Укажіть правильні твердження щодо будови вуха людини.
І. Цифрою 1 позначено завитку.
ІІ. Цифрою 2 позначено барабанну перетинку.
Людина може чітко розрізняти предмети, розташовані на різній відстані від ока. Це можливо завдяки здатності структури ока змінювати свою кривизну. Укажіть цю структуру.
Укажіть елемент будови внутрішнього вуха.
Рецепторами зорової сенсорної системи є клітини
Людина відчула запах квітів троянди. Які рецептори спрацювали?
Який елемент ока, що з віком стає більш плоским, втрачає еластичність і зазвичай спричинює далекозорість, позначено на рисунку буквою Х?
Проаналізуйте твердження щодо функціональних особливостей структур ока людини та виберіть правильні.
І. Жовта пляма – місце найкращого бачення, де скупчення колбочок на сітківці найбільше.
ІІ. Сліпа пляма – місце виходу зорового нерва, у якому немає фоторецепторів.
У якій послідовності складові слухової сенсорної системи передають звукові коливання до слухових рецепторів?
Астремінце
Бковаделко
Вбарабанна перетинка
Гмолоточок
Людина зазвичай сприймає звуки із частотою коливань
Властивість оптичної системи ока створювати чітке зображення предметів
У якій складовій частині ока міститься пігмент меланін
Яку функцію виконують вушна сірка та волоски?
Виберіть сенсорну систему,до якої належить вестибулярний апарат
Зображені на малюнку структури відносяться до
До периферичної частини сенсорної системи відносять
Різницю тиску по обидва боки барабанної перетинки вирівнює...
Під час посадки літака в пасажирів виникає відчуття «закладених вух». Якщо при цьому робити ковтальні рухи, це відчуття зникає тому, що
Установіть відповідність між складовими сенсорних систем і видами рецепторів:
1 смакові рецептори слизової оболонки піднебіння А фоторецептори
2 холодові рецептори шкіри Б хеморецептори
3 палички сітківки ока В механорецептори
4 рецептори півколових каналів Г терморецептори
Д електрорецептори
Рецепторами вестибулярного апарату є
Вищий центр больової чутливості -це:
Встановіть відповідність між смаками і тим, про що вони нам "говорять":
1.солодкий а) про небезпеку
2.кислий б) про воду
3.умамі в) про в'язкість
4.гіркий г) про енергію
д) про білки
Встановіть відповідність між рецепторами шкіри і їх зображеннями:
а) рецептори тиску
б) рецептори болю
в) рецептори теплові
г) рецептори холодові
д) рецептори дотику
Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома