Саітарно-гігієнічні вимоги до факторів навколишнього середовища

Додано: 9 вересня 2023
Предмет:
Тест виконано: 19 разів
12 запитань
Запитання 1

Ґрунт як елемент біосфери Землі формує склад:



варіанти відповідей

Поверхневих та підземних вод

Рослин, що ростуть на цьому ґрунті

Харчових продуктів 

Усього переліченого

Запитання 2

Перерахуйте загальні вимоги, яким має відповідати якість питної води:



варіанти відповідей

Вода повинна бути нешкідливою за своїм хімічним складом

Вода не повинна містити шкідливих мікроорганізмів

Вода не повинна викликати захворювань у людей та тварин, що її споживають

Вода  повинна  мати  задовільні  органолептичні властивості, бути епідеміологічно безпечною, нешкідливою за своїм хімічним  складом та бажано фізіологічно повноцінною

Запитання 3

Назвіть основні фізичні властивості ґрунту:

 

варіанти відповідей

Капілярність,    окиснюваність, гігроскопічність, водоємність, молярність

Повітряпровідність, капілярність, гігроскопічність, водоємність, випаровуваність

Водопроникність,    розчинність, окиснюваність, капілярність, конденсація

Капілярність,      розчинність, гігроскопічність, водоємність, фільтраційна здатність

Запитання 4

Укажіть, якому виду вододжерел, слід віддати перевагу з гігієнічної точки зору, під час вибору джерела водопостачання?

варіанти відповідей

Підземні ґрунтові води

Підземні міжпластові води

Води з гірських річок

Поверхневі води

Запитання 5

Водопроникність ґрунту - це здатність:



варіанти відповідей

Поглинати воду з повітря

Піднімати воду з глибини на поверхню

Пропускати воду з поверхні в глибину

Утримувати воду

Пропускати та поглинати воду

Запитання 6

Капілярність грунту - це

варіанти відповідей

здатність грунту піднімати по капілярах воду з нижніх горизонтів у верхні.

кількість води, яку грунт здатний утримати в своїх надрах сорбційними і капілярними силами

наявність в його складових хімічних сполук, які не властиві грунту.

сумарний об'єм пор в одиниці об'єму грунту у відсотках.

Запитання 7

Одним з важливих показників забруднення грунту є

варіанти відповідей

санітарне число (число Хлєбнікова)

колі-титр

колі-індекс

мікробне число

Запитання 8

Основні захворювання, що виникають при споживанні недоброякісної води:


варіанти відповідей

кишкові інфекції бактеріальної природи - холера, черевний тиф, паратифи А і В, дизентерія, різні ентерити і ентероколіти;

вірусні захворювання - інфекційний гепатит, викликаний вірусом типу А (хвороба Боткіна), поліомієліт, аденовірусні і ентеровірусні інфекції;

бактеріальні зоонозні інфекції - туляремія, бруцельоз, туберкульоз, сибірська виразка

Всі перераховані вище

Запитання 9

Основними методами покращення якості питної води є:


варіанти відповідей

Очищення води шляхом освітлення й знебарвлення

Знезараження

помякшення

всі відповіді вірні

Запитання 10

При користуванні колодязною водою шахтний колодязь необхідно встановлювати на відстані

варіанти відповідей

не менше ніж 20 м від виробничих приміщень і не менше ніж 50 м від бетонованих ям та приймачів для збору нечистот.

не менше ніж 30 м від виробничих приміщень і не менше ніж 40 м від бетонованих ям та приймачів для збору нечистот.

не менше ніж 10 м від виробничих приміщень і не менше ніж 50 м від бетонованих ям та приймачів для збору нечистот.

не менше ніж 20 м від виробничих приміщень і не менше ніж 70 м від бетонованих ям та приймачів для збору нечистот.

Запитання 11

Оптимальний мікроклімат

варіанти відповідей

показники, які при тривалій дії на людину забезпечують збереження нормального теплового стану організму і відчуття теплового комфорту.


показники, які при тривалій дії на людину забезпечують збереження нормального теплового стану організму .


показники, які при тривалій дії на людину забезпечують відчуття теплового комфорту.


показники, які при тривалій дії на людину не впливають на її самопочуття.


Запитання 12

Нормальному самопочуттю людини сприяє рух повітря, що

 


варіанти відповідей

не перевищує в приміщенні 0,1–0,25 м/с, на відкритому повітрі – 3–4 м/с.


не перевищує в приміщенні 0,1–0,15 м/с, на відкритому повітрі – 3–4 м/с.


не перевищує в приміщенні 0,2–0,35 м/с, на відкритому повітрі – 3–5 м/с.


не перевищує в приміщенні 0,1–0,2 м/с, на відкритому повітрі – 5–10 м/с.


Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест