Передумови національно-визвольної війни

Додано: 10 січня
Предмет: Історія України, 8 клас
5 запитань
Запитання 1

На якому портреті зображено гетьмана Богдана Хмельницького?

варіанти відповідей
Запитання 2

Як українські козаки називали поляків?

варіанти відповідей

ляхи

татарва

москалі

отамани

Запитання 3

У якому уривку з історичного джерела вказано привід до Національно-визвольної війни українського народу проти Речі Посполитої середини XVII ст.?

варіанти відповідей

«Зухвалий мій син Тиміш зібрав військо для того, щоб змусити до шлюбу дочку молдавського господаря. Застерігаю вашу королівську милість аби ви відступили з військом до польського кордону…»

«Наш підданий гетьман Б. Хмельницький, майже поєднавши свої війська з угорцем Ракочієм, послав до Польської держави наказного гетьмана Ждановича, Богуна та інших начальників для спустошення…»

«Царська величність наді мною… учинив немилосердя своє: помирившись з поляками, …государ послав з Вільно проти нас, шведів і угорців полякам на допомогу 20 тис. ратних людей…»

«Уся перша війна почалася через Чаплинського, який, не зважаючи на те, що я мав привілей короля, відібрав у мене хутір та ще й мені погрожував смертю, і увесь цей вогонь спалахнув через нього…»

Запитання 4

Прочитайте уривок з історичного джерела щодо Національно-визвольної війни українського народу середини ХVІІ ст. і виконайте завдання.

«…у католицькому християнському королівстві та вільній Речі Посполитій [народ] зазнає такого насильства, якого і в поганській неволі християни-греки не зазнають. Захоплено церкви, монастирі та собори, заборонено вільне виконання обрядів...»

Автор у документі вказав на

варіанти відповідей

причину війни.

наслідок війни.

значення війни.

привід до війни.

Запитання 5

Національно-визвольна війна під проводом Богдана Хмельницького була спрямована проти...

варіанти відповідей


Річі Посполитої

  

Візантії

 Росії

  Болгарії

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест