Повсякденне життя та розвиток культури у міжвоєнний період.

Додано: 3 червня 2022
Предмет: Всесвітня історія, 10 клас
Тест виконано: 123 рази
12 запитань
Запитання 1

Формування сучасної масової культури пов’язане з трьома чинниками. Це....

варіанти відповідей

урбанізація

емансипація

технічний прогрес

мілітаризація економіки

нові форми культури

Запитання 2

Хто з філософів першої третини XX ст. стверджував, що що історія — це «живий організм», вона розвивається циклічно, переживаючи свої «весну», «літо», «осінь» і «зиму». Кожна культура певний час існує. XIX ст. стало початком «зими» в історії Європи, у XX ст. в боротьбі проти влади грошей перемагають кров та інстинкти; ера лібералізму, індивідуалізму, гуманізму, демократії та свободи поступається місцем ері цезаризму й планетарних воєн. Людство підкориться Цезарям (диктаторам) і знову повернеться до своєї «весни».

варіанти відповідей

Освальд Шпенглер

Бергсон Анрі

Микола Бердяєв

Володимир Вернадський

В'ячеслав Липинський

Запитання 3

Великий вплив на сучасників справив австрійський психоаналітик і філософ, автор філософсько-соціологічної концепції людини й культури. На його думку, люди ліниві, нерозумні й не схильні до самозречення. На відміну від марксистів, він уважав, що не приватна власність робить людей агресивними, а навпаки, вона сама є наслідком людської агресивності.

варіанти відповідей

Зигмунд Фрейд

О. Шпенглер

Бертран Рассел

Макс Планк

Запитання 4

Автор теорії відносності, один із засновників квантової механіки та статистичної фізики. Згідно з теорією відносності, матерія, час і простір є взаємозалежними. Незмінна лише швидкість світла, час може уповільнюватися, а простір — змінювати свою форму. У 1921 р. за праці з теоретичної фізики йому присудили Нобелівську премію. Коли до влади в Німеччині прийшли нацисти, він емігрував до США, де активно виступав проти війни.

варіанти відповідей

Альберт Енштейн

Освальд Шпенглер

Макс Планк

Зігмунд Фрейд

Запитання 5

Винайдення в 1928 р. англійцями ....... і ......... пеніциліну мало велике значення для розвитку медицини. 

варіанти відповідей

Олександром Флемінгом і Еовардом Флореєм

Карлом Ланштейном і Зігмундом Фрейдом

Ірен і Фредеріком Жоліо-Кюрі

Емілем Дюркгеймом і Максом Вебером

Запитання 6

Оскільки на початку століття відбулися серйозні збройні конфлікти, не дивно, що досягнення науки й технічні винаходи широко застосовувалися в розробленні нових видів зброї. З переліку виберіть прізвища винахідників нової стрілецької зброї.

варіанти відповідей

Максим Хайрем Стівенс

Леон Наган

Володимир Зворикін

Ігор Сікорський

Чарльз Ліндберг

Запитання 7

У романі «Американська трагедія», написаному на основі газетних публікацій про судові процеси в США, письменник показав американську дійсність у всій її неоднозначності. Його творчість стала предметом гострих дискусій. З переліку письменників виберіть його прізвище.

варіанти відповідей

Т. Драйзера

Ромен Роллан 

Генріх Манн

Андре Жід

Запитання 8

 .... - загальна назва течій у мистецтві XX ст., яким властиві захоплення не стільки змістом, скільки формою; культ краси як єдиної цінності; індивідуалізм; пошук нових естетичних принципів.

варіанти відповідей

Модернізм

Авангардизм

Реалізм

Романтизм

Запитання 9

Митці нового напрямку у мистецтві не лише писали картини, але й створювали філософські трактати. Його засновником був російський художник Василь Кандинський. Видатний представник цього напрямку Казимир Малевич у 1915 р. створив шедевр абстрактного мистецтва «Чорний квадрат на білому тлі». Назвіть цей напрямок у мистецтві.

варіанти відповідей

Авангардизм

Супремізм

Футуризм

Імпресіонізм

Запитання 10

Ця картина була створена у 1925 р. Її назва "Жовте, червоне, синє" Назвіть автора картини.

варіанти відповідей

Василь Кандинський

Казимир Малевич

Сальвадор Далі

Д.-А. Сікейрос

Запитання 11

Наприкінці XIX ст. було відновлено проведення Олімпійських ігор. Змагання проходили з дев’яти видів спорту: боротьба, велоспорт, легка атлетика, плавання, спортивна гімнастика, стрільба, теніс, важка атлетика, фехтування. У III Олімпійських іграх брало участь 6 жінок (всі із США), котрі змагались лише у стрільбі з лука.  А з якого року до участі з усіх видів спортув Олімпіаді були допущені жінки?

варіанти відповідей

1928 р.

1917 р.

1936 р.

1930 р.

Запитання 12

У 1920-ті рр. стрімко набирав поширення футбол, який нині є найпопулярнішим видом спорту. Із 1930 р. почали регулярно проводитися чемпіонати світу. В якої країні відбувся перший чемпіонат світу з футболу?

варіанти відповідей

Уругвай

Іспанія

Бразилія

Велика Британія

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест