Сенсорні системи рівноваги, руху, дотику, температури, болю. Сенсорні системи нюху та смаку. Рецептори внутрішніх органів.

Додано: 29 березня 2020
Предмет: Біологія, 8 клас
Тест виконано: 2 рази
30 запитань
Запитання 1

На межі між середнім і зовнішнім вухом знаходиться:

варіанти відповідей

вушна раковина;


барабанна перетинка;

слухова труба;


зовнішній слуховий прохід.


Запитання 2

Рецептори вуха знаходяться:

варіанти відповідей


у середнім вусі;

у напівкружних каналах;


у завитці;


у вушній раковині.


Запитання 3

Слухова зона знаходиться в такій частині великих півкуль:


варіанти відповідей

тім’яній

скроневій

потиличній

лобовій

Запитання 4

До складу внутрішнього вуха входять:

варіанти відповідей

слухові кісточки;


напівкружні канали;


отоліти;


завитка.


Запитання 5

Запалення середнього вуха (отит) спричиняється:


варіанти відповідей

розривом барабанної перетинки;


інфекційними хворобами;


порушенням овального віконця;


нагромадженням сірки.


Запитання 6

Порожнина внутрішнього вуха заповнена:


варіанти відповідей

повітрям;


рідиною;


твердою речовиною;


нічим, вона порожня.


Запитання 7

Звук посилює:


варіанти відповідей

зовнішнє вухо;


середнє вухо;


барабанна перетинка;


внутрішнє вухо.


Запитання 8

Слухові кісточки — молоточок, коваделко і стремінце — розташовані у вусі:


варіанти відповідей

зовнішньому

внутрішньому

середньому

Запитання 9

До складу середнього вуха не входить:


варіанти відповідей

овальне вікно;


молоточок;


коваделко;


стремінце.


Запитання 10

Слухові кісточки з’єднані:


варіанти відповідей

рухомо

напіврухомо


нерухомо

Запитання 11

Вуха людини сприймають коливання в діапазоні:


варіанти відповідей

2200-500 Гц


16-20000 Гц


1-200 Гц.


Запитання 12

Внутрішнє вухо розташоване в глибині скроневої кістки черепа і являє собою систему лабіринту й звивистих каналів, заповнених :


варіанти відповідей

рідиною

нічим не заповнено


повітрям

Запитання 13

Перетинчастий лабіринт заповнений:


варіанти відповідей

перилімфою

ендолімфою


Запитання 14

Простір між перетинчастим і кістковим лабіринтом заповнений рідиною, яка назвається:


варіанти відповідей

ендолімфою

перилімфою

Запитання 15

Опис слухового рецептора вперше було зроблено в 1851 році італійським анатомом і гістологом :


варіанти відповідей

Бартоломео Євстахій (1510 – 1574),


Альфонсо Корті (1822-1876)


Габріель Фалопій (1523-1563)


Запитання 16

Виберіть правильні твердження:


варіанти відповідей

До складу зовнішнього вуха входять: вушна раковина, барабанна перетинка, слухові кісточки.


Барабанна порожнина середнього вуха з'єднана з носоглоткою євстахієвою трубою.


Деякі інфекційні хвороби(ангіна, грип) спричиняють запалення середнього вуха.


По всій довжині завитки кістковий канал поділений трьома перетинками.


Запитання 17

Виберіть правильні твердження:


варіанти відповідей

За низьких частот (менше 16 Гц) основна мембрана не коливається.


Людина може сприймати звуки з частотою вище 20 кГц.


Вухо людини найчутливіше до звуків із частотою 1 - 4 кГц.


Основна мембрана вужча і тонша на верхівці, ніж біля основи.


Запитання 18

Рецептори нюху розташовані:


варіанти відповідей

на кінчику носа;


у слизуватій оболонці верхнього ходу;


у слизуватій оболонці нижнього ходу;


у стінках носової порожнини.


Запитання 19

Площа рецепторної зони нюху в людини коливається:


варіанти відповідей

від 1,5 до 2 см²;


від 7,5 до 10 см²


від 3 до 3,5 см²;


від 0,5 до 1 см².


Запитання 20

 Нюхова ділянка слизової оболонки складається з :


варіанти відповідей

одношаровогот псевдобагаторядного війчастого епітелію


одношарового війчастого епітелію


одношарового плоского епітелію


багатошарового плоского епітелію


Запитання 21

Нюхова і смакова зони знаходяться в такій частині великих півкуль:


варіанти відповідей

тім’яній

скроневій;


потиличній

лобовій

Запитання 22

Який вислів чудово ілюструє розуміння людьми відмінностей в чуттєвому сприйнятті смаку.



варіанти відповідей

 «Про смаки не сперечаються»


«На смак і колір усі фломастери різні»


"Нюхом вовк ситий не буду"


«На колір і смак товариш не всяк»


Запитання 23

Умамі визнали п'ятим фундаментальним смаком тільки в 1980-х роках. Цей смак виникає в порожнині рота, коли їсти:


варіанти відповідей

фрукти та овощі


продукти, що містять вуглеводи


помідори і м'ясо


продукти, що містять жири


Запитання 24

 Є 4 види смакових сосочків: ниткоподібні (papillae filiformes), грибоподібні (papillae fungiformes), жолобкуваті (papillae vallatae) і листоподібні (papillae foliatae).


варіанти відповідей

одношаровим плоским епітелієм


багатошаровим плоским епітелієм


багатошаровим циліндричний епітелієм


одношаровий циліндричний епітелій


Запитання 25

На його думку, "Головні з більш виразних відчуттів такі: 1) смак кислий, як в оцті; 2) солодкий, як в меді; 3) гіркий, як в смолі; 4) солоний, як в солі; 5) гострий, як в дикій редьці; 6) кислуватий, як в незрілих плодах ".


варіанти відповідей

І. П. Павлов;


П. Мож’є;


М. В. Ломоносов;


М. Гельмгольц.


Запитання 26

Вестибулярний апарат належить до сенсорної системи:


варіанти відповідей

зору

смаку

рівноваги


слуху


Запитання 27

Механорецептори шкіри сприймають:


варіанти відповідей

звук

смак

дотик

світло

Запитання 28

Які органи чуття анатомічно і функціонально взаємопов' язані між собою.


варіанти відповідей

Орган нюху і смаку


Орган слуху і рівноваги


Орган слуху і зору


Запитання 29

До складу органа рівноваги входить:


варіанти відповідей

завитка та овальний і округлий мішечок


три півколові канали та одна завитка


три півколові канали та два мішечки


Запитання 30

Біль – це системна реакція організму, спрямована на захист від пошкоджуючої дії. Її стародавні греки називали "сторожовим псом здоров'я". 


варіанти відповідей

таламус

довгастий мозок


гіпоталамус


мозочок

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест