Персонажі балетів.Історія кохання.

Додано: 15 квітня 2020
Предмет: Мистецтво, 5 клас
Тест виконано: 2 рази
9 запитань
Запитання 1

Кармен-сюїта — одноактний балет на музику Жоржа Бізе ( 1875) в оркестровці Родіона Щедріна ( 1967).

Заснований на опері «Кармен», музичний матеріал якої Щедріним істотно перекомпонаний, стиснутий і переоркестрований. За мотивами новели Проспера Меріме, що лягла в основу опери, лібрето балету написав його перший постановник, кубинський балетмейстер Альберто Алонсо.

Вперше поставлено 1 серпня 1967 року в Національному балеті Куби балетмейстером Альберто Алонсо для Алісії Алонсо в ролі Кармен (екранізований в 1968, 1972 та 1973 роках) і 20 квітня 1967 року у великому театрі для Майї Плісецької (екранізований в 1969 та 1978 роках).

В Україні балет вперше був поставлений в Одесі та Києві (1973).

Назвіть головних персонажів балету.

варіанти відповідей

Пахіта і Люсьєн

Кармен і Хозе

Одетта і чаклун

Дон Кіхот і Дульсінея

Запитання 2

У 1869 р. Людвіг Мінкус, австрійський композитор, скрипаль і диригент чеського походження, який довгі роки жив і працював у Росії написав для хореографа Маріуса Петіпа, балет «Дон Кіхот» за Сервантесом, і ця робота виявилася дуже успішною.

Назвіть головних персонажів балету

варіанти відповідей

Кітрі

Дон Кіхот

Базіліо

Лускунчик

Запитання 3

"Жізель" — «фантастичний балет» на дві дії французького композитора Адольфа Адана, лібрето Жюля-Анрі де Сен-Жоржа, Теофіля Готьє та Жана Кораллі за легендою, яку переказав Генріх Гейне. У легенді розповідається про дівчат-віл, які були зраджені їх нареченими і померли до весілля, а потім перетворилися на мстивих і безжальних духів. Хореографія Жана Кораллі, Жюля Перро та Маріуса Петіпа. Балет вважається одним з найвидатніших творів епохи романтизму. Прем'єра романтичного балету «Жізель» вперше відбулася в 1841 році на сцені Паризької опери і мала величезний успіх. Відтоді балет не сходить з провідних балетних сцен світу.

Назвіть головних персонажів балету

варіанти відповідей

Аврора і принц Дезіре

Граф Альберт і Жізель

Фея Дражже

Попелюшка

Запитання 4

Едуа́р Марі Ерне́ст Дельдеве́ - французький скрипаль композитор і диригент, найбільш відомий своїм балетом «Пахіта» (ісп. Paquita; 1846), що протягом багатьох років ставив Маріус Петіпа в Росії і успадкованим багатьма російськими балетними трупами.

Назвіть головних персонажей балету.

варіанти відповідей

Люсьєн і Пахіта

Дон Кіхот і Кітрі

Принц Дезіре

Чиполіно

Запитання 5

"Ромео і Джульєтта" — балет С. Прокоф'єва за однойменною трагедією Вільяма Шекспіра, написаний у співпраці з режисером Сергієм Радловим і драматургом Адріаном Піотровським 1936 року.

Прем'єра балету відбулася 1938 року в Брно (Чехія). У СРСР балет уперше був поставлений в Театрі ім. Кірова в Ленінграді 11 січня 1940 році балетмейстером Леонідом Лавровським, який також вніс деякі корективи у структуру балету. Головну роль виконала Галина Уланова.У повоєнний час, 1946 року балет був поставлений у Большому театрі.

2008 року в Нью-Йорку була вперше представлена первісна версія балету, що відродила раніше невідому структуру і щасливий фінал твору Прокоф'єва.

Назвіть головних персонажей балету.

варіанти відповідей

Руслан і Дюдмила

Жізель і Альберт

Кармен і Хозе

Ромео і Джульєта

Запитання 6

В основі балету лежить сюжет історичного роману Рафаелло Джованьйолі «Спартак», що оповідає про події в Стародавньому Римі в I столітті до н. е. Гладіатор Спартак стає на чолі повстання рабів, яке жорстоко придушує римський полководець і державний діяч Марк Ліциній Красс. На тлі повстання відбувається розвиток любовної історії Спартака і його дружини , якій протистоїть любовна інтрига Красса і куртизанки Егіни. Балет «Спартак» став найбільшою роботою Арама Хачатуряна . Партитура балету була завершена в 1954, а в грудні 1956 відбулася прем'єра. Відтоді цей балет став «частим гостем» на найкращих сценах світу.

Назвіть ім'я дружини Спартака.

варіанти відповідей

Одетта

Фрігія

Джульєта

Фіона

Запитання 7

"Спляча красуня» — балет П. Чайковського на лібрето І.Всеволозького та Маріуса Петіпа за сюжетом однойменної казки Шарля Перо. Написаний у 1889, представлений публіці в 1890.

Задовго до П. І. Чайковського, за сюжетом казки французьким композитором Фердінаном Герольдом було створено балет з такою ж назвою (буквально: Спляча красуня лісу — La Belle au bois dormant) за лібрето Ежена Скріба. Прем'єра цього балету відбулася на сцені Паризької Опери 27 серпня 1829 в постановці балетмейстера Ж.-П.Омера за участі Марії Тальоні, Ліз Нобле та ін.

Нову версію — П. Чайковського й М. Петіпа було визнано видатною, а сам балет посів визначне місце серед світових шедеврів балетного мистецтва.

Назвіть головних персонажей балету.

варіанти відповідей

принцеса Аврора і принц Дезіре

Пахіта і Люсюєн

Одетта і Зигфрід

Ромео і Джульєтта

Запитання 8

«Лускунчик» (рос. «Щелкунчик») — балет Петра Чайковського на дві дії за однойменною казкою Гофмана, (лібрето Маріуса Петіпа). Балет написано на замовлення Дирекції імператорських театрів. Вперше поставлений 6 (18) грудня 1892 року на сцені Маріїнського театру в Петербурзі.

 На київській сцені балет ставився неодноразово. 1956 року до нього звернувся балетмейстер Вахтанг Вронський, 1972-го постановку «Лускунчика» здійснив Анатолій Шекера.

Назвіть голвних героїв балету.

варіанти відповідей

Лускунчік

Клара

Фея Дражже

Дросельмаєр

Запитання 9

«Лебедине озеро»  — балет на дві дії Петра Чайковського. Існує дві версії балету — авторська та Рікардо Дріґо.

В основу сюжету покладено фольклорні мотиви, в тому числі старовинна німецька легенда.

Прем'єра балету в початковій, авторській версії відбулася 4 березня 1877 року на сцені Большого театру в Москві, однак не мала успіху. У переробленій версії балет вперше було поставлено 15 січня 1895 року в Маріїнському театрі в Санкт-Петербурзі, саме ця версія переважно ставиться у сучасних театрах.

Назвіть головних персонажей балету

варіанти відповідей

Одетта і Зигфрід

злий чаклун лицарь Ротбарт

Одиллія

Мишачий король

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест