Психіатрія. Дифзалік

Додано: 2 жовтня
Предмет:
28 запитань
Запитання 1

Вас викликали до хворого. Пацієнт збуджений, тремтить, не спить, бачить під ліжком „маленьких пацюків”, струшує простирадло і подушку. Зі слів родичів зловживає алкоголем. Який діагноз поставить фельдшер ФАПУ: 

варіанти відповідей

Маніакально-депресивний психоз

Шизофренія

Епілептичний психоз

Алкогольний делірій 

Старечий параноїд

Запитання 2

 Пацієнт тривалий час зловживає спиртними напоями. Три дні тому перестав спати, з'явилась тривога, страх, неправильна поведінка. У психіатричному відділенні: збуджений, поривається до дверей, вікон. Стверджує, що бачить комах, сірих мишей, собак, які бігають по кімнаті, вночі бачив під ліжком чудовисько з рогами, відчував сильний страх. Під час бесіди хворий напружений, озирається навкруги, тремтить. Ваш діагноз?

варіанти відповідей

Корсаковський синдром

Алкогольна дисфоріа

Алкогольний галюциноз 

Маніакальний синдром

Абстинентний синдром

Запитання 3

Який препарат необхідно першочергово ввести для надання невідкладної допомоги при епілептичному статусі?

варіанти відповідей

Сульфат магнію

Оксибутират натрію

Тіопентал натрію

Сібазон

Аміназин

Запитання 4

 Фельдшер ФАПу був викликаний до пацієнта К. 35 років, який перебував у психомоторному збудженні, намагався тікати від чудовиськ, був переляканий. Не орієнтується в часі і просторі. Перед цим кілька тижнів вживав багато алкоголю, останні декілька днів перестав пити. Ваш попередній діагноз?

варіанти відповідей

Деліріозний синдром

Алкогольний параноїд

Корчаківський психоз

Алкогольний галюциноз

Алкогольна енцефалопатія

Запитання 5

Жінка, 27 років, тривожна, підозріла, постійно озирається, весь час до чогось прислухається, стверджує, що в неї у мозку “працює мобільний телефон”, а також, що вона чує голос рідного брата, який наказує їй робити різні дивні вчинки “ображати перехожих, когось вдарити, розбити скло, тощо”. Виглядає пригніченою, усамітненою. На основі клінічних даних зазначте психопатологічний синдром.

варіанти відповідей

Кандинського-Клерамбо

Маніакальний

Астенічний

Корсакова

Невротичний

Запитання 6

 Згідно призначення лікаря, пацієнту, що пребуває у депресивеому стані медична сестра ввела внутрішньовенно повільно 5 мл барбамілу та 2 мл кофеїну натрію-бензоату. З якою метою було проведено дану дію?

варіанти відповідей

Зняття психомоторного збудження

 Засіб впливу у разі відмови пацієнта від їжі

Покращення розумової діяльності

Купування судомного припадку

Попередження суїцидальних дій

Запитання 7

Пацієнтка, що страждає на шизофренію, відмовляється розмовляти, вживати їжу, знаходиться тривалий час в одному положенні. При огляді спостерігаються симптоми „повітряної подушки” та „воскоподібної гнучкості”. Як називаєтья даний стан?

варіанти відповідей

Кататонічний ступор

Депресивний ступор

Маніакальний стан

Кататонічне збудження

Делірій

Запитання 8

 Підліток 14 років раптово на уроці почав вести себе неадекватно: повторював слова та міміку вчителя та учнів, бігав по класу, став агресивним, рвав зошити і книжки, мова учня стала незрозумілою. Вчитель викликав швидку медичну допомогу. Який медикаментозний засіб треба ввести в даному випадку:

варіанти відповідей

Седуксен

Меліпрамід

Аміназин

Галоперідол

Етаперазін

Запитання 9

 Фельдшер ШМД приїхав на виклик до хворого, який зловживає алкоголем. Хворий раптово став збудженим, втратив орієнтацію в місці перебування і часі, але в своїй особі орієнтований. Як називається цей стан:

варіанти відповідей

Онейроїдний

Маніакальний

Сутінковий

Аментивний

Деліріозний

Запитання 10

Бригада швидкої допомоги прибула на виклик. З’ясувалося, що компанія молодих людей не вперше вживає саморобні ін’єкційні наркотики. Встановлено гостре отруєння опіатами. Назвіть антидот при отруєнні опіатами?

варіанти відповідей

Галопередол

Аміназин

Налоксон

Сібазон

Морфію гідрохлорид

Запитання 11

До фельдшера ФАПу звернулася дружина хворого, який під час довготривалої алкоголізації став чути “голоси”, які погрожували йому вбивством, називали його п’яницею, знущалися над ним. Деколи вміщувався другий голос, який пробував захищати хворого. Критика до свого стану відсутня. Який стан виник у хворого?

варіанти відповідей

Алкогольний параноїд

Алкогольний галюциноз

Енцефалопатія Гайє-Верніке

Алкогольний делірій

Корсаківський психоз

Запитання 12

 У стаціонар поступив пацієнт з психічно-інтелектуальними розладами, ейфорією, відсутністю критики своїх вчинків, розгальмованістю у поведінці. Такі явища характерні при локалізації патологічного процесу у:

варіанти відповідей

Тім’яних частках мозку

Мозочку

Потиличних частках мозку 

Лобових частках мозку

Екстрапірамідній системі

Запитання 13

Фельдшер “Швидкої допомоги” прибув на виклик до пацієнта 43 років. Зі слів дружини довготривалий час зловживає алкоголем. Після чергового запою, серед ночі розбудив дружину і заявив, що в кімнаті присутні якісь люді, які загрожують йому вбивством. При огляді: пацієнт збуджений, не орієнтується в місці перебування, часі. Заявляє, що в кімнаті багато мишей і тарганів. Який розлад психіки розвинувся у пацієнта?

варіанти відповідей

Маніакальний психоз 

Алкогольний делірій

Марення

Параноя

Корсаківський психоз 

Запитання 14

 Фельдшера ФАПу викликали до пацієнтки 39 років. Пацієнтка скаржиться на загальну слабкість, порушення сну, пригнічений настрій. Свій стан пов’язує з неприємностями по роботі. Об’єктивно: пацієнтка сумна, уповільнено відповідає на запитання. Переважають думки про безнадійність тієї ситуації, що з нею сталась. Фіксована на своїх переживаннях, постійно плаче. Який психічний розлад визначив фельдшер?

варіанти відповідей

Психопатія

Дисфорія

Маніакально-депресивний психоз 

Шизофренія

Реактивна депресія

Запитання 15

В школі на великій перерві упала дівчинка А., 7 років. Об’єктивно: тіло вигинається в корчах, шкіра бліда, затримка дихання, з рота виділяється піна з рожевим відтінком. Надайте невідкладну допомогу:

варіанти відповідей

Вставити між кутні зуби шпатель обгорнутий марлею

Покласти під голову подушку

Усунути подразники

Ввести заспокійливі засоби

Зафіксувати до ліжка

Запитання 16

Хвора 42 років перебуває в депресивному стані: постійно сумна, задумана, неохоче спілкується з медсестрою, відмовляється від їжї, лежить в ліжку, відвернувшись до стіни. Яку загрозу для життя пацієнтки повинна запідозрити медсестра?

варіанти відповідей

Виникнення пролежнів

Суїцидальні думки і дії 

Розвиток гіпостатичної пневмонії

Схуднення пацієнтки

Авітаміноз

Запитання 17

Пацієнт 25 р., страждає на епілепсію, протиепілептичні засоби приймає не впорядковано. Після психоемоційного стресу у пацієнта розвинулась серія епіприпадків, між якими він не приходив до свідомості. Яке ускладнення може запідозрити медсестра?

варіанти відповідей

Психомоторне збудження

Кома

Епістатус

Делірій

Сопор

Запитання 18

 Невідкладна долікарська допомога при гострому алкогольному галюцинозі полягає у застосуванні: 

варіанти відповідей

Амітриптиліну

Аміназину

Клофеліну

Папаверину

Анальгіну

Запитання 19

У пацієнта 36 років, який перебуває на диспансерному обліку з діагнозом “Алкоголізм ІІ стадії”, вперше встановлено маячення ревнощів. Є реальна небезпека розправи над дружиною. Чого потребує хворий в першу чергу? 

варіанти відповідей

Вирішення питання про дієздатність

Амбулаторного лікування

Проведення сімейної психотерапії 

Направлення до наркологічного відділення

Невідкладної госпіталізації у психіатричний стаціонар 

Запитання 20

У пацієнта сумний вираз обличчя, уповільнене мислення. Відмічає пригнічений настрій, зниження працездатності, апетиту. Переважають думки про власну неповноцінність, безнадійність своєї ситуації та песимістичні прогнози на майбутнє. Визначте психічний розлад. 

варіанти відповідей

Депресія

Амнезія

Астенія

Дисфорія

-

Запитання 21

Жінка 30 років, яка знаходиться в психіатричному диспансері з діагнозом маніакальнодепресивний психоз у стані депресії, вже 3-й день поспіль відмовляється від приймання їжі. Яка найбільш доцільна тактика в даному випадку?

варіанти відповідей

 Вдатися до годування через зонд 

Дочекатися власної ініціативи пацієнтки поїсти

Ввести хворій снодійне

Продовжувати переконувати у необхідності поїсти

Попросити допомоги у сусідів по палаті

Запитання 22

 Хворий 28-ми років хворіє епілепсією з дитинства, після перенесеного ГРВІ, появились напади один за одним тонічно-клонічних судом. Між ними до тями не приходив. Об’єктивно: хворий в комі, гіперемія обличчя, дихання ритмічне 32/хв., Рs–104/хв., ритмічний, температура – 38,2 0 С, зіниці широкі, однакового розміру, не реагують на світло, м’язова гіпотонія, гіпорефлексія, несвідоме сечовипускання. Який найбільш імовірний діагноз? 

варіанти відповідей

Великий епілептичний напад 

Істеричний напад

Малий епілептичний напад 

Епілептичний статус

Астматичний напад 

Запитання 23

На прийом до фельдшера ФАПу привели хворого 52-х років, який зловживає алкоголем. Фельдшер помітив, що хворий збуджений, відмічається тремтіння всього тіла. Хворий заглядає під кушетку, щось ніби ловить там. Ваш попередній діагноз:

варіанти відповідей

Реактивний стан

Маніакальний стан

Депресивний стан

Параноїд

Алкогольний делірій (біла гарячка п’яниць)

Запитання 24

Фельдшера ФАПу викликали до хлопчика 5-років з нападом судом. Який препарат слід ввести дитині?

варіанти відповідей

Р-н еуфіліну 2,4%

Р-н сибазону 0,5% 

Р-н відехолу 0,125% 

Р-н димедролу 0,1%

Р-н лазиксу 0,1%

Запитання 25

Жінка 27-ми років, тривожна, підозріла, постійно озирається, весь час до чогось прислухається, стверджує, що в неї у мозку ’’працює мобільний телефон’,’ а також, що вона чує голос рідного брата, який наказує їй робити різні дивні вчинки ’’ображати перехожих, когось вдарити, розбити скло, тощо’.’ Виглядає пригніченою, усамітненою. На основі клінічних даних зазначте психопатологічний синдром: 

варіанти відповідей

Кандинського-Клерамбо 

Маніакальний

Астенічний 

Невротичний

Корсакова

Запитання 26

Робітник 25-ти років раптово знепритомнів і впав на спину. Об’єктивно: шкіра обличчя стала блідою з ціанотичним відтінком. З’явилися спочатку тонічні, а потім клонічні судоми, піна з рота, забарвлена кров’ю, мимовільне сечовипускання. Який невідкладний стан може запідозрити фельдшер?

варіанти відповідей

Істеричний напад

Гіпокальціємічна кома

Геморагічний інсульт

Епілептичний напад 

Гіперглікемічна кома

Запитання 27

Швидка медична допомога прибула за викликом. Зі слів дружини, з її чоловіком відбувається ’’щось незрозуміле’.’ Ввечері у нього з’явився неспокій: заглядає під ліжко і стіл, ніби щось шукає, кидається у сторони, накриває голову руками, вдивляється навкруги, до когось звертається з погрозами. Хворий дезорієнтований у часі і просторі, але реагує на своє ім’я. Як називається такий стан?

варіанти відповідей

Істеричний напад

Шизофренія

Делірій

Онейроїд

Сомнамбулізм

Запитання 28

Який препарат із групи нейролептиків використовується у пацієнтів з діагнозом: шизофренія, для усунення психомоторного збудження, що супроводжується галюцинаціями та маячними ідеями?

варіанти відповідей

Аміназин

Димедрол

Налоксон

Пірацетам

Натрію оксибутират

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест