Продуктивне та специфічне запалення

Додано: 27 жовтня 2023
Предмет:
15 запитань
Запитання 1

1. При мікроскопічному дослідженні міокарда чоловіка, що помер від серцевої декомпенсації, виявлений склероз периваскулярної сполучної тканини і дифузна інфільтрація її лімфоцитами, макрофагами, плазмоцитами і поодинокими нейтрофілами. Вкажіть, який з перерахованих видів запалення найбільш вірогідний? 

варіанти відповідей

А. Інтерстиціальне продуктивне 

В. Гранульоматозне продуктивне 

С. Альтеративне 

D. Ексудативне дифузне 

Е. Ексудативне осередкове 

Запитання 2

2. При дослідженні лімфатичного вузла виявлено, що останній значно збільшений, щільної консистенції, на розрізі білувато-жовтого кольору, що кришиться. Мікроскопічно в тканині лімфатичного вузла виявляються осередки некрозу, оточені валом з епітеліоїдних клітин і лімфоцитів з домішкою макрофагів і плазматичних клітин, між якими розташовані гігантські багатоядерні клітини Пирогова-Лангханса. Вкажіть вид гранульоми. 

варіанти відповідей

А. Гранульома сторонніх предметів 

В. Склеромна гранульома 

С. Сифілітична гранульома 

D. Туберкульозна гранульома 

Е. Лепрозна гранульома 

Запитання 3

3. Мікроскопічно в стромі міокарду виявлено запальний інфільтрат, який складається з гістіоцитів, фібробластів, лімфоцитів, плазмоцидів. Про який міокардит йде мова? 

варіанти відповідей

А. Проміжний продуктивний 

В. Паренхіматозний 

С. Серозний 

D. Гранулематозний 

Е. Альтеративний 

Запитання 4

4. У біоптаті лімфатичного вузла виявлено скупчення навколо вогнищ некрозу епітеліоїдних клітин і лімфоцитів з наявністю гігантських багатоядерних клітин Ланганса. Для якого захворювання характерні виявлені морфологічні зміни? 

варіанти відповідей

A. Туберкульозу 

В. Сифілісу 

С. Прокази 

D. Склероми 

Е. Лімфогранулематозу 

Запитання 5

5. Сільська жінка, 45 років. Довгий час скаржилась на слабкість, безсоння, нервовість, болі в мязах та суглобах, підвищення температури до 37,1-37,3°С. Смерть настала при явищах поліорганної недостатності. На аутопсії в органах виявлені гранульоми, сформовані макрофагами (епітеліоїдними клітинами), хаотично розташованими гігантськими клітинами типу Пірогова-Лангханса та невеликою кількістю плазматичних клітин та еозинофілів. В гранульомах багато судин, вогнища некрозу відсутні, виявлений системний продуктивно-деструктивний васкуліт. 

варіанти відповідей

A. Бруцельоз 

В. Туляремія 

С. Чума 

D. Туберкульоз 

Е. Сибірська язва 

Запитання 6

6. У померлого від розриву аневризми висхідного відділу аорти внутрішня поверхня аневризми з білісуватими вузликами. При мікроскопії в середній оболонці аорти навколо мікросудин виявлені інфільтрати із лімфоцитів і плазмоцидів, з поодинокими гігантськими багатоядерними клітинами Пирогова-Лангханса. Ваш діагноз. 

варіанти відповідей

А. Сифілітичний мезаортит 

В. Атеросклероз 

С. Неспецифічний аортит 

D. Облітеруючий ендартеріт 

Е. Вузликовий периартеріт 

Запитання 7

7. При мікроскопічному дослідженні післяопераційного інфільтрату, навколо шовного матеріалу, виявлені епітеліоїдноклітинні гранульоми з гігантськими багатоядерними макрофагами. До якого виду гранульом вони відносяться? 

варіанти відповідей

А. Гранульоми сторонніх тіл 

В. Туберкульозні 

С. Ревматичні 

D. Лепроматозні 

Е. Мітотичні 

Запитання 8

8. У хворого з облітеруючим перикардитом, в оперативно вилученому перикарді, мікроскопічно виявлені множинні казеозно-епітеліоїдні гранульоми з гігантськими багатоядерними клітинами Пирогова-Лангханса. Уточніть який це перикардит. 

варіанти відповідей

A. Туберкульозний 

В. Фібропластичний 

С. Ревматичний 

D. Некротичний 

Е. Ідіопатичний 

Запитання 9

9. В біоптаті слизової носа знайдені епітеліоїдні клітини, плазмоцити, клітини Мікуліча, еозинофільні тільця Русселя. Ваш діагноз? 

варіанти відповідей

А. Риносклерома 

В. Сифіліс 

С. Туберкульоз 

D. Респіраторносинцитіальна інфекція 

Е. Алергічний риніт 

Запитання 10

10. Чоловік 56 років, помер раптово. При розтині - розрив аневризми висхідної частини аорти. На інтимі - білясті горбики з рубцевими втягуваннями. Гістологічно в стінці - скупчення лімфоїдних і плазматичних клітин, гігантських клітин типу Пирогова-Лангханса, фібробластів, дрібні вогнища некрозів. Еластичні волокна середньої оболонки зруйновані, в ній визначаються поля сполучної тканини. Яке захворювання спричинило виникнення аневризми? 

варіанти відповідей

А. Атеросклероз 

В. Сифіліс 

С. Неспецифічний аортоартереїт 

D. Системний червоний вовчак 

Е. Системний некротизуючий васкуліт 

Запитання 11

11. При мікроскопічному дослідженні тканини, висіченої з післяопераційного інфільтрату навколо шовного матеріалу, виявлені гранульоми з гігантськими багатоядерними клітинами. До якого виду гранульом вони належать? 

варіанти відповідей

А. Туберкульозні гранульоми 

В. Ревматичні гранульоми 

С. Лепроматозні гранульоми 

D. Гранульоми сторонніх предметів 

Е. Мікотичні гранульоми 

Запитання 12

12. При мікроскопічному дослідженні біоптату, взятого з розростань у носоглотці, виявлена грануляційна і волокниста сполучна тканина з явищами склерозу і гіалінозу, а також скупчення плазматичних, епітеліоїдних, лімфоїдних клітин і макрофагів, серед яких багато «гіалінових куль». У світлій цитоплазмі макрофагів виявляються палички Волковича-Фріша. Назвіть вид гранульоми. 

варіанти відповідей

А. Гранульома сторонніх предметів 

В. Лепрозна гранульома 

С. Туберкульозна гранульома 

D. Сифілітична гранульома 

Е. Склеромна гранульома 

Запитання 13

13. При мікроскопічному дослідженні, вилученого лімфатичного вузла у хворого з підозрою на туберкульоз, виявлені гранульоми, у центрі яких - вогнище казеозного некрозу, далі вали з епітеліоїдних і лімфоїдних, клітин, між якими зустрічаються гігантські клітини з великим числом ядер, розташованих підковоподібно. Назвіть гігантські клітини по автору. 

варіанти відповідей

А. Пірогова-Лангханса 

В. Рида-Березовського-Штернберга 

С. Мікулича 

D. Вірхова 

Е. Анічкова 

Запитання 14

14. У жінки, що страждає хронічною гонореєю, на межі слизової оболонки вульви зі шкірою виявлені сосочкові розростання білуватого кольору, що нагадують кольорову капусту. При мікроскопічному дослідженні: розростання багатошарового плоского епітелію і підлягаючої строми з дифузною лімфо-плазмоцитарною інфільтрацією ії. Вкажіть, який з перерахованих патологічних проиесів найбільш вірогідний? 

варіанти відповідей

А. Папілома 

В. Аденоматозний поліп 

С. Гострокінцеві кондиломи 

D. Фіброма 

Е. Дерматофіброма 

Запитання 15

15. При мікроскопічному дослідженні біопсії нирки виявлено вогнища, в центрі яких знаходяться зернисті еозинофільні маси, оточені інфільтратом з лімфоцитів, епітеліоїдних клітин та поодиноких клітин Пирогова-Лангханса. Виберіть патологічний процес, що найбільш повно відповідає описаним змінам. 

варіанти відповідей

A. Гранулематозне запалення 

В. Коагуляційний некроз 

С. Казеозний некроз 

D. Альтеративне запалення 

Е. Проліферація та диференціювання макрофагів 

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест