Педіатрія Л/с №1

Додано: 5 квітня 2021
Предмет:
Тест виконано: 128 разів
60 запитань
Запитання 1

Який рівень нормального вмісту кальцію у сироватці крові потрібен для правильного розвитку кісток?

варіанти відповідей

1,75-2,0 ммоль/л

2,25-2,5 ммоль/л

1-1,5 ммоль/л

2,75-3,0 ммоль/л

2,5-2,75 ммоль/л


Запитання 2

Вкажіть, які харчові продукти вводять дитині на природному годуванні з метою введення вітамінів:

варіанти відповідей

Овочевий відвар


12% гречану кашу

Яблучний сік

5% манну кашу

Білок курячого яйця

Запитання 3

Дитина 5 років захворіла гостро, через 2 дні після грипу. На шкірі нижніх кінцівок поліморфні, симетрично розташовані геморагічно-папульозні висипи, які скупчені навколо суглобів. Визначте діагноз:

варіанти відповідей

Хвороба Верльгофа


Геморагічний васкуліт, абдомінальна форма

Кір

Геморагічний васкуліт, шкірна форма

Менінгококцемія

Запитання 4

У дитини з народження спостерігаються задишка, тахікардія, ціаноз шкіри, грубий серцевий шум, що поширений по всій ділянці грудної клітки, розширення меж серця. Така симптоматика діагностується при:

варіанти відповідей

Ревматизмі

Природженій ваді серця

Вегето-судинній дистонії

Малій хореї

Інфекційному міокардиті


Запитання 5

У дитини в 3 місяця асиметрія голови, плоска потилиця, велике тім'ячко 4,5x5 см. Симптоми вказують на:

варіанти відповідей

Гіпервітаміноз Д


Спазмофілію

Алергічний діатез

Гіпотрофію

Рахіт

Запитання 6

Назвіть об’єктивні симптоми, що характерні для ревматичного артриту:

варіанти відповідей

Артралгії, що характеризуються симетричністю і летючістю


М’язова гіпотонія

Стійка деформація дрібних суглобів

Гіперкінези, порушення координації рухів

Клінічні прояви артриту тривало утримуються

Запитання 7

Етапність появи плямисто-папульозного висипу, енантема, плями Філатова-Копліка-Бельського - симптоми, які вказують на:

варіанти відповідей

Вітряну віспу



Менінгококову інфекцію

Кір

Краснуху

Скарлатину

Запитання 8

Вкажіть термін закриття великого тім'ячка

варіанти відповідей

18-24 місяців

8-18 місяців

3-6 місяців

26-28 місяців


24-26 місяців

Запитання 9

До фельдшера ФАПу звернулася мати з дитиною 3-х місяців для проведення антропометрії. Маса тіла при народження 3200 г, зріст 50 см. Вирахуйте належну масу тіла дитини (за щомісячним приростом):

варіанти відповідей

6000


5400

5200

5800

4800

Запитання 10

Фельдшер ФАПу оглядає дитину 10 років, що скаржиться на підвищення температури тіла, загальну слабкість, нудоту, блювання, сильний головний біль. Об’єктивно: на шкірі кінцівок та бокових частинах тулуба геморагічний висип зіркоподібної форми. Позитивні симптоми Кернінга та Брудзинського. Про яке захворювання свідчить дана симптоматика?

варіанти відповідей

Вітряна віспа


Скарлатина

Менінгококова інфекція

Кір

Червона висипка

Запитання 11

Фельдшер ФАПу оглядає дитину з метою оцінки нервово-психічного розвитку. Дитина стежить і повертає голову за рухами яскравого предмету, у напрямку звука, добре утримує голову у вертикальному положенні. Якому віку відповідають дані показники?

варіанти відповідей

6 місяців


1 місяць

1 рік

3 місяці

9 місяців

Запитання 12

Мати дитини 6 місяців скаржиться фельдшеру ФАПу , що дитина неспокійна, погано спить, пітніє. При об’єктивному обстеженні: виражені лобні та тім’яні горби, велике тім’ячко 3-4см, краї його потовщені. На ребрах “чотки”, виражена м’язова гіпотонія, дитина погано спирається на ніжки. Про що свідчать дані симптоми?

варіанти відповідей

Диспепсія


Рахіт

Ексудативно-катаральний діатез

Гіпотрофія

Гіпокальціемічний синдром

Запитання 13

Дитині 3 роки. Мати звернулася до фельдшера зі скаргами на часте дихання, кашель, кволість дитини, підвищення температури тіла до 39oС. При огляді: стан важкий, шкіра бліда, ціаноз носо-губного трикутника. При перкусії вкорочення перкуторного звуку паравертебрально, при аускультації - велика кількість крепітуючих хрипів. Про що свідчать дані симптоми?

варіанти відповідей

Гострий бронхіт


Бронхіальна астма

Гострий ларинготрахеїт

Гостра пневмонія

Хронічна пневмонія

Запитання 14

Фельдшер здоровпункту оглядає дитину 4-х років. Скарги на підвищення температури тіла 38oС, висипання на шкірі, кволість. При огляді: дитина квола, шкіра бліда, на волосистій частині голови, обличчі, тулубі, поліморфний висип у вигляді плям, папул, везикул, наповнених прозорою рідиною. Дитина до захворювання відвідувала дитячий садок. Вкажіть термін карантину в даному випадку:

варіанти відповідей

21 день


5 днів

9 днів

14 днів

25 днів

Запитання 15

Фельдшер здоров пункту оглядає дитину 6 років, що скаржиться на біль при відкриванні рота та жуванні, підвищення температури. При огляді стан середньої важкості, справа в ділянці завушної залози відмічається припухлість, вушна раковина відстовбурчена. При пальпації пухлина помірно болюча, шкіра над нею натягнута. Вкажіть термін ізоляції дитини в даному випадку:

варіанти відповідей

14 днів


9 днів

5 днів

21 день

25 днів

Запитання 16

Фельдшер швидкої допомоги прибув на виклик до хлопчика 4-х місяців. Скарги матері на підвищення температури тіла до 39oС, неспокій, плач. При огляді: стан хлопчика важкий, шкіра суха, гаряча на дотик, гіперемія кон’юнктив та слизової оболонки зіва, утруднене дихання через ніс. Який невідкладний стан виник у дитини?

варіанти відповідей

Судомний синдром


Астматичний стан

Гіпертермічний синдром

Ларинготрахеїт

Анафілактичний шок

Запитання 17

Фельдшер прибув на виклик до дитини 10 місяців, яка хворіє ГРВІ. На фоні високої температури тіла раптово з’явилося посіпування м’язів обличчя, потім кінцівок із швидкою генералізацією судом. Для зняття судом необхідно ввести в першу чергу:

варіанти відповідей

Спазмалгон


Ефедрин

Димедрол

Анальгін

Седуксен

Запитання 18

Мати скаржиться фельдшеру швидкої допомоги на підвищення температури тіла до 39oС протягом 3 год, неспокій. При огляді: стан важкий, шкіра суха, гаряча на дотик. Дитина в’яла, апатична. Підберіть препарат для надання допомоги на до госпітальному етапі:

варіанти відповідей

Лазекс


Седуксен

Парацетамол

Еуфілін

Адреналін

Запитання 19

Фельдшер прибув на виклик до дитини 2 років, яка хворіє третій день, має хрипкий голос, “гавкаючий” кашель. Вночі з’явилася задишка, шкіра ціанотична, в акті дихання приймає участь допоміжна мускулатура. Якому невідкладному стану відповідають ці симптоми?

варіанти відповідей

Стороннє тіло в дихальних шляхах


Напад бронхіальної астми

Ларингіт

Стенозуючий ларинготрахеїт

Ларингоспазм

Запитання 20

Ви - фельдшер ФАПу, оглядаєте дитину грудного віку. Під час огляду виявлено: дитина сидить самостійно, добре знає матір. Починає вимовляти склади, у неї прорізуються нижні центральні різці. Якому вікові відповідає психомоторний розвиток дитини?

варіанти відповідей

4 місяці


8 місяців

9 місяців

1 рік

6 місяців

Запитання 21

Ви - фельдшер ФАПу, оглядаєте дитину віком 6 діб після виписки з пологового стаціонару. Під час огляду виявлено набрякання грудних залоз, виділення з них незначної кількості рідини кольору молока. Забарвлення шкіри над залозами не змінене. Який із перехідних станів новонароджених спостерігається у дитини?

варіанти відповідей

Статева криза


Токсична еритема

Сечокислий інфаркт

Транзиторна гіпертермія

Транзиторний дисбактеріоз

Запитання 22

Ви - фельдшер ФАПу, проводите антропометрію дитині 2-місячного віку, яка знаходиться на грудному вигодовуванні. Якою є належна маса тіла дитини, якщо її маса тіла одразу після народження становила 3200 г?

варіанти відповідей

4000 г


5400 г

5600 г

4600 г

3750 г

Запитання 23

Ви - фельдшер ФАПу, оглядаєте дитину віком 4 діб. Вчора дитина була виписана з пологового стаціонару. Мати повідомила, що близько 2-х годин назад у дитини піднялась температура тіла до 38,5oС. Об’єктивно: дитина неспокійна, відмічається сухість слизових оболонок, гіперемія шкіри. Соматично дитина здорова. Який стан найімовірніше у дитини?

варіанти відповідей

Фізіологічна еритема


Транзиторна гіпертермія

Транзиторний катар кишок

Статева криза

Транзиторна гіпотермія

Запитання 24

Вас - фельдшера ФАПу, викликали до дитини віком 1 рік, яка хворіє на ГРВІ. Скарги матері на неспокій дитини, сухий нав’язливий “гавкаючий” кашель, осиплість голосу, підвищення температури до 38,5oС. Відмічається інспіраторна задишка, дихання з втягненням податливих місць грудної клітки, роздуванням крил носа. Який з перерахованих препаратів Ви введете дитині?

варіанти відповідей

Магнію сульфат


Ампіцилін

Цефотаксим

Преднізолон

Контрикал

Запитання 25

Ви - фельдшер ФАПу, проводите патронаж дитини віком 10 днів. Об'єктивно: легкий ціаноз губ і кінцівок, що посилюється під час смоктання грудей, шкіра бліда, акроціаноз. Під час аускультації серця вислуховується грубий систолічний шум. З анамнезу стало відомо, що мати в перші місяці вагітності перенесла вітряну віспу. Яку хворобу Ви запідозрите у дитини?

варіанти відповідей

Рахіт


Спазмофілію

Асфіксію

Бронхіт

Природжену ваду серця

Запитання 26

Вас - фельдшера ФАПу, викликали до дитини віком 8 років, яка хворіє на вроджену ваду серця. Стан дитини важкий, відмічається задишка, ціаноз, клекотливе дихання, кашель, виділення пінистого харкотиння. Яке положення потрібно надати цій дитині в ліжку?

варіанти відповідей

Горизонтальне з піднятим ножним кінцем


На правому боці з приведеними до живота ногами

Горизонтальне з повернутою набік головою

Напівлежаче з підвищеним головним кінцем

Колінно-ліктьове

Запитання 27

До Вас на ФАП звернулась мати з п’ятирічною дитиною, у якої після перенесеної ангіни з’явилися набряки на обличчі, зміна кольору сечі. Сеча стала каламутною, кольору “м’ясних помиїв”. Об’єктивно: шкірні покриви бліді, пастозні. Відмічається підвищення артеріального тиску. Для якого захворювання характерні такі симптоми?

варіанти відповідей

Інфекційного мононуклеозу


Гострої ревматичної гарячки

Пієлонефриту

Хронічної ниркової недостатності

Гострого гломерулонефриту

Запитання 28

До Вас на ФАП звернулась мама з дитиною віком 9 років зі скаргами на наявність у дитини періодичних болей в ділянці правого підребер’я, які супроводжуються нудотою. Об’єктивно: при пальпації живіт м’який, болючий в точці проекції жовчного міхура, печінка не збільшена. Яке обстеження необхідно зробити для уточнення діагнозу?

варіанти відповідей

УЗД нирок, загальний аналіз сечі


УЗД органів черевної порожнини

Рентгенографію органів грудної клітки, загальний аналіз крові

УЗД серця, ЕКГ

Обзорну рентгенографію живота

Запитання 29

Вас - фельдшера ФАПу, викликали до дитини віком 14 років. Скарги на блювання і чорні рідкі випорожнення. В анамнезі у дитини - виразкова хвороба 12-палої кишки. Які заходи невідкладної допомоги Ви повинні виконати?

варіанти відповідей

Ввести внутрішньовенно розчин глюкози


Промити шлунок розчином перманганату калію

Покласти міхур з льодом на живіт, ввести кровоспинні препарати

Зробити очисну клізму

Промити шлунок холодною водою

Запитання 30

До Вас на ФАП звернулась мама з дитиною віком 12 років. Дитина скаржиться на виражений біль у верхньому відділі живота, який виникає після споживання їжі, відрижку кислим, печію. Об’єктивно: язик обкладений білим нальотом, при пальпації живіт м’який, болючий в епігастральній ділянці. Печінка не збільшена. Яке додаткове дослідження є найбільш інформативним для встановлення діагнозу?

варіанти відповідей

УЗД нирок


Холецистографія

Колоноскопія

УЗД печінки і жовчного міхура

Фіброгастродуоденоскопія

Запитання 31

Фельдшер ФАПу оглядає дитину віком 6 днів. На шкірі сідниць, стегон, природних складок і голови відмічаються дрібні, поверхневі пухирці розміром 1-2 мм в діаметрі, наповнені прозорим вмістом. Чим необхідно обробляти елементи висипу?

варіанти відповідей

1-2% спиртовим розчином діамантового зеленого


3% розчином перекису водню

Дитячим кремом

Перевареною водою

Елементи висипу не обробляти

Запитання 32

Ви - фельдшер ФАПу, оглядаєте трьохмісячну дитину. Дитина млява, сонлива, відмічається пастозність обличчя, язик трохи висунутий, перенісся широке, шкіра бліда, суха, холодна на дотик. Зріст при народженні 50 см, у 3 місяці - 52 см. Яку патологію Ви запідозрите?

варіанти відповідей

Гіпертиреоз


Лімфатико-гіпопластичний діатез

Вроджений гіпотиреоз

Рахіт

Хвороба Дауна

Запитання 33

До фельдшеру ФАПу звернулася мати з дитиною хворою на гострий пієлонефрит. Які зміни характерні для даного захворювання?

варіанти відповідей

Піурія


Петехіальний висип на шкірі

Глюкозурія

Макрогематурія

Ціаноз шкіри

Запитання 34

До фельдшера ФАПу звернулася мати дворічної дитини, у якої гостро розвинувся набряк по всьому тулубу. Артеріальний тиск - 120/80 мм рт.ст. Діурез знижений. Кількість білка в сечі - 4,5 г/л, мікрогематурія. Для якого захворювання характерні такі проблеми?

варіанти відповідей

Гострий пієлонефрит


Гострий гломерулонефрит

Гострий панкреатит

Хронічна ниркова недостатність

Ізольований сечовий синдром

Запитання 35

У дитини 10 років фельдшер ФАПу запідозрив ревматизм. Для підтвердження діагнозу призначені додаткові методи обстеження. Який показник підтвердить даний діагноз?

варіанти відповідей

Гіпоглікемія


Поява С-реактивного протеїну

Збільшення холестерину крові

Гіперглікемія

Підвищення рівня білірубіну в крові

Запитання 36

Дитині, що народилася на 35 тижні вагітності з масою тіла 2000 г, фельдшер ФАПу почне специфічну профілактику рахіту з:

варіанти відповідей

2 місячного віку


1 місячного віку

3 місячного віку

2 тижневого віку

1,5 місячного віку

Запитання 37

Під час огляду новонародженого мати поскаржилася на почервоніння сідниць. При огляді фельдшер ФАПу помітив різке почервоніння з ерозіями. Дитина постійно знаходиться в “Памперсах”, шкірні складки оброблюються присипками час від часу. Про яке захворювання треба подумати?

варіанти відповідей

Піодермія


Попрілість

Пітниця

Токсична еритема

Фізіологічна еритема

Запитання 38

Після проведення туберкулінодіагностики дитині п’яти років фельдшером ФАПу була виявлена вперше позитивна реакція Манту, без клінічних ознак. Якому стану це відповідає?

варіанти відповідей

Пневмонії


Вродженій ваді серця

Віражу туберкулінових проб

Ревматичній хворобі

Бронхіальній астмі

Запитання 39

Мати дитини 5 р. звернулась до фельдшера ФАПу зі скаргами на плями, дрібні папули різної величини та везикули, які розташовані на шиї, обличчі, волосистій частині голови. Дитина млява, дратівлива, to - 37,7oС. Для якого захворювання характерні вище названі симптоми?

варіанти відповідей

Краснухи



Кору

Скарлатини

Вітряної віспи

Менінгококкової інфекції

Запитання 40

До фельдшера ФАПу звернулась мати з дитиною 10 років зі скаргами на збільшення задньошийних, потиличних лімфатичних вузлів, дрібно-плямистий висип на шкірі при субфебрильній температурі тіла. Якому захворюванню властиві ці симптоми?

варіанти відповідей

Вітряній віспі


Краснусі

Кору

Алергічному дерматиту

Скарлатині

Запитання 41

У дитини клінічні ознаки дискінезії жовчних шляхів. З якими скаргами дитина звернулась до фельдшера ФАПу?

варіанти відповідей

Раптовим, переймоподібним болем у правому підребір’ї


Болем у поперековій ділянці

Болем у надлобковій ділянці

Пекучим болем у лівому підребер’ї

Стійкім болем у надчеревній ділянці

Запитання 42

Мати дитини 12 років звернулась до фельдшера ФАПу з приводу загострення виразкової хвороби шлунка. Який метод діагностики необхідно призначити дитині?

варіанти відповідей

Ультразвукове обстеження органів черевної порожнини


Рентгенографію шлунку

Ректороманоскопію

Фіброгастродуоденоскопію

Дуоденальне зондування

Запитання 43

Фельдер ФАПу при обстеженні дитини 15 років виявив ознаки холециститу. Назвіть необхідні методи дослідження для підтвердження діагнозу:

варіанти відповідей

Ректороманоскопія


pH-метрія

Фіброгастродуорденоскопїя

Ультразвукове дослідження органів черевної порожнини

Шлункове зондування

Запитання 44

При огляді новонародженої дитини на 4 добу фельдшер ФАПу виявив зменшення маси тіла дитини. Загальний стан дитини не порушений. З чим пов'язаний стан дитини?

варіанти відповідей

Транзиторним дисбактеріозом


Фізіологічною втратою маси тіла

Статевою кризою новонародженого

Сечокислим інфарктом нирок

Фізіологічною еритемою

Запитання 45

При огляді дитини 12 місяців фельдшер ФАПу оцінює місцеву реакцію після вакцинації БЦЖ. Які зміни повинні бути у місці щеплення?

варіанти відповідей

Везикула


Інфільтрат

Рубчик

Виразка

Пустула

Запитання 46

При патронажі здорової доношеної дитини віком 4 доби фельдшер ФАПу помітив жовтяничне забарвлення шкіри. Дитина активна, загальний стан не порушений. З чим пов'язаний стан дитини?

варіанти відповідей

Транзиторною лихоманкою


Фізіологічною еритемою

Транзиторним дисбактеріозом

Фізіологічною жовтяницею

Статевою кризою новонародженого

Запитання 47

До фельдшера ФАПу звернулась мати дитини 1 місяця зі скаргами на блювання “фонтаном” без домішок жовчі, має кислий запах. Дитина погано прибавляє в масі тіла. При огляді живота з’являється симптом “піскового годинника”. Визначіть попередній діагноз у дитини:

варіанти відповідей

Гострий гастрит


Пілоростеноз

Пілороспазм

Диспепсія

Виразкова хвороба

Запитання 48

Оцінка фізичного розвитку дітей шляхом складання графіків “Довжина тіла/зріст/вік” проводиться за наказом МОЗу:

варіанти відповідей

№120


№152

№149

№720

№437

Запитання 49

Мати дитини 5 років звернулася до фельдшера зі скаргами на те, що в дитини підвищилась температур тіла до 38оС, з’явився сухий кашель, переважно вночі, після кашлю - блювання. Щодня кашель частішає і складається із серії видихуваних поштовхів з глибоким свистячим вдихом. Напади кашлю до 10-15 разів на добу. Обличчя дитини набрякле. Крововиливи в склеру очей. Яку хворобу можна запідозрити:

варіанти відповідей

Бронхіальна астма


Пневмонія

Стенозуючий ларинготрахеїт

Обструктивний бронхіт

Кашлюк

Запитання 50

В пологовому будинку всім здоровим новонародженим дітям проводять щеплення:

варіанти відповідей

Проти епідпаротиту


Проти кору

Проти гемофільної інфекції

Проти туберкульозу та гепатиту В

Проти дифтерії

Запитання 51

Для якого захворювання характерні перераховані симптоми: поліурія, полідипсія, поліфагія, втрата маси тіла?

варіанти відповідей

Лейкозу

Пієлонефриту

Гломерулонефриту

Анемії

Цукрового діабету

Запитання 52

На прийом до фельдшера ФАПу прийшла мати з дитиною 8 років. Відмічається підвищення температури тіла, блювання, загальна слабкість, біль при ковтанні. При огляді виявлено гіперемію і набряк слизових зіву, мигдалики збільшені, вкриті сірим нальотом, який важко знімається. У календарі щеплень виявлено порушення термінів введення АКДП. Ваш орієнтовний діагноз?

варіанти відповідей

Дифтерія

Скарлатина

Стоматит

Ангіна

Епідемічний паротит

Запитання 53

Дітям перед ревакцинацією БЦЖ проведена проба Манту. Отримано такі результати: у 8 дітей - негативна проба, у 4 дітей - сумнівна проба, у 7 дітей - позитивна проба. Скільки дітей підлягають ревакцинації?

варіанти відповідей

19

8

7

12

4

Запитання 54

Фельдшер запідозрив латентну форму спазмофілії. Який симптом характерний для данного захворювання?

варіанти відповідей

Брудзинського

Кера

Ортнера

Хвостека

Керніга

Запитання 55

На прийомі у фельдшера ФАПу мати 2-х місячної дитини запитала: “Яка прибавка маси тіла у цьому віці вважається нормою?”

варіанти відповідей

500 г

700 г

600 г

800 г

750 г

Запитання 56

Ви працюєте фельдшером ФАПу. У дитини 3 місяців асиметрія голови, плоска потилиця, велике тім’ячко 4,0 х 3,5 см., краї пом’якшені. Дані симптоми вказують на:

варіанти відповідей

Ексудативно-катаральний діатез

Спазмофілію

Рахіт

Нервово-артритичний діатез

Гіпервітаміноз Д

Запитання 57

Ви працюєте фельдшером в школі. У дитини 7 років to - 38oC, біль в горлі, дрібно-точковий висип, блідий носо-губний трикутник, “малиновий язик”. Вкажіть термін ізоляції хворого:

варіанти відповідей

22 дні

5 днів

25 днів

9 днів

17 днів

Запитання 58

У 10-річної дівчинки діагностовано ревматизм. Назвіть основні великі діагностичні критерії (Кіселя-Джонса-Нестерова) даного захворювання:

варіанти відповідей

Артрит, ревматичні вузлики, висока температура тіла

Лейкоцитоз, підвищена ШОЕ, артрит

Кардит, поліартрит, зміни на ЕКГ

Кардит, поліартрит, мала хорея, ревматичні вузлики, анулярна еритема

Кардит, артралгії, мала хорея

Запитання 59

Ви працюєте фельдшером ФАПу. Визначте профілактичну добову дозу вітаміну Д для здорової доношеної дитини:

варіанти відповідей

1000 ОД

500 ОД

1600 ОД

800 ОД

200 ОД

Запитання 60

Ви фельдшер ФАПу. Для якого захворювання характерний стійкий та тривалий біль в епігастральній ділянці, що виникає натще, може бути нічним або через 2 години після їжі:

варіанти відповідей

Гострого гастриту

Хронічного коліту

Холециститу

Виразкової хвороби

Гострого панкреатиту

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест