Підсумкова діагностувальна робота № 1 з теми "Середньовічне суспільство (V-XV ст.) Група результатів 2 "Працює з інформацією історичного змісту"

Додано: 12 жовтня
Предмет: Всесвітня історія, 7 клас
12 запитань
Запитання 1

... розташовувалися на пагорбах, поблизу водних джерел. Річки й озера були природними перепонами, які захищали від нападів ворогів.

варіанти відповідей

Кочові поселення

Села

Фортеці і міста

Військові табори

Запитання 2

Господарство селянина, як правило, орієнтувалося на освоєння

варіанти відповідей

Річок

Лісових ресурсів

Корисних копалин

Людського ресурсу

Запитання 3

На малюнку відображено .... колонізацію

варіанти відповідей

Внутрішню

Зовнішню

Запитання 4

При королі була рада великих феодалів та єпископів. Монархи розширили цю інституцію, залучивши до неї представників рицарства та міщан. Так утворилися ...., які представляли інтереси різних станів суспільства. На Піренейському півострові їх називали кортесами; в Англії — парламентом; у Франції та Нідерландах — Генеральними штатами; а в Польщі чи Священній Римській імперії — сеймами.


варіанти відповідей

Ранньофеодальна монархія

Феодальна роздробленість

Станово-Представницька монархія

Абсолютна монархія

Запитання 5

У політичному вимірі ..... породила багато дрібних володінь. Це призвело до постійних конфліктів та війн між феодалами. Ускладнювала економічний розвиток: поділ територій та введення на них різних мит і податків створювали перешкоди для торгівлі й виробництва.Вона сприяла формуванню різних національних ідентичностей і культурних особливостей. Різноманіття культур, мов і традицій дали поштовх формуванню унікальних національних спільнот і національних держав.

варіанти відповідей

Ранньофеодальна монархія

Феодальна роздробленість

Станово-Представницька монархія

Абсолютна монархія

Запитання 6

Які основні святогляди людини були притаманні в Середньовіччі

варіанти відповідей

Релігійні, Фантастичні, Магічні, Символічні, Надприродні

Космічні, Наукові, Надприродні, Казкові, Співочі

Релігійні, Біологічні, Історичні, Фізичні, Хімічні

Магічні, Фантастичні, Надприроднє, Матеріальне, Ціннісне

Запитання 7

Життя .... було пов’язане з військовою справою, тому вони постійно удосконалювали свою військову майстерність. У Середньовіччі були вироблені особливі правила .... честі: шукати подвигів, боротися з ворогами християнської віри, захищати слабих і скривджених, особливо вдів і сиріт.

варіанти відповідей

Король

Селяни

Міщани

Рицарі

Запитання 8

В Середньовіччі розроблялися з метою розпізнавання власників та їхньої власності. Вивченням, використанням і розпізнаванням займається наука геральдика.

варіанти відповідей

Герб

Прапір

Запитання 9

Німецький проповідник XIII ст. Бертольд Ратісбон висловив свою думку щодо виховання дітей: «Дитина подібна до казанка, який стоїть на вогнищі. Якщо таку посудину переповнити їжею та дарунками, то юшка з неї витече і загасить полум’я життя».

Розтлумачте вислів проповідника.

варіанти відповідей

Діти – маленькі частинки великого щастя

Діти неодмінно повинні бути щасливі, тому що дитинство - сама чудова пора. Все інше життя тільки розплата за це недовге блаженство. 

Дитинство - це коли все дивно і ніщо не викликає здивування.

Дитинство в той час не сприймалося як особливий період життя.

Запитання 10

У містах із XIII ст. споруджували вузькі кам’яні ... або ...поверхові будинки. Це було пов’язано з обмеженістю міської території. Саме в таких будинках жила переважна більшість городян. На першому поверсі розташовувалися крамниці чи майстерні, що виходили на вулицю, і зала або кімната для праці й відпочинку. Спальні були на другому поверсі.

варіанти відповідей

1 або 3

2 або 4

3 або 6

7 або 9 

Запитання 11

Хроніки Жана де Венетто про причини Жакерії

У цьому [1358] році виноградники — джерела цілющої вологи, що веселить серце людини, — не оброблялися; поля не засівалися й не оралися; бики й вівці не ходили по пасовищах; церкви й будинки <...> усюди були охоплені всепоглинаючим полум’ям або становили купи руїн, які ще диміли... Найрозпачливіша бідність панувала всюди, особливо між селянами, оскільки сеньйори сповнювали їх страждань, відбираючи в них майно та їхнє вбоге життя. Хоча кількість худоби, що залишилася, — великої та дрібної — була мізерною, сеньйори все-таки вимагали платежів за кожну голову, по десять солідів за бика, по чотири або п’ять — за вівцю. І все-таки вони майже не обтяжували себе турботами про захист своїх васалів від набігів і нападів ворогів...

Як історичне джерело показує причини... 

варіанти відповідей

Виступу Феодалів проти королів

Міського виступу

Повстання селян

Запитання 12

Намагалися задіяти різні способи для обмеження влади. Як засіб тиску вони використовували свою вірність. На наданих землях намагалися встановити свій контроль над людьми і вимагали передусім вірності собі. Для цього вони створювали власну систему управління та суди. Формували власні війська та мали військову силу, яка дозволяла їм протистояти тиску. Могли укладати між собою угоди, об’єднавшись проти короля. Якщо король не дослухався, то його могли проти нього повстати і змусити до поступок. У деяких державах досягнуті компроміси закріплювалися в документах.

Про який виступ йде мова

варіанти відповідей

Боротьба феодалів проти королів

Міське повстання

Селянське повстання

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест