Початок і хід ІІ Світової та радянсько-німецької війни 1939-1943 рр.

Додано: 30 квітня 2020
Предмет: Всесвітня історія, 10 клас
Тест виконано: 258 разів
20 запитань
Запитання 1

Термін "Бліцкриг" означає...

варіанти відповідей

випалена земля

тактика

швидкоплинна війна

окупація

Запитання 2

Яку назву мав план Німеччини по захопленні СРСР

варіанти відповідей

"Вайс"

"Ост"

"Барбаросса"

"Морський лев"

Запитання 3

Коли почалася радянсько-німецька війна?

варіанти відповідей

22 червня 1941 р.

1 вересня 1941 р.

1 вересня 1939 р.

8 травня 1945 р.

Запитання 4

23-29 червня 1941 року відбулася перша танкова битва в районі

варіанти відповідей

Луцьк-Броди-Дубно-Рівне

Ромни-Лохвиця

Луцьк-Рівне

Броди-Ковель

Запитання 5

Скільки днів тривала оборона Одеси?

варіанти відповідей

100

34

73

10

Запитання 6

Великомасштабна битва Червоної Армії та Вермахту 7 липня — 19 вересня 1941 року була за місто...

варіанти відповідей

Харків

Львів

Київ

Одесу

Запитання 7

На які зони окупації була розділена України згідно плану "Ост"? Кілька варіантів відповіді

варіанти відповідей

Дистрикт "Галичина"

Дистрикт "Бессарабія"

Провінція "Трансністрія"

Рейхкомісаріат "Україна"

Прикордонні райони

Запитання 8

Про яку військову операцію йдеться?

«Японська авіація та підводні човни здійснили комбіновану атаку на амеріканські військові кораблі, що перебували на військово-морській базі. У результаті цього нападу потоплено 4 лінкори, ушкоджено 4 лінкори, 3 крейсери, 4 есмінці та інші військові кораблі США. Після цього США вступили у Другу світову війну»


варіанти відповідей

битва біля Ель-Аламейна

битва за Мідвей

битва за Перл-Гарбор

битва за Гуадалканал

Запитання 9

Головними причинами поразки радянської армії у 1941 р. були


варіанти відповідей

прорахунки радянського керівництва щодо планів Німеччини

переважання людських ресурсів німецької армії

політичні репресії 1937 – 1938 рр.

технічна відсталість радянської армії

брак матеріально-технічного забезпечення армії

Запитання 10

1.     Прочитайте джерело і вкажіть дату битви.

«Втрата Японією чотирьох важких авіаносців (із шести наявних), а також багатьох екіпажів літаків зупинила розширення військової сфери Японської Імперії в Тихому океані. Для ведення наступальних дій залишилися тільки «Дзуйкаку» і «Сьокаку». Інші наявні японські авіаносці — «Рюдзьо», «Дзюнйо» і «Хійо» — були легкими. Ця велика поразка Японії сталась через шість місяців після початку бойових дій проти Сполучених Штатів. Ці шість місяців — той час, протягом якого, за передбаченням адмірала Ісороку Ямамото, Японія мала утримувати перевагу над ворогом. Втрати японців склали 4 важких авіаносці, 1 важкий крейсер, 228 літаків і близько 2500 осіб, серед яких були найдосвідченіші пілоти японської палубної авіації. Американці втратили 1 важкий авіаносець, 1 есмінець, 150 літаків, 307 військовослужбовців. Японія втратила ініціативу до кінця війни й була вимушена перейти до оборонних дій.

Ця битва показала, що авіаносець став головним кораблем на Тихому океані. Втративши 4 важкі авіаносці, головнокомандувач об'єднаним флотом Японії адмірал Ямамото був вимушений відступити, хоча в його розпорядженні все ще залишалося близько 100 кораблів, зокрема, 11 лінкорів.»


варіанти відповідей

7 грудня 1941 р.

4 – 6 червня 1942 р.

23.10 – 11.11.1942 р.

7.08.1942 – 9.02.1943 р.

Запитання 11

Дайте відповідь на запитання до джерела.

Конференція прийняла ряд дуже важливих узгодже­них документів.

1. Нарешті більш-менш точно було визначено початок операції «Оверлорд» у Нормандії — в травні 1944 р.

2. До цих рішень, розроблених штабами союзників, була додана «Декларація трьох держав» (прийнята в кінці конференції). В ній підкреслювалося, що наступ союзних армій буде нещадний — зі Сходу, Заходу й Півдня — і триватиме до беззастережної капітуляції Німеччини.

Декларація проголосила взаєморозуміння «Великої трійки», твердий намір їхніх народів спільно працювати як під час війни, так і в мирний час. «Ми, — говорилося в Декларації, — від'їжджаємо друзями за духом і метою».

3. Щодо повоєнної долі Німеччини Рузвельт знову ви­сунув «проект Моргентау» — про розчленування Німеч­чини на 5 держав. Черчілль пропонував з частин Німеч­чини й сусідніх країн створити Дунайську федерацію. Сталін висловився проти, виступаючи за єдину, демокра­тичну й миролюбну Німеччину. Вирішили ще повернути­ся до цієї проблеми.

4. В «Декларації трьох держав про Іран» союзники до­мовилися зберегти його суверенітет, вивести радянські й англійські війська з країни після війни, надати Ірану фі­нансову й економічну допомогу.

5. «Велика трійка» обмінялася думками про Польщу. Ра­дянський Союз пропонував установити західні кордони Польщі по річках Одеру й Нейсе, а східну — по «лінії Керзона». Питання про уряд Польщі залишилося відкритим.

Сторони в принципі домовилися про передання Ра­дянському Союзові областей Кенігсберга й Мемеля, а та­кож частини італійського військово-морського флоту.

6. Радянська делегація в таємному протоколі зазначи­ла, що після капітуляції Німеччини СРСР вступить у вій­ну проти Японії.

  Коли розпочалася ця конференція?

варіанти відповідей

12 липня 1941 р.

1 січня 1942 р.

26 травня 1942 р.

28 листопада 1943 р.

Запитання 12

Встановіть відповідність

А. Ервін Ромель

Б. Дуайт Езенхауер

В. Бернард Монтгомері

Г. Фрідріх Паулюс

1. американський військовий і державний діяч, 34-й Президент США, один з головних американських воєначальників Другої світової війни, головнокомандувач сил Антигітлерівської коаліції в Європі, генерал армії (1944), кавалер багатьох нагород, зокрема радянського ордена «Перемога» (1945). Під час Другої світової відповідав за планування і проведення операції «Смолоскип» у Північній Африці, успішного наступу у Франції та Німеччині на Західному фронті. Він командував англо-американськими силами вторгнення в Нормандії («Операція «Оверлорд»). У 1951-му став першим головнокомандувачем НАТО.

 

2. британський воєначальник, фельдмаршал (1944), віконт (1946), учасник Першої та Другої світових війн. За час Другої світової війни пройшов шлях від командира 3-ї піхотної дивізії до командувача 21-ї групи армій. Вів успішні бої на заході Північної Африки, здобув перемогу над німецько-італійськими військами в Тунісі, на Сицилії, під час вторгнення до Італії. У ході відкриття другого фронту в Нормандії командував усіма наземними силами союзників, пізніше призначений командувачем групи армій. 4 травня 1945 року прийняв німецьку капітуляцію на півночі Третього Рейху.

 

3. Німецький фельдмаршал заслужив славу блискучого тактика завдяки своїй здатності розгадувати задуми противника. Відомий своєю жорсткістю в армії Третього Райху, і прозваний "лисом пустелі", як професіонал, користувався повагою навіть у неприятелів. Прем'єр-міністр Великої Британії Вінстон Черчіль називав його "майстерним противником" і "великим генералом"...Його танкові операції вивчають у військових училищах усього світу. Наприкінці життя, коли навіть Гітлер побоявся зруйнувати образ німецького героя Другої світової війни, він проявив високе почуття власної гідності і показав себе справжнім солдатом...


4. американський генерал, командувач Третьою армією США під час Другої світової війни. Любитель боїв і впевнений командир броненосних батальйонів. Пройшов довгий шлях солдата: від другого лейтенанта до чотирьохзіркового генерала. Йому довелось брати участь у бойових діях у Франції. Через більш як чверть століття йому судилося повернутися на цю землю і залишитися на ній — після війни. Вдячні французи поставили пам'ятник командувачеві Третьою армією США в місті Авранш у Нижній Нормандії, звільненій завдяки натиску солдатів цього генерала.

 

5. німецький воєначальник часів Третього Рейху, генерал-фельдмаршал (1943) Вермахту. Кавалер Лицарського хреста Залізного хреста з Дубовим листям‎ (1943). Під час Сталінградської битви командував 6-ю армією, що була оточена та капітулювала в Сталінграді. Автор плану Барбаросса. Незмінною приналежністю його екіпіровки були рукавички, з якими він ніколи (навіть у літню спеку) не розлучався. Цю дивину він пояснював оточуючим тим, що терпіти не може бруду. Була йому властива й інша дивакуватість: як би не складалася обстановка, він двічі на добу обов'язково приймав ванну і переодягався. За свої примхи він удостоївся від товаришів по службі таких в'їдливих прізвиськ, як «благородний лорд» або «наш найелегантніший джентльмен». Провів у полоні близько 11 років. Після звільнення поселився в Дрездені, де і провів останні роки життя, перебуваючи на посаді поліцейського інспектора.

варіанти відповідей

а3 б1 в2 г4

а3 б1 в2 г5

а5 б1 в2 г3

а3 б2 в1 г4

Запитання 13

Збройні сили нацистської Німеччини у 1935–1945 рр. мали назву


варіанти відповідей

Шльосс

Гетто

Гестапо

Вермахт

Запитання 14

Наслідком Тегеранської конференції було


варіанти відповідей

Обіцянка У. Черчілля і Ф. Рузвельта відкрити Другий фронт в Єв­ропі

Зобов’язання СРСР вступити у війну з Японією

Зобов’язання СРСР визнати польський Тимчасовий уряд націо­нальної єдності

Створення міжнародного трибуналу

Запитання 15

Яка країна - союзниця Німеччини, вела військові дії в Північній Африці

варіанти відповідей

Італія

Угорщина

Румунія

Болгарія

Запитання 16

Що означає термін «рух Опору»?


варіанти відповідей

Антикоаліційний рух часів Другої світової війни

Національно-визвольний, антифашистський рух

Антивоєнний громадський рух

Рух, основа якого — ідея національної винятковості

Запитання 17

Що означає термін «колабораціонізм»?


варіанти відповідей

Співробітництво з іноземними завойовниками

Система панування більш розвинених і більш потужних держав над менш розвиненими країнами або територіями

Переведення військової промисловості на випуск мирної продукції

Курс на обмеження економічних і політичних зв’язків країни

Запитання 18

Сталінградська битва відбувалася в:


варіанти відповідей

липні 1942 - лютому 1943 рр.

червні 1942 - січні 1943 рр.

липні 1943 - лютому 1944 рр.

липні - серпні 1943 р.

Запитання 19

«Східний вал» - це

варіанти відповідей

Оборонна лінія СРСР на Дніпрі

Оборонна лінія німців на Дніпрі

Оборонна лінія німців на Волзі

Оборонна лінія СРСР на Волзі

Запитання 20

Результатом морських битв біля атолу Мідуей та у Кораловому морі стала:

варіанти відповідей

Утрата союзниками значної території, військ, авіації, флоту

Утрата союзниками значної території, ресурсів головних воєнноморських баз

Перша перемога союзників в Тихому океані

Перша перемога Японії в Тихому океані

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест