Пауль Целан

Додано: 15 квітня 2020
Предмет: Зарубіжна література, 11 клас
Тест виконано: 769 разів
12 запитань
Запитання 1

1. Продовжуємо тему війни.

Пауль Целан (Павло Львович Анчель) має українське коріння: народився 23 листопада 1920 року в німецько-мовній єврейській родині; єврейський німецькомовний поет і перекладач. В якому містечку народився Целан?


варіанти відповідей

Кенігсберг

Черкаси

Чернівці

Аушвіц

Запитання 2

2.Рідною мовою його батьків була німецька. В ранньому дитинстві Пауль відвідував єврейську релігійну школу, де вивчав іврит, Тору. Освіту здобув у румунській гімназії. Його літературні смаки склалися під впливом матері, яка добре знала німецьку класику. Пауль знав напам’ять казки братів Грімм, а в 15 років його настільною книгою стає... Як ви думаєте, яка це книга? У підручнику книга названа, необхідно уважно перечитати с. 134-138. Зверніть увагу на ім'я дівчини у "Фузі смерті"


варіанти відповідей

Брехт "Матінка Кураж та її діти"

Белль "Подорожній, коли ти прийдеш у Спа..."

“Фауст” Гете

Булгаков "Майстер і Маргарита"

Запитання 3

3. У 12 років Целан почав писати вірші. Після закінчення гімназії, у 1938 році, їде до Франції вивчати медицину. У зв’язку з початком Другої світової війни перервав навчання і повернувся на Буковину, де записався студентом відділення романістики Чернівецького університету. Проте навчання було недовгим. Чому?


варіанти відповідей

розпочалися акції проти євреїв каральної групи СС

втратив інтерес до навчання, бо закохався

війна наздогнала поета й у рідному місті, Буковину окупували румунські війська

зовсім не було коштів, щоб платити за навчання

Запитання 4

4. Як і десятки тисяч євреїв Целан став жертвою нацистських переслідувань. Кров, муки і смерть, страждання не обминули родину. Які випробування довелось пережити Паулю у роки Другої світової війни?


варіанти відповідей

Пауля відправили до румунського трудового табору

потратив до концтабору Аушвіц

його батьки опинилися в концтаборі, звідки вже не повернулися (батько помер від тифу, матір розстріляли)

загибель коханої Рут Крафт

Запитання 5

5. В 1944-1945 рр. знову в Чернівцях Целан продовжує навчання в університеті. В одній з анкет цього періоду він зазначає, що володіє єврейською, румунською, німецькою, французькою, англійською, російською, українською мовами. Але він змушений був виїхати за кордон. Його блукання світами розпочалося з Бухареста, що у ті часи славився, як “Париж Сходу". Для поета життя розкололося навпіл – до та після еміграції. Чому Целан змушений був переїхати до Будапешта?


варіанти відповідей

на запрошення близьких та друзів

запропонували йому цікаву роботу журналіста, перекладача

радянізація Буковини суперечила переконанням поета

бажання подорожувати Європою

Запитання 6

6. Пауль Целан досяг світової слави. Його збірки віршів ставали подіями в літературному житті Західної Європи. За свою творчість удостоєний престижних нагород, зокрема в 1958 р. отримує літературну премію Вільного ґанзейського міста Бремена, в 1960 р. нагороджений найвищою в Німеччині літературною премією ім. Георга Бюхнера. Визначте збірки, створені П.Целаном


варіанти відповідей

"Умовні грати"

"Сонця з ниток"

"Кармен"

"Троянда нікому"

Запитання 7

7.Потрясіння часів війни, жах пережитого, почуття провини перед своїм народом й батьками, розлучення з дружиною, депресія і повна людська самотність у світі не відпускали Целана і зрештою підкосили його. Саме це 20 квітня 1970 року привело Целана до річки Сена на відомий вам міст. Як називається цей міст?


варіанти відповідей

Міст Роллінг в Англії

Старий міст у Боснії

міст Мірабо у Парижі

Міст Ріальто в Італії

Запитання 8

8. Вірш "Фуга смерті"написаний у 1945 році.Поштовх до написання - реальні ситуації у німецьких концтаборах часів Другої світової війни. Головна думка: протиставлення і духовне протиборство життя і смерті, добра і зла. Перемагає смерть. Інакше не моло і бути. Адже Голокост - (спалений цілком) - масове знищення етнічних та соціальних спільнот Європи протягом 1933-1945 років. У роки війни нацисти створили 22 табори смерті. Один із найвідоміших - Освенцім, або Аушвіц.  Чому у назві твору є слово "фуга"? Що таке фуга?

варіанти відповідей

багатозначний музичний і літературний твір для голосу у супроводі музичного інструмента

словесно-музичний твір, призначений для співу

форма поліфонійного музичного твору, у якому тема (або кілька тем) почергово варірюється у всіх голосах, послідовно повторюється кількома голосами

виразна ритмізація, музичність звучання, синтаксичний паралелізм

Запитання 9

9. Головні теми вірша "Фуга смерті"

варіанти відповідей

тема Освенціма 

тема особистої та суспільної трагедії  

тема кохання німецького ката до золотокосої Маргарити

тема вічного та щасливого життя

Запитання 10

10. Читаючи твір, бачимо реалії табірного життя: масові страти в'язнів, знищення їх у печах крематоріїв, жорстокі німецькі вівчарки, які охороняли територію концтабору, комендант, який наглядав за роботою в'язнів. Навіть оркестри, набрані з тих же в'язнів, що під їхню музику тисячі в'язнів прощалися з життям. Від імені кого написаний вірш?

варіанти відповідей

від імені автора

від імені коменданта

в'язнів фашистського концтабору

від імені Маргарити

Запитання 11

11. Читаючи вірш, ви звернули увагу на образи-символи "чорне молоко", "могили у повітрі", Маргарита, Суламіф...Вірш починається словами "Чорне молоко світання ми п'ємо його надвечір...", цей мотив повторюється декілька разів, в'язні п'ють його зранку, опівдні, надвечір, вночі. Чому молоко, яке дає життя людині, чорне?

варіанти відповідей

це молоко смерті

це поетичний образ

це "шифр Голокосту"

асоціація з крематорієм і газовими камерами

Запитання 12

12."Смерть це з Німеччини майстер" - ця метафора підкреслює ідею майстерності німців у всьому, високу якість їхньої роботи, в тому числі майстерність вбивства.

Образ ката-майстра, який наглядає за роботою в'язнів, утілює сутність фашистської ідеології, яка несе загибель цивілізації та культурі. Німець (кат, майстер, він) зайнятиій тим, що :

варіанти відповідей

велить копати могилу в землі

І грати до танцю наказує нам

нацьковує своїх псів на нас він дарує нам могилу

в повітрі

він сам грає на скрипці і співає пісні про кохання

Він гукає глибше рийте землю ви перші ви другі співайте

і грайте

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест