Сенсорні системи смаку, нюху

Додано: 2 квітня 2021
Предмет: Біологія, 8 клас
Тест виконано: 75 разів
22 запитання
Запитання 1

Укажіть, до якої групи належать нюхові рецептори:

варіанти відповідей

фоторецептори

фонорецептори

хеморецептори

терморецептори

Запитання 2

Кислий смак їжі сприймають рецептори, що розташовані:


варіанти відповідей

на кінчику язика

з країв язика

на корені

Запитання 3

Смак солодкого розрізняють рецептори язика, розташовані:

варіанти відповідей

на кінчику

на корені

з країв

Запитання 4

 Вкажіть, де розташований смаковий нервовий центр:

варіанти відповідей

А) лобова частка;

Б) тім'яна частка;

В) потилична частка;

Г) скронева.

Запитання 5

Позначте агрегатний стан речовини, у якому сприймається її запах

варіанти відповідей

газоподібний

твердий

рідкий

Запитання 6

На малюнку зображений периферичний (рецепторний) відділ сенсорної системи

варіанти відповідей

зорової

рівноваги

нюхової

слухової

смакової

шкірної чутливості

Запитання 7

Які основні чотири смакові відчуття здатна розрізняти людина?

варіанти відповідей

солодке

кисле

лужне

гірке

солоне

смачне

Запитання 8

Нюхові рецептори знаходяться...

варіанти відповідей

біля кореня язика

у завитці

в сітківці

в слизовій носової порожнини

Запитання 9

Сенсорну систему нюху складають:

варіанти відповідей

нюхові рецептори, нюховий нерв, підкіркові і кіркові центри головного мозку

нюхові рецептори, нюховий нерв, підкіркові і кіркові центри спинного мозку

нюхові рецептори, підкіркові і кіркові центри головного мозку

Запитання 10

Рецептори , які сприймають гіркий смак розташовані:

варіанти відповідей

на верхівці язика

біля основи язика

на бічних частинах язика

Запитання 11

Смакових рецепторів немає :

варіанти відповідей

у середній частині язика

біля основи язика

на кінчику язика

на бічних частинах язика

Запитання 12

Найсприятливіша температура для сприйняття їжі:

варіанти відповідей

+ 10- +18

+20-+24

+25-+28

Запитання 13

оптимальна температура для сприйняття запахів становить 

варіанти відповідей

+25

+30

+18

+20

Запитання 14

Смаковий поріг однаковий для різних хімічних речовин

ТАК чи НІ


варіанти відповідей

Так

Ні

Запитання 15

Сенсорні системи починаються:

варіанти відповідей

з нервових шляхів

з рецепторів

з ділянки КВП

Запитання 16


Смакові бруньки розташовані на:



варіанти відповідей


язиці

 

на зовнішній поверхні губ

на піднебінні


внутрішній поверхні щік

Запитання 17

Яка природа нюхових подразників?

варіанти відповідей

тактильні

електричні

звукові

хімічні

Запитання 18

6. Здатність аналізаторів пристосовувати рівень своєї чутливості до інтенсивності дії подразника називається:

варіанти відповідей

адаптацією

чутливістю

взаємоконпенсацією

Запитання 19

Вкажіть зображення смакової бруньки

варіанти відповідей
Запитання 20

Для яких із сенсорних систем властиві хеморецептори

варіанти відповідей

зорової

смакової

дотикової

слухової

нюхової

Запитання 21

Приведіть у відповідність типи смакових відчуттів із ділянками язика, які є початковими ланками у їх формуванні:

1 гіркий

2 кислий

3 солоний

4 солодкий

______________________

А кінчик язика

Б корінь язика

В краї язика

Г кінчик і краї язика

Д нижня поверхня язика

варіанти відповідей

1Б 2В 3Г 4А

1А 2Б 3В 4Г

1Г 2Б 3А 4Д

1Д 2В 3А 4Б

Запитання 22

Сенсорні системи починаються:

варіанти відповідей

з нервових шляхів

з рецепторів

з ділянки КВП

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест