Основні принципи раціонального харчування:
Що таке добовий раціон?
Енергетична цінність харчових продуктів визначається вмістом у них:
Що спричиняє харчове отруєння?
Причини виникнення бутулізму:
Причина зараження сальмонельозом:
Причина отруєння кишковою паличкою:
Причина виникнення мікотоксикозів:
Профілактика харчових отруєнь:
Можна отруїтися, якщо з`їсти багато мигдалю, ядер абрикосів, персиків, слив тому що
Домедична допомога у разі харчового отруєння:
Добовий раціон харчування хлопчика 10-ти років містить: вітамін В1 - 1,0 мг, вітамін В2 - 1,2 мг, вітамін В6 - 1,5 мг, вітамін В12 - 1,4 мг, вітамін С - 20 мг. Хлопчик скаржиться на загальну слабкість, швидку втомлюваність, дратівливість, кровоточивість з ясен, петехії на ногах. З найбільшою вірогідністю у хлопчика має місце гіповітаміноз:
Який прилад використовується для визначення жирності молока?
Наявність яких речовин значною мірою зумовлює смак м’яса і особливо м’ясних бульйонів?
У добовому харчовому раціоні жінки, 25 років, вагове співвідношення білків, жирів та вуглеводів становить 1 :1 : 5. Які корективи слід внести до складу раціону з метою його гігієнічної оптимізації?
Харчові токсикоінфекції викликаються:
Яка патологія прямо пов’язана з надмірною енергетичною цінністю ?
Вкажіть, у якому співвідношенні білки, жири і вуглеводи використовуються в організмі людини .
Білки, жири, вуглеводи, які необхідні для росту і життєдіяльності організму синтезуються в результаті процесів:
Вкажіть речовини, які належать до органічних
Вкажіть правильні твердження, що стосуються води
Дайте визначення поняттю “режим харчування”:
Які показники визначають під час оцінки дієтологічного статусу організму (фактичного стану харчування населення чи особи):
Сучасний підхід до формування раціону збалансованого харчування людини передбачає наявність у ньому: 1) овочів і фруктів; 2) продуктів із високим умістом цукру й жирів (цукор, олія); 3) білкових продуктів (м’ясо, риба, яйця, бобові); 4) крохмалистих продуктів (картопля, хліб, рис, макарони); 5) молочних продуктів. Укажіть правильне твердження щодо відносного вмісту продуктів у раціоні.
Оптимальна кількість жирів на 1кг ваги тіла на добу:
Магній впливає на:
Найбільше фосфору в:
Вміст мінеральних речовин та вітамінів у раціоні осіб розумової праці відносно раціону осіб фізичної праці:
До групи водорозчинних належить вітамін:
Цинга розвивається внаслідок гіпо- чи авітамінозу вітаміну :
Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома