Практичне заняття. "Руїна" - причини і наслідки.

Додано: 17 лютого 2021
Предмет: Історія України, 8 клас
Тест виконано: 226 разів
12 запитань
Запитання 1

Руїна це-

варіанти відповідей

 форма політичної боротьби, що являє собою збройну сутичку між класами, соціальними групами, націями задля досягнення повноти державної влади.

 форма залежності однієї держави від іншої, більш сильної.

 термін, яким позначають процес занепаду й спустошення України під час громадянської війни, гострої боротьби старшини за владу й постійної агресії сусідніх держав.

збройна боротьба українського народу під проводом Б. Хмельницького за визволення від польсько-шляхетського панування.

залишки зруйнованої споруди

Запитання 2

Українські історики мають різні думки щодо періодизації доби Руїни. Яка з них вам здається найбільш доцільною?

варіанти відповідей

 Період від смерті Б. Хмельницького в 1657 р. до початку гетьманування І. Мазепи в 1687 р.

Період від придушення повстання Пушкаря і Барабаша в 1658 р. до складання булави гетьманом П. Дорошенком у 1676 р.

Період від розколу Гетьманщини на Правобережну і Лівобережну в 1663 р. до остаточного розподілу території Гетьманщини між Річчю Посполитою та Московською державою в 1686 р.

Запитання 3

 Скільки років, на думку Самійла Величка, тривала Руїна?

«...докінчувався тридцятий рік нещасливих тогобічних українських подій з безперервним воєнним вогнем, а до того — з чварами, незгодами, війнами, кровопролиттями і з крайньою руїною» (Самійло Величко. Літопис. Т. 2. Розділ 18)

варіанти відповідей

10 р.

20 р.

30 р.

Запитання 4

Яке історичне джерело вказує на причини Руїни ?

варіанти відповідей

«...докінчувався тридцятий рік нещасливих тогобічних українських подій з безперервним воєнним вогнем, а до того — з чварами, незгодами, війнами, кровопролиттями і з крайньою руїною» (Самійло Величко. Літопис. Т. 2. Розділ 18)

«...тепер там самі себе поїдають, містечко проти містечка воює, син батька, батько сина грабує». (З листа гетьмана А. Потоцького королю).

“...небажання поступитися своїми вигодами заради блага України, заради збереження козацької держави, непримиренність позиції різноманітних угруповань та окремих осіб ще більш ускладнювали внутріполітичну ситуацію, провокували виступи «покозачених», створювали хаос і плутанину, робили неможливою хоча б короткочасну стабілізацію”. (Т. Яковлева. Гетьманщина у другій половині 50-х років XVII століття. Причини і початок Руїни. — К., 1998.)

Запитання 5

Виберіть народне прислів'я про часи Руїни

варіанти відповідей

Козацькому роду нема переводу

Де два козаки, там три гетьмани

Без гетьмана військо гине

До булави треба голови

Запитання 6

Оберіть усіх Лівобережних гетьманів (3 відповіді)

варіанти відповідей
Запитання 7

На карті позначено

варіанти відповідей

Правобережна Україна за часів Руїни

Лівобережна Україна за часів Руїни

Гетьманщина в 1649—1654 роках

 Території, що відійшли Москві за Андрусівським миром.

Запитання 8

Розташуйте події в хронологічній послідовності.

А. Проголошення Туреччиною гетьманом Ю.Хмельницького

Б. Обрання Петра Дорошенка гетьманом Правобережної України.

В. Підписання Глухівських статей.

Г. Участь козацьких полків у Першому Кримському поході царських військ.

Д. Обрання І.Самойловича гетьманом Лівобережної та Правобережної України.

варіанти відповідей

А Б В Г Д

Б В Д А Г

Д А Г В Б

Б В Г Д А

Запитання 9

Про яку подію йдеться в джерелі .

 З листа гетьмана Петра Дорошенка до московського вельможі Василя Тяпкіна (січень 1668 р.): «Ось недавно вчинили договір з поляками на нашу згубу; розірвали надвоє, і обидва монархи вмовилися між собою, що будуть нас викоріняти... Ви звикли вважати нас за якусь безсловесну худобу, без нас вирішили, які міста залишити під собою, в які уступити, а тим часом ці міста дісталися вам не вашою силою, а Божою поміччю й нашою кров’ю та відвагою. Ми хоча вівці, але вівці Христові, його кров’ю викуплені, а не безсловесні. Часто від ваших московських людей можна почути таку думку: вільно, мовляв, королеві, яку хоче мати віру у своїй державі, вільно так не буде! Не допустив нас Господь у таку неволю. Знає король, що предки наші, як рівні з рівними, як вільні з вільними в одне тіло з’єдналися з поляками під єдиним государем, добровільно обраним і заприсяженим. А того ярма ані ми, ані батьки наші носити не звикли».

варіанти відповідей

Бучацький договір

Конотопська угода

Андрусівський договір

Запитання 10

Про якого діяча часів Руїни йдеться в наведеному уривку історичного джерела?

 «А .... після перемоги над Ханенком рушив, уже без перешкод, з усім козацьким та ординським військом від Ладижина під Кам’янець. Прибувши туди, допомагав туркам добувати Кам’янець, який, бувши уфундований від природи Божою силою, здававсь у людських очах геть-но нездобутним. Але що Бог захоче, те й зробить, бо той твердий град, не так від сили й ворожої зброї, як від нужди й міцного оточення, було в суботу 17 серпня добуто і захоплено під турецьку владу...». (З літопису Самійла Величка»).».

варіанти відповідей
Запитання 11

Поданий фрагмент :"«Уся Річ Посполита народів польського, і Великого князівства Литовського, і Руського та провінцій, що до них належать, відновлюється в повноті так, як було перед війною, тобто аби ті народи залишалися в своїх межах і свободах непорушно, як були перед війною… Для ліпшого підтвердження цих пактів і певності, гетьман руських військ до кінця свого життя гетьманом руським і першим сенатором у воєводствах Київському, Брацлавському та Чернігівському залишатиметься…» є витягом

варіанти відповідей

з "Березневих статей"

з Гадяцького трактату

з "Глухівських статей"

з "Московських статей"

Запитання 12

Як історичні джерела визначають наслідки Руїни?

У літописі Самійла Величка про становище на Правобережжі наприкінці 70-х рр. 17 ст. читаємо: «Перед моїми очима постали численні безлюдні міста й замки, порожні вали, колись висипані працею людською, як гори й горби. Всі вони правили тоді за пристановище й поселення диких звірів. Я побачив, що фортеці, які траплялися нам на шляху у військовому поході, одні стоять малолюдні, інші зовсім спорожніли - розруйновані, зарослі землею, запліснявілі, обсаджені бур’яном і повні лише червів і зміїв, й усякого гаддя, що там гніздилося. Роздивившись, побачив я покриті мохом, очеретом і зіллям широкі тогобічні україно-малоросійські поля й розлогі долини, ліси і великі сади, красні діброви й річки, стави й занедбані озера. І це був той край, якого правдиво колись, уже шкодуючи за втратою його, називали й проголошували поляки раєм світу - він був немовби друга обітована земля, що кипіла медом і молоком. Бачив я, окрім того, в різних місцях багато людських кісток, сухих і голих - їх покривало саме тільки небо».

Виберіть усі правильні відповіді (5 відповідей)

варіанти відповідей


Втрата територіальної цілісності України, захоплення її території іноземними державами;

Занепад Української держави;

Втрати української культури;

Катастрофічне скорочення населення України;

Господарська розруха в Україні;

розквіт Української держави

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест