Подагрична нирка

Тубулоінтерстиціальний нефрит.

Запитання 57

При морфологічному дослідженні видаленої нирки, в проксимальному відділі сечоводу, виявлено конренкремент, який обтурує його просвіт. Нирка різко збільшена, паренхіма атрофована, чашечки та мисочки значно розширені. Мікроскопічно: дифузний склероз, атрофія клубочків та канальців; збережені канальці кістозно розширені. Визначте ускладнення нирковокам’яної хвороби.

варіанти відповідей

Піонефроз

Гідронефроз

Пієлонефрит

Гломерулонефрит

Хронічний паранефрит

Запитання 58

У хворого, який знаходиться у клініці з ознаками отруєння ртуттю, у нирках відмічаються наступні процеси: вогнищеві некротичні зміни канальців головних відділів, набряк, лейкоцитарна інфільтрація та геморагії інтерстицію, венозний застій. Який стан розвився у хворого?

варіанти відповідей

Гострий пієлонефрит

Гострий гломерулонефрит

Гострий некротичний нефроз

Хронічна ниркова недостатність

Хронічний пієлонефрит

Запитання 59

При мікроскопічному дослідженні нирок померлої від ниркової недостатності жінки 36 років, в клубочках виявлено проліферацію нефротелію капсули, подоцитів та макрофагів з утворенням “півмісяців”, некроз капілярних петель, фібринові тромби в їх просвітах, а також склероз та гіаліноз клубочків, атрофію канальців та фіброз строми нирок. Ваш діагноз.

варіанти відповідей

Мембранозна нефропатія

Підгострий гломерулонефрит

Фокальний сегментарний склероз

Гострий гломерулонефрит

Хронічний гломерулонефрит

Запитання 60

У хворого з кровотечею розвинулась гостра ниркова недостатність, що спричинила смерть. На аутопсії макроскопічно: нирки збільшені з широким блідо-рожевим корковим шаром, різко відмежованим від темно-червоних пірамід. Мікроскопічно: відсутність ядер епітелію звитих канальців, тубулорексіс, венозний застій, ядра клітин судинних клубочків та прямих канальців збережені. Яка патологія нирок розвилась у хворого?

варіанти відповідей

Нефролітіаз

Пієлонефрит

Амілоїдоз нирок

Гломерулонефрит

Некронефроз

Запитання 61

Чоловік 33-х років помер від уремії. На розтині виявлені збільшені нирки вагою 500г кожна, що складаються з безлічі порожнин діаметром 0,5--2см, заповнених світложовтою прозорою рідиною. Мисочки і сечоводи без особливостей. Про яке захворювання нирок, що зумовило уремію йде мова?

варіанти відповідей

Двохстороній полікістоз нирок

Швидкопрогресуючий гломерулонефрит

Туберкульоз нирок

Хронічний пієлонефрит

Пухлина нирок

Запитання 62

При мікроскопічному дослідженні нирок виявлений некроз епітелія звивистих канальців, тубулорексис, набряк строми, ішемія коркового шару і повнокрів’я мозкового. Назвіть цей патологічний процес.

варіанти відповідей

Пієлонефрит

Полікистоз

Некротичний нефроз

Сечокам’яна хвороба

Гломерулонефрит

Запитання 63

На секції виявлено значне збільшення об’єму правої нирки. На розрізі в ній міститься камінь. Просвіт ниркової миски розтягнутий сечею, яка накопичується. Паренхіма нирки різко потоншана. Який з діагнозів є найбільш вірним?

варіанти відповідей

Кіста нирки

Пухлина нирки

Пієлектазія

Гідронефроз.

Гідроуретронефроз.

Запитання 64

Хворий на фіброзно-кавернозний туберкульоз помер при зростаючих явищах ниркової недостатності. На розтині – запах сечі, гіпертрофія лівого шлуночка, фібринозний перикардит, фібринозно-геморагічний ентероколіт. Нирки дещо зменшені в розмірах, дуже щільні, з множинними втягненнями. Гістологічно на препаратах, забарвлених Конто-рот - рожеві маси у клубочках та стінках судин, загибель і атрофія більшості нефронів, нефросклероз. Дайте характеристику нирки при даній патології.

варіанти відповідей

Атеросклеротично зморщені нирки

Пієлонефритично зморщені нирки

Вторинно зморщені нирки

Первинно зморщені нирки

Амілоїдно зморщені нирки

Запитання 65

В результаті гострої ниркової недостатності у хворого виникла поліурія. Яка добова кількість сечі відповідає даному симптому?

варіанти відповідей

1000-1500 мл

100-500 мл

50-100 мл

500-1000 мл

Правильної відповіді немає

Запитання 66

На аутопсії померлої, яка тривалий час хворіла цистітом і дискінезією сечоводів, виявлено морфологічні ознаки уремії. Нирка була нерівномірно рубцево-зморщена. У просвіті мисок містилися дрібні уратні камені і пісок. Гістологічно виявлено “щитовидну нирку”, вогнища інтерстиційного запалення. Який із нижчеперерахованих діагнозів є найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Амілоїдно зморщена нирка

Хронічний пієлонефрит

Гострий пієлонефрит

Атеросклеротично зморщена нирка

Первинно зморщена нирка

Запитання 67

На розтині прозектор знайшов зміни в нирках: щільність, блідість, корковий шар містить жовті плями. При гістологічному дослідженні - розростання мезангіоцитів і розширювання мезангію, клітинна інфільтрація інтерстицію нирок Про яке захворювання нирок йде мова?

варіанти відповідей

Підгострий гломерулонефрит

Мезангіокапілярний гломерулонефрит

Фібропластичний гломерулонефрит

Інтерстеційний нефрит

Мезангіопроліферативний гломерулонефрит

Запитання 68

Хворий на фіброзно-кавернозний туберкульоз легень помер від хронічної

легенево-серцевої недостатності. Протягом останніх місяців спостерігалась виражена протеїнурія. На розтині: нирки збільшені, щільні, восковидні. Які зміни в нирках при цій формі туберкульозу могли викликати протеїнурію?

варіанти відповідей

Туберкульоз нирок.

Гломерулонефрит.

Амілоїдоз нирок.

Нефролітіаз.

Некротичний нефроз.

Запитання 69

При гістологічному дослідженні стінки аорти виявлена велика кількість ксантомних клітин, які розташовані переважно в інтимі. Для якого захворювання характерна така картина?

варіанти відповідей

Сифілітичний мезоартрит

Гіпертонічна хвороба

Нодозний періартеріїт

Атеросклероз

Неспецифічний аортоартереїт

Запитання 70

У жінки 54 років з'явилася значна деформація суглобів пальців рук і стоп. Гістологічно: навколосуглобова сполучна тканина з явищами мукоїдного набухання, ділянками фібриноїдного некрозу, скупченнями макрофагів, склерозом; у синовіальній оболонці - набряклі ворсинки, з ознаками мукоїдного і фібриноїдного набрякання, в суглобовій порожнині зустрічаються одиничні "рисові тільця". Діагностуйте захворювання.

варіанти відповідей

Хвороба Бехтерева

Подагра

Гематогенний туберкульоз

Ревматизм

Ревматоїдний артрит

Запитання 71

У жінки 47 років скарги на звичний підвивих і вивих міжфалангових і пястно-фалангових суглобів, ульнарну девіацію. При мікроскопічному дослідженні виявлено розростання ворсин синовіальної оболонки, руйнування хряща, формування панусу. Про яке захворювання йдеться?

варіанти відповідей

Ревматоїдний артрит

Остеоартроз

Системний червоний вовчак

Остеомієліт

Ревматичний артрит

Запитання 72

При гістологічному дослідженні біоптату з ураженої ділянки шкіри виявлені трохи виражена атрофія епідермісу, в дермі - гіаліноз колагенових волокон, мізерні периваскулярні лімфоцитарні інфільтрати. У прилеглих скелетних м'язах – виражений інтерстиційний набряк, втрата поперечної посмугованності, дрібновогнищеві некрози з петрифікацією. Діагностуйте виявлене захворювання.

варіанти відповідей

Ревматизм

Дерматоміозит

Вузликовий періартеріїт

Системний червоний вовчак

Склеродермія

Запитання 73

На розтині померлої дівчини 19 років виявлений бородавчастий ендокардит всіх клапанів, осередкові крововиливи під ендокардом, виразковий стоматит, виразки стравоходу, пневмонія, нефрит, гіперплазія селезінки з периваскулярним склерозом, васкуліт і некроз в області зорового горба, численні фурункули. Яке захворювання найймовірніше?

варіанти відповідей

Гіпертонічна хвороба

Септичний ендокардит

Системний червоний вовчак

Ревматизм

Ішемічна хвороба серця

Запитання 74

На розтині хворого 25 років, померлою від уремії, нирки збільшені, строкаті, з вогнищами крововиливів. Патогістологічно виявляються гематоксилинові тільця, капілярні мембрани клубочків у вигляді дротяних петель, гіалінові тромби і вогнища фібриноїдного некрозу, в судинах селезінки - “цибулинний” склероз. Який найбільш вірогідний діагноз?

варіанти відповідей

Системна склеродермія

Вузликовий періартеріїт

Ревматоїдний артрит

Системний червоний вовчак

Ревматичний артрит

Запитання 75

У померлого 58 років на розтині мітральний клапан деформований, потовщений, змикається не до кінця. Мікроскопічно: вогнища колагенових волокон еозінофільні, дають позитивну реакцію на фібрин. Найвірогідніше це:

варіанти відповідей

Амілоїдоз

Мукоїдне набухання

Фібрінозне запалення

Гіаліноз

Фібриноїдне набухання

Запитання 76

На розтині жінки 23 років, померлій при явищах нирковій недостатності, виявлений висип на шкірі обличчя у вигляду “червоного метелика”, на мітральному клапані - дрібні, до 0.2см червоно-рожеві бородавчасті накладення, в нирках – вогнища фібриноїдного некрозу в клубочках, потовщення базальних мембран капілярів клубочків у вигляді “дротяних

петель”, гематоксилінові тельця, каріорексис. Вкажіть захворювання.

варіанти відповідей

Системний червоний вовчак

Ревматизм

Ревматоїдний артрит

Вузликовий периартеріїт

Системна склеродермія

Запитання 77

На розтині померлого з мітральною вадою серця виявлена збільшена в розмірі печінка строкатого виду, з малюнком мускатного горіха на розрізі. Назвіть даний вид розладу кровообігу:

варіанти відповідей

Недокрів'я

Загальне венозне повнокрів'я

Загальне артеріальне повнокрів'я

Крововилив

Кровотеча

Запитання 78

На розтині хворого 65 років, що помер від хронічної серцевої недостатності внаслідок ревматичної вади серця, легені бурого кольору, збільшені у розмірах, ущільнені. Назвіть патологічний процес у легенях?

варіанти відповідей

Хронічна емфізема

Сотові легені

Бура індурація легень

Мускатні легені

Хронічний бронхіт

Запитання 79

При гістологічному дослідженні діагностичної біопсії лівого вушка серця виявлено ревматичну гранулему, яка побудована із вогнища фібриноїдного некрозу, навколо якого розміщені базофільні макрофаги, лімфоцити, фібробласти і поодинокі плазмоцити. Вкажіть ймовірний тип імунопатологічної реакції:

варіанти відповідей

Гіперчутливість негайного типу

Вроджений імунодефіцит

Набутий імунодефіцит

Гіперчутливість сповільненого типу

Нормергічний тип

Запитання 80

У чоловіка, що за життя страждав на мітральний стеноз, під час розтину виявлені ущільнені легені бурого кольору. Про який патологічний процес в легенях йде мова?

варіанти відповідей

Гемохроматоз

Гемомеланоз

Жовтяниця

Ліпофусциноз

Гемосидероз

Запитання 81

Дистрофічні зміни серцевого м’язу супроводжуються розширенням порожнин серця, зниженням сили серцевих скорочень, збільшується об’єм крові, що залишається під час систоли в порожнині серця, переповнюються вени. Все це відповідає картині:

варіанти відповідей

Міогенної дилатації

Тоногенної дилатації

Аварійної стадії гіпертрофії міокарда

Тампонади серця

Стадії кардіосклерозу

Запитання 82

На розтині померлого 34 років від ревматизму - поверхня епікарду ворсиста, покрита плівками сірого кольору, що легко відділяються. Після їх відділення визначається набрякла повнокровна поверхня епікарду. Ваш діагноз:

варіанти відповідей

Катаральний перикардит

Фібринозний перикардит

Геморагічний перикардит

Гнійний перикардит

Проліферативний перикардит

Запитання 83

Хворий 70-ти років помер від гострої коронарної недостатності. За життя відзначалась припухлість, деформація і біль колінних суглобів. При патоморфологічному дослідженні деформованих суглобів і синовіальних оболонок виявлено: гіперемія оболонок з множинними периваскулярними запальними інфильтратами з лімфоцитів, плазмоцитів,макрофагів. Скупчення фібрину, який організується, покривають ділянки синовіальної оболонки і визначаються в суглобовій рідині у вигляді рисових зерен. Ваш діагноз.

варіанти відповідей

Вузликовий периартеріїт

Деформуючий артроз

Анкилозируючий спондилоартрит

Туберкульозний артрит

Ревматоїдний артрит

Запитання 84

На розтині трупа жінки 63 років, яка страждала на ревматизм і комбіновану мітральну ваду серця, виявлено, що стулки мітрального клапана різко потовщені, зрощені між собою, кам’янистої щільності, визначається хруст при їх розрізанні. Який патологічний процес зумовив кам’янисту щільність клапану серця?

варіанти відповідей

Дистрофічне звапніння

Метастатичні звапніння

Амілоідоз

Фібриноїд

Метаболічне звапніння

Запитання 85

На розтині жінки 27 років, померлої від хронічної ниркової недостатності, виявлені множинні рубці і інфаркти в селезінці, нирках. При мікроскопічному дослідженні виявлені зміни в артеріях середнього і дрібного калібру, які характеризувалися склерозом стінок, помірною проліферацією ендотелію і вираженою периваскулярною лімфогістицитарню інфільтрацією. На яке захворювання страждав хворий?

варіанти відповідей

Атеросклерозом

Вузловим периартеріїтом

Вісцелярним сифілісом

Гіпертонічною хворобою

Хворобою Морфана

Запитання 86

При розтині трупа жінки 40 років, померлій при явищах уремії, виявлені збільшені строкаті нирки, в нирках - потовщення капілярних мембран клубочків у вигляді “дротяних петель”, вогнища фібриноїдного некрозу їх стінок і гіалінові тромби в просвітах, в ядрах – гематоксилінові тільця; у серці - ендокардит Лібмана-Сакса. Яке ураження нирок найімовірніше?

варіанти відповідей

Холерний гломерулонефрит

Ревматичний гломерулонефрит

Вовчаковий нефрит

Термінальний гломерулонефрит

Склеротична нирка

Запитання 87

У хворого після переохолодження розвинулася деформація суглобів, хворобливість і обмеженість рухів в суглобах пальців; поряд з суглобами з'явилися маленькі щільні вузлики. При біопсії у вузликах виявлені вогнища фіриноїдного некрозу, оточені гістіоцитами. Ваш діагноз:

варіанти відповідей

Ревматизм

Дерматоміозит

Подагра

Деформуючий артроз

Ревматоїдний артрит

Запитання 88

У Чоловiк 44-х рокiв з iнфарктом мiокарда, помер вiд лiвошлуночкової недостатностi. На аутопсiї: набряк легень, дрiбнокраплиннi крововиливи у серозних та слизових оболонках. Мiкроскопiчно: дистрофiчнi та некробiотичнi змiни епiтелiюпроксимальних канальцiв нирок, у печiнцi - центролобулярнi крововиливи та осередки некрозу. Який з видiв порушення кровообiгу найбiльш вiрогiдний?

варіанти відповідей

Хронiчне недокрiв’я

Артерiальна гiперемiя

Хронiчне загальне венозне повнокров’я

Гостре недокрiв’я

Гостре загальне венозне повнокров’я

Запитання 89

Хворий 70 років, який страждав цукровим діабетом та переніс інфаркт міокарда, помер при явищах прогресуючої серцево-судинної недостатності. На розтині – цианотична індурація селезінки та нирок, бура індурація легень та мускатна печінка. Який вид порушення кровообігу обумовив зміни внутрішніх органів?

варіанти відповідей

Загальна гостра венозна гіперемія

Місцева хронічна венозна гіперемія

Загальна хронічна венозна гіперемія

Загальна артеріальна гіперемія після анемії

Артеріальна ішемія в резульаті перерозподілу крові

Запитання 90

Хворий, який страждав ішемічною хворобою серця і переніс повторний інфаркт міокарда, помер при явищах прогресуючої серцево-судинної недостатності. На розтині виявлена збільшена щільна селезінка, темно-вишневого кольору на розрізі. При мікроскопічному дослідженні органа встановлені склероз пульпи і атрофія фолікулів. Яким терміном визначають зміни селезінки?

варіанти відповідей

Правильна відповідь відсутня

“Сагова” селезінка

“Сальна” селезінка

Порфирова селезінка

Септична селезінка

Запитання 91

При дослiдженнi сироватки кровi хворого виявлене пiдвищення рiвня

аланiнамiнотрансферази (АЛТ) та аспартатамiнотрансферази (АСТ). Якi змiни на клiтинному рiвнi можуть призвести до подiбної ситуацiї?

варіанти відповідей

Порушення ферментних систем клiтин

Руйнування клiтин

Руйнування генетичного апарату клiтин

Порушення функцiї енергозабезпечення клiтин

Порушення мiжклiтинних взаємовiдношень

Запитання 92

Під час гістологічного дослідження стулок мітрального клапана серця жінки 30 років було встановлено, що ендотеліальні клітини осередкового десквамовані, в цих ділянках на поверхні стулки розташовуються дрібні тромботичні нашарування, сполучна тканина стулки - з ділянками склерозу і васкуляризації. Діагностуйте вид клапанного ендокардиту.

варіанти відповідей

Поліпозно-виразковий

Гострий бородавчастий

Поворотно-бородавчастий

Фібропластичний

Дифузний

Запитання 93

На розтині виявлено: на зовнішній поверхні аортального клапана крупні (1-2см)

буро-червоні, такі, що легко кришаться накладення, що прикривають виразкові дефекти. Про яке захворюванні можна думати?

варіанти відповідей

Гострий бородавчастий ендокардит

Дифузний ендокардит

Поліпозно-виразковий ендокардит

Поворотно-бородавчастий ендокардит

Фібропластичний ендокардит

Запитання 94

При гістологічному дослідженні стулки мітрального клапана серця виявлено мукоїдне набухання, пошкодження ендотелію, утворення по замикаючому краю фібринових тромбів. Яка форма ревматичного ендокардиту спостерігається?

варіанти відповідей

Дифузний ендокардит

Фібропластичний ендокардит

Поліпозно-виразковий ендокардит

Гострий бородавчастий ендокардит

Поворотно-бородавчастий ендокардит

Запитання 95

Хворий 50 років впродовж багатьох років страждав ревматичним пороком серця. При загостренні захворювання розвинулася геміплегія і наступила смерть. Гістологічно в клапані мітрального клапана виявлений виражений склероз, осередкові клітинні інфільтрати, фібринові накладення. Для якої форми ендокардиту характерні виявлені зміни?

варіанти відповідей

Гострого бородавчастого

Фібропластичного

Дифузного

Виразково-поліпозного

Поворотно-бородавчастий

Запитання 96

У хворої 24 років, що страждала ревматизмом, клінічно діагностований стеноз

мітрального клапана. Останніми роками часті епізоди серцево-судинної недостатності, майже постійний кашель з іржавою мокротою Назвіть можливі зміни в легенях у даного хворого.

варіанти відповідей

Буре ущільнення легенів

Бронхоектази

Ателектаз легенів

Емфізема легенів

Пневмосклероз

Запитання 97

На розтині трупа виявлені морфологічні прояви стенозу лівого атріовентрикулярного отвору, недостатність мітрального клапану. Гістологічно в міокарді - осередковий кардіосклероз, наявність квітучих гранульом Ашофф-Талалаєва. Який з перерахованих нижче діагнозів найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Вузликовий періартеріїт

Ревматизм

Дерматоміозит

Системний червоний вовчак

Склеродермія

Запитання 98

У дитини 7 років на шкірі розгинальних поверхонь ліктьових і колінних суглобів з'явилися щільні, безболісні вузлики розміром 1-2мм. У біоптаті вузликів - крупні вогнища фібриноїдного некрозу сполучної тканини з лімфоцитами і макрофагами по периферії. Вкажіть захворювання, при якому спостерігаються такі вузлики?

варіанти відповідей

Вузликовий періартеріїт

Ревматоїдний артрит

Ревматизм

Системний червоний вовчак

Склеродермія

Запитання 99

У хворого, померлого від серцевої недостатності, при патоморфологічному дослідженні виявлено: стулки мітрального клапана деформовані, потовщені, зрослися по краях; у сполучній тканині міокарду - дифузно розташовані вузлики, які складаються з ділянок фібриноїдного некрозу, навколо яких, - скупчення макрофагів, що нагадують гігантські багатоядерні клітки. Вогнища оточені лімфоцитами і одиничними плазматичними клітинами. Яка з перерахованих гранулем має місце у даного хворого?

варіанти відповідей

Сифілітична

Актиномікотична

Туберкульозна

Ревматична

Лепрозна

Запитання 100

На розтині хворого 25 років, померлою від уремії, нирки збільшені, строкаті, з вогнищами крововиливів. Патогістологічно виявляються гематоксилинові тільця, капілярні мембрани клубочків у вигляді дротяних петель, гіалінові тромби і вогнища фібриноїдного некрозу, в судинах селезінки - “цибулинний” склероз. Який найбільш вірогідний діагноз?

варіанти відповідей

Ревматоїдний артрит

Ревматичний артрит

Вузликовий періартеріїт

Системна склеродермія

Системний червоний вовчак

Запитання 101

При гістологічному дослідженні вушка серця у хворого стенозом мітрального клапана виявлені гранулеми Ашоффа-Талалаєва. Вкажіть генез вади серця.

варіанти відповідей

Ревматичний

Сифілітичний

Септичний

Природжений

Атеросклерозний

Запитання 102

У хворого 27 років сформований ревматичний порок серця. У клініку поступила з скаргами на задишку, набряки на ногах, асцит, збільшення печінки. Смерть наступила від хронічної серцевої недостатності. На розтині діагностований мітральний стеноз. Який з чинників морфогенезу найбільш можливий?

варіанти відповідей

Вкорочення сухожильних ниток

Зрощення стулок між собою

Наявність дрібних тромбів на поверхні клапана

Склероз і укорочення стулок

Склероз і потовщення стулок

Запитання 103

У хворого з високим титром антинуклеарних антитіл смерть наступила від наростаючої ниркової недостатності. При патологоанатомічному дослідженні виявлений мезангіопроліферативний гломерулонефрит, абактеріальний бородавчастий ендокардит, в селезінці периартериальный цибулинний склероз, в шкірі – продуктивно-проліферативний васкуліт. Ваш діагноз.

варіанти відповідей

Вузликовий периартеріїт

Ревматизм

Системний червоний вовчак

Дерматоміозіт

Нефротичний синдром

Запитання 104

Під час гістологічного дослідження стулок мітрального клапана серця жінки 30 років було встановлено, що ендотеліальні клітини осередкового десквамовані, в цих ділянках на поверхні стулки розташовуються дрібні тромботичні нашарування, сполучна тканина стулки - з ділянками склерозу і васкуляризації. Діагностуйте вид клапанного ендокардиту.

варіанти відповідей

Фібропластичний

Дифузний

Поліпозно-виразковий

Поворотно-бородавчастий

Гострий бородавчастий

Запитання 105

У померлого вiд хронiчної серцево- судинної недостатностi на розтинi виявлене "тигрове серце". З боку ендокарду помiтна жовтувато-бiла посмугованiсть; мiокард тьмяний, глинисто-жовтий. Який процес зумовив дану патологiю?

варіанти відповідей

Вуглеводна дистрофiя

Амiлоїдоз

Жирова судинно-стромальна дистрофiя

Гiалiново-краплинна дистрофiя

Жирова паренхiматозна дистрофiя

Запитання 106

При гістологічному дослідженні стулки аортального клапана серця виявлено мукоїдне набухання, десквамацію ендотелію, відкладання по краю фібринових тромбів. Назвіть форму ревматичного ендокардиту?

варіанти відповідей

Гострий бородавчастий ендокардит

Дифузний ендокардит

Поворотно-бородавчастий ендокардит

Фібропластичний ендокардит

Поліпозно-виразковий ендокардит

Запитання 107

На розтинi тiла хворого, що помер вiд серцевої недостатностi, в iнтимi аорти i коронарних судин виявленi жовтого кольору плями i смуги, що вибухають над поверхнею iнтими сiрувато-жовтуватi бляшки, а також вогнищеве виразкування даних бляшок з наявнiстю крововиливiв, тромбозiв i вогнищ звапнування. Для якого захворювання характернi вказанi змiни судин?

варіанти відповідей

Розшаровуюча аневризма аорти

Атеросклероз аорти

Гiпертонiчна хвороба

Вузликовий перiартерiїт

Сифiлiтичний мезаортит

Запитання 108

На розтині померлої дівчини 19 років виявлений бородавчастий ендокардит всіх клапанів, субендокардіальні крововиливи, багато чисельні виразки на слизовій оболонці порожнини рота, вовчаковий нефрит, гіперплазія селезінки з периваскулярним склерозом. Ваш діагноз?

варіанти відповідей

Гіпертонічна хвороба

Ревматизм

Системний червоний вовчак

Септичний ендокардит

Ішемічна хвороба серця

Запитання 109

Хворий 50 років впродовж багатьох років страждав ревматичною вадою серця.

Гістологічно в клапані мітрального клапана виявлений виражений склероз, осередкові клітинні інфільтрати, фібринові накладення. Для якої форми ендокардиту характерні виявлені зміни?

варіанти відповідей

Дифузного

Гострого бородавчастого

Фібропластичного

Поворотно-бородавчастого

Виразково-поліпозного

Запитання 110

У хворої 24 років, що страждала ревматизмом, клінічно діагностований стеноз мітрального клапана. Останніми роками часті епізоди серцево-судинної недостатності, майже постійний кашель з іржавою мокротою Назвіть можливі зміни в легенях у даного хворого.

варіанти відповідей

Емфізема легенів

Бронхоектази

Пневмосклероз

Ателектаз легенів

Буре ущільнення легенів

Запитання 111

На розтині трупа виявлені морфологічні прояви стенозу і недостатністі лівого атріовентрикулярного отвору. Гістологічно в міокарді - осередковий кардіосклероз, наявність квітучих гранульом Ашофф-Талалаєва. Який з перерахованих нижче діагнозів найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Ревматизм

Склеродермія

Вузликовий періартеріїт

Системний червоний вовчак

Дерматоміозит

Запитання 112

Хворий 58-ми рокiв помер вiд прогресуючої серцевої недостатностi. На розтинi: серце розширене у поперечнику, мляве, м’яз на розрiзi нерiвномiрного кровонаповнення, пiстрявий. При гiстологiчному дослiдженнi: у мiокардi повнокров’я, у стромi лiмфогiстiоцитарнi iнфiльтрати, що розсувають кардiомiоцити. Виявленi морфологiчнi змiни свiдчать про:

варіанти відповідей

Кардiосклероз

Негнiйний промiжний мiокардит

Iнфаркт міокарда

Венозне повнокров’я

Жирову дистрофiю мiокарда

Запитання 113

У хворого, померлого від серцевої недостатності, при патоморфологічному дослідженні виявлено: стулки мітрального клапана деформовані, потовщені, зрослися по краях; у сполучній тканині міокарду - дифузно розташовані вузлики, які складаються з ділянок фібриноїдного некрозу, навколо яких, - скупчення макрофагів, що нагадують гігантські багатоядерні клітки. Вогнища оточені лімфоцитами і одиничними плазматичними клітинами. Яка з перерахованих гранулем має місце у даного хворого?

варіанти відповідей

Туберкульозна

Актиномікотична

Ревматична

Лепрозна

Сифілітична

Запитання 114

На розтині хворого 25 років, померлою від уремії, нирки збільшені, строкаті, з вогнищами крововиливів. Патогістологічно виявляються гематоксилинові тільця, капілярні мембрани клубочків у вигляді дротяних петель, гіалінові тромби і вогнища фібриноїдного некрозу, в судинах селезінки - “цибулинний” склероз. Який найбільш вірогідний діагноз?

варіанти відповідей

Вузликовий періартеріїт

Ревматичний артрит

Системна склеродермія

Системний червоний вовчак

Ревматоїдний артрит

Запитання 115

При гiстологiчному дослiдженнi органiв i тканин померлої вiд ниркової недостатностi молодої жiнки, у якої прижиттєво виявлявся високий титр антинуклеарних антитiл, виявленi поширенi фiбриноїднi змiни в стiнках судин. Вiдмiчається ядерна патологiя з вакуолiзацiєю ядер, карiорексисом, утворенням гематоксилiнових тiлець. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

варіанти відповідей

Гiпертонiчна хвороба

Облiтеруючий ендартерiїт

Атеросклероз

Вузликовий перiартерiїт

Системний червоний вовчак

Запитання 116

У чоловiка 58-ми рокiв, померлого при наростаючих явищах хронiчної серцевої

недостатностi, дiагностовано ревматичний гранульоматозний мiокардит. Мiкроскопiчно в мiокардi спостерiгаються гранульоми, що складаються з макрофагiв з гiперхромними ядрами та свiтлою цитоплазмою, в центрi - осередок некрозу. Який характер має некроз в серединi гранульоми?

варіанти відповідей

Фiбриноїдний

Колiквацiйний

Казеозний

Ценкеровський

Жировий

Запитання 117

При гiстологiчному дослiдженнi органiв i тканин померлої вiд ниркової недостатностi молодої жiнки, у якої прижиттєво виявлявся високий титр антинуклеарних антитiл, виявленi поширенi фiбриноїднi змiни в стiнках судин. Вiдмiчається ядерна патологiя з вакуолiзацiєюядер, карiорексисом, утворенням гематоксилiнових тiлець. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

варіанти відповідей

Вузликовий перiартерiїт

Системний червоний вовчак

Гiпертонiчна хвороба

Облiтеруючий ендартерiїт

Атеросклероз

Запитання 118

При розтині трупа жінки 40 років, померлій при явищах уремії, виявлені збільшені строкаті нирки, в нирках - потовщення капілярних мембран клубочків у вигляді “дротяних петель”, вогнища фібриноїдного некрозу їх стінок і гіалінові тромби в просвітах, в ядрах – гематоксилінові тільця; у серці - ендокардит Лібмана-Сакса. Яке ураження нирок найімовірніше?

варіанти відповідей

Ревматичний гломерулонефрит

Термінальний гломерулонефрит

Вовчаковий нефрит

Склеротична нирка

Холерний гломерулонефрит

Запитання 119

На розтині жінки 27 років, померлої від хронічної ниркової недостатності, виявлені множинні рубці і інфаркти в селезінці, нирках. При мікроскопічному дослідженні виявлені зміни в артеріях середнього і дрібного калібру, які характеризувалися склерозом стінок, помірною проліферацією ендотелію і вираженою периваскулярною лімфогістицитарню інфільтрацією. На яке захворювання страждав хворий?

варіанти відповідей

Вісцелярним сифілісом

Атеросклерозом

Гіпертонічною хворобою

Вузловим периартеріїтом

Хворобою Морфана

Запитання 120

На розтині жінки 23 років, померлій при явищах нирковій недостатності, виявлений на шкірі особи “червоний метелик”, на мітральному клапані - дрібні, до 0.2 см червонувато-рожеві бородавчасті накладення, в нирках – вогнища фібриноїдного некрозу в клубочках, потовщення базальних мембран капілярів клубочків у вигляді “дротяних петель”, гематоксилінові тельця, каріорексис. Вкажіть захворювання.

варіанти відповідей

Вузликовий периартеріїт

Ревматизм

Ревматоїдний артрит

Системна склеродермія

Системний червоний вовчак

Запитання 121

У жінки 54 років з'явилася значна деформація суглобів пальців рук і стоп. Гістологічно: навколосуглобова сполучна тканина з явищами мукоїдного набухання, ділянками фібриноїдного некрозу, скупченнями макрофагів, склерозом; у синовіальній оболонці - набряклі ворсинки, з ознаками мукоїдного і фібриноїдного набрякання, в суглобовій порожнині зустрічаються одиничні "рисові тільця". Діагностуйте захворювання.

варіанти відповідей

Ревматоїдний артрит

Ревматизм

Хвороба Бехтерева

Гематогенний туберкульоз

Подагра

Запитання 122

При гiстологiчному дослiдженнi органiв i тканин померлої вiд ниркової недостатностi молодої жiнки, у якої прижиттєво виявлявся високий титр антинуклеарних антитiл, виявленi поширенi фiбриноїднi змiни в стiнках судин. Вiдмiчається ядерна патологiя з вакуолiзацiєюядер, карiорексисом, утворенням гематоксилiнових тiлець. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

варіанти відповідей

Атеросклероз

Системний червоний вовчак

Гiпертонiчна хвороба

Облiтеруючий ендартерiїт

Вузликовий перiартерiїт

Запитання 123

При гістологічному дослідженні біоптату з ураженої ділянки шкіри виявлена помірно виражена атрофія епідермісу, в дермі - гіаліноз колагенових волокон, дрібні периваскулярні лімфоцитарні інфільтрати. У прилеглих скелетних м'язах –набряк інтерстицію, втрата поперечної посмугованності, поодинокі петрифіковані некрози. Ваш діагноз?

варіанти відповідей

Ревматизм

Системний червоний вовчак

Дерматоміозит

Склеродермія

Вузликовий періартеріїт

Запитання 124

На розтинi тiла хворого 43-х рокiв, померлого вiд ревматизму, поверхня епiкарду ворсиста, покрита плiвками сiрого кольору, що легко вiддiляються. Пiсля їх вiддiлення визначається набрякла повнокровна поверхня епiкарду. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

варіанти відповідей

Пролiферативний перикардит

Гнiйний перикардит

Геморагiчний перикардит

Правильна відповідь відсутня

Катаральний перикардит

Запитання 125

Під час розтину в міокарді макроскопічно виявлено крупновогнищеву щільну ділянку сірого кольору, що гістологічно складається із грубоволокнистої сполучної тканини, оточену гіпертрофованими м’язевими волокнами. Які зміни виникли у серці?

варіанти відповідей

Ішемічна стадія інфаркту міокарду

Дрібновогнищевий дифузний кардіосклероз

Некротична стадія інфаркту міокарда

Міокардит

Постінфарктний крупновогнищевий кардіосклероз

Запитання 126

У чоловiка 48-ми рокiв виявлено порушення периферичного кровообiгу з обмеженням припливу артерiальної кровi, при цьому має мiсце зблiднення даної дiлянки, зниження мiсцевої температури. Це порушення називається:

варіанти відповідей

Iшемiя

Реперфузiйний синдром

Сладж

Венозна гiперемiя

Стаз

Запитання 127

При гістологічному дослідженні стінки ниркової артерії виявлена велика кількість ксантомних клітин, які розташовані переважно в інтимі. Для якого захворювання можлива така картина?

варіанти відповідей

Неспецифічний артеріїт

Атеросклероз

Сифілітичний мезоартеріїт

Гіпертонічна хвороба

Нодозний періартеріїт

Запитання 128

При розтині чоловіка 70 років, померлого від серцево-судинної недостатності, який страждав стенокардією напруги та ожирінням, виявлено гіпертрофію лівого шлуночку серця з дрібновогнещевим кардіосклерозом, в інтимі аорти жовто-білі бляшки з дрібнозернистими масами в центрі, які заглиблюються в товщу стінки. Який патологічний процес в аорті?

варіанти відповідей

Артеріолосклероз

Ліпосклероз

Атероматоз

Ліпоїдоз

Кальциноз

Запитання 129

Хворий 60 років, що страждав на атеросклероз, госпіталізований до хірургічного відділення з приводу розлитого гнійного перитоніту. Під час операції діагностовано тромбоз брижових артерій. Яка найбільш імовірна причина перитоніту?

варіанти відповідей

Ішемія компресійна

Ішемічний інфаркт

Стаз

Геморагічний інфаркт

Ішемія ангіоспастична

Запитання 130

Хворий 70 років, який страждав цукровим діабетом ІІ типу та атеросклероз вінцевих артерій, помер при явищах прогресуючої серцево-судинної недостатності. На розтині – цианотична індурація селезінки та нирок, бура індурація легень та мускатна печінка. Який вид порушення кровообігу обумовив зміни внутрішніх органів?

варіанти відповідей

Загальна артеріальна гіперемія після анемії

Загальна гостра венозна гіперемія

Артеріальна ішемія в резульаті перерозподілу крові

Місцева хронічна венозна гіперемія

Загальна хронічна венозна гіперемія

Запитання 131

Хвора 70 років прооперована з приводу “гострого живота”. Під час операції виявлено близько 80 см клубової кишки чорного кольору, очеревина тьмяна, просвіт верхньої брижової артерії обтурований атероматозною бляшкою. Який процес розвинувся в кишці?

варіанти відповідей

Гангрена

Пролежень

Білий інфаркт із геморагічним вінчиком

Коагуляційний некроз

Білий інфаркт

Запитання 132

У 60-річної померлої, яка протягом тривалого часу хворіла на гіпертонічну хворобу, на розтині нирки значно зменшені (вага обох нирок 80г), поверхня дрібнозерниста, на розрізі кора рівномірно потоньшена. Як можна назвати зміни в нирках?

варіанти відповідей

Амілоїдно-зморщені нирки

Первинно - зморщені нирки

Диабетичний нефросклероз

Вторинно- зморщені нирки

Пієлонефритично-зморщені нирки

Запитання 133

При розтині трупа жінки 69 років, з підвищеною масою тіла, померлою від гострого інфаркту міокарду, в інтимі коронарних артерій виявлені численні білуваті, щільні, виступаючі в просвіт і різко звужуючі його утворення. Для якої стадії атеросклерозу характерні такі зміни?

варіанти відповідей

Атероматозу

Стадія утворення атероматозної виразки

Ліпосклерозу

Атерокальцинозу

Ліпоїдозу

Запитання 134

У померлого, який при житті багато років хворів на атеросклероз, під час розтину знайдено тромбоз лівої середньої мозкової артерії та велике вогнище сірого пом’якшення тканин лівої півкулі мозку. Який патологічний процес розвився в головному мозку

варіанти відповідей

Секвестр

Абсцесс

Волога гангрена

Ішемичний інфаркт

Коагуляційний некроз

Запитання 135

У хворого 75-ти років, який довгий час страждав на атеросклероз церебральних судин, на аутопсії у правій тім’яно-скроневої ділянці головного мозку виявлено вогнище неправильної форми, в’ялої консистенції, сірого кольору. Яка найбільш вірогідна причина

розвитку цього процесу?

варіанти відповідей

Тромбоз правої передньої мозкової артерії

Тромбоз судини м’якої мозкової оболонки

Тромбоз базилярної артерії

Тромбоз правої задньої мозкової артерії

Тромбоз правої середньої мозкової артерії

Запитання 136

При розтинi трупа чоловiка 47-ми рокiв, померлого раптово, в iнтимi черевного вiддiлу аорти знайденi осередки жовтого кольору у виглядi плям та смуг, що не вибухають над поверхнею iнтими. При фарбуваннi суданом III спостерiгається жовтогаряче забарвлення. Для якої стадiї атеросклерозу характернi такi змiни?

варіанти відповідей

Лiпоїдозу

Атерокальцинозу

Стадiя утворення атероматозної виразки

Лiпосклерозу

Атероматозу

Запитання 137

Чоловiк 38-ми рокiв раптово помер. На розтинi: у заднiй стiнцi лiвого шлуночка серця виявлено iнфаркт мiокарда. Якi найбiльш iмовiрнi змiни у будовi мiокардiоцитiв можна побачити у вогнищi iнфаркту мiкроскопiчно?

варіанти відповідей

Звапнування

Карiолiзис

Бiлкова дистрофiя

Жирова дистрофiя

Вуглеводна дистрофiя

Запитання 138

Під час емоційно напруженої роботи раптово помер молодий чоловік. На розтині виявлено нерівномірне кровонаповнення міокарда. Гістохімічно – зниження вмісту глікогену. Електронно мікроскопічно – деструкція мітохондрій, контрактури міофібрил. Вкажіть ймовірний розлад кровообігу?

варіанти відповідей

Вакатна артеріальна гіперемія

Хронічна ішемія

Гостра ішемія

Гостра венозна гіперемія

Ангіоневротична артеріальна гіперемія

Запитання 139

Чоловік 45 років раптово помер внаслідок ангінозного нападу, на розтині у задній стінці лівого шлуночку серця знайдено інфаркт міокарду. Які найбільш вірогідні зміни у будові міокардіоцитів можна побачити у вогнищі інфаркту мікроскопійно?

варіанти відповідей

Білкова дистрофія

Вуглеводна дистрофія

Обвапніння

Відсутність глікогену

Жирова дистрофія

Запитання 140

При дослідженні коронарних артерій серця виявлені атеросклеротичні бляшки з кальцинозом, що закривають просвіт на 1/3. У серцевому м’язі дрібні множинні білуваті прошарки сполучної тканини. Який процес виявили в міокарді?

варіанти відповідей

Тигровое сердце

Міокардит

Постінфарктний кардіосклероз

Інфаркт міокарда

Дифузний кардіосклероз

Запитання 141

У хворого, який тривалий час страждав на переміжну кульгавість, тканини пальців стопи сухі, чорного колоьру, нагадують мумію. На невеликій відстані від почорнілої ділянки розташована двоколірна лінія (червоний колір прилягає до практично незмінених тканин, а біло-жовтий колір - до змінених тканин). Який вид некрозу у даного хворого?

варіанти відповідей

Гангрена

Секвестр

Пролежень

Мацерація

Інфаркт

Запитання 142

У хворого 77 років, що страждав на атеросклероз, з'явилась переміжна кульгавість. З часом ступня набрякла, шкірні покрови чорного кольору, зі зловонним запахом. Назвіть патологічний процес:

варіанти відповідей

Суха гангрена

Волога гангрена

Нома

Коагуляційний некроз

Секвестр

Запитання 143

У померлої жінки, 86 років, яка страждала на церебральну форму атеросклерозу, на розтині виявлено стоншення кори головного мозку. Як називається дана атрофія?

варіанти відповідей

Дисфункціональна.

Від тиску.

Від недостатнього кровопостачання.

Нейротична.

Від дії фізичних та хімічних факторів.

Запитання 144

У хворого злоякісний перебіг гіпертонічної хвороби, що призвів до смерті хворого. Які патоморфологічні зміни в стінках артеріол виникають при такому перебігу захворювання?

варіанти відповідей

Склероз

Амілоїдоз

Гіаліноз

Фібриноїдний некроз

Кальциноз

Запитання 145

У хворого з гіпертонічною хворобою виявлено значне збільшення маси міокарда лівого шлуночка. Це сталося в наслідок:

варіанти відповідей

Збільшення кількості кардіоміоцитів

Розростання сполучної тканини

Жирової інфільтрації міокарда

Затримки води в міокарді

Збільшення об’єму кардіоміоцитів

Запитання 146

У померлої жінки, 92 років, якій прижиттєво діагностована церебральна форма

атеросклерозу, на розтині виявлена стоншення кори головного мозку. Назвіть даний вид атрофії?

варіанти відповідей

Від недостатнього кровопостачання

Дисфункціональна

Від тиску

Від дії фізичних та хімічних факторів

Нейротична

Запитання 147

При розтині чоловіка 50 років, що страждав на первинну артеріальну гіпертензію, у речовині головного мозку виявлена порожнина, стінки якої мають іржавий колір. Що передувало виникненню даних змін?

варіанти відповідей

Ішемічний інфаркт

Гематома

Діапедезні крововиливи

Плазморагія

Абсцес

Запитання 148

Мікроскопічне дослідження вінцевої артерії у померлого 63 років виявило звуження просвіту судини за рахунок щільної бляшки з домішками жиро-білкових комплексів. Назвіть стадію атеросклерозу:

варіанти відповідей

Ліпоїдоз

Виразкування

Ліпосклероз

Атероматоз

Доліпідна

Запитання 149

У хворого 87 років, що багато років страждав на атеросклероз, з'явився біль у правій ступні. При огляді ступня зменшена в розмірі, муміфікована, шкіра суха, дещо зморщена, демаркаційна зона не виражена. Який патологічний процес у ступні діагностовано:

варіанти відповідей

Нома

Секвестр

Волога гангрена

Суха гангрена

Коагуляційний некроз

Запитання 150

У хворого 60 років, який помер від хронічної сердцевої недостатності, під час розтину виявлено деформовані, звужені коронарні артерії. На розрізі інтима судин бугриста, білувата, ламка, кам’янистої щільності. Про яку стадію атеросклероза йде мова?

варіанти відповідей

Виразкування

Атероматоз

Липосклероз

Ліпоїдоз

Атерокальциноз

Запитання 151

Після перенесеного гострого стресу у пацієнтки 37 років періодично відбувається підвищення артеріального тиску до 150/95 мм рт. ст., що супроводжується головним болем, серцебиттям, загальною слабістю. Який механізм лежить в основі гіпертензії у хворої?

варіанти відповідей

Збільшення частоти серцевих скорочень

Зниження хвилинного об’єму крові

Збільшення маси циркулюючої крові

Активація симпатико-адреналової системи

Веноконстрикція

Запитання 152

При розтині тіла жінки 50 років, яка раптово померла, в стінка аорти стоншена, має мішкоподібне випинання. При гістологічному дослідженні цих ділянок виявляються значні ділянки атероматозних виразок. Для якої стадії атеросклерозу характерні такі зміни в аорті?

варіанти відповідей

Атероматозу

Виразкування

Атерокальциноз

Ліпоїдозу

Ліпосклерозу

Запитання 153

Хворий 72 років протягом останніх 15 років страждав ессенціальною артеріальною гіпертензією. Помер від ХНН. Опишить нирки при розтині?

варіанти відповідей

Великі червоні

Великі білі

Маленькі, щільні, дрібнобугристі

Маленькі, щільні, великобугристі

Великі строкаті

Запитання 154

У хворого 64 р. при розтині в правій півкулі головного мозку знайдено великий осередок розм’якшеної сірої речовини, блідо-сірого кольору. В артеріях вілізієвого кола чисельні білувато-жовті потовщення інтими, які різко звужують просвіт. Ваш діагноз?

варіанти відповідей

Геморагічний інфаркт

Набряк мозку

Абсцесс мозку

Ішемічний інсульт

Крововилив

Запитання 155

При розтині тіла жінки 70 років, яка тривалий час хворіла на атеросклероз і померла при явищах декомпенсованої серцевої недостатності, в черевному відділі аорти при макроскопічному дослідженні спостерігаються щільні, овальної форми петрифіковані фіброзні бляшки. Вказати стадію атеросклерозу:

варіанти відповідей

Ліпосклероз

Ліпоїдоз

Атероматоз

Виразкування

Атерокальциноз

Запитання 156

У хворого виявлено «бичаче серце». Це сталося в наслідок:

варіанти відповідей

Збільшення об’єму кардіоміоцитів

Затримки води в міокарді

Розростання сполучної тканини

Збільшення кількості кардіоміоцитів

Жирової інфільтрації міокарда

Запитання 157

При розтині тіла жінки, 79 років яка тривалий час страждала на гіпертонічну хворобу, паталогоанатом виявив, що нирки щільної консистенції, зменшені у розмірах, поверхня їх дрібнозерниста. Це свідчить про:

варіанти відповідей

Гіпоплазію

Атрофію від недостатнього кровопостачання

Атрофію від тиску

Атрофію дисфункціональну

Старечу атрофію

Запитання 158

Хворий 65 років, що довгий час страждав на гіпертонічну хворобу помер від ішемічного інсульту. Які зміни можна виявити в нирках?

варіанти відповідей

Правильна відповідь відсутня

Запальну інфільтрацію строми

Артеріолосклеротичний нефросклероз

Жирову дистрофію нефроцитів

Амілоїдоз нирок

Запитання 159

Хворий 75 років, впродовж 15 років що страждав бронхіальною астмою, ішемічною хворобою серця, підвищенням артеріального тиску протягом останніх 2 років. Встановлена гіпертрофія лівого шлуночку. Яка причина розвитку гіпертрофії лівого шлуночку?

варіанти відповідей

Емфізема легенів

Легенева недостатність

Хронічна ішемія серцевого м'яза

Артеріальна гіпертензія

Бронхіальна астма

Запитання 160

У померлого від гострого трансмурального інфаркту міокарда на розтині на поверхні перикарда виявлено: ниткоподібні відкладення білувато-коричневого кольору, які з’єднували парієтальний та вісцеральний листки перикарда між собою. Вказати різновид запалення в перикарді?

варіанти відповідей

Дифтеритичне запалення

Серозне запалення

Гранульоматозне запалення

Гнійне запалення

Крупозне запалення

Запитання 161

При житті у хворого був діагностований гострий інфаркт міокарда за ЕКГ ознаками. На розтині в порожнині перикарду виявлено: 200мл рідкої крові та 400гр згустків, в задній стінці лівого шлуночка наскрізний дефект довжиною 2 см. Назвіть ускладнення інфаркту міокарду?

варіанти відповідей

Розрив міокарду з тампонадою

Ексудативний перикардит

Геморагічний перикардит

Ідіопаточний міокардит

Панцирне серце

Запитання 162

У хворого на ішемічну хворобу серця внаслідок атеросклерозу коронарних артерій після коронарографії розвинувся тромбоз передньої міжшлуночкової вінцевої артерії. Який механізм в розвитку цього ускладнення є найбільш суттєвим?

варіанти відповідей

Зменшення вмісту антикоагулянтів крові

Пошкодження ендотелію судинної стінки

Сповільнення плину крові

Підвищення концентрації коагулянтів крові

Зниження активності фібринолітичної системи

Запитання 163

При розтині померлого від набряку легень в міокарді знайдено велике вогнище

жовто-сірого кольору, а в коронарній артерії – свіжий тромб. Ваш діагноз:

варіанти відповідей

Кардіоміопатія

Міокардит

Інфаркт міокарда

Амілоїдоз

Кардіосклероз

Запитання 164

У хворого в 8 год. ранку з'явилися болі за грудиною, а за годину в приймальному відділенні за даними ЕКГ діагностований інфаркт міокарду. Через 10 хвилин хворий помер. Яку найбільш достовірну морфологічну ознаку інфаркту міокарду знайдуть при гістологічному дослідженні після розтину трупа?

варіанти відповідей

Розслаблення міофібрил кардіоміоцитів

Некроз міокардіоцитів

Вакуольну дистрофію кардіоміоцитів субендокардіальної зони

Зникнення глікогену в кардіоміоцитах

Жирову інфільтрацію кардіоміоцитів

Запитання 165

При гістологічному дослідженні серця померлого від гострої серцевої недостатності, в міокарді лівого шлуночку виявлена ділянка омертвіння, відмежована від непошкодженої тканини зоною повнокровних судин, дрібних крововиливів і лейкоцитарною інфільтрацією. Який діагноз найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Дифузний ексудативний міокардит

Осередковий ексудативний міокардит

Продуктивний міокардит

Ішемічна дистрофія міокарду

Інфаркт міокарду

Запитання 166

На аутопсії померлого, у якого за життя мали місце ознаки хронічної сердечній

недостатності, виявили, що ділянка стінки лівого шлуночку серця стоншений, вибухає назовні, порожнина, що утворилася, заповнена тромботическими масами. Мікроскопічно встановлено, що в цій ділянці стінка представлена рубцевою тканиною, в іншому міокарді ознаки гіпертрофії і паренхіматозній дистрофії кардіоміоцитів, дифузний мелкоочаговый кардіосклероз. Як класифікувати патологоанатомічні зміни в серці?

варіанти відповідей

Хронічна аневризма серця

Гостра аневризма серця

Міокардит

Інфаркт міокарду

Ішемічна дистрофія міокарду

Запитання 167

Гістологічне дослідження стінки аорти виявило звуження просвіту судини за рахунок фіброзної бляшки з домішкою ліпідів та білків. Назвіть форму атеросклерозу:

варіанти відповідей

Атероматоз

Ліпосклероз

Виразкування

Доліпідна

Ліпоїдоз

Запитання 168

Під час проведення наради раптово помер чоловік 45 років. На розтині виявлено нерівномірне кровонаповнення міокарда. В кардіоміоцитах – зниження вмісту глікогену, деструкція мітохондрій, контрактури міофібрил. Ваш діагноз?

варіанти відповідей

Гостра венозна гіперемія

Хронічна ішемія

Гостра ішемія

Вакатна артеріальна гіперемія

Ангіоневротична артеріальна гіперемія

Запитання 169

Чоловік 58 років помер у кареті швидкої допомоги. На розтині у передньо-боковій стінці лівого шлуночку серця знайдені некротичні зміни. Які мікроскопічні зміни будуть виявлені у кардіоміоцитах?

варіанти відповідей

Обвапніння

Жирова дистрофія

Вуглеводна дистрофія

Каріолізіс

Білкова дистрофія

Запитання 170

При дослідженні коронарних артерій серця виявлені атеросклеротичні бляшки з кальцинозом. Макроскопічно у серцевому м’язі дрібні множинні білуваті прошарки сполучної тканини. Який процес виявили в міокарді?

варіанти відповідей

Тигровое сердце

Постінфарктний кардіосклероз

Інфаркт міокарда

Міокардит

Дифузний кардіосклероз

Запитання 171

При розтині тіла померлого від гострого трансмурального інфаркту міокарда на поверхні перикарда виявлені нашарування сірого кольору. Який запальний процес розвився у перикарді?

варіанти відповідей

Крупозне запалення

Серозне запалення

Гранульоматозне запалення

Гнійне запалення

Гнильне запалення

Запитання 172

Чоловік 68 років відчув сильний біль у ділянці серця, прийом нітрогліцерину не дав ефекту, через 5 днів помер у лікарні. На розтині: значне випинання передньої стінки лівого шлуночка серця, яка потоншена, в'яла, гомогенно-жовтувата, з наскрізним дефектом до 1 см, гемоперикард. При мікроскопічному дослідженні виявлено значний осередок каріолізису та цитолізу кардіоміоцитів з демаркаційним запаленням. Яке захворювання

спричинило смерть?

варіанти відповідей

Міокардит

Інфаркт міокарду

Післяінфарктний кардіосклероз

Панкардит

Хронічна аневризма серця

Запитання 173

У хворого на ішемічну хворобу серця після коронарографії розвинувся тромбоз передньої міжшлуночкової вінцевої артерії. Який механізм в розвитку цього ускладнення є найбільш суттєвим?


варіанти відповідей

Зниження активності фібринолітичної системи

Підвищення концентрації коагулянтів крові

Пошкодження ендотелію вінцевих артерій

Сповільнення плину крові

Зменшення вмісту антикоагулянтів крові

Запитання 174

При розтині померлого від гострої лівошлуночкової недостатності в міокарді знайдено значне вогнище сіруватого кольору, а в коронарній артерії – свіжий тромб. Ваш діагноз:

варіанти відповідей

Кардіоміопатія

Гострий міокардит

Кардіосклероз атеросклеротичний

Інфаркт міокарда

Бура атрофія серця

Запитання 175

На розтинi в серцi виявлено наступнi змiни: великий осередок некрозу бiлого кольору з червоною облямiвкою, який захоплює всю товщу серцевого м’яза. На зовнiшнiй оболонцi серця - ознаки фiбринозного перикардиту. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

варіанти відповідей

Субендокардiальний iнфаркт мiокарда

Субепiкардiальний iнфаркт мiокарда

Мiокардит

Iнтрамуральний iнфаркт мiокарда

Трансмуральний iнфаркт мiокарда

Запитання 176

При розтині трупу чоловіка 62 років, який хворів на атеросклероз і помер від гострої серцевої недостатності, у передній стінці лівого шлуночка серця виявлена щільна ділянка біло-жовтого кольору, неправильної форми, чітко відмежована від навколишніх тканин червоною облямівкою. Вказати діагноз:

варіанти відповідей

Інфаркт міокарду

Дрібно-осередковий кардіосклероз

Міокардит

Ревматизм

Постінфарктний кардіосклероз

Запитання 177

При розтині трупу чоловіка 62 років, який хворів на атеросклероз коронарних судин, у задній стінці лівого шлуночка серця виявлена щільна ділянка некрозу неправильної форми, чітко відмежована від навколишніх тканин зоною повнокрів’я та лейкоцитарної інфільтрації. Назвіть, який патологічний процес спричинив дані зміни в серці?

варіанти відповідей

Гострий міокардит

Інфаркт міокарду

Постінфарктний кардіосклероз

Правильна відповідь відсутня

Атеросклеротичний кардіосклероз

Запитання 178

Хворого на трансмуральний iнфаркт мiокарда лiвого шлуночка переведено до вiддiлення реанiмацiї у важкому станi. АТ- 70/50 мм рт.ст., ЧСС- 56/хв., ЧД- 32/хв. Зазначте головну ланку в патогенезi кардiогенного шоку:

варіанти відповідей

Втрата води

Втрата електролiтiв

Падiння серцевого викиду

Падiння периферичного судинного опору

Крововтрата

Запитання 179

На аутопсії у чоловіка 56 років з клінічним діагнозом “ішемічна хвороба серця,

атеросклероз вінцевих артерій серця, гіпертонічна хвороба” на розрізі міокард в області верхівки, передньої і бічної стінок лівого шлуночку виявлена добре відмежована від навколишньої тканини ділянка біло-жовтого кольору, оточена зоною крововиливів. Про який патологічний процес в серцевому м'язі йдеться?

варіанти відповідей

Постінфарктний кардіосклероз

Жирова дистрофія міокарду

Дифузний кардіосклероз

Інфаркт міокарду

Міокардит

Запитання 180

У жiнки 60-ти рокiв пiсля емоцiйної реакцiї, яка була викликана гнiвом, виник напад загрудинного болю. На ЕКГ були встановленi ознаки порушення коронарного кровообiгу. Який вид порушень мiг спричинити це явище?

варіанти відповідей

Артерiальна гiперемiя

Венозний стаз

Венозна гiперемiя

Справжнiй стаз

Ангiоспастична iшемiя

Запитання 181

Чоловік 44-х років, хворий на інфаркт міокарду, помер від лівошлуночкової недостатності. При розтині знайдено: набряк легень, дрібнокраплинні крововиливи у серозних та слизових оболонках. Мікроскопічно: дистрофічні та некробіотичні зміни епітелію проксимальних канальців нирок, у печінці – центролобулярні крововиливи та середки некрозу. Який з видів порушення кровообігу найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Гостре загальнне венозне повнокрів’я.

Хронічне загальне венозне повнокрів’я.

Гостре малокрів’я.

Хронічне малокрів’я.

Артеріальна гіперемія.

Запитання 182

При розтині трупа чоловіка 60 років в міокарді передньої стінки лівого шлуночку серця виявлений сірий неправильної форми щільне вогнище 5 х 4см. з чіткими межами волокнистої будови. Який діагноз найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Міокардит

Постінфарктний міокардіосклероз

Дифузний мілковогнещевий міокардіосклероз

Кардіоміопатія

Інфаркт

Запитання 183

У чоловiка при обстеженнi виявлено порушення кровообiгу мiокарда лiвого передсердя. У басейнi якої артерiї вiд- булись порушення кровообiгу?

варіанти відповідей

Права та лiва вiнцевi

Грудний відділ аорти

Лiва вiнцева

Передня мiжшлуночкова гiлка лiвої вiнцевої артерiї

Права вiнцева

Запитання 184

При розтині трупу чоловіка 62 років, який хворів на атеросклероз і помер від гострої серцевої недостатності, у передній стінці лівого шлуночка серця виявлена щільна ділянка біло-жовтого кольору розміром 6х5см, неправильної форми, чітко відмежована від навколишніх тканин геморагічним вінчиком. Вказати діагноз:

варіанти відповідей

Постінфарктний кардіосклероз

Ревматизм

Дрібно-осередковий кардіосклероз

Інфаркт міокарду

Міокардит

Запитання 185

Хворий 59 років, що страждав трансмуральним інфарктом міокарда лівого шлуночка, помер від істинного розриву серця – тампонади серця. Який процес в зоні інфаркта міг сприяти розриву серця?

варіанти відповідей

Формування рубця зі стонченням стінки лівого шлуночка

Заміщення сполучною тканиною зони інфаркта (організація)

Підвищення тиску в малому колі кровообігу

Метаплазія епітелію перикарду

Аутолітичні процеси розплавлення тканини міокарду (міомаляція)

Запитання 186

При розтині трупа жінки 69 років, підвищеного харчування, померлої від гострого інфаркту міокарду, в інтимі коронарних артерій знайдені багаточисленні білуваті, щільні, вибухаючі в просвіт та різко звужуючі його формування. Для якої стадії атеросклерозу характерні такі зміни?

варіанти відповідей

Ліпосклерозу

Стадія утворення атероматозної виразки

Атероматозу

Ліпоїдозу

Атерокальцинозу.

Запитання 187

При розтинi тiла померлого чоловiка 73-х рокiв, який довго страждав на iшемiчну хворобу серця з серцевою недостатнiстю, знайдено: ”мускатна” печiнка, бура iндурацiя легень, цiанотична iндурацiя нирок та селезiнки. Який з видiв порушення кровообiгу найбiльш iмовiрний?

варіанти відповідей

Артерiальна гiперемiя

Хронiчне загальне венозне повнокрiв’я

Хронiчне малокрiв’я

Гостре загальне венозне повнокрiв’я

Гостре малокрiв’я

Запитання 188

Під час розтину в міокарді макроскопічно виявлено крупновогнищеву щільну ділянку сірого кольору, що гістологічно складається із грубоволокнистої сполучної тканини, оточену гіпертрофованими м’язовими волокнами. Які зміни виникли у серці?

варіанти відповідей

Дрібновогнищевий дифузний кардіосклероз

Некротична стадія інфаркту міокарда

Постінфарктний крупновогнищевий кардіосклероз

Міокардит

Ішемічна стадія інфаркту міокарду

Запитання 189

На розтині трупа на підставі характерних макроскопічних змін діагностована

паренхіматозна жирова дистрофія міокарда серця. Яка образна назва серця при цій дистрофії?

варіанти відповідей

Панцирне серце

Легеневе серце

Волове серце

Тигрове серце

Волохате серце

Запитання 190

При розтині померлого хворого 43 років, страждаючого ІХС з розвитком інфаркту міокарду, патологоанатом виявив набряк легенів. Які патологічні зміни могли зумовити набряк легенів?

варіанти відповідей

Гостре загальне недокрів'я

Ішемія малого круга

Гостра правошлуночкова недостатність

Стаз крові

Гостра лівошлуночкова недостатність

Запитання 191

У жінки 50 років, страждаючою гіпертонічною хворобою, розвинувся тривалий напад загрудинних болів, на ЕКГ діагностований інфаркт міокарду. Хворий помер. На розтині лікар відзначив в'ялу консистенцію, нерівномірне кровонаповнення міокарду, а гістологічно виявив зникнення гранул глікогену, зниження активності окислювально-відновних ферментів в кардіоміоцитах. Про яку стадію інфаркту міокарду йдеться?

варіанти відповідей

Ішемічна стадія

Організація інфаркту

Повторний інфаркт

Некротична стадія

Гострий рецидивуючий інфаркт

Запитання 192

При розтині хворого 34 років, що помер від субепікардіального інфаркту міокарда, виявлена поверхня епікарду з ворсинчастими накладеннями, покрита плівками сірого кольору, які легко відділяються. Після їх відділення визначається набрякла повнокровна поверхня епікарду. Найбільш вірогідний діагноз:

варіанти відповідей

Геморагічний перикардит

Фібринозний перикардит

Гнійний перикардит

Катаральний перикардит

Проліферативний перикардит

Запитання 193

Хворий помер при явищах серцево-судинної недостатності. Результати розтину: постінфарктний кардіосклероз, гіпертрофія міокарду і дилатація його порожнин, особливо правого шлуночку. Печінка збільшена, з гладкою поверхнею, на розрізі повнокровна, з темно-червоним крапом на бурому фоні тканини. Гістологічно: повнокров'я центральних відділів часточок: у периферичних відділах навколо портальних трактів - гепатоцити в стані жирової дистрофії. Як називаються описані вище зміни печінки?

варіанти відповідей

Цироз печінки

Стеатоз печінки

Мускатна печінка

Псевдомускатная печінка

Амілоїдоз печінки

Запитання 194

При розтині тила померлого чоловіка 73-х років, який довго страждав на ішемічну хворобу серця з серцевою недостатністью, знайдено: "мускатна" печінка, бура індурація легень, цианотична індурація нирок та селезінки. Вкажіть, який з видів порушення кровообігу найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Гостре загальнне венозне повнокрів’я

Хронічне малокрів’я

Артеріальна гіперемія

Хронічне загальне венозне повнокрів’я

Гостре малокрів’я

Запитання 195

Хворий, страждав ший на ішемічну хворобу серця і повторний інфаркт міокарду, що переніс, помер при явищах прогресуючої серцево-судинної недостатності. При розтині виявлена збільшена щільна селезінка, темно-вишневого кольору на розрізі. При мікроскопічному дослідженні органу встановлений склероз пульпи і атрофія фолікулів. Яким терміном визначають виявлені зміни?

варіанти відповідей

“Сагова” селезінка

Порфірна селезінка

“Сальна” селезінка

Септична селезінка

Ціанотична індурація селезінки

Запитання 196

Хворий переніс повторний інтрамуральний інфаркт міокарду. Після лікування і реабілітації виписаний в задовільному стані під спостереження дільничного терапевта. Через 2 роки загинув в автомобільній катастрофі. Встановити характер патологічного процесу в міокарді, який був встановлений при розтині.

варіанти відповідей

Крупновогнещевий кардіосклероз

Некроз

Гіперплазія

Атеросклероз коронарних артерій

Атрофія

Запитання 197

Які морфологічні зміни розвиваються на місці інфаркту міокарду у пацієнта, що видужав?

варіанти відповідей

Внутрішньоклітинна регенерація

Кардіосклероз

Мітотичне новоутворення кардіоміоцитів

Міокардит

Атрофія міокарду

Запитання 198

У хворого що 60 років страждав атеросклерозом і що переніс раніше інфаркт міокарду, розвинувся напад загрудинних болів. Хворий був госпіталізований через 3 дні і на тлі прогресуючої серцево-судинної недостатності помер. На розтині в області задньої стінки лівого шлуночку і міжшлуночкової перегородки виявлена ділянка білого кольору близько 3 см в діаметрі, волокнистої будови, що западає, з чіткою межею. Прозектор розцінив ці зміни як:

варіанти відповідей

Міокардит

Інфаркт міокарду

Вогнещевий кардіосклероз

Дистрофія міокарду

Ішемія міокарду

Запитання 199

При розтині трупа чоловіка 70 років, який тривало хворів на атеросклероз і помер при явищах серцево-судинної недостатності, в черевному відділі аорти при макроскопічному дослідженні спостерігаються щільні, овальної форми фіброзні бляшки з відкладенням вапна у вигляді щільних, ламких пластин. Вказати стадію морфогенезу атеросклерозу:

варіанти відповідей

Ліпосклероз

Атероматоз

Виразкування

Атерокальциноз

Ліпоїдоз

Запитання 200

У хворого 58 р. при розтині в правій скроневій частці головного мозку знайдено великий осередок розм’якшеної сірої речовини кашицеподібної консистенції, блідо-сірого кольору. В артеріях основи мозку чисельні білувато-жовті потовщення інтими, які різко звужують просвіт. Ваш діагноз?

варіанти відповідей

Геморагічний інфаркт

Крововилив

Абсцесс мозку

Набряк мозку

Ішемічний інсульт

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест