ПЗ №5 Холера

Додано: 9 листопада 2022
Предмет:
Тест виконано: 179 разів
22 запитання
Запитання 1

Який характерний вигляд хворого при холерi:

варіанти відповідей

Риси обличчя загостренi,навколо очей темнi кола

Склери i слизові оболонки жовтяничнi

Косоокiсть, опущення верхньої повiки

Петехiї на шкiрi

Запитання 2

Скiльки вiдомо бiоварiв холерного вiбрiона:

варіанти відповідей

Два

Три 

Чотири

Один

Запитання 3

Для холери характерними є випорожнення:

варіанти відповідей

У вигляді рисового вiдвару з пластiвцями

З прожилками кровi та слизу

"Малинове желе"

Зеленкуваті, смердючі

Запитання 4

Скiльки iснує ступенiв зневоднення при холерi:

варіанти відповідей

Чотири

Три

П’ять                             

Шiсть

Запитання 5

З чого починається холера у типових випадках:

варіанти відповідей

З проносу без болю в животi

З пiдвищення температури тiла до 40 градусiв

З проносу з кров’ю

З втрати свiдомостi

Запитання 6

Джерелом інфекції при холері може бути:

варіанти відповідей

Хворий на легку форму холери

Грунт, заражений видiленнями хворого

Стiчнi води

Кров хворого

Запитання 7

Яке середовище сприяє iснуванню i розмноженню холерного вiбрiону: 

варіанти відповідей

Лужне

Кисле

Нейтральне

Слабкокисле

Запитання 8

Скiльки вiдомо пандемiй холери:    

варіанти відповідей

Сiм

Одна

Чотири

П’ять

Запитання 9

Середнiй iнкубацiйний перiод при сальмонельозi:                

варіанти відповідей

12-24 години

5-7 днiв

2-3 днi

3-4 днi

Запитання 10

Для якої інфекції характерними є "руки прачки":

варіанти відповідей

Холери

Чуми

Туляремiї

Дизентерії

Запитання 11

Вкажiть механiзм передачi збудника при холерi:

варіанти відповідей

Фекально-оральний

Повiтряно-краплинний

Трансмісивний

Вертикальний

Запитання 12

Які молочні вироби найчастіше стають причиною ХТІ, що викликані умовно-патогенною мікрофлорою:

варіанти відповідей

Сиркова маса, що реалізується з порушенням умов та термінів зберігання

Твердий сир, що реалізується з порушенням умов та термінів зберігання

Морозиво, вироблене без консервантів

Сметана 20% жирності у м’якій упаковці              

Запитання 13

Вкажіть місце розмноження холерних вібріонів в організмі людини:

варіанти відповідей

Кишковий канал та жовчний міхур

Епітелій тонкого кишечнику

Солітарні фолікули та Пейєрові бляшки

Слизова оболонка товстого кишечнику

Запитання 14

Який розчин згубно подіє на холерний вібріон Ель – Тор:

варіанти відповідей

0,2% розчин оцтової кислоти

0,5% розчин кухонної солі

0,7% розчин харчової соди

10% розчин кухонної солі

Запитання 15

Які симптоми є характерними для початку захворювання на класичну холеру у порядку виникнення:

варіанти відповідей

Пронос, що виникає раптово без болю, блювання без нудоти

Нудота, блювання, спастичний біль у животі, пронос

Підвищення температури до 38-390С, блювання, пронос

Підвищення температури до 39-400С, блювання, пронос, нудота

Запитання 16

Які особливості у клінічному перебігу холери Ель-Тор будуть утруднювати встановлення діагнозу хворому за клінічними ознаками хвороби:

варіанти відповідей

Наявність спастичного болю у животі

Наявність спазму сигмовидної кишки при пальпації

Наявність несправжніх позивів на випорожнення

Наявність слизу та крові у випорожненнях

Запитання 17

Вкажіть, внутрішньовенне введення яких розчинів потрібно призначити для лікування хворих на холеру при ІІІ-ступені дегідратації в перші години госпіталізації і з якою швидкістю:

варіанти відповідей

Полііонних розчинів, підігрітих до 36-380С зі швидкістю 70-120мл за хвилину

Неогемодезу, підігрітого до 30-340С зі швидкістю 30-40 крапель за хвилину

Поліглюкіну, підігрітого до 30-340С зі швидкістю 40-60 крапель за хвилину

Полііонних розчинів, підігрітих до 36-380С зі швидкістю 30-40крапель за хвилину

Запитання 18

Які продукти з перерахованих ви порекомендуєте вживати реконвалесценту з діагнозом «Холера»:

варіанти відповідей

Зі збільшеним вмістом калію (курага, картопля, банани, помідори)

Зі збільшеним вмістом кальцію (молоко, сири та інші молочні продукти) і збільшеним вмістом фосфору (морська риба)

Зі збільшен. вмістом провітаміну А (морква, вершкове масло)

Зі збільшен. вмістом вітамінів групи В (чорний хліб, гречка) 

Запитання 19

Посів матеріалу при відборі проб для дослідження на холеру проводять на пептонну воду:

варіанти відповідей

1%

2%

3%

4%

Запитання 20

Відбір промивних вод шлунка для бактеріологічного дослідження здійснюють у:

варіанти відповідей

Стерильний флакон (банку)

Стерильну пробірку

Центрифугальну пробірку

Чашку Петрі

Запитання 21

При виявленні хворого (підозрілого) на небезпечні інфекційні хвороби неясної етіології медпрацівник повинен:

варіанти відповідей

Ізолювати хворого

Відправити телефонограму в МОЗ України про виявлення хворого

Одягнути хворого в протичумний костюм

Провести евакуацію хворого попутним транспортом до інф.стаціонару

Запитання 22

В інфекційну лікарню поступив пацієнт 25 років, який захворів гостро. Надвечір підвищилась tº до 38ºС, з’явилося багаторазове блювання. Через декілька годин пронос;випорожнення рясні, кал смердючий зеленого кольору. Напередодні вживав сирі яйця. На яке захворювання треба подати «Екстрене повідомлення» в СЕС?

варіанти відповідей

Сальмонельоз

Шигельоз

Холера

Ієрсініоз

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест