Раціональне харчування

Додано: 7 грудня 2023
Предмет:
30 запитань
Запитання 1

Основні принципи раціонального харчування:

варіанти відповідей

енергетична цінність раціону;

належний хімічний склад;

добра засвоюваність їжі;

нездатність їжі створювати відчуття

насичення

Запитання 2

Що таке добовий раціон?

варіанти відповідей

кількість їжі,яку треба спожити для відновлення енерговитрат.

кількість їжі,яку треба спожити для виконання розумових вправ

кількість їжі,яку треба спожити для виконання фізичних вправ

кількість їжі,яку треба спожити для відновлення пластичного обміну

Запитання 3

Енергетична цінність харчових продуктів визначається вмістом у них:

варіанти відповідей

Вітамінів, мінеральних речовин

Білків, жирів, вуглеводів

Мінеральних речовин, харчових добавок

Поліненасичених жирних кислот, харчових добавок

вітамінів, мікроелементів

Запитання 4

Що спричиняє харчове отруєння?

варіанти відповідей

Бактерії

Продукти життєдіяльності бактерій - токсини

Мікроскопічні гриби

 Колір

 Смак

Запитання 5

Причини виникнення бутулізму:

варіанти відповідей

Вживання продуктів, правила зберігання яких було порушено

Вживання продуктів або консервів, термін придатності яких минув

Вживання сирих продуктів

Цвілі продукти

Вживання забрудненої води, сирого молока, через брудні руки

Запитання 6

Причина зараження сальмонельозом:

варіанти відповідей

Вживання продуктів або консервів, термін придатності яких минув

Цвілі продукти

Вживання забрудненої води, сирого молока, через брудні руки

Вживання продуктів, правила зберігання яких було порушено

Вживання сирих продуктів, зараженою сальмонелою

Запитання 7

Причина отруєння кишковою паличкою:

варіанти відповідей

Вживання сирих продуктів, зараженою сальмонелою

Цвілі продукти

Вживання забрудненої води, сирого молока, через брудні руки

Вживання продуктів, правила зберігання яких було порушено

Вживання продуктів або консервів, термін придатності яких минув

Запитання 8

Причина виникнення мікотоксикозів:

варіанти відповідей

Вживання продуктів або консервів, термін придатності яких минув

Цвілі продукти

Вживання забрудненої води, сирого молока, через брудні руки

Вживання продуктів, правила зберігання яких було порушено

Вживання сирих продуктів, зараженою сальмонелою

Запитання 9

Профілактика харчових отруєнь:

варіанти відповідей

Додержуватися правил зберігання продуктів

Зберігати хліб літом у поліетеленовому пакеті

Ретельно мити продукти і руки

Пити сиру воду і молоко

Зберігати продукти і готові страви у закритому посуді

Запитання 10

Можна отруїтися, якщо з`їсти багато мигдалю, ядер абрикосів, персиків, слив тому що

варіанти відповідей

Вони заражені кишковою паличкою

Вони містять отруйну синильну кислоту

Запитання 11

Домедична допомога у разі харчового отруєння:

варіанти відповідей

Викликати лікаря

Промити шлунок теплою водою

Поставити очисну клізму

Дати попити молока

Дати активоване вугілля

Покласти хворого на лівий бік

Запитання 12

Добовий раціон харчування хлопчика 10-ти років містить: вітамін В- 1,0 мг, вітамін В2 - 1,2 мг, вітамін В6 - 1,5 мг, вітамін В12 - 1,4 мг, вітамін С - 20 мг. Хлопчик скаржиться на загальну слабкість, швидку втомлюваність, дратівливість, кровоточивість з ясен, петехії на ногах. З найбільшою вірогідністю у хлопчика має місце гіповітаміноз:


варіанти відповідей

С

В1

В2

В6

В12

Запитання 13

Який прилад використовується для визначення жирності молока?

варіанти відповідей

Лактоденсиметр.

Прилад Журавльова.

Бутирометр.

Анемометр.

Актинометр.

Запитання 14

Наявність яких речовин значною мірою зумовлює смак м’яса і особливо м’ясних бульйонів?

варіанти відповідей

Мінеральних.

Екстрактивних.

Декстринів.

Лектинів.

Глікогену.

Запитання 15

У добовому харчовому раціоні жінки, 25 років, вагове співвідношення білків, жирів та вуглеводів становить 1 :1 : 5. Які корективи слід внести до складу раціону з метою його гігієнічної оптимізації?

варіанти відповідей

Зменшити вміст вуглеводів

Збільшити вміст жирів

Збільшити вміст білків

Збільшити вміст вуглеводів

Корективи не потрібні

Запитання 16

Харчові токсикоінфекції викликаються:

варіанти відповідей

Бактеріями роду протей

Афлатоксинами.

Ентеропатогенними кишковими паличками.

Ентеротоксигенними стафілококами.

Сальмонелами

Запитання 17

Яка патологія прямо пов’язана з надмірною енергетичною цінністю ?

варіанти відповідей

Харчова алергія

Квашіоркор

Пелагра

Фенілкетунурія

Ожиріння

Запитання 18

Вкажіть, у якому співвідношенні білки, жири і вуглеводи використовуються в організмі людини .

варіанти відповідей

4 : 1 : 2

1 : 1 : 4

4 : 2 : 1

2 : 1 : 2

Запитання 19

Білки, жири, вуглеводи, які необхідні для росту і життєдіяльності організму синтезуються в результаті процесів:

варіанти відповідей

дисиміляції

асиміляції

фотосинтезу

Запитання 20

Вкажіть речовини, які належать до органічних

варіанти відповідей

білки

вода

мінеральні речовини

Запитання 21

Вкажіть правильні твердження, що стосуються води

варіанти відповідей

універсальний розчинник

відкладається про запас

утворюється при розщепленні жирів

бере участь в терморегуляції

синтезується самостійно організмом

має великий запас енергії

Запитання 22

Дайте визначення поняттю “режим харчування”:

варіанти відповідей

План харчування колективу, перелік готових страв, розподілених по прийомах їжі, з перерахуванням харчових продуктів, зазначенням їх кількості, енергетичної цінності та хімічного складу


Раціональне, здорове, повноцінне харчування, яке забезпечує нормальний ріст та розвиток організму.

Різноманітне харчування, приємні органолептичні властивості, відповідні умови прийому їжі

Кратність прийому їжі протягом доби, інтервали між ними, розподіл енергетичної цінності та харчових речовин по окремим прийомам їжі

Статус організму, обумовлений його харчуванням

Запитання 23

Які показники визначають під час оцінки дієтологічного статусу організму (фактичного стану харчування населення чи особи):

варіанти відповідей

Кількість місць для відвідувачів на підприємствах громадського харчування, середні ціни на основні страви, зручність користування послугами підприємств громадського харчування

Маса тіла, довжина тіла, об‘єм грудної клітини

Щоденне вживання харчових продуктів, їх вартість, об'єм

Кількість їжі, її якісний склад, стан опірності організму

Харчовий раціон, умови прийому їжі, режим харчування

Запитання 24

Сучасний підхід до формування раціону збалансованого харчування людини передбачає наявність у ньому: 1) овочів і фруктів; 2) продуктів із високим умістом цукру й жирів (цукор, олія); 3) білкових продуктів (м’ясо, риба, яйця, бобові); 4) крохмалистих продуктів (картопля, хліб, рис, макарони); 5) молочних продуктів. Укажіть правильне твердження щодо відносного вмісту продуктів у раціоні.

варіанти відповідей

частка продуктів із високим умістом цукру й жирів має перевищувати частку молочних продуктів

частка молочних продуктів має бути більшою порівняно з часткою крохмалистих продуктів

частка овочів і фруктів має перевищувати частку білкових продуктів

частка продуктів із високим умістом цукру й жирів має дорівнювати частці крохмалистих продуктів

Запитання 25

Оптимальна кількість жирів на 1кг ваги тіла на добу:

варіанти відповідей

 0,8-1г;

  30-35% рослинних;

  1-2г;

  50% рослинних.

Запитання 26

Магній впливає на:


варіанти відповідей

нервову, м’язову, серцеву діяльність;

утворення соляної кислоти в шлунку;

діяльність щитовидної залози.

Запитання 27

Найбільше фосфору в:

варіанти відповідей

молочних продуктах, сир;

молоко;

хліб.

Запитання 28

Вміст мінеральних речовин та вітамінів у раціоні осіб розумової праці відносно раціону осіб фізичної праці:

варіанти відповідей

Нижчий

Вищий

Істотно нижчий

Істотно вищий

Такий самий

Запитання 29

До групи водорозчинних належить вітамін:

варіанти відповідей

В2

 Е

С

Запитання 30

Цинга розвивається внаслідок гіпо- чи авітамінозу вітаміну :

варіанти відповідей

 А

С

Д3

К

В12

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест