Правила купівлі, обробки і зберігання харчових продуктів. Перша допомога в разі харчових отруєнь

НУШ Здоров'я Безпека Добробут ( підручник Тагліної)

Додано: 9 квітня
Предмет: Основи здоров’я, 5 клас
12 запитань
Запитання 1

До кишкових інфекцій і харчових 

отруєнь призводять...

варіанти відповідей

гриби

бактерії

віруси

гормони

Запитання 2

Оберіть ознаки харчового отруєння

варіанти відповідей

пронос

кашель

відсутність апетиту, нудота і блювота

загальна слабкість, біль у животі

висока температура

нежить

Запитання 3

Щоб уберегтися від харчових отруєнь ...

варіанти відповідей

дотримуватися правил зберігання харчових продуктів

їсти немитими руками

Пити сиру воду з відкритих водойм

Не вживати продукти, строк зберігання яких закінчився

Ретельно мити овочі та фрукти перед вживанням

Запитання 4

При отруєнні важливо пити багато...

варіанти відповідей

томатного соку

кип'яченої води

газовиної води

молока

Запитання 5

Вбирають отруйні речовини з організму...

варіанти відповідей

пігменти

сорбенти

еквіваленти

продуценти

Запитання 6

Консерви в роздутих, деформованих банках...

варіанти відповідей

можна вживати після проварювання

не можна вживати

заморозити, а потім розігріти й можна вживати

Запитання 7

Позначте ВСІ знаки маркування товарів, на які варто звертати увагу під час закупівлі продуктів.

варіанти відповідей

екомаркування

логотип компанії, що виробляє тару

наявність харчових добавок

назва підприємства, що виготовило продукт

штрих-код

час виготовлення

термін придатності

Запитання 8

Позначте ВСІ правила зберігання харчових продуктів.

варіанти відповідей

Їжу слід зберігати в холодильнику і в герметичній упаковці.

Яйця в холодильнику можна зберігати один рік і більше.

М’ясо можна розморожувати на полиці в холодильнику біля готових продуктів.

Молочні продукти варто зберігати на верхній полиці холодильника.

Запитання 9

Аби попередити виникнення харчових отруєнь, треба:

варіанти відповідей

мити руки перед приготуванням чи прийомом їжі

мити посуд, перш ніж починати використовувати його для приготування страв

використовувати виключно свіжі продукти

дотримуватися технології приготування страв

Всі відповіді вірні

Запитання 10

Позначте ВСІ правильні відповіді.


варіанти відповідей

інфікований продукт

продукт, у якого вийшов термін споживання

усі червоні продукти

неякісний продукт

продукти не у твердій упаковці

Запитання 11

Позначте загальні принципи першої допомоги в разі харчових отруєнь

варіанти відповідей

дати людині випити кілька склянок води та викликати блювоту

людина має прийняти сорбенти

слід дотримуватись постільного режиму й пити багато чистої кип’яченої води

їсти багато солодощів

істи багато фруктів та овочів

пити газовані напої

Запитання 12

Що потрібно робити, якщо при отруєнні стан хворого погіршується, блювота не припиняється, тримається висока температура?

варіанти відповідей

негайно звернутися до лікаря або викликати «швидку допомогу»

самостійно лікуватися

нічого не робити

стан хворого покращиться з часом

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест