Поняття про дієтичне харчування, дієтичні продукти, специфічна дія продуктів та страв

Додано: 7 квітня 2020
Предмет:
Тест виконано: 719 разів
12 запитань
Запитання 1

Дієтичне, або лікувальне, харчування - це:

варіанти відповідей

науково обгрунтована система організації харчування й диференційованого використовування з лікувальною метою певних харчових продуктів та їх поєднань;

спеціально підібрані раціони харчування з метою запобігання (профілактики) порушень в організмі, зумовлених хронічною дією шкідливих професійних чинників виробничого середовища;

раціональне харчування, що розробляється з урахуванням наявності у кожної людини властивої їй біохімічної і фізіологічної індивідуальності;

харчування, в якому забезпечено оптимальні співвідношення харчових і біологічно активних речовин, здатних виявити в організмі максимум своєї корисної біологічної дії.

Запитання 2

Продукти швидкого засвоєння -

варіанти відповідей

свіжий хліб, тугоплавкі жири, смажене м'ясо, бобові, гриби;

рідка, пюреподібна та драглеподібна їжа, молокопродукти, яйця, зварені некруто, омлет, фрукти та ягоди;

міцні чай, кава, какао, шоколад, бульйони, гострі страви, копченості, субпродукти, редька, капуста, часник, цибуля, бобові;

продукти багаті на клітковину, солоні, солодкі, кислі продукти, газовані напої, холодні страви, жири або сметана натще (окремо).

Запитання 3

Продукти з слабкою сокогінною дією -

варіанти відповідей

рідка, пюреподібна та драглеподібна їжа, молокопродукти, яйця, зварені некруто, омлет, фрукти, ягоди;

свіжий хліб, тугоплавкі жири, смажене м'ясо, бобові, гриби;

міцні чай, кава, какао, шоколад;

пюреподібні і драглеподібні страви, протерті овочі, молочні продукти, молочні, круп'яні супи, відварені протерті або січені страви з м'яса та риби, яйця, зварені некруто, омлети, хліб пшеничний підсушений, неміцний чай, негазовані напої, вершкове масло, рафінована олія.

Запитання 4

Для зондового харчування їжу готують:

варіанти відповідей

у твердому вигляді;

з кислим смаком;

гострою;

у рідкому і напіврідкому вигляді.

Запитання 5

При порушенні акту жування і ковтання використовують:

варіанти відповідей

раціональне харчування;

лікувально-профілактичне харчування;

ентеральне зондове харчування;

дієтичне харчування.

Запитання 6

Раціональне харчування є основою дієтичного (лікувального) харчування, воно сприяє:

варіанти відповідей

зміцненню та збереженню здоров'я;

лікуванню захворювань;

збалансованості раціону;

повному забезпеченню організму хворого білком.

Запитання 7

Теорію збалансованого живлення створив:

варіанти відповідей

І.І.Мечніков;

А.А.Покровський;

Сократ;

М.В.Ломоносов.

Запитання 8

Основним принципом дієтичного харчування є:

варіанти відповідей

принцип щадіння хворого органу;

збалансованість харчування;

регулювання обсягу та маси раціону;

певний нутрієнтний склад.

Запитання 9

Дієта - це:

варіанти відповідей

науково обгрунтована система організації харчування;

харчовий раціон та режим харчування, призначений хворим людям;

прогресування хронічних захворювань;

найефективніший засіб, який продовжує життя.

Запитання 10

Динамічність - це:

варіанти відповідей

перехід від щадіння органу до його тренування;

забезпечення фізіологічних потреб хворої людини;

обмеження або виключення інгрідієнтів їжі;

використання широкого асортименту продуктів.

Запитання 11

Лікувальне харчування базується на:

варіанти відповідей

теорії адекватного харчування;

теорії змішаного харчування;

теорії збалансованого харчування;

концепції диференційованого харчування.

Запитання 12

Продукти повільного засвоєння - це:

варіанти відповідей

міцні чай, кава, какао, шоколад;

свіжий хліб, тугоплавкі жири, смажене м'ясо, бобові, гриби;

капуста, часник, цибуля, бобові;

молочні продукти.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест